Kopniak tu, kopniak tam, nowe życie w sobie mam. Mamusie wyjątkowe majowo-czerwcowe - Strona 61 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram:
Brzuszki wielkie, nogi spuchnięte a mamy MAJOWO-CZERWCOWE ciągle uśmiechnięte 9 15,52%
Wózki odlotowe, wypraweczki nowe. Szczęśliwe mamusie majowo-czerwcowe. 5 8,62%
Wiosenne promyki słońca chwytamy a wkrótce dzieciaczki witamy! Mamusie maj-czerwiec 2011 13 22,41%
Czkawka, fikołek, trzy kopniaki - mamy majowo-czerwcowe i ich dzieciaki! 31 53,45%
Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-04, 12:13   #1801
Eve1603
Zakorzenienie

Dot.: Kopniak tu, kopniak tam, nowe życie w sobie mam. Mamusie wyjątkowe majowo-czerw

ddaaiissyy

czytam, czytam, caly czas czytam
Ja nie mialam jakis wiekszych przebojow z karmieniem i gdyby nie moje lenistwo, to pewnie karmilabym do roku ale butelke tak szybko sie przyrzadza i dzidzius tak szybko ja oproznia
Kocyk, zwlaszcza latem. powinien wystarczyc albo "torba" do spania - na szeleczkach, nie ma obawy, ze zakryje glowe, a nozki ma zakryte i luzem - choc na poczatku dzieciaczki lubia byc opatulane zeby im bylo tak ciasno jak w brzuszku
Ja tez musze byc przykryta koldra po uszy, ale wez pod uwage, ze to wszystko to kwestia przyzwyczajenia - jak nauczysz dziecko zyc w ciut chlodniejszym otoczeniu, to nic mu nie bedzie, a nawet zrobisz mu przysluge, a jak od poczatku przyzwyczaisz do zycia w temperaturze powyzej 18stopni, to i bedzie mu ciagle zimno i co chwila bedzie jakies chorobsko.
U nas, z przyczyn niezaleznych, temperatura w domu rzadku osiaga 20 stopni, a zima bywalo i 12-15 i wszyscy mamy sie dobrze, a Olek poza katarem nie zaliczyl nic. nie polecam oczywiscie 12 stopni, ale przy tutejszym budownictwie to normalka
Olus od poczatku "latal" z golymi nogami, ubieralam go zgodnie z zasada "1 warstwa ubrania wiecej niz ja" i traktowalam go raczej surowo pod tym wzgledem - nigdy nie zauwazylam zeby drzal z zimna i mysle, ze duzo lepiej znosi tutejszy chlod niz ja.
Ach - no i pamietaj, ze malenstwa niemal zawsze maja zimne stopy i dlonie, ale nie oznacza to ze im zimno.

Eve1603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:19   #1802
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Dot.: Kopniak tu, kopniak tam, nowe życie w sobie mam. Mamusie wyjątkowe majowo-czerw

Grazin, gdybyśmy zorganizowały spotkanie całodniowe gdzieś w PL, to ja się piszę

z tymi kosmetykami, to ja się też lekko wahałam, tym bardziej, że jeden z żeli ma bisabolol, a ja na rumianek uczulona [ ], ale urzekł mnie zapach, wczoraj debiut pod prysznicem i nie uczuliło mnie nic, a ciało pachniało tak, że nawet cellulit wydawał się mniejszy

Eve, chłonę Twoje posty! Jesteś skarbnicą wiedzy, najchętniej siedziałabym z notesikiem i notowała

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:20   #1803
listopadowa80
Zakorzenienie

Antropia - gratuluję wizyty

Cytat:
Napisane przez Weredka Pokaż wiadomość
Witam wszystkie mamy z rana! Ja coś dziś się niewyraźnie czuję - wracają dolegliwości wczesnociążowe - nadwrażliwość na zapachy i mdłości... Ciekawe czemu??
I mam pytanko... Czy któraś z was bierze magnesin przy niskim ciśnieniu?? Bo na ulotce jest napisane, że się brać nie powinno jak się ma mniej niż 100/60. A ja przeważnie mam mniej...
Ja też ma niskie - z reguły 90/50 - 100/60 i magnez mam łykać

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość

to niby rzeczywiście tak się powinno robić, ale ...........
moim zdaniem to trochę przesadzone jest ... bo naprawdę można wpaść w depresję, zresztą ja byłam jej bliska przy Zośce, ale mężul postawił mnie do pionu w odpowiednim momencie ....
każda matka ma swoją intuicję i robi tak żeby dziecku i jej było dobrze, bo oboje muszą być szczęśliwi, ja o tym zapomniałam i prawie płakałam przy karmieniu, a przecież ona to czuła i też się denerwowała ....
butelki, smoczki - są beeeee, ale większość z nas się na nich wychowała i jakoś ułomni nie jesteśmy ..... to są rzeczy żeby nam trochę pomóc w trudach macierzyństwa ...
ja osobiście za smoczkiem nie jestem, bo Zochę udało nam się bez wychować, ale nie dlatego że bałam się że piersi nie będzie chciała, ale dlatego że nie chciałam mieć później kłopotu z odstawianiem jej, no i nie podobają mi się dzieciaki które chodzą i mają smoczek w buzi
teraz też będę próbować bez no ale z dwójką to pewnie inaczej będzie ....
a butelki --- nie widzę nic złego, podobno dziecko szybko przyzwyczaja sie do butelki i nie chce ssać piersi, ale u mnie się to nie sprawdziło, mała piła i z piersi i z butelki równie chętnie ...

ja postanowiłam tym razem się tak nie przejmować
będę próbować , ale jak się nie uda to trudno ... będzie mi trochę żal, ale są rzeczy ważniejsze niż karmienie piersią !!!!

Ja tylko dopiszę jeszcze, że Adrian od początku był na karmieniu mieszanym, bo ja pokarmu niewiele miałam (u mnie to rodzinne).

Cytat:
Napisane przez Martulka000 Pokaż wiadomość

Dziewczyny a kiedy mam pakować torbę do szpitala jak termin mam na 30.04? I niby wszystko jest w porządku?
Ja spakuję pod koniec marca/na początku kwietnia. No chyba że wyjdzie mi skrócona szyjka - to wtedy szybciej.
Cytat:
Napisane przez ddaaiissyy Pokaż wiadomość

dziękować
Jak przeżyłaś wczorajszy dzień bez pączka?? Weź pod uwagę jak nas potem zgaga męczyła i ile pustych kalorii w siebie wrzuciłysmy..... Ja teraz mam wyrzuty sumienia i żałuję, że nie miałam takiej twardej woli jak Ty

To nie twarda wola, tylko przymusowy szlaban na pączki
A zgaga i tak mnie pod koniec dnia piekielnieeee męczyła

Cytat:
Kochane zapomniałam napisać najważniejsze dziś zaczynamy 33 tydzień
Ja też 33 tydzień

Edytowane przez listopadowa80
Czas edycji: 2011-03-04 o 12:23
listopadowa80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:21   #1804
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

eve ale mnie uspokoiłaś
bo u mnie w domu to tez czasami ekstremalne temp (teraz mam 16,5 st bo nikt w piecu nie zapalił) dobrze ze dziecko do tego mozna przyzwyczaić.
ale problem w tym ze u nas nie ma jednen stałej temperatury. np zawsze 18. bo jak tż pali w piecu to mamy 20 zawsze, ale juz jak w nocy wygaśnie to potrafi do 17 spaść nad ranem.
to mnie przeraza ze nie ma tej stabilnosci temp.
ale w sumie my nie chorujemy, chyba ze nas ktos zarazi
Stary 2011-03-04, 12:25   #1805
Catia88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Grazin Pokaż wiadomość
eve ale mnie uspokoiłaś
bo u mnie w domu to tez czasami ekstremalne temp (teraz mam 16,5 st bo nikt w piecu nie zapalił) dobrze ze dziecko do tego mozna przyzwyczaić.
ale problem w tym ze u nas nie ma jednen stałej temperatury. np zawsze 18. bo jak tż pali w piecu to mamy 20 zawsze, ale juz jak w nocy wygaśnie to potrafi do 17 spaść nad ranem.
to mnie przeraza ze nie ma tej stabilnosci temp.
ale w sumie my nie chorujemy, chyba ze nas ktos zarazi
też o tym dzisiaj rano myslałam. w lecie to jeszcze kij bo cały czas jest zimno ale w zimie? :/ Wieczorem jest gorąco jak pali się w piecu a nad ranem chłodnawo...i bądź tu mądry jak ubierać dziecko na noc (ach,bo nie było to jak u mamusi w bloku mieszkać... )

Catia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:30   #1806
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

Cytat:
Napisane przez Catia88 Pokaż wiadomość
też o tym dzisiaj rano myslałam. w lecie to jeszcze kij bo cały czas jest zimno ale w zimie? :/ Wieczorem jest gorąco jak pali się w piecu a nad ranem chłodnawo...i bądź tu mądry jak ubierać dziecko na noc (ach,bo nie było to jak u mamusi w bloku mieszkać... )
ahaha
no ja nigdy w bloku nie mieszkałam to jakos nie narzekam szczególnie
za to moj tz w bloku całe zycie to dla niego to była masakra ze trzeba napalic w piecu zeby ciepło było.ale teraz mogę śmiało stwierdzić ze palenie w piecu to jego hobby
Stary 2011-03-04, 12:34   #1807
Eve1603
Zakorzenienie

Poziomka
zawstydzasz mnie i oniesmielasz

Grazin
ooo, to doskonale mnie rozumiesz i ja Ciebie - temperaturowo U mnie jest ogolnie chlodno, ale na 2gim pietrze, gdzie mamy sypialnie to juz ekstremalne rzeczy sie dzieja lacznie z lodem na szybie (od wewnatrz). ale to wina tutejszej technologii i braku przystosowania do zimy, a dopiero od 3 lat sa zimy ze sniegiem. Domy sa betonowo-kartonowe, latwo je ogrzac, ale trudno to cieplo zatrzymac, wiec zima bylo naprawde nieciekawie. No i u mnie te temperatury tez nie sa stale, w tym momencie mysle, ze na gorze jest ok. 16 stopni, jak sie slonce przesunie to bedzie 20, a wieczorem spadnie do 15, wiec spokojnie. Teraz Olek do spania ma bodziaka z krotkim rekawem i na to albo pajaca albo pizame z polaru, spi zazwyczaj odkryty, rozkopuje sie strasznie, wiec raczej nie jest mu za goraco, ale gdyby bylo mu za zimno, to z pewnoscia by nas o tym poinformowal
nie przejmuj sie na zapas.

