|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2401 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() Dziewczyny, ja mam mały problem. Mój temat to "Wizje zaświatów w literaturze i innych dziedzinach sztuki. Przedstaw funkcję tego motywu i sposób jego przedstawienia." Postanowiłam, że na podstawie 3 utworów pokażę wszystkie "rodzaje zaświatów", czyli piekło, czyściec i niebo. Myślałam o tezie "różne rodzaje przedstawienia zaświatów w zależności od funkcji, jaką pełnią". Mam wybrane: Dante "Boska komedia" (obraz piekła) Władca Pierścieni: Powrót Króla (duchy, jako obraz czyśćca) Herbert "Sprawozdanie z Raju" (specyficzne ujęcie nieba). Moje pytanko: Czy teza jest dobra? I boję się trochę, że nie ogarnę tej "Boskiej komedii" ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2402 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do tezy.. wydaje mi się, że mogłabyś to lepiej jakoś ująć. Pokombinuj trochę. Poza tym nie należy obawiać się pytań jakie Ci zadadzą. Nie zawsze pytania muszą dotyczyć treści wybranych książek. Mnie zapytali o to która pozycja najbardziej pomogła mi w napisaniu pracy, dlaczego wybrałam ten temat i te lektury.. czyli po prostu lanie wody. Z drugiej strony moja kumpela która pominęła połowę pracy dostała pytania dotyczące treści lektur, więc wystarczy popracować z opracowaniami książki i myślę, że spokojnie starczy. Nie zapytają o żadne rzeczy z kosmosu, tylko o treść ![]() Pamiętaj o tym, żeby mówić.. najgorzej jest kiedy zadadzą Ci pytanie, a nie powiesz kompletnie nic.
![]() |
#2403 |
Raczkowanie
|
Mam problem, w literaturze podmiotu mam pismo święte starego i nowego testamentu, biblia tysiąclecia rdz 4, 1-16. Ogólnie o buncie Kaina w ,,Genesis''. No i własnie nie wiem co powinnam o tym wiedzieć, żeby wybrnąć z pytań zadanych do tego.. Czy tylko powinnam ten rozdział czytać o Kainie itd. czy jednak powinnam mieć jakąś wiedze ogólną o piśmie świętym.. ?Ale co ? nie mam pojęcia
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2404 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Dziękuję, Drift, za odpowiedź ![]() myślę, że mam jeszcze troszkę czasu na tego Dantego, więc go zostawię. Martwi mnie jednak ta teza - nie wiem za bardzo w którą stronę z nią teraz iść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2405 |
Raczkowanie
|
własnie zaczełam się brac za moja prezentacje maturalna, mam temat:
obraz wybrane grupy społecznej w literaturze. Dokonaj analizy porównawczej utworów. i mam do was pytanie czy w ramach tego tematu moge skupic sie tylko na obrazie biedoty w okreslonych czasach np. w XVIII i XIX wieku?
#2406 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2407 |
Rozeznanie
|
Witam
![]() ![]() Jeśli nie udałoby mi się znalezc nic więcej to czy mogę miec do Pachnidła tylko to jedno opracowanie? Proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2408 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2409 |
Raczkowanie
|
Ludki, pomóżcie... Mam dylemat!
![]() Temat mojej prezentacji maturalnej: "motyw śmierci w literaturze i sztuce". I wszystko ładnie, pięknie, ale... czy w tej prezentacji mogę wspomnieć o książce "my, dzieci z dworca ZOO"? |
![]() ![]() |
![]() |
#2410 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2411 |
Raczkowanie
|
dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2412 |
Raczkowanie
|
chciałabym nawiazać do lektur które czytałam bo nie mam teraz czasu na czytanie innych książek zwiazanych z polskim. mysle, że to będzie lalka, granica, ludzie bezdomni i może zbrodnia i kara.
#2413 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mam taką małą prośbę. Jeśli któraś z Was posiada książkę "Kwiaty zła" mogłaby mi napisać na której stronie znajduje się Litania do Szatana?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2414 |
Przyczajenie
|
Witam!!!
Hej dziewczyny ,czy któraś może mi podpowiedzieć co mogę opisać w temacie"Symbolizm w literaturze Młodej Polski" Mogą być np. Wiersz Staffa "Kowal', "Deszcz jesienny" wiersz Kasprowicza "Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach" Co jeszcze mogę dodać do tego tematu?Jakie lektury uwzględnić ? Może ,któraś z was może mi podpowiedzieć.Proszę Z góry dziękuję.Gina ![]() Edytowane przez Gina111 Czas edycji: 2011-02-15 o 22:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#2415 |
Raczkowanie
|
Witam ponownie!
![]() ![]() ![]() A i czy znacie może sposób na dostanie się do , Czytamy polskie wiersze współczesne, Wydawnictwo Harmonia, Gdańsk 1997, Marka Adamca? Byłabym wdzięczna, bo ani na allegro ani na żadnych wysyłkowych nie ma ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2416 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() mam w związku z tym pytanie ![]() ![]() z góry dziękuje za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
#2417 |
Raczkowanie
|
Hej kochane
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2418 |
Zakorzenienie
|
Hej, to jeszcze raz ja.
![]() Dziecko jako bohater literacki. Rozważ zagadnienie na podstawie wybranych utworów. Moja teza brzmi: W literaturze możemy odnaleźć wiele przykładów dzieci, których już najwcześniejsze losy były naznaczone trudem i tragizmem. I mam pytanko oraz prośbę o małą pomoc. Zastanawiam się nad wnioskami i tym, jakie byłyby dobre. Rozumiem, że wnioski mają potwierdzać tezę, tak? Czy wobec tego wnioski takie jak: * W literaturze spotykamy się z różnymi przykładami dzieci pokrzywdzonych w dzieciństwie/ *trud dziecka rodzi się w różnych okolicznościach/ wynikać może z kalectwa fizycznego, ale może być również wynikiem przykrych doświadczeń w środowisku wychowania *pokrzywdzone dziecko szuka ukojenia dla swojego cierpienia Czy raczej skupić się na wnioskach dotykających bezpośrednio danej lektury? Bardzo proszę o pomoc bo jestem w kropce i totalnie nie wiem jak ruszyć i od której strony ugryźć te wnioski. |
![]() ![]() |
![]() |
#2419 |
Przyczajenie
|
Witajcie wizażanki!
![]() Medaliony - Zofii Nałkowskiej Proszę państwa do gazu - Tadeusza Borowskiego Rozmowy z katem - Moczarski Zdążyć przed Panem Bogiem - Hanna Krall Niestety mam problem z literaturą przedmiotu... Co proponujecie? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2420 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2421 |
Przyczajenie
|
Właśnie dlatego, że jest ich mnóstwo proszę was o pomoc w wybraniu najlepszych pozycji. Co myślicie o ,,Campo di Fiori'' i czy macie jakieś inne propozycje?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2422 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2423 |
Raczkowanie
|
Jak myślicie, czy przygotowując prezentację maturalną do tematu "Wizerunek kobiety w różnych religiach" mogę nie dobierać żadnych typowo szkolnych lektur?
Wybrałam Pismo Św., Wyznania Gejszy, Spaloną Żywcem, Kwiat Pustyni, szukam nadal do judaizmu. Co o tym myślicie?
#2424 |
Zadomowienie
|
Mam nadzieję, że mi pomożecie kochane. Pisałam i dzwoniłam do mojej wychowawczyni - nauczycielki polskiego, ale ona wyjechała i nie ma mi kto pomóc.
Mianowicie : wybrałam sobie temat różnych postaw człowieka wobec zagrożenia śmiercią (literatura wojny i okupacji) Chciałabym, abyście mi doradziły czy idę w dobrym kierunku.. Najgorsze co mi nie dawało zasnąć przez całe ferie.. Jak mam 'podzielić' te postawy? z początku chciałam ująć to jako dwie drogi - droga walki: *o godne życie *o przezycie kolejnego dnia - droga na ktorej ludzie poddaja sie : *samobojstwo *dostosowanie się do zasad wojny ale nie mogłam dobrze dobrać do tego przykładów.. Teraz zdecydowałam się na podział: *bohaterskiej postawy (walki, ucieczki, manifestowanie własnych korzeni, samookaleczenia się aby nie służyć wrogom) *tchórzostwo (zmiana nazwiska, zawieranie układów z gestapo, oddawanie się aby dostać jedzenie) Co o tym sądzicie ? Najgorsze jest to, że w naszej klasie są 3 takie tematy, a ja jestem prawdopodobnie ostatnia w kolejce ![]() Literaturą podmiotu będzie Początek A.Szczypiorskiego, Medaliony Z.Nałkowskiej, Inny świat G. Herlinga-Grudzińskiego (mysle jeszcze nad rozmowami z katem i pamiętnikiem z powstania styczniowego) Bardzo byłabym wdzięczna za każdą wypowiedź na temat mojego pomysłu na tę pracę.. ![]() ![]()
#2425 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do tematu i kolejki to się nie martw bo nie jest z góry powiedziane, że będziecie mieć egzamin w tym samym dniu zaraz po sobie i przed tą samą komisją. Z reguły rozdzielają klasę pomiędzy dwie nawet trzy grona egzaminatorów. ![]()
Moje idee to gwiazdy, których nie potrafię ułożyć w konstelacje Mt 7, 7-8 ![]() Edytowane przez Drift Czas edycji: 2011-02-25 o 13:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2426 |
Zadomowienie
|
Drift dzięki za opinię
![]() ![]() a co do tego samego tematu to jesteśmy wszystkie 3 jedna po drugiej w dzienniku więc to będzie trudne ![]()
#2427 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2428 |
Zadomowienie
|
uff
![]() ![]() a mam jeszcze jedno pytanko.. mogę do tej pracy dodać coś ekstra ? tzn niektórzy daja podklad muzyczny inni urywki filmu, a co z moim tematem ? jak narazie wpadł mi do głowy tylko pomysł planszy z cytatami i najwyzej zdjęcia z ksiazek... to dobry pomysl ?
Edytowane przez karoolecka Czas edycji: 2011-02-26 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2429 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich
![]() Otóż temat mój brzmi następująco: Symbolika włosów w literaturze i sztuce. Zanalizuj, odwołując się do wybranych tekstów kultury i sztuki. Chcę przypisać różne charaktery poszczególnym kolorom włosów. Tak więc pracę zacznę wyjaśnieniem symboliki koloru włosów, opierając się na słowniku Kopalińskiego. Włosy blond, złociste zazwyczaj wiążą się ze słońcem, zbożem boginiami urodzaju, miłości, z cnotą, dziewictwem, mądrością. Włosy rude, miedziane, łączą się z grzechem, światem podziemnym, Judaszem, szatanem ale także z płomiennym złotem skarbem z bajki Andersena. Włosy niebieskie, nie spotykane w życiu, mają wykładnie ujemną podobnie jak rude; zielone natomiast mają boginki morskie i rzeczne, syreny rusałki. Włosy czarne uchodzą za piękne lub egzotyczne, siwe symbolizują starość. Dla włosów rudych przykładem będzie u mnie Pachnidło i obraz "Szał uniesień". Dla blond myślę o Zosi z "Pana Tadeusza", a dla brunetek chyba "Przeminęło z wiatrem". Czy macie jakieś jeszcze pomysły, drogie Wizażystki ? Znacie jakieś nieskazitelne blondyny bądź piękne i mocno stąpające po ziemi brunetki w literaturze bądź sztuce? Jak myślicie, czy zamknąć temat na tych 3 kolorach czy wspominać o niebieskich czy szarych? moim zdaniem to raczej bez sensu.. jak sądzicie? |
![]() ![]() |
![]() |
#2430 |
Rozeznanie
|
to chyba tylko ja mam taki 'inny' temat: Komiksy jako forma sztuki z pogranicza obrazu i słowa pisanego. Porównaj jego różne odmiany i funkcje na wybranych przykładach.
![]() mam bibliografie, ale samej prezentacji jeszcze nie napisałam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.