|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2431 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
Cytat:
Ale czy w rozmowach z katem był temat Holokaustu? Nie pamiętam... Ja bym Ci proponowała Szpilmana-Pianistę, albo Arkę Schindlera ![]() Literatury przedmiotu jest mnóstwo- ja korzystałam w swojej z "leksykonu XX wieku" (Joanna pyszny, Andrzej Zawada), z tego co pamiętam motyw holokaustu także był tam ujęty. Aha i dziewczyny- nie ma co się stresować maturą ![]() Matura przy sesji to tabliczka mnożenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2432 |
Rozeznanie
|
Witam. Jestem tegoroczną maturzyską i właśnie niedawno zabrałam się za moją pracę ustną z polskiego.
Temat: Motyw wędrówki w literaturze i sztuce. Omów jego różnorodność na wybranych przykładach. Mam problem z napisaniem konspektu... W lit. podmiotu umieścilam lektury - Kordian (Słowacki), Latarnik (Sienkiewicz), Odyseja (Homer). Mój temat dotyczy zarówno literatury jak i sztuki więc wybrałam dodatkowo obrazy - Powrót syna marnotrawnego (Rembrandt), Ślepcy (Breugel). Mój problem polega na tym, że o ile umiem opisać bibliografie lektur, to z obrazami jest już gorzej. Nie wiem jak się za to zabrać. O tych obrazach też będę musiała coś mówić, czyli bedę musiała skorzystać z jakiegoś opracowania. Nie wiem czy w literaturze podmiotu umieścić sam obraz (w lit. przedmiotu jakieś ewentualne opracowanie) i jeśli tak to jak je opisać. Jeśli przykładowo obraz znajduje się w jakiejś "Encyklopedii malarstwa"to mam podać konkretną stronę? Czy po prostu napisać: Rembrandt, Powrót syna marnotrawnego? (a może jakąś stronę internetową?) Przepraszam jeżeli pytanie jest niezrozumiałe bądź głupie. Niestety w szkole nie mogę polegać na swoim poloniście... Proszę o rady bo nie wiem jak się za to zabrać... Edytowane przez dzbanek do kawy Czas edycji: 2011-03-04 o 12:47 |
![]() ![]() |
![]() |
#2433 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2434 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2435 |
Konto usunięte
|
ale mnie nie chodzi o to, żeby napisać, gdzie to widziałaś, tylko podać materiały, z których skorzystałaś opisując obraz. tak, jak trzeba podać opracowanie do lektury, którą się omawiało. musisz podać jakieś naukowe źródło informacji. nie ma takiej możliwości, ze mówisz komisji, że nie korzystałaś z żadnych opracowań, tylko wszystko zinterpretowałaś sama. a to dlatego że na maturze ustnej z polskiego ocenia się między innymi umiejętność selekcjonowania informacji i korzystania z tekstów naukowych.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2436 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Chodzi mi tylko o literaturę podmiotu (czyli o co się opieram w całej mojej pracy) . W lit. podmiotu wymieniam przykładowo: Szekspir W., "Makbet", tłum. Barańczak S., Kraków 1998. Mój temat: Motyw wędrówki w literaturze i sztuce. Wedle mojego rozumowania to również w literaturze podmiotu powinnam podać coś związanego ze sztuką (w mojej pracy będą to dwa obrazy). Problem w tym, że nie wiem jak te obrazy opisać w literaturze podmiotu. Bo skoro książkę muszę w pewien określony sposób (nazwisko i imię autora, wydawnicwto, data itd), to obraz jak? Rembrandt, Powrót syna marnotrawnego czy Rembrandt, Powrót syna marnotrawnego, X, 2010, ilustracja nr X Przepraszam, że pytam o takie coś, ale naprawdę jestem w kropce. Przeszukałam już wszystko i naprawdę nie wiem ![]() PS W literaturze przedmiotu oczywiście podam z jakich opracowań, artykułów itd. korzystałam. Inne tematy nie są związane ze sztuką, dlatego wszystkie obrazy, filmy można po prostu umieścić w literaturze przedmiotu i koniec. Dowiedziałam się jedynie, że jeżeli chcę pokazać reprodukcje tych obrazów (a chcę!) to powinnam właśnie w materiałach dodatkowych to napisać. Powtarzam, mój temat dot. sztuki szeroko pojętej więc wydaje mi się, że to powinno zostać odnotowane w literaturze podmiotu (czyli głównych materiałów na których bazuje cała moja prezentacja, która dot. zarówno literatury jak i sztuki) Proszę Was, doradźcie mi coś. Może ktoraś miała podobny temat? Pozdrawiam ![]() Edytowane przez dzbanek do kawy Czas edycji: 2011-03-05 o 17:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2437 |
Rozeznanie
|
Nie wiem czy dobrze rozumiem i czy pomogę drogi dzbanku do kawy, ale ja również mam obraz i nauczycielka kazała mi go zapisać tak:
M. M. da Caravaggio, Nawrócenie w drodze do Damaszku, [w ![]() (czyli najpierw malarza, później nazwę obrazu i z jakiej książki czy albumu wzięłam dany obraz, a na końcu autora albumu.) |
![]() ![]() |
![]() |
#2438 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() hmm, no to naprawdę nie wiem. ja mam temat tylko o literaturze i nie wiem jak to powinno być w Twoim przypadku. ale chyba faktycznie, jesli chcesz pokazać reprodukcję, to raczej musisz napisać skąd ją wzięłas |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2439 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() giginthesky, ja sama potem czytałam to co tu nabazgrałam i wierzę, że można było mnie nie zrozumieć za pierwszym razem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2440 |
Zadomowienie
|
"Różne realizacje motywu zbrodni i kary w literaturze. Porównaj je, analizując wybrane utwory." - ma może któraś z was taki temat ? Jakie lektury dobrałyście ?
![]()
#2441 |
Raczkowanie
|
Cześć
![]() Wybrałam: Mendel Gdański Zdążyć przed Panem Bogiem Lalka Początek Jak uważacie czy może inne lektury ? Dziękuję za odpowiedź ![]() Edytowane przez monisia222 Czas edycji: 2011-03-09 o 09:14 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2442 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny. Temat mojej prezentacji to "Omów nietolerancję Polaków wobec mniejszości narodowych na wybranych przykładach literackich". Pracę mam już prawie całą gotową, jednak zauwazyłam, że skorzystałam tylko z książek odwołujących się do Żydów. Myślicie, że to źle i przez to mogę nie zdać? Może któraś z Was mogłaby mi zaproponować jakąś książkę pasującą do mojego tematu, jednak nie odwołująca się do Żydów?
Z góry bardzo dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2443 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Między uczuciem a obowiązkiem. Zanalizuj dylematy wybranych bohaterów literatury romantycznej i młodopolskiej i brakuje mi utworów z młodej polski (mam tylko Ludzi bezdomnych) Może ma ktoś ten temat i mógłby pomóc? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2444 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:33 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2445 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() Tematem mojej prezentacji jest: "Samotność i jej wpływ na postępowanie bohaterów. W rozważaniach odwołaj się do doświadczeń wybranych postaci literackich". Zastanawiam się nad literaturą podmiotu. Myślicie, że utwory takie jak "Cierpienia Młodego Wertera", "Ludzie Bezdomni", i "Legenda o św. Aleksym" będą dobre? Zależy mi, żeby każdy z tych utworów był z innej epoki. Czy taka literatura podmiotu do tego tematu będzie dobra? Bardzo proszę o szybką odpowiedź ![]() Pozdrawiam Kasia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2446 |
Raczkowanie
|
Czy w prezentacji trzeba zamieszczać książkę spoza kanonu lektur? To jest obowiązkowe?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2447 |
Rozeznanie
|
.
Niech nikt i nic nie zdoła Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy, które sobie wymarzyłaś... Edytowane przez FeelingGood Czas edycji: 2011-05-01 o 10:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2448 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2449 |
Raczkowanie
|
czeeść maturzystki
![]() a książki to : pijaństwo- krasickiego pętla-hłaski hera moja milość-onichimowskiej kokaina-rosiek dzieci z dworca zoo i mam pytanie czy to wystarczy? one są stosunkowo krotkie, pijaństwo to satyra reszta ma okolo 50-100 str, tylko dzieci z dworca zoo są dluższe. i myślicie ze to wystarczy?
#2450 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez celestica Czas edycji: 2011-06-20 o 20:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2451 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2452 |
Raczkowanie
|
potrzebuje obrazu. cos z drogi krzyżowej, biczowania, ogolnie z meki Chrystusa. jakos nic nie "wpadło mi w oko"...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2453 |
Przyczajenie
|
Szukam czegos do literatury przedmiotu, coś o buncie prometejskim, nowelistyce pozytywistycznej może też być odnośnie twórczości Byron'a. Tylko tu naprawdę chodzi o książki nie jakieś streszczenia bądź dzieła własne forumowiczów portali typu bryk. Jeżeli ktoś będzie w stanie mi pomóc będę ogromnie wdzięczny.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2454 |
Raczkowanie
|
dziendobry - nie ważne ile stron mają książki, ale ile znajdziesz w nich różnych przykładów, obrazów itp do zanalizowania
![]() ![]() A co myślicie o takich książkach to tematu "Omów różne sposoby przedstawienia młodzieży w literaturze"?? ![]() "Mit o Dedalu i Ikarze" "Kordian" I akt "Przedwiośnie" "Kamienie na szaniec" "Śliczna dziewczyna" Hłaski |
![]() ![]() |
![]() |
#2455 |
Raczkowanie
|
![]() Zastanawiam się nad tezą: Sny, stany deliryczne i podświadomość są elementami kształtującymi ludzką świadomość oraz wyobraźnię, która jest ważnym źródłem wiedzy o człowieku. Możecie mi coś doradzić w kwestii literatury podmiotu? Z filmów to raczej zdecyduję się na Psa Andaluzyjskiego, natomiast z malarstwa myślałam nad Dalim i Ernstem. Natomiast mam problem z książkami. Jedynym pomysłem narazie są Sklepy Cynamonowe Schultza. Bardzo proszę o pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2456 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() Mam nadzieję że nie maci nic przeciwko że się podepnę tyle osób tu pyta o maturę może ktoś mi pomoże, otóż ja też mam problem odnośnie prezentacji maturalnej wybrałam sobie temat Wieś i miasto jako dwie przestrzenie życia ludzi. Nie wiem jak zacząć pisać pracę , jak możecie to pomóżcie ![]() Edytowane przez Aanulka008 Czas edycji: 2011-03-27 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#2457 |
Raczkowanie
|
Witam,
ja wybrałam temat: motyw winy i kary w literaturze. Chce wykorzystac makbeta, dziady cz.2, zbrodnie i kare oraz prometeusza. ale nie wiem jak polaczyc to wszystko w jedna calosc. bo nie wystarczy tylko po kolei opisac na kazdym przykladzie wine i kare kogos, a jakos to polaczyc. ktos ma jakies pomysly? ![]() PS: przepraszam, cos sie zamotalam, ale wierze. ze zrozumiecie ![]() Edytowane przez Kieara Czas edycji: 2011-03-21 o 13:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#2458 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, mam temat "Poetyckie rozmowy z bogiem.Przedstaw temat na przykładzie literatury z różnych epok"myślałam o 'Rozmowie mistrza polikarpa ze śmiercią','Trenach'/'Hymnie'Kochanowskiego,'D ziadach cz.III'Mickiewicza,'Zdąży ć przed Panem Bogiem'H.Krall.Co o tym myslicie?dziękuję za wszelkie sugestie
![]()
#2459 |
Przyczajenie
|
Witam.
Jestem tegoroczną maturzystką i mój temat to: "Czy inny znaczy gorszy? Omów na wybranych utworach różnych epok." Jest to z działu literatury i czy w takim razie mogę użyć jakiś obrazów, prezentacji? Wszędzie słyszę inną odpowiedź i już sama nie wiem. Co o tym wiecie? I co poleciłybyście mi aby uatrakcyjnić wypowiedź? z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2460 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:40.