|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Babeczki, spacerek udał się wyśmienicie. Trochę pomarudziła, ale jak zasnęła to już na dobre
![]() Przyszliśmy do domu i dostała TYLKO dwie piersi bez dokarmiania Karmi się już odgazowuje i zaraz pijemy. ![]() ---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:03 ---------- Agape może uda nam się na następny spacerek wybrać razem?? ---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:05 ---------- Cytat:
słyszałam o oliwie z oliwek. To bardzo dobry sposób. A efekt taki sam jak z oliwki dla dzieci, więc śmiało smaruj Dziewczyny, ja nigdy mojej nie budziłam, żeby przewinąć. A kąpiemy się codziennie, bo to nasz wieczorny rytuał. Nie doczytałam tej książki do końca, ale jakoś intuicyjnie robię pewne rzeczy, o których piszecie.
|
|
|
|
|
#2042 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Justine jak byś się czuła jakby Cię ktoś wybudzał z głębokiego snu tylko po to żeby sobie pogadać albo na Ciebie popatrzeć
Daj jej spać. To nie maskotka.I nie dokarmiaj jej skoro ładnie je i śpi po piersi. karinaaa fajny ten Twój Pyzulek marleen32 jak czytam Twoje opisy to jakbym o Mojej córci czytała
|
#2043 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2044 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
jak poleży i posika dużo to nawołuje ale generalnie też lubi w kupie polegiwaćCytat:
tak oliwa z oliwek jest bardzo dobra dla takiego malucha |
|||
|
|
|
#2045 |
|
Rozeznanie
|
Karinaaa sliczna Twoja corcia jest
![]() Marika Sara tez sliczna, i taka duza juz ![]() Oliwe z oliwek mi tez tu polecali, ale nam pomogla oliwka z weledy, smarowalam mala i dodawalam do kapieli, rewelacja , smaruje tez czasem pupcie tym i poki co tfu,tfu odparzen nie mialysmy ![]() Ja nie wybudzam do przebrania, przebieram jak mala sama sie przebudzi, albo jak wiem, ze spi na tyle mocno, ze sie nie wybudzi, a ma cos wiecej jak siku, i kolejne sie nie zmiesci w pieluszke, bo moja robi kupki czesto (jakies minimum 4 na dobe), na szczescie od jakiegos czasu w nocy nie ![]() Ja nawet do kapieli nie budze, jak dziecko spi, i samo sie nie budzi, to odpuszczam jej wtedy, ale co 2 dzien poki co udaje sie kapac
|
|
|
|
#2046 |
|
Zadomowienie
|
http://nasygnale.pl/kat,1025349,titl...l?ticaid=6be4c
nie ma jak determinacja i cierpliwość
|
#2047 |
|
Zadomowienie
|
moja jadła teraz przez 4 minuty, potem trochę płakała a teraz spi - nie wiem czy kurcze głodna nie jest???
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2048 | |
|
BAN stały
|
Justine po co chcesz dokarmiać skoro mówisz że mała dobrze spi po jedzeniu? Skoro śpi 2-3h to znaczy ze się najada. W przeciwnym wypadku by płakała... Skąd taki pomysł...?
A co do budzenia tylko po to żeby pogadać czy przewinąć to zgadzam się z dziewczynami. Nie budź! To nie zabawka tylko dziecko, które musi dużo spać by rosnąć, a gdy budzi się samo, bez rozbudzania na siłę, jest dużo spokojniejsze... Jesli poleży z tą kupą jeszcze z godzinkę, nic jej się nie stanie Miałam w domu ze szpitala próbki Emolium i wczoraj wlałam małej do kąpieli - masakra, jak to śmierdzi... Mam ich jeszcze parę ale zużyję chyba tylko jeśli małej będzie coś się działo ze skórką... Mam też Balneum ale obawiam się że smród będzie taki sam.---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ---------- Cytat:
Głodnemu dziecku bardzo trudno się uspokoić i zasnąć. Obudzi się jak poczuje głód.
|
|
|
|
|
#2049 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tamta mata to Precious Planet Fisher Price ---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- GABISHING\ ciasto: 1 szkl mleka 1 szkl cukru 2 skl mąki 1 jajko 1 szkl oleju 1 łyz proszku 3-4 czubate kakao mieszasz i do piekarnika na ok pół godz, ja daje na okrągłą formę, albo prostokątną, ale takie płytkie jak gorące, to dziobię widelcem i zalewam szklanką wrzącego mleka, zamykam piekarnik niech odparuje. dzieki temu idzie w stronę brownie, jest cienkie i wilgotne na górę jakaś polewa CHILLI 2 marchewki-kosteczka drobniutka 2 cebule jw. 1 op wołowego mielonego 1-2 puszki pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy przyprawa ChCC, albo:czosnek, sól, pieprz cayenne, papryka mięso na patelnie smazymy, dziobiąc, żeby sypkie kuleckzi były, potem marchew i cebula do garnka, albo od razu tam smażymy, dodajemy pomidory, paprykę kukurydzę i fasolę, doprawiamy, ma być pikantne podaję: na rzadko jako zupa, jak mi zostaje resztka;-) w miseczce i obok porcja gęstej kwanej śmietany i kupka nachos na ryżu Obie rzeczy razem ok 1,5 godznki max Przewijanie siusiu-nie ma co budzić, jak będzie za mokro- obudzi sie. Moja z kupą spać nie będzie bo to wielkie kupska i od razu czkawa ale tak po aMM, jedna duża dziennie ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ---------- dziś byli znajomi, jako jedyni co mają 2 dzieci i nauczyłam się paru rzeczy, No i oświecono mnie, że to nie katarek a sapka;-)
|
|
|
#2050 |
|
Zakorzenienie
|
jak to odróżnić? bo w końcu nie wiem co mojemu aktualnie dolega :/
|
#2051 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2052 |
|
Zadomowienie
|
mam dylemat. którą wybrać???
http://allegro.pl/mata-mala-ksieznic...478185128.html czy: http://allegro.pl/fisher-price-mata-...479419311.html obie mi się podobają, mąż zdania nie ma, sama mam wybrać. pomożecie??? |
|
|
|
#2053 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Przecież nie pisałam nic takiego, że ja wybudzam by sobie do niej pogadać czy sobie na nią popatrzec. Przewijam ja na śpiącego, jak jestem pewna, że ma kupe.To chyba dobrze, że martwie się by sobie pupki nie odparzyła...
|
|
#2054 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Brałam troszkę tej wody z wanienki na wacik i później osuszałam ręcznikiem papierowym.Nie ma typowych kolek ale takich nigdy nie miała, teraz jest tak że zwłaszcza po tym długim śnie nocnym wierci się zanim się obudzi i stęka + podkulanie nóżek dopóki się nie wypryka. W ciągu dnia czasami zdarza jej się stękać z wysiłku zanim puści pierdziocha. Największe problemy z brzuchem teraz obserwuję po śnie nie wiem czemu Wcześniej jak miała około miesiąca wieczorami równo 1h po jedzeniu budziła się z płaczem i prężeniem Na szczęście wystarczyła ją "wysuszyć" i rozmasować i się uspokajała i zasypiała dalej.Ja suszę przez ubranko i masuję brzuszek więc nawiew nie jest bezpośrednio na skórkę. Też się na początku obawiałam ale robienie termoforu trwało za długo i nie da się jednocześnie rozgrzewać i masować a ciepła pieluszkę mogłam równie dobrze zostawić na grzejniku taki sam efekt rozgrzania
|
|
#2055 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
O dziecko mi chodzi. Bo skoro w ciązy podobno nie mozna to moze karmiąc tez...---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
A z tym wybudzaniem dziecka by sobie pogadac,to nie wiem skąd wam sie to wzięło następna mi zarzuca, że dziecko jak zabawke traktuje...takie małe dzieci 3/4 doby przesypiaja wiec jakbym miała przewijać dziecko tylko gdy sie przebudzi napewno jej pupka nie wygladałaby tak jak wyglada.
Nasze marzenie się spełniło ![]() 24.02.2011 r. dzień narodzin naszej córeczki Nadia: http://www.suwaczek.pl/cache/7ac096c94e.png Edytowane przez Justine1988 Czas edycji: 2011-03-05 o 22:08 |
||
|
|
|
#2056 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2057 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- katar leje się z noska no i tak jak u dorosłego przeszkadza, a to jakby zatkany głęboko i właśnie sapie dziecko,a wyciagnąć nie idzie;-) ale spi normalnie tylko te dżwięki.. ---------- Dopisano o 22:05 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- Cytat:
Nie chciałabym w niej leżeć...---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
Edytowane przez muron Czas edycji: 2011-03-05 o 22:09 |
||||
|
|
|
#2058 |
|
Zadomowienie
|
słyszałyście coś o chustach Nati? od kiedy można dziecko w chuście nosic?
|
|
|
|
#2059 |
|
Wtajemniczenie
|
Pierwsze słyszę. Na pewno nic nie przenika. Ja farbowałam i w ciąży i karmiąc Małą piersią. Prędzej problem może być właśnie z kondycją włosów, bo hormony jeszcze nieunormowane.
|
|
|
|
#2060 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2061 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Bardzo fajne są, podobno bardzo dobrej jakości - trwałe. Ja jednak z powodów finansowych kupię na Allegro u kobiety szyjącej chusty - są po ok 70zł.Dziecko w chuście można nosić od początku ale jest tylko jedno wiązanie odpowiednie dla dzieci nietrzymających jeszcze główki. Nie pamiętam jak się nazywa, ale do chust jest zwykle dołączana instrukacja i tam jest napisane. Jest też chyba na www.chustomania.pl ---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ---------- Ojej, muron to w takim razie mala ma sapkę a myslałam że to jakis dziwny katarek...Justine przepraszam ale po prostu z Twojej wypowiedzi jakos tak zabrzmiało że chcesz do niej pogadać, więc ją wybudzisz. To że inne dziewczyny dokarmiają MM wcale nie znaczy że i Ty musisz. Ja też nie dokarmiam. Powinnaś tylko się cieszyć, bo zwykle dokarmianie MM swiadczy o tym że ma się po prostu za mało pokarmu. Jesli jest go odpowiednio dużo i chcemy karmic piersią to absolutnie nie podajemy dodatkowo MM, raczej nie dopajamy też niczym
Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2011-03-06 o 00:16 |
|
|
|
|
#2062 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do dokarmiania mm - ja tam bym chciała, żeby Małemu wystarczała moja pierś, ale mam za mało pokarmu i wieczorem muszę go dokarmiać, przecież go nie zagłodzę...cały czas walczę o większą laktację, wczoraj piłam Karmi i w nocy miałam b. dużo pokarmu - może coś mi to pomoże. Spadam do moich chłopaków, miłej niedzieli. |
|
|
|
|
#2063 |
|
Raczkowanie
|
Witam z rana!
Miałam miesiąc aniołka, a 3 dni temu zaczęły się kolki. Dziś rano znów obudziła się o 6.30 z krzykiem. Kupiłam Espumisan. Jak wy to podajecie? Tylko gdy jest atak? Czy zapobiegawczo do każdego mleka?
|
|
#2064 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie napisałaś że chcesz ją tylko przewinąć i to na śpiąco jak w kolejnych postach, tylko, ze chcesz ją obudzić bo Ci już za nią tęskno. Rozumiem to bo jak urodziła się moja córcia też najchętniej cały czas tuliłabym ją, przebierała, oglądała stópki rączki, bo nie ma co ukrywać dla nas, które mają pierwsze dziecko to "nowość" i cały czas ogarnia nas zachwyt, ale te małe istotki też potrzebują odrobiny spokoju. Jeśli uraziłam przepraszam. Tak jak dziewczyny mówią, ze spokojem możesz pofarbować włosy muron świetnie to ujęłaś z tymi skarpetkami i pastą do butów A ja mam problem z laktacją W jednej piersi prawie nic już nie ma, dosłownie na dwa łyki, a druga produkuje tak różnie, dzisiaj rano Sara wypiła troszkę i już jej nie leciało, nie chciała zasnąć bo głodna była więc jej rozmroziłam mleczko i dojadła jeszcze 60 ml. Padła od razu.Pije herbatkę na laktacje, dzisiaj wypiłam Karmi. Tak bym chciała ją karmić piersią ![]() Ile karmi pijecie na jeden raz? Pół szklanki? Czy więcej? Jak tylko na konto wpłynie mi wypłata to kupuję chustę od tej kobietki. Miałam od niej pasy ciążowe z kokardką. Byłam zadowolona http://allegro.pl/pentelka-chusta-tk...480099282.html albo o tego sprzedawcy http://allegro.pl/chusta-tkana-azimi...481183921.html zosik ja Ci nie pomogę bo nas kolki ominęły....
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-03-06 o 10:26 |
|
|
|
|
#2065 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas właściwie to już nie wiem, czy kolki czy co? Podawałam jej długo Delicol, ale nie wiem, czy był sens. Ala jest dość grzecznym dzieckiem, krzyczy prawie wyłącznie, gdy jest głodna. A takie epizody płaczu z innego powodu zdarzają się każdemu dziecku. Jedyne, co u nas niepokojące to przepuklinka. Zobaczymy, jak będzie dalej. Póki co przy przewijaniu jej lekko brzuszek masuję i tyle na razie.Cytat:
Cytat:
Ja Esputicon w kropelkach dawałam do mleka. Nie pamiętam, czy do każdego posiłku, ale raczej nie... Ala nie chciała mi zasnąć na brzuszku... Ale w końcu padła. |
|||
|
|
|
#2066 |
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie. Ja z zapytaniem. Czy moge podać 10 dniowemu dziecku rumianek taki słabiutki. Cos moja niunia marudna ostatnio, chyba ja brzuszek boli. Dziś rano zrobiła pod rzą 3 bardzo rzadkie, wodniste kupki. Martwie się, bardzo uważam na to co jem., mam nadzieje, że nic jej nie zaszkodziło. A moze herbatka z koprem włoskim lepsa, ona jest od 1 miesiaca zycia ale moze słabiutka zrobic...????Jak myślicie???
|
#2067 |
|
Rozeznanie
|
Witam sie!
Wczoraj mielismy gosci a mala chyba nie strawila i nie chciala zasnac od 17 do 21 ciagle cos jej nie pasilo wiec cala wizyte przelezalysmy w sypialni karmiac sie....A od rana chodze wsciekla bo mi zimno wyskoczylo juz w 6 miejscach na ustach masakra ;((((( Szukam niani elektronicznej z kamerka mozecie cos polecic?? Bede wdzieczna. Buziaki dla Was Dzis na bank idziemy na spacerek ![]() My dajemy esputicon, kropelke rano i wieczorkiem. Jusitne ja sama pije herbatke koperkowa mala ladnie po tym kupki robi, ale leciutka parze zwykla herbate i koperkowa ale szybko wyciagam bo slyszalam ze koperek moze dzialac na odwrot... Edytowane przez ligotka Czas edycji: 2011-03-06 o 11:04 |
|
|
|
#2068 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja Ala pije koperek od wyjścia ze szpitala czyli o 4 doby życia.
|
|
#2069 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wypij ty a nie dziecku podawaj, potem ją obsewuj ---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
Potem raz ją dokarmiłam, bo pusto było. Ale dla mnie to sukces, bo musimy wrócić do równowagi po szpitalu.Mariko, a czy to przypadkiem nie kolejny kryzys laktacyjny (ten z 3-4 miesiąca??) Spokojnie, tyle karmiłaś, to i nadal będziesz karmić, Wierzę w to ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Cytat:
ligotko już nie mogę się doczekać wspólnego spacerku bo wózeczek przetestowany A co do zimna to wejdź na stronę DOZ. pl i tam sprawdź ofertę dla "mamy i maleństwa" i tam widziałam plastry na zimno...... które można zastosować.Jedyny pozytyw szpitala, mała nauczyła się spać na brzuszku i nawet jej to nie przeszkadza ![]() |
|||
|
|
|
#2070 |
|
Rozeznanie
|
Dzieki lilijko! Zaraz tam zajrze i zrobie znow zamowienie, bo niedawno zrobilam na witaminki dla malej. U nas tez dzis taka kupa byla ze pampers przelal hehe a swoja droga przerzucamy sie na dwojki. Krasnoludek rosnie w oczach...
Tez nie moge doczekac sie wspolnych spacerkow! Gratuluje wozeczka! |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.

, wiec musze sama sprawdzac, chyba ze slysze, ze cos naprodukowala
jak poleży i posika dużo to nawołuje ale generalnie też lubi w kupie polegiwać

Przecież nie pisałam nic takiego, że ja wybudzam by sobie do niej pogadać czy sobie na nią popatrzec. Przewijam ja na śpiącego, jak jestem pewna, że ma kupe.To chyba dobrze, że martwie się by sobie pupki nie odparzyła...

W jednej piersi prawie nic już nie ma, dosłownie na dwa łyki, a druga produkuje tak różnie, dzisiaj rano Sara wypiła troszkę i już jej nie leciało, nie chciała zasnąć bo głodna była więc jej rozmroziłam mleczko i dojadła jeszcze 60 ml. Padła od razu.