|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
z tego co gdzies wyczytalam trzeba miec miesiac oplacony skladek zus. niekoniecznie pracowac
chcieli to zmienic ze przynajmije 3 (przynajmiej w zwiazku z samozatrudnieniem) ale chyba nie zmienili. ale ja kadrow nie jestem wiec ciezko mi powiedziec czy nadal tak jest
|
|
|
|
#4172 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
83monia, solidnie wygląda ten adapter na żywo? Ktoś go Tobie polecał?
Chciałabym sobie "pomacać" oba przed wyborem...
|
|
|
|
#4173 |
|
Zakorzenienie
|
adapter jest spory, myslalam ze mniejszy, wyglada dobrze zrobiony, jutro chyba juz bede go montowa bo mąż marudzi ze jezdze bez (bardziej dba o mnie w 2giej ciazy niz w 1szej
), wiec zdam relacje jak sie trzyma
|
|
|
|
#4174 |
|
Zakorzenienie
|
marzenko znasz moze jakis fajny sklep dzieciowy? My głownie kupujemy w Pati i Maksie ale szukam jeszcze jakiegoś
|
|
|
|
#4175 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na pewno się bronią przed "fikcyjnymi" podwyżkami w ostatnich miesiącach, więc pewnie stąd średnia z ostatnich 12 mc. W każdym bądź razie jestesmy jeszcze na takim etapie ciąży, że jak się komuś nadarzy okazja, warto się gdzieś zaczepić ![]() Dla mnie wszystkie wyliczenia księgowo-kadrowe to zakręcone zawsze były, choć na codzień cyferkami się zajmuję
|
|
|
|
|
#4176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4177 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No ja to musiałam sobie przypomnienie w telefonie wstawić bo moja skleroza nie pozwoliłaby mi na pamiętanie o jakimś tam bezrobotniaku ![]() Cytat:
Ja już wróciłam z placu boju, czytaj: BEZROBOTNIAKA. Na szczęście nie robili żadnych problemów. Jak tylko powiedziałam, że jetem w ciąży, to babka poprosiła o kartę ciąży, skserowała sobie to i nie muszę się stawiać już na żadne wizyty do porodu Co do lewego zatrudnienia, też z tżem myśleliśmy o tym. Temat jeszcze się nie uciął, ale nie wiem czy chce mi się nerwów z zusem... Kasshia wszystkiego na naj
|
||
|
|
|
#4178 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4179 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Edytowane przez karolinee1983 Czas edycji: 2011-02-17 o 15:00 |
|
|
|
|
#4180 |
|
Zadomowienie
|
.. a jesliby sie bala na nieokreslony, to niech ci da na okreslony, np na rok czy poltorej, najlepiej do dnia= termin porodu+okres macierzynskiego (20+2 tyg.)+ (na wszelki wypadek gdyby Iza byla spoznialska) miesiac.
|
|
|
|
#4181 |
|
Zakorzenienie
|
moja znajoma po 4 mises pracy poszła na l4 ciążowe i miała strasznie problemy z Zusem
|
|
|
|
#4182 |
|
Zakorzenienie
|
kedys bylo ze 3 umowa musi byc na czas nieokreslony, ale moze byc i druga. ja tak mam. pierwsza na miesiac, druga na czas niokreslony. a to kilka lat temu bylo
|
|
|
|
#4183 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny która chciała nie różową sukieneczkę
http://aukcjewp.wp.pl/sukienka-tunik...458607143.html
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
#4184 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
są uczuleni na kobiety zatrudniające się na siłe w ciąży...niestety... szukają,gmerają ,lecą po "pracodawcach" ,ciągają po sądach..jeśli nie jesteś zatrudniona od wczesnej ciąży... będzie im trudn uwierzyc,że ktoś sobie zatrudnił kobietę w 6 m-cu ciąży... serio ,nie warto ryzykowac i robic problemów sobie i tej dziewczynie...ale nie mogą się doczepic do Ciebie jeśli założysz własną działalnośc i to jest dużo lepsza informacja,bo po 1. dostaniesz dużo większą kasę, po 2 . broni Cię ustawa to jest to co podawałam wcześniej; http://www.eporady24.pl/jak_uzyskac_...osci,1350.html, taka jest ustawa i masz prawo założyc działalnosc kiedy Ci się podoba,musisz opłacac chorobowe minimum miesiąc i nalezy Ci się macierzyński,a może on wyniesc nawet 6000zł miesięcznie a to zalezy tylko od Ciebie.Ja będę fryzjerem domowym, słyszłam,że laski otwierają działalnści nawet typu: sprzedaż okularów słonecznych na allegro możesz robic co Ci żywcem przyjdzie do głowy.Znajdź tylko mądrą księgwą co Ci pomoże w formalnościach,obliczy składki ZUSu i dawaj dawaj po co się zatrudniac skoro możesz otwrzyc własny biznes... na to zawsze może byc pora,tylko Ty o tym decydujesz...serio.Cytat:
warto zawalczyc o wyższy macierzyński |
|||
|
|
|
#4185 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
|
||
|
|
|
#4186 |
|
Zadomowienie
|
meszsares- jak już pisałam miałam działanosc do końca roku 2011, teraz ciągnę z tego tytułu L4, myślisz,że jak założę znów działalnosc 2 m-ce przed porodem to policzą mi tylko średnią składek z tej nowej działalności??trochę to zakręcone,muszę szukac księgowej...
|
|
|
|
#4187 |
|
Zakorzenienie
|
w końcu doczekałam się kuriera
przyniósł kocyk, ręcznik, 2 paczki podkładów poporodowych, osłonki na piersi, pieluszki flanelowe, skarpetki i kilka próbek jakiś kremików oraz gratis gaziki Leko wyprawka dla małej na ukończeniu w zasadzie
|
#4188 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja sobie włożyłam w stanik po płatku kosmetycznym i się poprzyklejały
|
|
#4189 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie jeszcze mimowolnie nie leci, ale jak delikatnie nacisnę brodawkę to kropelek siary się pojawia
|
#4190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz nie ma tej zasady, moze byc i 5 umów na czas okreslony. |
|
|
|
|
#4191 |
|
BAN stały
|
O matulu!To odpuszczę sobie.
Baboniku a założyć własny biznesik,to tez czas.latanie i pieniądze. A ja nie mam jak sie ruszyć z domu,więc odpada. Szwagierka mieszka wioske przede mną i tam sprzedaje przy domu węgiel i tak pomyślałam,ze moznaby posymulować pracę bo blisko w razie kontroli. |
|
|
|
#4192 |
|
Zadomowienie
|
hej Brzusie
no ja byłam cały boży tydzień chora nadrabiania miałam na cały dzień ale dobrnęłam do końca i coś szkrobne ![]() Dziubek ja też jestem ze śląska z wiochy pod Cieszyna
|
#4193 |
|
Rozeznanie
|
haha Nerola zatrudniłabyś się jako ładowacz węgla
) już widzę minę kontroli
|
|
|
|
#4194 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4195 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oj Nerolka nie tak do końca, jedyne co musisz miec to pieczątkę, resztę to teraz sprawa tzw "jednego okienka" czyli idziesz d Urzędu Gminy czy Miasta ,tam składasz papiery a oni wysyłają wszystko do ZUSu,Skarbówki i Urzędu Statystycznego.jeśli jesteś bezrobotna to rozsadnym będzie wykorzystac okazję, za ok 5000zł będziesz miec ok 30000zł...to chyba bardzo bardzo rozsądne rozwiązanie... a 6000zł miesięcznie to chyba nie głupi dodatek w zasadzie jak uda Ci się wstrzelic to będzie Cię to ksztowac tylko ok 2800zł,a dostaniesz ponad 30000zł w 5 miesięcy... gra warta świeczki...---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- aaaaaaa Nerola-zapomniałam ,składki ZUS też nie płaci się odrazu przy zakładaniu działalności tylko dopiero na początku następnego miesiąca... serio przedyskutuj sprawe z mężem...z tego co piszesz to takie zastrzyk Ci się przyda. |
|
|
|
|
#4196 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poki co tez mozemy sie spotkac i pogawedzic, a popic herbata owocowa :P
|
|
|
|
|
#4197 |
|
Zakorzenienie
|
laski podziwiam że się nie boicie tych działalności otwierać
jak co to trzeba kasę z odsetkami Zusowi zwrócić![]() a średnią do macierzyńskiego liczą z 12 miesięcy więc Babonik policzą także twoje L4 to może ci obniżyć macierzyńskie
|
|
|
|
#4198 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Akurat Twoje rozwiązanie wydaje mi się ryzykowne, lekko hardcorowe ale generalnie jeśli piszecie już o ZUS, moim zdaniem nie taki diabeł straszny.Samo posiłkowanie się strachem przed urzędasami na głowie, bo koleżanka koleżanki powiedziała... Moim zdaniem - jeśli macie taką możliwość to działajcie, potrzebne jest tylko dobre zbadanie tematu, czyli nieco wolnego czasu na studiowanie przypadku strach przed ZUS powinien wygrać z przekonaniem, że płacimy przez masę swoich lat pracy składki, z których coś się nam należy. Ja pracuję już kilka dobrych lat, i płacę te niemałe składki, a jak przychodzi choroba to w większości przypadków płacę z prywatnej kasy, bo na nfz albo terminy, albo lekarze do dupy. Więc teraz jak mam możliwość uzyskać z ZUS większy zasiłek, to nie mam żadnych obiekcji. Jeszcze tyle lat będę im płacić, że wykorzystam każdą okazję, aby wyciągnąć to co mi się należy.Przypadek z rodziny mojego kolegi z pracy. Ciężarna zatrudniła się w firmie u znajomego. Ustalili pensję rzędu ok. 20.000 zł, po czym po miesiącu poszła na L4. Pracodawca płacił przez pierwszy miesiąc chorobowego, a potem ZUS - nie było przepisu, którym mogli się podeprzeć, aby podważyć wypłatę. Działanie było z premedytacją, o czym ZUS doskonale wiedział, ale miał związane ręce i płacić musiał. |
||
|
|
|
#4199 |
|
Zadomowienie
|
Niestety nie
|
|
|
|
#4200 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny jak chcecie sie gdzieś zatrudnić żeby iść na L4 i pobierać kasę z ZUS to Wam powiem ze firma w której się chcecie zatrudnić musi mieć wiecej niż 20 pracowników żeby ZUS wypłacał chorobowe. W przypadku gdy pracowników jest mniej niż 20 to pensje caly czas wypłaca pracodawca a potem sobie to jakby odbiera od ZUS-u nie płacąć za pracowników składek. Wiem bo mąż był teraz na zwolnieniu ponad 2 miesiące i ZUS ciagle nie wypłacał kasy i jak sie zdenerwował i tam pojechał to sie właśnie takich rzeczy dowiedział. A i u niego w firmie dziewczyna poszła na L4 w ciąży i też jej ZUS nie wypłaca tylko pracodawca.
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:09.

chcieli to zmienic ze przynajmije 3 (przynajmiej w zwiazku z samozatrudnieniem) ale chyba nie zmienili. ale ja kadrow nie jestem wiec ciezko mi powiedziec czy nadal tak jest

Na pewno się bronią przed "fikcyjnymi" podwyżkami w ostatnich miesiącach, więc pewnie stąd średnia z ostatnich 12 mc. W każdym bądź razie jestesmy jeszcze na takim etapie ciąży, że jak się komuś nadarzy okazja, warto się gdzieś zaczepić

są uczuleni na kobiety zatrudniające się na siłe w ciąży...niestety... szukają,gmerają ,lecą po "pracodawcach" ,ciągają po sądach..jeśli nie jesteś zatrudniona od wczesnej ciąży... będzie im trudn uwierzyc,że ktoś sobie zatrudnił kobietę w 6 m-cu ciąży... serio ,nie warto ryzykowac i robic problemów sobie i tej dziewczynie...
a to zalezy tylko od Ciebie.Ja będę fryzjerem domowym, słyszłam,że laski otwierają działalnści nawet typu: sprzedaż okularów słonecznych na allegro

zębole

Pozdrawiam