|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
JUSTINE jeżeli mała jest bardzo nie spokojna, a to nie brzuszek to możesz napić się słabej melisy, a mała dostanie ją w Twoim mleczku.
Co do dokarmiania mm. Ja muszę teraz czasem dokarmiać, bo po ostatnich perypetiach mężowo-szpitalnych (czytaj stres, stres, stres, stres) moja laktacja bardzo się pogorszyła. A Natalka była cały czas głodna. Jednak ja walczę o powrót do stanów wcześniejszego i mam nadzieję, że nie będę musiała dokarmiać mm. Bo serce mi się kroi jak muszę jej to podać. ---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- Cytat:
dopiero dobijamy do 3000g Bo obecnie ma 2920g.Zobacz w tej broszurce, bo rzuciło mi się to w oczy. Jakoś na opryszczkę czy cuś. A co do apteki to mi nic nie mów. W szpitalu musiałam zostawić wszystko, nawet termometru nie wolno mi było zabrać ze sobą. Takie mają przepisy. Tak więc w aptece zostawiłam 250 zł na maści, lekarstwa dla małej (witaminy i żelazo), nowy termometr, laktator (tak to jest jak się szuka na gwałt o 23 laktatora), lekarstwa dla mnie. eeh Jedynie cieszę się, że pozbyłam się tych pieluch happy. Żal mi nie było ich.
|
|
|
|
|
#2072 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
lilijko to masakra jakas.... wszystko podwedzili Biedactwo! Cala wyprawka na nowo :/
No nasza dobija 4 kg, klocek jeszcze je i je... Na razie na laktacje nie narzekam, nawet boje sie pic ta herbatke pobudzajaca po ostatnich przygodach z zastojem ;( |
|
|
|
#2073 |
|
Zadomowienie
|
Będe piła codziennie szklaneczke rumianku, może bedzie lepiej. Jak nie pomoże to podam małej tę herbatke z koperkiem włoskim taką słabiutką. Dziekuje za rady.
Nadia juz nieźle rozpieszczona jest. Najlepiej jej sie śpi przy cycu i na raczkach...daliśmy się małej wyszkolić. Oj niedobrze.Mariko źle mnie zrozumiałaś. Tak tesknie za nia jak długo spi, to prawda ale nie wybudzam jej z tego powodu.Doskonale zdaje sobie sprawę, że takie małe dziecko potrzebuje dużo snu, i nie miałabym sumienia wybudzac mojego dziecka tylko dlatego, ze mamusi sie teskni i chce ja poprzytulac ![]() Dzis mamy ładna pogode. Chyba wybierzemy się na spacecerk jak dla mnie troche szybko, myślałam , że na pierwszy spacerek wybierzemy sie jakos po 2lub 3 tygodniach ale połozna mówiła ze jak w weekend bedzie ładnie możemy isc. Wczoraj było bardzo zimno ale dzis jest fajnie. 2 dni ja werandowałam, raz przy otwartym oknie a raz na balkonie byliśmy..nie wiem czy to nie za mało.A na pierwszy spacerek tak 30 min bedzie ok???
|
#2074 |
|
Rozeznanie
|
Justine rzeczywiscie malo precezyjnie sie wyrazilas, bo ja zrozumialam tak jak Marika, ot slowo pisane,kazdy po swojemu interpretuje
![]() Ja pije koperek, ale wolalabym, zeby to mala pila raz dziennie, a to dlatego, ze ulatwiloby nam to wyjscia, nie wszedzie mozna piers podac, co prawda przed wyjsciem ja karmie, ale i tak mialam juz sytuacje, ze na szybko musialam kacika dla karmiacych szukac, bo mala chciala sobie possac minutke ![]() No ale princeska nie chce butelki, wiec matka pije za nia Ale na bilansie pewno lekarz i tak zaleci dopajanie, bo mala w 2 tygodnie ponad kilogram przybrala , starsze siostry sie smieja, ze mam ja na sumo zapisac .U nas koperek z reguly od 1 tygodnia jest, rumianek nie mam pojecia, musisz sprawdzic co jej podpasuje. My tez dzis na spacerek idziemy, ja nie werandowalam, a pierwszy spacer 50 minut trwal , teraz nawet po 2 godziny chodzimy jak spi, co za roznica na balkonie, czy na spacerku
|
|
|
|
#2075 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
![]() czytam was codziennie, ale na pisanie czasu juz brak ![]() Mam pytanie odnosnie kup... moja Natalka we wtorek bedzie miala miesiac, a kupa dalej jest w kazdym pampersie idzie nam tego jak wody nawet ok 15 dziennie, ona karmiona jest wylacznie piersia czy wasze miesieczne dzieciaczki tez robia tyle kup?? czy cos jest nie tak... nie sa moze one jakies wielgachne , ale sa, poza tym to ladna jajeczniczka no i spelnily sie moje obawy Kamilek zaczyna być zazdrosny o siostrzyczke, kaze mi jej nie karmic, oddac babci, lub tatusiowi, wchodzi do mnie na rece i kaze sie bujac jak natalke, albo kladzie sie w bujaczku i kaze sie bujac poswiecam mu tyle czasu ile tylko moge, ale nie tyle co wczesniej![]() niechce juz czytac ksiazeczek, mowic wierszykow , nie wiem co robic
|
#2076 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez miałam pasy z pentelki Cytat:
anka_bzz - co to za żyrafka w awatarze? [ubranko?] bo ja mam hopla i małemu tylko zyrafki kupuję [pościele, ubranka, łóżeczko :P ] dzisiaj wyprawiam urodzinki, przychodzą goście, to wczoraj cały wieczór w kuchni spędziłam; się pochwalę - zrobiłam 1 w życiu tort ["after eight"]
|
|
#2077 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2078 |
|
Zakorzenienie
|
moje :P ale to jutro
![]() to wpadaj, poczęstuję chętnie ![]() http://www.wielkiezarcie.com/recipe51605.html - boskie ![]() niżej mój mały skwaszony joł-menek
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2011-03-06 o 15:03 |
|
|
|
#2079 |
|
Zadomowienie
|
lilijko dziękuję za słowa otuchy
No nic mam nadzieję, że uda mi się wrócić do dawnej produkcji. Będziemy walczyć LadySith ale tort..... Z czego robiłaś wierzch? Polewą? I wszystkiego Najlepszego Synek boski ![]() Stokrotka nie martw się Sara na początku też miała każdą pieluchę brudną Zważyłam dzisiaj Małą na wadze elektronicznej....takiej dorosłej. Wyskoczyła mi 5,8kg....rano jak ważyłam się z nią i bez niej to różnica była 6,2 kg a 3 tygodnie temu ważyła 5,7kg i nie wiem czy za mało nie przybiera..... Muszę iść w tym tygodniu do przychodni ją zważyć bo się martwię, że ją głodzę ![]() Niby po jedzeniu ładnie śpi i się nie domaga....nie wiem sama. Pierwszy raz mnie takie wątpliwości dopadły ![]() Dzisiaj mija 100 dni jak moja córcia jest na świecie
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-03-06 o 15:23 |
|
|
|
#2080 |
|
Zakorzenienie
|
MARIKA - dzięki
z lenistwa i wygody blaty z ciemnego biszkoptu kupiłam gotowe; przepis oryginalny kremu (na powierzchni, i do przełożenia blatów) jest taki: * 600 ml kremówki 30% i 20dag czekol.miętowej (ja użyłam 20 dag pastylek mietowych-takich w zielonym sreberku) rozpuścić na parze, ostudzić, na noc do lodówki (ja czekałam ok 6 godz tylko) * smietane z czeko wymieszać z 3 fixami do śmietany (miałam tylko 2 szt, dosypałam dodatkowo śnieżkę), ubić na sztywno, * ciasto można skropić ponczem * ozdoby są z białej czeko+barwnik [zielony - w nawiązaniu do miętowego smaku] ![]() Wszystkiego dobrego z okazji 100 dniówki dla Twojej małej
|
#2081 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
... nawet poza nią bo jak zdejmujemy to też coś poleci ![]() kurczątko,szkoda ze synek tak reaguje niestety mając takiego maluszka nawet nie mozna poswiecic calego dnia synkowi zeby potlumaczyc czy okazac ze tak samo sie go kocha;---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Mariko ale ten czas szybko płynie! właśnie dziś mówiłam do TŻ że równe 5tygodni temu urodził się Grześ a ja mam wrażenie jakby to było wieki temu... a on tak rośnie...już karton ciuszków poszedł w odstawkę.
|
|
#2082 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki za linki chust Cytat:
Cytat:
.Co do plastrów - ja użyłam raz - nie dość, że po 8 godzinach wcale sam się nie odkleił, musiałam go zerwać - więc całą opryszczkę rozbabrałam. Na drugi dzień zrobiła się jeszcze większa - one wcale nie wysuszają. Cytat:
Cytat:
Co do rośnięcia Malucha - ja ciągle w szafie znajduję jakieś ciuszki, które zostawiałam "na potem", a teraz są już za małe...dlatego często przebieram Małego ![]() . Też zbieram w karton ciuszki - w maju Karolowi urodzi się koleżanka, więc mamy komu oddać .
|
|||||
|
|
|
#2083 |
|
Zadomowienie
|
ja odkładam i potem posegreguję co zostawić na braciszka/siostrzyczkę a co oddać
![]() u mnie było tak ze przez 2dni było dość mało mleka (tzn..starczało małemu ale jak miałam odciągnąć na wyjście - to już kiepsko było bo tylko z 40-50ml ściągnęłam po karmieniu) ale mam herbatę z herbapolu dla mam karmiących i wystarczy przez 1 dzień pić 2-3x i odciągnąć trochę mleka do pusta...i więcej od razu produkcji (aż za dużo wczoraj miałam :P )
|
#2084 |
|
Rozeznanie
|
Super słonko dziś, byliśmy na godzinnym spacerku, mały tak się ululał, że do tej pory śpi
Mamusia bardzo zadowolona, świeże powietrze dobrze mu robi, od razu dziecko spokojniejsze ![]() Dla Was zdjęcie mojego smyka z pozdrowieniami
|
|
#2085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam wypasionego niemowlaka. U nas 2,5 miesiąca, na wadze ok 5800g. Zakładamy już rozmiar 62... Wy tu kupujecie wózki z gondolą a ja już szukam rozkładanej i lekkiej spacerówki![]() Nie wiecie jaka włoska firma robi superlekkie? Bo koleżanka zapomniała nazwy;-) I jestem superzadowolona bo przechodzimy na pampy Babydream, u nas super, nie przecieka, nie wylewa, miękkie i ładnie chłonie. No i ta cena
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2086 |
|
Zadomowienie
|
inglesina?
|
#2087 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie wiem, wiem, ze mniej niz 6 kg./.
|
|
#2088 |
|
Zadomowienie
|
inglesina swift ma 5.9kg no albo Per-perego Pliko 5.7kg
![]() w koncu kupilam malemu fajna kurtałkę a'la skóra
Najpierw stworzyliśmy szczęśliwy związek... ![]() http://www.suwaczek.pl/cache/22dc175c64.png ...a następnie naszego Małego Misia http://www.suwaczki.com/tickers/dqprpx9i136imlln.png Edytowane przez JeSuisUnPapillon Czas edycji: 2011-03-06 o 17:39 |
|
|
|
#2089 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja właśnie walczę z tym normalnie mam deprechę w tym kierunkuboję się, że zostaniemy na mieszanym dokarmianiu , a to wszystko przez szpital i nerwy na męża. A cały czas mu powtarzałam, żeby sobie darował, bo stracę pokarm.![]() Mimo ogromnego bólu piersi (ponownie, bo odzwyczaiły się po szpitalu do ciągłego karmienia) walczę. ---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
![]() na razie są ok, miękkie i dobrze chłoną, chociaż nie dały rady utrzymać dzisiaj wielkości kupki ---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ---------- MAM DWA WAŻNE DLA MNIE PYTANIA, Proszę o pomoc: 1. Czy dokarmiając dziecko MM można podawać wit. K+D czy tylko samą D. W szpitalu p. doktor przepisała nam Delicol (to co Muron polecała) a to sama wit. D, ale powiedziałam że mam Wit. K+D i powiedziała, że to dobrze, żeby podawać. Teraz już zgłupiałam ![]() 2. Czy mając karmienie systemem mieszanym trzeba dopajać dziecko jakąś wodą czy herbatką? |
||
|
|
|
#2090 |
|
Zadomowienie
|
Cyrtynko coś się dzieję, bulgocze jej w brzuszku, moze miec problemy z jelitami, kupki ma dzis takie bardzo rzadkie, prezy sie. Może za dużo je..własnie z ta piersią jest tak, ze niewiadomo ile dziecko wypija. Ale cyca ciągnie około 20, 30 min wiec napewno sie najada, bo sporo tego mleka leci, czasami nawet potrafi sie zakrztusić. A karmię co ok. 2, 3 godz. Jak płacze i szuka cyca. Ale cos się dzieje mojemu dziecku a mi serce peka ze nie moge jej pomóc. Mąż zaraz podjedzie do apteki i zaopatrzymy sie w coś...moze ten koperek albo rumianek. Ja dziś wypiłam 2 kubki rumianku i lepiej nie jest...
|
#2091 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
być może mała za łapczywie je i łyka przy tym dużo powietrza. Spróbuj położyć jej na brzuszku ciepłą pieluszkę, lub zrób przy przewijaniu nóżkami bardzo delikatny rowerek, lub masuj kolistymi ruchami brzuszek ale przeciwnie do wskazówek zegara, |
|
|
|
|
#2092 |
|
Rozeznanie
|
Ech a ja wysiadam... ja i moje piersi...
Mala sie poprzestawiala, dotychczas do 15 - 16 czuwala, potem gleboki sen i tak do 20... teraz znow spi prawie do 14 a potem jedzenie, kupa, odbijanie, ulewanie, proba zasniecia, wrzask i wszystko na nowo aaaaa czy moze ona nie dojada. W sumie mleka wydaje mi sie mam cala mase, je lapczywie, jak skonczy to z piersi nadal sika jak nie wiem co. Kupki robi sie jej ciezko, dzis znow wypilam koperek, bo ostatnio zapomnialam dwa dni :/ No i w koncu dostala smoka, bo piersi juz mnie bolaly bo cyckala je co chwilke, no i dlawila sie jak nie jedzeniem to potem ulewajac. Wiec dalismy jej smoka i zasnela... Ciekawe na jak dlugo. Bo zdarzy sie jej zasnac i spac pol godzinki i nagle niespodziewany wrzask. Brzuszek to chyba nie jest bo miekki miala... Ja zwarjuje ![]() Wiem ze ta opryszczka to niebezpieczna dla dzieci wiec staram sie jak moge myc rece bez przerwy nie dotykac za duzo jej twarzyczki a juz na pewno calowac. Na mnie dziala trybiotyk... wiec jestem cala obsmarowana, bo wyszlo mi w kilku miejscach na ustach i w nosie koszmar ;((((( buuuuuuuu Jestem zalamana jednym slowem... |
|
|
|
#2093 |
|
Zadomowienie
|
łapczywie je to prawda.ale jak tego dziecko oduczyc.teraz wsuwa cyca i jest spokoj.probowalam tego wszytkiego o czym pisałas oprocz pieluszki,zamiast tego kierowałam cieple powietrze z suszarki do wlosow na brzuszek. teraz mam do picia herbatke z kopru wloskiego ja wypije a moze jej pomoze. i narazie bede jadła tylko sucharki i wafle ryzowe i woda . dla bezpieczenstwa by niunia ni cirpiala,ale kurcze naprawde jem ostroznie.
|
|
#2094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z koperkiem uważaj..... bo może w drugą stronę pójść, tak jak pisała ligotka. czyli nie za dużo i nie za mocny. |
|
|
|
|
#2095 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do kopru - uważaj z herbatką bo potrafi za mocno pobudzić jelita do pracy - lepszy jest kminek. Ja parzę 1/2 łyżeczki na szklankę wody. Trzeba tę wodę zagotować i wsypać na nią kminek i pogotować z 5 minut, odcedzić i popijać. Ten napar działa łagodniej na dziecko i dorosłego bo ja po herbatce koperkowej miałam za przeproszeniem mega gazy ![]() JUSTINE ja własnie jeszcze raz przeczytałam Twojego posta, może ona się przejada?? Edytowane przez gabishing Czas edycji: 2011-03-06 o 18:53 |
|
|
|
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
eeee może i mnie zlinczujecie, ale mała śpi już prawie 6h i nie wiem co robić, czy ją ciut wybudzić, wykąpać i nakarmić, czy czekać dalej cierpliwie aż się wybudzi. Normalnie musiała sprawdzić czy oddycha..............
|
|
|
|
#2097 |
|
Rozeznanie
|
lilijko ja juz dawno nie budze dziecka na karmienie, kiedy raz bylo to zupelnie niemozliwe, ale przestala sypiac tak dlugo, dluzsza drzemka to od ok 20 - 21 do 2 - 3 w nocy. Natomiast budze na pewno kolo 20 na kapiel wtedy delikatnie ja rozbieramy ona sie przebudza i do wanieniki potem dostaje jesc i idzie spac. Moze to kontrowersyjne, bo znajoma juz nas za to objechala ale dzieki temu mala ma staly rytm dnia i tak jak pisalam wczesniej ma najdluzsze spani. Poza tym nie budze jej wtedy jakos drastycznie.
|
|
|
|
#2098 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Skoro je tak łapczywie, że aż się krztusi, to pewnie łyka powietrze i stąd bóle brzuszka...mój też się pręży, ale jak kupy nie może zrobić - ja wtedy robię rowerek, masuję brzuszek, albo kładę go na brzuchu, żeby bączki popuszczał sobie. Dawaj smoka - to nic złego, nie krzywdzisz jej tym, bo może ona je za dużo...ja też robię ten błąd często, ze Mały tylko zakwili, a ja już pierś podaję - a potem brzuch boli, co chwila się ulewa...nawet i wymiotował mi...Teraz staram się zawsze najpierw go uspokoić, dać smoka, pogłaskać po głowie, ponosić - dopiero jak widzę, że on faktycznie jest głodny, to go karmię. Lilijko - Ja daję wit. K i D, ale ja mm podaję małemu raz dziennie - i wypija max. 80 ml - dopajam go nim na noc po prostu. Co do dopajania wodą/herbatką etc. - jeśli karmisz piersią, to sądzę, ze nie ma takiej potrzeby raczej. Gabishing - potwierdzam działanie kopru na mamę . Mi się dziś pomyliły proporcje i zamiast jednej łyżeczki nasypałam sobie 4!! Pomyliło mi się z laktacyjną z Hippa...masakra - ja cały czas dziś latam do kibelka .Zmykam kąpać brzdąca mojego. A jutro poproszę męża, żeby kupił pieluchy Babydream, skoro tak zachwalacie Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-03-06 o 19:13 |
|
|
|
|
#2099 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jej nie wybudzam nigdy, ale teraz się zastanawiam, bo normalnie cyce mnie pieką, a walczę przecież o laktację no i do tego kąpiel pierwszy raz jej się to przytrafia właśnie dzisiaj................. i nie chcę tego zrobić drastycznie.... oooooo coś pobrzękuje i pryka, więc może się przebudzić. Zobaczymy A powiedz mi jak się u Ciebie zrobił zastój, jakie miałaś objawy?? DZIEWCZYNY: co to może być? Strasznie po karmieniu pieką mnie piersi................. ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Cytat:
![]() ![]() karmię piersią i ona dopija tak w ciągu dnia do ok 120 ml mm......... spróbuj tych pieluszek....... nie mają tego ściągacza w pasie ale są całkiem, całkiem |
||
|
|
|
#2100 |
|
Rozeznanie
|
lilijko ja o tym drastycznie to nie do Ciebie Kochana tylko tak z uprzedzeniem, zeby nie posypaly sie na mnie gromy z nieba :P:P:P poza tym dlatego wlasnie napisalam jak jest u nas z kapiela bo normalnie to bym jej nie budzila ale o tej porze jak najbardziej i taki byl sens mojej wypowiedzi, ale jak zwykle zapomnialam napisac o co mi naprawde chodzi
ja wstalam z ogromnym bolem piersi i byla bardzo twarda, a jak dotknelam to w niektorych miejscach zrobily sie takie twarde guzki, niedlugo potem dostalam dreszczy z zimna zmierzylam temperature i wyszlo 38. Pomogly cieple kapiele i oklady termoforem. Mocne rozmasowywania. I apap. W koncu przeszlo. dolaczam sie moja tez sie wybudza jak robi kupke... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:50.

dopiero dobijamy do 3000g Bo obecnie ma 2920g.
Jedynie cieszę się, że pozbyłam się tych pieluch happy. Żal mi nie było ich.

Oj niedobrze.

czekam na kawałek

Muszę iść w tym tygodniu do przychodni ją zważyć bo się martwię, że ją głodzę
niestety mając takiego maluszka nawet nie mozna poswiecic calego dnia synkowi zeby potlumaczyc czy okazac ze tak samo sie go kocha;