|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
Cytat:
Ale widzę, ze jednak zaczynasz się przekonywać do różowych sukieneczek ![]() My zdecydowaliśmy, że rodzimy razem. Mąż ma kilku kolegów, którym w ciagu ostatnich 2 lat urodziły się dzieci i oni mu naopowiadali jakie to jest przeżycie wielkie i juz jest podekscytowany i sie doczekać nie moze az maleństwo przyjdzie na świat. Kurcze zazdroszcze Wam tego kupowania a ja jeszcze nie wiem kto sobie we mnie mieszka i nie mam jak kupić czegokolwiek ![]() A co do konkretnych zakupów - wózek, łożeczko itp - to ja pewnie koło maja zacznę sie rozgladać. Teraz już nie te czasy gdzie trzeba latać po sklepach i kupować, można mieć wszystko nie ruszając tyłka z krzesła i jeszcze dostarczone pod same drzwi. brumek ale jesteś chudzinka ![]() Miłego dnia mamuśki
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
|
#4262 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011
witam i melduje się z pracy
![]() dobrze, że dzisiaj piątek - nie trzeba będzie jutro wstawac tak rano byłam wczopraj na basenie - od razu inaczej się czuję..te kości jakieś takie mniej bolące, rozruszane.. bo po tygodniu tylko siedzenia, leżenia i nielicznych spacerów to już taka "skostniała" się czułam..jak starowinka co do Waszych wczorajszych rozmów odnośnie ZUS, L4 i tego czy ryzykowac czy nie..hmmm... peewnie mnie zlinczujecie, ale dla mnie takie zatrudnianie się z pełną świadomością ciąży i kombinowanie to po prostu zwykłe oszustwo, a nawet kradzież i już. ja bym tak nie umiała, nie chciała i nikt by mnie siłą nie namówił. no tyle. a dzisiaj po robocie do domuku posprzątać, obiad przyrządzić (dzisiaj zapiekanka makaronowa ze szpinakiem) i można zacząć weekendowe lenistwo |
|
|
|
#4263 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Najchętniej to bym sobie kupiła taką gorę koszulkę Nie chcę też kupować ciązowego bo mi szkoda kasy na chwilę.Kurcze śnieg pruszy
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
|
|
|
|
|
#4264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() rozmawialam z mezem - on kategorycznie zakazuje, bo wlasnie uwaza to za oszustwo. mnie taka kasa troche kusi ale w sumie i bez tego jakos zyjemy. kiedys mi laska w pracy radzila by das łapówke do żłobka panstwowego to mi sie dziecko dostanie a ja ani nie wiedzialam jak sie do tego zabrac a mąz powiedzial ze skoro od malego beda uczyc dziecko dawania w lape (bo juz w zlobku trzeba dac!) to co naucze dziecko... no ma racje, chłop, ma! wiec bulimy mase kasy na prywatny i jaos tak sie bujamy nadal... ide dzis na lumpy, ale raczej p spodnie dla starszego, bo wyrasta, jakies dresiki jak znajde bedzie ok, jakies pidżamki, bo mam malo. a w weekend mam zamiar powoli szafy opróżniać, bo bedziemy niedlugo je wymieniac, ja beda puste to bedzie mi łatwiej. no i oprózniam komp w pracy bo kto wie kiedy znowu bede na zwolnieniu... a tu troche prywaty mam
|
|
|
|
|
#4265 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
własnie tak samo uważam tylko nie umiałam tego w słowa ubrać (na mózg mi ciąża padła ). mój mąż też jest anty takiemu postępowaniu i w tym temacie się dogadujemy w 150 % a z tym żłobkiem to mam nadzieje, że moje dziecko jak już przyjdzie czas to się dostanie bo mam przy moim bloku od razu to nawet pół minuty by mi nie zajęło odprowadzenie dziecka bo u nas to tylko żłobek wchodzi w grę jak już maluszka odchowamy i będę musiała do pracy wrócić(na niańkę nas nie stać, a ani moja mama ani teściowa nie mieszkają blisko, żeby dziecko przypilnować). mnie też lekarz za każdą wizytą podpytuje czy aby na pewno jeszcze mam siłę do pracy chodzić
|
|
|
|
|
#4266 |
|
Rozeznanie
|
doberek mamusie
![]() u mnie też wielki powrót zimy, znowu biało co do porodów: poprzednio rodziliśmy razem i nie wyobrażam sobie, żeby teraz miało być inaczej. Jak dla mnie to bardzo zbliżające doświadczenie, choć dla faceta ciężkie. Musi stać i patrzeć jak kobieta cierpi, ale mnie mój tż baaaaardzo wspierał. Najśmieszniejsze było to, że po porodzie mi adrenalinka skoczyła, a on biedaczek prawie zasnął na sali ![]() Na mnie też gin dziwnie patrzy, jak mu mówię, że na razie nie chcę L4 ![]() A dawanie "w łapę" w takich wypadkach jak dostanie się do żłobka/przedszkola bardzo mnie wkurza. |
|
|
|
#4267 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
kurcze, znowu chce zapytać o parę rzeczy i chyba zapiszę sobie bo zapomnę skleroza ciążowa.. właśnie się zarejestrowałam do niego na popołudnie
|
|
|
#4268 |
|
Zadomowienie
|
Pieleszko- nie będę linczowac,ale przeczytaj ten artykuł a potem nazywaj mnie złodziejką/ szczególnie fragment: "jednak Sąd Najwyższy dał kobietom, które spodziewają się dziecka i prowadzą, a zwłaszcza rozpoczynają swój biznes, ważny argument za przystąpieniem do tego ubezpieczenia."/
http://www.eporady24.pl/jak_uzyskac_...osci,1350.html to nie będzie moja pierwsza działalnosc,pierwsza 7lat temu komis samochodowy, druga kawiarnia przez 6 lat do końca zeszłego roku, teraz 3 fryzjerstwo.I obraża mnie to co napisałaś. Jak dobrze przeczytasz ten artykuł to mam nadzieje zrzumiesz,że mam do tego prawo,żeby uzyskac to wysokie świadczenie!!! i bardzo CIę prszę licz się ze słowami!!! Bo ja jako prowadząca działalnosc gosp od 2003 roku zapłaciłąm już ZUSowi tyle,że nawet 30000zł tego nie pokryje!!!!!!!!!!! |
|
|
|
#4269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale teraz juz koniec.A co do sukieneczek, różowe będą, ale i inne też.![]() Ja chcenapoczątku czerwca zamknąć temat wyprawkowy. W maju pewnie kupimy wózek. W przyszłym miesiącu mam zamiar zamówić albo materac do łóżeczka, albo pieluchy i inne pierdułki. W kwietniu przydałoby się obmalować. Muszę wymyślić jakąś strategie ![]() Co by tu na śniadanko zjeść
|
|
|
|
|
#4270 |
|
Zadomowienie
|
jestem ostatnią osoba na świecie,która chce kogoś okraśc lub dac komuś w łapę!!!!!!
co do porodów rodzinnych to mąż przy mnie był i bardzo sbie to oboje chwalimy,gdyby nie to,że u mnie CC maż byłby znów przy mnie.A jeśli nie mąż t na pewno ktoś bliski,nie chciałabym byc sama w takiej chwili. |
|
|
|
#4271 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny które siedzą w domku o 10:15 w Dzień dobry TVN będa mówić jak skompletować przydatną wyprawke dla niemowlaka
|
|
|
|
#4272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dawno mówiłyśmy o tym, chyba jeszcze na początku pierwszej częśći ![]() mój będzie - sam się zadeklarował a ja też chciałam żeby ktoś patrzył trzeźwym okiem na ręce lekarzy i pielegniarek bo nigdy nic nie wiadomo, a poza tym bałabym się sama. I mój nie boi się takich akcji bo jak niektóre dziewczyny pamiętają - jest po technikum rolniczym i w ramach praktyk napatrzył się na różne porody więc widok krwi mu nie jest obcy nie obrzydza go chyba nic, już mnie bardziej.
|
|
|
#4273 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4274 |
|
Zadomowienie
|
Mój T. to chyba w życiu nie zrobił nic nielegalnego. A jego spojrzenie na mnie jak mu powiedziałam, że może dam lekarzowi w łapę, żeby mnie wcześniej do szpitala wzięli na laparoskopię, myślałam że mnie wzrokiem zabije. On ma wszystko poukładane i wszystko musi byc zgodnie z prawem. W życiu by się na coś takiego nie zgodził, ale rozumiem ze niektórym ekstra kasa się przyda, więc czemu nie. Skoro mieści się to w przepisach to nie jest aż tak nielegalne.
|
|
|
|
#4275 | |
|
Zakorzenienie
|
ja zjadłam kiełbaskę pieczoną pycha... ![]() a tak niedawno na samą myśl o wędlinie mnie mdliło ![]() a teraz już mogę jeść normalnie, ciekawe ile przytyłam.. ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Cytat:
o tak, zaraz sobie włączę bo dziś cały dzień w domku tylko wizytka po południu trzymajcie kciuki ok 15-16 ![]() niecierpliwie się i troche mam stresa, stęskniłam się za widokiem dzidzi, może zdjęcie dostanę z usg to się pochwale no i może płeć poznam
|
|
|
#4276 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też ogladalismy i wrazenia takie same...ciaryyyyy Cytat:
Ooooo popartrze, dzieki ![]() U NAS DZIS STARTUJEMY Z 18 TYGODNIEM |
||
|
|
|
#4277 |
|
Zadomowienie
|
też macie takie dni, że nie chce wam się przebierac z pidżamy i malowac? ani robic nic w kuchni, czy w ogóle w mieszkaniu?
Mnie taki leń bierze, że boję się czy wrócę do normalności. A wczoraj bałam się wychodzic z domu, bo co 20 min biegałam na siusiu. Szok. |
|
|
|
#4278 |
|
BAN stały
|
Ja w naszym kraju nic nie uznaję chyba za kradzież.
Mąż pracuje ponad 20 lat a u lekarza na kasę był w sumie moze 4 razy. Wszystko prywatnie. A te 4 przypadki,to potraktowany był jak zwykła szmata. Sama wtedy mordę wydarłam,ze ich zasranym obowiazkiem jest udzielić pomocy,po to są jak d**a od srania a jak sie mineli z powołaniem,zawsze mozna zostać ogrodnikiem. I za co tyle kasy miesięcznie płaci?Za takie traktowanie? Skarbówka wzywa każdego powodu i woła kasę.Wszelkie instytucje wołają kasę,.A jak sie upomnisz o swoje czy to z ubezpieczenia za śmierć,poród to każą czekać.I odsetek nie płacą a my tak.Każdy dzień zwłoki to odsteki. Mało tego-ja z wyboru mam taką ilosć dzieci.Ale jakim kosztem? N astare lata nie mam nic! Ani renty ani emerytury. Jestem potrzebna tylko do wychowania dzieci na polskich obywateli,wykształcenia ich by pracowali na nasze(wasze) emerytury. Ja z tego nic nie będę miała. Dlaczego w naszym kraju dzieci nie pracuja na emerytury własnych rodziców? Z czego ja potem będę zyła?Liczyć na to,ze dzieci mi pomogą?Obym sie nie przeliczyła. Nasze państwo zapomniało o rodzinach wielodzietnych ,o matkach,które poświęcają ponad połowę swojego życia na wychowanie. Do pracy ciężka sprawa,zeby iść. Raz-kto mi się zajmie 4 dzieci? A jak już,to za jakie pieniadze? Zarobie mniej niz na opiekę na 2-3 dzieci. To jest polityka? Niech matki biorą ile wlezie,wszystko co im się należy. Ja zasiłku rodzinnego na 3 dzieci dostaję 306 zł.Co ja mam z tym zrobić? A npo. obiad dla dziecka w szkole nam nie przysługuje bo mieścimy sie w przedziale 504 zł. na osobę.A musimy mieć koło 300.Czy to nie skraj ubóstwa? Za głupi autobus do szkoły(gminny) płacę 25 zł.Niby nic a jednak. Zus nas okrada na każdym kroku.Facetowi,który w pracy stracił rękę w tartaku na komisji powiedzieli,ze jest zdolny do pracy bo ma drugą. To samo z chłopakiem lat 22 -stracił nogę-i co?Też całkiem zdolny do pracy. To nie kradzież? A ja nie chcę ekstra kasy typu 2000 . Chciałam godnie zyć. |
|
|
|
#4279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i nie zamierzam wnikać w to kto ma większe prawo żeby uważać, czy coś mu się należy, a kto mniejsze... być może użyłam zbyt dobitnego słowa "kradzież" ... jeśli Cię uraziłam to przepraszam - nie miałam tego absolutnie na celu. ja sądzę sobie tak, ktoś inny inaczej i to chyba nie jest nic złego |
|
|
|
|
#4280 |
|
Zakorzenienie
|
ehhh zaczęłam wspominać mój poród i aż się wzruszyłam
takie piękne chwile... mój mąż siedział na porodówce ze mną, ale że powoli to szło a ledwo sie na nogach trzymał położna powiedziała mu, żeby poszedł do domu się przespać zawołał brata, który siedział u nas w domu, grał na kompie i czuwał jakbym dzwoniła a mąż spał gdzieś o 2-3.00 już nie pamiętam zadzwoniłam po niego, że rozwarcie na 8 cm i zaraz będę rodzić to w 10 min przybiegli razem haha mąż ze mną rodził, a brat męża siedział na ławce przed porodówką i grał na telefonie męża, aż mu całą baterię rozładował czujecie chłopak 16 lat siedział od 3.00 do gdzieś 10.00 rano (ferie wtedy miał i mu się nudziło haha) u nas wtedy był remont łazienki, więc mąż wymęczony był bo co wracał z pracy to robił w domu a i śmieszne, że tego dnia mieliśmy jechać po umywalkę do sklepu, ale wody mi zaczęły odchodzić i nastąpiła szybka zmiana planów maż mi pakował torbę do szpitala, bo ja byłam nieprzytomna dla zainteresowanych TUTAJ mój opis teraz uważam, że na serio było ok, naczytałam się opisów przed, nasłuchałam innych i przygotowałam się na jakąś rzeźnię a było na serio dość lekko, choć wiadomo boli, ale bez znieczulenia dałam radę wytrzymać w zasadzie 2 h były jakieś ciężkie (wiadomo wtedy te 2h mi się musiały nieźle dłużyć) ale reszta z mojego 12h porodu to na serio lajcik
|
#4281 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiem coś o rodzinach wielodzietnych bo sama się w takiej wychowałam i jest tak jak piszesz - moja mama za wychowanie 7 dzieci i pracę przez cały czas do 60 roku życia (z przerwą tylko 2 letnią w pracy) dostaje teraz niecałe 900 zł emerytury... to smutne i straszne jednoczesnie jak Polska traktuje własnych obywateli |
|
|
|
|
#4282 | |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje
a my dziś pierwszy dzień 19 tygodnia ![]() yyy.... nic ciekawego ta położna w ddtvn nie powiedziała.. dla mnie lipa... i wcale się nie zgodze że laktator, sterylizator czy butelki itp są zbędne bo jak nagle będą potrzebne "na gwałt" to nikt nie będzie szukał gdzie tańsze czy lepsze ale kupi pierwsze jak leci bo kto by miał głowe do tego. Wtedy najlepsza droga żeby przepłacić i po co, lepiej na spokojnie poszukać najkorzystniejszej okazji kupna a potem jak okaże się niepotrzebne zawsze można sprzedać komuś a Wy co myślicie o tym kompletowaniu wyprawki z poradami Pani specjalistki? ---------- Dopisano o 10:19 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ---------- Cytat:
też tak mam, jak gdzieś mam wyjść to się umaluje trochę bo tak po domu mi się nie chce, wczoraj wieczorem wpadli do nas znajomi na godzinkę o 19 to na sam wieczór się trzeba było umalować a tak mi się nie chciało.. teraz nadal siedze w piżamie, kompletnie nie jestem reprezentacyjna żeby sie komuś pokazywać nie chce mi się zwyczajnie..ja tez z wieczora to latałam co 15 minut ze 4 razy zanim zasnęłam a w nocy chyba ze 3 razy musiałam wstawać, chyba mi dzidizuś na pęcherz uciskał bo w sumie duzo nie piłam wieczorem.
Edytowane przez beata_1988 Czas edycji: 2011-02-18 o 10:28 |
|
|
|
|
#4283 |
|
Zakorzenienie
|
we wtorek stuknie nam połówka
|
#4284 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Beatko, trzymam kciuki za wizyte i żebyś dowiedziała się któż tam zamieszkuje ![]() Cytat:
![]() CarmelaSoprano 18 Cytat:
Cytat:
Mi też koleżanki opowiadają o swoich porodach, wiadomo jedne lekkie drugie ciezkie, ale ja sobie mowie, ze kazdy jest inny, niewazne jaki bede miala byleby dziecko urodzilo sie zdrowe a wszystko wytrzymam ![]() Ja takie zatrudnienie w ciąży nie uważam za kradzież, państwo nas też okrada, bo inaczej nie można nazwać tego, że musimy wszystkie składki płacic a jak idziemy do lekarza a najbliższy termin za miesiąc, paranoja-za co płace, to wole odkładać na konto i chodzic prywatnie, bo i tak musze. Koleżanka była pracująca, urodziła dziecko, po pół roku okazało się, że mała ma białaczkę, jako samotnie wychowująca dziecko dostała 150zł haha co to jest? Nawet na leki nie starczylo, a jak miala wrocic do pracy skoro z dzieckiem na oddziale lezala? Dlatego jakbym teraz miala taka sytuacje ze bylabym bezrobotna to napewno bym kombinowala, zeby sie gdzies zatrudnic. Takie moje zdanie |
|||
|
|
|
#4285 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() My dziś zaczynamy 21 tydz. Jednak z dnia lenistwa nici. Mysze isc na zakupy jedzeniowe. wpaść do banku.
|
||
|
|
|
#4286 |
|
Zadomowienie
|
Patrzcie jakie to sprytne bestie z tych dzieci.juz mają nad nami przewagę i kontrolę. To one decydują kiedy idziemy do toalety i to bez żadnego ale.Teraz i już!
Beata też jeszcze siedzę w pidżamie . Muszę się zebrac bo chce kupic wiele rzeczy przez przeprowadzką.Ach.... to dopiero będzie koszmar.
|
|
|
|
#4287 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewuszki!!!
Ale macie tempo... jeżeli chodzi o zakładanie firmy w ciąży to bałabym się kontroli zus-u, ale gdybym nie miała pracy i stałych dochodów to bym się raczej zdecydowała. Jak na razie mam prace i nie nie muszę się na szczęście o to martwić. Jeżeli chodzi o poród rodzinny to jeszcze nie podjęliśmy decyzji z Tż. TŻ się waha a ja nie chcę naciskać. Podejrzewam, że w pierwszej fazie będzie ze mną, a na ostatnią wyjdzie.Ale jeszcze zobaczymy... Dzisiaj jestem w pracy do 11:00 a po południu wyjeżdżam do spa do Wejherowa na szkolenie na weekend, to sobie wypocznę, i skorzystam z basenów bo aquapark jest też w tym hotelu Tak mi smutno będzie bez forum przez trzy dni, to już jest mój nałóg A w poniedziałek pewnie będę miała ładnych parę stron do nadrobienia...U mnie w przez całą noc śnieg padał i zima wróciła na całego Pozdrawiam Was serdecznie i życzę udanych weekendów. Aha, coraz częściej piszecie o ruchach maluszka i o poznaniu płci, a ja chciałabym się dołączyć do tych osób, które też z niecierpliwością na to czekają. A wizyta dopiero 1 marca...
|
#4288 |
|
Zakorzenienie
|
nerola - wiem ze to przy polskich płącach nierealne ale mozesz sie ubezpieczac dodatkowo w zusie. nie skacz tylko na mnie - masz prawo, a ich g.no obchodzi czy masz na to srodki. ale z jednym masz racje - powinnismy pracowac np. na rodzicow a najlepiej na swoja emeryture a nie jakiegos ixińskiego który pół dnia pod płotem stoi i bardzo chory na kręgosłup (u mnie takich dużo na wsi - wszyscy niezdolni bo praca w rolnictwie - i nadmiar % - nadwyrężyły zdrówko, a nasciemniali przed komisją). dla mnie nawet jest bezsensem odprwadzc skladki i na emeryture i na rente - przeciez obu nigdy nie dostajesz! wiec pracujesz na 2 osoby które to dostaja!! paranoja...
a co do kruczków prawnych itp. - nie obrazajcie sie, ale to zalezy od czlowieka. jedni przyjmuja normalnie dawanie "prezentów" dla doktora/nauczyciela, zakladanie specjalnie (babonik - ty masz juz nie pierwsza dzialalnosc, wiec dla mnie ciaza nie ejst w tym przypadku jakby powodem odwieszenia czy zawarcia nowej dzialalnosci... ot, kryzys itd, wiec bym nawet sie nie rpzyczepiła) firmy na miesiac by miec kase z zusu, sciemnianie na komisjach ze sie jest niezdolnym do pracy itd. inni nie toleruja, nawet jesli mieliby byc wyrolowani... przez państwo, instytucje, innych zaradnych... ot, takie z nas naiwniaki! chciałabym wierzyć że kiedyś wylezie z polaków mentalność kombinowania, a z instytucji czepiania sie kazdego duperela byle zedrzeć kasiore... ech, utopia...heh, u nas sa np. rpzepisy ze jak sie dziecko dostanie do przedszkola, to jak juz sa 2 w tym przedszkolu to placi sie 150% a nie 200% normy, a ja wiecej - to tyle co za 2 dzieci (200%) neizaleznie od ilosci tych dzieci... no ale traf ze wszystkie chodza do przedszkola akurat... poród - chcialabym z mezem, ale co z drugim dzieckiem zrobie? zastanawiam sie cicho czy np. pani w zlobku nie dac kasy dodatkowej, bym miala pewnosc ze nawet o północy moge dac jej dziecko do pilnowania... nie wiem... najlepiej urdzic godzinach pracy złobka ![]() wg mnie sterylizator nie jest potrzebny, ja wlasciwie nie sterylizowalam wcale butelek, ew zalalam czasem wrzatkiem, szczegolnie jak mial katar w weekend i w czasie choroby nie maluje sie i łążę po domu w szlafroku
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2011-02-18 o 10:31 |
|
|
|
#4289 |
|
Raczkowanie
|
hejka
niezła dyskusja moje zdanie jest takie, że ta kwestia nie jest czarna czy biała, ale szara ja wychodze z jednego założenia: panstwo (zus, us....) nas okrada nie dając wystarczająco w zamian okradać panstwo to przyzwalać na kradzież, ale.... przykład z zycia: moja mama w szpitalu, silny zawał, stan krytyczny. w takiej sytuacji kombinowałam jak dojść do znajomości i komu dać w łapę, żeby Mama miała najlepszą opiekę... i jeśli miałąbym podobną sytację wsród moich najbliższych zrobiłabym to samo... oby żadna z nas nie musiała mieć tego typu dylematów, ale niestety takie są realia.... chcesz lepszej opieki- załatwiaj, chcesz coś szybciej załatwić- łapówka, problem się pojawia w sytuacji, gdy osoby, które mają niezły status materialny wyciągają reke po kasę.... a tacy są w większośći- ja w liceum parcowałam w urzędzie miejskim i dostarczałam ludziom decyzje o przyznaniu dodatków mieszkaniowych (dla najbiedniejszych) i powiem Wam szczerze, że wiekszość zyła duuuuzo ponad przeciętność... iwona |
|
|
|
#4290 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kiedy to zleciało ![]() Ja tam się zgadzam z tą położną. Kupimy tylko kilka szuk wszystkich ubranek i na pewno nie będe kupowała od razu laktatora czy sterylizatora. Bo może mi się to w ogóle nie przydac to po co wydawać niepotrzebnie kasę. To że można potem sprzedac do mnie nie przemawia bo dla mnie to zamrozenie kasy. A mamy w mieście 4 hurtownie w których w każdej chwili bede mogła kupic cos co będzie mi potrzebne. Heh ja też jak siedzę w domu to sie nie maluję. Teraz to zanim sie zwlokę z łóżka, zjem sniadanie i sie ogarnę to do około 11 chodzę w pizamie i szlafroku
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.

skleroza ciążowa.. właśnie się zarejestrowałam do niego na popołudnie 

zębole