|
|
#3721 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
Kurczę! Malwina! Nie strasz tak.. miałaś stan zapalny pod zębem, więc pewnie dlatego tak to wszystko strasznie wyglądałoja teraz pocieszę TROCHĘ ![]() - pierwsza 8 na dole wychodziła już trochę, cała wizyta trwała jakieś 25 minut (razem ze znieczulaniem itp) potem przez cały dzień mi krew leciała, może dlatego, że za szybko wyjęłam wacik ALE za to wgl nie spuchłam ![]() - druga 8 na dole już nie była taka fajna, bo siedziała dosyć głęboko i miałam robione "dłutowanie". do dzisiaj nie wiem na czym to dokładnie polegało, ale potem spuchłam. po 3-4 dniach znowu wyglądałam jak człowiek. no ale na ten ząb miałam antybiotyk, bo był "trudny" - trzecia 8, na górze - lajt. wizyta trwała z 15 minut. niestety spuchłam potem, ale nic dziwnego, bo wtedy były te upały po 40 st.. - czwarta 8, na górze.. to samo co poprzednia wszystkie 8 były niewyrośnięte co do bólu to wiadomo, że będzie, ale proszki, sen i dużo lodu załatwią sprawę. najgorsze są pierwsze 2 dni. jeśli nie będzie szczególnych komplikacji to po 3-4 dniach będziesz mogła pokazać się ludziom zaopatrz się w mrożonki (na pewno się przydadzą) i słomki do spożywania pokarmów pierwszego dnia szczerze mówiąc.. po tym wszystkim i tak uważam, że najgorsze były separacje przed aparatem dasz radę nie musisz rezerwować aż tak dużo czasu na te wyrywanie
|
|
#3722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3723 |
|
Raczkowanie
|
Hej, mam jeszcze jedno pytanko do Was. Mam zdecydować czy na dół wybieram stały czy ruchomy aparat..
Na górze będę miała stały. Więc tak się zastanawiam że skoro na górze to na dole też stały bo i tak będę musiała tak samo dbać.. Bo wiadomo, że ruchomy tańszy i będę mogła się go na chwile jak coś pozbyć, ale stały może lepsze da efekty?? A wy jak myślicie? )
|
|
#3724 | |
|
Rozeznanie
|
jak to tymczasowo..
![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#3725 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3726 |
|
Zakorzenienie
|
I tu się pochwalę
![]() Meine schon Zahne Póki co są piękne ale pewnie niedługo już mi się znudzą, a wizyta dopiero ok 20 kwietnia Już w środę bym miała separacje (? separacje ? zapomniałam co to jest to co się przed aparatem wkłada ) no, chyba separacje dobra w każdym bądź razie miałabym aczkolwiek przez ferie byłam zapracowana siedzeniem w domu i nie wyrwałam zęba i trzech nie wyleczyłam zmierzam do tego że miałabym już aparat na dół ale też w sumie wątpię bo kasiura ogólnie to prezentuje Wam moje nowe gumki
|
#3727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3728 | |
|
Rozeznanie
|
fotograficzny?
uwielbiam Was dziewczęta ![]() czym byłoby moje leczenie orto. bez Was i tego forum ![]() ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Cytat:
|
|
#3729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, dokładnie, niczym by nie było ![]() o taki efekt mi chodziło
|
|
#3731 |
|
Zakorzenienie
|
hahaha, jakby Zusska nie napisała w poprzednim wątku, to nie zobaczyłabym, że jest już prawie 4 tysi nowego
jak wielką gapą można być ![]() ja idę na moją pierwszą wizytę u orto 25 marca
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-03-04 o 22:01 |
|
|
|
#3732 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie nie spojrzałam na to, że nowy wątek
Cieszę się, że się na coś przydałam
|
#3733 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kiedyś śniło mi się że wypadł i próbowałam go wsadzićCytat:
jesteś starsza, ruchomy najprawdopodobniej okazałby się śmieciem do d*py, dodatkowo sepleni się co mnie bardzo irytowało , no i góra będzie stała więc.. jestem niemalże pewna że po niedługim czasie chciałabyś się go pozbywać na coraz dłużej. stały oczywiście da lepsze efekty, JAKIEKOLWIEK da(ruchomy może nie dać żadnych). ja myślę że nie masz nad czym się zastanawiać i porównywać ruchomy do stałego który będzie lepszy. mimo że stały dużo droższy, to warto
|
|
#3734 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny, jestem tu nowa, a aparaty to dla mnie czarna magia
czy to wszystko będzie boleć (mówcie serio)? Czytałam też że nie można jeść gumy(uzależnienie) orzechów i surowych marchewek(uwielbiam)to prawda? Jak sie zakłada aparat,boli? czy w przyszłości zęby szybciej wypadną? Czy w aparacie sie sepleni? można normalnie jeść?Wiem że trochę tego dużo, ale pliss help me |
|
|
|
#3735 |
|
Raczkowanie
|
dziewczynyyy dzisiaj zauważyłam,że drucik z dolnego łuku mi się rusza w sensie,że nie jest zaczepiony o dwa zęby ostatnie...sądzicie,że muszę dzwonić do orto?
wizytę mam dopiero 31 marca...
|
|
#3736 |
|
Konto usunięte
|
Odpadł mi zamek na ostatnim zębie na górze i co ja mogę z tym zrobić? Sterczy mi drut i niby nie przeszkadza a jednak ciągle go językiem miętole Powinnam dzwonić w poniedziałek do ortodontki czy wytrzymać do kolejnej wizyty za 5 tygodni?
A może mi Tż przyciąć tego druta czymś? Mam dolny aparacik od 1 mara i strasznie mi poharatał dziąsła, z górnym nie miałam nigdy takiego problemu. |
|
|
|
#3737 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
czy będzie boleć? mnie osobiście mało co boli, 3 dni po założeniu i 2 dni po wizytach (ale ból jest znośny, tabletek jeszcze nie brałam). Ja gumę żuję normalnie i szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak innym aparatkom mógł odkleić się zamek przez gumę, według mnie gume żuje się od wewnątrz w każdym bądź razie żuje codziennie i jeszcze nic się nie stało, obym nie zapeszyła. co do marchewek to można na pewno jeść, tylko trzeba uważać. a najlepiej pokroić na paseczki czy coś co do orzechów nie powinno się jeść, ale czytałam że dziewczyny jedzą ;p Zakładanie nie boli, nie wydaje mi się żeby zęby szybciej wypadły.. Nie sepleni się, chyba że będziesz miała jakiś dodatek do rozszerzania szczęki na podniebienie..no a jeść można oczywiście normalnie
|
|
|
#3738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- chyba wręcz przeciwnie, kiedy są krzywe jest większe prawdopodobieństwo, że wypadną i że się popsują
|
|
|
#3739 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi. Biorę stały
jak już mam się męczyć to niech będą efekty ) Pozdrawiam
|
|
#3740 | |
|
Zakorzenienie
|
BlackCat1990
dokładnie bez forum byłaby masakra ![]() Cytat:
moje - czarny dół, czerwona góra ![]() + zdjęcia sprzed
|
|
|
#3741 |
|
Zakorzenienie
|
wow, pieknie, duża różnica już jest
|
|
#3742 |
|
Zadomowienie
|
Ja dziś się umówiłam na zakładanie dołu!
Także 16 kwietnia dół,metalowy tym razem,a nie szafir,bo różnica w cenie 600 zł...
|
|
#3743 |
|
Raczkowanie
|
Hej jeśli chodzi o Rzeszów, ja chodzę do pani Doroty Zając przyjmuje na Rejtana (Dental Resie) i na Krakowsliej, jest super babka.
|
|
|
|
#3744 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ja tam żułam kilka razy gumę i nic się nie stało, ale dawno nie miałam jej na zębach. można niemalże wszystko jeść tylko np.jabłka, marchewkę trzeba kroić na kawałki, bo inaczej pewnie zamek odklei się. zakładanie nie boli. jak radio włączone to relaks, można zasnąć. nie sepleni się(chyba że jakiś gadżet dostaniesz)
|
|
#3745 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, a zawsze zakłada się najpierw górę, a potem dół?
bo ja mam dużo gorszy dół i tak się zastanawiam... może ja napiszę jeszcze raz, bo już tu byłam sto lat temu, a od tamtej pory sprawa aparatu stoi w miejscu, wizyta 25 marca, pierwsza, na której pewnie nic się przełomowego nie zdarzy mam 23 lata, chciałabym wyprostować zęby, górę mam całkiem w porządku wizualnie (tylko lewa dwójka wychodzi z szeregu , brakuje mi 6tki po lewej na górze, ale to był bardzo dawno usunięty ząb i szpara jest niewielka, obie 8mki na górze już wyszłyna dole mam zęby przód tył przód tył, czyli stłoczone, nierówno pościerane (ble) brakuje mi 6tki tym razem po prawej stronie, usunięta 2 lata temu (pestka rozwaliła mi plombę i ząb się rozkruszył ), z prawej 8mka wyszła, z lewej dopiero zaczęłamam też przesuniętą linię pionową, szczelina między jednynkami na dole i na górze się nie pokrywa moim zdaniem paskudnie to wygląda, ale nie jest to mocno widoczne podczas normalnego funkcjonowania, jednak chciałabym coś z tym zrobić co myślicie?
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-03-05 o 16:28 |
|
|
|
#3746 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
była aparatka ![]() Edytowane przez betti_888 Czas edycji: 2011-03-05 o 16:46 |
|
|
|
|
#3747 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie ma zależności, że góra musi być na początku a dopiero potem dół.. jeśli nie będziesz zakładała obu łuków na raz to myślę, że spokojnie zakładaj najpierw dół.. i orto Ci już powie, że można spokojnie góre zakładać to tak rób.. Rzeczywiście góra jest ładna.. ale myślę, że aby naprawić zgryz będzie trzeba pracować na obu łukach ![]() Myślę, że jak pojdziesz tego 25.03 na wizytę konsultacyjną to będziesz wszystko wiedziała pod kątem profesjonalisty ![]() |
|
|
|
|
#3748 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzięki za otuchę mam nadzieję, że da się ząbki tak pozsuwać, żeby nie było widać luk od usuniętych...bo nie stać mnei na implenty ![]() ale zanim będę miała aparat to pewnie trochę potrwa...bo najpierw wizyta, muszę zrobić pantomogram, wyleczyć to co jest do leczenia, (na pewno jeden ząbek na górze, mam nadzieję, że nic więcej) a nie wiecie jak to jest z zębem, który jeszce nie wyszedł? będę musiała czekać aż wyjdzie zanim założę aparat? boję się o te 8mki ---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
mam nadzieję, że trafię na człowieka, który zna się na rzeczy , niby miał dobre opinie w necie...zobaczymy...aaaaaaaa, jeśli on jest np raz na 2 tyg, to co zrobię jak mi się coś odczepi, zsunie itd? będę musiała czekać, czy można iść do kogoś innego na poprawkę?
|
|
|
#3749 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#3750 |
|
Zakorzenienie
|
boję się :x
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:33.

miałaś stan zapalny pod zębem, więc pewnie dlatego tak to wszystko strasznie wyglądało

ale zaraz poszukma - mam nadzieje, że zdj są :P

fot0: #

czy to wszystko będzie boleć (mówcie serio)? Czytałam też że nie można jeść gumy(uzależnienie) orzechów i surowych marchewek(uwielbiam)to prawda? Jak sie zakłada aparat,boli? czy w przyszłości zęby szybciej wypadną? Czy w aparacie sie sepleni? można normalnie jeść?
Nie sepleni się, chyba że będziesz miała jakiś dodatek do rozszerzania szczęki na podniebienie..no a jeść można oczywiście normalnie