|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4951 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
|
|
|
|
#4952 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
o fryzurę się nie boję, ale na swoje włosy wszędzie nie mogę już patrzeć. Ja chyba jednak pozostaję przy obcięciu i przerzedzeniu.Gabisun ty kiedyś wypisywałaś na forum jakie objawy napięcia mogą być w danym wieku a jakie na dany wiek są nieprawidłowe. Szukam tego i szukam i znaleźć nie mogę - nie masz linka do tego? Albo któraś z dziewczyn? |
|
|
|
|
#4953 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dzieci czują kiedy coś im szkodzi i nie chcą tego jeść więc może Amelce szkodzi jabłuszko i dlatego nie chciała? Jabłko baaaardzo rzadko uczula, ale jednak uczula i nie można go wykluczyć. Jeśli do tej pory był ok i wprowadziłaś tylko jabłko, to ja obstawiam, ze to to. Bo czekoladę wcześniej już jadłaś i Ami nic nie było, tak?Kalex, ano trzeba przeczekać. Rozmawiałam z mamą, to mnie "opieprzyła", że są dzieciątka chore, upośledzone i to jest dopiero problem. A od cycka to ja już stopniowo odstawiam - zamieniam posiłki cyckowe na "normalne". Bo w 7 miesiącu (Borysek za tydzień zacznie ![]() gabisun, to normalne, że po wprowadzeniu czegoś oprócz cyca, kupki robią się zbite, dorosłe. A jak Kinga nie chce jeść owoców, to dawaj jej może sok jabłkowy. Ja podaję Hipp. 60ml soku + drugie tyle wody. I Borysek zjada obiadek i wypija wszystko Od dwóch dni uczę Boryska pić z niekapka i całkiem nieźle mu idzie. Tylko nie wie, że jak picia jest już mało, to musi kubek bardziej przechylić. No i tak zasysa i się wnerwia, że mu nie leci Ale obok jest mama i pomaga )
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2011-02-28 o 14:02 |
|
|
|
|
#4954 |
|
Zakorzenienie
|
Linka nie mam bo ja to przepisywałam z książki, jak wróce ze spaceru to przypomnę parę rzeczy na ten okres
a używałaś kiedyś nafty? ja dopiero jak się trochę podszkoliłam, na wątku to zobaczyłam ile błędów popełniam z włosami aż dziwne ,że jeszcze się na mnie nie zemściły |
|
|
|
#4955 |
|
Zakorzenienie
|
ycnan-ależ ten czas leci.....już 7 miesiąc będzie Borysek zaczynał.....
ja też gdzieś za 2 tyg zacznę zastępować małemu ze 2 posilki cycowe kaszką i jedzeniem ze słoiczków
|
|
|
|
#4956 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Bardzo dziękuję
Cytat:
Niewiem czy Cię to pocieszy, ale Wiktoria od urodzenia wstaje w nocy co 2-3 h ![]() Cytat:
![]() Co do znieczulenia to przykro mi, ale pojęcia nie mam więc nie pomoge. Gratuluję skończenia problemów z zasypianiem ![]() W imieniu Wiktorii dziekuje za komplementy ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||
|
|
|
#4957 |
|
Rozeznanie
|
A ja się mogę pochwalić, że w końcu znalazłam coś (oprócz marchewki), co smakuje mojej Antosi
. Wczoraj spróbowała bananka i tak jej posmakował, że wciągnęła pół słoiczka i jeszcze chciała! Ale stwierdziłam, że na pierwszy raz wystarczy. Dziewczyny w środę szykuje nam się dłuuuga podróż, to nasz pierwszy taki wyjazd z dzidzią. Około 4-5 godzin samochodem. Czy któraś z Was ma to już za sobą? Zastanawiam się jak to będzie. Wcześniej Antosia zasypiała jak tylko usłyszała dźwięk silnika w aucie, a teraz bardzo interesuje się zmieniającym się krajobrazem za oknem i spanie jej nie w głowie. Ale nasze dotychczasowe podróże były nie dłuższe niż powiedzmy godzinka w jedną stronę i nie wiem czy teraz nerwów nie będzie... wiadomo- jakieś przystanki będą, chociażby na jedzenie, ale spanie w foteliku to nie to samo co w wygodnym łóżeczku... Ja też pochwalę się swoją dzidzią, nie wiem tylko czy potrafię zdjęcie dodać
|
|
|
|
#4958 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() nie, chodzi mi o znieczulenie przy wycinaniu znamienia. |
|||
|
|
|
#4959 |
|
Zakorzenienie
|
kotekk malwina słodkie te wasze brzdące
hagar - u nas kupka plastelinowa ale nie męcząca byliśmy dziś na szczepieniu OSTATNIM następne w 13 mce młody płakał przy wkłuciu potem ok teraz też bez problemów. Waży już 8340 wszytko jest ok zębów nie ma - ale mogą być za chwile jak i koło roku - mam nie szukać codziennie to będę miała niespodziankę. aaa i podobnie jak pisała Klarissa pani doktor powiedziała że dzieci rozwijają się "blokami" bok mowy i gadanie w kółko blok motoryczny i nas teraz wszytko co z siedzeniem itd więc mowa go nie kręci.. powiedziała że jak ruch hmm przestanie go aż tak absorbować to z powrotem zacznie gadać ![]() no i dziś był nasz ostatni gondolowy spacer zamieniliśmy gondole na siedzisko od jutra ruszamy ze spacerówką
|
|
#4960 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jak niedługo zacznie pyskowac to jeszcze zamarzysz żeby nic nie mówił ![]() Zazdroszczę spacerówki. Mi się ona już też marzy |
||
|
|
|
#4961 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() A ja nie wiem kiedy my kończymy 5 miesięcy bo nie ma 29-go lutego, wobec tego albo dziś, albo jutro, a najlepiej o północy Cytat:
Do tego ja mam jeszcze sklerozę bo poszłam do apteki po tą naftę i jej nie kupiłam ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#4962 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie szczęśliwe mamusie
![]() nie wiem czy mnie ktoś pamięta , udzielalam sie w poczekalni i powracam do was mam nadzieje ze mnie przyjmiecie puki co postaram sie troszke nadrobic was
|
|
#4963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj z powrotem
|
|
#4964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No wlasnie tak sobie dzis o Twojej Natalce pomyslalam hihi kiedy ona skonczy 5 miesiecy stawiam karmi z tej okazji hihi
|
|
|
|
|
#4965 |
|
Zakorzenienie
|
Klarisa samo wzw - my braliśmy 5w1 więc mięliśmy 4 serie szczepień (raz 5w1 i wzw, potem 5w1 5w1 i teraz samo wzw)jakbyśmy brali 6w1 to byśmy mięli 3 i skończylibyśmy na początku stycznia
aaa i jeszcze mięliśmy przesunięte przez neurologa szczepienia o 3 tyg..
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-02-28 o 17:12 |
|
|
|
#4966 |
|
Zakorzenienie
|
martucha - to teraz spokój do 13-14 miesiąca
my idziemy 6w1-po 19 marca mamy się zgłosić na szczepienie i też będzie spokój![]() Klarissa-Mati tez łysieje ![]() dzidzia_aim-Mati też nie śpi w nocy dłużej niż 3 godziny hohoho a 7 godzin ciągiem to ja nie wiem kiedy on prześpi...chyba jak do szkoły pójdzie ![]() Czekoladowa - witamy spowrotem! Edytowane przez Kalex Czas edycji: 2011-02-28 o 17:31 |
|
|
|
#4967 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wprawdzie piersią nie karmię ale od ciąży itd. mało pije, poza tym źle toleruje alkohol i mam po nim rewolucje żołądkowe i jakoś mnie to zniechęca... ![]() Cytat:
![]() Myślę, że te "pierwsze włoski" chyba muszą wypaść żeby zrobić miejsce tym innym, gęstszym. Taką mam nadzieję przynajmniej Bo jak patrzę na zdjęcia to Natka na prawdę łysieje - pierwsze z grudnia, drugie bieżące.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-02-28 o 18:36 |
||
|
|
|
#4968 |
|
Zakorzenienie
|
Klarissa faktycznie mała włoski zgubiła
KInia się wytarły, ale te z tyłu, a od 2mż. zaczęły jej rosnać nowe i teraz ma już takie długie na czubku, a z tyłu co jej wyrosną to wyszoruje o dywan ![]() Martucha super, że już z głowy nam też zostało wzw 9 marca i nastepne po roku ufffff....
|
|
|
|
#4969 |
|
Zakorzenienie
|
Zabraliśmy się za kąpiel małej - podchodzi tż mała ryczy, podchodzę ja, mała ryczy... myślę sobie co jest? I nagle odkrycie - jedliśmy serek czosnkowy własnej roboty i mała uznała, że jej rodzice śmierdzą
|
#4970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4971 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Gratuluję nowej umiejętności Klarissa nic się nie martw włosami Natalki urosną jej i to szybciutko, zdrowsze i gęściejsze A ja na swoje włosy brałam Capiwit piękne włosy , pomagał ale po ok 2 miesiącach brania tabletek. Kosztują coś koło 30ł za 30 tabletek a bierzesz raz dziennie U nas uczulenie dalej jest, ale po fenistilu chyba mniejsze i nie IDE do lekarza teraz bo za tydzięń mam sczepienie. Wymyśliłam, że będę podawać fenistil a na parę dni przed wizyta odstawię i zobaczę czy wraca to dziadostwo. Jabłko i bebilon dalej jemy No i najgorsze Franek zawsze robił kupkę raz na 5-6 dni ale bez problemów. Lekarz stwierdziła że na cycu tak może być i kazała rozszerzyć dietę Dałam jabłko nic się nie zmieniło z kubkami a od dwóch dni do jabłka podałam po 3 łyżeczki marchwi i co? Franek dziś kupy nie mógł zrobić Wzięłam go na przewijak nóżkami popracowałam i zrobił bardzooo gęstą plastelinę a na koniec się popłakał wiec marchewkę wywalamy. I teraz podałam mu samo surowe jabłko , pić za bardzo on nie chce nic ewentualni troch wody co jeszcze mogę podać? Czy wstrzymać się i być ten tydzień jeszcze na jabłku i może lekarza zapytać? Bo myślałam o ziemniak + szpinak albo ziemniak+ brokuł?? |
||||
|
|
|
#4972 |
|
Rozeznanie
|
Nie pamietam jak było od czekolady w sobote zjadłam prawie całą paczke jezyków napoleonka i wczoraj tez napoleonka i kilka jezyków masakra dziś post zobaczymy czy to od słodkiego.Jabłko jutro podam z HIPP bo dostałam paczke i zobaczymy jak zje.
Krostki ma i czerwone policzka posmarowałam LINOMAGIEM na noc zobaczymy jak to będzie. |
|
|
|
#4973 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dużo marudzi w dzień, nie chce sam się bawić i najlepiej mu na rękach. Leci nam 18 tydz więc chyba zacznę wierzyć w te skoki. Cytat:
![]() Cytat:
Też będe walczyć z tą zmorą, bo nie lubie kiedy mam "pryszczate" dziecko. |
|||
|
|
|
#4974 |
|
Rozeznanie
|
A to nasze pierwsze jabluszko
|
|
|
|
#4975 | ||||||
|
Zadomowienie
|
martucha84, super, że macie za sobą ostatnie szczepienie. Nas jedno ukłucie czeka jeszcze 31 marca
![]() Cytat:
kasika84, bardzo dużo dzieciaczków lubi bananki ![]() A podróż na pewno się uda. Może się mała będzie przez jakiś czas patrzeć za okno, ale potem jednak zaśnie, bo ją samochód ulula ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Witamy z powrotem Cytat:
IlonaN2, dziwne, ze tak małe ilości marchewki tak Franka zatkały ![]() I też właśnie chcę wprowadzić brokułki i nie wiem z czym je dać. Super ![]() Tak w kwestii suchych, czerwonych policzków u dzieci. Mojej ciotki synek (obecnie 8miesięczny) miał problemy z buzią od początku, jak mój Borysek. Męczyła się z tym i nie raz pytała, co ja robię, co lekarz radził. I kombinowała. Jakiś czas temu wróciła do pracy i małego zostawiła z teściową. po tygodniu policzki małego były gładziutkie
http://www.suwaczki.com/tickers/k0kdwn15x5fj0dze.png http://www.suwaczki.com/tickers/k0kd73sb8eg8gpzu.png Edytowane przez ycnan Czas edycji: 2011-02-28 o 21:38 |
||||||
|
|
|
#4976 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4977 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i jest ok. Nie widze zadnego problemu
|
|
#4978 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Witam po kilkudniowej nieobecności.
Nasz weekendowy wyjazd udany ![]() Mała dzisiaj odsypiała podróż, bo pała od 20 do 6 rano Cytat:
I nie wiem skąd pogląd, że twardo trzymam się schematu? Bo to też nie jest prawda, uważam, że pewnych wytycznych trzeba się trzymać np. wprowadzania glutenu czy mięsa i żółtka. Resztę robię wg. własnych poglądów i po rozmowach z pediatrą a nie jak sugerujesz po czytaniu prasy kolorowej No i też nigdy nie wmuszałam w dziecko jedzenia, bo tak mówi schemat. Dagula je zdecydowanie mniej niż zakładają schematy i nigdy w nią nie wmuszałam jedzenia... Niby ciągle podkreślasz, że każda mama robi po swojemu ale innym wytykasz, że są "zbyt rozsądni". Bez sensu. Cytat:
Cytat:
U nas wytarł się mocno tył, a na czubku oraz większa czupryna. Śmiesznie to wygląda, tył prawie łysy, boki średnie a na górze głowy wielka czupryna. Cytat:
U nas zrobiła się zdecydowanie "stała" konsystencja, kupy są ubite ale miękkie i robi je na raty- dlatego mamy teraz nawet 3-4 niewielkie kupy na dobę. Ale robi bez problemu i bez stękania. Cytat:
Pamiętamy co u Was?Cytat:
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2011-02-28 o 23:36 |
||||||
|
|
|
#4979 | |||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
i współczuję zęba. U nas dziąsła nabrzmiałe...Cytat:
Moja siostrzenica ma od urodzenia na rączce, a jak była maleńka, to miała jeszcze taką sznureczkową czerwoną na nóżce już w szpitalu ubraną.Obie piękne, Mamuś i Córuś ![]() Cytat:
lecą do nas 4 kubeczki![]() Borysina piękny Chłopczyk Cytat:
![]() Moje dziecko siada, krzyczy, gada. Ale nie pełza, więc pewnie to ten blok zablokowany u Niego ![]() Cytat:
Ja myślę, że to zależy od dziecka. Pawciowi nie wypadły- nie wytarły się, tylko nagle podwoiły. Kumpeli córeczka wyłysiała prawie, a na roczek miała już prawie kitkę Nie martw się.Cytat:
|
|||||||
|
|
|
#4980 |
|
Zakorzenienie
|
Nikuś trzeba omijać, bo tłuszczak jest z zasady łagodny, ale może się zezłosliwić np. kobieta miała na plecach, więc przy masazu trzeba było omijać, zabiegi z prądem w odpowiedniej odległości, wszystko żeby po prostu tego dodatkowo nie pobudzić
Ninaad no ja specem od uczuleń nie jestem bo Kinia miała tylko dwa razy po oliwce i bananach i tym się sugerowałam A po skrzypowicie widzisz jakąś różnicę? ja na razie te wit. łykam bo karmienie też jakoś wpłynęło na stan moich włosów Ycnan no z tyłu Kinia też ma włosy, ale na górze głowy 5cm a z tyłu jakiś 1cm mam nadzieję, że coś wreszcie zadziała na Borysinkę
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.

sama się męczę, bo kuszą...a jeszcze wczoraj zrobiłam mężowi blok
a teraz siedze i wcinam herbatniki...

Jabłko baaaardzo rzadko uczula, ale jednak uczula i nie można go wykluczyć. Jeśli do tej pory był ok i wprowadziłaś tylko jabłko, to ja obstawiam, ze to to. Bo czekoladę wcześniej już jadłaś i Ami nic nie było, tak?
a używałaś kiedyś nafty?
dostałam jakąś maść ale teraz nie wiem co mam robić z tym co ona je. czy wszystko wycofać czy jak??? bo to najprawdopodobniej uczulenie na coś co je. niby to że teraz ją coś uczula nie oznacza że później tez będzie. więc nie wiem czy wycofać jej wszystko i wprowadzać znów i obserwować czy dawać póki się nie pogorszy bo może organizm się przyzwyczai.
.lekerka chciała jeszcze zastrzykow dowalić chłopakom ale mi tak juz ich szkodacze i dopcie maja juz tak skłute, ze poprosiłam juz o cos doustnego..dała antybiotyk, zeby juz wszytko zaleczyc ale musiałam obiecac ze chłopaki wypiją go co do kropelki

Dużo marudzi w dzień, nie chce sam się bawić i najlepiej mu na rękach. Leci nam 18 tydz więc chyba zacznę wierzyć w te skoki.