Stary 2011-03-04, 12:37   #1808
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

dziękuje eve
a jak z kąpaniem? w łazience dogrzewacie dodatkowo??
bo gdzies czytałąm ze maluszka trzeba kąpać jak temp otoczenia ma 25. a u nas to chyba nawet w lecie tyle nie ma

ps. ale mi sie ten moj mały smrodek wypina czuje chyba jego kolano po lewej stronie
Stary 2011-03-04, 12:38   #1809
Weredka
Zadomowienie

Dziewczyny, uciekam po moje wyniki z krzywej cukrowej i do diabetologa... Trzymajcie kciuki, żeby wszystko było dobrze...
Weredka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:40   #1810
Catia88
Rozeznanie

Cytat:
ahaha
no ja nigdy w bloku nie mieszkałam to jakos nie narzekam szczególnie
za to moj tz w bloku całe zycie to dla niego to była masakra ze trzeba napalic w piecu zeby ciepło było.ale teraz mogę śmiało stwierdzić ze palenie w piecu to jego hobby
hmmm....rozumiem twojego TŻta
a tak naprawdę to myślę,że jakoś same wyczujemy w czym dziecku najlepiej spać i jak je ubierać Wszystkiego się nauczymy

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ----------

Cytat:
dziękuje eve
bo gdzies czytałąm ze maluszka trzeba kąpać jak temp otoczenia ma 25. a u nas to chyba nawet w lecie tyle nie ma
ja tez gdzieś to czytałam. moja koleżanka jak ma kąpać Małego to dogrzewa dodatkowo.

Catia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:41   #1811
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Cytat:
Napisane przez mary poziomkowa Pokaż wiadomość
Grazin i Siasiek i Czaro macie spotkanie?! JA CHCĘ Z WAMI

Ddaaiissyy, kochanie! Wczorajsze zakupy były spożywczo-chemiczne. Ale wklejam to, co kupiłam ostatnio, w ciągu miesiąca. Mało tego - 2 pajace [używany i nowy] i skarpetunie

Natomiast co do wczorajszych zakupów, to dziewczynom, które robią zakupy w Lidlu polecam żele pod prysznic i mydła w płynie firmy CIEN. Wczoraj kupiłam dwa żele - morelowy i do skóry wrażliwej [w TAKIM opakowaniu], mydełko oliwkowe i jeszcze wielki żel do higieny intymnej. REWELACJA! Nie wysuszają, pięknie pachną i cena powalająco niska!

Dodatkowo była promo na żele Fa, kupiłam kokosowo-kakaowy za 4,99

Zadowolona jestem, bo te kosmetyki idą najszybciej i z tymi lidlowskimi trochę kasy zostaje w kieszeni

ooo jak moje kosmetyczne guru tak mówi to ja tez nabędę te cudeńka ! zawsze sie bałam takich kosmetyków ale to też zalezy chyba kto je produkuje prawda? Zazdroszczę jak ktoś umie czytać składy !! Oj co ja bym za to dała aby choć mieć jako takie pojecie...
A ktoś z Was pisał, że dla Biedrony kosemtyki robi Tołpa ?? czy mnie się to śniło ???
Mary... a mogę jeszcze o coś zapytać :-P
słyszałas cos albo czytałaś o sklepie internetowym Biochemia Urody ?
http://biochemiaurody.com/
Jest bardzo chwalony, nawet tu na wizazu ma swoj wątek i tak wydaje mi się, że chyba faktycznie nie faszerują tych kosmetyków jakimiś sztucznościami itp... a do tego... smieszne ceny... Mogłabyś swoje zdanie wyrazić ? choc 1 zdanie please
Zakupy czad a do "brzucha" zaraz zajrzę

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
daisy... a my po poprawinach

---------- Dopisano o 11:06 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ----------

Ja tez chce do Fashion House'u!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!
Paulizia to własciwie tez były poprawiny hihi tzn po poprawinach, bo wrócilismy juz do domu

Catia88; Twoja dzidzia czuje ze to weekend

Cytat:
Napisane przez Siasiek Pokaż wiadomość
Akurat tą miejscówkę znam dokładnie więc może się uda ale chcecie to jakoś w najbliższym czasie zorganizować?

To chyba zależy od Twojej dzidzi, mój często macha rączkami ale te ruchy czuję inaczej niż te nogami. Są o wiele słabsze.
ja chyba jeszcze nie odróżniam co jest nóżka a co rączka Wyrodna matka jestem i nadal nie mam bladego pojecia gdzie leży gabryska.. poza tym, że w moim brzuchu
Siasiu kiedy, to kwestia dogadania
Musimy się do Grazin dopasowac, jak ona autko bedzie miała... No i po drugie co z pracą Moniquac i moją bo w tygodniu może nam być cięzko, jednakże myslę, ze już na pewno bliżej niż dalej naszego L-4
Mamy jeszcze jakieś kolezanki z okolic, prawda ?

Grazin; no jeśli bym z Krk jechała to jakoś bym skądś mogła Cie zgarnąć Może wziełabym małza autko, to byłoby nam dwóm brzuchatkom wygodniej bo ono większe niż moje
Nic mi nie faluje Tzn nie przygladam sie powiem szczerze tak dokładnie, od czasu do czasu kuknę (tak raz na tydzień) ale nie zaobserwowałam nic ;( To na pewno przez fałdy tłuszczu nie widze

Eve wieeeeele cennych informacji dostarczył mi Twoj post! Bladego pojęcia nie miałam, że dzidzia ma często zimne łapki i nóżki.. znająć siebie bym panikowała, że wrodziła sie w mami i na pewno jest jej zimno ! A zgadzam sie z Toba, ze takie przegrzanie nie jest dobre z żadnego powodu... Ja sama jako dziecko byłam "chowana pod kloszem" i nawet lodów dłuuuugo (Bo chyba do 2 czy 3 klasy podstawówki) mami mi nie dawała bo sie przeziebie i nic dobrego z tego nie wychodziło.. bo i tak chorowałam.
Wezmę sobie do serca, to co mi napisałaś, dziękuję

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:42   #1812
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuje eve

ps. ale mi sie ten moj mały smrodek wypina czuje chyba jego kolano po lewej stronie
Teraz juz nie, ale na poczatku czym w stylu farelki grzalismy zeby troszke cieplej bylo, ale z pewnoscia nie do 25 stopni

Stary 2011-03-04, 12:47   #1813
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
I mam pytanko... Czy któraś z was bierze magnesin przy niskim ciśnieniu?? Bo na ulotce jest napisane, że się brać nie powinno jak się ma mniej niż 100/60. A ja przeważnie mam mniej...
Ja biorę 3 x dziennie ale mam zazwyczaj 122/75.
Trzymam kciuki za wyniki

Eve - oooo z tymi rączkami i nóżkami nie widziałam, myślałam że zawsze ciepłe mają być Ja też nie chcę przegrzewać małej więc też będę stosować zasadę +1 warstwa więcej niż ma TŻ, bo ja to zmarznięta jestem i czasem nawet latem o poranku w bluzie chodzę a do spania to sobie nie wyobrażam krótkich spodenek albo bluzeczek

Cytat:
Dziewczyny a kiedy mam pakować torbę do szpitala jak termin mam na 30.04? I niby wszystko jest w porządku?
Wiesz, ja tam myślę że przezorny zawsze ubezpieczony i jeśli już masz co zapakować do torby to spakuj Ja też muszę to zrobić, tylko najpierw prasowanie ciuszków i czekam na moje dwie koszule ciążowe.
Tutaj podają aby się spakować min. 6 tyg. przed terminem:
http://www.wzorowamama.pl/pakowanie_..._szpitala.html

Dziewczynki, sławetny już kocyk z dziurkami jest w Mothercare po 35zł więc cena chyba nie jest zła. Dziś widziałam kolory różowy, niebieski, ecru i żółty W MC, przynajmniej u mnie, ciągle są promocje - jedno stoisko - ale jest z czego wybierać, piękne body z długim i krótkim rękawem. Wzięłabym ale wszystko dla New baby do 4,5kg a na ten wiek to ja już mam aż nadmiar więc z ciężkim sercem wyszłam z MC z pustymi rękoma

God couldn’t be everywhere, so he created mothers

moria44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:47   #1814
24kasia86
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do 24kasia86 GG do 24kasia86

Cytat:
Napisane przez anula_81 Pokaż wiadomość
kasienko kochana!! nie smutaj sieeee. jak nie masz ochoty jechac z Tztem to nie jedz na sile tylko odpoczywaj i sie nie zadreczaj, jak czujesz sie slabo to sie poloz i odpoczywaj, nic na sile. Co do pragnienia, mnie sie chce pic caaalymi dniami, juz sie przyzwyczailam
tylko ze ja mam niby mniej pic.... ehhh

Cytat:

aha mam pytanie,
jak dzidziuś mnie kopie tam u góry brzucha, poniżej piersi.. to znaczy zę ma głowkę dołem do wyjscia (tzn własciwą juz pozycję) czy nadal w pionie ? bo nie wiem czym kopie najczęściej.. rączkami boksuje czy nózkami wierzga ?
mnie tez kopie zaraz pod piersiami, sadze ze to nozki, a jak czuje cos nizej to chyba raczki bo podobno lezy glowka w dol, chyba sie nie przekrecila no ale od zawsze (tzn.dlugo) czuje kopniaki wysoko

Cytat:
Zapomniałam o fotach

zakupy tu, brzuch ze środy w albumie
sliczne ciuszki brzuszek zaraz oblukam.

Ja mieszkam w blokach, jest okolo 18-20stopni, bylismy u znajomych, mieli 24 i myslalam ze sie zagotuje

tylko ciekawe jak bede kąpać malenstwo? skoro temp. wody ma byc 37? wtedy trzeba grzejnik podkrecic do 22?
Nikosia

Edytowane przez 24kasia86
Czas edycji: 2011-03-04 o 12:50
24kasia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:48   #1815
elis5
Raczkowanie

Witam Brzucholki

Niestety Was nie nadrobię dzisiaj, może w weekend spróbuję. Wczoraj tak się tymi cholernymi pączkami przytrułam, że miałam niezłe przejścia kibelkowe, aż się boję o dzidzi. Cały układ pokarmowy odmówił mi posłuszeństwa i dziś też nie jest najlepiej. A musiałam rano na badania iść - no to mi wyjdą wyniki

Dzięki za liczne porady, ostatecznie kupiony CZARNY!!! A co! niech gadają ludzie, że to nie kolor dla dziecka. Ale jak limuzyna to limuzyna.

Anulinka Pepuś cudny,a za nereczkę trzymamy kciuki!

Agus, pewnie że kupuj leżaczko-bujaczek. Jak Ci się podoba i możesz to w ogóle nie ma dyskusji. W sumie to jak pomyślę ile kasy się przesrywa na jakieś głupoty to na konkrety mi nie szkoda, znaczy dla dzidziolka mi nie szkoda,bo sobie to strasznie czasem sknerzę. U nas na wózek dał Dziadek więc same rozumiecie. Zresztą nie jest to chyba jakaś wypaśna fura w porównaniu do mutsy czu mury, chociaż fotelik wzięliśmy faktycznie z tych lepszych i to on zawyżył cenę znacznie. No ale ja stawiam na bezpieczeństwo w samochodzie a zamierzamy dużo jeździć.

Lolka to Ty chyba o te kółka pytałaś. No ja za pompowanymi, ale to też ze względu na jazdę terenową. O wózkach to ja przez 3 miesiące myślałam, oglądałam, wybierałam i chyba zawsze będzie coś co nie pasuje. Az tż szlag trafiał, bo jak już myślał, że koniec, to ja znowu że coś mi nie pasuje

Dzizas, ale się rozpisałam, może mi już lepiej niż myslałam.
elis5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:50   #1816
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Eve wieeeeele cennych informacji dostarczył mi Twoj post! Bladego pojęcia nie miałam, że dzidzia ma często zimne łapki i nóżki.. znająć siebie bym panikowała, że wrodziła sie w mami i na pewno jest jej zimno ! A zgadzam sie z Toba, ze takie przegrzanie nie jest dobre z żadnego powodu... Ja sama jako dziecko byłam "chowana pod kloszem" i nawet lodów dłuuuugo (Bo chyba do 2 czy 3 klasy podstawówki) mami mi nie dawała bo sie przeziebie i nic dobrego z tego nie wychodziło.. bo i tak chorowałam.
Wezmę sobie do serca, to co mi napisałaś, dziękuję
A dziele sie tym co wiem i co sama wyprobowalam
Olek pierwszy raz jadl lody (malusienko) chyba na swoj roczek. Mleczko pije cieple, obiadki tez, ale do picia dostaje wode w temp. pokojowej i je jogury z lodowki i serki i tak bylo od poczatku wlasciwie. Prawde mowiac, jak widze, ze cos mu nie szkodzi, to nie wyczyniam "cyrkow", staram sie od samego poczatku nie przesadzac i traktowac go normalnie, ale podobnie jak Andziot jestem bardzo cieta na podawanie dzieciaczkom slodyczy i tych wszystkich "dzieciowych" herbatek, w ktorych jest tona cukru. Teraz zdarza sie herbatnik, czy mis zelowy, czy kawaleczek ciasta, ale bardzo rzadko, daje mu ciasteczka dla dzieci, ktore dla mnie sa po prostu obrzydliwe, a juz z pewnoscia nie sa slodkie i Olus jest zachwycony No i chrupki kukurydziane - towar nr1

Stary 2011-03-04, 12:53   #1817
elis5
Raczkowanie

A Kasiu! Ja nie wyrocznia, więc może podpytaj jeszcze, ale mi gin mówił i czytałam w książce, że jak obrzęki są to właśnie i tak trzeba pić sporo. Wiem, brzmi jak paradoks, ale tak podobno jest. Tylko solić mniej no i może jakąs żurawinkę na lepsze siusiu. Może dopytaj Andziotka jeszcze? No i chyba pod koniec to już każdą z nas czekają te nieszczęsne obrzeki... trzymam kciuki, zeby się poprawiło
elis5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:54   #1818
moria44
Wtajemniczenie

Achaa, co do karmienia piersią. Ja też się obawiam jak to będzie, bo po cesarce laktacja nie aktywuje się tak szybko jak po porodzie naturalnym, może się nawet kilka dni rozkręcać więc Iguśka pewnie butlę dostanie ale kupuję taką butelkę na te pierwsze dni:
http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1

No i andziotka słusznie zauważyła, że błędem jest przystawianie do cyca dziecka za każdym razem gdy krzyczy, bo czasem wcale nie jest głodne i możne je przyzwyczaić, że cyc dobry na wszystko: jestem głodny - cyc, zmęczony - cyc, znudzony - cyc, śpiący - cyc... itd. wtedy rzeczywiście można sobie w głowę palnąć i wierzę, że kobieta może nie mieć nawet chwili na siku
W tej mojej książeczce "Dlaczego niemowlęta płaczą" opisane są pierwsze sygnały, które dziecko wysyła gdy jest głodne i zanim zaczyna płakać a jeśli już płacze i chcemy się upewnić czy to głód, to proponują przyłożenie palca do ust dziecka, jeśli żywo na niego zareaguje i będzie otwierać paszczę to pewnie głód. Nie wiem jak się to ma do rzeczywistości, no ale tak piszą

Stary 2011-03-04, 12:54   #1819
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

daisy ja sie dostosuje terminowo do was bynajmniej sie postaram.
niestety jakbys chciała mnie zabrac po drodze bardzo duzo bys musiała nadrobić z krakowa wiec nie bede Cie fatygowac
Stary 2011-03-04, 12:56   #1820
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 24kasia86 Pokaż wiadomość
Ja mieszkam w blokach, jest okolo 18-20stopni, bylismy u znajomych, mieli 24 i myslalam ze sie zagotuje

tylko ciekawe jak bede kąpać malenstwo? skoro temp. wody ma byc 37? wtedy trzeba grzejnik podkrecic do 22?
My w czerwcu w Polsce bylismy, mama mieszka w blokach, spojrzalam na termometr a tam bylo prawie 26 stopni (w mieszkaniu) - cala nasza trojka miala koszarne problemy ze spaniem, spalismy przy otwartym oknie, Olek w samej pieluszce a i tak byl caly spocony

Woda ma miec 37 powiadasz? No moze, ja do dzisiaj nie mam termometru do kapieli i temperatutre sprawdzam lokciem.

Stary 2011-03-04, 12:57   #1821
Grazin
Zakorzenienie

GG do Grazin

eve no fakt koszmarnie się śpi w takich wysokich temp;. człowiek sie co chwile budzi nie ma czym oddychac nos wysuszony...
to dziecku tez musi byc ciezko spac w takich warunkach
Stary 2011-03-04, 12:58   #1822
ddaaiissyy
Zakorzenienie

GG do ddaaiissyy

Cytat:
Dziewczyny, uciekam po moje wyniki z krzywej cukrowej i do diabetologa... Trzymajcie kciuki, żeby wszystko było dobrze...
kciuki sa, mocno zacisniete
Grazin i Eve - u małza tez z temp różnie bywa... gdybym nie dogrzewała sie piecykiem elektr to zimą byłoby pewnie z 17-18, dla mnie to masakra. Dzięki piecykowi jest ok 20 stopni a ja siedząc w domu z lapikiem na kolanach i tak okrywam sie kocem Niestety jestem ciepłolubna i tego nie zmienie ale też wole aby dzidzia nie poszła w slady mamusi... raczej w strone ojca, który gdy jest 18 stopni w domu smiga w krótkich gatkach i t-shircie - ja bym zamarzła
Eve, a otych herbatkach też juz to słyszałam... czyli nie ma co porywać sie na te HIPPy i inne badziewia ??
Z tego co Andziot i Eve mówią racjonalne podejście do dzidzi od samego początku, moze potem jednak procentować szczęściem mamuś a co za tym idzie i maluszków no to podniosłyście mnie na duchu
Jakoś damy radę i rozkminimy instrukcję obsługi naszych pociech Byle nie dać sie zwariować

24kasia86 to może u mnie tak samo ? bo te kopniaki pod piersiami były na pewno intensywniejsze aniżeli na dole brzucha czasem sie zdarzaja.. tylko ze sęk w tym, że czasem też czuję dzidzie po bokach? wiec juz nie wiem jak ona jest ułożona :| Może sie tak krecic w 27 tc ??

Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10
Twój pierwszy krzyk...

ddaaiissyy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 12:59   #1823
Lolka1212
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez andziot Pokaż wiadomość
Andziotku ale się uśmiałam! Ty zawsze nas tu rozweselasz No może tym razem dokładniej to bobas z filmiku Łzy mi pociekły ze śmiechu

Cytat:
Martulka to świętujemy !! I jeszcze na pewno dziś Lolka chyba antropia ?? i kto i kto jeszcze z nami przyłącza się do imprezki

u mnie 27 tydzień leci odkąd Gabryska jest ze mną

(..)
Kochana Ddaaiissyy nigdy o mnie nie zapomina

U mnie dziś 28 tydzień, czyli początek III trymestru

Cytat:
Napisane przez Paulizia Pokaż wiadomość
(..)ja tez dokladnie wiem kiedy Antosia trzasnelismy z 3 na 4 wrzesnia
i wiem nawet gdzie, bo w Tychach i po jakiej to ostrej klotni bylo ale jaka zgoda mila i OWOCNA byla
I ja wiem kiedy mój mały powstał
Akurat w Szwajcarii wtedy byliśmy.. i teraz tak się śmiejemy, że z małym to niezły bigos będzie, bo tak.. - dziecko Polak z krwi i kości, z niemieckiem obywatelstwem, zrobione w Szwajcarii

Paulizia jak zobaczysz Briana z BH 90210 w siódmej serii daj znać

Cytat:
Zapomniałam o fotach

zakupy tu, brzuch ze środy w albumie
Aaa.. fajowe! Dobrze tej Hanutce
A te jedne to ze Smyka chyba, tak?

U mnie dzień porządków.. Poczytałam was chwilę i zabieram się za generalkę

Aa.. i okazyjnie "trafia" mi się okazja kupienia elektrycznej niani.. nowej, chociaż bez gwarancji, fitmy Chicco.. o taka :
http://allegro.pl/chicco-065160-nian...474920501.html
Ceny średnio ok 160 zł, ja mogę mieć za połowę! Chyba się skuszę.. no chyba, że któraś z was akurat się zna i powie, że nie warto..
Stary 2011-03-04, 13:00   #1824
24kasia86
Wtajemniczenie

Cytat:
trzymam kciuki kochana
Nikosia

Stary 2011-03-04, 13:02   #1825
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elis5 Pokaż wiadomość
A Kasiu! Ja nie wyrocznia, więc może podpytaj jeszcze, ale mi gin mówił i czytałam w książce, że jak obrzęki są to właśnie i tak trzeba pić sporo. Wiem, brzmi jak paradoks, ale tak podobno jest. Tylko solić mniej no i może jakąs żurawinkę na lepsze siusiu. Może dopytaj Andziotka jeszcze? No i chyba pod koniec to już każdą z nas czekają te nieszczęsne obrzeki... trzymam kciuki, zeby się poprawiło
Ja tez slyszalam, ze im bardziej sie woda zatrzymuje, tym wiecej pic zeby pobudzic jej wydalanie
Zobaczymy jak teraz, ale w pierwszej ciazy nie spuchlam nigdzie ani ciut ciut, mam nadzieje, ze teraz tez mnie to ominie.

Cytat:
Napisane przez moria44 Pokaż wiadomość
Achaa, co do karmienia piersią. Ja też się obawiam jak to będzie, bo po cesarce laktacja nie aktywuje się tak szybko jak po porodzie naturalnym, może się nawet kilka dni rozkręcać więc Iguśka pewnie butlę dostanie ale kupuję taką butelkę na te pierwsze dni:
http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1

No i andziotka słusznie zauważyła, że błędem jest przystawianie do cyca dziecka za każdym razem gdy krzyczy, bo czasem wcale nie jest głodne i możne je przyzwyczaić, że cyc dobry na wszystko: jestem głodny - cyc, zmęczony - cyc, znudzony - cyc, śpiący - cyc... itd. wtedy rzeczywiście można sobie w głowę palnąć i wierzę, że kobieta może nie mieć nawet chwili na siku
W tej mojej książeczce "Dlaczego niemowlęta płaczą" opisane są pierwsze sygnały, które dziecko wysyła gdy jest głodne i zanim zaczyna płakać a jeśli już płacze i chcemy się upewnić czy to głód, to proponują przyłożenie palca do ust dziecka, jeśli żywo na niego zareaguje i będzie otwierać paszczę to pewnie głód. Nie wiem jak się to ma do rzeczywistości, no ale tak piszą
Ja mialam cc i z pewnoscia laktacja nie byla az tak pobudzona jak po sn, ale karmilam cycem od samego poczatku, wazne zeby przystawiac bardzo czesto i niech dzidzius ssie ile chce.
Co do ksiazki to swieta racja - w koncu dziecko ma tez inne problemy, a tylko jeden sposob komunikowania wiec nie kazdy placz jest placzem "glodowym".

Stary 2011-03-04, 13:10   #1826
moria44
Wtajemniczenie

Cytat:
... gdybym nie dogrzewała sie piecykiem elektr to zimą byłoby pewnie z 17-18, dla mnie to masakra. Dzięki piecykowi jest ok 20 stopni a ja siedząc w domu z lapikiem na kolanach i tak okrywam sie kocem Niestety jestem ciepłolubna i tego nie zmienie ale też wole aby dzidzia nie poszła w slady mamusi... raczej w strone ojca, który gdy jest 18 stopni w domu smiga w krótkich gatkach i t-shircie - ja bym zamarzła
Identyczna sytuacja jak u mnie I temp. ta sama

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
(...) wazne zeby przystawiac bardzo czesto i niech dzidzius ssie ile chce.
Też mam taki plan bo to najlepszy aktywator, ja już nawet myślałam aby wcześniej laktatorem zacząć zasysać dydki ale dopiero później zbudynienie ustąpiło i uświadomiłam sobie,że przecież póki mam łożysko to mi prolaktyna nie wzrośnie i mleka w cyckach niet więc mogłabym sobie pompować do upadłego

No zobaczymy jak to będzie, ja jestem oczywiście optymistycznie nastawiona ale i zapobiegawczo zabezpieczona więc dwie herbatki na laktacje mam, laktator ręczny, nakładki na suty i kremy na brodawki

Stary 2011-03-04, 13:11   #1827
Dziewczonka
Wtajemniczenie

Witam brzucholinki
nadrabiam, nadrabiam i końca nie ma
Ja dzisiaj znowu wyspana, obudziłam się po 11. I od wczoraj znowu małą dziwnie czuję, głównie na samym dole i strasznie boleśnie , nie mówiąc już o tym, że mam wypchany lewy bok, a prawy opadł jakbym w ciąży nie była. Jak to moje dziecko się ułożyło to ja już nie wiem?? W poniedziałek ją podejrzymy na 3d
Idę do K zapisac nr do Grazin
Dziewczonka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-04, 13:11   #1828
Eve1603
Zakorzenienie

Cytat:
kciuki sa, mocno zacisniete
Grazin i Eve - u małza tez z temp różnie bywa... gdybym nie dogrzewała sie piecykiem elektr to zimą byłoby pewnie z 17-18, dla mnie to masakra. Dzięki piecykowi jest ok 20 stopni a ja siedząc w domu z lapikiem na kolanach i tak okrywam sie kocem Niestety jestem ciepłolubna i tego nie zmienie ale też wole aby dzidzia nie poszła w slady mamusi... raczej w strone ojca, który gdy jest 18 stopni w domu smiga w krótkich gatkach i t-shircie - ja bym zamarzła
Eve, a otych herbatkach też juz to słyszałam... czyli nie ma co porywać sie na te HIPPy i inne badziewia ??
Z tego co Andziot i Eve mówią racjonalne podejście do dzidzi od samego początku, moze potem jednak procentować szczęściem mamuś a co za tym idzie i maluszków no to podniosłyście mnie na duchu
Jakoś damy radę i rozkminimy instrukcję obsługi naszych pociech Byle nie dać sie zwariować

24kasia86 to może u mnie tak samo ? bo te kopniaki pod piersiami były na pewno intensywniejsze aniżeli na dole brzucha czasem sie zdarzaja.. tylko ze sęk w tym, że czasem też czuję dzidzie po bokach? wiec juz nie wiem jak ona jest ułożona :| Może sie tak krecic w 27 tc ??
Ja tez w sumie z tych cieplolubnych, choc juz sie troszeczke przestawilam.
Herbatki... no przede wszystkim jak ma w skladzie cukier, to a wiekszosc ma
Dziecko karmione piersia nie wymaga dopajania, no chyba ze sa niewiarygodne upaly, ale mozna podac po prostu wode lub napar z rumianku.
No i koperek przy problemach brzuszkowych, nie widze potrzeby pojenia slodkimi herbatami, zwlaszcza ze jak raz nauczysz, to juz koniec

No i dziecko to tez czlowiek da sie go "opanowac", choc rozumiem, ze przy pierwszym dziecku czlowiek jest kompletnie zielony, sama bylam

Ja tam nie wiedzialam i nadal nie wiem jak jest dzidziol w brzuchu ulozony moze dlatego, ze mam warstewke tluszczyku i trudniej mi to ustalic

Stary 2011-03-04, 13:11   #1829
monika21121984
Rozeznanie

GG do monika21121984

witam
byłam dzis u gina i nic ciekawego sie nie dowiedziałam
jest wszystko ok,tyle wymruczał
dał frecepte na jakis dopochwowe na upławy i wypisał zwolnienie
taki mruk z niego ze masakra
ale kobitki sobie chwala,jest dobrym lekarzem ale małomownym,a ja jestem człowiczkiem chcacym duzo wiedziec i dlatego sie nie lubimy
posłuchałam serduszka popatrzałam jak sobie fika i tyyyyle
Stary 2011-03-04, 13:14   #1830
24kasia86
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez elis5 Pokaż wiadomość
co do soli to wlasnie wiem... hmm co lekarz to inna opinia. Dzieki za rade

Cytat:
Napisane przez Eve1603 Pokaż wiadomość
My w czerwcu w Polsce bylismy, mama mieszka w blokach, spojrzalam na termometr a tam bylo prawie 26 stopni (w mieszkaniu) - cala nasza trojka miala koszarne problemy ze spaniem, spalismy przy otwartym oknie, Olek w samej pieluszce a i tak byl caly spocony

Woda ma miec 37 powiadasz? No moze, ja do dzisiaj nie mam termometru do kapieli i temperatutre sprawdzam lokciem.
26stopni? chyba bym nie usnela... ja to nawet teraz otwieram okno i wietrze mieszkanie, bo mamy (mimo nie wysokiej temperatury) suche powietrze. Ja jestem nauczona tez niskich temp. Mieszkalam z babcia w kamienicy, jak napalila w piecu to tylko tam bylo cieplo,a tak w pokojach chlodno i wilgotno-super! a latem jaka wygoda, na dworze 30st a u babci 18-20
wiesz tak mowia ze woda do kapania powinna miec 37st nie wyobrazam sobie tego

Cytat:

tak, ja tez czuje po bokach ruchy... takie porzadne krecenie juz od konca stycznia wyczuwam wiec calkiem mozliwe ze u ciebie tak samo. Moze sa to rozlozone nozki, lub mala zmienia pozycje z jednego boku na drugi??? kiedy masz usg?
Nikosia

Edytowane przez 24kasia86
Czas edycji: 2011-03-04 o 13:16
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości