|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Cytat:
) dziadkowie i chrzestni i przyjęcie będzie robione w domu. Chlanie wódy na przyjęciu dziecka jest dla mnie niestosowne.Eh, tak czytam te Wasze plany alkoholowe i aż mi włosy dęba stają... 1 litr na głowę? W życiu by mi nie przyszło do głowy tyle kupować. Generalnie jest przyjęte kupowanie 0,5 na głowę lub, jeśli wiadomo, że rodzina pije mniej 0,7 na parę. 0,7 czy litr na głowę to moim zdaniem zdecydowanie za dużo, chyba, że rzeczywiście jest możliwość oddania później do hurtowni. Bo przy takiej ilości wódki (gdzie prócz tego będą inne alkohole, choćby wino, a bierzmy pod uwagę, że niektórzy w ogóle niczego nie piją - tak tak, są i tacy Swego czasu sporo o tym na forach czytałam i zawsze osoby mające 0,5 na głowę zostawały ze sporą ilością wódki po weselu, a co dopiero, gdyby mieli więcej... malwus, gratuluję podpisania umowy ![]() Veronika, widzę, że masz mnóstwo pytań i wątpliwości, które my już w większości dawno omawiałyśmy. Polecam przejrzeć ten, oraz poprzednie wątki, możesz się z nich bardzo dużo dowiedzieć ![]() Wydaje mi się, że Twoje menu jest w porządku Ja swoje będę omawiać dopiero tydzień przed ślubem (a 5 dni przed trzeba podać ostateczną liczbę gości), ale podejrzewam, że w te i następne wakacje sporo popróbujemy potraw w naszym lokalu, żeby już wcześniej wiedzieć, co warto wybrać Co do tych opłat za księdza, to straszne kwoty wymieniacie. Ja mogę dać 200zł i, podobnie jak gosza, też uważam, że to już za dużo. W końcu jego jedyną pracą jest powiedzenie paru słów w czasie mniejszym niż godzina, więc dawanie 500, 600, czy 1000 złotych to dla mnie jakieś szaleństwo... Ciekawa jestem jak to jest z tym co łaska, ale nie mniej niż? Naprawdę tak Wam to przedstawiają? A jak by ktoś dał 300 tam, gdzie nie mniej niż to 500 to co, ślubu nie udzieli? Czy nie powie kazania, bo kazanie to było to 200zł?
|
|
#872 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Cytat:
![]() Co do tych opłat za księdza, to straszne kwoty wymieniacie. Ja mogę dać 200zł i, podobnie jak gosza, też uważam, że to już za dużo. W końcu jego jedyną pracą jest powiedzenie paru słów w czasie mniejszym niż godzina, więc dawanie 500, 600, czy 1000 złotych to dla mnie jakieś szaleństwo... Ciekawa jestem jak to jest z tym co łaska, ale nie mniej niż? Naprawdę tak Wam to przedstawiają? A jak by ktoś dał 300 tam, gdzie nie mniej niż to 500 to co, ślubu nie udzieli? Czy nie powie kazania, bo kazanie to było to 200zł? chatka tak u nas robi proboszcz a mi włosy stają dęba!! w przyszłym roku będę czekać na niego gdy bedzie kolęda i sobie z nim porozmawiam i będzie miał okazję po 4 latach zobaczyć jak jest u mnie w domu i jak wygląda wyposażenie
26.11.2011 19.05.2012 ![]() Edytowane przez kindziulindzia Czas edycji: 2011-02-17 o 11:28 |
|
|
|
|
#873 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wydaje mi się, żeby jedna butelka zostawiona z weselana chrzcinach dziecka była niestosowna. Naprawdę mnie zszokowałaś. U mnie w rodzinie też nie robi się dużych uroczystości w związku z chrztem. Ja mam 3 rodzeńtwa, tż 2 , moi i jego rodzice, jeszczemyślę, że miłoby było zaprosić dziadków. Trochę ludzi się zbierze, ale nie wydaje mi się żeby to była impreza jak drugie wesele. Muszę Cię zmartwić (być może należę do rodziny alkoholików), ale u nas na chrzcinach napewno będzie więcej alkoholu niż ta jedna buteleczka 0,5 z wesela... |
|
|
|
|
#874 |
|
Zakorzenienie
|
No i mam welonik
|
|
|
|
#875 |
|
Zakorzenienie
|
Veronika ja chciałam zawsze lipiec/sierpień... Ale niestety mój TŻ myślał że możemy sobie sale zamówić nawet pół roku przed weselem. Dlatego nawet się pokłóciłam o to bo już mu od dawana gadałam aby sale wynająć. Bo co to szkodzi... Ale nie bo On chciał się pierw zaręczyć.
No i się wkurzyłam bo zanim On by wyciągnął pierścionek to na pewno zostałby jedynie listopad i zimowe miesiące... I tak fuksem znalazłam tę salę na 1 wrzesień. Mam nadzieje ze będzie ładna pogoda ![]() Dziewczyny. Wiem że już większość z Was ma wybrany kolor przewodni... Mi się tak marzy fiolet! Lawenda przy zaproszeniach i bukiet piękny fioletowy/niebieski i biżuteria w lekkim takim odcieniu. Dołączę zdjęcia mojej sali. Głównie dominuje tam kolor czerwony więc doradźcie co by do niego pasowało. Krzesełka będą w białych pokrowcach http://www.kwiat-lotosu.pl to strona lokalu sale są oddzielne
Edytowane przez melod_y Czas edycji: 2011-02-17 o 11:42 |
|
|
|
#876 |
|
Zadomowienie
|
Tyle piszecie, że ledwo nadążam czytać, a po pracy padam na twarz i nawet sił nie mam na nic, a co dopiero na myślenie o ślubie... Praca marzeń, ale cały dzień z d**y, a w przyszłym tygodniu kończą mi się ferie, więc nawet do południa nie będę mieć czasu (rano szkoła, po południu do wieczora praca)
![]() \\ |
|
|
|
#877 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
U mnie na chrzcinach też będzie najbliższa rodzina- czyli my, dziadkowie i chrzestni. I ogólnie to nie wyobrażam sobie by na chrzcinach nie było wódki- dla mnie to jest oczywiste, że na chrzcinach pije się za zdrowie dziecka. Jednak ostatnio na naukach przed chrztem dla rodziców ksiądz mówił, że na chrzcinach nie powinno się pic (tak samo na pierwszej komunii- ale wtedy dla mnie to jest oczywiste, że się nie pije). Z tym płaceniem księdzu to jest dziwne, bo u nas się płaci po mszy. Więc opcji gorszego kazania nie będzie czy coś w tym stylu bo nie będzie wiedział ile dostanie
|
|
|
#878 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wreszcie ktoś z moich okolic ![]() : oklaski:Tez mi się marzy fiolet i też nie mogę go wsadzić bo filary są czerwono/bordowe ![]() Pisz jaki macie zespół fotografa i resztę, wreszcie będę miała jakiś punkt odniesienia |
|
|
|
|
#879 |
|
Zakorzenienie
|
Przecież już wspominałam że na targi slube się nawet wybierałam do Nowego Sącza
![]() Ojjjj fotografów to mam mase do wyboru. Oskar żak podobno jest bardzo dobry i chwalony. zresztą dam ci linki bo nie pamiętam nazwisk. http://www.oskarzak.pl/galeria/sluby/plener/plener.php oskar żak http://zatrzymanechwile.pl/ ta pani nie zostaje do północy nawet więc ją skreśliłam... a szkoda :/ http://www.wicherart.pl/wicherart/galeria_par.html http://www.monikakwiatkowska.com/ nad ta się zastanawiałam http://www.kalina-art.pl/slub_all.htm nie znam ceny i padło na panią z Krakowa- http://www.foto-mikulska.pl/home.html i od niej będę miała też film bo szczerze już mi się szukać nie chce szczerze miałam dylemat czy Pani Mikulska czy pan Bochenek z Nowego sącza ------> http://www.imgart.pl/portfolio/galeria-slubna/plener też jest super moim zdaniem. cenowo chyba 1400? z błogosławieństwem, ceremonia, weselem i plenerem, lub plenerem w inny dzień... Ale On nie wywołuje zdjęć więc bierzemy panią z Krakowa Muzyki nie mam! To jest straszne nie mam pojęcia gdzie szukać. Kobieta z Lotosu powiedziała że jakiś zespół "grześki" z Nawojowej chyba fajnie gra.A ciasto planujemy zamówić w piekarni w Tęgoborzy ![]() A Ty się chwal co Ty masz już zaklepane
|
#880 | |||
|
Rozeznanie
|
Ale trzaskacie :/ Dopiero ok. 11 (podczytując od 8:00 a w między czasie robiąc swoje stażowe obowiązki ;p) nadrobiłam "zaległości" od wczoraj ok. 15:30 jaaacie :p Szalone dziewoje
![]() Witam nowe PMeczki Cytat:
Ślub w drugą rocznicę katastrofy smoleńskiej - brrr! No ja osobiście bym nie chciała, niestety zbyt negatywnie kojarzy mi się teraz 10 kwietnia Oczywiście to Wasz dzień, ale ja niestety przywiązuję ogromną wagę do skojarzeń, symboliki i dat :p Ale to super, ze będziecie mieli wymarzony zespół, super Cytat:
(kiciu) są prześliczne! Myślelimy o bardzo podobnych Przymierzaliśmy takie jak w pierwszym załączniku, ale oczywiście bez żadnego matu co by po miesiącu nie oddawać do polerowania (od razu weźmiemy całe na połysk), jednak aktualnie stanęło na tych z trójkącikiem (jeszcze pomyślimy czy zostawić go matowego - w końcu to mała powierzchnia, to może tak szybko nie zbrzydnie ;p). Problem jest tylko taki, że widać nie jest to popularny wzór, bo w żadnym spośród 5ciu salonów tej firmy w moim mieście nie ma ich tak od ręki co by sobie przymierzyć i zastanowić się. Można oczywiście zamówić, ale od razu trzeba wtedy kupić :/ Tak czy siak - są bardzo podobne do tych pierwszych, też mają 5mm (ale my chyba wolimy 6mm) no i soczewkowe, takie wypukłe - moim zdaniem tego typu obrączki przepięknie wyglądają na palcu No a ja znowóż na tych z trójkącikiem bardzo chciałabym mieć malutki diamencik, taki 0,02ct Cytat:
Hehe dlatego my z TŻem przyjmowaliśmy w tym roku księdza po kolędzie, mimo że mieszkamy razem (tak grzesznie, przed ślubem ;D). Ja od roku jestem zameldowana w tym mieszkanku, tak więc automatycznie jest to moja parafia - fajowy, młody ksiądz założył nam naszą nową, rodzinną kartę i gra gitara Mam nadzieję, że ten sam ksiądz będzie nam udzielał ślubu - pewnie właśnie jego o to poprosimy, bo jest naprawdę spoko, uśmiecha się i na pewno zapoda nam jakieś pogodne kazanie bez ględzenia
|
|
#881 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie PMki
co do alkoholu to my na 120 osób planujemy kupic 200 butelek po 0,5 l i do tego mamy juz 15 x 1,5 Carlo Rossi czyli tak po 3 na stół powinno styknąć nie mogę się doczekać kiedy będzie weselicho
Gotowanie z przyjemności Edytowane przez baskaeta Czas edycji: 2011-02-18 o 08:23 |
|
|
|
#882 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ładne kiecki Choć mnie osobiście najbardziej podobają się te "niedopracowane" jak to ujęłaś Sam tiul na dole, no może jakieś delikatne lamówki czy dżety Swarovskiego Taki mój "syndrom niedoszłej baletnicy" Cytat:
Oj nieciekawie wtedy jest Mój TŻ słyszał taką historyjkę od swojego kolegi z byłej pracy, że tenże kolega brał ślub w grudniu i dał za ten ślub... 50zł Wyobraźcie sobie, że kościół był NIEOGRZANY (!), chyba nie było organisty i ksiądz wyszedł tam jak za karę, odbębnij swoje z grobową miną i nara. Mogłabym przysiądz, że nie zapalili do tego świec i nie posprzątali, ale takich szczegółów to już nie znam Ech ;p Morał z tego taki, żeby nie przesadzać z oszczędzaniem na mszy... My z TŻem planujemy dać 500zł, ale za WSZYSTKO - jakiś tysiąc po prostu nie mieści mi się w głowie (chyba jakiś żart...).[QUOTE=Veronika24;25139892]A to moja sala, jeżeli chcecie zobaczyć ) Też się pochwalę http://www.sala-splendor.pl/[/QUOTE] Witaj w naszym gronie Matko i córko! Toż to przenajpiękniejsza sala jaką kiedykolwiek na oczy żem w życiu widziała Oj strasznie zazdraszczam!!! Ja jestem właśnie jedną z tych, o których nena wspominała - planuję fioletowy wystrój sali Także naprawdę gratuluję, bo wybór świetny ![]() Wasze menu jest bardzo bogate i w żadnym razie nie jest za mało jedzonka I jeszcze te wszystkie dziczyzny - ło jeziu Dzika to ja nigdy w ustach nie miałam Ogółem takiej atrakcji nie będzie na naszym weselu ![]() Nasza sala w porównaniu do Waszej jest bardzo skromna: http://www.kantynaportowa.pl/pl/show/page/id/35 na menu wybierzemy BOSMANA (oczywiście wszystkie 3 wersje można ze sobą miksować ;P) niby najtańsza wersja, ale moim zdaniem wystarczająca, jedzonko i tak zawsze zostaje Co do jakości podawanych dań to nie mam żadnych wątpliwości - gotują przepysznie (do czasu wesela pojedziemy tam jeszcze wiele razy na obiadek, więc być może coś innego sobie zażyczymy do naszego menu, bo oczywiście mogą zrobić wszystko - przeliczają tylko czy wtedy cena nie wzrośnie) tak więc płacić dodatkowe 22zł od osoby, żeby był świniak (którego nie każdy będzie chciał ruszyć) to nonsens Tak a propo's sali, to chciałam się pochwalić, że na 100% już będzie to nasza sala, bo podpisaliśmy wczoraj umowę
|
|
#883 |
|
Rozeznanie
|
Zapomniało mi się załączyć obrączki
|
#884 |
|
Zakorzenienie
|
sztuczka_magiczka - Przecież też masz piękną salę
![]() Mi się zawsze taki styl podobał więc nie narzekaj :P ja nad swoją ubolewam bo na prawde nie wiem czy spasi mi ten fiolet.... buuuu no nie przeżyję na prawde. Bezradność mnie dopadała ;p A na TŻ liczyć nie mogę bo faceci nawet nie wiedzą jaki to kolor turkus, oliwka czy łososiowy!
