|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł następnego wątku?? | |||
Nasz autobus na porodówkę gna, wypatrujemy go każdego dnia, mamy III-IV |
![]() ![]() ![]() ![]() |
4 | 7,02% |
Autobus na przystanku staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV |
5 | 8,77% |
Autobus na porodówce staje, codziennie któraś z nas mamą zostaje, mamy III-IV |
3 | 5,26% |
Autobus do porodu gna, przybywają dzieciaczki każdego dnia, mamy III-IV |
0 | 0% |
Autobus do porodu gna, dzieciaczki rodzą się każdego dnia, mamy III-IV |
13 | 22,81% |
Nasz autobus gna do przodu coraz bliżej czas porodu, mamy III-IV |
32 | 56,14% |
Głosujący: 57. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III
Przyszło mi cóś takiego
![]() DO STARTU, GOTOWA, START! TRZY ETAPY PORODU. Twój poród będzie przeżyciem bardzo osobistym i indywidualnym, jednak zawsze wystąpią w nim trzy konkretne etapy. Świadomość tego, jakie to etapy i jak je rozpoznać zapewni Ci istotny punkt odniesienia w ciągu tych ekscytujących i stanowiących wyzwanie godzin przed pojawieniem się Twojego długo oczekiwanego maleństwa. Etap pierwszy: Poród Pierwszy etap trwa przez większość czasu trwania porodu, kiedy to skurcze pomagają w skróceniu i rozwarciu szyjki macicy, tworząc szerokie na dziesięć centymetrów otwarcie, przez które może wydostać się dziecko. Jednocześnie z rozwieraniem się szyjki macicy, skurcze pomagają przesunąć dziecko głębiej do miednicy. Tak naprawdę, pierwszy etap porodu obejmuje trzy odrębne fazy, z których każdą odczujesz inaczej niż dwie pozostałe. Faza wczesna Co się dzieje: łagodne skurcze zaczynają się w odstępach 15 do 20 minut i trwają 60 do 90 sekund. Ich częstotliwość stopniowo wzrasta, aż zaczną się one pojawiać częściej niż raz na pięć minut, a rozwarcie Twojej szyjki macicy osiągnie 4 centymetry. Z pochwy może wydobyć się wydzielina zwana „czopem porodowym” na tym etapie może również dojść do odejścia Twoich wód płodowych. Jak się czujesz: możesz odczuwać jedynie łagodne bóle podobne do bólu miesiączkowego, albo dość nieprzyjemny ból w momencie, kiedy następuje skurcz. Niemniej jednak, jesteś podekscytowana – w końcu nadszedł ten długo oczekiwany moment! Co robić: zadzwoń do swojego partnera i innych członków rodziny lub przyjaciół, których chcesz zawiadomić o porodzie; zawiadom lekarza; poruszaj się (weź prysznic, lub – jeśli to możliwe - wybierz się na spacer; zjedz coś lekkiego (zapytaj lekarza, czy możesz) i wykonuj ćwiczenia oddechowe. Faza czynna Co się dzieje: Skurcze stają się bardziej intensywne i pojawiają się co około trzy minuty i trwają 45 sekund, a rozwarcie szyjki macicy wynosi 4 do 8 centymetrów. Jeśli czop porodowy nie został wydalony wcześniej, nastąpi to teraz, a worek owodniowy (Twoje „wody”) prawdopodobnie pęknie lub zostanie przebity przez Twojego lekarza położnika. Jak się czujesz: Większość kobiet odczuwa skurcze jako bolesne i może zechcieć poprosić o środki przeciwbólowe. Pomiędzy skurczami możesz również odczuwać zmęczenie i potrzebować odpoczynku. Co robić: Udaj się do szpitala. Staraj się w miarę możliwości pozostać mobilna i stosuj techniki oddechowe, które pomogą Ci przetrwać skurcze. Faza przejściowa Co się dzieje: Skurcze pojawiają się co dwie do trzech minut i trwają 60 do 90 sekund, a szyjka macicy rozwiera się całkowicie od 8 do 10 centymetrów. Jak się czujesz: Skurcze są bardzo intensywne i nadchodzą falami. Możesz czuć mdłości, dreszcze, spocić się lub drżeć i zaczniesz odczuwać potrzebę parcia (ale staraj się ją powstrzymać). Co robić: Skup się – to już prawie koniec! Zacznij wykonywać krótkie wdechy i wydechy i staraj się przyjmować fale skurczów. Faza ta zwykle kończy się najszybciej. Etap drugi: Urodzenie dziecka Co się dzieje: Skurcze pojawiają się w odstępach dwóch do pięciu minut, a po każdym z nich następuje niekontrolowana potrzeba parcia. Dziecko przesuwa się przez kanał rodny, aż jego główka pojawi się u wejścia do pochwy. Twój lekarz może dokonać nacięcia krocza. Od tego momentu przed Tobą jeszcze kilka parć i to już koniec! Jak się czujesz: Wyczerpana, odczuwasz ulgę, podekscytowana. Jeśli dziecko urodziło się szybko, możesz już dłużej nie odczuwać bólu. Jeśli parcie trwa jakiś czas, możesz zacząć czuć się zniechęcona. Co robić: Słuchaj Twojego partnera i personelu medycznego uczestniczącego w porodzie, przyj kiedy odczuwasz potrzebę parcia i ciesz się, kiedy Twoje dziecko w końcu się pojawi! Etap trzeci: Poporodowy Co się dzieje: Twoja macica wciąż kurczy się, aby wydalić łożysko (z pomocą może przyjść również Twój lekarz). Nacięte krocze lub jakiekolwiek rozdarcia wymagają zszycia. Dziecko na kilka minut zostaje położone na Twoim brzuchu, a następnie poddane badaniom przez personel medyczny uczestniczący w porodzie. Jak się czujesz: fizycznie wycieńczona, ale oszołomiona z radości. Chcesz zobaczyć i przytulić swoje maleństwo. Twoja macica wciąż ulega skurczom, ale Ty prawie tego nie zauważasz. Co robić: Zrelaksuj się! Gratulacje – właśnie urodziłaś dziecko! Agus którą masz fazę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3632 |
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie jak pączusie, miłością nadziane czekające na szczęśliwe rozwiązanie III
laseczka, możesz skorzystać z innego ginekologa, nie potrzeba na szczęscie skierowania. ja też jak mi cos nie pasowalo to szłam do innego, i pamiętaj że żadna przychodni ci nie może odmówić wizty u gina, nawet gdyby to bylo w zakopanem, a jak by robili problemy to powiedz ze musisz to zgłosić do NFZ
![]() ![]() ale mnie trzymaja te paczki i obiad od 13 nic nie jadłam ![]() traicionera padłam po prostu - z reklamówką, to może wez taką w która buty jakies duze wkladaja to wiecej miejsca, no paranoja ![]()
#3633 |
Raczkowanie
|
Agus to chyba siedzi w autobusie
![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- jak ja bym zjadła tatru ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3634 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3635 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
woow niziutkie ja mam 130/70 i w mam w normie a 130/80 to kapenkie za wysokieja mam puls 113 gin poiedzial, ze nie ma powodu do niepokoju ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3636 |
Zakorzenienie
|
Natka Wcześniej przez kilka dni miałam właśnie 104,105... teraz nie mam możliwości zmierzenia,bo aparat umarł śmiercią naturalną :/ Podejrzewam,że jest takie samo,bo te kołatanie serca z niczego się nie bierze.
Co do ciśnienia-na wysokie nie narzekam...zwykle mam 120/60.
![]() |
#3637 |
Rozeznanie
|
ja przedwczoraj mialam skurcze co 20 minut ale wzielam fenoterol bo wybila godzina ze wziac i przeslo. we wtorek dowiem sie czy cos wiecej sie zmienilo po tych skurczach. ja dzisiaj najedzona ze szok... a z paczkow to tylko 2 zjadlam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3638 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mój gin mi mówi ,że ja diabeł jestem i czy czasem sprzętu nie rozwalam w domu wzrokiem
![]() a po 5 minutach 134/60 później 125/60 ![]() i często mu sie psuje cisnieniomierz przy mojej kolejce... ![]() ja mam syndrom białego fartucha ![]() jadę na uczelnie a tak mi się nie chce, masakra... no ale mus to mus. ile pączków zjedzonych? ![]() ciastko piekne zdjecia ! laseczka sliczne fotki maluszka ![]() aguś czekamy na rozwinięcie akcji ! ![]() ![]() niutka Ty też dzisiaj rodzisz? ok ![]() ![]() iza daj znać jak po wizycie ![]()
#3639 |
Raczkowanie
|
ja ogólnie jestem niskociśnieniowiec bo 90 na 60 to u mnie norma, a w ciązy teraz mam zazwyczaj 115 na 70
|
![]() ![]() |
![]() |
#3640 | |
Zadomowienie
|
ja miałam robione usg ale nie na IP tylko jak już byłam na porodówce Cytat:
gosik ![]()
![]() |
#3641 |
Wtajemniczenie
|
jestem zasłodzona już na maksa dzisiaj aż mnie mdli
![]() ciastko zdjęcia cudowne!!!!!!!! ![]() ![]() gosiawolna brzusio śliczny ![]() mi w ciazy to sie cisnienie zmieniło strasznie.zawsze miałam ciut wysokie 145/150 a w ciąży ledwo mam 120,zazwyczaj 90,100 ![]() dziwnie tak no ale... niutka i jak tam. słucha cie twoja mała dama? ![]() mnie brzusio boli i tyle ![]() ![]() zrobilam rogaliki z marmolada i czekoladą - pyszotka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3642 | |||||
Zadomowienie
|
właśnie się zastanawiałam czy na pewno mogę
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- dzięki ![]() ja już 5 zjadłam w wcale nie mam dość ![]() Cytat:
w szpitalu gin jak mnie badała to stwierdziła znowu grzybicę... dostawałam GYNLAGIN na noc i mam to kontynuować jeszcze . i jak skończe brać to mam iść do ginki by mi sprawdziła . i teraz ona jak powiedziałam jej o tym że byłam w szpitalu i że znowu mam grzybicę (ona tego nie zauważyła ![]() ![]() ![]() i jeszcze jedno pytanie w szpitalu powiedzieli mi bym po 36 tc zrobiła wymaz na paciorkowca , czy któraś z was robiła ? czy to jest płatne ? jeśli tak to ile?
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dzisiaj miałam wyparzyć laktator ![]() ![]() laseczkaa ja poszłabym do innego lekarza to skontrolować. Zawsze będziesz spokojniejsza. Dziewczyny robiły jakieś płatne badania, na GBS? bo mi takie w szpitalu zrobili ale w 30tc i lekarz nic innego mi nowego nie zlecił. Edytowane przez blackrose4u Czas edycji: 2011-03-03 o 15:49 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3644 |
Zadomowienie
|
no właśnie bo mi się wydaje że muszą /powinni usg robić . powinni sprawdzić czy dziecko się nie obróciło itp.
![]() |
#3645 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3646 |
Zadomowienie
|
laseczka zapisz się normalnie na wizytę u innego lekarza i koniec, miej tylko przy sobie karte ciąży i dokument ubezpieczenia.
a to badanie o ktorym mówisz GBS u mnie koszt ok40-50zł. ja bede miala w srode robione, bo akurat skoncze 36 tc. ja tez chodze na NFZ tylko, a ze pracuje w przychodni to wiem co mi sie nalezy, bo zanim zaczelam pracowac to wszytsko byli mi wstanie wmówic i myslalam ze tak ma byc...
#3647 |
Zadomowienie
|
ciastko cudne zdjęcia
![]() aja Ty to zawsze wygrzebiesz jakieś mądrości.Żeby to tak w rzeczywistości było.Czyta się na spokojnie ![]() ![]() ![]() blackrose ja własnie miałam dostawę swojskiej szynki.Zapraszam ![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- ja miałam dzisiaj robione.Babka w labolatorium powiedziała ,że koszt 25 albo 40 zł.Nie wiedziałam,że się za nie płaci nawet
#3648 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
a to trzeba robić dokładnie w 36 tygodniu czy jak ? i to gin robi- pobiera czy gdzie się idzie ?
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() stwierdziłam, ze może się zapakuje w taka dużą torbę ikeowa, miał by plastik-jest plastik ![]() blackrose4u - popatrz może, jakich macie lokalnych providerów internetu, sieci kablowe itp. idąc na zakupy zajrzałam do skrzynki i oczywiście dwa świeże awiza ![]() aż pomyślałam, ze nakleję na skrzynce karteczkę- jestem ciężarna, wizyta na poczcie zajmuje mi 10 razy więcej czasu, niż panu wjazd windą
![]() |
#3650 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Lekarz pobiera wymaz tak jak przy cytologii. Dał mi tą próbkę i miałam zanieśc sama do labolatorium bekteriologicznego.Odbiór wyników za 2 dni
![]() |
#3651 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3652 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() (ha, ha jak to napisałam, to sama się uśmiałam ... teraz to nie zmieściłabym się nawet do tej dużej czerwonej na poczcie ![]() A na poczcie jest koszmarnie. Najpierw trzeba do niej dojść, co kończy się zadyszką i już na wejściu jestem zmęczona. Na dworze zima, więc mam na sobie kurtkę zimową, a w środku gorąco. A mnie i bez kurtki zimowej jest gorąco, więc czuję się jak w saunie. Jak kurtkę zdejmę, albo chociaż rozepnę, to wszyscy gapią się na mój brzuch, ale nikt nie przepuści ![]() ![]() Także doskonale Cię rozumiem, wyjście na pocztę to dla kobiety pod koniec ciąży niezła wyprawa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3653 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Patrzeliśmy, niestety aktualnie nie potrzebują nikogo ![]() |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3654 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja spakowałam się w torbę jak na wyjazd na wakacje ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3655 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() agus chyba w szpitalu bo się nie odzywa |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3656 |
Zakorzenienie
|
Harrods, ja juz wczoraj byłam, dojście mi zajęło tak z 10 minut, potem numerek, odczekanie na swoja kolejkę, na siedzący co prawda, ale gorąco tragicznie, potem 10 minut stałam przy okienku, a pani paczek szukała, no i później z tym całym majdanem musiałam się dowlec do domu, a miałam i mniejsze paczki, i pudełko. i baba z poczty mi wmawiała, ze na pewno mnie w domu nie było, skoro tak napisał listonosz, albo nie słyszałam dzwonka
![]() gdy dziś zobaczyłam kolejne dwa awiza, to mnie coś strzeliło już ![]() iweczka- to by ci się kazali przepakować w jedną reklamówkę. czytałam już w sieci o takich akcjach ![]()
#3657 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() popłakałam się ze śmiechu !!!!!! Aja kochana dopisz mi na pierwszej stronie imię dla synka !!! Wreszcie się zdecydowaliśmy - będzie Mateusz, Daniel. Będziemy wszyscy w trójkę mieć takie same inicjały M.N ![]() Ciekawe co z Agus - chyba rodzi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#3659 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() może podziała na listonosza ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3660 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
właśnie tam chodzę do SR i pytałam położnej z tego szpitala - można spokojnie pakować się po prostu w torbę podróżną ![]() aż im zadałam pytanie, bo też mi się to wydawało niemożliwe, nawet iza, mi wyjaśniała, jak to u niej w szpitalu funkcjonuje ![]() ![]() to tak na szybko odpisuję, nie zdążę Was teraz doczytać, bo znikam do szkoły rodzenia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.