|
|
#3661 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
no właśnie wiem
zobaczymy czy będę miała odwagę Jej to powiedzieć ![]() bo po przeżyciach z wyjmowanym mam taki uraz, że się boję że zaraz zacznie się na mnie drzeć
|
|
#3662 |
|
Raczkowanie
|
ja do tej pory nie brałam więcej niż jednego koloru, bo trochę się bałam, że się orto zirytuje.. ale może w końcu się odważę zapytać czy mogę 2
|
#3663 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny!
chyba powoli stanę się jedną z was, aparatek, byłoby mi bardzo miło! jednak ja nigdy nie miałam zamiaru założenia sobie aparatu, pierwsza taka myśl pojawiła się około 1,5 miesiąca temu i to nie był mój pomysł. Dentystka po prostu uświadomiła mnie że potrzebuję takiego leczenia. W związku z wieloma brakami w uzębieniu muszę najpierw wyleczyć wadę zgryzu zanim będę mogła je sobie uzupełnić. Nie wiem jak ta wada się nazywa, ale mam górną i dolną szczękę na równi, ani jedna ani 2 nie są w żadną stronę za bardzo wysunięta, ale też nie ścierają się ponieważ gdy zaciskam zęby to one nie maja ze sobą kontaktu więc jest szpara, przerwa między nimi. Zawsze byłam tego świadoma ale nigdy nie stanowiło to ogromnego problemu. Tym bardziej, że nie jest to widoczny problem, to raczej w stawach i takich tam, dosyć istotnych dla zdrowia.. Teraz jestem już po 2 wizycie u ortodonty i po tej dzisiejszej wizycie jestem w szoku i praktycznie załamana zastanawiam się wogóle nad rezygnacja.. strach mnie zjada. Wszystkie te sprawy są dla mnie nowością i trochę mnie to przerasta. Jeszcze 2 miesiące temu nie miałam o tym wszystkim pojęcia.. O ile jeszcze samo założenie aparatów stałych na górę i dół byłam w stanie przeżyć to dziś dowiedziałam się, że ortodonta chce jeszcze założyć to, co wywnioskowałam z wszelkich waszych opisów, że będzie się nazywało aparat hassa? przeraziło mnie to okropnie, bardzo tego nie chce. głównie ze względu na te problemy z mówieniem. Następnego dnia po założeniu mam zajęcia w szkole i trochę sobie tego nie wyobrażam.. Jeśli wiecie czy jest możliwość ominięcia tego ( bo ja z wrażenia zapomniałam zapytać.. ) albo czy jest wśród was taka, która zrezygnowała z tego i ma założone aparaty, czy tak można? Sorki że od razu tak dużo napisałam ale mam tyle obaw z tym związanych, że i tak starałam się jak najkrócej.
|
|
|
|
#3664 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam aparat Damon i do niego nie zakłada się nigdy hassa ani nic takiego. Jesli mozesz sobie pozwolic na troszke wiekszy wydatek to polecam.
|
#3665 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, tylko właśnie nie umiem znaleźć w Katowicach miejsca gdzie by to zakładali.. czy ktoś może zakładał taki aparat w Katowicach ?
|
|
|
|
#3666 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
muszę wypytać orto czy wyciągi nie wystarczą, niby to jest skuteczna metoda no ale znowu dodatkowe żelastwo w buzi... no i mało kto to w ogóle nosi/nosił!to jest coś takiego http://www.trachem.pl/index.php?opti...mid=66&lang=pl http://i.ytimg.com/vi/jiHhDN13x98/0.jpg
The most courageous act is still to think for yourself. Aloud. ______________________ ♥ & ♥ Edytowane przez lupinka Czas edycji: 2011-03-01 o 09:08 |
|
|
|
|
#3667 |
|
Raczkowanie
|
Wyciągi są też po to, żeby przypasowwać górne zęby do dolnych, ja akurat dlatego je noszę, bo zgryz mam prawidłowy. Wtedy trzeba nosić "do końca", tak jak betti_888, bo przez cały czas leczenia coś się przesuwa
|
|
#3668 |
|
Raczkowanie
|
[1=bab42440679247773fa7d2c 59b0e3e438c6ee5f2_5f7ba5d e35cd1;25423892]Cześć dziewczyny!
Ciekawe czy ktoś mnie jeszcze pamięta.. nie było mnie niespełna rok i widzę prawie same nowe twarze.. Pozdrawiam aparatki![/QUOTE] Ja ciebie pamiętam |
|
|
|
#3669 |
|
Raczkowanie
|
u mnie te aparaty damona raczej odpadają.. dziewczyny które miały tego hassa, da się to przeżyć? jak to wygląda w szkole, wśród znajomych?
|
|
|
|
#3670 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3671 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
na następnej wizycie (11.03) mam mieć to już założone.. a ciągle mam wątpliwości właśnie dzwoniłam do mojej pani doktor i się okazało, że to nie hass tylko hyrax.. nie wiem co lepsze.. to bardzo podobne ale chyba są jakieś różnice? wogóle kłóci mi się to, bo najpierw usłyszałam, że będzie śruba i tylnie zęby będą jakoś przykryte, zacementowane? więc to pasuje do hassa bardziej a dziś, że to się nazywa hyrax.. które jest lepsze? ![]()
Edytowane przez ajeva Czas edycji: 2011-03-01 o 15:06 |
|
|
|
|
#3672 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do studiów i egzaminu nie martw się ja mam obronę w hasie mgr wiem że będzie dobrze i zresztą mojemu promotorowi bardzo się podoba mój aparat hehe
|
|
|
|
|
#3673 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
prawdopodobnie już w ten wtorek będę to miała w buzi więc zobaczę co to będzie pozdrawiam i powodzenia a jak długo masz hassa już i kiedy Ci go ściągną? ![]()
|
|
|
|
|
#3674 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3675 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3676 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() polecam udać się na konsultację i wtedy będzie wiadomo co dla Ciebie jest dobre ![]() ---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Cytat:
miałam na kartce spisane po kolei jakie kolory gdzie mają być....a się uśmiała przy zakładaniu....... pozytywnie miałam 5 kolorów i było extra, potem miałam kilka razy całe różowe i żałuję,że ostatnio nie poprosiłam o powtórkę z rozrywki... różnokolorowe. Jadę na tydzień na Dechę i lubię być kolorowa, kurtka, deska i byłyby ząbki No ale róż to też kolor hheepozdrawiam
|
|
#3677 |
|
Rozeznanie
|
a ja w czwartek na wyrwanie 8 po południu
![]() ![]() na rtg widze, ze ona ma taki zwinięty korzeń !
|
#3678 |
|
Zakorzenienie
|
A ja chcę powiedziec, że już zdjęłam aparat na górze 24 lutego
(dół- 14.10.2010)
Edytowane przez klada Czas edycji: 2011-03-02 o 15:37 |
|
|
|
#3679 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gdzie się wybierasz na dechę? Ja właśnie wróciłam ze Słowacji - weekend na Chopoku - polecam! Zresztą zapraszam to wątku "snowboardzistki" - gdzieś tu jest w pobliżu, w nartowym gdzieś ![]() Sorry za offa ale musiałam
|
|
#3680 |
|
Przyczajenie
|
Wiatajcie;p Chciałam sie dołączyć do waszego grona
Od wczoraj mam aparat stały metalowy na zębach i uważam go za zło konieczne Najbardziej sie boje że moje życie towarzyskie sie zawaliEdytowane przez klaudi_jaw Czas edycji: 2011-03-02 o 09:21 |
|
|
|
#3681 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, dawno mnie tu nie było
![]() Witam "stare" aparatki, które być może mnie jeszcze pamiętają i nowe Szybko zleciało, 29 marca mam ściągany aparat. Kurcze pamiętam jak jeszcze niedawno go zakładałam i martwiłam się jak wytrzymam te 2 lata. A już minęły 2 lata i 2 miesiące i jakoś przeżyłam ![]() do zainteresowanych - mam porcelanę. Porcelana nie zżókła wbrew temu co niektórzy myśleli. Jest jaka była przed założeniem. Raz zameczek mi się odkleił, ale tylko raz jeden jedyny gdy ugryzłam orzecha w łupinie
|
|
|
|
#3682 |
|
Raczkowanie
|
hej chciałam wam powiedzieć dziewczyny z hassem że wczoraj mi się on odkleił z lewej strony:/ szpara między zębami zwiększyła mi się sporo teraz jest w granicach 1,3 cm masakra:/ i znowu se plenie, dzwoniłam do orto i do poniedziałku muszę tak wytrzymać...
hass styka mi się z jednym zębem z 8ką z lewej z prawej mi się wcale nie styka z zębami...
|
|
|
|
#3683 |
|
Przyczajenie
|
eh założyłam aparacik w poniedziałek strasznie mnie obciera dobrze że dała mi wosk no ale pomijając to już 3 dzień i spuchła mi szczęka .... znacie na to rady pomocy!!
|
|
|
|
#3684 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Też tak miałam na początku. Wyglądało to tak jakbym sobie chusteczkami buzie wypchała, no i strasznie bolało. Po tygodniu ból zniknął, a buzia się przyzwyczaiła no i jest ok. Ja swój nosze dopiero 12 dni, a czasami zapominam, że go wogóle mam.
|
|
|
|
|
#3685 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja jest fajna (ps. mówi do mnie 'słońce, myszeczko' ![]() Cytat:
![]() zdjęcia
|
|
|
#3686 |
|
Rozeznanie
|
klada gratuluję pozbycia się górnej części złomka
i proszę o zdjęcia - to takie motywujące! Bo mi już marzy się ściągnięcie aparatu... chociaż przyznam szczerze, że 25-go lutego minęło pół roku odkąd mam założony aparat a zleciało jakby minął ok. miesiąc czasu
|
#3687 |
|
Rozeznanie
|
nienienienienieieie! nie chce tego wyrwania jutro!
tak strasznie sie boje ten ząb jest w dziąśle- nie całkowicie, widać go, ale lewa 8 wystaje jednak bardziej i chyba łatwiej byłoby ją "złapać" !!!!poza tymw poniedziałek mam iśc na zajęcia i mam nadzieje, że mi opuchlizna zejdzie !!!!!!!!!!!!!
|
#3688 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a co do życia towarzyskiego.. jeśli ma się zawalić przez parę zamków i drut na zębach, to współczuję znajomych. myślę, że jednak nie mogą być tacy dziwni na następnej wizycie zapytaj orto o kolory, a jak nie będzie to zamów na allegro i jej przynieśCytat:
miałam wszystkie ósemki wyrywane z dziąseł i wcale nie jest tak strasznie.. do poniedziałku opuchlizna powinna zejść. ja miałam mniej więcej 3 dni
|
|
#3689 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3690 |
|
Rozeznanie
|
przeloze to wizyte na 1 tydzien kwietnia, 22.03 mam zakladany aparat na gore a w pon mam wazne zajecia na uczeli i musze sie nauczyc do nich
![]() ciekawe jak takie opoznienie w wyrywaniu 8 wplynie na moje zeby w apracie
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:20.

zobaczymy czy będę miała odwagę Jej to powiedzieć 

jednak ja nigdy nie miałam zamiaru założenia sobie aparatu, pierwsza taka myśl pojawiła się około 1,5 miesiąca temu i to nie był mój pomysł. Dentystka po prostu uświadomiła mnie że potrzebuję takiego leczenia. W związku z wieloma brakami w uzębieniu muszę najpierw wyleczyć wadę zgryzu zanim będę mogła je sobie uzupełnić. Nie wiem jak ta wada się nazywa, ale mam górną i dolną szczękę na równi, ani jedna ani 2 nie są w żadną stronę za bardzo wysunięta, ale też nie ścierają się ponieważ gdy zaciskam zęby to one nie maja ze sobą kontaktu więc jest szpara, przerwa między nimi. Zawsze byłam tego świadoma ale nigdy nie stanowiło to ogromnego problemu. Tym bardziej, że nie jest to widoczny problem, to raczej w stawach i takich tam, dosyć istotnych dla zdrowia.. Teraz jestem już po 2 wizycie u ortodonty i po tej dzisiejszej wizycie jestem w szoku i praktycznie załamana zastanawiam się wogóle nad rezygnacja.. strach mnie zjada. Wszystkie te sprawy są dla mnie nowością i trochę mnie to przerasta. Jeszcze 2 miesiące temu nie miałam o tym wszystkim pojęcia.. O ile jeszcze samo założenie aparatów stałych na górę i dół byłam w stanie przeżyć to dziś dowiedziałam się, że ortodonta chce jeszcze założyć to, co wywnioskowałam z wszelkich waszych opisów, że będzie się nazywało aparat hassa? przeraziło mnie to okropnie, bardzo tego nie chce. głównie ze względu na te problemy z mówieniem. Następnego dnia po założeniu mam zajęcia w szkole i trochę sobie tego nie wyobrażam.. Jeśli wiecie czy jest możliwość ominięcia tego ( bo ja z wrażenia zapomniałam zapytać.. ) albo czy jest wśród was taka, która zrezygnowała z tego i ma założone aparaty, czy tak można? Sorki że od razu tak dużo napisałam ale mam tyle obaw z tym związanych, że i tak starałam się jak najkrócej.
muszę wypytać orto czy wyciągi nie wystarczą, niby to jest skuteczna metoda no ale znowu dodatkowe żelastwo w buzi... no i mało kto to w ogóle nosi/nosił!

Najbardziej sie boje że moje życie towarzyskie sie zawali

miałam wszystkie ósemki wyrywane z dziąseł i wcale nie jest tak strasznie.. do poniedziałku opuchlizna powinna zejść. ja miałam mniej więcej 3 dni