Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz. III. - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-18, 14:25   #1081
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Veronika tańczyłaś towarzyski rozumiem Zazdroszczę! Ja jako dziecko zapisałam się do zespołu tanecznego naszego lokalnego, przetańczyłam tam 12 lat, ale nie towarzyski tylko na tamte czasy popularne disco, dance, disco show dance show i takie tam. Zawsze marzył mi się towarzyski, ale za daleko miałam do najbliższej szkoły i rodzice stwierdzili, że na to jeszcze mnie wozić nie będą (bo wozili na angielski i akrobatykę już). Ale i z tych tańców zadowolona jestem i wielki sentyment do zespołu pozostał. A Ciebie Sztuczka wspieram w niespełnionych tanecznych marzeniach, ale gdy tylko zjawi się okazja i czas nie odpuszczę i zapisuje się na latino z salsą i bachatą obowiązkowo!!!!!!! a to tego jakiś standardzik jeszcze.

---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ----------

Cytat:
Napisane przez melod_y Pokaż wiadomość
Kochane trzymajcie kciuki za mnie dzisiaj.
o 18stej mam egzamin i muszę go zdać!
A niestety u tej kobiety ciągle większa połowa nie zdaje..
Mam stresy gorszego niż przed maturą
A na dodatek przez to całe weselicho nie spałam dzisiaj przez całą noc bo myślałam o różnych pierdołkach

Mykam się szykować. I coś zjeść choć chyba nie przełknę.
Trzymamy!!!!!!!!! Powodzenia

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 14:29   #1082
Chatka
Wtajemniczenie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cytat:
Napisane przez sztuczka_magiczka Pokaż wiadomość
Oj szczerze zazdroszczę Ja będąc małą dziewczynką bardzo chciałam pójść na balet, ale mam mi mówiła, że jestem za gruba :/ .......
eh, Rodzice mają już to do siebie, że zawsze chcą dobrze, a wychodzi jak zwykle Np. dla mojej Mamy najlepszą motywacją do nauki całe życie jest mówienie mi: "ucz się, bo nie zdasz" Nie "jak się będziesz dużo uczyć, to zdasz" tylko "ucz się dziecko, nie zdasz tych wszystkich egzaminów"... I ja wiem, że Ona chce dobrze, ale co z tego, jak stosuje taką negację, że aż boli. Już tyle razy Jej mówiłam, żeby tego nie robiła, a Ona nie potrafi przestać. Tacy już są ci nasi rodzice, często po prostu nie potrafią powiedzieć tego, co trzeba... Trzeba więc uczyć się na ich będach i dobrze sobie zapamiętać, czego nigdy własnemu dziecku nie mówić.
A Tobie Kochana współczuję, że tak miałaś trudno Ale uczyniło Cię to silniejszą kobietą

melody, 3mam mocno!

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Chatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 14:41   #1083
betterw
Raczkowanie

Ewusia_marchew chwal się postępami Super, że już się zapisaliście. Do wesela napewno będziecie już ładnie tańczyć.

Skoro opłata ZAIKS to tylko ok.70 zł, to nie rozumiem o co tyle szumu, przy tych pieniądzach, które płacę za salę czy za zespół, to przecież nic. W ogóle w końcu umowy z zespołem nie podpisałam, bo w stosunku do ceny na 2011, na kolejny rok podnieśli sobie o 25%, bo stwierdzili, że jedna para się na tyle zgodziła, więc już tyle będą brać. Dziewczyny nie zgadzajcie się na takie podwyżki, bo to tylko powoduje takie niesmaczne sytuacje. Inną cenę nam podali przez telefon, a na miejscu już aż tyle wyższą.

Jeszcze gorsza sytuacja była z fotografem (a właściwie parą fotografów z Będzina), który sobie podniósł ceny w zależności od usługi o... uwaga... 50-100%. Jak to zobaczyłam, to spadłam z krzesła i podziękowałam. Na co Pani mi odpowidziała, że przecież poprzednie ceny nie były gwarantowane. No jasne, że nie, ale my się spodziewaliśmy podwyżki o jakieś 10%, a nie aż takiej! Chętnie bym Wam powiedziała kto to, ale nie wiem, czy mogę na forum. Zdjęcia łądne, ale konkurancja jest na tyle duża, że mamy w czym wybierać.

Opłata za obsługę na sali (zespół, fotograf, kamerzysta) u nas wynosi, jak za dorosłą osobę. Zapłacę za jedzenie dla nich, ale wybiorę osoby uczciwe, które nie podnoszą ceny za usługi z dnia na dzień.

Zresztą za dzieci od 6 lat też płacimy jak za dorosłych A za maleństwa 50%. Gdybym miała takie dzieciaczki 1-3-letnie w rodzinie, to bym zrezygnowała z tej sali, ale nie mam, więc niech im będzie. Co do starszych dzieci (od 6 r.ż.), to trudno, zapłacimy już te 100%. Znajoma radzi, żeby prosić bez dzieci, ale ja tak nie zrobię, bo dzieci to też rodzina i chcę, żeby były na naszym weselu.

A zobaczcie sobie to.

Bukiet zwykły kontra weselny
http://www.youtube.com/watch?v=6ff13zZ0h0k

Tort na przyjęcie kontra tort weselny
http://www.youtube.com/watch?v=gimiD...eature=related

I dlaczego nie powinno się zakładać białej sukni na nie swoje wesele
http://www.youtube.com/watch?v=dgvR5DJ-Qj0&feature=fvw

Wiadomo jest to przedstawione w krzywym zwierciadle, ale trochę prawdy w tym jest.
betterw jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 14:45   #1084
Veronika24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malwus20 Pokaż wiadomość
I ja dołączam do uwielbiających te suknię W koncu tylko raz w zyciu będę tak wyglądać
No właśnie! Ja też wyznaję taką zasadę Drugi raz już mi nie bedzie dane tak wyglądać Dziewczyny, a powiedzcie mi czy do tego bukieciku, co pokazywałam wczoraj pasowałaby taka biżuteria??Doradźcie proszę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg m6.jpg (16,1 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1462886738.jpg (41,3 KB, 21 załadowań)

Edytowane przez Veronika24
Czas edycji: 2011-02-18 o 14:47
Veronika24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 14:49   #1085
sztuczka_magiczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
najważniejsze to spełniać marzenia. A mamą się nie przejmuj tzn tym co mówiła tka czasami z nimi bywa.
Cytat:
Napisane przez Veronika24 Pokaż wiadomość
Biedactwo Kochane! Wzruszające jest to,co powiedziałaś... a jednocześnie smutne,że ktoś nie pomógł Ci spełniać właśnie te Twoje marzenia...albo chociaż pomóc zrozumieć,dlaczego nie, ale w trochę inny sposób.Niestety kiedyś pokoleniu naszych rodziców brakowało czasami takiej "superniani", by inaczej trochę pokierować dzieckiem i pomóc w inny sposób, ale dziewczyny mają rację Kochana- najważniejsze to spełniać swoje marzenia, lepiej późno,niż wcale Ja też chcę mieć taką suknię "princeskę", bo chcę wyglądać jak księżniczka własnej bajki! Bo to w końcu NASZ dzień! :przytu l:
(kiciu), Veroniczko, gosza_m, Chatko - dziękuję Wam dziewczynki Wiecie, wiadomo że mama chciała dla mnie dobrze... ale to tak trochę niefortunnie wyszło, bo najpierw mnie zakazano tańczyć, a siostra mogła pójść na towarzyskie heh no ale co poradzić
Za to później w okolicach gimnazjum i liceum (w sumie 5 lat) śpiewałam sobie w chórze szkolnym a potem w zespole w ośrodku kultury (występy na różnych festynach organizowanych w moim województwie i w Niemczech), a jak jestem z TŻ to najpierw liznęliśmy salsy, no a teraz to już namiętnie bachatę (fajniejsza szkoła, świetna atmosfera - krótszy okres nauki ale bardziej intensywny no i praktyka) --> także żem sobie odbiła dawne braki )) W ogóle za miesiąc idziemy na warsztaty kizomby organizowane w naszej szkole: http://www.abballu.pl/aktualnosci,144#menu - fakt, wydamy na nie prawie tyle co na miesiąc tańczenia, ale godzinowo wychodzi to samo (bo tutaj łącznie 4 godziny tańczenia) Mieliśmy oszczędzać, ale wmawiamy sobie że inwestujemy w siebie Strasznie się jaram

Kochane jesteście dziewczynki Wam to można się wyżalić, zwierzyć i nikt nie mówi, że to głupie czy płytkie... w każdej kwestii otrzymuję od Was oparcie! Dziękuję
sztuczka_magiczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 14:54   #1086
Veronika24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez betterw Pokaż wiadomość
Ewusia_marchew chwal się postępami Super, że już się zapisaliście. Do wesela napewno będziecie już ładnie tańczyć.

A zobaczcie sobie to.

