|
|
#3511 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Jest jakaś różnica między metalowymi a gumowymi łańcuszkami?
Nie mogę mieć gumowych ligatur, bo mi od nich ponoć zaczęło puchnąć wędzidełko, metalowe są niby bardziej higieniczne, a chciałabym spróbować z jakimś kolorkiem, tym bardziej, że łańcuszek mam właśnie gumowy ... przeźroczysty. Nie musze mówić, jak tragicznie wygląda po tygodniu. Btw. jeżeli chodzi o gumowe łańcuszki, to też są różne kolory? Nie wiecie? 17.03 mam wizytę. Szybko zleci. Mam łańcuszek na 12 oczek, a za kłem prawym się urwał. Nie wiem, czy iść po nowy, chyba poczekam
|
|
#3512 |
|
Zakorzenienie
|
taak
pół na pół gumki (metalowe + gumowe) + sprężynka + dodatkowe druciki wokół drutu + na jednym zamku przez przypadek chyba mam metalową gumkę i na to gumową ![]() ale na początku marca prawdopodobnie pozbywam się przynajmniej części gadżetów na dole
|
|
#3513 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3514 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() *pantomogram ![]() z tego co mówi wujek google to tak ![]() ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
i teraz orto za każdym razem zakłada mi je na zamki
|
|
#3515 |
|
Zakorzenienie
|
jutro mam wizyte u orto dowiem sie czy sciagam tylko dol czy calosc
|
|
|
|
#3516 |
|
Rozeznanie
|
Witam, na tym wątku jestem po raz pierwszy z bardzo poważnym problemem.. Moim celem nie jest zdołowanie Was, ale prośba o radę. Mianowicie ja jestem już po leczeniu aparatem stałym i wada mi powróciła
Najpierw nosiłam na górę aparat wewnętrzny, który miał za zadanie rozszerzyć mi szczekę, potem założony aparat stały na górę, po kilku miesiącach założony na dół. Nosiłam oba około dwóch lat, oba miałam ściągnięte w jednym dniu. Zostały mi założone druty retencyjne, na dole ten drut ciągle mi sie odklejał, więc orto stwierdziła, że trzeba go ściągnąć, po kilku miesiącach cały dół zaczął mi się krzywić od nowa;/// Jestem załamana... Uważam, że to wina orto, ponieważ za szybko sciągnela mi drut retencyjny na dole. Co najlepsze ona teraz proponuje na dół założyc płytkę retencyjną, ale jaką mam gwarancje, że ona mi wyprosuje te zęby na dole? Ona ma raczej za zadanie podtrzymywać i ustabilizować zęby już wyprostowane, a skoro mi się pokrzywiły powtórnie to jakie jest wyjście? Wkurza mnie to wszystko, bo wydałam tyle kasy i nie wiem co teraz. Domagac się, żeby założyła mi znowu dolny aparat na swój koszt? Jak mam z nią w ogóle rozmawiać? Pomóżcie, licze, że ktoś mnie racjonalnie wesprze. Pozdrawiam Edytowane przez serduszkowa Czas edycji: 2011-02-22 o 12:34 |
|
|
|
#3517 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może powinnaś się przejść jeszcze do innego ortodonty i się zapytać
|
|
#3518 |
|
Wtajemniczenie
|
moje nowe gumeczki i efekty leczenia
![]() góra: 1,5 roku dół: 1 rok
|
#3519 |
|
Rozeznanie
|
dzwoniłam dzisiaj, żeby sie umówic na wizytę (14 marca;/) i orto stwierdziła, że drut będę musiała miec do końca życia, ale wydaje mi się, że on mi już zebów nie wyprostuje... Najbardziej mnie zastanawia fakt czy to jest jej wina, no bo jak dla mnie to są znowu dodatkowe, kolejne koszty, bo czy płytka czy drut to jest kolejny wydatek;/ uważacie, że powinnam zażądać aby dalsze leczenie było w ramach reklamacji?;/
|
|
|
|
#3520 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3521 |
|
Rozeznanie
|
no własnie, zwłaszcza, że ona nawet nie zapisuje nic, nie prowadzi kart pacjentów!!! Ale ogólnie jest chwalona w moim mieście, wiecznie u niej w poczekalni są tłumy, ale jak jej udowodnie, że za szybko ściągnęła mi drut? I co teraz drugi raz mam za niego płacić? Nie stac mnie już w tej chwili na ponowne leczenie.
|
|
|
|
#3522 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może skonsultuj się z innym orto... jak by dobrze przykleiła to nic by się nie odkleiło... ja noszę aparat 1,5 roku i jeszcze nic mi nie odpadło chociaż jem wszystko łącznie z orzechami
|
|
#3523 |
|
Raczkowanie
|
jestem pod wrażeniem
|
#3524 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na szczęście, nie mam za dużych dziąseł LUPINKA: nie znam pani Golarz, mi aparacik zakładała dr. Agnieszka Wyszyńska z Zakopianki |
|
|
|
|
#3525 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a masz może zdjęcie przed i po? dużo kosztuje taki zabieg?
|
|
#3526 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja zanim pojechałam do orto w tej sprawie to siedziałam i czytałam bardzo dużo na temat uśmiechu dziąsłowego i mojej wady. Jak byłam na 1 wizycie to orto zagięłam tak że się zaczęła zastanawiać co studiuję. Powiedziałam jej o zabiegu chirurgicznym i korekcji zgryzu. Powiedziała mi wtedy że ona musi się zastanowić czy podejmie się leczenia i zostało ustalone że ona robi wszystkie foty itp co tam potrzebne i obliczenia bierze to na konferencje lekarską tam się skonsultowała z kolegami orto i dzwoniła do mnie informowała mnie o wszystkim co i jak. Ustaliłam z nią przez tel co chce mi zakładać i znowu czytałam. Po 2 mieś trwania konsultacji pokazałą mi włąśnie tą dziewczynę ze stanów z taką samą wadą i to jest serio do niezłego skorygowania. Mi powiedziała tylko o 50% poprawie uśmiechu i poprawa wady zgryzu. I wszystko mi to podpisała całą umowę z planem leczenia więc chyba będzie jej zależało hehe A te mikro śruby właśnie zalecił profesor ze Stanów jeśli bym się na nie zdecydowała to niestety jadę do Wawy do jakiejs znajomej orto żeby to zainstalowała. Spytaj swojej orto o te mikro śruby i napisz potem co Ci powiedziała
|
|
|
|
|
#3527 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
no a co do tych podwyższen to chodzilo mi o to czy na poczatku nie mialas podwyższen? gdy ta dwójka jeszcze tak odstawala ![]() ---------- Dopisano o 17:47 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
to można sobie samemu zakładać i zmieniać te gumeczki? nie wiedzialam nawet
|
|
#3528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3529 |
|
Raczkowanie
|
woooow super
miałaś głęboki zgryz z tego co widzę?? miałaś na jedynkach od wewnątrz takie "klocki" http://www.youtube.com/watch?v=59V7dAbCgEM&NR=1 czy miałaś jakoś poszerzaną górną szczękę?? hyrax czy coś w tym stylu?? bo ząbki masz teraz extra......szeroki taki jak mi się podoba
|
#3530 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
suuuuuuuuuper
|
|
#3531 |
|
Rozeznanie
|
możliwe, że to też wina wychodzenia ósemek, zaczęły mi wychodzić jak już nie miałam druta retencyjnego, ale gdyby on w ten czas był to zęby mi się nie cofnęły.. tak myślę.
|
|
|
|
#3532 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() zgryz głęboki i jeszcze jakiś inny... nie wiem czy nie otwarty (już nie pamiętam) ogólnie orto powiedziała że mam połączone jakieś 2 wady no i że często takie połączenie nie jest spotykane na jedynkach nic nie mam, za to mam podwyższenie na 6 z prawej strony nie miałam niczym poszerzane... noszę zwykły metalowy aparat ligaturowy ![]() ---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- dzięki
|
|
#3533 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja tam nie wierzę, że cienki drucik przyklejony od wewnątrz utrzyma zęby :/
|
|
#3534 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
![]() opłaca się nosić aparat ![]() ostatnio na wizycie miałam takie zwykłe 'piłowanie' zębów + takie: http://www.youtube.com/watch?v=D8h1e...eature=related
|
|
#3535 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3536 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3537 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
miałaś głęboki jak ja tzn, że jak zamykasz buzie to nie widać Ci dolnych zębówmnie za niedługo czeka dół, podwyższenia na 6 i 1,2 i jakieś wyciągi......to będzie masakra hehe jak mnie mąż z tym zobaczy to padnie :Pnajlepsze to, że maja orto chce mi założyć na dół na przednie 4 lub 6 zebów aparat ligwinalny a na resztę zwykły bo niby będzie łatwiejsze leczenie ale za to jaka kasa 3tys zł więc mam ją gdzieś.....zakładam taki jak mam na gorze
|
|
#3538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() najgorzej było raz, jak robiła to asystentka która miała tipsy
|
|
|
#3539 |
|
Rozeznanie
|
betti! jestem pod ogromnym wrazeniem! sliczne masz zabki teraz!
a ja byłam dzisiaj u orto, wizyta kontrolna, przyklejenie zamka ktory odpadl po jedzeniu brazylijskich orzechów w czekoladzie i mam sprezynke orto powiedziala, ze szczeka mi sie nie poszerzy, nie bedzie to hollywodzki usmiech ew tylko na gorze bedzie troche widac" bo pani ma tak te zeby schowane" ee ja? hm. no nie wiem, nadal sie boje tego efektu PO no ale .. (caly strach przez to ze zonaczylam zdj naszej MISS i jej KONSKI usmiech )
|
#3540 |
|
Raczkowanie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:34.

gumki miały być srebrne ale w ostatniej chwili wzięłam różowe...
dodatkowo orto wspomniała o wyrwaniu 2 ósemek
które mi na górze wyrosły ale po spojrzeniu na pantomogram stwierdziła że w 6 jest duża plomba i na wszelki wypadek żeby ją prześwietlić jeszcze raz i iść do dentysty czy jest na pewno zdrowa bo jeśli się okaże że jest chora to zostanie wyrwana a jej miejsce zajmie 8... dała mi skierowanie do jakiejś kliniki ale na u mnie na miejscu też robią zdjęcia... i moje pytanie jest takie: czy w zwykłej przychodni zrobią mi prześwietlenie zęba z aparatem?
bo z tego co mi wiadomo do zdjęć trzeba zdejmować metalowe elementy 

Ale o żadnych śrubach itp. nie wspominała, a ja też nie dopytywałam o to.