Edytowane przez melod_y Czas edycji: 2011-02-17 o 12:15 |
|
|
|
#885 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak 3mać!!!! Ja nie wiem co mam zrobic z bukietem i ogolnie bo nie chiałabym odbiegac od koloru sali. Wystroj sali to braz z rozem. Wy dobieracie sobie kwiaty itp to kolorów w sali zeby to ze soba grało czy nie??
Edytowane przez malwus20 Czas edycji: 2011-02-17 o 12:18 Powód: przyponiała mi sie jedna mysl |
|
|
|
|
#886 |
|
Zadomowienie
|
Beat@ na zdjeciach jest suknia mych marzeń - coś w stylu co ma w avatarze sztuczka_magiczka
mmmmm.....
|
#887 |
|
Raczkowanie
|
Fajnie, prawie wszystkie sale wybrane
. Coraz więcej się dzieje. Niedługo będzie szał ![]() Chatko, jak u gina było? |
|
|
|
#888 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
śliczne zdjęcia, bierze 1100 A pan bochenek chyba troszkę się za pewny siebie zrobił, bo też go brałam pod uwagę i troszkę mnie wkurzył, wiesz, że on robi razem z plenerem max 300 zdjęć?? Co do grześków też słyszałam że fajni są, tylko nikt osobiście ich nie słyszał z moich znajomych i nie mają strony internetowej ani nic, przynajmniej ja nie znalazłam. My mamy www.farellband.pl/ Jak dla mnie fajnie grają i do tego różną muzykę. Nasza sala to www.sevilla.com.pl Brakuje nam jeszcze kamerzysty, ale mam 2 namiary od fotografa. Strasznie się ciesze, musiałam przegapić gdzieś o tych targach. Ja nie byłam na żadnych, bo miałam szkołę w te 2 weekendy, ale chyba w listopadzie mają być to postaram się wtedy iść
|
|
|
|
|
#889 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
cudeńko po prostu. strasznie mo się podoba jak sala jest w takim stylu jak na zdjęciach. Ja na początku miałam mieć taką elegancką salę balową tylko TŻ powiedział kategoryczne NIE bo tam jedzenie jest nie za bardzo no ale sala piękna. Jak tak patrzę to każda z was ma możliwość podwieszonego materiału pod sufitem. Mi się to tak marzy że ciągle kombinuję jak by to zrobić choć wiem że i tak z tego nic nie wyjdzie |
||
|
|
|
#890 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mam termin na lipiec ale gdzie indziej
|
|
|
|
|
#891 | |
|
Zakorzenienie
|
Mi Bochenek napisał wczoraj że Dzień wesela podzielony jest na cztery etapy
1- błogosławieństwo, przygotowania 2- ceremonia 3- zabawa 4- plener i że na każdym pstryka od 100-150 zdjęć.. czyli wyjdzie min 400- max-600. jej ja wczoraj wpadłam na tego Twojego fotografa i już na szybkiego przeleciałam jego galerie.. Ale pokaże dzisiaj jeszcze raz go TŻ bo też miałam go zapisanego u siebie na kompie. A nie wiesz czy ma jakieś ograniczenie w sensie maksymalną ilość zdjęć do wykonania? nad sevilla też myślałam ale to już za daleko. ja z okolic Łososiny Dolnej jestem więc kawałek, kawałek ![]() ---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
|
|
#892 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#893 |
|
Zakorzenienie
|
czwartkowa a to nie wiem. rzadko bywam w okolicach Chełmca
![]() A masz kamerzystę i orkiestrę/dj?