Wiadomo jest to przedstawione w krzywym zwierciadle, ale trochę prawdy w tym jest.

haha Kochana trochę??? sama prawda, zwłaszcza jeśli chodzi o tort weselny a "zwykły" i bukiet wniosek jeden- nie mówić na jaką okazję! haha. Dostaniemy to samo za połowę ceny!
Stary 2011-02-18, 14:55   #1087
biedroneczek
Raczkowanie

Cytat:
No właśnie! Ja też wyznaję taką zasadę Drugi raz już mi nie bedzie dane tak wyglądać Dziewczyny, a powiedzcie mi czy do tego bukieciku, co pokazywałam wczoraj pasowałaby taka biżuteria??Doradźcie proszę
według mnie biżuterię powinnaś dobierać nie do bukietu tylko do sukni. Może się okazać, że np. naszyjnik jest za bardzo zdobny, za duży itp.
Myślę, że jak będziesz mieć suknie na 100 % to wtedy można szukać biżuterii.
Ogólnie zestaw jak najbardziej ok, ciekawe jak się na żywo prezentuje
biedroneczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 15:00   #1088
tusia_m
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sztuczka_magiczka Pokaż wiadomość
Kurcze! Mam głupie wrażenie, że wszystkie z Was poza mną oglądały już ten film ;p Powiem TŻowi żeby go ściągnął - kurcze, nie dość że piękne suknie to jeszcze wątek organizatorki ślubów
nie martw się, ja też nie widziałam aleeeee.... już film ściągnęłam - jak będę miała z TŻ wolniejszy dzień to sobie zobaczymy
Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
Aaa, dziewczyny, widziałyście kiedy coś tak słodziachnego?
http://www.youtube.com/watch?v=ErMWX--UJZ4
nie mogę. Mały jest słodziutki! Ten głosik! I do tego ukulele Zaraz mi się humor poprawił hehe.

A ja już jutro zaczynam semestr letni - czeka mnie zjazd i to w dodatku na cały dzień..... mmm.... tęskniłam za tym....... Czyli jednym słowem: weekend zapowiada się ciekawie.

Miłego weekendu dziewczyny

Can you feel the love tonight?
It is where we are...
tusia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 15:01   #1089
malwus20
Wtajemniczenie

Cytat:
Do bukietu owszem ale nie wiesz pewnie jeszcze dokładnie jaką będziesz miała suknie, prawda??

Ja wyznaje zasade ze najpierw suknia a potem dodatki bo suknia w tym stylu co chcemy ma zazwyczaj gore zdobiana natomiast dól gładki wiec np. według mnie naszyjnik odpada, tylko kolczyki i bransoletka by tu najbardziej pasowały.

Edytowane przez malwus20
Czas edycji: 2011-02-18 o 15:03
malwus20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 15:10   #1090
Veronika24
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malwus20 Pokaż wiadomość
Do bukietu owszem ale nie wiesz pewnie jeszcze dokładnie jaką będziesz miała suknie, prawda??

Ja wyznaje zasade ze najpierw suknia a potem dodatki bo suknia w tym stylu co chcemy ma zazwyczaj gore zdobiana natomiast dól gładki wiec np. według mnie naszyjnik odpada, tylko kolczyki i bransoletka by tu najbardziej pasowały.
Tak malwus to jest bransoletka i kolczyki Pomyślałam,że wlasnie do "princeski" i takiego bukietu by pasowała, bo jest delikatna raczej, nie jest wielka ordynarna i nie jest cala z cyrkonii, choć te najbardziej lubię w pierścionkach i kolczykach kuleczkach na codzień Wiem, że najlepiej do sukni już konkretnej dobierać, ale chciałam Was się poradzićDziękuję za odpowiedzi!
Stary 2011-02-18, 15:11   #1091
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:

Uch, przykre to, ale czysta prawda. Ale miny tej PMki i na końcu "I WANT WEDDING CAKE!" i On: "ok." mnie rozwaliły Najgorsze, że takie laski naprawdę istnieją i wszystko muszą mieć ślubne - co się więc dziwić, że usługodawcy zwąchali łatwy zarobek. Biedne chłopy z takimi babami

Veronika, mi się zdaje, że do bukietu z fioletem bardziej pasowałoby coś z fioletowym połyskiem, nie niebieskim... Ale ja się nie znam Wydaje mi się też jak Dziewczynom, że biżu powinnaś do sukni dobierać, a nie do bukietu.

sztuczka, właśnie słyszałam, że kizomba jest teraz mega popularna i jest taka jeszcze bardziej sexi My póki co chcemy tylko bachatę i mamy już propozycję od mojej Przyjaciółki (która ma świra na punkcie tańca), że nas nauczy podstawowych kroków, a potem dołączymy do grupy, w które teraz tańczy i która jest podobno świetna Ale to wszystko dopiero po obronie TŻ, czyli dopiero w marcu.

Stary 2011-02-18, 15:14   #1092
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:

Jeszcze gorsza sytuacja była z fotografem (a właściwie parą fotografów z Będzina), który sobie podniósł ceny w zależności od usługi o... uwaga... 50-100%. Jak to zobaczyłam, to spadłam z krzesła i podziękowałam. Na co Pani mi odpowidziała, że przecież poprzednie ceny nie były gwarantowane. No jasne, że nie, ale my się spodziewaliśmy podwyżki o jakieś 10%, a nie aż takiej! Chętnie bym Wam powiedziała kto to, ale nie wiem, czy mogę na forum. Zdjęcia łądne, ale konkurancja jest na tyle duża, że mamy w czym wybierać.
Czyżby chodziło o parę o nazwisku na K? Jeśli o nich chodzi to faktycznie "delikatnie" podnieśli się z cenami... Jesteś z okolic Będzina?

Oj dziewczyny tyle piszecie, że nie jestem w stanie nadrabiać
Stary 2011-02-18, 15:17   #1093
Veronika24
Raczkowanie

Chatka no właśnie dziwnie połyskuje bo tak naprawdę to mieni się różnymi odcieniami, ale najłatwiej dojrzeć srebrno-turkusowo-fioletowy połysk i to mnie chyba pokusiło o uwagę bo dojrzałam połyski fioletu, własnie nie wiadomo jak się prezentuje na żywo i w zależności od światła (dzienne czy sztuczne)... Ach, zobaczymy Marzyć o biżuterii, dodatkach to sobie można, ale macie rację,że najpierw trzeba już MIEĆ suknię konkretną!
Stary 2011-02-18, 15:36   #1094
sztuczka_magiczka
Rozeznanie

Cytat:
Chatka no właśnie dziwnie połyskuje bo tak naprawdę to mieni się różnymi odcieniami, ale najłatwiej dojrzeć srebrno-turkusowo-fioletowy połysk i to mnie chyba pokusiło o uwagę bo dojrzałam połyski fioletu, własnie nie wiadomo jak się prezentuje na żywo i w zależności od światła (dzienne czy sztuczne)... Ach, zobaczymy Marzyć o biżuterii, dodatkach to sobie można, ale macie rację,że najpierw trzeba już MIEĆ suknię konkretną!
Veroniczko! No niemalże wszystko co pokazujesz i piszesz zgadza się z moim gustem Mam wrażenie, że będziemy wyglądały niemal jak własne klony Bukiet to wiesz, że uwielbiam Biżuteria też jest przepiękna! nena1984 robi u nas przepiękne kolczyki i zawieszki, wrzucam jej dzieło poniżej Tak myślałam, żeby dla siebie poprosić o biżu z fioletowymi perełkami lub okrągłymi kryształkami swarovskiego i do tego bransoletkę taką właśnie niby-charmsową też z kryształkami Ja chcę tiulową suknię, ale z całych sił będę szukała takiej z gładką górą, bo takie mi się najbardziej podobają (no, albo z połyskującą talią jak już) hehe także o biżuterii też powoli fantazjuję Mimo to potwierdzam Wasze zdanie, że najpierws suknia a potem dodatki (a nie potem kombinować jaką tu suknię wybrać żeby pasowała do tego co już mam)

Oj Chatko to super, że będziecie bachatkować No u mnie w Szczecinie kizomba raczkuje - po tych warsztatach ma ruszyć fajny kurs (już przez moich instruktorów prowadzony) taki kizombo-bachatowy, że połowa zajęć to będą podstawy kizomby a połowa to sensual bachata na poziomie średniozaawansowanym Yeah! Yeah! Yeah!
Stary 2011-02-18, 15:41   #1095
betterw
Raczkowanie

Cytat:
haha Kochana trochę??? sama prawda, zwłaszcza jeśli chodzi o tort weselny a "zwykły" i bukiet wniosek jeden- nie mówić na jaką okazję! haha. Dostaniemy to samo za połowę ceny!
Jeśli chodzi o ciasto czy kołocz dla znajomych, sąsiadów, to można tak zrobić, bo wyglądem w ogóle nie rózni się od weselenego (karteczkę do kołocza mozna samemu zrobić . Z tym kołoczem, to wiem, że nie wszędzie jest praktykowane.

Z kolei, jeśli chodzi o tort, to jest już trudniej, bo jak powiedzieć w cukierni, że chcę urodzinowy tort na 60 osób (no bo figurkę z MP można sobie samemu postawić) i w związku z tym proszę o stojak.
A powiedz mi, czy mają tam spotkania w weekendy lub w tygodniu o wcześniejszych okołopołudniowych porach (tak 11-13)?
Z bukietem też już tak myślałam, żeby nie mówić, że na ślub, bo "zwykły" kosztuje ok.30-40 zł, a ślubny ponad 100 i więcej. Tylko jest kwestia butonierki, chyba, że sami to zrobimy. Jak ja byłam świadkową to do włosów kwiaciarka dała mi poprostu zwykły nieubrany kwiat z podciętą łodyżką i tyle, więc to nie problem poprosić o kilka kwiatów bez przybrania.
Kwiaciarka różnice ceny w bukietach tłumaczyła tym, że ślubny jest bardziej trwały (musi wytrzymać godz. w kościele bez wody), a "zwykły" nie jest (bo tylko jest chwilę bez wody, a potem juz komuś dajemy). Ale.... co to gość trzyma kwiaty w wodzie w ciągu mszy? A jak dojeżdża i kwiaty trzyma w samochodzie, to też z wazonem je wiezie? A trzymają się tak samo długo, jeśli są zrobione ze świeżych kwiatów.

Powiem Wam, że moja zaręczynowa róża trzymała się baaaardzo długo, a była kupowana jako "zwykła".... ostatnie liście opadły jakiś tydzień temu (po 4 miesiącach (!), nigdy wcześniej mi się to nie przytrafiło), bo kwiat to tak po 3 tygodniach (to i tak długo) i w to miejsce wetknęłam sztuczny, a listki i łodyżkę zostawiłam prawdziwe. Róża była z tych dużych, więc może dltego taka trwała. Dodam, że zaręczyny były 10 października 2010.

Cytat:
Napisane przez DobraDusza88 Pokaż wiadomość
Czyżby chodziło o parę o nazwisku na K? Jeśli o nich chodzi to faktycznie "delikatnie" podnieśli się z cenami... Jesteś z okolic Będzina?

Oj dziewczyny tyle piszecie, że nie jestem w stanie nadrabiać
Tak, właśnie oni. Za plener w 2011 było 1000 zł, a na 2012 - 1500 zł, dodatkowa opłata za fotoksiążkę wynosiła 350 zł, a w 2012 już aż 700 zł. I na dodatek jeszcze w mailu napisali, że ceny obowiązują w ciągu najbliższych 2 tygodni, a jak do tego czasu nie podpiszemy umowy, to wzrosną. Śmiech na sali!
Ja tez nie nadążam z czytaniem

Ten śpiewający chłopiec na YouTube przesłodki. (Też chcę takie maleństwo! )

Edytowane przez betterw
Czas edycji: 2011-02-18 o 16:06
Stary 2011-02-18, 15:43   #1096
sztuczka_magiczka
Rozeznanie

melod_y ja oczywiście też trzymam kciukaski!
Stary 2011-02-18, 16:01   #1097
(kicia)
Zakorzenienie

My to dziewczynki ogólnie mamy podobne gusta.

Ja dziś przeżyłam taki szok że aż ręce opadają. Pisała niedawno sztuczka o swojej mamie. Więc w tym temacie byłam dziś w realu oglądam sobie tako z nudów bo TŻ szukał czegoś w samochodu. Tam była tylko jedna przymierzalnia. No i była taka mega kolejka. To jedna babka kazała swojej około 13sto letniej córce mierzyć spodnie tako na sklepie. No padłam tam. A to dziecko posłusznie gatki w dół i mierzy.
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 16:10   #1098
betterw
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
płacimy 50 zł miesięcznie (zajęcia są raz w tygodniu) Kurs podstawowy trwa 4 miesiące, ale po każdym miesiącu się decyduje czy chce się chodzić dalej czy nie
A to która to jest opcja, bo ja nie widzę żadnego kursu 4 spotkania za 50 zł, a w tej cenie, to moglibysmy spróbować. Jedynie seniorzy mają za 45 zł, młodzież za 70, a dorośli drożej, albo poprostu nie umiem tego znaleźć?
http://www.novaszkolatanca.pl/nauka_tanca_katowice

Edytowane przez betterw
Czas edycji: 2011-02-18 o 16:12
Stary 2011-02-18, 16:10   #1099
Madziuniusia
Zakorzenienie

hahaha juz widze jak moje siostrzenice tak robią
Stary 2011-02-18, 16:12   #1100
Brydzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli chodzi o ciasto czy kołocz dla znajomych, sąsiadów, to można tak zrobić, bo wyglądem w ogóle nie rózni się od weselenego (karteczkę do kołocza mozna samemu zrobić . Z tym kołoczem, to wiem, że nie wszędzie jest praktykowane.

Z kolei, jeśli chodzi o tort, to jest już trudniej, bo jak powiedzieć w cukierni, że chcę urodzinowy tort na 60 osób (no bo figurkę z MP można sobie samemu postawić) i w związku z tym proszę o stojak.
A powiedz mi, czy mają tam spotkania w weekendy lub w tygodniu o wcześniejszych okołopołudniowych porach (tak 11-13)?
Z bukietem też już tak myślałam, żeby nie mówić, że na ślub, bo "zwykły" kosztuje ok.30-40 zł, a ślubny ponad 100 i więcej. Tylko jest kwestia butonierki, chyba, że sami to zrobimy. Jak ja byłam świadkową to do włosów kwiaciarka dała mi poprostu zwykły nieubrany kwiat z podciętą łodyżką i tyle, więc to nie problem poprosić o kilka kwiatów bez przybrania.
Kwiaciarka różnice ceny w bukietach tłumaczyła tym, że ślubny jest bardziej trwały (musi wytrzymać godz. w kościele bez wody), a "zwykły" nie jest (bo tylko jest chwilę bez wody, a potem juz komuś dajemy). Ale.... co to gość trzyma kwiaty w wodzie w ciągu mszy? A jak dojeżdża i kwiaty trzyma w samochodzie, to też z wazonem je wiezie? A trzymają się tak samo długo, jeśli są zrobione ze świeżych kwiatów.

Powiem Wam, że moja zaręczynowa róża trzymała się baaaardzo długo, a była kupowana jako "zwykła".... ostatnie liście opadły jakiś tydzień temu (po 4 miesiącach (!), nigdy wcześniej mi się to nie przytrafiło), bo kwiat to tak po 3 tygodniach (to i tak długo) i w to miejsce wetknęłam sztuczny, a listki i łodyżkę zostawiłam prawdziwe. Róża była z tych dużych, więc może dltego taka trwała. Dodam, że zaręczyny były 10 października 2010.

Tak, właśnie oni. Za plener w 2011 było 1000 zł, a na 2012 - 1500 zł, dodatkowa opłata za fotoksiążkę wynosiła 350 zł, a w 2012 już aż 700 zł. I na dodatek jeszcze w mailu napisali, że ceny obowiązują w ciągu najbliższych 2 tygodni, a jak do tego czasu nie podpiszemy umowy, to wzrosną. Śmiech na sali!

też do nich pisałam... jak dostałam cennik to mi szczęka opadła
ale nie wiedziałam jakie ceny mieli wcześniej
ale tragedia

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 16:12   #1101
nena1984
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny!! Przepraszam, że tak z doskoku, ale mam tyle na głowie teraz, że nie uwierzyłybyście

sztuczka_magiczka pomysł z konsultingiem ślubnym jest super. Wiadomo możesz zacząć początkowo od mniejszych usług – np. dekoracja kościoła, sali, a czasem kompleksowo. Jest taka stronka www.stylemepretty.pl gdzie właśnie są prezentowana prześliczne śluby tematyczne, ja się normalnie w każdych zakochuję…ale pewnie już ją znasz

Co do opłaty ZAiKS ja niestety mam w umowie z zespołem napisane, że ponosi te koszty organizator wesela. Z prawnego punktu widzenia organizatorem jesteśmy my, a nie właściciel Sali, ale jszcze to obgadam. Opłata Zaiks to jakies 140 zł na szczęście, a po co mieć nieprzyjemności

Film Ślubne wojny to już klasyka! Ja drugi raz widziałam go w ten weekend. Mój tata chciał wiedzieć o co tyle hałasu z tą suknią Very Wang, w końcu to jakaś przecież chińska krawcowa jest

Acha mam kilka nurtujących mnie już od jakiegoś czasu pytań:
- kiedy poprosić świadków o świadkowanie?
- mamy plan żeby na świadka wziąć brata Tż, no i tu jest kłopot bo brat ma dziewczynę. Lubię ją i w ogóle, i nawet mogłaby być ona moją świadkową no i fajnie bo byłaby to para, ale jednak wolałabym przyjaciółkę taką od serca, tylko jej chłopa raczej nie widziałabym w roli świadka. Czy zrobić miks i wtedy niejako rozdzielić te pary?
- jak to zrobić logistycznie, żeby Tż zobaczył mnie w dniu ślubu dopiero w kościele gdy będę prowadzona przez tatę, co z błogosławieństwem, czy przed mszą trzeba jakieś wspólne formalności dopełnić
- inny problem mam taki, że część gości będzie spała w tym miejscu w którym będzie wesele, czy mają w dniu wesela wcześniej się zameldować, kurde nie ogarniam tego

Dziewczyny znalazłam boskie buty…. U mnie motywem przewodnim nie będzie fiolet tylko pudrowy róż. I się zakochałam w nich…Tyle tylko że jakos miesiąc temu kupiłam już takie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00952.jpg (36,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00959.jpg (36,4 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg photo1.jpg (26,5 KB, 15 załadowań)

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 16:13   #1102
Veronika24
Raczkowanie

Talking Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
My to dziewczynki ogólnie mamy podobne gusta.

Ja dziś przeżyłam taki szok że aż ręce opadają. Pisała niedawno sztuczka o swojej mamie. Więc w tym temacie byłam dziś w realu oglądam sobie tako z nudów bo TŻ szukał czegoś w samochodu. Tam była tylko jedna przymierzalnia. No i była taka mega kolejka. To jedna babka kazała swojej około 13sto letniej córce mierzyć spodnie tako na sklepie. No padłam tam. A to dziecko posłusznie gatki w dół i mierzy.

Haha. Kicia ja już nie raz byłam świadkiem podobnej sytuacji, dla nas ona jest maxymalnie kompromitująca, intymna i nie do pomyślenia, a inne kobiety uważają,że co to takiego... Ja np. pamiętam jak chodziliśmy na zakupach po takim wielkim targowisku i baba kupowała spodnie, przymierzalni nie było jak to na targu, więc facet zaproponował jej przymierzanie w busie z tyłu na pace, drugi jego kolega potrzebował jednorazówek na zapakowanie komuś spodni i nieświadomy niczego otworzył busa... A tam 50-latka w stringach zszarzałych tyłkiem do "publiczności"...:nie :
Stary 2011-02-18, 16:24   #1103
Madziuniusia
Zakorzenienie

nena pary możesz spokojnie rozdzielić, przed ślubem składa się podpisy, zatem nie wiem czy da radę, żeby TŻ zobaczył Cię dopiero w kościele, a co do meldowania gości, to najlepiej, jakbyś zrobiła listę osób, które nocują i zbierz ich dane. U mnie w hotelu na ogół jest właśnie taka lista, a do kompa nawet nie wprowadzamy, wszyscy są pod hasłem "goście weselni".
Stary 2011-02-18, 16:26   #1104
DobraDusza88
Zakorzenienie

Cytat:

No a co powiesz na to, że jakieś 2 lata temu brali 1000 zł za pełny pakiet? Zdjęcia mają piękne i zastanawialiśmy się nad nimi mocno, ale jednak wolimy naszych

nena1984- spokojnie możesz rozdzielić pary myślę, że nikt nie będzie miał do Was pretensji, a wiadomo, że lepiej mieć świadków "od serca"
Co do tego, żeby TŻ zobaczył Cię dopiero w kościele... nie wiem jak to rozwiązać, bo u nas jest tak, że Młody przyjeżdża do PM z bukietem i wtedy jest błogosławieństwo... i później już razem jadą do Kościoła
Stary 2011-02-18, 16:31   #1105
Chatka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
Acha mam kilka nurtujących mnie już od jakiegoś czasu pytań:
- kiedy poprosić świadków o świadkowanie?
- mamy plan żeby na świadka wziąć brata Tż, no i tu jest kłopot bo brat ma dziewczynę. Lubię ją i w ogóle, i nawet mogłaby być ona moją świadkową no i fajnie bo byłaby to para, ale jednak wolałabym przyjaciółkę taką od serca, tylko jej chłopa raczej nie widziałabym w roli świadka. Czy zrobić miks i wtedy niejako rozdzielić te pary?
- jak to zrobić logistycznie, żeby Tż zobaczył mnie w dniu ślubu dopiero w kościele gdy będę prowadzona przez tatę, co z błogosławieństwem, czy przed mszą trzeba jakieś wspólne formalności dopełnić
- inny problem mam taki, że część gości będzie spała w tym miejscu w którym będzie wesele, czy mają w dniu wesela wcześniej się zameldować, kurde nie ogarniam tego

Dziewczyny znalazłam boskie buty…. U mnie motywem przewodnim nie będzie fiolet tylko pudrowy róż. I się zakochałam w nich…Tyle tylko że jakos miesiąc temu kupiłam już takie
To może ja Ci coś pomogę w wątpliwościach
1) my świadkom powiedzieliśmy zaraz po zaręczynach, że nimi będą, od razu zadzwoniliśmy Więc to nie ma znaczenia, kiedy powiecie, byle odpowiednio wcześniej, żeby się do tego psychicznie przygotowali I najlepiej jeśli już ustatlicie, czego od takich świadków będziecie oczekiwać - kiedy zapytają, żebyście mogli od razu odpowiedzieć - wtedy też łatwiej Im będzie podjąć decyzję, czy podołają obowiązkom.
2) Możesz spokojnie "rozdzielić" pary. Świadkami powinny być najbliższe nam osoby, a rozdzielić się przecież muszą tylko w kościele. Potem na weselu sadzacie obie pary przy swoim stole, po jednej stronie jedna para, po drugiej druga i nie ma problemu. Ale to też muszą się zgodzić i tego chcieć.
3) z tego, co się orientuję, to zwykle papiery podpisuje się przed mszą. Ale możecie się chyba tak umówić z księdzem, żeby podpisywać po, wtedy TŻta puszczasz samego, niech już sobie czeka przy ołtarzu, a Ty w pełni blasku wchodzisz z Tatą
4) goście na pewno powinni się wcześniej zameldować, choćby po to, żeby się przebrać, bo raczej nie przyjadą z daleka w kieckach i garniakach. Więc musisz ustalić z właścicielem sali, od której mogą się meldować (najlepiej jak najwcześniej, bo ludzie różnie lubią jeździć, czasem wolą np. jechać nocą i być na miejscu rano)

Buty śliczne, a co przeszkadza, że jedne już kupiłaś?

Edytowane przez Chatka
Czas edycji: 2011-02-18 o 16:33
Stary 2011-02-18, 16:34   #1106
Brydzia_
Zakorzenienie

dziewczyny ze śląska a jakich macie fotografów ?
ja się dalej nie moge zdecydować

Brydzia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 16:39   #1107
DobraDusza88
Zakorzenienie

My mamy fabrykę kreatywną, są z Bytomia Z tym, że oni robią tylko pakiety, czyli foto+video. No chyba, że masz ślub w tygodniu np albo chcesz np sam plener w tygodniu.
Stary 2011-02-18, 16:51   #1108
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Nena myślę, że starczy świadków poprosić przy zapraszaniu, tak jakoś 3miesiace przed. A na świadków weźcie tych najbiższych sercu, niezależnie czy są parą czy nieJeśli TŻ chce kogoś z jego strony, a Ty ze swojej, to po co na siłę decydowac się na jedną z dwóch par.
Co do logistycznego rozwiązania widzenia się dopiero w kościele, to szczerze I have no idea! Co region to inaczej. ama nie wiem czy błogosławieństwo jest konieczne przed ślubem, czy może być po...bo już któraś z Was przytaczała motyw powroty PAry Młodej do domu po ślubie na błogosławieństwo.... Musiałabyś popytać rodziców, ksiedza, a może nawet jakies babcie. Sam pomysł jest bardzo interesujący, aż chciałoby się widzieć minę TŻta w kosciele jak na filmach...
A co do zakwaterowania gości- najlepiej zapytaj w hotelu, bo nie wiem od której macie dobę hotelową. Zapewne recepcjonista/stka wszystko Ci wytłumaczy.

A mi od rana w główce siedzi taki motyw na pierwszy taniec- Greace- You are the one that I want http://www.youtube.com/watch?v=zHFbh...layer_embedded

---------- Dopisano o 16:51 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Brydzia_ Pokaż wiadomość
dziewczyny ze śląska a jakich macie fotografów ?
ja się dalej nie moge zdecydować
My raczej z południowych terenów woj. śląskiego, ale nasz fotograf podobno jeździ daleko daleko... wejdź sobie na stronkę i luknij nowyfotoart.pl

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Stary 2011-02-18, 16:57   #1109
nena1984
Zakorzenienie

dziewczyny dzięki za cenne rady

Z błogosławieństwem słyszałam, że można zrobić tak, że w wieczór przed ślubem - pomysł zaczerpnięty z jakiegoś forum. Ale z drugiej strony, tak sobie pomyślałam, że Tż spanikuje i jesze mi ucieknie sprzed ołtarza, ja wkroczę a go nie będzie i wtedy "Żoną miałam być, miał byś ślub i wesele też..." Słuchajcie mój tż i tak już wpadł na pomysł, żeby sobie korektorem na podeszwach butów napisać "help" On myśli, że to śmieszne jest ???

nena1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-18, 17:11   #1110
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Napisane przez nena1984 Pokaż wiadomość
dziewczyny dzięki za cenne rady

Z błogosławieństwem słyszałam, że można zrobić tak, że w wieczór przed ślubem - pomysł zaczerpnięty z jakiegoś forum. Ale z drugiej strony, tak sobie pomyślałam, że Tż spanikuje i jesze mi ucieknie sprzed ołtarza, ja wkroczę a go nie będzie i wtedy "Żoną miałam być, miał byś ślub i wesele też..." Słuchajcie mój tż i tak już wpadł na pomysł, żeby sobie korektorem na podeszwach butów napisać "help" On myśli, że to śmieszne jest ???
U nas to już od paru lat funkcjonuje i co 2 facet ma na butach HELP ME, mój tez o tym myślał, ale przejadło się...

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości