|
|
#3691 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
|
|
|
|
|
#3692 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
bo tera tyyyle spraw na głowie jadę do Włoch miejscowość Canazei---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Cytat:
Mam metalowy z ligaturkamiPrzeczytaj poprzednie posty szczególnie te, na które odpowiadałyśmy Antarktydzie, która miała wątpliwości przed założeniem aparatu a My jej te wątpliwości rozwiałyśmy hehe :p szczególnie jeżeli chodzi o życie towarzyskie.....nawet można faceta znaleźć mając złomka na zębach Ja przez tydzień od założenie miałam takie tkliwe zęby i nie umiałam ugryźć chleba, kebaba ale potem to przeszło, ząbki się rozruszały i jest oK ![]() POLUBISZ GO, tylko następnym razem poproś o jakich kolor gumek bo to najlepsza frajda w tym całym prostowaniu i humorek Ci się polepszy )pozdrawiam i głowa do góry
|
|
#3693 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3694 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wyrywasz ósemki na dole czy u góry (jeśli napisałaś, to przepraszam, ale nie doczytałam)? Powiem Ci tak - ja po tygodniu nie mogłam jeszcze na tyle otwierać buzię, by nawet sobie zajrzeć do środka. Rana po ekstrakcji goi się długo, rana w kości około trzech tygodni. Powinno Ci się wszystko ładnie wygoić, zanim założysz aparat. |
|
|
|
|
#3695 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wyrywam 8 na dole po prawej stronie, w takim razie postaram się umówić na 14. lub 15 marca zeby do 22.03 jakos sie wygoiło
|
|
#3696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wyrywałam lewą dolną ósemkę 11 lutego (notabene do tej pory biorę antybiotyki, bo mam zapalenie okostnej:/) a drugą będę wyrywać 20 kwietnia a aparat na szczękę zakładałam 20 grudnia.
|
|
|
|
|
#3697 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Troche mnie to dziwi. Bylam wczesniej u 2 orto na konsultacjach zanim w grudniu zalozylam aparat na dol i wszyscy zgodnie twierdzili, ze 8 nalezy wyrwac, ale mozna to zorbic pod koniec leczenia gdyz nie uwzglednia się ich w realizacji planu leczenia orto. Najlepiej by bylo jakbym zalozyla 22.03 i dopiero potem wyrwała. hm.. musze brac pod wage ze w maju sa egzaminy zerowe wiec szczerze mowiac to cale wyrywanie zebów tak mi pasuje , że : Wlasnie ciekawe, czy ból po wyrwaniu w jakims stopniu uniemozliwia nauke..? Btw. jesli faktycznie tak jest, ze wywranie 8 jest takie "istotne" to chce to zrobic wczesniej. Bo aparat zakładałam 13.12 a mamy już marzec praktycznie, a jak dobrze pojdzie wyrwanie w kwietniu? Troche długo. Juz sama nie wiem co o tym myslec.
. Edytowane przez BlackCat1990 Czas edycji: 2011-03-02 o 23:45 |
|
|
|
|
#3698 |
|
Raczkowanie
|
Ja również w planie leczenia mam przewidziane wyrywanie 8 ale w kolejności najpierw aparat potem wyrywanie ;P
|
#3699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jeśli chodzi o ból po usunięciu... Ja tydzień po w ogóle nie byłam w stanie się uczyć, na niczym skoncentrować, tylko łykałam ketonal i spałam (jeszcze doszła u mnie gorączka 39 stopni). Pierwsze dwa dni pomagał mi na ok 8 h, od trzeciego do piątego na ok. 4 h, dopiero od 6 dnia znowu na ok 8 h. Ostatni ketonal wzięłam po półtorej tygodnia od zabiegu. Najgorzej jest wtedy, gdy lek przestaje działać, wtedy łykasz i godzinę gdzieś czekasz, zanim zacznie działać znowu. W ogóle ten czas najlepiej przespać. Dlatego pierwszą ósemkę usuwałam, gdy miałam "przerwę międzysemestralną" a drugą będę usuwać podczas przerwy świątecznej, żeby w ogóle nie musieć ruszać się z domu. Tak to wyglądało u mnie. Nie wspominam tego najlepiej, ale jak widać, wszystko da się przeżyć mam nadzieję tylko, że następnym razem nie będzie tak źle
|
|
|
|
|
#3700 |
|
Zadomowienie
|
Malwina, to bylo zwykle usuwanie zeba, czy jakies rozcinanie dziasel itp.? Bo brzmi lekko przerażająco... (sorry, jesli nie doczytalam ;-))
Co ząb i osoba to inna reakcja, wiec tez nie sugerujmy sie, ze 'jak ktos mial tak, to na 100% ja też!' Ileż się naczytalam strasznych opowiesci w necie... jej, bylam przerazona I jak?... 2-3 h PO lyknelam jeden ibuprom, nastepnego dnia tez jeden i tyle... I nie bralam antybiotyku... No i moglam otwierac szczeke i jeść normalnie (co mnie najbardziej cieszyło hehe;D). Usuwalam gorna osemke. Te dolne są gorsze? ![]() aha, co ciekawe, na razie mam usunieta jedna osemke i po tamtej 'usunietej' stronie zeby sie przesunely do tylu(wrecz to czulam, lekki bol), musialy byc niezle stloczone przez osemke :/ moze ma to jakis wplyw na leczenie orto? ale to tylko tak gdybam sobie ;-) Ale troche nie rozumiem dlaczego nie mozna zalozyc aparatu na gore a potem usuwac dolnych osemek... O_o Rozumiem jeszcze gora aparat i gorna osemka, bo moze byc problem z dostaniem sie do niej... ale dolna? Czy cos zle przeczytalam? ;-)
|
#3701 |
|
Zadomowienie
|
Skoro o 8-kach już mowa...
Moja orto śmiała się zakładając mi aparat (góra), że moje zęby chyba poczuły, że coś się zmieni, bo wszystkie cztery 8-ki zaczęły wychodzić na raz i może będzie trzeba pomyśleć o usunięciu tych na dole (czemu nie tych u góry również?) Problem polega na tym, że średnio co 2tyg. któraś z tych 8-ek zaczyna dawać się we znaki. Akurat teraz jest ten okres, kiedy boleśnie wychodzi mi 8-ka na dole. Dzisiaj w nocy wstałam dwa razy po leki przeciwbólowe, bo jest to nie do zniesienia. W dni, które te 8-ki bolą muszę brać nawet czasem 6 tabletek! Myślę, że może warto pomyśleć o ich usunięciu, jednak swojego orto mam w innym mieście i nie mogę się z nią na razie skonsultować. Myślicie, że mogłabym pójść tutaj w mieście do jakiegoś chirurga szczękowego i zapytać co o tym myśli? |
|
|
|
#3702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, ja nie mówię że każdy będzie miał tak jak ja... Ja zakładałam najgorsze scenariusze, żebby później ewentualnie się miło rozczarować. A że wyszło tak jak wyszło... :P I ja musiałam brać antybiotyk, bo okazało się, że pod tą usuwaną ósemką jakiś stan zapalny miałam. I prawdopodobnie przez to tak ciężko przeszłam gojenie się rany. W ogóle okazało się, że mam teraz w tamtym miejscu zapalenie okostnej (taka twarda okrągła bulwa na policzku) no i znowu łykam antybiotyki i przeciwzapalne |
|
|
|
|
#3703 |
|
Raczkowanie
|
Mam takie pytanie ;p Mam do usuniecia zeba poniewaz zabki nie mieszcza mi sie w busce na dole, i teraz pytanie lepiej usunac 8 ktora wyrasta jest zdrowa i nie ma miejsca zeby wyrosnac czy 6 ktora jest martwa, była robiona kanałowo i podobno widac na przeswietleniu ze jest zle zaleczona? Szkoda mi tej 6 i 8 tez ;p
|
#3704 |
|
Przyczajenie
|
Hej
Nie czytałam tego wątku i nie wiem czy w dobrym miejscu piszę, ale mam pytanko Czy któras z Was może mi coś powiedzieć na temat lekarza ortodonty takiego, jak Ayham Mohsin z Rzeszowa? Czytałam, że leczy on metodą ClearAligner. Czy słyszałyście coś o tym? Czy jest to skuteczne? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam! ![]()
|
#3705 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Usunięcie górnej ósemki trwa ok. 5 min., jak nie mniej. Natomiast tych dolnych, zatrzymanych to już dłużej...u mnie była to niecała godzina na jedną ósemkę. Zabieg niezbyt przyjemny ale bezbolesny
"Wolę być jego dziwką, niż Twoją żoną!" - Rose (Titanic) " Edytowane przez Antarktyda Czas edycji: 2011-03-03 o 14:32 |
|
|
|
|
#3706 |
|
Rozeznanie
|
zapisałam się 15.03 na godzinę 10. (wyrwanie 8 na dole po lewej stronie)
22.03 zakładam aparat na górę, mam nadzieję, że bedę w stanie siedzieć z otwartą buzią przez 1,5 h , a jesli nie to poprostu przełoże to. W końcu największą wadę mam własnie na dole a góra to tylko kosmetyka. ![]() POWIEM WAM SZCZERZE, ZE NIENAWIDZE SWOJEJ WADY I SWOICH ZEBÓW! NIBY "NIC" A TYLE Z TYM PROBLEMÓW !!!
. Edytowane przez BlackCat1990 Czas edycji: 2011-03-03 o 14:50 |
|
|
|
#3707 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jeden ząbek z dołu wskoczy w łuk i już będzie ok
|
|
|
|
|
#3708 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3709 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tyle że mam dwie szóstki martwe (około 6 lat temu były leczone kanałowo, ale już się ukruszyły i wystają tylko kawałek nad dziąsło) no i zdecydowałam się na usunięcie tych szóstek, zamiast ósemek. ósemki się przesuną do przodu i będzie ok poza tym wyrywanie szóstek jest mniej bolesne od wyrywania ósemek (podobno). Czeka mnie to wszystko w kwietniu i dopiero później aparat na dół.
|
|
|
#3710 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Skierowanie dostalam do wyrwania 6. Tak wiec musze sie tylko zapisac na usuniecie, ale nie powiem ze sie nie boje i z tym zwlekam;p Wczesniej mialam 5 usunieta na dole ktora wyrosla z boku dziasla. Ale nie bylo tak zle.
|
|
#3711 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wyrywam 6... a co do szybkiego psucia się 8 to chodzi chyba głównie o jej umiejscowienie i trudno dostępne miejsca do dotarcia szczoteczką
|
|
#3712 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3713 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ale orto i stom. stwierdzili, że "wbrew pozorom" (chodziło o jej nietypowe umiejscowienie Oczywiscie jest taka ewentualnosć ze może wypaść za kilka lat jesli nic z tym nie zrobie i np. nie wyrwe 8, ktore prawdopodobnie sa przyczyną takiego stłoczenia.
|
|
#3714 |
|
Wtajemniczenie
|
Zostały mi tyko dwa dni z aparatem
|
#3715 |
|
Zadomowienie
|
Łaa zazdorszczę! Chociaż z drugiej strony jak mi ściągną aparat, to pewnie będzie mi pusto bez niego
|
|
|
|
#3716 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
). i ja tak się uśmiechnęłam szeroko, żeby miała dobry dostęp, a jej nie wychodziło. i w pewnym momencie ona taka 'co, śmiejesz się ze mnie że mi nie wychodzi? ' a ja zaczęłam kręcić głową, że nie
|
|
|
#3717 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny te o ściągają aparat w niedalekiej przyszłości (czyt. są umówione za miesiąc itp): nie chcę was demotywowac, ale akurat za bardzo bym sie nie nastawiała. Ja ściągałam od września, efekt? Dół ściągnięty w paźdierniku, góra koniec lutego...
Bo to szpara się zrobiła, bo to trzeba utrwalic coś... Ale oby z wami było inaczej
|
#3718 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O BOZIU!!! Piękne ząbki!! Tylko ten jeden urwis.. ale naprawdę piękne!! Jak tak patrzę to nawet nie wiem co tam na górze jest do zrobienia. I tak szczerze to ja mam wątpliwości czy mam zakładać aparaty a moje zęby tak pięknie nie wyglądają i to trochę skomplikowana sprawa ale w Twoim przypadku to z 1 strony oczywiście warto to robić a z 2 taki mały urwis a tyle zachodu. Więc powodzenia!!
|
|
|
#3719 | ||
|
Rozeznanie
|
hej wszystkim :P
kurde ale nowych forumowiczek tu ale i dobrze.. szybciej Wam zleci czas z aparatem ![]() Cytat:
ale zaraz poszukma - mam nadzieje, że zdj są :P---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3720 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mam już dosyć
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

Gdzie się wybierasz na dechę? Ja właśnie wróciłam ze Słowacji - weekend na Chopoku - polecam! Zresztą zapraszam to wątku "snowboardzistki" - gdzieś tu jest w pobliżu, w nartowym gdzieś
Najbardziej sie boje że moje życie towarzyskie sie zawali
góra 30.06.2010

poza tym wyrywanie szóstek jest mniej bolesne od wyrywania ósemek (podobno). Czeka mnie to wszystko w kwietniu i dopiero później aparat na dół.