|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3481 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Która z Was jeździ konno?
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3482 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja nawet boję się patrzeć w stronę naszego siwego belga jak wróci z padoku. Ma przepiękne szczotki pęcinowe! można tam spotkać siano, gałęzie, błoto, kupy, kamyszki, jedzenie i wiele innych ciekawych rzeczy hah zawsze jest śmiech jak przychodzi na kogoś kolej do czyszczenia go ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3483 |
Zadomowienie
|
Toriaa pracuje w Belgii w prywatnej stajni- dla mojego szefostwa to tylko hobby ale traktuja je bardzo powaznie, fakt jest taki ze polowy rzeczy bym nie wiedziala gdyby nie praca tutaj, a wiec bardzo ja cenie, a z czasem i na grzebiecie konskim sie znajde
![]()
![]() |
#3484 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pfffff, podziel się- moje przyjaźnie coś ostatnio szwankują ![]() Kicia131 Całkiem przyzwoicie ![]() kaczkadziwaczka1- czekaj, bo nie zrozumiałam ![]() Toriaa witamy z powrotem ![]() A jakżesz sobie na tego konia zarobiłaś? Też chcę ![]()
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2011-02-19 o 13:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3485 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() proszę bardzo mogę się podzielić ![]() kaczkadziwaczka1 no tu jest racja, że nie musisz zaczynać od kupna własnego konia.. ![]() Toriaa co za zawzięcie ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3486 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() To takie miłe- a moich też umiesz naprawić? ![]() Ja bym wręcz nie polecała przygody z własnym rumakiem po miesiącu jazdy ![]() Zresztą- to jest magia początków, poznawania każdego konia z którym się strzykasz z osobna, uczenie się tego, że każdy jest inny, ma inny temperament, reaguje na trochę inne sygnały, ma trochę inny krok... Nie można powiedzieć, że umie się jeździć konno, jeśli umie się to robić tylko na jednym koniu- a, jak pisałam, co na jednego działa świetnie, drugiego odrzuci albo w ogóle tego nie zauważy. Tak więc ważna jest nauka elastyczności zachowania względem zwierzęcia i-przede wszystkim- nauka słuchania ![]() ![]() Uch, wybaczcie dygresję ![]()
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3487 |
Rozeznanie
|
dance makabre świetnie powiedziane
![]() ![]() także najlepiej zacząć w niedużej stajni tam, gdzie będzie czas na to żeby ktoś się Tobą porządnie zajął.. opowiedział o swoich doświadczeniach ![]() zawsze staram się dzielić z innymi tym co sama już wiem, opowiadam im różne historie i to na prawdę pomaga.. kiedy wiedzą, że każdy zaczynał od tego co oni i miał też różne przygody.. przecież nie byłyśmy od samego początku super jeźdźcami, zdarzało nam się ciągnąć konia za wodze czy stracić równowagę w kłusie ![]() ![]() z tą naprawą to gorzej będzie, u mnie jakoś samo z siebie się naprawiło, a bywało nieciekawie.. mam na szczęście za sobą już te wszystkie złe chwile i mam nadzieję, że teraz za szybko nie przyjdą.. a Tobie mogę poradzić tylko tyle ze czasami należy zacząć od zmieniania siebie (zauważyłam, że to ja miałam spory wkład w psucie tej przyjaźni więc może też zobacz na czym polega problem u Was, zastanów się czy Twoje zachowanie nie rani w pewien sposób Twoich przyjaciół.. u mnie to była wina zaniedbania, bo za dużo czasu poświęcałam chłopakowi.. no i cóż miłość przeminęła przyjaźń pozostała ![]()
![]() |
#3488 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dlatego napisałam, że chciałoby się mieć swojego konia, ale gorzej z czasem. parę lat temu serio myślałam o tym, żeby mieć swojego konia i wynająć box, ale ciesze się,że tego nie zrobiłam bo teraz najzwyczajniej w świecie zaniedbałabym zwierzaka. Trzeba mieć naprawe dużo wolnego czasu a tu nauka, praca, plany przeprowadzki, inne zwierzakiw domu i jeszcze chciałoby się czasem po prostu walnąć na łóżko i odespać zarwane przez szkołę nocki ![]() Poza tym chciałabym się was spytać jak to jest u nas z jazdą w terenie bez instruktora? Bardzo zdziwiło mnie, że w pewnych dwóch stadninach w Niemczech pozwalali na wypozyczanie koni i samodzielną jazdę w teren jedynie za okazaniem dowodu.Nawet nie musiałam mówić czy jeździłam, czy znam sie na tym.. I brykałyśmy z koleżanką po lesie, nikogo więcej i to było cholernie fantastyczne ![]() Edytowane przez kaczkadziwaczka1 Czas edycji: 2011-02-19 o 15:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3489 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3490 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
własny koń to nie tylko czas, praca to wielka odpowiedzialność i wiele nerwów bo koń to nie zabawka tylko do jazdy trzeba mieć dużą wiedzę by posiadać swojego konia bardzo nieodpowiedzialne ![]() i ze strony Twojej i stajni dla mnie to wielka głupota jeśli jeździ się na słabym poziomie i bierze konia w teren nie wiesz jaki to jest koń, jak zachowa się w terenie. Jakby coś się stało, to byś nawet nie potrafiła zapanować nad tym koniem. Dla mnie to było niezbyt mądre ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3491 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja naprawdę uwielbiam uczyć- dzielić się doświadczeniami, dawać wskazówki, tłumaczyć, i jeżeli mam wdzięcznego, chętnego do nauki słuchacza, to naprawdę daję z siebie 200% i szybciutko widzimy efekty ![]() I fakt, że niektórzy potrafią się mocno zniechęcić- ale może i lepiej, że istnieje taka selekcja, bo w jeździe konnej nic nie przychodzi od razu ![]() ![]() No i tak powinno być- pogratulować tylko przyjaciela, który przeczekał cierpliwie Twoją burzę hormonów ![]() ![]() Cytat:
Aaaa spoko ![]() ![]() Faktycznie, czas to jest problem... Jednakże i tak zachęcam do chociaż sporadycznych jazd- to potrafi naładować bateryjki na dobre kilka dni ![]() No i w pewnej stajni na Mazurach, w której byłam na obozie, po jednej jeździe diagnostycznej i dwóch bodajze terenach z braku instruktora pod ręką wypuścili mnie samą z koleżanką (obie niepełnoletnie) w teren. Nic to, że las ogromniasty, jak to na Mazurach, a my tam drugi raz w życiu- na szczęście konie potrafią wrócić do domu ![]() ![]()
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2011-02-19 o 16:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3492 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ja też uwielbiam uczyć! jeśli widzę, że ktoś na prawde chce choć czasem się boi to praca daje ogromne efekty i wtedy w człowieku rośnie taka satysfakcja, że komuś można było pomóc. ![]() myślę, że z tymi mężczyznami to prawda. poza tym.. jeźdźcy muszą być silni nie tylko fizycznie, a mężczyznom tego brak czasami ![]() ![]() tak jest wspaniały i dba o moje szczęście przede wszystkim, rozumie mnie jak nikt inny ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3493 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() No i fakt, kobieta górą ![]() ![]() Niestety, gdy próbowałam poruszyć temat, wychodziło na to, że się nie cieszę jego szczęściem i że "jak ja sobie kogoś znajdę to zobaczę, jak to jest" ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3494 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem w klasie maturalnej, w wakacje 2010 kupiłam kobyłkę Zaczęłam odkładać mając hmm 15 lat ;D. Ale ostatecznie się przyłożyłam rok temu tak, że było czasem i 6koni dziennie do jazdy, za to brałam pare złotych od właściciela stajni, cały lipiec przesiedziałam zagranicą zapierdzielając jak dzik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- Dziewczyny,nie piszcie na szaro ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3495 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Poza tym- podziwiam Cię za to, że sama kobyłke ujeździłaś, przewyższając jeszcze oczekiwania poprzedniego właściciela ![]() ![]() ![]() No i w mojej stajni nie ma za dużo prywatnych koni- nie sądzę, żebym miała szansę zarabiać pieniadzę w tak przyjemny jak Ty sposób ![]()
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2011-02-19 o 17:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3496 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3497 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cóż, pewność w siodle a umiejętności to są dwie różne rzeczy ![]() ![]() I proszę, nie odbierz tego jako złośliwość czy osobistą obrazę- ja po prostu znam kilka przypadków, w których przekonanie o umiejętnościach wzbogaciło ludzi o... kalectwo. Jestem zwolenniczką świadomej jazdy i nauki bez pośpiechu- jasne, że każdy początkujący marzy o wyjeździe w teren czy pierwszym galopie, ale takie rzucanie na głęboką wodę zbyt często kończy się tragicznie. Ale to tylko moje zdanie ![]() Btw- jak się porządnie siedzi (nie pochyla do przodu, nie usztywnia mięśni), koń nie jest przesadnie chudy, a Ty masz porządne spodnie, to jazda na oklep nie ma prawa boleć ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3498 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() nierozważnym jest jechać w teren samemu przy jedynie dobrym trzymaniu się w siodle. Może się skończyć tragicznie dla jeźdźca i dla konia również. a co do tego felernego obozu.. sama nie wiem co bym zrobiła. czy lepiej wynieść się z takiego jak najszybciej czy podjąć ryzyko.. nie byłam w takiej sytuacji (na szczęście) i mam nadzieję, że nigdy nie będę musiała tak decydować ![]()
![]() |
![]() |
#3499 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet najspokojniejszy koń może się spłoszyć, nawet koń profesor może dostać nagle świra "bo mucha go ugryzła w wrażliwe miejsce" (to tylko przykład) Przejazd przez jezdnię - faktycznie mnie przeraża. Ostatni koleżanka miała wypadek, bo głupi kierowca jechał za szybko i nie wyrobił na zakręcie i wjechał w nich, mimo że stali na trawie. Koń do uśpienia, koleżanka przeżywa traumę. Wszystko może się zdarzyć. Koń to tylko zwierzę. A może się przestraszy i cofnie na jezdnię kiedy będzie jechał samochód. Nigdy nic nie wiadomo i dlatego uważam, że było to bardzo głupie ze strony właścicieli koni i niemądre z waszej (choć wy pewnie nawet nie myślałyście o skutkach) jeśli chodzi o sytuację z tą instruktorką to ja nigdy więcej bym tam nie pojechała i napisała wszystkim by ostrzec przed takim klubem. Dla mnie to chore postępować tak z nowicjuszami. Widać zależy im tylko na kasie a nie na dobru swoich podopiecznych, bo moim zdaniem mieli was gdzieś, zwłaszcza po tym jak ta dziewczyna płakała i prosiła o zatrzymanie, a ją po prostu zlali czego skutkiem był upadek. U nas zawsze, ale to zawsze przed terenem jest ustalane, że jakby się działo to mamy krzyczeć (a zawsze jeżdżę z grupą zaawansowanych) i przed każdym galopem jest mówione "to co robimy galop, wszyscy gotowi, możemy" wtedy odpowiada każdy "ok" i galopujemy, jak ktoś np poprosi o stój to zatrzymujemy się i czekamy aż np ktoś poprawi strzemiona, lub inne rzeczy które mogą się zdarzyć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3500 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3501 |
Rozeznanie
|
strippi współczuję koleżance
![]() ![]() u mnie robimy tak samo.. przed każdym kłusem nawet ostrzegamy (no chyba, że grupa jest wybitnie zaawansowana ![]() poza tym zawsze należy dostosować się do najsłabszego jeźdźca..
![]() |
#3502 |
Zakorzenienie
|
dance makabre - moze kiedys akurat sie uda
![]() ![]()
![]() |
#3503 |
Wtajemniczenie
|
Piękne hobby, ja również czasami pomykam, chociaż w moim przypadku łatwe to to nie jest
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3504 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() opowiadaj ![]()
![]() |
![]() |
#3505 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Witajcie dawno mnie nie było.młody mój synek zajmuje mnie doszczetnie, dużo czasu musze mu poświęcic i brak czasu na pisanie....co do stajni to jeździłąm ostatnio w sierpniu ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3506 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ostatnio jechałam w autobusie ze znajomymi na uczelnie i tak palnęłam:
K: "masz bilet?!" ja" "kurde nie mam musze jechac na oklep!" hahaha |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3507 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() ja notorycznie mowie na psy konie, np. wez tego konia z kanapy
![]() |
#3508 |
Wtajemniczenie
|
Hahah
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3509 |
Raczkowanie
|
Taaa a jak ktoś się wlecze to my "dalej, dalej galopem galopem!"
do psa też mówię 'hu hu' albo 'prrr' jak ktoś się rozpycha w wyrku to zabieraj te kopyta klepie się po zadzie ponadto prostuję grzywę i czeszę się w koński ogon do chłopaka podaj mi derkę <koc> ![]() odżywki dla kulturystów które je to pasza na garaż mówi się stajnia każdy fajny facet to niezły ogier na mnie nie raz mój mówi klacz ![]() jak mój jamnik idzie sobie truchtem to śmieję sie że to kłus jego smycz to wodza mówię na niego czaps, czapsik hehe a najgorsze to chyba skojarzenie końskich kupek z pączkami i głupie żarty w cukierni potem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3510 |
Zadomowienie
|
buhehehehe dobreee
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:05.