Biżuteryjna DG - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-28, 17:22   #2041
komiksowa
Raczkowanie

Dot.: Biżuteryjna DG

Pani rzecznik US bodajże w Katowicach opowiadała o "przesłuchiwaniach" takich ludzi - zarówno kobiet jak i mężczyzn, musieli opowiedzieć co i za ile robili, a czasem musieli też przedstawić świadków potwierdzających skorzystanie z takowej usługi. Nie chodzi o to, że tak duży %podatników "to" robi, tylko że tak głupio się tłumaczy śmieszne, niedorzeczne, głupie po prostu, wszyscy wiedzą, że to ściema, ale niemożna tego udowodnić - Polak potrafi
Stary 2011-03-01, 06:18   #2042
follow me
Raczkowanie

GG do follow me

Kiedys dowiadywałam sie w urzedzie probierczym jak to jest z biżu posrebrzaną oto odp

Jeżeli produkowana wykonana będzie z metali
nieszlachetnych to należy ją oznaczać znakiem "MET", który dla kupującego jest wskazówką, że wyrób wykonany z metalu nieszlachetnego, jedynie przypominającego wyrób z metalu szlachetnego. Znak "MET" umieścić na wyrobie może urząd
probierczy, a także producent samodzielnie.Ważne jest aby takie oznaczenie znalazło się na wyrobie, co pozwala na jednoznaczne odróżnienie wyrobu z metalu szlachetnego od wyrobu z
metalu nieszlachetnego

Edytowane przez follow me
Czas edycji: 2011-03-01 o 06:24
follow me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-02, 21:24   #2043
agusia1987r
Przyczajenie

Stałoi się. Powiększyłam grono biżuteryjnych DG
Mam nadzieję że wszystko będzie szło pozytywnie...

Pozdrawiam

Gacekart
agusia1987r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-03, 09:49   #2044
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Powodzenia

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-03, 21:02   #2045
staska_stasia
Zakorzenienie

Follow me, hmm, nie chcę się kłócić, ale wydaje mi się, że jest trochę inaczej. Wprawdzie nie siedzę w prawie probierczym, ale kiedyś na prawo dewizowe musiałam znaleźć informację jaki stop złota może być nazwany złotem dewizowym. I przeglądając rozporządzenia wykonawcze do ustawy prawo probiercze rzuciło mi się w oczy, że wyroby srebrne powinny być oznaczane SR (chyba), metalowe faktycznie MET, ale jest też kategoria posrebrzane i wtedy jest POSREB (czy jakoś tak).
No chyba że moja fantazja i wyobraźnia mi tak podpowiadają. Niemniej jednak posrebrzane wyroby trochę srebra zawierają i powinno to być jakos oznaczone... Chyba.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 08:08   #2046
follow me
Raczkowanie

GG do follow me

To co podałam wyżej to jest fragment maila jaki otrzymałam z urzedu probierczego A moje pytanie brzmiało "Co w takim razie z bizuterią która na bigle srebne a reszta wykonana jest z elementów posrebrzanych " Byc może jest tak jak piszesz ja sie szczerze mówiąc na tym nie znam

Znalazłam cos takiego w dzienniku

Dziennik Ustaw Nr 12 P02- Í 117

na samym dole jest napisane ze met słuzy do oznaczania metali nieszlachetnych połączonych z metalami szlachetnymi

ale może sie cos pozmieniało

Edytowane przez follow me
Czas edycji: 2011-03-04 o 08:19
follow me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-04, 09:37   #2047
staska_stasia
Zakorzenienie

Szukam, szukam i szukam tego rozporządzenia i znaleźć nie mogę :/ Ale to z 1950 nie ma już mocy prawnej, zostało uznane za uchylone przez ustawę z 1962 prawo probiercze.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-04, 09:44   #2048
mlisiewski
Raczkowanie

http://www.gum.gov.pl/pl/site/px_cechy_polska.pdf
mlisiewski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 00:17   #2049
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja

Dziewczyny POMOCY!
Jak się nabija imiennik na biżuterię? Na których elementach jak jest komplet, czy np. oba kolczyki? w którym miejscu? Czy można na biglu?
Stary 2011-03-07, 12:06   #2050
Mira_Cetus
Przyczajenie

Uff, przebrnęłam przez całe 69 stron, ale było warto - dowiedziałam się wielu rzeczy związanych z zakładaniem DG, a wiedząc już co nieco, łatwiej prowadzić rozmowy w urzędach. Dlatego też na wstępie dziękuję wszystkim osobom, które tak chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem

Chciałabym jeszcze wrócić do tematu lokalu. Czy ktoś z was orientuje się czy można prowadzić DG w mieszkaniu komunalnym? Jak wówczas przebiega cała procedura, trzeba gdzieś to zgłaszać? I czy można w takim mieszkaniu komunalnym prowadzić produkcję biżuterii, jeśli stosuję też techniki "na gorąco" np. lutowanie? A może są jakieś przepisy zabraniające takich praktyk ze względów BHP? Gdzie mogłabym dowiadywać się takich rzeczy?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje
Pozdrawiam serdecznie
Mira_Cetus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 12:22   #2051
ollccia
Zadomowienie

Ja prowadzę DG w mieszkaniu czynszowym w kamienicy Nie jest to co prawda mieszkanie komunalne, tylko kamienica prywatna, ale działa chyba dość podobnie Jeżeli chodzi o taką działalność, to podstawowa sprawa - mieszkanie podajesz jako siedzibę firmy czy jako lokal prowadzenia działalności? Jeżeli podajesz tylko jako siedzibę, to idziesz do administracji i pytasz, czy będą sobie życzyli jakichś dokumentów albo jak masz to u nich załatwić - pani, która zajmuje się moją kamienicą powiedziała, że wystarczy, że ona wie, że podaję lokal jako siedzibę firmy i żadnych papierów wypełniać nie muszę Natomiast jeżeli podajesz mieszkanie jako miejsce wykonywania pracy, to musisz najpierw wystąpić o zgodę właściciela, a potem podać metraż, na jakim będziesz tę działalność prowadzić, bo dostaniesz nowe rozliczenie podatków. W ubiegłym roku podatek od nieruchomości mieszkalnej wychodził chyba ok. 0,60 zł/m2, natomiast podatek od nieruchomości usługowej ok 19 zł/m2, więc musisz dobrze policzyć, czy Ci się to opłaca. Ja najpierw kombinowałam tak, że na DG przeznaczę 1 duży pokój, czyli ok. 40% mieszkania i będę mogła sobie wrzucać w koszty 40% rachunków za wodę, prąd i ogrzewanie, ale jak mi powiedziano, ile wynosi podatek, to odpuściłam w ogóle Miła pani mi doradzała jeszcze, że jeżeli koniecznie muszę, to żebym podała tylko powierzchnię pod biurkiem, czyli ok 2 m2 i ona by mi wtedy od nowa opłaty za mieszkanie naliczyła, ale jak księgowy sobie wszystko na spokojnie przeliczył, to wyszło, że nie ma sensu bawić się w rozliczanie tych rachunków i zostałam tylko przy podaniu siedziby firmy No i zawsze jest jeszcze pytanie, czy właściciel się zgodzi na DG w mieszkaniu
A potem to już tylko wypełnienie odpowiednich rubryk w papierach urzędowych
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 18:16   #2052
hanka2501
Rozeznanie

GG do hanka2501

Czyli mogę podać tylko siedzibę a miejsca wykonywania pracy nie muszę?? Nie bardzo rozumiem.
hanka2501 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 19:45   #2053
maly_karaluszek
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mira_Cetus Pokaż wiadomość
Uff, przebrnęłam przez całe 69 stron, ale było warto - dowiedziałam się wielu rzeczy związanych z zakładaniem DG, a wiedząc już co nieco, łatwiej prowadzić rozmowy w urzędach. Dlatego też na wstępie dziękuję wszystkim osobom, które tak chętnie dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem

Chciałabym jeszcze wrócić do tematu lokalu. Czy ktoś z was orientuje się czy można prowadzić DG w mieszkaniu komunalnym? Jak wówczas przebiega cała procedura, trzeba gdzieś to zgłaszać? I czy można w takim mieszkaniu komunalnym prowadzić produkcję biżuterii, jeśli stosuję też techniki "na gorąco" np. lutowanie? A może są jakieś przepisy zabraniające takich praktyk ze względów BHP? Gdzie mogłabym dowiadywać się takich rzeczy?

Będę wdzięczna za wszelkie informacje
Pozdrawiam serdecznie
Po pierwsze sprawdź w umowie najmu lokalu, takie rzeczy czasem są wypisane (że czegoś tam nie wolno).
Jeśli umowa nie wyklucza działalności zapytaj w administracji najlepiej.
maly_karaluszek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 20:52   #2054
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja

Cytat:
Napisane przez bojaboja Pokaż wiadomość
Dziewczyny POMOCY!
Jak się nabija imiennik na biżuterię? Na których elementach jak jest komplet, czy np. oba kolczyki? w którym miejscu? Czy można na biglu?
Stary 2011-03-07, 21:20   #2055
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Cytat:
Na obu, można na biglach.
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 21:29   #2056
ollccia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez hanka2501 Pokaż wiadomość
Czyli mogę podać tylko siedzibę a miejsca wykonywania pracy nie muszę?? Nie bardzo rozumiem.
W formularzach przy zgłaszaniu DG masz 2 różne rubryki: siedzibę firmy i miejsce wykonywania pracy. Jako siedzibę podajesz lokal, w którym rejestrujesz działalność - np. mieszkanie - i na ten adres możesz wystawić pieczątkę, ale DG wcale w mieszkaniu prowadzić nie musisz, bo możesz mieć np. wynajęty jakiś lokal na sklep albo pracować jako kierowca i wtedy Twoim miejscem wykonywania pracy jest przykładowo cały kraj. Jeżeli nie chcesz podawać miejsca wykonywania pracy, to tych rubryk po prostu nie wypełniasz
ollccia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 23:20   #2057
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja

Cytat:
Napisane przez ResurrectionOfHappiness Pokaż wiadomość
Na obu, można na biglach.
A technicznie? Mocno, nie mocno? jak głęboko ma się wbić znaczek?
Stary 2011-03-08, 07:27   #2058
PrivateMember
Raczkowanie

Mam pytanie do dziewczyn sprzedających w Decobazaar.
Otóż prowadzę DG na biżuterię, ale chciałabym wrzucić też coś do działu Vintage (swoje stare ubrania, biżu mamy z lat 80. itp.). Zastanawiam się jednak jak będzie z rozliczeniem takiej sprzedaży, bo domyślam się, że galeria wystawi FV na całą marżę, a ja nie chce wystawiać paragonu na stare ciuchy (nawet nie mogę, bo nie mam przecież FV zakupowej). Czy da się to jakoś rozwiązać?
PrivateMember jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 07:55   #2059
ResurrectionOfHappiness
Rozeznanie

Cytat:
A technicznie? Mocno, nie mocno? jak głęboko ma się wbić znaczek?
Hmmm... trudno powiedzieć, tak z wyczuciem. Weź sobie kawałek drutu lub blaszki i popróbuj. Nie za lekko, bo nie będzie widać i nie za mocno, żeby nie zmiażdżyć bigla.
Aczkolwiek w Urzędzie Probierczym nie mają takich problemów, walą tak mocno, że się wszystko deformuje
ResurrectionOfHappiness jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 13:52   #2060
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja

Cytat:
Napisane przez Sunflower55 Pokaż wiadomość
. Do naszyjników i bransoletki dodaję specjalne blaszki z imiennikiem.
A gdzie kupujesz takie blaszki gołe? Mam nadzieję, że nie robisz?
Stary 2011-03-08, 16:40   #2061
viktorej
Wtajemniczenie

Może o coś takiego chodzi?
viktorej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 17:22   #2062
natewa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez PrivateMember Pokaż wiadomość
Mam pytanie do dziewczyn sprzedających w Decobazaar.
Otóż prowadzę DG na biżuterię, ale chciałabym wrzucić też coś do działu Vintage (swoje stare ubrania, biżu mamy z lat 80. itp.). Zastanawiam się jednak jak będzie z rozliczeniem takiej sprzedaży, bo domyślam się, że galeria wystawi FV na całą marżę, a ja nie chce wystawiać paragonu na stare ciuchy (nawet nie mogę, bo nie mam przecież FV zakupowej). Czy da się to jakoś rozwiązać?
Podpinam się pod pytanie
natewa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-08, 19:41   #2063
Mira_Cetus
Przyczajenie

Bardzo dziękuję za odzew
Mira_Cetus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-08, 21:24   #2064
bojaboja
Raczkowanie

GG do bojaboja

Cytat:
Napisane przez viktorej Pokaż wiadomość
Może o coś takiego chodzi?
Tak, na razie w necie nic innego też nie znalazłam, piękne nie jest ale funkcjonalne. Marzyło mi się małe kółeczko z dziurką.
Stary 2011-03-21, 22:54   #2065
nema
Raczkowanie

Wprawdzie nieco odgrzebuję wątek, ale mimo to chciałam się podzielić swoimi wrażeniami. Przeczytałam całość niemal dwa razy, za pierwszym razem byłam przerażona, później stopniowo myśl o działalności we mnie dojrzewała. Bardzo pomocne informacje tu znalazłam, za co serdecznie dziękuję i wbrew pozorom zamiast zniechęcać, raczej mnie uspokoiły.

Myślę, że przede wszystkim nie za bardzo można się od razu nastawiać na wielkie sumy zysku z DG. Pierwszy rok to głównie inwestowanie i budowanie marki, zdobywanie klientów, czyli "szerzenie wieści o naszej pięknej twórczości". Ale jak proste powiedzenie mówi - jak nie włożysz, to nie wyjmiesz. Także życzę Wam i sobie wytrwałości w tych bojach i mam nadzieję, że szybko nie polegnę.

Dodam jeszcze, że póki co zbieram powoli biżuterię i mimo że mój kochany chłopak zrobił mi piękną stronę internetową, gdzie mogłabym wystawić swoje prace, a i potencjalnych klientów miałabym dość dużą bazę na początek, czekam z tym do zalegalizowania działalności (póki co rozglądam się za dofinansowaniem), ponieważ uznałam, że chyba jestem już "za stara" i szkoda mi nerwów na ukrywanie się przed US.
nema jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 05:31   #2066
skidblandir
Rozeznanie

GG do skidblandir

Cytat:
Napisane przez nema Pokaż wiadomość
Dodam jeszcze, że póki co zbieram powoli biżuterię i mimo że mój kochany chłopak zrobił mi piękną stronę internetową, gdzie mogłabym wystawić swoje prace, a i potencjalnych klientów miałabym dość dużą bazę na początek, czekam z tym do zalegalizowania działalności (póki co rozglądam się za dofinansowaniem), ponieważ uznałam, że chyba jestem już "za stara" i szkoda mi nerwów na ukrywanie się przed US.
No nie powiem - kwestia braku strachu, że Cię ktoś gdzieś kiedyś przydyba, jak robisz na czarno jest nie do przecenienia

skidblandir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 08:47   #2067
Whitecoffe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nema Pokaż wiadomość
Wprawdzie nieco odgrzebuję wątek, ale mimo to chciałam się podzielić swoimi wrażeniami. Przeczytałam całość niemal dwa razy, za pierwszym razem byłam przerażona, później stopniowo myśl o działalności we mnie dojrzewała. Bardzo pomocne informacje tu znalazłam, za co serdecznie dziękuję i wbrew pozorom zamiast zniechęcać, raczej mnie uspokoiły.

Myślę, że przede wszystkim nie za bardzo można się od razu nastawiać na wielkie sumy zysku z DG. Pierwszy rok to głównie inwestowanie i budowanie marki, zdobywanie klientów, czyli "szerzenie wieści o naszej pięknej twórczości". Ale jak proste powiedzenie mówi - jak nie włożysz, to nie wyjmiesz. Także życzę Wam i sobie wytrwałości w tych bojach i mam nadzieję, że szybko nie polegnę.

Życzę powodzenia, cierpliwości i silnej psychiki.
Ja ponad pół roku mam DG, jest ch@...nie ciężko, doła mam co drugi dzień (a czasem częściej).
Też mi się wydawało, że mam potencjalnych klientów. Za brak strachu przed US płacę dość wysoką cenę.
Uważam, że taki głos też jest tu potrzebny - ktoś kto jasno napisze - jest bardzo ciężko na biżuteryjnej DG. Póki co, mam jeszcze nadzieję, że taki jest tylko początek i nie będę musiała po 2 latach ulgowego ZUS zamykać działalności...
Whitecoffe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 10:13   #2068
nema
Raczkowanie

Całkowicie sobie zdaję sprawę, że ciężko, w dodatku w moim przypadku nie będzie niższego zusu na początek. Biżuteria jednak nie będzie jedynym moim dochodem, zapewne początkowo będę głównie zarabiała z fotografii i grafiki, zanim rozkręcę się z biżuterią. Doświadczenie nauczyło mnie, że o wiele spokojniej się żyje jak ma się alternatywne źródło dochodu, wtedy można "odpocząć" od jednej dziedziny.
nema jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-29, 11:44   #2069
Kasia83
Zakorzenienie

GG do Kasia83

Ja mam takie pytanie z innej zupełnie beczki.
Właśnie dostałam maila o treści:

• Czy Twoja firma przygotowala zestawienie za odpady 2010?
  • Nie pozwol, aby Twoja firma za brak zestawienia otrzymala mandat w wysokosci 10 000 zl!
  • Urzedy Marszalkowskie skrupulatnie rozpoczely kontrole i juz za brak zestawienia nakladaja mandaty w wysokosci 10 000 zl
"KSIEGA EWIDENCJI ODPADOW"
"Zbiorcze zestawienie danych o rodzajach i ilosci
odpadowwytworzonych w 2010 roku"
  • Posiadacz odpadow, ktory nie prowadzi ewidencji odpadow lub nie sporzadza zbiorczego zestawienia danych, albo wykonuje te obowiazki nieterminowo lub niezgodnie ze stanem rzeczywistym, zgodnie z art. 79c ust. 3 ustawy o odpadach, podlega karze pienieżnej w wysokosci 10 000 zl
  • Posiadacz odpadow (prawie kazda firma w Polsce), zgodnie z art. 36 ust. 1 ustawy o odpadach, powinien prowadzic ewidencje powstajacych odpadow z zastosowaniem karty ewidencji odpadow prowadzonej odrebnie dla kazdego rodzaju odpadu oraz karty przekazania odpadu.
  • Karty ewidencji i karty przekazania odpadu przechowuje się przez okres 5 lat.
  • Praktycznie wiekszość firm wytwarza odpady i podlega obowiazkowi przesylania zbiorczego zestawienia do Urzedow Marszalkowskich. W roku 2011 termin przekazywania zestawien uplynal 15 marca. Niestety wiele firm przekroczylo termin.
  • Pospiesz sie, jeżeli Twoja firma nie przekazala jeszcze zbiorczego zestawienia do Urzedu Marszalkowskiego.
Za brak sprawozdan grozi kara pieniezna 10 000 zl!
  • Juz teraz zamow nasza publikacje, w ktorej zawarte sa wszystkie niezbedne dokumenty do rzetelnego przygotowania zestawienia i przekazania do Urzedu Marszalkowskiego.
Jezeli bedziesz mial problemy z wypelnieniem dokumentacji zadzwon i skorzystaj z fachowego doradztwa.
Prowadzicie coś takiego może?
Stary 2011-03-29, 14:43   #2070
substytut
Zakorzenienie

Nie, bo nie wytwarzasz przecież wielkiej ilości odpadów.
Księgowa też mi swego czasu jak ją pytałam powiedziała, że nie mam takiego obowiązku
substytut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości