|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4201 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
Cytat:
|
|
|
|
|
#4202 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
Cytat:
![]() pracuję w firmie która zatrudnia mniej niż 20 pracowników i na sto procent będę dostawać zasiłek z ZUS, oczywiście w momencie gdy będę na L4, i to minimum 30 bodajże i 3 dni. Przez te pierwsze 30 i 3 zasiłek płaci pracodawca, a potem idzie to z ZUS. W kwestie wysokości zasiłku tj. czy będzie to równe 100% czy nawet więcej wchodzi też temat premii i regulaminu premiowania, ale to odrębna bajka. Tak, Vaniliova, myślę, że masz rację. Edytowane przez marmutita Czas edycji: 2011-02-17 o 19:19 |
|
|
|
|
#4203 |
|
Zakorzenienie
|
do 20 pracowników płaci Zus ale przez pierwsze 33 dni pracodawca
|
|
|
|
#4204 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jak to ma być rozliczane przy tak małych kwotach jakie dają składki ZUS powiedzmy od 2 pracowników ![]() ---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ---------- Cytat:
No chyba że skończyło się 50 lat to tylko 14 dni płaci zakład pracy... Ale nas to jeszcze na szczęście nie dotyczy
|
||
|
|
|
#4205 |
|
Zadomowienie
|
Hehe namieszałam
Zapytałam go jeszcze raz i macie rację ![]() ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Przez pierwsze 33 dni w roku
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
#4206 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
popieram powyżej 20 pracowników płaci pracodawca i otrąca sobie moją wypłatę od tego co ma zapłacić zusowi Nerolka, nie chcę Cie namawiać ale ja gdybym nie pracowała to na pewno zatrudniłabym się tak fikcyjnie dwa miechy niby że pracuję 3 miesiąc opłacasz jeszcze składke sama bo to niby jeszcze na chorobowym pierwsze 30 dni L4 pracodawca płaci a kolejne to już zus i masz macierzyński .... szybko się decyduj żebys się wyrobiła do porodu .... znam osobiście 4 takie przypadki koleżanek gdzie zus się wcale nie czepił nic a nic |
|||
|
|
|
#4207 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4208 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
|
#4209 |
|
Zakorzenienie
|
moja z znajoma 4 mies pracowała i miała straszne problemy z Zusem a była w ciąży.Miała stresy mówiła że 2 raz by się nie zatrudniła.Pracowała za najniższą krajową.A spr ją pod każdym względem
|
|
|
|
#4210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4211 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może się czepiam, ale właśnie takie historie, typu "moja znajoma mówiła to i to", często wprowadzają zamęt. Słoneczkoxxx z kolei ma z kolei pozytywny przykład - 4 koleżanki, gdzie nikt się niczemu nie czepił, więc ... aaa niech każdy robi co chce ![]() ja powtarzam, jeśli jest taka możliwość, to czemu nie skorzystać i nie skubnąć ZUSu, który całe życie skubie nas
|
|
|
|
|
#4212 |
|
Zakorzenienie
|
była wzywana do Zusu pracodawca też, grzebali w papierach firmy, nawet musiał świadków mieć że pracowała itd
ten pracodwaca mówił że już nigdy nie zatrudni kobiety w ciazy Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2011-02-17 o 20:02 Powód: n |
|
|
|
#4213 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i pewnie dlatego źle na tym wychodzą
|
|
|
|
|
#4214 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ZUS nie może przecież podważyć intencji obu stron - bo przecież prawo pracy nie zabrania zatrudniać kobiet ciężarnych - jest pracodawca który zatrudnił, jest ciężarna która chce podjąć pracę, więc ZUS sprawdziłby jedynie czy ten stosunek pracy rzeczywiście miał miejsce. A że ciężarna po pewnym czasie musiała iść na L4 - cóż, tu też trudno podważać taką konieczność, bo nawet fakt silnego stresu w miejscu pracy m=jest wystarczającym powodem do odpoczynku w domu, a tego to nawet hiperkontroler zusowski nie sprawdzi. Tu trzeba zadbać o porządek i logikę w papierach, podpisach ot co. Aby wstrzymać zasiłek nie wystarczy podejrzenie zusu, że to układ, bo tego udowodnić się nie da. |
|
|
|
|
#4215 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny czy któraś z Was miała kiedyś dziecko nisko, albo teraz z czymś takim się spotkała? |
|
|
|
|
#4217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Babonik - ekspertem nie jestem, ale zgadzam sie z Bolndynkapoznan, ze raczej Ci to L4 dolicza do sredniej. Musialabys przerwac L4- zeby to wypalilo tak jak planujesz- 31 dni przed reaktywacja dzialalnosci. Tam w tej dyskusji na Goldenline sa tez i takie przypadki omawiane, tyle ze to 70 stron i ciezko tak zapamietac co gdzie bylo...
|
|
|
|
|
#4218 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() bardziej chyba ucierpiał pracodawca, którego prześwietlili, a sprawa ze świadkami - też nic nadzwyczajnego w takiej sytuacji. Nie wiem czy to był układ, czy normalne zatrudnienie, ale jeśli układ to może coś tam nie zagrało, że zus się tak zaintersował. Rozumiem że pracodawca narzekał, bo mógł mieć np. jakieś niewyprostowane sprawy i przy okazji mogło to wyjść, ale tak szczerze - wiadomo że na kontroli nie głaskają po głowie, i trzeba się z kontrolą liczyć, ale to już w momencie podjęcia decyzji o takim układzie. A z ciekawości - czy były jakieś negatywne sankcje dla pracownicy i pracodawcy po tej kontroli? |
|
|
|
|
#4219 |
|
BAN stały
|
Dziewczyny mam problem z numerem pesel synka, tzn. urodzil się 31 licpiec 2007 a pierwsze cyfry jego peselu to: 072731 czyli 27 miesiąc roku? robie rozliczenie i teraz rzucilo mi się to w oczy... moze to tak byc??
|
|
|
|
#4220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wbite tak głęboko, że zagraża to skracającą się szyjką czemu pytasz?
|
|
#4221 |
|
Zakorzenienie
|
miała wstrzymane ale później jej odwiesili.Ale dużo stresu ich to kosztowało zwłaszcza ją ciągłe tel z firmy pisma z Zus itd
![]() a jeśli ktoś prowadzi działalność fikcyjną to jak udowodnić że ona nie jest fikcyjna? pewnie trzeba mieć jakieś faktury, świadków ![]() Natka nie przejmuj się ja nie mam nic oprócz wózka i trochę ciuszków.Ja chyba w maju zacznę kupować ![]() Edytowane przez blondynkapoznan Czas edycji: 2011-02-17 o 20:40 |
|
|
|
#4222 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój synek z kolei ma 092205... i coś tam cyt/: "Numeryczny zapis daty urodzenia przedstawiony jest w następującym porządku: dwie ostatnie cyfry roku, miesiąc i dzień. Dla odróżnienia poszczególnych stuleci przyjęto następującą metodę kodowania:
http://pl.wikipedia.org/wiki/PESEL
|
|
#4223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
musieli zmienic jak weszlo millenium pamietacie "pluskwe milenijna"? http://pl.wikipedia.org/wiki/Problem_roku_2000 to wlasnie o to chodzipoza tym znam 1 osobe ktora ma zł pesel - inny dzien urodzenia niz w nr pesel. tego odkrecic sie juz nie da bo raz przydzielony pesel jest do konca zycia i kropka. za to ma problemy jak trzeba podawac pesel i date urodzenia bo nikt wierzyc nie chce i biega z dowodem wszedzie... Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-02-17 o 20:47 |
|
|
|
|
#4225 |
|
Zakorzenienie
|
moja znajoma ma taki przypadek.Ze ileś lat temu miała działalność i miała jakieś składki źle opłacone.Teraz jej przysłali 3 tys do zapłacenia i weszli na księgę wieczystą nieruchomości
|
|
|
|
#4226 |
|
BAN stały
|
dzięki Zanka
i monia 83 ![]() ja to w sumie stwierdzilam ze tak widocznie musi byc = tylko mąż zaraz panika, bo problemy beda, tesciowa go nastraszyla, ten jak ze sraczką Edytowane przez Bartessa Czas edycji: 2011-02-17 o 20:48 |
|
|
|
#4227 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Powinno być 070731. Ja tak czytam te Wasze ZUSowe przemyślenia i nic nie łapię Zaćmienie umysłu ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ---------- Cytat:
Nie wpadłam na to millenium
|
|
#4228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4229 |
|
Zadomowienie
|
Natka, ja nie mam kompletnie NIC (ciuszki dla corki mialam pozyczane i sa juz dawno oddane) i mysle sobie, ze za zakupy wezme sie tak kolo czerwca
![]() Ale to moze sie tak dopiero przy drugim dziecku podchodzi, chociaz przy pierwszym tez zaczelam sie obkupywac dopiero tak od 7-8mego miesiaca...
|
|
|
|
#4230 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ja przy synku pojechalam na takie konkretne zakupy dopiero w 8mc, i teraz tez tak zrobie, naszkuje kupke pieniedzy tyko i niech czekają ![]() narazie to zakupy robie sobie, bo rosne a zadnych ciuchow ciążowych po malym nie mam.. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:15.

Zapytałam go jeszcze raz i macie rację 

musieli zmienic jak weszlo millenium
i monia 83