|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2791 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV
cześć
![]() Nawet nie miałam kiedy do was od rana zajrzeć. Bo najpierw szkolenie, potem mąż a potem piekliśmy pizzę Na szkoleniu masy rzeczy się dowiedziałam. Tyle biurokracji chcą wprowadzać, ze to głowa mała. Zmiany w statutach przedszkoli itp. programy indywidualne dla praktycznie każdego dziecka, zebrania jakiś zespołów. 5 godzin nam to wykładali, ale wiele się przynajmniej dowiedziałam. A zmiany już wchodzą w życie. |
|
|
|
#2792 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Żony, matki, wizażanki - wirtualne Koleżanki, czyli pogaduchy PM 2009 cz. XXV
A ja mam zakręcona popołudnie
Czekam na męża, szybko jedziemy do biblioteki, potem do byłego murarza, a na końcu do lekarza nie wiem jak się wyrobimy ![]() Wiosna się zbliża iii... kupujemy stemple, będziemy dzwonić do faceta, żeby nam przywozili bloczki fundamentowe, póki trzyma mróz... o kurcze mam stres przed tą budową... |
|
|
|
#2793 |
|
Zakorzenienie
|
Ana nie stresuj się, będzie dobrze.
|
|
|
|
#2794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit: Wg mnie wyjdzie to na lepsze. Każde dziecko będzie bardziej indywidualnie traktowane niż obecnie. Teraz się o tym mówi i w ogóle, a prawdę mówiąć czasami dąży do przeciętności i szuflatkuje się. Wiadomo nie wszędzie tak jest, ale jednak.
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2011-02-16 o 17:00 |
|
|
|
|
#2795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
własnie leze i juz mi bokiem wychodzi i mała i leżenie
|
|
|
#2796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko troszkę bez sensu jest to, że ja dostaję podania dzieci na następny rok. Na podstawie tych podań mam do końca kwietnia wybrać osoby dla których będą te indywidualne programy itp. Tu wielu n-eli się oburzyło, bo przecież często rodzice ukrywają wiele rzeczy i nie zawsze zapiszą w podaniu, ze uczeń jest zdolny, z problemami itp. Jesli ma chorobę, upośledzenie, niepełnosprawność to owszem ale inaczej ja się z czymś takim nie spotkałam. Ja rozumiem jakbysmy mieli tworzyć te programy np na koniec września po wstępnej diagnozie. Ale tu, nie znając dziecka??
|
|
|
|
|
#2797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To podobne jest do pracy poradni psychologiczno-pedagogicznych i pedagogów specjalnych. |
|
|
|
|
#2798 |
|
Zakorzenienie
|
Idzia nam dziś mówili tak:
- do 31 marca trzeba powołać zespoły - potem kilka terminów, w których trzeba pewne etapy zrealizować. wiem że większość do 30 kwietnia trzeba zrobić, tzn wypełnić te karty indywidualnych potrzeb dziecka. Zgłosic je do dyrekcji, ona musi to zatwierdzić. Jeśli zatwierdzi to tym osobom wypisujemy te plany wspierające. - do 30 września - końcowy i szczegółowy plan działań wspierających. |
|
|
|
#2799 |
|
Zakorzenienie
|
Aż sparwdzę w swoim informatorze i dam Ci znać, być może pomyliłam terminy. Ale jeśli są te terminy o których piszesz to dotyczy to dzieci które są już w danej placówce. Bo dzieci przychodzące od września bankowo tak nie będą traktowane.
Ale i tak ja byłam szkolona, że to co teraz nie jest ostateczne. Przecież za pół roku może wiele się zmienić u takich dzieci. Te zespoły też nie mają obowiązku np. zebrań co miesiąc albo raz na rok, nie ma nakazu. Wiadomo, że dwa, trzy razy do roku muszą, bo to absolutne minimum, ale mogą częściej jeśli koordynator zespołu widzi taką potrzebę (coś się zmieniło w zachowaniu dziecka itp.) |
|
|
|
#2800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to też właśnie bez sensu. Ale z drugiej strony jaki jest sens aby tworzyć zespołu dla tych dzieci co je teraz mam (mam roczne przygotowanie przedszkolne). Przecież jak im opracuję plan pracy to już mi pójdą do pierwszej klasy A najlepiej to skomentowała Pani prowadząca: " na jesieni są wybory, może zmienią ministra edukacji i ten przepis wcale nie wejdzie w życie" ?? |
|
|
|
|
#2801 |
|
Zakorzenienie
|
Pomysł sam w sobie nie jest zły, jedynie co w naszym kochanym kraju jest norma, nie dokonca przemyslany. Bo indywidualne podejscie jest super, ale tylko po wstepnej diagnozie i obserwacji, a robienie tego w kwietniu to jak wróżenie z wusów.
A Ty jesteś w złej sytuacji, ale Ci co mają teraz 3-latki, to mogą spokojnie robić na przyszły rok, a potem ewentualnie coś zmienić w październiku np. A ty nie dostałaś wspaniałej książki na szkoleniu?? Ja mam wielkości A4, druk dwustronny, ponad 300 stron pasjonującej lektury
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2011-02-16 o 17:55 Powód: literówka |
|
|
|
#2802 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() eeee właśnie książki nie dostałam bo.... była mała jej ilość i za późno nas szkolili, ale mam dostać ksero najważniejszych informacji hehe W necie na stronie ORE tez można ją w pdf pobrać
|
|
|
|
|
#2803 |
|
Zakorzenienie
|
Jedyne co jest w tym dobre, dla mnie oczywiście, to to, ze mam duże szanse na pracę od września, a nawet marca, bo teraz pedagogów specjalnych będą musieli zatrudniać nawet tam gdzie nie ma kształcenia specjalnego obecnie. Doczytałam właśnie ten zapis w mojej książce.
|
|
|
|
#2804 |
|
Zakorzenienie
|
No dokładnie. nawet logopedę, kogoś po terapii ped, od zajęć korekcyjnych choćby ma 1/4 etatu.
|
|
|
|
#2805 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2806 | ||
|
Zakorzenienie
|
To witam w klubie
![]() Cytat:
![]() Ehh i jak tu nie mieć dylematu ![]() Cytat:
![]() Hello! ![]() Co tak późno dzisiaj?
|
||
|
|
|
#2807 |
|
Zakorzenienie
|
idzia mnie też tak informowano jak ciebie odnośnie tych szkoleń że będą zespoły najpierw jest zaznajomienie się a potem z całym zespołem do końca października masz ułożyć plan - cały zespół ma potem współpracować i "debatować" nad dzieckiem i mu pomagać td.. super jeśli ma to pomóc konkretnemu dziecku i mam nadzieję że w takim celu to ma być a nie po to by tworzyć martwe przepisy papiery itd... ja na szkoleniu nie byłam ze względu na macierzyński ale takie informacje do mnie dotarły bo byłam na wdn w przedszkolu gdzie nam to przekazywały dziewczyny w nim uczestniczące.. i też oglądałam tą boską literaturę ale to było październik/listopad... więc już jakiś czas temu Rosi co tak póżno?
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-02-16 o 18:23 |
|
|
|
#2808 |
|
Zakorzenienie
|
To dlaczego nam podali inne terminy?? Idzia sprawdź w tej książce
![]() ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Marta, Idzia jednak ja miałam rację jeśli chodzi o terminy ![]() http://www.ppplegionowo.pl/pliki/pomoc_psych_ped.pdf strona 5 i 6
|
|
|
|
#2809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja z wdn mam wyraźnie zapisane - przedłożenie programu wsparcia dla danego dziecka do końca października - w lutym po obserwacji śródrocznej wefyfikacja i w marcu kolejny program na 2 semerst.. i też mam że jest nauczyciel pedagog plus rodzic jeśli chce (musi być poinformowany o spotkaniu) no i każdy inny specjalista gdy jest konieczność - np. logopeda, terapeuta zajęciowy itd
|
|
|
#2810 |
|
Zakorzenienie
|
Marta wyżej wkleiłam stronkę z terminami
![]() tu na stronie 5 jest to samo http://www.szkolapodstawowalekistrzy...ka/prawo/1.pdf
Edytowane przez Madzialenka12344321 Czas edycji: 2011-02-16 o 18:34 |
|
|
|
#2811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wcześniej tylko ogólne ustalenia o stworzeniu grup ustaleniu godzin pracy itd jakim uczniom w czym pogadać - tzn że hipotetycznie to robisz ustalasz że uczniowie którzy będą mięli problem z tym i tym będą musieli pracować z tymi tymi osobami tyle i tyle godzin... a dopiero we wrześniu ustalasz indywidualny program dla ucznia czyli patrzysz kto ma z czym kłopot i wpasowujesz go do wcześniejszych ustaleń plus tworzysz program indywidualny tak to bynajmniej rozumiem ja
|
|
|
#2812 |
|
Zakorzenienie
|
Marta ale jednak do końca września a nie października
Poza tym już do końca kwietnia ustalam formy i sposoby pracy z uczniami, dyrektor powiadamia o tym rodziców. A do końca września mam juz mieć ułożony plan pracy indywidualnej. Czyli w moim wypadku tak jak napisała Idzia to wróżenie z fusów bo: zgłaszam dzieci do tego planu indywidualnego na podstawie podań nie przez opinię po diagnozie itp.---------- Dopisano o 18:48 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ---------- aaa no i nie rozumiem jednego, dlaczego Wam (Marta i Idzia) podali , że zespoły się tworzy do 30 kwietnia a plan indywidualny układa do końca października?? |
|
|
|
#2813 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ja lubie sie tak klasc bo ta jego połówka łóżka jest taka ciepła i pachnąca mężulem
|
||
|
|
|
#2814 |
|
Zakorzenienie
|
Madzialenka Zespoły tworzy sie dla ucznia:
-z orzeczeniem o potrzebie kszt. specjalnego, -orzeczenie o potrzebie indywidualnego nauczania, - o potrzebie indywidualnego rocznego przygotowania przedszkolnego - wtedy gdy na-el, wych. lub specjalista uzna, że dziecko wymaga specjalistycznej pomocy psych.-ped. i powiadomi o tym wychowawce, dyrektora lub specjaliste Dla dzieci z orzeczeniami tworzy się IPETY a dla dzieci z opiniami i innymi orzeczeniami (tu chodzi o specjaliste, nie potwierdzone przez poradnie) tworzy się KARTY idnywidualnych potrzeb. Na 15 str. tej ks. jest napisane ze do 30.04. zespoly maja sie zebrac i ustalic jaki rodzaj pomocy będą oferować. Nic nie ma ze musza do konkretnego dziecka robic te Ipety czy Karty. Jakoś tak mało czytelnie, szukam nadal. Edit: znalazlam, do 30.09 pierwszy termin zlozenia planu u dyr., a potem w miare potrzeb
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2011-02-16 o 18:57 |
|
|
|
#2815 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
#2816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i sprawdziłam w notatkach i mam zapisane ze najpóźniej na początku pazdziernika sie sklada u dyr a w nawiasie napisałam koniec września więc pewno stąd ta zmyłka
|
|
|
#2817 |
|
Zakorzenienie
|
No to mieliście fajną niespodziankę z tym nieprzychodzeniem do pracy
![]() Co sobie kupilaś fajnego?
|
|
|
|
#2818 | |
|
Zakorzenienie
|
Marta a no to spoko, bo już myślałam, ze tylko mi tak podali (te terminy) bo wcześniej pisałaś nie do końca września a do końca października i już sie pogubiłam
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#2819 |
|
Zakorzenienie
|
ale się z TŻ opiliśmy teraz sokiem z naszej nowej sokowirówki
![]() marchewkowo-jabłkowy TŻ dorzucił sobie jeszcze kilka mandarynek nie całe 2kg jabłek i kilo marchewek starczyło na 6 dużych szklanek TŻ juz patrzeć na ostatnią szklankę nie umiał i już obmyślał plan jak pojechać do babci w lato na jabłka dodam że marchewki nie obierałam ani jabłek co TŻ mi zakazał bo w reklamie było że najwięcej błonnika w skórce tylko kroiłam na kawałki by się zmieściły
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2011-02-16 o 19:09 |
|
|
|
#2820 |
|
Zakorzenienie
|
Madzialenka Będzie dobrze, tam gdzie będzie trudniej dodatkowo będzie orzeczenie z pordani itp. także zobaczysz ze dasz rade.
Marta (tak ładniej niż martucha )masz rację
http://suwaczek.com/20090905040820.png http://www.suwaczki.com/tickers/w4sqyx8dzy726s9y.png Edytowane przez idzia111 Czas edycji: 2011-02-16 o 19:11 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:43.

a potem piekliśmy pizzę

Czekam na męża, szybko jedziemy do biblioteki, potem do byłego murarza, a na końcu do lekarza
nie wiem jak się wyrobimy 

ciepła herbatka z cytrynką i leniuchować

dodam że marchewki nie obierałam ani jabłek co TŻ mi zakazał bo w reklamie było że najwięcej błonnika w skórce tylko kroiłam na kawałki by się zmieściły