|
#894 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Naprawdę Ci polecam tego człowieka, robił zdjęcia u koleżanki teściowej i byli bardzo zadowoleni. mam nadzieję, że u nas też tak będzie. O i jeszcze zdjęcia masz do odbioru około tydzień po sesji, mój brat w zeszłym roku czekał 1,5 miesiąca. No a nie ma co zaprzeczać, że cena też nas zachęciła
|
|
|
|
|
#895 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a ciasto tez z tegoborzy mamy miec bo tak mowili nanm w tym domu weselnym ze z tam maja podpisana umowe z pania
|
|
|
|
|
#896 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dzięki śliczne Sztuczka! ) Bardzo mi miło to słyszeć, ale uważam, że Twoja też jest piękna. Wiele zależy tak naprawdę od wystroju, klimatu Ja mam to jakby "za darmo" jedynie opłacę Pana, który wjedzie z tym dzikiem i elegancko to pokroi gościom, więc zejdziemy trochę z kosztów jeśli chodzi o takie "atrakcje" A Twoje obrączki bardzo mi się podobają. Dokładnie mam taki sam gust ![]() |
|
|
|
|
#897 |
|
Zakorzenienie
|
ja uważam podobnie jak Chatka że picie alkoholu na przyjęciu z okazji chrztu jest niestosowne, podobnie zresztą jakprzy pierwszej komunii. To są bardzo duchowe święta i czasem trzeba zastanowić się po co są urządzane. Oczywiście to jest moja bardzo skromna opinia. O ile wesele to jest czas zabawy, dlatego jest PO ślubie, o tyle chrzciny to już moim zdaniem nie jest impreza, a uroczyste wstąpienie nowej istotki do Kościoła przez duże K. Oczywiście każdy przeżyje to po swojemu, podobnie jak są wesela bezalkoholowe na których też ludzie potrafią się świetnie bawić.
|
|
|
|
#898 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja zostałam wychowana dokładnie w ten sam sposób przez rodziców. U nas w rodzinie na takich uroczystościach jak chrzest, komunia św., Wigilia nigdy nie piło się alkoholu i ja chyba będę na ten sposób tradycyjna, jak moi rodzice i chyba inaczej zorganizuję imprezę z okazji Chrztu... Być może tylko lampka szampana i to wszystko Buźka
|
|
|
|
|
#899 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nooo w ogole orkiestry moim zdaniem przesadzaja. Ale powiem Ci ze u mnie na wiosce jedna taka kapela chce 8 tysiecy! to jest przegiecie juz calkowite ja tez chcialabym na prawde fajna orkiestre. taka na czasie.. Bo ja osobiscie nei przepadam za muzyka weselna no ale co zrobic. ![]() biedroneczek- oferte ma na prawde ciekawą.. no musze sie na prawde powaznie zastanowic bo po co brac kogos z KRK skoro na miejscu w NS też są dobrze. tyle że jak z KRK zrezygnuje to musze od nowa kamerzysty szukać
|
|
#900 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.

) dziadkowie i chrzestni i przyjęcie będzie robione w domu. Chlanie wódy na przyjęciu dziecka jest dla mnie niestosowne.
1 litr na głowę? W życiu by mi nie przyszło do głowy tyle kupować. Generalnie jest przyjęte kupowanie 0,5 na głowę lub, jeśli wiadomo, że rodzina pije mniej 0,7 na parę. 0,7 czy litr na głowę to moim zdaniem zdecydowanie za dużo, chyba, że rzeczywiście jest możliwość oddania później do hurtowni. Bo przy takiej ilości wódki (gdzie prócz tego będą inne alkohole, choćby wino, a bierzmy pod uwagę, że niektórzy w ogóle niczego nie piją - tak tak, są i tacy 

złotych to dla mnie jakieś szaleństwo... 

)
i sobie z nim porozmawiam i będzie miał okazję po 4 latach zobaczyć jak jest u mnie w domu i jak wygląda wyposażenie
19.05.2012 

cudeńko po prostu. strasznie mo się podoba jak sala jest w takim stylu jak na zdjęciach. Ja na początku miałam mieć taką elegancką salę balową tylko TŻ powiedział kategoryczne NIE bo tam jedzenie jest nie za bardzo no ale sala piękna. Jak tak patrzę to każda z was ma możliwość podwieszonego materiału pod sufitem. Mi się to tak marzy że ciągle kombinuję jak by to zrobić choć wiem że i tak z tego nic nie wyjdzie