|
|
#1441 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy!
|
|
|
|
#1442 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;24914913]nie bedzie problemów-powinnas dostac normalnie.[/QUOTE]
i rozumiem, że wszelkie bóle brzucha, kręgosłupa i wszystkiego pokolei, jakie miałam przed stosowaniem NR powrócą do mnie?
w snach jest zawsze pięknie Ciepły dom, miejsca dość na twe wierne serce Przyjdzie czas spotkać się potarmosić uszy lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć Lecz dziś sobie śnij Małymi kroczkami do celu! |
|
|
|
#1443 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1444 |
|
Wtajemniczenie
|
45 z groszem;(
Drogo niesamowicie, ale jak mam do wyboru wydać sporą sumkę na krążek, a męczyć się z prezerwatywami, to zawsze wybiorę krążek
|
#1445 |
|
Zakorzenienie
|
to juz w koncu nie wiem czy we wtorek czy srode wyciagnac
|
#1446 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1447 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W moim mieście najtaniej (w sieci aptek Dbam o Zdrowie) to 48,50 zł. W innych 53-55 zł. To dla mnie baaardzo dużo, ale pomyślałam tak: mogę mieć tańsze tabletki i kupować tabsy chroniące wątrobę (nadwyrężoną po tabletkach) albo komfortowy krążek. Wybrałam krążek. Ale ogólnie cena antykoncepcji mnie przeraża. Ja pracuję a i tak nie jest mi łatwo wydać co miesiąc te 50 zł. |
|
|
|
|
#1448 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny proszę o informację:
jeśli zawsze zakładałam krążek o 17.00 i wyjmowałam o 17.00 po 3 tygodniach to co w przypadku gdy dziś załozyłam go dopiero o 18.30? powinnam go wyjąć za 3 tyg też o 18.30 czy wrócic do godz 17?
|
|
|
|
#1449 |
|
Raczkowanie
|
Witam, niedawno rozpoczęłam współżycie i chcielibyśmy z moim partnerem zastosować dodatkowe zabezpieczenie - nie chce brać tabsów bo za bardzo boje sie skutków ubocznych i tycia po nich co u nas w rodzinie ma prawie kazda kobieta... ja na przytycie nie moge sobie pozwolić. Mam 19 lat - czy nuva ring jest dla mnie?
czy stosunek w dni nieplodne z nuvaring bez prezerwatyw jest bezpieczne? chce swiadomie uniknac ciazy - wiec chce sie dobrze zabezpieczyc, dlatego pytam. moze to glupie - panikara ze mnie ![]() czy przy niewielkiej nadzerce jest jakies zagrozenie?
|
#1450 |
|
Raczkowanie
|
czy nuva ring jest na receptę?
bo wizyte u gina mam za miesiąc i pytam z ciekawości
|
#1451 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, Nuva Ring jak wszystkie środki antykoncepcyjne jest tylko na receptę.
|
|
|
|
#1452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiemy czy nuvaring jest dla ciebie, twój ginekolog może coś na ten temat powiedzieć. co do pogrubionego - ugh, poczytaj sobie jak działają tabletki/plastry/krążki antykoncepcyjne ![]() a przy nadżerce - zagrożenie czym? anika_s - wszystko jedno, nie robi różnicy. |
|
|
|
|
#1453 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupuję na doz za 45.50
w innych aptekach najtaniej znalazłam za 49zł
|
#1454 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ważniejsze jest, aby pilnować godziny włożenia krążka po 7 dniach przerwy. W ulotce jest napisane, że odchylenie (godzina wyciągnięcia a godzina włożenia po 7 dniach) nie powinno przekraczać 3 godzin. U Ciebie jest więc wszystko w porządku. ---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ---------- Cytat:
- krążek nie chroni od takich skutków ubocznych jak tycie. Piszesz, że w rodzinie ma to "prawie każda kobieta"Trzeba na sobie się przekonać - być może u Ciebie będzie w porządku - przy antykoncepcji hormonalnej nie ma "dni niepłodnych" bo m.in. hamuje owulację. Poczytaj o tym, poczujesz się pewniej. A ponieważ wszystkie hormonalne środki antykoncepcyjne przepisuje na receptę lekarz, to najlepiej na wizycie porozmawiaj z nim o wątpliwościach. |
||
|
|
|
#1455 |
|
Zakorzenienie
|
Nie byłabym sobą jakbym co jakiś czas nie wkręciła sobie jakiejś jazdy co do skuteczność antykoncepcji.
No to do rzeczy. Zgodnie z zaleceniem producenta krążek należy płukać w zimnej lub letniej wodzie. Tylko co to jest letnia woda? To zimna ale nie lodowata, czy ciepła ale nie parząca? Ja zwykle opłukuje krążek podczas prysznica, w wodzie w jakiej akurat sie myję, starając się aby nie była gorąca. Zmierzyłam nawet i wyszło 38 st. C (użyłam termometru do ciała więc nie wiem czy pomiar jest adekwatny). Logicznie rzecz biorąc krążek nie powinien ucierpieć gdy narażony jest na temperature jaką ma ludzkie ciało /wnętrze pochwy, tj do 42 st. C (do tylu chyba człowiek moze przeżyć). Zastanawia mi się co się dzieje z hormonami zawartymi w krążku pod wpływem wyższych temperatur. Czy szybciej się uwalniają w tym momencie w związku z czym szybciej zostaną wykorzystane i krążek szybciej się zużyje. Czy też krążek ulegnie uszkodzeniu i będzie całkowicie nieskuteczny. Chodzi mi oczywiście o szybkie opłukanie krążka w ciepłej wodzie (nie bardziej gorącej niż jest w stanie znieść ludzkie ciało podczas kąpieli) a nie podgrzewanie krążka w mikrofali ![]() Czy macie może jakieś przemyślenia w tym temacie? |
|
|
|
#1456 |
|
Zakorzenienie
|
Wysokie temperatury obniżają skuteczność krążka (nie o tym nic w ulotce?)
Dlatego niewskazane jest płukanie go w gorącej wodzie, tak samo jak np. noszenie go w torebce podczas upałów, w aptekach krążek powinien chyba być w lodówce z tego, co mi wiadomo. Nie stosowałam nigdy krążka, ale przyjaciółka miała i z tego, co pamiętam to tak mi wlaśnie mówiła. |
|
|
|
#1457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale w trakcie użytkowania krążek przebywa w temperaturze ok. 37 st. C więc wydaje mi się że styczność z wodą o tej temperaturze nie "zużyje" go bardziej niż pobyt w pochwie. A założywszy, ze człowiek może mieć gorączkę do 42 st. C (nie wiem jak to się przekłada na temperaturę wewnątrz pochwy) i taka temperatura nie powinna wpłynąć na skuteczność krążka (przynajmniej w ulotce nic nie ma o zmniejszonej skuteczności przy podwyzszonej temperaturze ciała). Chodzi mi oczywiście o temperaturę w trakcie użytkowania, kiedy trwa jego 3-4 tygodniowy okres uwalniania hormonów. |
|
|
|
|
#1458 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Stosuję krążki już piąty miesiąc. Nurtuje mnie jedna sprawa, odnośnie odchudzania podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej. Czy w ogóle jest możliwość schudnięcia przy hormonach? Jem ostatnio bardzo mało, a waga stoi w miejscu nawet nie drgnie i nie wiem czy diety będą skuteczne ( na myśli ma dietę doktora Dukana). Jeśli ktoraś z Was ma jakieś doświadczenia lub informacje w tym temacie to bardzo byłabym wdzięczna. Pozdrawiam.
|
|
|
|
#1459 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja co prawda się nie odchudzam, ale mam teraz bardzo ciężki okres studia-praca-praca-studia, nawet jak bym chciała, to i tak nie miałabym kiedy zjeść i kiedy ostatnio stanęłam na wadze, to było 5 kg mniej niż zwykle. Myślę jednak, że to zależy od organizmu, jak reaguje na hormony.
|
#1460 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, mam pytanie o stosowanie kropli żołądkowych
Musiałam zastosować kropli żołądkowe - w składzie na ulotce nie mają wymienionego ziela dziurawca (hypericum perforatum który obniża skuteczność antykoncepcji hormonalnej), ale w "możliwe działania niepożądane" widnieje takie zdanie: "U osób z jasną karnacją mogą wystąpić podczas nasłonecznienia odczyny zapalne skóry z uwagi na zawartość dziurawca w preparacie" No i zwątpiłam ? To jest ten dziurawiec czy nie ? Czy jest, ale w tak małej dawce, że nie wymieniono go w składzie i nie ma znaczenia? Czy w związku z tym powinnam się martwić ? Może któraś z Was ma doświadczenia ? Kurcze, takie zwykłe i niewinne krople żołądkowe... a teraz nie wiem, czy powinnam dodatkowo się zabezpieczać ? ---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ---------- Doczytałam, że te krople żołądkowe (w 100g) mają 24,5 g ziela dziurawca - "herba hyperici ". A ja miałam w głowie nazwę "hypericum perforatum" (z ulotki NR) i jej szukałam na opakowaniu. A skoro jej nie znalazłam, to bez obaw kupiłam krople. Ile jeszcze nazw łacińskich ma ziele dziurawca, ?W każdym razie moje pytanie jest aktualne: CZY I NA ILE TRZEBA UWAŻAĆ PRZY STOSOWANIU KROPLI ŻOŁĄDKOWYCH ??? Próbowałam znaleźć coś na ten temat w Internecie, ale zdania są podzielone... |
|
|
|
#1461 |
|
Raczkowanie
|
czy przy stosowaniu nuva ring będzie tak samo efektywne jak przy tabsach jesli chodzi o wyregulowanie okresu??
nuva ring byłoby dla mnie idealnym rozwiązaniem, ale nie wiem jak to z tym okresem a mam nieregularny bardzo ;(
|
#1462 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Annuar - wątpię aby taka śladowa ilość dziurawca osłabiła działanie krążka, ale zawsze możesz się zapytać swojego gina. |
|
|
|
|
#1463 |
|
Raczkowanie
|
Orientujecie się może czy zażycie Escapelle na około 5 dni przed rozpoczęciem stosowania NuvaRingu (nie chodzi o przerwe w stosowaniu, tylko pierwsze zastosowanie) ma jakiś wpływ na działanie krążka?
Z tego co pamiętam, na ulotce Esc. jest napisane, że nie wpływa na metody antykoncepcji hormonalnej ale może macie jakieś inf na ten temat?
|
|
|
|
#1464 |
|
Raczkowanie
|
Kochane, wyjęłam krążek 1,5h później niż powinnam i nie wiem czy za tydzień mam go wsadzić o godzinie o której zawsze wkładałam, czy tak jak dziś wyjęłam ora czy będę mieć 7 dniową ochronę, dodam, żę nie wyjmowałam go ani razu w ciągu trzech tygodni.
|
#1465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
godzinka w tą czy w tą nie sprawi róznicy załóż go normalnie jak zwykle o tej samej porze
w snach jest zawsze pięknie Ciepły dom, miejsca dość na twe wierne serce Przyjdzie czas spotkać się potarmosić uszy lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć Lecz dziś sobie śnij Małymi kroczkami do celu! |
|
|
|
|
#1466 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo
|
#1467 |
|
Zadomowienie
|
od 1,5 roku stosuję nuvaring, nigdy nie miałam z nim problemów. aż do dzisiaj. w sobotę wyjęłam krążek /dodam, że brałam dwa pod rząd, z pewnych względów/. złapał mnie potworny skurcz w lewej łydce. nasila się przy i po dotykaniu. boję się, że to zator. do ginekologa się szybko nie dostanę. i moje pytanie. wkładać w sobotę nuvaring czy odstawić? boję się nieregularnych, ciągłych miesiączek, z którymi zmagałam się kilka lat temu
|
|
|
|
#1468 |
|
Zakorzenienie
|
mniemam że badania krzepliwości to tylko frajerzy robią?
ja bym poszła prywatnie |
|
|
|
#1469 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może to być spowodowane jakimś "zachwianiem" z powodu braku dodatkowych hormonów? |
|
|
|
|
#1470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zobaczę czy ja dostanę @
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:37.