Olej czosnkowy - wrażenia i spostrzeżenia. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-23, 07:26   #61
Magietka
Raczkowanie

Dot.: olej czosnkowy-wrażenia i spostrzeżenia.

Moja oliwa- czosnkowa będzie gotowa 7 marca i mam nadzieje, że po regularnym stosowaniu, zauważę zadowalające efekty (zmniejszone wypadanie włosów, silne cebulki) o smrodek nie boję się wytrzymam, bo tak jak pisała Cherra wszystko dla pięknych włosów-trzeba się pomęczyć, ale bardziej boję się, że ze mną i moim olejkiem domownicy nie wytrzymają jak to było z Amla-przecież to taki piękny orientalny zapach
Magietka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 08:53   #62
moniczka_90
Zakorzenienie

moja oliwa czosnkowa będzie gotowa na 3 marca tylko, ze zrobiłam ja w buteleczce 250ml wiec nie największych rozmiarów ale zobaczymy jak się spisze, jak bedzie mi odpowiadać to przerzucę się na wieksze butle
moniczka_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 09:23   #63
Magietka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez moniczka_90 Pokaż wiadomość
moja oliwa czosnkowa będzie gotowa na 3 marca tylko, ze zrobiłam ja w buteleczce 250ml wiec nie największych rozmiarów ale zobaczymy jak się spisze, jak bedzie mi odpowiadać to przerzucę się na wieksze butle
Ja zrobiłam według przepisu autorki wątku 3/4 szklanki oliwy z oliwek wiec też tego jest mało, ale na pierwszy raz myśle, że wystarczy, żeby zobaczyć jak skóra głowy zachowa się bo mam zamiar tylko wcierać w skalp i wlałam do ciemno-zielonej buteleczki, żeby oliwka zachowała cenne wartości bo podobno oliwa powinna być tak przechowywana, ale szkoda, że tak długo trzeba odczekać zanim się ją zacznie używać
Stary 2011-02-23, 09:45   #64
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Magietka Pokaż wiadomość
Ja zrobiłam według przepisu autorki wątku 3/4 szklanki oliwy z oliwek wiec też tego jest mało, ale na pierwszy raz myśle, że wystarczy, żeby zobaczyć jak skóra głowy zachowa się bo mam zamiar tylko wcierać w skalp i wlałam do ciemno-zielonej buteleczki, żeby oliwka zachowała cenne wartości bo podobno oliwa powinna być tak przechowywana, ale szkoda, że tak długo trzeba odczekać zanim się ją zacznie używać
Ja po prostu kupiłam oliwke w takiej ładnej, zgrabnej buteleczce i do niej dałam przekrojone ząbki czosnku, nic nie odmierzałam w szklance ale nie szkodzi, najwyżej będę miała bardziej lub mnie steżoną tę oliwkę też jest w ciemno-zielonej buteleczce i głęboko w półce, raz na jakis czas potrzasam buteleczką i mysle, że będzie ok. Magietka może skoro długo trzeba czekac na coś, póxniejsze efekty beda rewelacyjne ?! Między każda kolejną buteleczką będę miała 2 tygodnie przerwy czyli czas na ilejowanie innymi olejami, myślę, ze będzie ok, nie ma też co przesadzać.
Stary 2011-02-23, 09:52   #65
Narek
Zakorzenienie

Podziwiam Wasz zapał, Dziewczyny Sama zrobiłam olej czosnkowy(oliwa z oliwek+czosnek) już jakiś czas temu i jakoś nie mam weny na nałożenie go Sam zapach mi nie przeszkadza(wręcz przeciwnie, kocham czosnek! ), gorzej z wrażeniami zapachowymi domowników

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 09:54   #66
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Podziwiam Wasz zapał, Dziewczyny Sama zrobiłam olej czosnkowy(oliwa z oliwek+czosnek) już jakiś czas temu i jakoś nie mam weny na nałożenie go Sam zapach mi nie przeszkadza(wręcz przeciwnie, kocham czosnek! ), gorzej z wrażeniami zapachowymi domowników
A tam domownicy ! Pomarudza i przestana jak zmyjesz
Stary 2011-02-23, 12:26   #67
Magietka
Raczkowanie

Cytat:
Ja po prostu kupiłam oliwke w takiej ładnej, zgrabnej buteleczce i do niej dałam przekrojone ząbki czosnku, nic nie odmierzałam w szklance ale nie szkodzi, najwyżej będę miała bardziej lub mnie steżoną tę oliwkę też jest w ciemno-zielonej buteleczce i głęboko w półce, raz na jakis czas potrzasam buteleczką i mysle, że będzie ok. Magietka może skoro długo trzeba czekac na coś, póxniejsze efekty beda rewelacyjne ?! Między każda kolejną buteleczką będę miała 2 tygodnie przerwy czyli czas na ilejowanie innymi olejami, myślę, ze będzie ok, nie ma też co przesadzać.
Wiem, wiem swoje musi poleżeć, odleżeć i też wstrząsam prawie codziennie bo tak mnie korci, żeby podglądnąć czy już zaczyna coś się tam dziać, ale nie odkręcam ale ja już tak mam jestem niecierpliwa, już bym chciałam używać, a wszystko przez to, że za późno trafiłam na ten wątek-do tej pory próbowałam wyciskać sok z czosnku przy pomocy wyciskacza do czosnku, a jak potem ciężko było wypłukać drobinki-nigdy więcej czegoś takiego, ale narazie zadawalam się Vatiką, oliwą z oliwek i innymi specyfikami wyczytanymi oczywiście na wizażu

Cytat:
To może my zmotywujemy Cię i zaczniesz z nami tzn. Ja i moniczka_90 musimy odczekać prawie aż te dwa tyg ale tu już Cherra ma za sobą noc z czosnkiem może jeszcze ktoś? albo najlepiej niech odezwą się dziewczyny, które mają już parę seansów i mogą napisać o efektach lub braku ich A domowniki nie wampiry nic im nie będzie.
Stary 2011-02-23, 12:40   #68
moniczka_90
Zakorzenienie

Magietka narazie to tylko my się tutaj głównie udzielamy ale a prawde mam nadzieje, ze wątek zrobi się bardziej sławny. I też chciałabym przeczytac o efektach tejże oliwy, dziewczyny z pierwszej strony watku coś nie piszą
Stary 2011-02-23, 13:28   #69
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Zrób im placki na tej oliwie albo pieczeń czy kotlety z cukinii. Pokochają ją

U mnie nie ma zachwytów na włosach, tylko na skalpie. Moje włosy za oliwą nie przepadają (jest dla nich za ciężka), za to skalpowi podoba się czosnek. Jednak preferuję ten produkt w kuchni w wersji z czosnkiem, z papryką lub rozmarynem (ta wersja świetna do sałatek).

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 13:44   #70
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Zrób im placki na tej oliwie albo pieczeń czy kotlety z cukinii. Pokochają ją

U mnie nie ma zachwytów na włosach, tylko na skalpie. Moje włosy za oliwą nie przepadają (jest dla nich za ciężka), za to skalpowi podoba się czosnek. Jednak preferuję ten produkt w kuchni w wersji z czosnkiem, z papryką lub rozmarynem (ta wersja świetna do sałatek).
Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć ? Włosy ograniczyły wypadanie, szybciej rosnał ?
Stary 2011-02-23, 18:26   #71
marta200
Raczkowanie

ja stosowałam ten olej, ale TŻ nie pasował zapach i oddałam koleżance, ale muszę znów zacząć stosować tylko nie na noc a przed samym myciem
marta200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-23, 18:39   #72
moniczka_90
Zakorzenienie

Na całą noc to chyba bym się bała, raz już nie mogłam usnąć przez pewien specyfik na włosach i dziękuję ale na godzinke lub 2 przed myciem to jak najbardziej moge nakładac nawet najbardziej smrodliwe rzeczy
Stary 2011-02-23, 19:59   #73
Eloe77

Cytat:
Możesz coś więcej na ten temat powiedzieć ? Włosy ograniczyły wypadanie, szybciej rosnał ?
Kiedy coś podoba się mojemu skalpowi, to po prostu nie swędzi. Jest dość wrażliwy i łatwo się wysusza.
Czy włosy zaczęły szybciej rosnąć? one ogólnie szybciej rosną od czasu zmiany pielęgnacji na pokraczne cg (jeśli chcesz zobaczyć efekty, są w 3 albumach na moim profilu). Wszystko z powodu zmasowanego ataku:
- codzinnych masaży skalpu,
- wcierek na Jantarze i żelach aloesowych (plus półprodukty),
- zmienianej co 3 miesiące suplementacji,
- optymalnie dobranej pielęgnacji, która sprawia, że nie niszcza si tak, jak kiedyś.
Ostatnie wypadanie było wczesną jesienią, ale to był chyba efekt po odstawieniu ogromnych dawek witaminy B (stosuję ja latem jako odstraszacz komarów - wiadomo, Wrocław Odrą stoi ).
Właśnie dlatego, że jest wiele przyczyn, mogę powiedzieć tylko, że skalp był zadowolony.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-23, 22:59   #74
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedy coś podoba się mojemu skalpowi, to po prostu nie swędzi. Jest dość wrażliwy i łatwo się wysusza.
Czy włosy zaczęły szybciej rosnąć? one ogólnie szybciej rosną od czasu zmiany pielęgnacji na pokraczne cg (jeśli chcesz zobaczyć efekty, są w 3 albumach na moim profilu). Wszystko z powodu zmasowanego ataku:
- codzinnych masaży skalpu,
- wcierek na Jantarze i żelach aloesowych (plus półprodukty),
- zmienianej co 3 miesiące suplementacji,
- optymalnie dobranej pielęgnacji, która sprawia, że nie niszcza si tak, jak kiedyś.
Ostatnie wypadanie było wczesną jesienią, ale to był chyba efekt po odstawieniu ogromnych dawek witaminy B (stosuję ja latem jako odstraszacz komarów - wiadomo, Wrocław Odrą stoi ).
Właśnie dlatego, że jest wiele przyczyn, mogę powiedzieć tylko, że skalp był zadowolony.
Matko przełożona curlitanek... mam pytanie (mam nadzieje, ze ostatnie) bardzo chciałabym sobie kupić lub nawet zrobić jakiś żel aloesowy do skalpu i na włosy w sumie też, możesz polecic jakieś firmy lub jak się robi ?
Stary 2011-02-24, 10:16   #75
Eloe77

Cytat:
Matko przełożona curlitanek... mam pytanie (mam nadzieje, ze ostatnie) bardzo chciałabym sobie kupić lub nawet zrobić jakiś żel aloesowy do skalpu i na włosy w sumie też, możesz polecic jakieś firmy lub jak się robi ?
Nie musi być ostatnie
Najlepszym żelem aloesowym była słynna Paloma, której już nie produkują. Dlatego teraz wciąż poszukuję zamiennika. Korzystam głównie z żeli dostępnych w aptece, bo aloes na parapecie ma dopiero roczek. Tutaj znajdziesz listę m.in. żeli aloesowych, które analizowałyśmy. Muszę zaznaczyć, że dla mnie żel aloesowy sprawdza się głównie na skalpie. Większość producentów dodaje glicerynę, więc żelu nie położę na włosy (chyba że jako dodatek do odżywki do spłukiwania) - powoduje u mnie puszenie i prostowanie loków.
Sama używałam już:
- Alter Medici - bez specjalnych zachwytów, ale ten jest najczęściej spotykany,
- Flos Lek - jako jeden z niewielu bez gliceryny, ale na włosach też średnio. Tej firmy żel z arniką jest rewelacyjny na szybkie działania przeciwświądowo-oparzeniowe. Nakładałam tez na skalp - łagodził podrażnienia lepiej niż wersja aloesowa,
- Gorvita Panthenol - co prawda więcej tu B5 niż aloesu, ale sprawdza się na skórze. Polecam też na łagodzenie oparzeń,
- Rabka Spa - woda z Rabki ma działanie wysuszająco-ściągające, więc szybko przestałam stosować na skalp, a nakładałam na niespodzianki natwarzowe,
- Herbalife - bardzo sympatyczny produkt i sprawdziłabym go lepiej, gdyby nie to, że kosztuje straszliwe pieniądze,
- niemiecki żel aloesowy sprawdził się i sprawdza u mnie najlepiej - nie dość, ze pasuje skalpowi, to i delikatnie stylizuje włosy. Fakt, nie nakładam go na całość (gliceryna!), ale wmasowując w skórę, część pozostawiam na włosach u nasady. Pozwala to na zachwonanie objętości przez cały dzień

Jako następcę Palomy wskazałyśmy wstepnie żel Gorvity, jednak nie miałam okazji stosować. Cóż, Palomą nie jest
Dziewczyny z zakręconego forum testują obecnie żel lidlowy.

Gdybyś chciała zrobić sama, potrzebowałabyś w tym celu listków aloesu. Trzeba zdjąć skórkę i użyć miąższu. Do niego wystarczy dodać półprodukty (choćby wzorem składu Palomy, np.: betainę, elastynę, kolagen, alantoinę) plus jakiś konserwant (np. FEOG) jeśli przygotowujesz więcej mikstury.
Nada się też sok aloesowy, ale wówczas do zagęszczenia potrzebna będzie choćby guma ksantatowa.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-24, 12:24   #76
moniczka_90
Zakorzenienie

Eloe77 bardzo dziekuję za takie skupisko wiedzy na temat aloesu. Na początek chciałabym spróbować czegoś tańszego i właśnie chciałabym kupić ten Lidlowy Cien jednak słyszałam, ze nie zawsze on tam jest
Stary 2011-02-24, 15:16   #77
Eloe77

proszę bardzo.

W Lidlu trudno coś ustrzelić, bo bardzo szybko znika. A Cien żel oraz odżywka aloesowa są warte uwagi.

Żel ALterMedici kosztuje ok 13 zł i jest w sporej tubie (200 albo 250 ml). Herbalife za tę samą pojemność śpiewa niemal 50 zł.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-24, 15:21   #78
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
proszę bardzo.

W Lidlu trudno coś ustrzelić, bo bardzo szybko znika. A Cien żel oraz odżywka aloesowa są warte uwagi.

Żel ALterMedici kosztuje ok 13 zł i jest w sporej tubie (200 albo 250 ml). Herbalife za tę samą pojemność śpiewa niemal 50 zł.
Chyba po prostu pójdę do apteki i zobaczę co tam maja do zaoferowania bo te dalsze żele można zdobyć w aptece lub na allegro np. ? niestety sklepów ziołowych lub ze zdrową zywnością nie mam w pobliżu
Stary 2011-02-24, 20:19   #79
Lenka_1987
Zadomowienie

Mam do Was pytanie Dziewczyny, bo ja to od niedawna zaczęłam interesować się moimi włosami i chętnie skorzystam z rad bardziej doświadczonych.
A mianowicie, czy ten olejek czosnkowy można zrobić z olejku rycynowego lub innego olejku, którego używa się do pielęgnacji włosów?
Lenka_1987 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 22:03   #80
marta200
Raczkowanie

ja robiłam na oliwie z oliwek, bo dobrze odżywia włosy i jest ogólnodostępna
marta200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 22:39   #81
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lenka_1987 Pokaż wiadomość
Mam do Was pytanie Dziewczyny, bo ja to od niedawna zaczęłam interesować się moimi włosami i chętnie skorzystam z rad bardziej doświadczonych.
A mianowicie, czy ten olejek czosnkowy można zrobić z olejku rycynowego lub innego olejku, którego używa się do pielęgnacji włosów?
Radziłabym zrobić to z oliwy z oliwek albo z jakiegoś oleju. Olejek rycynowy jest zbyt treściwy, ba zbyt ciężką konsystencję i bylo by ciężko. Przynajmniej na początek radze oliwe lub zwykły olej.
Stary 2011-02-25, 09:57   #82
Eloe77

Cytat:
Chyba po prostu pójdę do apteki i zobaczę co tam maja do zaoferowania bo te dalsze żele można zdobyć w aptece lub na allegro np. ? niestety sklepów ziołowych lub ze zdrową zywnością nie mam w pobliżu
Dokładnie - wejdź do apteki i zapytaj.
Flos Lek i Gorvita też apteka. Poza tym wszystkie prócz niemieckiego i Herbalife zamówisz na doz. pl.

A ja chyba sobie znów naskalpowo nałożę oliwę czosnkową

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-25, 10:39   #83
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Dokładnie - wejdź do apteki i zapytaj.
Flos Lek i Gorvita też apteka. Poza tym wszystkie prócz niemieckiego i Herbalife zamówisz na doz. pl.

A ja chyba sobie znów naskalpowo nałożę oliwę czosnkową
Eloe77 a co sądzisz o tym żelu: http://allegro.pl/zel-aloesowy-99-9-...478333750.html jest tam podany skład. Zel i opis wygląda bardzo zachęcająco.
Stary 2011-02-25, 12:04   #84
Eloe77

Cytat:
Eloe77 a co sądzisz o tym żelu: http://allegro.pl/zel-aloesowy-99-9-...478333750.html jest tam podany skład. Zel i opis wygląda bardzo zachęcająco.
I owszem, ale nie wiem, jakie są Twoje oczekiwania w stosunku do niego.
Sporo w nim substancji, których mogłoby nie być - choćby zapach i kilka konserwantów. Zwróć też uwagę, że opis:
Cytat:
Międzynarodowa Rada Naukowa d/s Aloesu powstała z myślą o kontroli nad jakością produktów aloesowych. Znak, który widnieje poniżej, jest o tyle istotny, że za każdym razem, gdy zamierzacie kupić produkt zawierający aloes, ta pieczęć zagwarantuje Wam, że aloes użyty do jego produkcji jest najwyższej klasy i będziecie mogli Państwo odczuć jego prawdziwe działanie.
Źródło dotyczy wyłącznie samego aloesu, a nie całego preparatu.

Już ta oliwa czosnkowa jest bardziej naturalna

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-25, 12:19   #85
moniczka_90
Zakorzenienie

Eloe77 chodzi mi po prostu o nawilżenie włosów i skóry głowy, szczególnie w jednym miejscu. Można tez w aptece kupić sok aloesowy prawda ? Nie wiem ile kosztuje i czy mnie na niego stać ale wole zapytać od razu sok ten chyba jest do spożywania ileś tam ml dziennie ale jakbym go dolała troszeczke do odżywki to taki sok sprawdziłby się w nawilżeniu włosów ?

P.S. ależ ja tutaj robie offtopa
Stary 2011-02-25, 13:40   #86
Eloe77

Cytat:
Eloe77 chodzi mi po prostu o nawilżenie włosów i skóry głowy, szczególnie w jednym miejscu.
Żel, który podałaś do włosów się nada, nawet może mieć właściwości stylizacyjne (jest tam polimer). Zmywać trzeba będzie jednak od czasu do czasu szamponem z sls.
Jednak ze względu na konserwanty zwróciłabym baczną uwagę na zachowanie skalpu po nałożeniu. Nie wiem, na ile twoja skóra głowy jest wrażliwa, trzeba jednak o tym pamiętać, że zachować może się różnie.
Cytat:
Można tez w aptece kupić sok aloesowy prawda ? Nie wiem ile kosztuje i czy mnie na niego stać ale wole zapytać od razu
Zależy od pojemności, producenta, tego, czy zawiera miąższ itd. Nie jest to jakaś potwornie droga sprawa.
Cytat:
sok ten chyba jest do spożywania ileś tam ml dziennie ale jakbym go dolała troszeczke do odżywki to taki sok sprawdziłby się w nawilżeniu włosów ?
Bez problemu. Ja dodawałam.
Cytat:
P.S. ależ ja tutaj robie offtopa
Oj, OT się zrobiło jak nic. I do tego ja w tym biorę udział Kolejne pytania pisz na PW, gdybyś coś jeszcze chciała, dobrze?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-02-25, 13:59   #87
moniczka_90
Zakorzenienie

Eloe77 bardzo dziekuję za odpowiedzi na moje pytania
koniec już tego offtopa bo jeszcze dostane upomnienie, jak coś to będe pisac na pw

hihi luty się konczy a 3 marca oliwa czosnkowa będzie gotowa !
Stary 2011-03-06, 17:06   #88
burro
Rozeznanie

Dot.: Olej czosnkowy - wrażenia i spostrzeżenia.

Witam wszystkie Wizażanki .
Przed chwilą zrobiłam oliwę i już nie moge się doczekać aż jej użyję .
Widzicie jakieś efekty? bo z tego co wyczytałam to niewiele z was uzywa jej regularnie ze względu na zapach. I tu mam pytanie . Czy zapach czosnku w tej oliwie jest bardziej intensywny? Bo ogólnie zapach czosnku bardzo lubie, ale obawiam się tej intensywności
burro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-06, 17:18   #89
moniczka_90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez burro Pokaż wiadomość
Witam wszystkie Wizażanki .
Przed chwilą zrobiłam oliwę i już nie moge się doczekać aż jej użyję .
Widzicie jakieś efekty? bo z tego co wyczytałam to niewiele z was uzywa jej regularnie ze względu na zapach. I tu mam pytanie . Czy zapach czosnku w tej oliwie jest bardziej intensywny? Bo ogólnie zapach czosnku bardzo lubie, ale obawiam się tej intensywności
Powiem Ci za kilka dni jak jej w końcu użyję
Stary 2011-03-06, 17:44   #90
burro
Rozeznanie

Dziekuje
burro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości