|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
Brzuszki wielkie, nogi spuchnięte a mamy MAJOWO-CZERWCOWE ciągle uśmiechnięte
|
|
9 | 15,52% |
| Wózki odlotowe, wypraweczki nowe. Szczęśliwe mamusie majowo-czerwcowe. |
|
5 | 8,62% |
| Wiosenne promyki słońca chwytamy a wkrótce dzieciaczki witamy! Mamusie maj-czerwiec 2011 |
|
13 | 22,41% |
| Czkawka, fikołek, trzy kopniaki - mamy majowo-czerwcowe i ich dzieciaki! |
|
31 | 53,45% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniak tu, kopniak tam, nowe życie w sobie mam. Mamusie wyjątkowe majowo-czerw
ddaaiissyy
czytam, czytam, caly czas czytam Ja nie mialam jakis wiekszych przebojow z karmieniem i gdyby nie moje lenistwo, to pewnie karmilabym do roku ale butelke tak szybko sie przyrzadza i dzidzius tak szybko ja oproznia ![]() Kocyk, zwlaszcza latem. powinien wystarczyc ![]() Ja tez musze byc przykryta koldra po uszy, ale wez pod uwage, ze to wszystko to kwestia przyzwyczajenia - jak nauczysz dziecko zyc w ciut chlodniejszym otoczeniu, to nic mu nie bedzie, a nawet zrobisz mu przysluge, a jak od poczatku przyzwyczaisz do zycia w temperaturze powyzej 18stopni, to i bedzie mu ciagle zimno i co chwila bedzie jakies chorobsko. U nas, z przyczyn niezaleznych, temperatura w domu rzadku osiaga 20 stopni, a zima bywalo i 12-15 i wszyscy mamy sie dobrze, a Olek poza katarem nie zaliczyl nic. nie polecam oczywiscie 12 stopni, ale przy tutejszym budownictwie to normalka ![]() Olus od poczatku "latal" z golymi nogami, ubieralam go zgodnie z zasada "1 warstwa ubrania wiecej niz ja" i traktowalam go raczej surowo pod tym wzgledem - nigdy nie zauwazylam zeby drzal z zimna i mysle, ze duzo lepiej znosi tutejszy chlod niz ja. Ach - no i pamietaj, ze malenstwa niemal zawsze maja zimne stopy i dlonie, ale nie oznacza to ze im zimno. |
|
|
|
#1802 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kopniak tu, kopniak tam, nowe życie w sobie mam. Mamusie wyjątkowe majowo-czerw
Grazin, gdybyśmy zorganizowały spotkanie całodniowe gdzieś w PL, to ja się piszę
![]() z tymi kosmetykami, to ja się też lekko wahałam, tym bardziej, że jeden z żeli ma bisabolol, a ja na rumianek uczulona [ ], ale urzekł mnie zapach, wczoraj debiut pod prysznicem i nie uczuliło mnie nic, a ciało pachniało tak, że nawet cellulit wydawał się mniejszy ![]() Eve, chłonę Twoje posty! Jesteś skarbnicą wiedzy, najchętniej siedziałabym z notesikiem i notowała |
|
|
|
#1803 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Antropia - gratuluję wizyty Cytat:
Cytat:
Ja tylko dopiszę jeszcze, że Adrian od początku był na karmieniu mieszanym, bo ja pokarmu niewiele miałam (u mnie to rodzinne). Cytat:
Cytat:
![]() A zgaga i tak mnie pod koniec dnia piekielnieeee męczyła ![]() Cytat:
Edytowane przez listopadowa80 Czas edycji: 2011-03-04 o 12:23 |
|||||
|
|
|
#1804 |
|
Zakorzenienie
|
eve ale mnie uspokoiłaś
bo u mnie w domu to tez czasami ekstremalne temp (teraz mam 16,5 st bo nikt w piecu nie zapalił ) dobrze ze dziecko do tego mozna przyzwyczaić.ale problem w tym ze u nas nie ma jednen stałej temperatury. np zawsze 18. bo jak tż pali w piecu to mamy 20 zawsze, ale juz jak w nocy wygaśnie to potrafi do 17 spaść nad ranem. to mnie przeraza ze nie ma tej stabilnosci temp. ale w sumie my nie chorujemy, chyba ze nas ktos zarazi
|
#1805 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
(ach,bo nie było to jak u mamusi w bloku mieszkać... )
|
|
|
|
|
#1806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ja nigdy w bloku nie mieszkałam to jakos nie narzekam szczególnie ![]() za to moj tz w bloku całe zycie to dla niego to była masakra ze trzeba napalic w piecu zeby ciepło było.ale teraz mogę śmiało stwierdzić ze palenie w piecu to jego hobby
|
|
#1807 |
|
Zakorzenienie
|
Poziomka
zawstydzasz mnie i oniesmielasz ![]() Grazin ooo, to doskonale mnie rozumiesz i ja Ciebie - temperaturowo U mnie jest ogolnie chlodno, ale na 2gim pietrze, gdzie mamy sypialnie to juz ekstremalne rzeczy sie dzieja lacznie z lodem na szybie (od wewnatrz). ale to wina tutejszej technologii i braku przystosowania do zimy, a dopiero od 3 lat sa zimy ze sniegiem. Domy sa betonowo-kartonowe, latwo je ogrzac, ale trudno to cieplo zatrzymac, wiec zima bylo naprawde nieciekawie. No i u mnie te temperatury tez nie sa stale, w tym momencie mysle, ze na gorze jest ok. 16 stopni, jak sie slonce przesunie to bedzie 20, a wieczorem spadnie do 15, wiec spokojnie. Teraz Olek do spania ma bodziaka z krotkim rekawem i na to albo pajaca albo pizame z polaru, spi zazwyczaj odkryty, rozkopuje sie strasznie, wiec raczej nie jest mu za goraco, ale gdyby bylo mu za zimno, to z pewnoscia by nas o tym poinformowal nie przejmuj sie na zapas. |
|
|
|
#1808 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuje eve
![]() a jak z kąpaniem? w łazience dogrzewacie dodatkowo?? bo gdzies czytałąm ze maluszka trzeba kąpać jak temp otoczenia ma 25. a u nas to chyba nawet w lecie tyle nie ma ![]() ps. ale mi sie ten moj mały smrodek wypina czuje chyba jego kolano po lewej stronie
|
#1809 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, uciekam po moje wyniki z krzywej cukrowej i do diabetologa... Trzymajcie kciuki, żeby wszystko było dobrze...
|
|
|
|
#1810 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a tak naprawdę to myślę,że jakoś same wyczujemy w czym dziecku najlepiej spać i jak je ubierać Wszystkiego się nauczymy ![]() ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:39 ---------- ja tez gdzieś to czytałam. moja koleżanka jak ma kąpać Małego to dogrzewa dodatkowo. |
|
|
|
|
#1811 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ooo jak moje kosmetyczne guru tak mówi to ja tez nabędę te cudeńka ! zawsze sie bałam takich kosmetyków ale to też zalezy chyba kto je produkuje prawda? Zazdroszczę jak ktoś umie czytać składy !! Oj co ja bym za to dała aby choć mieć jako takie pojecie... A ktoś z Was pisał, że dla Biedrony kosemtyki robi Tołpa ?? czy mnie się to śniło ??? Mary... a mogę jeszcze o coś zapytać :-P słyszałas cos albo czytałaś o sklepie internetowym Biochemia Urody ? http://biochemiaurody.com/ Jest bardzo chwalony, nawet tu na wizazu ma swoj wątek i tak wydaje mi się, że chyba faktycznie nie faszerują tych kosmetyków jakimiś sztucznościami itp... a do tego... smieszne ceny... Mogłabyś swoje zdanie wyrazić ? choc 1 zdanie please ![]() ![]() Zakupy czad a do "brzucha" zaraz zajrzę ![]() Cytat:
Catia88; Twoja dzidzia czuje ze to weekend Cytat:
Wyrodna matka jestem i nadal nie mam bladego pojecia gdzie leży gabryska.. poza tym, że w moim brzuchu ![]() Siasiu kiedy, to kwestia dogadania Musimy się do Grazin dopasowac, jak ona autko bedzie miała... No i po drugie co z pracą Moniquac i moją bo w tygodniu może nam być cięzko, jednakże myslę, ze już na pewno bliżej niż dalej naszego L-4 Mamy jeszcze jakieś kolezanki z okolic, prawda ? Grazin; no jeśli bym z Krk jechała to jakoś bym skądś mogła Cie zgarnąć Może wziełabym małza autko, to byłoby nam dwóm brzuchatkom wygodniej bo ono większe niż moje Nic mi nie faluje Tzn nie przygladam sie powiem szczerze tak dokładnie, od czasu do czasu kuknę (tak raz na tydzień) ale nie zaobserwowałam nic ;( To na pewno przez fałdy tłuszczu nie widze Eve wieeeeele cennych informacji dostarczył mi Twoj post! Bladego pojęcia nie miałam, że dzidzia ma często zimne łapki i nóżki.. znająć siebie bym panikowała, że wrodziła sie w mami i na pewno jest jej zimno ! A zgadzam sie z Toba, ze takie przegrzanie nie jest dobre z żadnego powodu... Ja sama jako dziecko byłam "chowana pod kloszem" i nawet lodów dłuuuugo (Bo chyba do 2 czy 3 klasy podstawówki) mami mi nie dawała bo sie przeziebie i nic dobrego z tego nie wychodziło.. bo i tak chorowałam. Wezmę sobie do serca, to co mi napisałaś, dziękuję
|
|
#1812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1813 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za wyniki ![]() Eve - oooo z tymi rączkami i nóżkami nie widziałam, myślałam że zawsze ciepłe mają być Ja też nie chcę przegrzewać małej więc też będę stosować zasadę +1 warstwa więcej niż ma TŻ, bo ja to zmarznięta jestem i czasem nawet latem o poranku w bluzie chodzę a do spania to sobie nie wyobrażam krótkich spodenek albo bluzeczek ![]() Cytat:
Tutaj podają aby się spakować min. 6 tyg. przed terminem: http://www.wzorowamama.pl/pakowanie_..._szpitala.html Dziewczynki, sławetny już kocyk z dziurkami jest w Mothercare po 35zł więc cena chyba nie jest zła. Dziś widziałam kolory różowy, niebieski, ecru i żółty
|
|
#1814 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
bo podobno lezy glowka w dol, chyba sie nie przekrecila no ale od zawsze (tzn.dlugo) czuje kopniaki wysokosliczne ciuszki brzuszek zaraz oblukam.Ja mieszkam w blokach, jest okolo 18-20stopni, bylismy u znajomych, mieli 24 i myslalam ze sie zagotuje ![]() tylko ciekawe jak bede kąpać malenstwo? skoro temp. wody ma byc 37? wtedy trzeba grzejnik podkrecic do 22?
04.05.2011r. godz.21.42 Nikosia Edytowane przez 24kasia86 Czas edycji: 2011-03-04 o 12:50 |
||
|
|
|
#1815 |
|
Raczkowanie
|
Witam Brzucholki
Niestety Was nie nadrobię dzisiaj, może w weekend spróbuję. Wczoraj tak się tymi cholernymi pączkami przytrułam, że miałam niezłe przejścia kibelkowe, aż się boję o dzidzi. Cały układ pokarmowy odmówił mi posłuszeństwa i dziś też nie jest najlepiej. A musiałam rano na badania iść - no to mi wyjdą wyniki Dzięki za liczne porady, ostatecznie kupiony CZARNY!!! A co! niech gadają ludzie, że to nie kolor dla dziecka. Ale jak limuzyna to limuzyna. Anulinka Agus, pewnie że kupuj leżaczko-bujaczek. Jak Ci się podoba i możesz to w ogóle nie ma dyskusji. W sumie to jak pomyślę ile kasy się przesrywa na jakieś głupoty to na konkrety mi nie szkoda, znaczy dla dzidziolka mi nie szkoda,bo sobie to strasznie czasem sknerzę. U nas na wózek dał Dziadek więc same rozumiecie. Zresztą nie jest to chyba jakaś wypaśna fura w porównaniu do mutsy czu mury, chociaż fotelik wzięliśmy faktycznie z tych lepszych i to on zawyżył cenę znacznie. No ale ja stawiam na bezpieczeństwo w samochodzie a zamierzamy dużo jeździć.Lolka to Ty chyba o te kółka pytałaś. No ja za pompowanymi, ale to też ze względu na jazdę terenową. O wózkach to ja przez 3 miesiące myślałam, oglądałam, wybierałam i chyba zawsze będzie coś co nie pasuje. Az tż szlag trafiał, bo jak już myślał, że koniec, to ja znowu że coś mi nie pasuje ![]() Dzizas, ale się rozpisałam, może mi już lepiej niż myslałam. |
|
|
|
#1816 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i co sama wyprobowalam ![]() Olek pierwszy raz jadl lody (malusienko) chyba na swoj roczek. Mleczko pije cieple, obiadki tez, ale do picia dostaje wode w temp. pokojowej i je jogury z lodowki i serki i tak bylo od poczatku wlasciwie. Prawde mowiac, jak widze, ze cos mu nie szkodzi, to nie wyczyniam "cyrkow", staram sie od samego poczatku nie przesadzac i traktowac go normalnie, ale podobnie jak Andziot jestem bardzo cieta na podawanie dzieciaczkom slodyczy i tych wszystkich "dzieciowych" herbatek, w ktorych jest tona cukru. Teraz zdarza sie herbatnik, czy mis zelowy, czy kawaleczek ciasta, ale bardzo rzadko, daje mu ciasteczka dla dzieci, ktore dla mnie sa po prostu obrzydliwe, a juz z pewnoscia nie sa slodkie i Olus jest zachwycony No i chrupki kukurydziane - towar nr1 ![]() |
|
|
|
|
#1817 |
|
Raczkowanie
|
A Kasiu! Ja nie wyrocznia, więc może podpytaj jeszcze, ale mi gin mówił i czytałam w książce, że jak obrzęki są to właśnie i tak trzeba pić sporo. Wiem, brzmi jak paradoks, ale tak podobno jest. Tylko solić mniej no i może jakąs żurawinkę na lepsze siusiu. Może dopytaj Andziotka jeszcze? No i chyba pod koniec to już każdą z nas czekają te nieszczęsne obrzeki... trzymam kciuki, zeby się poprawiło
|
|
|
|
#1818 |
|
Wtajemniczenie
|
Achaa, co do karmienia piersią. Ja też się obawiam jak to będzie, bo po cesarce laktacja nie aktywuje się tak szybko jak po porodzie naturalnym, może się nawet kilka dni rozkręcać więc Iguśka pewnie butlę dostanie ale kupuję taką butelkę na te pierwsze dni:
http://allegro.pl/listing.php/search...&change_view=1 No i andziotka słusznie zauważyła, że błędem jest przystawianie do cyca dziecka za każdym razem gdy krzyczy, bo czasem wcale nie jest głodne i możne je przyzwyczaić, że cyc dobry na wszystko: jestem głodny - cyc, zmęczony - cyc, znudzony - cyc, śpiący - cyc... itd. wtedy rzeczywiście można sobie w głowę palnąć i wierzę, że kobieta może nie mieć nawet chwili na siku ![]() W tej mojej książeczce "Dlaczego niemowlęta płaczą" opisane są pierwsze sygnały, które dziecko wysyła gdy jest głodne i zanim zaczyna płakać a jeśli już płacze i chcemy się upewnić czy to głód, to proponują przyłożenie palca do ust dziecka, jeśli żywo na niego zareaguje i będzie otwierać paszczę to pewnie głód. Nie wiem jak się to ma do rzeczywistości, no ale tak piszą
|
#1819 |
|
Zakorzenienie
|
daisy ja sie dostosuje terminowo do was
bynajmniej sie postaram.niestety jakbys chciała mnie zabrac po drodze bardzo duzo bys musiała nadrobić z krakowa wiec nie bede Cie fatygowac
|
#1820 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Woda ma miec 37 powiadasz? No moze, ja do dzisiaj nie mam termometru do kapieli i temperatutre sprawdzam lokciem. |
|
|
|
|
#1821 |
|
Zakorzenienie
|
eve no fakt koszmarnie się śpi w takich wysokich temp;. człowiek sie co chwile budzi nie ma czym oddychac nos wysuszony...
to dziecku tez musi byc ciezko spac w takich warunkach
|
#1822 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Grazin i Eve - u małza tez z temp różnie bywa... gdybym nie dogrzewała sie piecykiem elektr to zimą byłoby pewnie z 17-18, dla mnie to masakra. Dzięki piecykowi jest ok 20 stopni a ja siedząc w domu z lapikiem na kolanach i tak okrywam sie kocem Niestety jestem ciepłolubna i tego nie zmienie ale też wole aby dzidzia nie poszła w slady mamusi... raczej w strone ojca, który gdy jest 18 stopni w domu smiga w krótkich gatkach i t-shircie - ja bym zamarzła ![]() Eve, a otych herbatkach też juz to słyszałam... czyli nie ma co porywać sie na te HIPPy i inne badziewia ?? Z tego co Andziot i Eve mówią racjonalne podejście do dzidzi od samego początku, moze potem jednak procentować szczęściem mamuś a co za tym idzie i maluszków Jakoś damy radę i rozkminimy instrukcję obsługi naszych pociech Byle nie dać sie zwariować 24kasia86 to może u mnie tak samo ? bo te kopniaki pod piersiami były na pewno intensywniejsze aniżeli na dole brzucha czasem sie zdarzaja.. tylko ze sęk w tym, że czasem też czuję dzidzie po bokach? wiec juz nie wiem jak ona jest ułożona :| Może sie tak krecic w 27 tc ??
|
|
#1823 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
No może tym razem dokładniej to bobas z filmiku Cytat:
U mnie dziś 28 tydzień, czyli początek III trymestru ![]() Cytat:
Akurat w Szwajcarii wtedy byliśmy.. i teraz tak się śmiejemy, że z małym to niezły bigos będzie, bo tak.. - dziecko Polak z krwi i kości, z niemieckiem obywatelstwem, zrobione w Szwajcarii ![]() Paulizia jak zobaczysz Briana z BH 90210 w siódmej serii daj znać ![]() Aaa.. fajowe! Dobrze tej Hanutce A te jedne to ze Smyka chyba, tak? U mnie dzień porządków.. Poczytałam was chwilę i zabieram się za generalkę Aa.. i okazyjnie "trafia" mi się okazja kupienia elektrycznej niani.. nowej, chociaż bez gwarancji, fitmy Chicco.. o taka : http://allegro.pl/chicco-065160-nian...474920501.html Ceny średnio ok 160 zł, ja mogę mieć za połowę! Chyba się skuszę.. no chyba, że któraś z was akurat się zna i powie, że nie warto.. |
|||
|
|
|
#1824 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1825 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zobaczymy jak teraz, ale w pierwszej ciazy nie spuchlam nigdzie ani ciut ciut, mam nadzieje, ze teraz tez mnie to ominie. Cytat:
Co do ksiazki to swieta racja - w koncu dziecko ma tez inne problemy, a tylko jeden sposob komunikowania wiec nie kazdy placz jest placzem "glodowym". |
||
|
|
|
#1826 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I temp. ta sama Cytat:
![]() No zobaczymy jak to będzie, ja jestem oczywiście optymistycznie nastawiona ale i zapobiegawczo zabezpieczona więc dwie herbatki na laktacje mam, laktator ręczny, nakładki na suty i kremy na brodawki
|
|
#1827 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam brzucholinki
nadrabiam, nadrabiam i końca nie ma ![]() Ja dzisiaj znowu wyspana, obudziłam się po 11. I od wczoraj znowu małą dziwnie czuję, głównie na samym dole i strasznie boleśnie , nie mówiąc już o tym, że mam wypchany lewy bok, a prawy opadł jakbym w ciąży nie była. Jak to moje dziecko się ułożyło to ja już nie wiem?? W poniedziałek ją podejrzymy na 3d ![]() Idę do K zapisac nr do Grazin
|
|
#1828 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez w sumie z tych cieplolubnych, choc juz sie troszeczke przestawilam.Herbatki... no przede wszystkim jak ma w skladzie cukier, to Dziecko karmione piersia nie wymaga dopajania, no chyba ze sa niewiarygodne upaly, ale mozna podac po prostu wode lub napar z rumianku. No i koperek przy problemach brzuszkowych, nie widze potrzeby pojenia slodkimi herbatami, zwlaszcza ze jak raz nauczysz, to juz koniec No i dziecko to tez czlowiek da sie go "opanowac", choc rozumiem, ze przy pierwszym dziecku czlowiek jest kompletnie zielony, sama bylam ![]() Ja tam nie wiedzialam i nadal nie wiem jak jest dzidziol w brzuchu ulozony moze dlatego, ze mam warstewke tluszczyku i trudniej mi to ustalic ![]() |
|
|
|
|
#1829 |
|
Rozeznanie
|
witam
byłam dzis u gina i nic ciekawego sie nie dowiedziałam jest wszystko ok,tyle wymruczał dał frecepte na jakis dopochwowe na upławy i wypisał zwolnienie ![]() taki mruk z niego ze masakra ale kobitki sobie chwala,jest dobrym lekarzem ale małomownym,a ja jestem człowiczkiem chcacym duzo wiedziec i dlatego sie nie lubimy posłuchałam serduszka popatrzałam jak sobie fika i tyyyyle
|
|
#1830 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() wiesz tak mowia ze woda do kapania powinna miec 37st nie wyobrazam sobie tegoCytat:
kiedy masz usg?
04.05.2011r. godz.21.42 Nikosia Edytowane przez 24kasia86 Czas edycji: 2011-03-04 o 13:16 |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

ale butelke tak szybko sie przyrzadza i dzidzius tak szybko ja oproznia 

) dobrze ze dziecko do tego mozna przyzwyczaić.
(ach,bo nie było to jak u mamusi w bloku mieszkać...
)

Czekamy na Ciebie fasolko