Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-09, 10:29   #2401
andromeda_
Raczkowanie

Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez ala1692 Pokaż wiadomość
czy wystraczająco bedzie jezeli do prezentacji wezmę wesele i trzy wiersze? czy to bd za mało?
Jestem tegoroczną maturzystką i powiem Ci, że moja nauczycielka wpoiła nam zasadę - mało utworów, ale dobrze zrobione. U niej limit o 2-3, i ja też tego się trzymam, także myślę, że jeżeli omówisz je dobrze, to nic nie stoi na przeszkodzie

Dziewczyny, ja mam mały problem. Mój temat to "Wizje zaświatów w literaturze i innych dziedzinach sztuki. Przedstaw funkcję tego motywu i sposób jego przedstawienia."
Postanowiłam, że na podstawie 3 utworów pokażę wszystkie "rodzaje zaświatów", czyli piekło, czyściec i niebo. Myślałam o tezie "różne rodzaje przedstawienia zaświatów w zależności od funkcji, jaką pełnią".
Mam wybrane:
Dante "Boska komedia" (obraz piekła)
Władca Pierścieni: Powrót Króla (duchy, jako obraz czyśćca)
Herbert "Sprawozdanie z Raju" (specyficzne ujęcie nieba).

Moje pytanko: Czy teza jest dobra? I boję się trochę, że nie ogarnę tej "Boskiej komedii" Jest napisana takim językiem i jest tam tyle rzeczy, o które mogłabym być zapytana, że naprawdę myślę, że mogłbym ją zmienić. Tylko na co? Macie jakiś pomysł?
andromeda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 14:37   #2402
Drift
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez andromeda_ Pokaż wiadomość
Jestem tegoroczną maturzystką i powiem Ci, że moja nauczycielka wpoiła nam zasadę - mało utworów, ale dobrze zrobione. U niej limit o 2-3, i ja też tego się trzymam, także myślę, że jeżeli omówisz je dobrze, to nic nie stoi na przeszkodzie

Dziewczyny, ja mam mały problem. Mój temat to "Wizje zaświatów w literaturze i innych dziedzinach sztuki. Przedstaw funkcję tego motywu i sposób jego przedstawienia."
Postanowiłam, że na podstawie 3 utworów pokażę wszystkie "rodzaje zaświatów", czyli piekło, czyściec i niebo. Myślałam o tezie "różne rodzaje przedstawienia zaświatów w zależności od funkcji, jaką pełnią".
Mam wybrane:
Dante "Boska komedia" (obraz piekła)
Władca Pierścieni: Powrót Króla (duchy, jako obraz czyśćca)
Herbert "Sprawozdanie z Raju" (specyficzne ujęcie nieba).

Moje pytanko: Czy teza jest dobra? I boję się trochę, że nie ogarnę tej "Boskiej komedii" Jest napisana takim językiem i jest tam tyle rzeczy, o które mogłabym być zapytana, że naprawdę myślę, że mogłbym ją zmienić. Tylko na co? Macie jakiś pomysł?
W temacie napisane jest też o innych dziedzinach sztuki, to może być równie dobrze obraz przedstawiający piekło lub którykolwiek z tych zaświatów.
Co do tezy.. wydaje mi się, że mogłabyś to lepiej jakoś ująć. Pokombinuj trochę.
Poza tym nie należy obawiać się pytań jakie Ci zadadzą. Nie zawsze pytania muszą dotyczyć treści wybranych książek.
Mnie zapytali o to która pozycja najbardziej pomogła mi w napisaniu pracy, dlaczego wybrałam ten temat i te lektury.. czyli po prostu lanie wody.
Z drugiej strony moja kumpela która pominęła połowę pracy dostała pytania dotyczące treści lektur, więc wystarczy popracować z opracowaniami książki i myślę, że spokojnie starczy. Nie zapytają o żadne rzeczy z kosmosu, tylko o treść Takie moje zdanie, ale wiadomo, że każdy z komisji może podejść do tego po swojemu.
Pamiętaj o tym, żeby mówić.. najgorzej jest kiedy zadadzą Ci pytanie, a nie powiesz kompletnie nic.
Stary 2011-02-09, 15:51   #2403
almer
Raczkowanie

Mam problem, w literaturze podmiotu mam pismo święte starego i nowego testamentu, biblia tysiąclecia rdz 4, 1-16. Ogólnie o buncie Kaina w ,,Genesis''. No i własnie nie wiem co powinnam o tym wiedzieć, żeby wybrnąć z pytań zadanych do tego.. Czy tylko powinnam ten rozdział czytać o Kainie itd. czy jednak powinnam mieć jakąś wiedze ogólną o piśmie świętym.. ?Ale co ? nie mam pojęcia Bo jak normalna lektura np. Adam Mickiewicz '' Grażyna'' no to powinnam wiedzieć ogólnie o tej lekturze itd. ale z tym pismem to nie mam pojęcia..
almer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 17:41   #2404
andromeda_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez almer Pokaż wiadomość
Mam problem, w literaturze podmiotu mam pismo święte starego i nowego testamentu, biblia tysiąclecia rdz 4, 1-16. Ogólnie o buncie Kaina w ,,Genesis''. No i własnie nie wiem co powinnam o tym wiedzieć, żeby wybrnąć z pytań zadanych do tego.. Czy tylko powinnam ten rozdział czytać o Kainie itd. czy jednak powinnam mieć jakąś wiedze ogólną o piśmie świętym.. ?Ale co ? nie mam pojęcia Bo jak normalna lektura np. Adam Mickiewicz '' Grażyna'' no to powinnam wiedzieć ogólnie o tej lekturze itd. ale z tym pismem to nie mam pojęcia..
Sama chciałam się opierać na fragmentach Biblii, ale zanim wybrałam jakiekolwiek, moja nauczycielka powiedziala ze mogą zadać pytanie z całości

Dziękuję, Drift, za odpowiedź
myślę, że mam jeszcze troszkę czasu na tego Dantego, więc go zostawię. Martwi mnie jednak ta teza - nie wiem za bardzo w którą stronę z nią teraz iść
Stary 2011-02-11, 10:02   #2405
gosienkaap
Raczkowanie

własnie zaczełam się brac za moja prezentacje maturalna, mam temat:
obraz wybrane grupy społecznej w literaturze. Dokonaj analizy porównawczej utworów.
i mam do was pytanie czy w ramach tego tematu moge skupic sie tylko na obrazie biedoty w okreslonych czasach np. w XVIII i XIX wieku?
Stary 2011-02-11, 15:05   #2406
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gosienkaap Pokaż wiadomość
własnie zaczełam się brac za moja prezentacje maturalna, mam temat:
obraz wybrane grupy społecznej w literaturze. Dokonaj analizy porównawczej utworów.
i mam do was pytanie czy w ramach tego tematu moge skupic sie tylko na obrazie biedoty w okreslonych czasach np. w XVIII i XIX wieku?
taj, jak najbardziej. Masz wybrane już jakieś lektury?
Pluma_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 15:55   #2407
_Japonka_
Rozeznanie

Witam Mam pytanie odnośnie literatury przedmiotu do "Pachnidła"Patricka Suskinda. Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek sugestie, szukałam już wszędzie i zaczynam tracic powoli nadzieję...jedyne co znalazłam to "Przeboje prozy XX wieku" ale wolałabym coś stricte o Pachnidle
Jeśli nie udałoby mi się znalezc nic więcej to czy mogę miec do Pachnidła tylko to jedno opracowanie? Proszę o pomoc
_Japonka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 20:55   #2408
almer
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez andromeda_ Pokaż wiadomość
Sama chciałam się opierać na fragmentach Biblii, ale zanim wybrałam jakiekolwiek, moja nauczycielka powiedziala ze mogą zadać pytanie z całości
Nawet nie wiem czego mogę się spodziewać Akurat nie mogę niczego zmienić bo to świetnie pasuje. Ale co powinnam wiedzieć? Odnośnie czego mogą być pytania w ogóle jakie..? Nie mam pojęcia kompletnie . Niech mi ktoś pomoże
almer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 22:06   #2409
missalone
Raczkowanie

Ludki, pomóżcie... Mam dylemat!
Temat mojej prezentacji maturalnej: "motyw śmierci w literaturze i sztuce". I wszystko ładnie, pięknie, ale... czy w tej prezentacji mogę wspomnieć o książce "my, dzieci z dworca ZOO"?
missalone jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 11:13   #2410
201604200942
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez missalone Pokaż wiadomość
Ludki, pomóżcie... Mam dylemat!
Temat mojej prezentacji maturalnej: "motyw śmierci w literaturze i sztuce". I wszystko ładnie, pięknie, ale... czy w tej prezentacji mogę wspomnieć o książce "my, dzieci z dworca ZOO"?
a umarł tam ktoś? Jesli tak (nie pamiętam, czytałam ją lata temu ) to chyba możesz powiedzieć w kontekście samozniszczenia
201604200942 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 18:44   #2411
missalone
Raczkowanie

dzięki
missalone jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-12, 20:45   #2412
gosienkaap
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Pluma_ Pokaż wiadomość
taj, jak najbardziej. Masz wybrane już jakieś lektury?
chciałabym nawiazać do lektur które czytałam bo nie mam teraz czasu na czytanie innych książek zwiazanych z polskim. mysle, że to będzie lalka, granica, ludzie bezdomni i może zbrodnia i kara.
Stary 2011-02-13, 09:11   #2413
paktofonika99
Zadomowienie

Dziewczyny mam taką małą prośbę. Jeśli któraś z Was posiada książkę "Kwiaty zła" mogłaby mi napisać na której stronie znajduje się Litania do Szatana? Zamówiłam ją, a jeszcze do mnie idzie, więc nie mam jak sprawdzić, a pilnie potrzebuję tej informacji
paktofonika99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 20:50   #2414
Gina111
Przyczajenie

Witam!!!
Hej dziewczyny ,czy któraś może mi podpowiedzieć co mogę opisać w temacie"Symbolizm w literaturze Młodej Polski"
Mogą być np.
Wiersz Staffa "Kowal',
"Deszcz jesienny"
wiersz Kasprowicza "Krzak dzikiej róży w Ciemnych Smreczynach"
Co jeszcze mogę dodać do tego tematu?Jakie lektury uwzględnić ?
Może ,któraś z was może mi podpowiedzieć.Proszę
Z góry dziękuję.Gina

Edytowane przez Gina111
Czas edycji: 2011-02-15 o 22:54
Gina111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 13:18   #2415
andromeda_
Raczkowanie

Witam ponownie! Już wybrałam - zamiast "Boskiej komedii" wzięłam Jacka Kaczmarskiego "Epitafium dla W. Wysockiego". Co zabawne, utwór też zahacza o Boską mam tylko małe pytanko, a raczej prośbę - czy któraś z Was ma śpiewnik (oczywiscie nie jakiś harcerski ) i może mi podać tytuł książki, miejsce i datę wydania oraz stronę, na jakiej znajduje się tekst? Byłabym ogromnie wdzięczna!
A i czy znacie może sposób na dostanie się do , Czytamy polskie wiersze współczesne, Wydawnictwo Harmonia, Gdańsk 1997, Marka Adamca? Byłabym wdzięczna, bo ani na allegro ani na żadnych wysyłkowych nie ma
Stary 2011-02-16, 16:27   #2416
minia92
Przyczajenie

Witam ja wybrałam temat Matki żony i kochanki literacki wizerunek kobiety w literaturze XX wieku
mam w związku z tym pytanie jakich ksiązek użyć
z góry dziękuje za pomoc
minia92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 16:28   #2417
DeLiLaH
Raczkowanie

GG do DeLiLaH

Hej kochane Może polecicie mi z jakich opracowań korzystałyście?? Które według was są najlepsze??
DeLiLaH jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 10:24   #2418
garden_d
Zakorzenienie

Hej, to jeszcze raz ja. Przypomnę, że moim tematem jest:
Dziecko jako bohater literacki. Rozważ zagadnienie na podstawie wybranych utworów.

Moja teza brzmi:
W literaturze możemy odnaleźć wiele przykładów dzieci, których już najwcześniejsze losy były naznaczone trudem i tragizmem.

I mam pytanko oraz prośbę o małą pomoc. Zastanawiam się nad wnioskami i tym, jakie byłyby dobre. Rozumiem, że wnioski mają potwierdzać tezę, tak? Czy wobec tego wnioski takie jak:
* W literaturze spotykamy się z różnymi przykładami dzieci pokrzywdzonych w dzieciństwie/
*trud dziecka rodzi się w różnych okolicznościach/ wynikać może z kalectwa fizycznego, ale może być również wynikiem przykrych doświadczeń w środowisku wychowania
*pokrzywdzone dziecko szuka ukojenia dla swojego cierpienia
Czy raczej skupić się na wnioskach dotykających bezpośrednio danej lektury?
Bardzo proszę o pomoc bo jestem w kropce i totalnie nie wiem jak ruszyć i od której strony ugryźć te wnioski.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:48   #2419
fioletowa98
Przyczajenie

Witajcie wizażanki! Temat mojej prezentacji maturalnej brzmi: ,,Holocaust ukazany z różnych punktów widzenia. Omów zagadnienie, odwołując sie do wybranych utworów literackich.'' Do literatury podmiotu wybrałam:
Medaliony - Zofii Nałkowskiej
Proszę państwa do gazu - Tadeusza Borowskiego
Rozmowy z katem - Moczarski
Zdążyć przed Panem Bogiem - Hanna Krall
Niestety mam problem z literaturą przedmiotu... Co proponujecie?
fioletowa98 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-17, 14:04   #2420
Pluma_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
Hej, to jeszcze raz ja. Przypomnę, że moim tematem jest:
Dziecko jako bohater literacki. Rozważ zagadnienie na podstawie wybranych utworów.

Moja teza brzmi:
W literaturze możemy odnaleźć wiele przykładów dzieci, których już najwcześniejsze losy były naznaczone trudem i tragizmem.

I mam pytanko oraz prośbę o małą pomoc. Zastanawiam się nad wnioskami i tym, jakie byłyby dobre. Rozumiem, że wnioski mają potwierdzać tezę, tak? Czy wobec tego wnioski takie jak:
* W literaturze spotykamy się z różnymi przykładami dzieci pokrzywdzonych w dzieciństwie/
*trud dziecka rodzi się w różnych okolicznościach/ wynikać może z kalectwa fizycznego, ale może być również wynikiem przykrych doświadczeń w środowisku wychowania
*pokrzywdzone dziecko szuka ukojenia dla swojego cierpienia
Czy raczej skupić się na wnioskach dotykających bezpośrednio danej lektury?
Bardzo proszę o pomoc bo jestem w kropce i totalnie nie wiem jak ruszyć i od której strony ugryźć te wnioski.
Wg mnie Twoje wnioski są bardzo trafne. Mają podsumowywać całą pracę, a nie każdą z lektur. Spokojnie możesz je zostawić w konspekcie, o ile tak sformułowane pomogą Ci w przedstawieniu prezentacji.

Cytat:
Napisane przez fioletowa98 Pokaż wiadomość
Witajcie wizażanki! Temat mojej prezentacji maturalnej brzmi: ,,Holocaust ukazany z różnych punktów widzenia. Omów zagadnienie, odwołując sie do wybranych utworów literackich.'' Do literatury podmiotu wybrałam:
Medaliony - Zofii Nałkowskiej
Proszę państwa do gazu - Tadeusza Borowskiego
Rozmowy z katem - Moczarski
Zdążyć przed Panem Bogiem - Hanna Krall
Niestety mam problem z literaturą przedmiotu... Co proponujecie?
Przecież na temat holocaustu jest mnóstwo opracowań. Wystarczy, że udasz się do biblioteki i poprosisz o pomoc w znalezieniu właściwych pozycji. Ja tak swoje zdobywałam. Albo szukałam w internecie i szłam do biblioteki z gotowymi tytułami.
Pluma_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:15   #2421
fioletowa98
Przyczajenie

Cytat:
Przecież na temat holocaustu jest mnóstwo opracowań. Wystarczy, że udasz się do biblioteki i poprosisz o pomoc w znalezieniu właściwych pozycji. Ja tak swoje zdobywałam. Albo szukałam w internecie i szłam do biblioteki z gotowymi tytułami.
Właśnie dlatego, że jest ich mnóstwo proszę was o pomoc w wybraniu najlepszych pozycji. Co myślicie o ,,Campo di Fiori'' i czy macie jakieś inne propozycje?
fioletowa98 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 18:05   #2422
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Wg mnie Twoje wnioski są bardzo trafne. Mają podsumowywać całą pracę, a nie każdą z lektur. Spokojnie możesz je zostawić w konspekcie, o ile tak sformułowane pomogą Ci w przedstawieniu prezentacji.
Bardzo dziękuję! Podane przeze mnie to był przykład, który wymyśliłam pisząc post, ale wiem przynajmniej teraz o co chodzi. dziękuję jeszcze raz.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 12:15   #2423
Kinga1992
Raczkowanie

Jak myślicie, czy przygotowując prezentację maturalną do tematu "Wizerunek kobiety w różnych religiach" mogę nie dobierać żadnych typowo szkolnych lektur?
Wybrałam Pismo Św., Wyznania Gejszy, Spaloną Żywcem, Kwiat Pustyni, szukam nadal do judaizmu. Co o tym myślicie?
Stary 2011-02-25, 11:26   #2424
karoolecka
Zadomowienie

Mam nadzieję, że mi pomożecie kochane. Pisałam i dzwoniłam do mojej wychowawczyni - nauczycielki polskiego, ale ona wyjechała i nie ma mi kto pomóc.
Mianowicie : wybrałam sobie temat różnych postaw człowieka wobec zagrożenia śmiercią (literatura wojny i okupacji) Chciałabym, abyście mi doradziły czy idę w dobrym kierunku.. Najgorsze co mi nie dawało zasnąć przez całe ferie.. Jak mam 'podzielić' te postawy?
z początku chciałam ująć to jako dwie drogi
- droga walki: *o godne życie *o przezycie kolejnego dnia
- droga na ktorej ludzie poddaja sie : *samobojstwo *dostosowanie się do zasad wojny
ale nie mogłam dobrze dobrać do tego przykładów.. Teraz zdecydowałam się na podział:
*bohaterskiej postawy (walki, ucieczki, manifestowanie własnych korzeni, samookaleczenia się aby nie służyć wrogom)
*tchórzostwo (zmiana nazwiska, zawieranie układów z gestapo, oddawanie się aby dostać jedzenie)
Co o tym sądzicie ? Najgorsze jest to, że w naszej klasie są 3 takie tematy, a ja jestem prawdopodobnie ostatnia w kolejce
Literaturą podmiotu będzie Początek A.Szczypiorskiego, Medaliony Z.Nałkowskiej, Inny świat G. Herlinga-Grudzińskiego (mysle jeszcze nad rozmowami z katem i pamiętnikiem z powstania styczniowego)
Bardzo byłabym wdzięczna za każdą wypowiedź na temat mojego pomysłu na tę pracę.. pozdrawiam !
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 13:38   #2425
Drift
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
Mam nadzieję, że mi pomożecie kochane. Pisałam i dzwoniłam do mojej wychowawczyni - nauczycielki polskiego, ale ona wyjechała i nie ma mi kto pomóc.
Mianowicie : wybrałam sobie temat różnych postaw człowieka wobec zagrożenia śmiercią (literatura wojny i okupacji) Chciałabym, abyście mi doradziły czy idę w dobrym kierunku.. Najgorsze co mi nie dawało zasnąć przez całe ferie.. Jak mam 'podzielić' te postawy?
z początku chciałam ująć to jako dwie drogi
- droga walki: *o godne życie *o przezycie kolejnego dnia
- droga na ktorej ludzie poddaja sie : *samobojstwo *dostosowanie się do zasad wojny
ale nie mogłam dobrze dobrać do tego przykładów.. Teraz zdecydowałam się na podział:
*bohaterskiej postawy (walki, ucieczki, manifestowanie własnych korzeni, samookaleczenia się aby nie służyć wrogom)
*tchórzostwo (zmiana nazwiska, zawieranie układów z gestapo, oddawanie się aby dostać jedzenie)
Co o tym sądzicie ? Najgorsze jest to, że w naszej klasie są 3 takie tematy, a ja jestem prawdopodobnie ostatnia w kolejce
Literaturą podmiotu będzie Początek A.Szczypiorskiego, Medaliony Z.Nałkowskiej, Inny świat G. Herlinga-Grudzińskiego (mysle jeszcze nad rozmowami z katem i pamiętnikiem z powstania styczniowego)
Bardzo byłabym wdzięczna za każdą wypowiedź na temat mojego pomysłu na tę pracę.. pozdrawiam !
Myślę, że ten drugi podział na postawę bohaterską i tchórzostwo jest lepszy, będzie więcej kontrastu i chyba łatwiej go opracować. Z drugiej strony dużo zależy od obrazu ukazanego w książkach, jeśli więcej jest na temat samego życia bohaterów, ich egzystencji w tych czasach, próbach polepszenia warunków życiowych i tym podobnych to lepiej pasowałaby pierwsza opcja. Na podstawie treści określ co łatwiej będzie opisać.
Co do tematu i kolejki to się nie martw bo nie jest z góry powiedziane, że będziecie mieć egzamin w tym samym dniu zaraz po sobie i przed tą samą komisją. Z reguły rozdzielają klasę pomiędzy dwie nawet trzy grona egzaminatorów.

Edytowane przez Drift
Czas edycji: 2011-02-25 o 13:42
Drift jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-25, 13:58   #2426
karoolecka
Zadomowienie

Drift dzięki za opinię chyba 2 opcja będzie lepsza
a co do tego samego tematu to jesteśmy wszystkie 3 jedna po drugiej w dzienniku więc to będzie trudne
Stary 2011-02-25, 14:16   #2427
Drift
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
Drift dzięki za opinię chyba 2 opcja będzie lepsza
a co do tego samego tematu to jesteśmy wszystkie 3 jedna po drugiej w dzienniku więc to będzie trudne
Nauczyciele mają do wglądu wcześniej wasze bibliografie, więc nie sądzę alby ustawili was jedna po drugiej z tym samym tematem. To byłoby dziwne.
Stary 2011-02-25, 14:25   #2428
karoolecka
Zadomowienie

uff to mi trochę poprawiłaś humor bałam się, że na 100 % będzie tak jak z listy w dzienniku

a mam jeszcze jedno pytanko.. mogę do tej pracy dodać coś ekstra ? tzn niektórzy daja podklad muzyczny inni urywki filmu, a co z moim tematem ? jak narazie wpadł mi do głowy tylko pomysł planszy z cytatami i najwyzej zdjęcia z ksiazek... to dobry pomysl ?

Edytowane przez karoolecka
Czas edycji: 2011-02-26 o 12:07
Stary 2011-02-28, 19:58   #2429
pechowa_szczesciara
Przyczajenie

Witam wszystkich potrzebuje małej pomocy bo zabrałam się za prezentacje maturalną i skończyły mi się pomysły.
Otóż temat mój brzmi następująco:

Symbolika włosów w literaturze i sztuce. Zanalizuj, odwołując się do wybranych tekstów kultury i sztuki.

Chcę przypisać różne charaktery poszczególnym kolorom włosów.
Tak więc pracę zacznę wyjaśnieniem symboliki koloru włosów, opierając się na słowniku Kopalińskiego.

Włosy blond, złociste zazwyczaj wiążą się ze słońcem, zbożem boginiami urodzaju, miłości, z cnotą, dziewictwem, mądrością. Włosy rude, miedziane, łączą się z grzechem, światem podziemnym, Judaszem, szatanem ale także z płomiennym złotem skarbem z bajki Andersena. Włosy niebieskie, nie spotykane w życiu, mają wykładnie ujemną podobnie jak rude; zielone natomiast mają boginki morskie i rzeczne, syreny rusałki. Włosy czarne uchodzą za piękne lub egzotyczne, siwe symbolizują starość.

Dla włosów rudych przykładem będzie u mnie Pachnidło i obraz "Szał uniesień".
Dla blond myślę o Zosi z "Pana Tadeusza", a dla brunetek chyba "Przeminęło z wiatrem".

Czy macie jakieś jeszcze pomysły, drogie Wizażystki ? Znacie jakieś nieskazitelne blondyny bądź piękne i mocno stąpające po ziemi brunetki w literaturze bądź sztuce?

Jak myślicie, czy zamknąć temat na tych 3 kolorach czy wspominać o niebieskich czy szarych? moim zdaniem to raczej bez sensu.. jak sądzicie?
pechowa_szczesciara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-03, 13:29   #2430
paulinciax07
Rozeznanie

to chyba tylko ja mam taki 'inny' temat: Komiksy jako forma sztuki z pogranicza obrazu i słowa pisanego. Porównaj jego różne odmiany i funkcje na wybranych przykładach.
mam bibliografie, ale samej prezentacji jeszcze nie napisałam.
paulinciax07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości