Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy! - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-07, 14:50   #1441
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Dot.: Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez asmenaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy ktoraś z Was robiła przerwę bądź przestała stosować NR?
Czy normalnie dostanę @ czy będą jakies problemy?
nie bedzie problemów-powinnas dostac normalnie.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 14:59   #1442
asmenaa
Zakorzenienie

[1=f36f09c64670dbbf8506d7b 7195631196fb4f2ce_65c2c81 98d77a;24914913]nie bedzie problemów-powinnas dostac normalnie.[/QUOTE]

i rozumiem, że wszelkie bóle brzucha, kręgosłupa i wszystkiego pokolei, jakie miałam przed stosowaniem NR powrócą do mnie?
na twe wierne serce
Przyjdzie czas spotkać się
potarmosić uszy
lub razem na spacer znowu gdzieś wyruszyć
Lecz dziś sobie śnij

Małymi kroczkami do celu!
asmenaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-07, 15:05   #1443
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a
Konto usunięte

Cytat:
i rozumiem, że wszelkie bóle brzucha, kręgosłupa i wszystkiego pokolei, jakie miałam przed stosowaniem NR powrócą do mnie?
do mnie powrocily ale nie wiem jak u ciebie.
f36f09c64670dbbf8506d7b7195631196fb4f2ce_65c2c8198d77a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 09:40   #1444
nina219
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
dziewczyny ile u was kosztuje ten krązek ?
45 z groszem;(
Drogo niesamowicie, ale jak mam do wyboru wydać sporą sumkę na krążek, a męczyć się z prezerwatywami, to zawsze wybiorę krążek

Żeby kogoś rozpalić, trzeba samemu płonąć.

nina219 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-08, 11:33   #1445
Liiii
Zakorzenienie

to juz w koncu nie wiem czy we wtorek czy srode wyciagnac

Liiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 09:39   #1446
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Liiii Pokaż wiadomość
to juz w koncu nie wiem czy we wtorek czy srode wyciagnac
Jestem za środą. Kolejny bedziesz mogła założyć w kolejny wtorek lub w środę. Jak wyjmiesz we wtorek do musisz najpóżniej we wtorek załozyć nowy
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-09, 11:04   #1447
Annuar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nina219 Pokaż wiadomość
45 z groszem;(
Drogo niesamowicie, ale jak mam do wyboru wydać sporą sumkę na krążek, a męczyć się z prezerwatywami, to zawsze wybiorę krążek

W moim mieście najtaniej (w sieci aptek Dbam o Zdrowie) to 48,50 zł.
W innych 53-55 zł.

To dla mnie baaardzo dużo, ale pomyślałam tak: mogę mieć tańsze tabletki i kupować tabsy chroniące wątrobę (nadwyrężoną po tabletkach) albo komfortowy krążek. Wybrałam krążek.

Ale ogólnie cena antykoncepcji mnie przeraża. Ja pracuję a i tak nie jest mi łatwo wydać co miesiąc te 50 zł.
Annuar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 19:26   #1448
anika_s
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Pierścień NuvaRing - wątek zbiorczy!

dziewczyny proszę o informację:
jeśli zawsze zakładałam krążek o 17.00 i wyjmowałam o 17.00 po 3 tygodniach to co w przypadku gdy dziś załozyłam go dopiero o 18.30?
powinnam go wyjąć za 3 tyg też o 18.30 czy wrócic do godz 17?
anika_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-11, 19:56   #1449
HDaisy
Raczkowanie

Witam, niedawno rozpoczęłam współżycie i chcielibyśmy z moim partnerem zastosować dodatkowe zabezpieczenie - nie chce brać tabsów bo za bardzo boje sie skutków ubocznych i tycia po nich co u nas w rodzinie ma prawie kazda kobieta... ja na przytycie nie moge sobie pozwolić. Mam 19 lat - czy nuva ring jest dla mnie?
czy stosunek w dni nieplodne z nuvaring bez prezerwatyw jest bezpieczne?
chce swiadomie uniknac ciazy - wiec chce sie dobrze zabezpieczyc, dlatego pytam. moze to glupie - panikara ze mnie
czy przy niewielkiej nadzerce jest jakies zagrozenie?

Start: 2.11.2010

Matura 2011
HDaisy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 14:52   #1450
HDaisy
Raczkowanie

czy nuva ring jest na receptę?
bo wizyte u gina mam za miesiąc i pytam z ciekawości

Matura 2011
Stary 2011-02-12, 16:13   #1451
Dotka90
Zakorzenienie

Tak, Nuva Ring jak wszystkie środki antykoncepcyjne jest tylko na receptę.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 21:22   #1452
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez HDaisy Pokaż wiadomość
Witam, niedawno rozpoczęłam współżycie i chcielibyśmy z moim partnerem zastosować dodatkowe zabezpieczenie - nie chce brać tabsów bo za bardzo boje sie skutków ubocznych i tycia po nich co u nas w rodzinie ma prawie kazda kobieta... ja na przytycie nie moge sobie pozwolić. Mam 19 lat - czy nuva ring jest dla mnie?
chce swiadomie uniknac ciazy - wiec chce sie dobrze zabezpieczyc, dlatego pytam. moze to glupie - panikara ze mnie
nuvaring to takie same hormony z takimi samymi skutkami ubocznymi jak tabsy.
nie wiemy czy nuvaring jest dla ciebie, twój ginekolog może coś na ten temat powiedzieć.
co do pogrubionego - ugh, poczytaj sobie jak działają tabletki/plastry/krążki antykoncepcyjne
a przy nadżerce - zagrożenie czym?

anika_s - wszystko jedno, nie robi różnicy.
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-12, 21:32   #1453
little.b.blue
Zakorzenienie

ja kupuję na doz za 45.50
w innych aptekach najtaniej znalazłam za 49zł

Invisalign od 20/03/2016
little.b.blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-14, 11:45   #1454
Annuar
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość
dziewczyny proszę o informację:
jeśli zawsze zakładałam krążek o 17.00 i wyjmowałam o 17.00 po 3 tygodniach to co w przypadku gdy dziś załozyłam go dopiero o 18.30?
powinnam go wyjąć za 3 tyg też o 18.30 czy wrócic do godz 17?
Godzina wyciągnięcia nie ma wielkiego znaczenia, gdyż teoretycznie krążek działa nawet do 4 tygodni. Wyciągnij o takiej godzinie jak Tobie pasuje - 1,5 h różnicy to żadna różnica.

Ważniejsze jest, aby pilnować godziny włożenia krążka po 7 dniach przerwy. W ulotce jest napisane, że odchylenie (godzina wyciągnięcia a godzina włożenia po 7 dniach) nie powinno przekraczać 3 godzin.

U Ciebie jest więc wszystko w porządku.

---------- Dopisano o 11:45 ---------- Poprzedni post napisano o 11:38 ----------

Cytat:
Tak jak pisze monius9
- krążek nie chroni od takich skutków ubocznych jak tycie. Piszesz, że w rodzinie ma to "prawie każda kobieta"Trzeba na sobie się przekonać - być może u Ciebie będzie w porządku
- przy antykoncepcji hormonalnej nie ma "dni niepłodnych" bo m.in. hamuje owulację. Poczytaj o tym, poczujesz się pewniej.

A ponieważ wszystkie hormonalne środki antykoncepcyjne przepisuje na receptę lekarz, to najlepiej na wizycie porozmawiaj z nim o wątpliwościach.
Stary 2011-02-15, 09:53   #1455
effcia82
Zakorzenienie

Nie byłabym sobą jakbym co jakiś czas nie wkręciła sobie jakiejś jazdy co do skuteczność antykoncepcji.
No to do rzeczy. Zgodnie z zaleceniem producenta krążek należy płukać w zimnej lub letniej wodzie. Tylko co to jest letnia woda? To zimna ale nie lodowata, czy ciepła ale nie parząca? Ja zwykle opłukuje krążek podczas prysznica, w wodzie w jakiej akurat sie myję, starając się aby nie była gorąca. Zmierzyłam nawet i wyszło 38 st. C (użyłam termometru do ciała więc nie wiem czy pomiar jest adekwatny). Logicznie rzecz biorąc krążek nie powinien ucierpieć gdy narażony jest na temperature jaką ma ludzkie ciało /wnętrze pochwy, tj do 42 st. C (do tylu chyba człowiek moze przeżyć).
Zastanawia mi się co się dzieje z hormonami zawartymi w krążku pod wpływem wyższych temperatur. Czy szybciej się uwalniają w tym momencie w związku z czym szybciej zostaną wykorzystane i krążek szybciej się zużyje. Czy też krążek ulegnie uszkodzeniu i będzie całkowicie nieskuteczny. Chodzi mi oczywiście o szybkie opłukanie krążka w ciepłej wodzie (nie bardziej gorącej niż jest w stanie znieść ludzkie ciało podczas kąpieli) a nie podgrzewanie krążka w mikrofali

Czy macie może jakieś przemyślenia w tym temacie?
Stary 2011-02-15, 14:27   #1456
Dotka90
Zakorzenienie

Wysokie temperatury obniżają skuteczność krążka (nie o tym nic w ulotce?)
Dlatego niewskazane jest płukanie go w gorącej wodzie, tak samo jak np. noszenie go w torebce podczas upałów, w aptekach krążek powinien chyba być w lodówce z tego, co mi wiadomo. Nie stosowałam nigdy krążka, ale przyjaciółka miała i z tego, co pamiętam to tak mi wlaśnie mówiła.
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-15, 14:37   #1457
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Wysokie temperatury obniżają skuteczność krążka (nie o tym nic w ulotce?)
Dlatego niewskazane jest płukanie go w gorącej wodzie, tak samo jak np. noszenie go w torebce podczas upałów, w aptekach krążek powinien chyba być w lodówce z tego, co mi wiadomo. Nie stosowałam nigdy krążka, ale przyjaciółka miała i z tego, co pamiętam to tak mi wlaśnie mówiła.
No tak - przed założeniem to wiadomo.
Ale w trakcie użytkowania krążek przebywa w temperaturze ok. 37 st. C więc wydaje mi się że styczność z wodą o tej temperaturze nie "zużyje" go bardziej niż pobyt w pochwie. A założywszy, ze człowiek może mieć gorączkę do 42 st. C (nie wiem jak to się przekłada na temperaturę wewnątrz pochwy) i taka temperatura nie powinna wpłynąć na skuteczność krążka (przynajmniej w ulotce nic nie ma o zmniejszonej skuteczności przy podwyzszonej temperaturze ciała).

Chodzi mi oczywiście o temperaturę w trakcie użytkowania, kiedy trwa jego 3-4 tygodniowy okres uwalniania hormonów.
Stary 2011-02-15, 20:35   #1458
paulinka8112
Przyczajenie

Witam. Stosuję krążki już piąty miesiąc. Nurtuje mnie jedna sprawa, odnośnie odchudzania podczas stosowania antykoncepcji hormonalnej. Czy w ogóle jest możliwość schudnięcia przy hormonach? Jem ostatnio bardzo mało, a waga stoi w miejscu nawet nie drgnie i nie wiem czy diety będą skuteczne ( na myśli ma dietę doktora Dukana). Jeśli ktoraś z Was ma jakieś doświadczenia lub informacje w tym temacie to bardzo byłabym wdzięczna. Pozdrawiam.
paulinka8112 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-16, 12:47   #1459
nina219
Wtajemniczenie

Ja co prawda się nie odchudzam, ale mam teraz bardzo ciężki okres studia-praca-praca-studia, nawet jak bym chciała, to i tak nie miałabym kiedy zjeść i kiedy ostatnio stanęłam na wadze, to było 5 kg mniej niż zwykle. Myślę jednak, że to zależy od organizmu, jak reaguje na hormony.

Żeby kogoś rozpalić, trzeba samemu płonąć.

nina219 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 13:48   #1460
Annuar
Raczkowanie

Dziewczyny, mam pytanie o stosowanie kropli żołądkowych

Musiałam zastosować kropli żołądkowe - w składzie na ulotce nie mają wymienionego ziela dziurawca (hypericum perforatum który obniża skuteczność antykoncepcji hormonalnej), ale w "możliwe działania niepożądane" widnieje takie zdanie: "U osób z jasną karnacją mogą wystąpić podczas nasłonecznienia odczyny zapalne skóry z uwagi na zawartość dziurawca w preparacie"

No i zwątpiłam ? To jest ten dziurawiec czy nie ? Czy jest, ale w tak małej dawce, że nie wymieniono go w składzie i nie ma znaczenia? Czy w związku z tym powinnam się martwić ?

Może któraś z Was ma doświadczenia ? Kurcze, takie zwykłe i niewinne krople żołądkowe... a teraz nie wiem, czy powinnam dodatkowo się zabezpieczać ?

---------- Dopisano o 13:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Doczytałam, że te krople żołądkowe (w 100g) mają 24,5 g ziela dziurawca - "herba hyperici ".

A ja miałam w głowie nazwę "hypericum perforatum" (z ulotki NR) i jej szukałam na opakowaniu.

A skoro jej nie znalazłam, to bez obaw kupiłam krople.
Ile jeszcze nazw łacińskich ma ziele dziurawca, ?

W każdym razie moje pytanie jest aktualne: CZY I NA ILE TRZEBA UWAŻAĆ PRZY STOSOWANIU KROPLI ŻOŁĄDKOWYCH ???

Próbowałam znaleźć coś na ten temat w Internecie, ale zdania są podzielone...
Stary 2011-02-17, 17:13   #1461
HDaisy
Raczkowanie

czy przy stosowaniu nuva ring będzie tak samo efektywne jak przy tabsach jesli chodzi o wyregulowanie okresu??
nuva ring byłoby dla mnie idealnym rozwiązaniem, ale nie wiem jak to z tym okresem a mam nieregularny bardzo ;(

Matura 2011
Stary 2011-02-17, 17:36   #1462
doloresd
Wtajemniczenie

Cytat:
czy przy stosowaniu nuva ring będzie tak samo efektywne jak przy tabsach jesli chodzi o wyregulowanie okresu??
nuva ring byłoby dla mnie idealnym rozwiązaniem, ale nie wiem jak to z tym okresem a mam nieregularny bardzo ;(
ja miałam również raczej nieregularny, a stosując ringa mam co miesiąc jak w zegarku tylko nie zapominajmy, że to prawdziwy okres nie jest, a krwawienie z odstawienia.
Annuar - wątpię aby taka śladowa ilość dziurawca osłabiła działanie krążka, ale zawsze możesz się zapytać swojego gina.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 14:31   #1463
fizzz
Raczkowanie

Orientujecie się może czy zażycie Escapelle na około 5 dni przed rozpoczęciem stosowania NuvaRingu (nie chodzi o przerwe w stosowaniu, tylko pierwsze zastosowanie) ma jakiś wpływ na działanie krążka?
Z tego co pamiętam, na ulotce Esc. jest napisane, że nie wpływa na metody antykoncepcji hormonalnej ale może macie jakieś inf na ten temat?
fizzz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 18:04   #1464
CysiaMysia
Raczkowanie

Kochane, wyjęłam krążek 1,5h później niż powinnam i nie wiem czy za tydzień mam go wsadzić o godzinie o której zawsze wkładałam, czy tak jak dziś wyjęłam ora czy będę mieć 7 dniową ochronę, dodam, żę nie wyjmowałam go ani razu w ciągu trzech tygodni.

Blond <3

luckyblondegirl.blogspot. com

CysiaMysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 17:56   #1465
asmenaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CysiaMysia Pokaż wiadomość
Kochane, wyjęłam krążek 1,5h później niż powinnam i nie wiem czy za tydzień mam go wsadzić o godzinie o której zawsze wkładałam, czy tak jak dziś wyjęłam ora czy będę mieć 7 dniową ochronę, dodam, żę nie wyjmowałam go ani razu w ciągu trzech tygodni.
Spokojnie godzinka w tą czy w tą nie sprawi róznicy
załóż go normalnie jak zwykle o tej samej porze
na twe wierne serce
potarmosić uszy
Lecz dziś sobie śnij

Stary 2011-02-20, 14:28   #1466
CysiaMysia
Raczkowanie

Dziękuję bardzo

Blond <3

luckyblondegirl.blogspot. com

CysiaMysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-21, 23:26   #1467
srutututu7
Zadomowienie

GG do srutututu7

od 1,5 roku stosuję nuvaring, nigdy nie miałam z nim problemów. aż do dzisiaj. w sobotę wyjęłam krążek /dodam, że brałam dwa pod rząd, z pewnych względów/. złapał mnie potworny skurcz w lewej łydce. nasila się przy i po dotykaniu. boję się, że to zator. do ginekologa się szybko nie dostanę. i moje pytanie. wkładać w sobotę nuvaring czy odstawić? boję się nieregularnych, ciągłych miesiączek, z którymi zmagałam się kilka lat temu
srutututu7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-22, 07:30   #1468
monius9
Zakorzenienie

mniemam że badania krzepliwości to tylko frajerzy robią?

ja bym poszła prywatnie
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-23, 13:15   #1469
xblackxshadowx
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, czy ktoraś z Was robiła przerwę bądź przestała stosować NR?
Czy normalnie dostanę @ czy będą jakies problemy?
Też jestem tego ciekawa, bo ostatni krążek wyjęłam 19 stycznia, krwawienie dostałam normalnie i 26 powinnam włożyć nowy, ale tego nie zrobiłam, bo stwierdziłam, że to za drogi interes (50 zł na kilka zbliżeń w miesiącu). Jakbym go dalej używała to @ powinnam dostać w zeszłym tygodniu, a jeszcze nie dostałam.
Może to być spowodowane jakimś "zachwianiem" z powodu braku dodatkowych hormonów?
xblackxshadowx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-26, 18:43   #1470
asmenaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xblackxshadowx Pokaż wiadomość
Też jestem tego ciekawa, bo ostatni krążek wyjęłam 19 stycznia, krwawienie dostałam normalnie i 26 powinnam włożyć nowy, ale tego nie zrobiłam, bo stwierdziłam, że to za drogi interes (50 zł na kilka zbliżeń w miesiącu). Jakbym go dalej używała to @ powinnam dostać w zeszłym tygodniu, a jeszcze nie dostałam.
Może to być spowodowane jakimś "zachwianiem" z powodu braku dodatkowych hormonów?
pewnie tak zobaczę czy ja dostanę @
na twe wierne serce
potarmosić uszy
Lecz dziś sobie śnij

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości