Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011 - Strona 141 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-17, 19:13   #4201
Vaniliova11
Zadomowienie

Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011

Cytat:
Napisane przez margaret82 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak chcecie sie gdzieś zatrudnić żeby iść na L4 i pobierać kasę z ZUS to Wam powiem ze firma w której się chcecie zatrudnić musi mieć wiecej niż 20 pracowników żeby ZUS wypłacał chorobowe. W przypadku gdy pracowników jest mniej niż 20 to pensje caly czas wypłaca pracodawca a potem sobie to jakby odbiera od ZUS-u nie płacąć za pracowników składek. Wiem bo mąż był teraz na zwolnieniu ponad 2 miesiące i ZUS ciagle nie wypłacał kasy i jak sie zdenerwował i tam pojechał to sie właśnie takich rzeczy dowiedział. A i u niego w firmie dziewczyna poszła na L4 w ciąży i też jej ZUS nie wypłaca tylko pracodawca.
A nie jest odwrotnie ? Moja firma zatrudnia mniej niż 20osób i mnie płaci l4 ZUS a u mojego TZ zaklad zatrudnia dużo więcej niż 20 i jemu płaci pracodawca
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 19:13   #4202
marmutita
Rozeznanie

Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011

Cytat:
Dziewczyny jak chcecie sie gdzieś zatrudnić żeby iść na L4 i pobierać kasę z ZUS to Wam powiem ze firma w której się chcecie zatrudnić musi mieć wiecej niż 20 pracowników żeby ZUS wypłacał chorobowe. W przypadku gdy pracowników jest mniej niż 20 to pensje caly czas wypłaca pracodawca a potem sobie to jakby odbiera od ZUS-u nie płacąć za pracowników składek. Wiem bo mąż był teraz na zwolnieniu ponad 2 miesiące i ZUS ciagle nie wypłacał kasy i jak sie zdenerwował i tam pojechał to sie właśnie takich rzeczy dowiedział. A i u niego w firmie dziewczyna poszła na L4 w ciąży i też jej ZUS nie wypłaca tylko pracodawca.
oj coś tu nie gra
pracuję w firmie która zatrudnia mniej niż 20 pracowników i na sto procent będę dostawać zasiłek z ZUS, oczywiście w momencie gdy będę na L4, i to minimum 30 bodajże i 3 dni. Przez te pierwsze 30 i 3 zasiłek płaci pracodawca, a potem idzie to z ZUS.
W kwestie wysokości zasiłku tj. czy będzie to równe 100% czy nawet więcej wchodzi też temat premii i regulaminu premiowania, ale to odrębna bajka.

Tak, Vaniliova, myślę, że masz rację.

Edytowane przez marmutita
Czas edycji: 2011-02-17 o 19:19
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 19:17   #4203
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

do 20 pracowników płaci Zus ale przez pierwsze 33 dni pracodawca
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 19:20   #4204
dusia81
Raczkowanie

GG do dusia81

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
A nie jest odwrotnie ? Moja firma zatrudnia mniej niż 20osób i mnie płaci l4 ZUS a u mojego TZ zaklad zatrudnia dużo więcej niż 20 i jemu płaci pracodawca
Dokładnie u mnie też tak jest mamy ponad 60 pracowników i L4 płaci zakład pracy, później gdy przesyłamy składki do ZUS są one pomniejszane o chorobowe i macierzyńskie które powinien wypłacić ZUS.
Jakoś trudno mi sobie wyobrazić jak to ma być rozliczane przy tak małych kwotach jakie dają składki ZUS powiedzmy od 2 pracowników

---------- Dopisano o 19:20 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość

No chyba że skończyło się 50 lat to tylko 14 dni płaci zakład pracy...
Ale nas to jeszcze na szczęście nie dotyczy
dusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 19:23   #4205
margaret82
Zadomowienie

Hehe namieszałam Ale to mąż mnie w błąd wprowadził Zapytałam go jeszcze raz i macie rację

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ----------

Cytat:
Przez pierwsze 33 dni w roku
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
margaret82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 19:28   #4206
Sloneczko555xxx
Zakorzenienie

Cytat:
A nie jest tak że dopiero trzecia umowa jest na czas nieokreślony? Kiedyś tak było nie wiem jak teraz
nie jest tak, druga umowa może być jaką chce sobie wystawić pracodawca

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
Ja słyszałam trochę inaczej - jeśli przepracujesz tylko miesiąc i później pójdziesz na l4 to kasa przysługuje ci tylko do porodu. Musisz być zatrudniona na co najmniej 3 miesiące, żebyś załapała się na macierzyński z kasa. Tak słyszałam już to od co najmniej kilku osób... Wszystko zależy od tego, kiedy to l4 rzucisz chyba...
jeśli przepracujesz 30 dni a 31go dnia idziesz na L4 to przysługuje Ci chorobowe do dnia porodu i zasiłek macierzyński .... ja po 30 dniach nie poszłabym od razu ale po 2 miesiącach tak
Cytat:

popieram powyżej 20 pracowników płaci pracodawca i otrąca sobie moją wypłatę od tego co ma zapłacić zusowi

Nerolka, nie chcę Cie namawiać ale ja gdybym nie pracowała to na pewno zatrudniłabym się tak fikcyjnie dwa miechy niby że pracuję 3 miesiąc opłacasz jeszcze składke sama bo to niby jeszcze na chorobowym pierwsze 30 dni L4 pracodawca płaci a kolejne to już zus i masz macierzyński .... szybko się decyduj żebys się wyrobiła do porodu .... znam osobiście 4 takie przypadki koleżanek gdzie zus się wcale nie czepił nic a nic

Sloneczko555xxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 19:32   #4207
dziubek79
Zakorzenienie

Cytat:
dokładnie tak jest , moja firma zatrudnia tysiące ludzi i też płaci mi pracodawca
dziubek79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 19:35   #4208
margaret82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sloneczko555xxx Pokaż wiadomość
Nerolka, nie chcę Cie namawiać ale ja gdybym nie pracowała to na pewno zatrudniłabym się tak fikcyjnie dwa miechy niby że pracuję 3 miesiąc opłacasz jeszcze składke sama bo to niby jeszcze na chorobowym pierwsze 30 dni L4 pracodawca płaci a kolejne to już zus i masz macierzyński .... szybko się decyduj żebys się wyrobiła do porodu .... znam osobiście 4 takie przypadki koleżanek gdzie zus się wcale nie czepił nic a nic
Mi się wydaje że ZUS się może doczepić jak ktoś się zatrudnia i zaraz jak tylko moze idzie na L4 a na umowie ma duze wynagrodzenie. Wiadomo ze jak ktos sie ledwie zatrudni i pójdzie na L4 i ZUS ma mu wypłacać ze 4 tyś to się tym zainteresują. Jak się to w granicach rozsądku rozegra to wydaje mi się ze moze przejść bez problemu.
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
Stary 2011-02-17, 19:40   #4209
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

moja z znajoma 4 mies pracowała i miała straszne problemy z Zusem a była w ciąży.Miała stresy mówiła że 2 raz by się nie zatrudniła.Pracowała za najniższą krajową.A spr ją pod każdym względem
Stary 2011-02-17, 19:55   #4210
Sloneczko555xxx
Zakorzenienie

Cytat:
Mi się wydaje że ZUS się może doczepić jak ktoś się zatrudnia i zaraz jak tylko moze idzie na L4 a na umowie ma duze wynagrodzenie. Wiadomo ze jak ktos sie ledwie zatrudni i pójdzie na L4 i ZUS ma mu wypłacać ze 4 tyś to się tym zainteresują. Jak się to w granicach rozsądku rozegra to wydaje mi się ze moze przejść bez problemu.
ale ja mówię o zarobkach w granicach 1300 netto, wiadomo że jak dałabym sobie wynagrodzenie 5000 to każdy by sie czepił ale przy takich kwotach nie

Sloneczko555xxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 19:55   #4211
marmutita
Rozeznanie

Cytat:
moja z znajoma 4 mies pracowała i miała straszne problemy z Zusem a była w ciąży.Miała stresy mówiła że 2 raz by się nie zatrudniła.Pracowała za najniższą krajową.A spr ją pod każdym względem
przypadek przypadkowi nierówny, co to znaczy te "straszne problemy" i "sprawdzanie pod każdym względem" do zusowskiego gina ją wołali, zasiłek jej zawiesili, w pracy/domu nachodzili?
Może się czepiam, ale właśnie takie historie, typu "moja znajoma mówiła to i to", często wprowadzają zamęt.
Słoneczkoxxx z kolei ma z kolei pozytywny przykład - 4 koleżanki, gdzie nikt się niczemu nie czepił, więc ... aaa niech każdy robi co chce
ja powtarzam, jeśli jest taka możliwość, to czemu nie skorzystać i nie skubnąć ZUSu, który całe życie skubie nas
Stary 2011-02-17, 19:59   #4212
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

była wzywana do Zusu pracodawca też, grzebali w papierach firmy, nawet musiał świadków mieć że pracowała itd

ten pracodwaca mówił że już nigdy nie zatrudni kobiety w ciazy

Edytowane przez blondynkapoznan
Czas edycji: 2011-02-17 o 20:02 Powód: n
Stary 2011-02-17, 19:59   #4213
margaret82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sloneczko555xxx Pokaż wiadomość
ale ja mówię o zarobkach w granicach 1300 netto, wiadomo że jak dałabym sobie wynagrodzenie 5000 to każdy by sie czepił ale przy takich kwotach nie
No wiesz różni cwaniacy są, niektórzy są pazerni i pewnie dlatego źle na tym wychodzą
Stary 2011-02-17, 20:03   #4214
marmutita
Rozeznanie

Cytat:
a tak na marginesie - nawet jeśli zus się zainteresuje - takie prawo tej instytucji. Jeśli całość jest logicznie przemyślana, i nie ma ewidentnych zaniedbań- bo rozumiem, że jak ktoś robi układ to z głową od a do z, to niech se ZUS sprawdza co chce.
ZUS nie może przecież podważyć intencji obu stron - bo przecież prawo pracy nie zabrania zatrudniać kobiet ciężarnych - jest pracodawca który zatrudnił, jest ciężarna która chce podjąć pracę, więc ZUS sprawdziłby jedynie czy ten stosunek pracy rzeczywiście miał miejsce.
A że ciężarna po pewnym czasie musiała iść na L4 - cóż, tu też trudno podważać taką konieczność, bo nawet fakt silnego stresu w miejscu pracy m=jest wystarczającym powodem do odpoczynku w domu, a tego to nawet hiperkontroler zusowski nie sprawdzi. Tu trzeba zadbać o porządek i logikę w papierach, podpisach ot co.
Aby wstrzymać zasiłek nie wystarczy podejrzenie zusu, że to układ, bo tego udowodnić się nie da.
Stary 2011-02-17, 20:03   #4215
dusia81
Raczkowanie

GG do dusia81

Cytat:
Napisane przez marmutita Pokaż wiadomość
przypadek przypadkowi nierówny, co to znaczy te "straszne problemy" i "sprawdzanie pod każdym względem" do zusowskiego gina ją wołali, zasiłek jej zawiesili, w pracy/domu nachodzili?
Może się czepiam, ale właśnie takie historie, typu "moja znajoma mówiła to i to", często wprowadzają zamęt.
Słoneczkoxxx z kolei ma z kolei pozytywny przykład - 4 koleżanki, gdzie nikt się niczemu nie czepił, więc ... aaa niech każdy robi co chce
ja powtarzam, jeśli jest taka możliwość, to czemu nie skorzystać i nie skubnąć ZUSu, który całe życie skubie nas
U mnie w pracy był "podobny" przypadek - zatrudniamy w okresie od września do czerwca (czyli tak jak trwa rok szkolny) emerytki które pilnują dzieci w gimbusach - nie raz się zdarzyło że kobieta zatrudniona we wrześniu jeszcze w tym samym miesiącu trafiła do L4 i była na nim przez pół roku (z premedytacją podpisała umowę choć wiedziała ze wybiera się do szpitala na jakiś zabieg) - i jakoś nigdy ZUS się takiej babki nie doczepił... nigdy
dusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:28   #4216
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
w końcu doczekałam się kuriera
przyniósł kocyk, ręcznik, 2 paczki podkładów poporodowych, osłonki na piersi, pieluszki flanelowe, skarpetki i kilka próbek jakiś kremików oraz gratis gaziki Leko
wyprawka dla małej na ukończeniu w zasadzie
A ja tyyyle rzeczy jeszcze musze kupić ojjjj

Dziewczyny czy któraś z Was miała kiedyś dziecko nisko, albo teraz z czymś takim się spotkała?
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:29   #4217
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
swiete slowa
Babonik - ekspertem nie jestem, ale zgadzam sie z Bolndynkapoznan, ze raczej Ci to L4 dolicza do sredniej. Musialabys przerwac L4- zeby to wypalilo tak jak planujesz- 31 dni przed reaktywacja dzialalnosci. Tam w tej dyskusji na Goldenline sa tez i takie przypadki omawiane, tyle ze to 70 stron i ciezko tak zapamietac co gdzie bylo...
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:30   #4218
marmutita
Rozeznanie

Cytat:
była wzywana do Zusu pracodawca też, grzebali w papierach firmy, nawet musiał świadków mieć że pracowała itd

ten pracodwaca mówił że już nigdy nie zatrudni kobiety w ciazy
no ok, wezwali ją do zusu, jak dla mnie sprawa oczywista w momencie podjęcia kontroli; wezwanie do zusu o tyle lepsze niż nalot w domu/pracy znienacka
bardziej chyba ucierpiał pracodawca, którego prześwietlili, a sprawa ze świadkami - też nic nadzwyczajnego w takiej sytuacji.
Nie wiem czy to był układ, czy normalne zatrudnienie, ale jeśli układ to może coś tam nie zagrało, że zus się tak zaintersował. Rozumiem że pracodawca narzekał, bo mógł mieć np. jakieś niewyprostowane sprawy i przy okazji mogło to wyjść, ale tak szczerze - wiadomo że na kontroli nie głaskają po głowie, i trzeba się z kontrolą liczyć, ale to już w momencie podjęcia decyzji o takim układzie.
A z ciekawości - czy były jakieś negatywne sankcje dla pracownicy i pracodawcy po tej kontroli?
Stary 2011-02-17, 20:35   #4219
Bartessa
BAN stały

Dziewczyny mam problem z numerem pesel synka, tzn. urodzil się 31 licpiec 2007 a pierwsze cyfry jego peselu to: 072731 czyli 27 miesiąc roku? robie rozliczenie i teraz rzucilo mi się to w oczy... moze to tak byc??
Bartessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:36   #4220
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość

Dziewczyny czy któraś z Was miała kiedyś dziecko nisko, albo teraz z czymś takim się spotkała?
moje dziecko jest nisko, pierwsze też było nisko
wbite tak głęboko, że zagraża to skracającą się szyjką
czemu pytasz?

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:37   #4221
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

miała wstrzymane ale później jej odwiesili.Ale dużo stresu ich to kosztowało zwłaszcza ją ciągłe tel z firmy pisma z Zus itd

a jeśli ktoś prowadzi działalność fikcyjną to jak udowodnić że ona nie jest fikcyjna?
pewnie trzeba mieć jakieś faktury, świadków

Natka nie przejmuj się ja nie mam nic oprócz wózka i trochę ciuszków.Ja chyba w maju zacznę kupować

Edytowane przez blondynkapoznan
Czas edycji: 2011-02-17 o 20:40
Stary 2011-02-17, 20:38   #4222
zanka205
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bartessa Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam problem z numerem pesel synka, tzn. urodzil się 31 licpiec 2007 a pierwsze cyfry jego peselu to: 072731 czyli 27 miesiąc roku? robie rozliczenie i teraz rzucilo mi się to w oczy... moze to tak byc??
tak, teraz do tej liczby oznaczającej miesiąc urodzenia dodaje się 20
mój synek z kolei ma 092205... i coś tam

cyt/:
"Numeryczny zapis daty urodzenia przedstawiony jest w następującym porządku: dwie ostatnie cyfry roku, miesiąc i dzień. Dla odróżnienia poszczególnych stuleci przyjęto następującą metodę kodowania:
  • dla osób urodzonych w latach 1900 do 1999 – miesiąc zapisywany jest w sposób naturalny
  • dla osób urodzonych w innych latach niż 1900 – 1999 dodawane są do numeru miesiąca następujące wielkości:
    • dla lat 1800-1899 - 80
    • dla lat 2000-2099 - 20
    • dla lat 2100-2199 - 40
    • dla lat 2200-2299 - 60
Przyjęta metoda kodowania miesiąca urodzenia pozwala na rozróżnienie 5 stuleci. Kolejne miesiące w poszczególnych stuleciach mają następujące numery"
http://pl.wikipedia.org/wiki/PESEL

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:40   #4223
margaret82
Zadomowienie

Cytat:
no ok, wezwali ją do zusu, jak dla mnie sprawa oczywista w momencie podjęcia kontroli; wezwanie do zusu o tyle lepsze niż nalot w domu/pracy znienacka
bardziej chyba ucierpiał pracodawca, którego prześwietlili, a sprawa ze świadkami - też nic nadzwyczajnego w takiej sytuacji.
Nie wiem czy to był układ, czy normalne zatrudnienie, ale jeśli układ to może coś tam nie zagrało, że zus się tak zaintersował. Rozumiem że pracodawca narzekał, bo mógł mieć np. jakieś niewyprostowane sprawy i przy okazji mogło to wyjść, ale tak szczerze - wiadomo że na kontroli nie głaskają po głowie, i trzeba się z kontrolą liczyć, ale to już w momencie podjęcia decyzji o takim układzie.
A z ciekawości - czy były jakieś negatywne sankcje dla pracownicy i pracodawcy po tej kontroli?
Ja obstawiam, że znaczna część tych kontroli jest spowodowana tym, że ktoś "życzliwy" doniesie. Niestaty ale Nasz naród jest zawistny i ludzi którzy mysla w kategoriach ze "skoro ja z czegoś takiego nie skorzystałam to inni też nie bedą" nie brakuje
Stary 2011-02-17, 20:42   #4224
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
smiesznie ze ci sie wczesniej nie rzucilo ale jest dobrze. jakby mial po staremu czyli: 070731 to by sie urodzil w 31 lipcu 1907 roku musieli zmienic jak weszlo millenium pamietacie "pluskwe milenijna"? http://pl.wikipedia.org/wiki/Problem_roku_2000 to wlasnie o to chodzi

poza tym znam 1 osobe ktora ma zł pesel - inny dzien urodzenia niz w nr pesel. tego odkrecic sie juz nie da bo raz przydzielony pesel jest do konca zycia i kropka. za to ma problemy jak trzeba podawac pesel i date urodzenia bo nikt wierzyc nie chce i biega z dowodem wszedzie...

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2011-02-17 o 20:47
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:44   #4225
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

moja znajoma ma taki przypadek.Ze ileś lat temu miała działalność i miała jakieś składki źle opłacone.Teraz jej przysłali 3 tys do zapłacenia i weszli na księgę wieczystą nieruchomości
Stary 2011-02-17, 20:44   #4226
Bartessa
BAN stały

dzięki Zanka i monia 83

ja to w sumie stwierdzilam ze tak widocznie musi byc = tylko mąż zaraz panika, bo problemy beda, tesciowa go nastraszyla, ten jak ze sraczką pieniedzy mu nie zwrocą a to znowu ze do gminy mam isc wyjasnic, ale bym sobie wstydu narobila...

Edytowane przez Bartessa
Czas edycji: 2011-02-17 o 20:48
Stary 2011-02-17, 20:48   #4227
jacieeeee
Wtajemniczenie

Cytat:
No chyba nie może Powinno być 070731.
Ja tak czytam te Wasze ZUSowe przemyślenia i nic nie łapię Zaćmienie umysłu Na szczęście umowę mam na czas nieokreślony i nie powinno być kłopotów z L4.

---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:45 ----------

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
smiesznie ze ci sie wczesniej nie rzucilo ale jest dobrze. jakby mial po staremu czyli: 070731 to by sie urodzil w 31 lipcu 1907 roku musieli zmienic jak weszlo millenium pamietacie "pluskwe milenijna"? http://pl.wikipedia.org/wiki/Problem_roku_2000 to wlasnie o to chodzi

poza tym znam 1 osobe ktora ma zł pesel - inny dzien urodzenia niz w nr pesel. tego odkrecic sie juz nie da bo raz przydzielony pesel jest do konca zycia i kropka. za to ma problemy jak trzeba podawac pesel i date urodzenia bo nikt wierzyc nie chce i biega z dowodem wszedzie...
No widzicie, że mam zaćmienie Nie wpadłam na to millenium

Dominik 29.07.2011r
jacieeeee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:49   #4228
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
moje dziecko jest nisko, pierwsze też było nisko
wbite tak głęboko, że zagraża to skracającą się szyjką
czemu pytasz?
Pytam, dlatego że wczoraj lekarz mi powiedział że dziecko jest bardzo nisko, ale nie głowa w dół, szyjka jest pozamykana (robił dopochwowe usg i mierzył szyjkę-3cm) kazał więcej odpoczywać, dostałam luteinę rano i wieczorem, zero seksu, steresu...No i sie troszkę wystraszyłam, bo czytałam że to może doprowadzić do wcześniejszego porodu itp...
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:49   #4229
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Natka_ Pokaż wiadomość
Natka, ja nie mam kompletnie NIC (ciuszki dla corki mialam pozyczane i sa juz dawno oddane) i mysle sobie, ze za zakupy wezme sie tak kolo czerwca Co tam takiemu maluszkowi potrzeba - nie ma tego wiele, najwazniejsza i tak mama
Ale to moze sie tak dopiero przy drugim dziecku podchodzi, chociaz przy pierwszym tez zaczelam sie obkupywac dopiero tak od 7-8mego miesiaca...
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 20:54   #4230
Bartessa
BAN stały

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
Natka, ja nie mam kompletnie NIC (ciuszki dla corki mialam pozyczane i sa juz dawno oddane) i mysle sobie, ze za zakupy wezme sie tak kolo czerwca Co tam takiemu maluszkowi potrzeba - nie ma tego wiele, najwazniejsza i tak mama
Ale to moze sie tak dopiero przy drugim dziecku podchodzi, chociaz przy pierwszym tez zaczelam sie obkupywac dopiero tak od 7-8mego miesiaca...

ja przy synku pojechalam na takie konkretne zakupy dopiero w 8mc, i teraz tez tak zrobie, naszkuje kupke pieniedzy tyko i niech czekają

narazie to zakupy robie sobie, bo rosne a zadnych ciuchow ciążowych po malym nie mam..
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości