|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Mega rozczarowana "zdrowym odżywianiem"
Hej
![]() Piszę, gdyż chcę wylać swój cały żal i jednocześnie prosić o jakieś rady ![]() Zaczęło się normalnie - chciałam schudnąć, pozbyc się tłuszczyku na brzuchu, zgrabniej wyglądać. Ograniczyłam więc do minumum wszelkie tłuszcze, cukry i inne niezdrowe rzeczy. Zaczęłam delikatnie ćwiczyć ( 3x w tyg po 30-40 min.) Ciągnie się to już od 4-5 mies. i nic - żadnych pozytywnych rezultatów. Mało tego, wpadłam w jakąś manię liczenia kalorii, gotowania wszyskiego co "dietetyczne". Efekt jest taki, że ani nie ważę mniej, ani nie ubyło mi centymetrów tu i ówdzie - za to mam zatrzymanie okresu, złe samopoczucie, słabe paznokcie ( pomimo, że jabłaka, marchewki i brokuły itp. były stale w moim menu i dodatkowo łykałam minerały i witaminu dla osób "odchudzających się"). Niepotrzbnie to wszystko zaczynałam. Tym bardziej, że wszystkie "indexy i liczniki" miałąm w normie. Jeszcze rok temu jadłam wszystko i nie przejmowałam się kaloriami. Dzisiaj unikam wyjść ze znajomymi na piwo czy pizze ( bo przecież pochłonę ogromną ilość kalorii). A ważę tyle samo, wyglądam tak samo i wcale nie czuję się lepiej. Wiem, że nie jest to motywujące dla osób rozpoczynających dietę, ale musiała się gdzieś pożalić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mega rozczarowana "zdrowym odżywianiem"
A to nie jest czasami tak, że skoro ćwiczysz 3 razy w tygodniu to ważysz tyle samo, bo tłuszcz zamieniasz na mięśnie, które też muszą ważyć?
![]() A cm wcale nie lecą, nie poprawiła Ci się jędrność, proporcje? Może pijesz za mało wody, jesz dużo węgli wieczorem itd. ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
jakoś to dla mnie nierealne
albo wcale nie jesz tak dietetycznie jak twierdzisz - tzn. np jesz same zdrowe rzeczy ale niestety jesz ich tyle, że po prostu jesteś na utrzymaniu a nie na redukcji (ewentualnie jak koleżanka wyżej wspomniałą - jesz np. mało kcal ale za to kompletnie bez zbilansowania stosunku B/T/W) albo jesteś na coś chora - nie wiem - np. tarczyca albo ćwiczysz tak, że zamieniasz tłuszczyk w mięśnie a mięśnie ważą więcej niż tłuszczyk no bo nie ma fizycznej siły żeby na ujemnym bilansie kcal i dodatkowo ćwicząc przez 5 miesięcy nie schudnąć
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jak można zamieniać tłuszczyk na mięśnie?
Przecież to dwie osobne tkanki, czyż nie?
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
dokładnie tak. Nie da się zamienić jednej na drugą. Pierw trzeba spalić tłuszcz, potem wyrzeźbić mięśnie
![]()
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a poza tym nie dziwie się, że straciłaś okres, włosy, paznokcie itp jak wyeliminowałaś tłuszcze wszelakie, kłania się podstawowa wiedza z zakresu nawet biologii w liceum i całe szczęście, że zdrowe odżywianie dałaś w cudzysłowie, bo coś mi się wierzyć nie chce, że ma ono coś z dbaniem o zdrowie wspólnego ![]() poza tym "delikatnie ćwiczyć" cokolwiek miałoby to znaczyć, a kojarzy mi się z czytaniem książki na rowerze stacjonarnym- nie wystarczy ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
polecam ten filmik-wiele wyjaśnia ( 0bejrzyj do końca )
http://www.youtube.com/watch?v=i0p0bbjwjAA
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
nie miałam na myśli "fizycznego" magicznego przemieniania się komórek tkanki tłuszczowej w mięśnie
![]() myślałam, że to na tyle oczywiste że nie trzeba tego tłumaczyć ale ok - mam na myśl fakt, że dziewczyna spala tłuszcz z komórek tłuszczowych a dzięki ćwiczeniom rozbudowuje mięśnie - przez co w ciele miejsce malejących komórek tłuszczowych zajmują rozrastajace się mięśniowe - co w skórcie można ująć - zamianą tłuszczu na mięśnie na przyszłość będę pamiętać, że lepiej popełnić długi wywód bo niektórzy uwielbiają się czepiać słówek --acz zaznaczę, że w powyższe też nie wierzę bo jak autorka była na ujemnym bilansie to jej się raczej żadne mięśnie nie rozbudowały bo niby z czego? dla mnie to albo wcale nie jest dieta albo autorka jest na coś chora
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Auorko, podaj swoje przykładowe jadłospisy.
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
To nie jest tak, że się czepiam.
Po prostu spotkałam się z wieloma różnorakimi opiniami na ten temat i wolę dopytać o co chodzi. Nie jestem mistrzem w dziedzinie fitnessu, dlatego też dopytuje, jeśli coś mi się nie zgadza.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Przyznam sie bez bicia, że w sposób drastyczny ograniczyłam tłuszcze. Całkowicie zrezygnowałam z masła, oliwy, o oleju nie wspomnę. Po prostu odrzucają mnie tłuszcze w takiej "czystej" postaci. Ryb bardzo nie lubię stąd też mało kiedy pojawiały się w mojej diecie. Próbowałam z serami, ale oczy kierowały się od razu na skład i te 20 kilka gram w 100g skutecznie mnie zniechęcało.
Inna rzecz, że może rzeczywiście trochę lepszą mam kondycję, choć "objętościowo" tego nie widać ![]() Ale najgorsze jest to, że sobie wbiłam do łba -im mniej kalorii tym lepiej! Potrafię stać i czytać składy wszystkich szyneczek czy jogortów ( który ma mniej tłuszczu, który mniej kalorii) ![]() A te wszystkie inne objawy wiem, że mogą być wskazywać na jakąś chorobę, ale przeraża mnie ta myśl... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
A na fitnessie wbijają, że na ujemnym bilansie nic nie ma prawo ci się rozrosnąć. To jak to w końcu jest? Chudniemy z tkanki tłuszczowej i jednocześnie tyjemy w tkance mięśniowej? trochę to nielogiczne.
![]() |
#14 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
Boże.. utrata tłuszczu to katabolizm tylko przy ujemnym bilansie, a budowanie mięśni to anabolizm tylko przy dodatnim. nie tak łatwo spalić tłuszcz (nie mówię tu o traceniu na wadze) jak się wydaje. często trzeba wylać z siebie tzw hektolitry potu, zawsze mnie bawi jak komuś się mają zbudować mięśnie od jakichś tam ćwiczonek. u kobiet to nie jest takie proste, często trzeba wielu lat takich regularnych ćwiczonek żeby coś było widać. co innego przy super treningu siłowym, interwałowym i zbilansowanej diecie. na moje oko dieta autorki leży i kwiczy a 30 minutowe treningi nie są spalającymi o 1000 kcal.. nie chcę być nie miła, naprawę mówię co myślę
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie tyle co kalorii tylko danego składnika. Jak jest mało tłuszczy a dużo węgli to oragnizm sobie dorobi z tłuszcz z węgli, jak mało węgli to oranizm dorobi sobie węgle z białka, jak mało węgli i białka to organizm zacznie czerpać własnych zasobów itd... kalorie sie nie liczą tylko ile danych składników dostarczasz, nom i body-wisdom ![]() Edytowane przez Edo_ergo_sum Czas edycji: 2011-02-23 o 22:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Wtajemniczenie
|
Jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania już od bardzo dawna. Zastanawiam się jak można wyeliminować całkowicie tłuszcze z diety? Przecież bez tłuszczy nie będziesz przyswajać witamin, bez nich nie licz na zdrowe paznokcie czy włosy. Jeśli masz tak ,,zdrowo,, się odżywiać, to lepiej rzuć to całkiem i zacznij jeść wszystko, bo wyjałowisz organizm jak ziemię w Arizonie, nabawisz się anemii i innych dolegliwości. Z tym nie ma żartów. Pamiętaj też, że zdrowe odżywianie i ruch pozbawi Cie kilogramów, ale nie nastąpi to tak radykalnie jak po zastosowaniu jakichś drakońskich diet. Ryby są bardzo zdrowe, nie powinnaś ich eliminować. Jej pasowałoby tu rozpisać kilkustronicowy wywód, bo nie posiadasz żadnych podstaw. Pewnie mleka i serów też nie jadasz? Ciekawi mnie też jak ćwiczysz.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Obawiam się, że wszelkich problemów narobiłaś sobie sama, bo z tego skąpego opisu wynika, że Twoja dieta to wcale nie jest zdrowe odżywianie
![]() Dodatkowo na Twoim miejscu zajęłabym się swoim stanem psychicznym, bo wygląda to jakbyś wpadała w coraz większą obsesję na punkcie jedzenia, to nie jest normalne ani zdrowe, żeby poświęcać tyle swojej uwagi na przyglądanie się śladowym różnicom między jednym jogurtem naturalnym a drugim. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() w tłuszcz nie obrastami z powietrza to i mięśnie muszą się z czego zbudować Cytat:
w prawidłowej diecie stosunek białek/węglowodanów/tłuszczów powinien być zbilansowany i w żadnym wypadku żadne z powyższych nie powinno być = 0.. poza tym - nie chodzi o to żeby pozbyć się tłuszczów z diety a żeby spożywać zdrowe tłuszcze więc najpierw zorientuj się jakie jest twoje zapotrzebowanie a potem planuj dietę zamiast na ślepo pozbawiać się substancji potrzebnych każdemu człowiekowi do życia
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-02-26 o 01:20 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Rozeznanie
|
Znam dziewczynę, która jadła przez dwa miesiące tylko zwykły jogurt
( "normalne" diety nie pomagały), a NIC nie schudła. Czasami tak się zdarza.
![]() |
![]() |
#21 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Raczkowanie
|
Sory za OT, ale tak przy okazji: przy zerowym bilansie tez mi nic nie urośnie? W sensie mięśni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
A trening cardio na ujemnym bilansie ma sens?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
Tak, a czemu nie
![]() U Ciebie to nie bilans, tylko raczej brak/dostepnosc wegli w diecie moze byc problemem, bo jestes na dukanie zdaje sie?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
A jeżeli zwiększę bilans, to jak dużo trzeba ćwiczyć, żeby poszło w mięśnie, a nie tłuszcz? Do bólu, potu, łez i zakwasów, czy lekki, codzienny trening wystarczy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Przez cardio rozumiem, hm, umiarkowanie intensywne ćwiczenia aerobowe, w moim przypadku prowadzone w domu bez specjalnego sprzętu, więc będzie to coś w stylu aerobicu, na dvd które mam jest to zatytułowane "cardio" więc tak mi się tu napisało ![]() Wyraku, jaki Ty jesteś czujny, że wiesz, że ja na dukanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tja, nic mi nie umknie ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.