Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011 - Strona 140 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-17, 14:25   #4171
83monia
Zakorzenienie

Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011

z tego co gdzies wyczytalam trzeba miec miesiac oplacony skladek zus. niekoniecznie pracowac chcieli to zmienic ze przynajmije 3 (przynajmiej w zwiazku z samozatrudnieniem) ale chyba nie zmienili. ale ja kadrow nie jestem wiec ciezko mi powiedziec czy nadal tak jest

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:29   #4172
marzena_S
Zadomowienie

Dot.: Czekamy na letnie maluszki, mamusie i ich małe brzuszki! Lipiec- Sierpień 2011

83monia, solidnie wygląda ten adapter na żywo? Ktoś go Tobie polecał?
Chciałabym sobie "pomacać" oba przed wyborem...
marzena_S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:32   #4173
83monia
Zakorzenienie

adapter jest spory, myslalam ze mniejszy, wyglada dobrze zrobiony, jutro chyba juz bede go montowa bo mąż marudzi ze jezdze bez (bardziej dba o mnie w 2giej ciazy niz w 1szej ), wiec zdam relacje jak sie trzyma

Stary 2011-02-17, 14:34   #4174
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

marzenko znasz moze jakis fajny sklep dzieciowy? My głownie kupujemy w Pati i Maksie ale szukam jeszcze jakiegoś
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:40   #4175
JustPi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
JustPi - nie ma znaczenia ile miesiecy pracujesz, zeby dostac macierzynski. Musisz byc poprostu objeta ubezpieczeniem chorobowym. Moze jest wymóg, ze przez min. miesiac, nie wiem, niech sie wypowie jakas fachura A pensji dostaniesz 100%, bo ZUS bierze pensje z ostatnich 12 miesiecy, jesli jest przepracowanych tylko np 4 to z ostatnich 4rech. Tak mnie kiedys poinformowano.
to że 100% to wiem, i to całe szczeście Na pewno się bronią przed "fikcyjnymi" podwyżkami w ostatnich miesiącach, więc pewnie stąd średnia z ostatnich 12 mc. W każdym bądź razie jestesmy jeszcze na takim etapie ciąży, że jak się komuś nadarzy okazja, warto się gdzieś zaczepić
Dla mnie wszystkie wyliczenia księgowo-kadrowe to zakręcone zawsze były, choć na codzień cyferkami się zajmuję
JustPi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:46   #4176
Sloneczko555xxx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość
No mnie ewentualnie zatrudniłaby T. brata kobieta.Nie są małżeństwem,więc nazwiska są inne.
Myślicie,ze są jakieś szanse?
są duże szanse, a nawet powiem że to wypali, niech Ci ta kobieta da pierwszą imowę na miesiąc, a później drugą na czas nieokreślony, przepracujesz niby miesiąc z kawałkiem i pójdziesz na L4 będziesz mieć chorobowe płacone w 100% pensji i macierzyński tak samo, co do wychowawczego nie jestem pewna czy nie trzeba mieć większy staż pracy ..... sama znam kilka babeczek które tak fikcyjnie się zatrudniały i było ok żadnych kontroli i w ogóle ... a umów się z tą kobitką że sama sobie opłacisz składki pierwsze 2 i będzie git

Sloneczko555xxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:49   #4177
karolinee1983
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agulaaabar Pokaż wiadomość
O maaaatkoooooooo ja miałam być w poniedziałek!!!! zapomniałam kompletnie o bezrobociu............ musze tam dzis jechac, moze mnie jeszcze nie wywalili......

No ja to musiałam sobie przypomnienie w telefonie wstawić bo moja skleroza nie pozwoliłaby mi na pamiętanie o jakimś tam bezrobotniaku

Cytat:
Napisane przez dusia81 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie przyszłe mamy
Podczytuje Was już od jakiegoś czasu ale jakoś nie miałam odwagi napisać, staraliśmy się 3 lata o dzidziusia i wreszcie się udało (choć nie wiem jakim cudem )
Mam nadzieję że przygarniecie mnie do Waszego grona - będzie mi raźniej
Termin mam na 14 sierpnia
Pozdrawiam
Cześć

Ja już wróciłam z placu boju, czytaj: BEZROBOTNIAKA. Na szczęście nie robili żadnych problemów. Jak tylko powiedziałam, że jetem w ciąży, to babka poprosiła o kartę ciąży, skserowała sobie to i nie muszę się stawiać już na żadne wizyty do porodu, no chyba,że ważność zaświadczenia o ubezpieczeniu chcę sobie przedłużyć, to wtedy muszę przyjechać. Po urodzeniu dostarczam im tylko zaświadczenie ze szpitala o urlopie macierzyńskim i jestem z maluszkiem.

Co do lewego zatrudnienia, też z tżem myśleliśmy o tym. Temat jeszcze się nie uciął, ale nie wiem czy chce mi się nerwów z zusem...

Kasshia wszystkiego na naj

MAJA 06.08.2011 r.

karolinee1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:59   #4178
Vaniliova11
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sloneczko555xxx Pokaż wiadomość
są duże szanse, a nawet powiem że to wypali, niech Ci ta kobieta da pierwszą imowę na miesiąc, a później drugą na czas nieokreślony, przepracujesz niby miesiąc z kawałkiem i pójdziesz na L4 będziesz mieć chorobowe płacone w 100% pensji i macierzyński tak samo, co do wychowawczego nie jestem pewna czy nie trzeba mieć większy staż pracy ..... sama znam kilka babeczek które tak fikcyjnie się zatrudniały i było ok żadnych kontroli i w ogóle ... a umów się z tą kobitką że sama sobie opłacisz składki pierwsze 2 i będzie git
A nie jest tak że dopiero trzecia umowa jest na czas nieokreślony? Kiedyś tak było nie wiem jak teraz
Vaniliova11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 14:59   #4179
karolinee1983
Zadomowienie

Cytat:
Ja słyszałam trochę inaczej - jeśli przepracujesz tylko miesiąc i później pójdziesz na l4 to kasa przysługuje ci tylko do porodu. Musisz być zatrudniona na co najmniej 3 miesiące, żebyś załapała się na macierzyński z kasa. Tak słyszałam już to od co najmniej kilku osób... Wszystko zależy od tego, kiedy to l4 rzucisz chyba...

MAJA 06.08.2011 r.

Edytowane przez karolinee1983
Czas edycji: 2011-02-17 o 15:00
Stary 2011-02-17, 15:01   #4180
meszsares
Zadomowienie

Cytat:
są duże szanse, a nawet powiem że to wypali, niech Ci ta kobieta da pierwszą imowę na miesiąc, a później drugą na czas nieokreślony...
.. a jesliby sie bala na nieokreslony, to niech ci da na okreslony, np na rok czy poltorej, najlepiej do dnia= termin porodu+okres macierzynskiego (20+2 tyg.)+ (na wszelki wypadek gdyby Iza byla spoznialska) miesiac.
meszsares jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 15:06   #4181
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

moja znajoma po 4 mises pracy poszła na l4 ciążowe i miała strasznie problemy z Zusem
Stary 2011-02-17, 15:07   #4182
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
A nie jest tak że dopiero trzecia umowa jest na czas nieokreślony? Kiedyś tak było nie wiem jak teraz
kedys bylo ze 3 umowa musi byc na czas nieokreslony, ale moze byc i druga. ja tak mam. pierwsza na miesiac, druga na czas niokreslony. a to kilka lat temu bylo

Stary 2011-02-17, 15:35   #4183
margaret82
Zadomowienie

Dziewczyny która chciała nie różową sukieneczkę http://aukcjewp.wp.pl/sukienka-tunik...458607143.html
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
margaret82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 16:00   #4184
BABONIK
Zadomowienie

Cytat:
Słuchajcie znawczynie-ja nie pracuję od kilku lat i nie jestem zarejestrowana.
Gdyby mnie teraz ktoś zatrudnił,to mogłabym liczyć na jakieś pieniądze?
Cytat:
No mnie ewentualnie zatrudniłaby T. brata kobieta.Nie są małżeństwem,więc nazwiska są inne.
Myślicie,ze są jakieś szanse?
Nerola-niestety takich historii ZUS się czepia jak nic,często to ląduje w sądzie.ZUS wygrywa są uczuleni na kobiety zatrudniające się na siłe w ciąży...niestety... szukają,gmerają ,lecą po "pracodawcach" ,ciągają po sądach..jeśli nie jesteś zatrudniona od wczesnej ciąży... będzie im trudn uwierzyc,że ktoś sobie zatrudnił kobietę w 6 m-cu ciąży... serio ,nie warto ryzykowac i robic problemów sobie i tej dziewczynie...
ale nie mogą się doczepic do Ciebie jeśli założysz własną działalnośc i to jest dużo lepsza informacja,bo po 1. dostaniesz dużo większą kasę, po 2 . broni Cię ustawa to jest to co podawałam wcześniej; http://www.eporady24.pl/jak_uzyskac_...osci,1350.html,
taka jest ustawa i masz prawo założyc działalnosc kiedy Ci się podoba,musisz opłacac chorobowe minimum miesiąc i nalezy Ci się macierzyński,a może on wyniesc nawet 6000zł miesięcznie a to zalezy tylko od Ciebie.Ja będę fryzjerem domowym, słyszłam,że laski otwierają działalnści nawet typu: sprzedaż okularów słonecznych na allegro możesz robic co Ci żywcem przyjdzie do głowy.Znajdź tylko mądrą księgwą co Ci pomoże w formalnościach,obliczy składki ZUSu i dawaj dawaj po co się zatrudniac skoro możesz otwrzyc własny biznes... na to zawsze może byc pora,tylko Ty o tym decydujesz...serio.

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
JustPi - nie ma znaczenia ile miesiecy pracujesz, zeby dostac macierzynski. Musisz byc poprostu objeta ubezpieczeniem chorobowym. Moze jest wymóg, ze przez min. miesiac, nie wiem, niech sie wypowie jakas fachura A pensji dostaniesz 100%, bo ZUS bierze pensje z ostatnich 12 miesiecy, jesli jest przepracowanych tylko np 4 to z ostatnich 4rech. Tak mnie kiedys poinformowano.
no racja, do macierzyńskieg trzeba miec tylko miesiąc a nie jak do chorobowego 3m-ce.

warto zawalczyc o wyższy macierzyński

Nikoś już z nami
BABONIK jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 16:07   #4185
Natka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dusia81 Pokaż wiadomość
Witam wszystkie przyszłe mamy
Podczytuje Was już od jakiegoś czasu ale jakoś nie miałam odwagi napisać, staraliśmy się 3 lata o dzidziusia i wreszcie się udało (choć nie wiem jakim cudem )
Mam nadzieję że przygarniecie mnie do Waszego grona - będzie mi raźniej
Termin mam na 14 sierpnia
Pozdrawiam
Witaj

Cytat:
Napisane przez jacieeeee Pokaż wiadomość
Cześć Dziewuszki.
Ja w pracy padam na pysk. Oczy mi się zamykają a kawkę już wypiłam
Podpisaliśmy dziś umowę kupna mieszkania u notariusza. Jeśli wszystko potoczy się tak jak chcemy, to za dwa, trzy tygodnie wszystko już będzie prawnie na Nas Oby, oby...
Gratulacje zakupu
Natka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 16:08   #4186
BABONIK
Zadomowienie

meszsares- jak już pisałam miałam działanosc do końca roku 2011, teraz ciągnę z tego tytułu L4, myślisz,że jak założę znów działalnosc 2 m-ce przed porodem to policzą mi tylko średnią składek z tej nowej działalności??trochę to zakręcone,muszę szukac księgowej...

Nikoś już z nami
Stary 2011-02-17, 16:12   #4187
zanka205
Zakorzenienie

w końcu doczekałam się kuriera
przyniósł kocyk, ręcznik, 2 paczki podkładów poporodowych, osłonki na piersi, pieluszki flanelowe, skarpetki i kilka próbek jakiś kremików oraz gratis gaziki Leko
wyprawka dla małej na ukończeniu w zasadzie

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 16:18   #4188
Madziulka_17
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
A tak pisałam pisałam
Już kochana, myślałam że tylko mnie to już "dopadło", fajne uczucie, no nie?
Kropelka ale przy każdym usićnięciu piersi i wcale mocno nie trzeba, co jakiś czas obserwuje sutki, czy mi tam na nich nic nie zasycha , teraz dalej tak mam że jak ucisnę to mi kapnie kiedyś nawet małżowi pokazywałam
Nawet nie wiem jak to uczucie opisać. Takie ciepło czuję na piersiach...
Ja sobie włożyłam w stanik po płatku kosmetycznym i się poprzyklejały

' Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym '

http://suwaczki.maluchy.pl/li-54402.png

http://kociewianka.w.interia.pl/mamy/dzieci2011.html
Madziulka_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 16:21   #4189
zanka205
Zakorzenienie

u mnie jeszcze mimowolnie nie leci, ale jak delikatnie nacisnę brodawkę to kropelek siary się pojawia

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 16:54   #4190
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
Po urodzeniu dostarczam im tylko zaświadczenie ze szpitala o urlopie macierzyńskim i jestem z maluszkiem.
Bedziesz miała ten urlop płatny?

Cytat:
Napisane przez Vaniliova11 Pokaż wiadomość
Teraz nie ma tej zasady, moze byc i 5 umów na czas okreslony.

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 17:20   #4191
nerola
BAN stały

O matulu!To odpuszczę sobie.

Baboniku a założyć własny biznesik,to tez czas.latanie i pieniądze.
A ja nie mam jak sie ruszyć z domu,więc odpada.

Szwagierka mieszka wioske przede mną i tam sprzedaje przy domu węgiel i tak pomyślałam,ze moznaby posymulować pracę bo blisko w razie kontroli.
nerola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 17:39   #4192
Shira_83
Zadomowienie

hej Brzusie

no ja byłam cały boży tydzień chora został jeszcze kaszel i katara ale już mi nieco lepiej
nadrabiania miałam na cały dzień ale dobrnęłam do końca i coś szkrobne

Dziubek ja też jestem ze śląska z wiochy pod Cieszyna
Stary 2011-02-17, 17:47   #4193
Stapelka
Rozeznanie

haha Nerola zatrudniłabyś się jako ładowacz węgla) już widzę minę kontroli
Stapelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 18:04   #4194
Shira_83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Stapelka Pokaż wiadomość
haha Nerola zatrudniłabyś się jako ładowacz węgla) już widzę minę kontroli
Stary 2011-02-17, 18:16   #4195
BABONIK
Zadomowienie

Cytat:
Baboniku a założyć własny biznesik,to tez czas.latanie i pieniądze.
A ja nie mam jak sie ruszyć z domu,więc odpada.
.

oj Nerolka nie tak do końca, jedyne co musisz miec to pieczątkę, resztę to teraz sprawa tzw "jednego okienka" czyli idziesz d Urzędu Gminy czy Miasta ,tam składasz papiery a oni wysyłają wszystko do ZUSu,Skarbówki i Urzędu Statystycznego.jeśli jesteś bezrobotna to rozsadnym będzie wykorzystac okazję, za ok 5000zł będziesz miec ok 30000zł...to chyba bardzo bardzo rozsądne rozwiązanie... a 6000zł miesięcznie to chyba nie głupi dodatek w zasadzie jak uda Ci się wstrzelic to będzie Cię to ksztowac tylko ok 2800zł,a dostaniesz ponad 30000zł w 5 miesięcy... gra warta świeczki...

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

aaaaaaa Nerola-zapomniałam ,składki ZUS też nie płaci się odrazu przy zakładaniu działalności tylko dopiero na początku następnego miesiąca... serio przedyskutuj sprawe z mężem...z tego co piszesz to takie zastrzyk Ci się przyda.

Nikoś już z nami
Stary 2011-02-17, 18:18   #4196
brunetka2000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwonap79 Pokaż wiadomość
Kasshia wszystkiego najlepszego

Brunetka Ty mnie nie strasz)) ja jutro mam wizytę u hematologa))
po porodach spotkamy sie i wypijemy za anomalia z naszymi watrobami, co ty na to?? Tylko się nie denerwuj się niepotrzebnie. jakby cois było nie tak to by wyszło na usg
a tak idziemy tym samym torem: usg ok, ale cos nie tak buhaha

uciekam na plotki ))
paaaa
No jasne że bedziemy musiały to jakos opic Poki co tez mozemy sie spotkac i pogawedzic, a popic herbata owocowa :P
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 18:36   #4197
blondynkapoznan
Zakorzenienie

GG do blondynkapoznan

laski podziwiam że się nie boicie tych działalności otwierać jak co to trzeba kasę z odsetkami Zusowi zwrócić
a średnią do macierzyńskiego liczą z 12 miesięcy więc Babonik policzą także twoje L4 to może ci obniżyć macierzyńskie
Stary 2011-02-17, 18:46   #4198
marmutita
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lilkaa82 Pokaż wiadomość
Dziewczynki ja tez mam właśnie Pimafucin na grzybka ale ginka kazala brac tylko 2 razy w tyg przez 3 tygodnie (łącznie też 6 globulek) nie częściej. Wygladaja jak rakiety hehe zaladowalam juz 3 a "masło w majtach".. - nom rzeczywiscie mało komfortowe uczucie fujjj Pozdrawiam
hej Lilka, trochę dziwne takie dawkowanie, ja mam brać przez 6 kolejnych nocy i wydaje się to logiczne, żeby wypędzić zło. Takie duże odstępy w dawce wydają mi się bezcelowe, ale lekarzem nie jestem i może masz raczkującą infekcję, stąd taka minimalistyczna dawka

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
oj Nerolka nie tak do końca, jedyne co musisz miec to pieczątkę, resztę to teraz sprawa tzw "jednego okienka" czyli idziesz d Urzędu Gminy czy Miasta ,tam składasz papiery a oni wysyłają wszystko do ZUSu,Skarbówki i Urzędu Statystycznego.jeśli jesteś bezrobotna to rozsadnym będzie wykorzystac okazję, za ok 5000zł będziesz miec ok 30000zł...to chyba bardzo bardzo rozsądne rozwiązanie... a 6000zł miesięcznie to chyba nie głupi dodatek w zasadzie jak uda Ci się wstrzelic to będzie Cię to ksztowac tylko ok 2800zł,a dostaniesz ponad 30000zł w 5 miesięcy... gra warta świeczki...

---------- Dopisano o 18:16 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ----------

aaaaaaa Nerola-zapomniałam ,składki ZUS też nie płaci się odrazu przy zakładaniu działalności tylko dopiero na początku następnego miesiąca... serio przedyskutuj sprawe z mężem...z tego co piszesz to takie zastrzyk Ci się przyda.
Babonik, nie wiem czy to "jedno okienko" w praktyce działa. Z tego co wiem, to tylko w nazwie, a i tak trzeba poświęcić czas i nerwy na założenie firmy. Co nie znaczy że jak się nie chce to się nie ma. Wszystko kwestia dobrych chęci.
Akurat Twoje rozwiązanie wydaje mi się ryzykowne, lekko hardcorowe ale generalnie jeśli piszecie już o ZUS, moim zdaniem nie taki diabeł straszny.
Samo posiłkowanie się strachem przed urzędasami na głowie, bo koleżanka koleżanki powiedziała... Moim zdaniem - jeśli macie taką możliwość to działajcie, potrzebne jest tylko dobre zbadanie tematu, czyli nieco wolnego czasu na studiowanie przypadku strach przed ZUS powinien wygrać z przekonaniem, że płacimy przez masę swoich lat pracy składki, z których coś się nam należy. Ja pracuję już kilka dobrych lat, i płacę te niemałe składki, a jak przychodzi choroba to w większości przypadków płacę z prywatnej kasy, bo na nfz albo terminy, albo lekarze do dupy. Więc teraz jak mam możliwość uzyskać z ZUS większy zasiłek, to nie mam żadnych obiekcji. Jeszcze tyle lat będę im płacić, że wykorzystam każdą okazję, aby wyciągnąć to co mi się należy.

Przypadek z rodziny mojego kolegi z pracy. Ciężarna zatrudniła się w firmie u znajomego. Ustalili pensję rzędu ok. 20.000 zł, po czym po miesiącu poszła na L4. Pracodawca płacił przez pierwszy miesiąc chorobowego, a potem ZUS - nie było przepisu, którym mogli się podeprzeć, aby podważyć wypłatę. Działanie było z premedytacją, o czym ZUS doskonale wiedział, ale miał związane ręce i płacić musiał.
marmutita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-17, 18:55   #4199
karolinee1983
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez CarmelaSoprano Pokaż wiadomość
Bedziesz miała ten urlop płatny?

Niestety nie. Teraz jestem w trakcie pobierania zasiłku, bo zmieniałam miejsce zamieszkania, a co za tym idzie, z byłej pracy musiałam się zwolnić. Zasiłek będę miała do kwietnia. Gdybym urodziła w czasie jego pobierania albo nie więcej niż 30 dni po jego ustaniu, przedłużyliby mi ten zasiłek do macierzyńskiego. No,ale w kwietniu ustaje, a ja mam termin na sierpień, wiec nijak się nie mogę na to złapać. Jedyny plus tego macierzyńskiego w mojej sytuacji jest taki, że nie męczą mnie ofertami po porodzie no i nadal mam ubezpieczenie. Generalnie polskie prawo dla bezrobotnej ciężarnej nie jest za bardzo sprawiedliwe, ale taki lajf

MAJA 06.08.2011 r.

Stary 2011-02-17, 19:06   #4200
margaret82
Zadomowienie

Dziewczyny jak chcecie sie gdzieś zatrudnić żeby iść na L4 i pobierać kasę z ZUS to Wam powiem ze firma w której się chcecie zatrudnić musi mieć wiecej niż 20 pracowników żeby ZUS wypłacał chorobowe. W przypadku gdy pracowników jest mniej niż 20 to pensje caly czas wypłaca pracodawca a potem sobie to jakby odbiera od ZUS-u nie płacąć za pracowników składek. Wiem bo mąż był teraz na zwolnieniu ponad 2 miesiące i ZUS ciagle nie wypłacał kasy i jak sie zdenerwował i tam pojechał to sie właśnie takich rzeczy dowiedział. A i u niego w firmie dziewczyna poszła na L4 w ciąży i też jej ZUS nie wypłaca tylko pracodawca.
Bo Cię kocham i już,bo z Tobą zawsze jest sens a bez Ciebie go nie ma,bo z Tobą można pójść na koniec świata i nie czuć zmęczenia,bo lubię kiedy się uśmiechasz,bo z Tobą można stracić majątek i nadal być bogatym,Bo Ty i tylko Ty
margaret82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości