Która z Was jeździ konno? Konie, jazda konna. - Strona 118 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-24, 06:47   #3511
nurazuki
Zadomowienie

Dot.: Która z Was jeździ konno?

Ludzie temat nam umiera!!!!

Na ratunek zdjecie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF1269 [1024x768].jpg (94,6 KB, 20 załadowań)

Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera
nurazuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 09:39   #3512
Krzyga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nurazuki Pokaż wiadomość
Ludzie temat nam umiera!!!!

Na ratunek zdjecie
oj umiera umiera

hmm zdjęcie z zawodów ale może coś bliżej
Konik od Ciebie ze stajni? a może Ty na nim? bo kurde nie widzę
edit: nie no to chyba jakiś facet czy się mylę? xD

Codziennie tęsknię za Tobą po raz ostatni.

I feel so lost, but what can I do?

Krzyga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 10:19   #3513
PowiedzTak
Przyczajenie

dance makabre widze że też jesteś z Łodzi, tak jak ja. Mogła bym się spytać gdzie jeździsz?
PowiedzTak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 10:57   #3514
nurazuki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Krzyga Pokaż wiadomość
oj umiera umiera

hmm zdjęcie z zawodów ale może coś bliżej
Konik od Ciebie ze stajni? a może Ty na nim? bo kurde nie widzę
edit: nie no to chyba jakiś facet czy się mylę? xD
Niemcy- zawody juniorskie mistrzostwa europy ja nie skacze ja luzakuje, to przypadkowy kon bo trzaskałam foty w wolnych chwilach jak startuje ktos odemnie to czasami foce ale bardziej przezywam

Poszukam sjakis moich konikow

Bóg stworzył kobietę jako drugą bo uczył sie na błędach... w końcu zaczynał od zera
Stary 2011-02-24, 11:22   #3515
granda16
Raczkowanie

Ja dziś pomykam dziewuszki do stajni, ale grupa nam sie porozwalała przez ten mróz
i będzie nas tylko trzech plus biedna skostniała z zimna instruktorka.
W sumie to takie zajęcia są najfajniejsze bez tłoku

Znacie jakieś rytuały żeby wygonić zimę?
granda16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-24, 11:29   #3516
nurazuki
Zadomowienie

Marzanna

Cos pogrzebalam na szybkosci

Pare z zawodow (najpierw wstawie potem opisze)
1. Holandia jakies tam mistrzostwa - syn szefa
2. =||=
3. Antwerpia- szef
4. Mistrzostwa Belgii- chlopak z zaprzyjaźnionej stajni
5. Antwerpia- corka szefa
6. Francja- syn szefa
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCF1047 [1024x768].jpg (164,4 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF1126 [1024x768].jpg (80,8 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg antwerp jumping 060 [1024x768].jpg (172,9 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF1316 [1024x768].jpg (117,6 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg antwerp jumping 070 [1024x768].jpg (139,8 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCF0996 [1024x768].jpg (147,5 KB, 13 załadowań)

Edytowane przez nurazuki
Czas edycji: 2011-02-24 o 11:33
Stary 2011-02-24, 15:30   #3517
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez PowiedzTak Pokaż wiadomość
dance makabre widze że też jesteś z Łodzi, tak jak ja. Mogła bym się spytać gdzie jeździsz?
W Jedliczu, w ośrodku TPN-u
A Ty?

Muszę się Wam w ogóle poskarżyć, że w Łodzi to już w ogóle nie ma gdzie pomykać- właśnie prywatyzują (tzn. właściwiel zostaje ten sam, ale nie będzie już rekracji, tylko hotel) dużą stajnię pod Zgierzem, do której pół Łodzi jeździło, do podmiejskich nic nie jeździ albo są za daleko, a pozostałe kilka stajni jest na drugim końcu miasta i jechałabym tam ponad godzinę... A chce się czasem wsiąść na inne konie
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-25, 08:12   #3518
PowiedzTak
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
W Jedliczu, w ośrodku TPN-u
A Ty?

Muszę się Wam w ogóle poskarżyć, że w Łodzi to już w ogóle nie ma gdzie pomykać- właśnie prywatyzują (tzn. właściwiel zostaje ten sam, ale nie będzie już rekracji, tylko hotel) dużą stajnię pod Zgierzem, do której pół Łodzi jeździło, do podmiejskich nic nie jeździ albo są za daleko, a pozostałe kilka stajni jest na drugim końcu miasta i jechałabym tam ponad godzinę... A chce się czasem wsiąść na inne konie
Ja jeździłam 3/4 czasu odkąd się ucze na Smulsku, a teraz planowałam sie przenieść do Oleńki, bo mam bliżej, byłam tam już z dwa razy, ale nie wiem czy sie przekonałam do tej stajni, moja koleżanka ze szkolnych lat tam jest instruktorką, dobrze uczy, to z nią moge jeździć, ale jak na razie tylko z nią, drugi raz byłam z inną instruktorką tam, dziewczyna spoko, ale co do nauki jazdy nie dobrałyśmy się może dlatego że mamy zupełnie inne poglądy co do nauki jazdy konnej hehe.... bo niestety trzeba przyznać że jestem uczniem z którym trudno wytrzymać hehe, chyba tylko Pan ze Smulska dawał rade co do moich wizji
Stary 2011-02-25, 10:31   #3519
granda16
Raczkowanie

Ja wczoraj pomykałam i szło mi bardzo dobrze
pod koniec jazd jednak zdarzyła się przykra sytuacja- kiedy koleżanka czyściła kopytka znalazła wbity gwóźdź w sam środek kopyta
w dodatku to była śruba a nie gwóźdź więc nie szło się jej tak łatwo pozbyć. Miała chyba ze 6cm!

Na szczęście byliśmy z Tż roboczym autem z narzędziami i Tż kombinerkami bez bólu i szybko się jej pozbył
granda16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-25, 15:46   #3520
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez PowiedzTak Pokaż wiadomość
Ja jeździłam 3/4 czasu odkąd się ucze na Smulsku, a teraz planowałam sie przenieść do Oleńki, bo mam bliżej, byłam tam już z dwa razy, ale nie wiem czy sie przekonałam do tej stajni, moja koleżanka ze szkolnych lat tam jest instruktorką, dobrze uczy, to z nią moge jeździć, ale jak na razie tylko z nią, drugi raz byłam z inną instruktorką tam, dziewczyna spoko, ale co do nauki jazdy nie dobrałyśmy się może dlatego że mamy zupełnie inne poglądy co do nauki jazdy konnej hehe.... bo niestety trzeba przyznać że jestem uczniem z którym trudno wytrzymać hehe, chyba tylko Pan ze Smulska dawał rade co do moich wizji
Nie znosze Smulska- wybacz, ale nie dość że jest paskudnie drogie i mam wrażenie burżujskie, to jeszcze nie dbają tam o konie. Byłam raz- zobaczyć, jak jest. Widziałąm 3 konie z masakrycznie obtartymi kłębami, po prostu jeden wielki strup, które szły jeszcze na jazdę. Koleżanka wyjaśniła, że "nie mają dobrze dobranych siodeł" W porządku, może się zdarzyć, tylko takiego konia nie bierze się wtedy pod siodło, zanim się wszyskto nie wygoi! Naprawdę, zraziłam się i moja stopa tam więcej nie postanie.

A Oleńka to właśnie ta stanija, o której pisałam- ta w której mają niedługo usunąć rekreację. Ja stawiałam tam pierwsze kroki i byłam niezbyt zadowolona- strasznie tam wszyscy zabiegani, nikt nie zwraca na Ciebie uwagi, nikt Cię nie pamięta, a zapisywać się trzeba kilka tygodni wcześniej, takie są kolejki.

A ja już w niedzielę jadę! Nareszcie, odtatnio ciągle byłam albo chora, albo miałam mnóstwo nauki, w konsekwencji dawno mnie nie było... Aaaaa jeszcze tylko dwa dni, jeeeeej!

Powoli planuję też wakacje- na pewno jadę na moją mazurską głuszę, tą gdzie boso i bez toczków , no i do na treningi do Toporzyska.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2011-02-25 o 15:52
Stary 2011-02-25, 19:18   #3521
Kicia131
Zadomowienie

Ja też w niedzielę jadę na koniki
W tym tygodniu nie miałam czasu i aż głupio się czuję szkoda, że już z powrotem zaczęła się szkoła ;(

Kupiłam konia! 11.03.2012 Messi

Od 14. kwietnia 2016 aparatka
Kicia131 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 10:40   #3522
PowiedzTak
Przyczajenie

dance makabre z tego co wiem dużo ludzi narzeka na Smulsko, ja jak tam jeździłam to głownie tylko na jednym koniu, na własne życzenie, na Simce, nie wiem czy będziesz kojarzyć,dosyć znany był to konik z tej stajni. Na inne konie to co prawda nie zwracałam uwagi, wiem że z nią akurat było zawsze wszystko ok. Czyszczenie przed i po jeździe, zawsze czysto w boksie, bo zawsze sprawdzałam i po jeździe bardzo często wypuszczałam ją na padok i co jeszcze mi się podobało to to ze mogłam się uczyć jeździć bez palcata, fakt faktem było trudniej ale w końcu wyszłam na swoje. Co do Oleńki to czekałam z tydzien w kolejce, ale fakt faktem jeśli chce się jeździć tylko na jednym koniu to i czasem z kilka tygodni można czekać, co mnie zraziło w Oleńce? ...jedna rzecz, chciałam jeździć bez palcata i o to się prawie pokuciłam z instruktorką, poza tym chyba przez ten natłok nie czuje się człowiek jak u "siebie" wszedzie pospiech, ubierz konia, jazda, rozbierz konia, box. Co do Smulska to słyszałam że jest sporo opini złych na tą stajnie, ale mi się tam podobało, większa wola wyboru. choć z drugiej strony też mi sie obijają dziwne sytuacje, jak np kon miał coś z nogą, lekkiego co prawda, ale zdziwiłam sie jak byl na jeździe... nie rozumiem tego na smulsku nie ma zbyt wielkiego przepychu, koni jest do wyboru na jazde sporo, wiec po co brać te z kontuzją
Stary 2011-02-27, 06:53   #3523
nurazuki
Zadomowienie

Ja tez chce powiedziec ze jade jezdzic po powrocie z Włoch nie oduszcze zeby skały srały jak to mowi moja znajoma

Wczoraj zaczełam golic konie na Arezzo jeszcze tylko 7 w połtorej tygodnia lapki mi do D..... wleza

Stary 2011-02-27, 08:47   #3524
Krzyga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nurazuki Pokaż wiadomość
Ja tez chce powiedziec ze jade jezdzic po powrocie z Włoch nie oduszcze zeby skały srały jak to mowi moja znajoma

Wczoraj zaczełam golic konie na Arezzo jeszcze tylko 7 w połtorej tygodnia lapki mi do D..... wleza
oj musiałam nadrobić! (nie było mnie chwilę tu)
obejrzałam Twoje zdjęcia.. boskie
jeny.. sporo roboty

ja jak zwykle chora całe ferie i sobie nie pojeździłam

Stary 2011-02-27, 09:06   #3525
Kicia131
Zadomowienie

Ja też nie jeździłam, ale dzisiaj nadrobię mamy terenik o 13, zastanawiam się tylko, czy mój konik będzie wyczyszczony czy nie bo jeżeli wcześniej będzie jazda na 11.30 to mi go wyczyszczą

Stary 2011-02-27, 18:04   #3526
nurazuki
Zadomowienie

Cytat:
oj musiałam nadrobić! (nie było mnie chwilę tu)
obejrzałam Twoje zdjęcia.. boskie
jeny.. sporo roboty

ja jak zwykle chora całe ferie i sobie nie pojeździłam
Porazka jak nie mozna jezdzic przez chorobe

Żałuje ze nie wzięłam aparatu do Mechelen na zawody świąteczne, bo obcykałabym wszystkie możliwe dyscypliny i pokazy z konmi chyba oprocz krosu

Stary 2011-02-27, 18:22   #3527
distinquita
Przyczajenie

Witam

To może ja tak trochę z innej beczki:p
Gra ktoś w polo?
distinquita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 18:50   #3528
dance makabre
Wtajemniczenie

W Polsce chyba nie ma zbyt wielu placówek polo...

A ja dzisiaj byłam w stajni- nawet trochę jeździliśmy, na galop co prawda musiałam się przesiąć na taką brzemienną haflingerkę, na której czuję się jakbym jeździła na beczce , bo mój siwulec niepodkuty jest, a jeździliśmy na dworze (bardzo jest twardo). Ale generalnie było bardzo sympatycznie, chociaż instruktorka przekatowała nas dzisiaj półsiadem i anglezowaniem w stępie bez strzemion... Strasznie tego nie lubię :P

No i z zadowoleniem zauważyłam, że się troszkę mojemu siwowi przytyło przez tą zimę- bardzo dobrze, bo on zawsze miał taki wybiedzony tyłek
Stary 2011-02-27, 19:35   #3529
Krzyga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
W Polsce chyba nie ma zbyt wielu placówek polo...

A ja dzisiaj byłam w stajni- nawet trochę jeździliśmy, na galop co prawda musiałam się przesiąć na taką brzemienną haflingerkę, na której czuję się jakbym jeździła na beczce , bo mój siwulec niepodkuty jest, a jeździliśmy na dworze (bardzo jest twardo). Ale generalnie było bardzo sympatycznie, chociaż instruktorka przekatowała nas dzisiaj półsiadem i anglezowaniem w stępie bez strzemion... Strasznie tego nie lubię :P

No i z zadowoleniem zauważyłam, że się troszkę mojemu siwowi przytyło przez tą zimę- bardzo dobrze, bo on zawsze miał taki wybiedzony tyłek
wybiedzone tyłki- znamy to

hmmm anglezowanie bez strzemion w stępie? to chyba trudniej niż w kłusie czy tylko mi się wydaje?

Stary 2011-02-27, 20:36   #3530
Kicia131
Zadomowienie

Hehe ja za to dzisiaj miałam trzy super długie galopy
a trenerka nas katuje zazwyczaj też anglezowaniem w stępie bez strzemion lub co gorsze dla mnie- półsiad bez strzemion w stępie

Stary 2011-02-27, 20:41   #3531
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
hmmm anglezowanie bez strzemion w stępie? to chyba trudniej niż w kłusie czy tylko mi się wydaje?
Dla mnie owszem- z kłusa masz wybicie, więc automatycznie łatwiej się podnieść i ta amortyzacja jakoś taka się sama robi z czystej potrzeby, w stępie robisz to na przekór naturalnemu rytmowi i całkowicie zbędnie, więc łatwo nie jest

A półsiad też miałam dziś i też mi się wydaje gorszy niż anglezowanie- tak to sobie przynajmniej na chwilkę usiądę, a nie
Stary 2011-03-07, 21:41   #3532
1984madziara
Przyczajenie

super hobby polecam wszystkim goracoja jezdze mam od roku swojego konika D☠☠☠☠☠ piekny kasztanek czas spedzony z nim-bezcenny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1090928.jpg (162,1 KB, 21 załadowań)
1984madziara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-07, 21:45   #3533
nurazuki
Zadomowienie

Śliczny

Stary 2011-03-08, 07:55   #3534
Kicia131
Zadomowienie

Cudowny!

Stary 2011-03-08, 11:32   #3535
nurazuki
Zadomowienie

Moze to troszke ozywi temat

Mam obecnie w stajni niespelna 4 letniego ponego do tej pory cale swoje zycie spedził na pastwisku z innymi konmi, nie umie kompletnie nic, mam go nauczyc podstawowych cynnosci:zakładania kantara, podawania nóg, siodłania, zakładania oglowia, podazania za człowiekiem na uwiazie, lonzowania itp. pierwszy raz dostaje mi sie taki kon, a wiec prosze was o rady, bo ogolnie jak sie zachowac wiem chodzi mi o dokładna technike

Stary 2011-03-08, 12:15   #3536
1984madziara
Przyczajenie

to widze ze przed toba ta sama praca jaka ja odbebnilam w zeszlym roku. radze zaczac od lazowania na wszelkie sposoby najpierw z kantarem potem z oglowiem pozniej mozna dozucic czaprak przypiety pasem do lazowania i tak co jakis czas dodawac nowy sprzed az sie wlozy siodlo. a zeczy typu podawanie nog i czyszczenie to juz powinien miec dawno opanowane przeciez przez te 4 lata musial byc strugany przez kowala... im czesciej bedzie czyszczony i beda nogi dzwigane tym lepsze beda efekty za kazdym nastepnym razem bedzie latwiejok uciekam pojezdzic bo sliczna dzis pogodaaha nie zapomnij o cukierkach w nagrode za postepypowodzenia
Stary 2011-03-08, 12:21   #3537
nurazuki
Zadomowienie

Miał strugane ale b. rzadko bo nie wymagały tego, a wiec jest dzik, ciasteczka sa siodło na sobie miał ale to sprawka szefa (bez komenta) problem w tym ze mimo ze wiem ze to wymaga czasu, musze go opanowac do konca tygodnia na tyle zeby ogarna go inny pracownik bo ja jade na miesiac na zawody

Stary 2011-03-08, 17:21   #3538
1984madziara
Przyczajenie

no to nic dodac nic ujac czasem lepiej zaczynac prace z koniem 2,5 letnim a robic wszystko powoli i krok po kroku a tu sie czekalo na wiek ale konisko chyba nie bedzie zadowolony z tygodniowego okresu przygotowawczego i cudow nie ma co oczekiwac po nim.ja bym olala sprawe i jak sa tacy madrzy to niech sami odrazu wsiadaja i huraaa a nie na ciebie zwalaja takie beznadziejne zadanie szkoda twojego czasu i konia. to tylko taka moja rada bo ja z moim pracuje juz od momentu kiedy mial2,5 roku teraz ma trzy jest bez narowow spokojny chetny ciekawy ludzi i pracy nie zmuszany do niczego wszystko odbywalo sie wolno i na spokojniew karzdym badz razie powodzenia
Stary 2011-03-08, 17:25   #3539
nurazuki
Zadomowienie

Poniak miał byc sprzedany w tamtym roku i sie to przeciągnęło, a teraz sobie wymyślili łamanie go, ja mam go tylko nauczyc podstaw stajennych reszta mnie nie interesuje

Stary 2011-03-08, 18:26   #3540
wiciek
Przyczajenie

Ja jeżdżę konno od 6/7 lat, skaczę przez przeszkody, nie mam własnego konia, ale przez dwa lata dzierżawiłam konia, którego uczyłam skakać. A skakał świetnie, ponieważ robił jakby dużą fulę nad przeszkodą
wiciek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości