|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1711 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja
Cytat:
Ale podejrzewam, że jednak przyczyna nie leży w kosmetykach.
|
|
|
|
|
#1712 | |
|
Wtajemniczenie
|
Kiedyś była taka calendula w mniejszym opakowaniu i krem był taki pomarańczowy, tłusty i przezroczysty i ta była super. Ta z cynkiem i kremik wind-und wettercreme jakoś tak bez rewelacji.
Polecam na paszczę olej nagietkowy, jeśli ktoś nie ma problemu z zapychaniem. Używam może coś ponad tydzień , a buzia się bardzo wygładziła. ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
Orzechy są uczulające, ale chyba raczej wewnętrznie. A na włosy kładziesz jakiś orzechowy olej? Może za dużo tych orzechów i Cię uczuliły.
Klęska glodu w Rogu Afryki. Największa susza od 60 lat. http://unicef.pl/images/stories/akcj...d_banner11.png Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-02-22 o 20:56 |
|
|
|
|
#1713 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1714 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie mampojęcia. Wspomniałaś o macadamii i mi się nasunęło. Może to coś innego.
|
#1715 |
|
Raczkowanie
|
A ja nie mogę się odczekać aż moje sianko będzie wyglądało tak jak po pokryciu olejem, (czy to wogóle możliwe)? obecnie kokos bio (De Care), zakupiłam w "Piotr i Paweł ":-( drogi był ale nie żałuję, posiadam jeszcze jojobę to już Mazidła, i olejek do masażu Lidlowy
z awocado i granatem, tak na zmianę stosuję to wszystko.O efektach jeszcze nie ma co pisać bo niedawno zaczęłam, ale niecierpliwa jestem;-(
|
|
|
|
#1716 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1717 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dziś nakładałam olej z kiełków pszenicy i kokosowy, w sumie już robiłam taki mix ale dziś po wysuszeniu moje włosy są naprawdę fajne, takie gładkie i śliskie jak nigdy, ciekawe co tak podziałało...
wogóle wydaje mi się, że olej kokosowy z mazideł jest fajniejszy niż parachute, jakoś widzę lepsze efekty a poza tym nie ma aż tak tragicznego zapachu, chyba muszę znów zamówić przy okazji innych rzeczy (w planach m.in keratyna) |
|
|
|
#1718 |
|
Zakorzenienie
|
Dzisiaj na moich włosach ląduje mieszanka kokos, olejek rycynowy plus kilka krople olejku rozmarynowego. Uwielbiam to połączenie
|
|
|
|
#1719 |
|
Zakorzenienie
|
w nocy nałozyłam olek kokosowy + olej z pestek winogron
teraz czekam na efekt
|
|
|
|
#1720 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie była(i nadal jest) klasyczna Vatika na skalp i włosy
|
|
#1721 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1722 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jedynie miałyby za każdym razem mieszankę, a nie solo na przemian. A czemu "nie było w tych mieszankach rycyny nie bez powodu"? Może mam chwilowe przyćmienie, ale nie przychodzą mi do głowy powody, aby nie dodawać oleju rycynowego. |
|
|
|
|
#1723 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2529611 7]Gdybym mieszała oleje, to nadal bym dostarczała każdego oleju tyle co na tydzień dawałam wcześniej
![]() Jedynie miałyby za każdym razem mieszankę, a nie solo na przemian. A czemu "nie było w tych mieszankach rycyny nie bez powodu"? Może mam chwilowe przyćmienie, ale nie przychodzą mi do głowy powody, aby nie dodawać oleju rycynowego.[/QUOTE] Rycyna z tego co czytałam jest olejem nieschnącym otrzymywanym z rącznika i ma działanie pobudzające na cebulki włosowe i ukrwienie, gdyż działa "drażniąco"(na jelita również). Z tego względu wydaje mi się ,że jej rozcieńczenie może osłabić to działanie. Podobnie jak osłabia się działanie ekstraktów przy rozcieńczaniu. Ale to tylko moje wnioski, ostatnio nie czytałam na ten temat za wiele. Na włosy też super działa, bo mocno je nabłyszcza i nie twierdzę,że kategorycznie nie nalezy jej rozcieńczać. Myślę jednak,że najlepiej działa bez mieszania. Aaaa i własnie dlatego, że pobudza to duzo włosów początkowo wypada tak jak przy rzepie, która też pobudza. ![]() ![]() Myślę,że dodanie rycyny do mieszanki na pewno jej nie zepsuje, ale dodanie do rycyny innych olejów osłabi działanie samej rycyny.
Klęska glodu w Rogu Afryki. Największa susza od 60 lat. http://unicef.pl/images/stories/akcj...d_banner11.png Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-02-23 o 12:41 |
|
|
|
#1724 |
|
Zakorzenienie
|
majreg czyli jeśli dobrze zrozumiałam jeśli dodaję rycynę do innych olejków np. kokosowego (robiąc mieszankę z tych olejków) to przez to działanie rycyny lub drugiego olejku może być słabsze?
|
|
|
|
#1725 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Natomiast nie sądzę, że poprzez dodanie jej do innych olejów rycyna w jakiś sposób obniża ich wartościowe działanie. Z tym,że mogę sie mylić i warto by było ten temat jeszcze podrążyć.
Klęska glodu w Rogu Afryki. Największa susza od 60 lat. http://unicef.pl/images/stories/akcj...d_banner11.png Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-02-23 o 13:22 |
|
|
|
|
#1726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1727 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale nie wiem czy potrafiłabym jeszcze raz to odszukać ,żeby uzasadnić.
|
|
#1728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1729 |
|
Zakorzenienie
|
lubię jeść kokosowe rzeczy, ale taki zapach na głowie jest dla mnie ciężki do zniesienia, zwłaszcza, że ja nie idę z tym spać tylko nakładam po południu i ciągle czuję, a z mazideł jakiś delikatniejszy mi się wydaje
|
|
|
|
#1730 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Znalazłam jakieś opracowanie dot. właśnie drażniącego działania oleju rycynowego, kt. stosuje się przy łysieniu plackowatym. Jeśli ktoś ma ochotę poczytać to mogę wysłać na PW, bo zawiera sporo trochę drastycznych zdjęć różnych chorób skóry i zamieszczanie linku tutaj nie jest zbyt dobrym pomysłem chyba. Jest tu sporo opisów rodzajów ziółek na skórę i włosy stosowanych przy różnych schorzeniach. Rycyna występuje w przepisie na nalewkę z rezorcyną. Taki przykład.
Klęska glodu w Rogu Afryki. Największa susza od 60 lat. http://unicef.pl/images/stories/akcj...d_banner11.png Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-02-23 o 17:26 |
|
|
|
|
#1731 |
|
Zadomowienie
|
weegirl a może hydrolat oczarowy Cię podrażnił?
Ja stosuję go od tygodnia i mam wysyp na brodzie (co mi się prawie nigdy nie zdarza)
|
#1732 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja kołowałam w przeciwnym kierunku, szukałam jakichś szkodliwych połączeń w pamięci ![]() Właśnie w podobny sposób myślałam, chyba po prostu muszę przezwyciężyć moje wygodnictwo i pozostać przy starych metodach. Cytat:
![]() Właściwie to garbniki poznałam studiując składy ziół, wcześniej były to dla mnie substancje zupełnie obce. Co do oleju kokosowego - na forum TLHC także piszą o wpływie oleju kokosowego na porost. Jednak odnoszę wrażenie, że to jedna z tych oczywistych oczywistości, których nikt mi tam wytłumaczyć nie potrafi ![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#1733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz, mnie też trochę martwi żeby ktoś nie wziął tego co piszesz zbyt dosłownie. Od razu mi się przypomina to wcieranie olejów przez pół roku, mimo ciągłego wypadania włosów bo ktoś może myślał że tak ma być ... rozumiesz co mam na myśli.i też poproszę linka dzięki
|
|
#1734 |
|
Raczkowanie
|
czy na parafinie to sama nie wiem zawiera : zea mays germ oil,glycine soja oil,elaeis guineensis oil,prunus amygdalus dulcis oil,olea europea fruitoil, persea gratissima oil, simmondsja chinensis seed oil, parfum,tocopheol, linalool, punica granatum seed oil,helianthus annuus seed oil,limonene, benzyl benzoate. ??? czy jest tu parafina
|
#1735 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem co to jest to pierwsze i kilka innych, ale parafiny to tu nie ma. Super olejek, jesli nie do włosów to do ciała. Jaka jest jego cena?
|
|
#1736 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mogą być błędy szybko pisałam, przepraszać
|
|
#1737 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jest jeszcze w Lidlu na dziesięcinach, około 12 zł bo juz przeceniony i tylko kilka zostało ![]() ---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- i jeszcze dodam że ten olejek jest mocno pachnący ale przyjemnie jak dla mnie ;-)
|
|
#1738 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam do Was pytanie :
czy Wam też na początku po olejach bardziej wypadały włosy ? ![]() Wczoraj gdy zmywałam olej z pestek winogron zauważyłam ze wypadło mi zdecydowanie wiecej włosów niż normalnie. Nie wiem czym to mogło być spowodowane. Moze dlatego że ten olej trzymałam na głowie ok.5-6 godzin ? |
|
|
|
#1739 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dla mnie narazie nie wypadają, za to jesienią straciłam połowę a teraz wyglądam koszmarnie bo odrastają i dęba sterczą wypadały nie wiem dlaczego wtedy jeszcze nie olejowałam. Mam nadzieję, że jak je teraz wzmocnię to jest szansa, że coś z tego będzie i nie wypadną kolejnej jesieni.
|
|
#1740 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wysypu na brodzie to ja słyszałam, że akurat to miejsce wybitnie wskazuje na hormony (nie wiem, na ile to bujda, ale słyszałam to od internisty). Może jesteś przed @? Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:35.

Ale podejrzewam, że jednak przyczyna nie leży w kosmetykach.

z awocado i granatem, tak na zmianę stosuję to wszystko.O efektach jeszcze nie ma co pisać bo niedawno zaczęłam, ale niecierpliwa jestem;-(

teraz czekam na efekt

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
wypadały nie wiem dlaczego wtedy jeszcze nie olejowałam. Mam nadzieję, że jak je teraz wzmocnię to jest szansa, że coś z tego będzie i nie wypadną kolejnej jesieni.