|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3901 |
Raczkowanie
|
Dot.: ***operacja tarczycy***
maggee91 - w zalezności od tego jak duzy masz ten guz mozna stosować i jodoterapie i operację. Przy wiekszych wskazana jest operacja. Ja miałam jodowanie, nie pomogło mi , nie zniszczyło dośc dużego wola , wystąpiły komplikacje i musiam w końcu poddać sie operacji.
Przy leczeniu jodem jest kwarantanna 2 tygodnie, tj nalezy unikać przebywania z ludxmi a przede wszystkim z dziećmi. Często pierwsza dawka jodu nie daje rezultatów, nalezy po pól roku przyjąc drugą. |
![]() ![]() |
![]() |
#3902 |
Przyczajenie
|
Droga Zielona i Mader mój guz jest raczej dość duży ma 2,2x2,3x3,3 cm, ale z biopsji wynika że nie jest rakowy a jest to zmiana łagodna, a w rozmazie z biopsji wyszło skupienie i płatki komórek nabłonka pęcherzykowego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3903 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny dzisiaj dowiedziałam się że w mojej mieścinie wykonywane są operacje usunięcia tarczycy. Nie spodziewałam się tego po tak małym mieście chociaż nasz szpital jest szpitalem powiatowym. Operacje wykonuje Pani chirurg ze Szczecina jest u nas w szpitalu 3 razy w tygodniu. Jak pisałam wcześniej mam już umówiony termin operacji w Poznaniu na 8 sierpnia ale dla mnie to za długo bo teraz mam hormony w normie a do sierpnia dużo może się zmienić. Jutro idę do poradni zorientować się jak i co z tymi operacjami. Trzymajcie kciuki żebym mogla być operowana u siebie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3904 |
Raczkowanie
|
Towarzyszki niedoli
![]() Ostatni post przed operacją, jutro idę na oddział. Następnym razem będę już mogła sama udzielać rad i uspokajać te, które są jeszcze przed ![]() Zgodnie za radami, zakupiłam słomki oraz torebkę na pas do drenów, spakowałam małego jaśka i dużo pozytywnego myślenia. W środku czuję oczywiście jak wszystko mi się trzęsie, ale dam radę ![]() Trzymajcie kciuki: środa, godziny poranne! |
![]() ![]() |
![]() |
#3905 |
Raczkowanie
|
Motykowa,trzymam mocno kciuki,weż sobie jeszcze coś do ssania np.cholinex ,mi to kazali ssać.Wszystko bedzie dobrze i tej myśli się trzymaj. Jak wrócisz koniecznie zdaj nam relację.
![]() ---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ---------- Netka,co u Ciebie? Ja mam wrażenie,że jestem cała opuchnieta i mam strasznie suchą skórę,jutro idę zrobić tsh,bo wydaje mi się to nienormalne. |
![]() ![]() |
![]() |
#3906 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3907 |
Raczkowanie
|
Moje tsh wynosi 0.054 ,czyli w granicach dolnej normy i zupełnie nie rozumiem dlaczego tyję,a wręcz puchnę.Pomocy ,poradźcie co robić,stosuję dietę i nic to nie daje.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3908 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3909 |
Raczkowanie
|
Zazdroszczę tym,które po hormonach chudną,ja już jestem bezsilna,jak tak dalej będzie to się załamię,minęło trzy miesiące od operacji i 9 kilo więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3910 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3911 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3912 |
BAN stały
|
Ja w zeszłym roku schudłam 25 kg. Operację miałam w październiku nastraszyła mnie koleżanka że przytyje a jest 5 m-cy po operacji i nic na szczęście. W szpitalu schudłam 2 kg i tak już zostało. Biorę hormony, ćwiczę i nie objadam się.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3913 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() moje tsh tez blizej dolnej granicy, załamka ... |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3914 |
Raczkowanie
|
Motykowa...na pewno już najgorsze za Tobą. Napisz jak tylko będziesz mogła!! Trzymam kciuki!
ellunka...kurcze co ty tak z tym tyciem? szok normalnie! Może pogadaj z endo... ja trzymam wagę...nawet trochę schudłam, przynajmniej każdy mi tak mówi. Ale fakt...ograniczam jedzenie i czasem mam wrażenie że bardzo mało jem. Na wagę staję kilka razy dziennie...jakaś fobia już ![]() Blizna ciągle bez zmian ![]() Dziewczyny ... chcę zrobić tsh ... w dniu badania nie wolno brać tabletki??? |
![]() ![]() |
![]() |
#3915 |
Zakorzenienie
|
ja tabsy biore rano naczczo, więc tego dnia kiedy mam zrobić tsh rano nie biorę ide na pobranie wracam i łykam
![]() co do blizny to własnie jestem na etapie poszukiwania chirurga, który mi to dziadostwo wytnie ![]() byłam u dwóch dermatologów i kazdy mówi co innego zgadzają sie tylko w jednym, ze nie uda sie tego wyleczyc. Tym razem dostałam jakis silny steryd do smarowania ![]() zdecydowałam się na wycięcie chociaz są spore szanse, ze znów nabędę ale nie dowiem się jak nie wytnę ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3916 | |
BAN stały
|
Cytat:
Do dziewczyn z Warszawy i nie tylko - szukam namiarów na dobrego endokrynologa dziecięcego w W-wie dla koleżanki. Będę wdzięczna za pomoc. Edytowane przez Mn1s1ek Czas edycji: 2011-03-10 o 08:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3917 |
Przyczajenie
|
nettka 6 - trzeba zrobić dokładnie tak jak pisze Kancia, najpierw badanie krwi na czczo, a później tabletka.
Ja co prawda narazie nie zażywam tabletek, ale wcześniej tak robiłam. A propo czy któraś z Was też jest w takiej sytuacji jak ja? a mianowicie miesiąc temu wycięli mi jeden płat i jak narazie mam nie zażywać hormonów (zalecenie lekarza), bo wyniki są OK. Czuję się dobrze, waga ani rusz w żadną stronę. Najwyraźniej drugi płat daje radę, ale może się to zmienić. Mam wizytę dopiero w maju, chyba że gorzej się poczuję to mam się kontaktować telefonicznie z lekarzem. |
![]() ![]() |
![]() |
#3918 |
Zakorzenienie
|
minisiek tak zrobił mi się bliznowiec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3919 |
BAN stały
|
Kancia współczuje, wiem że miałaś operację prawie w tym samym czasie co ja ( ja 7.10.10) . U mnie się jakoś zagoiła, ładnie to wygląda. Nie smarowałam żadnym kremem bo lekarz zabronił co najmniej do 6 m-ca po operacji. Masz skłonności do bliznowców? Smarowałaś się czymś?? Czy po prostu ktoś spartaczył robotę.
30 marca mam kolejną konsultację w Centrum Onkologii mam nadzieje że nie znaleźli nic więcej w próbkach, które zawoziłam. |
![]() ![]() |
![]() |
#3920 |
Zakorzenienie
|
samrowałam najpierw No SCar, pozniej contractubexem a teraz mam steryd.
nie mam skłoności do bliznowców, dermatolog powiedział, ze prawdopodobnie zaszkodziłam sobie smarowaniem ![]() ![]() byłam dziś w klinice i zapisałam się na konsultacje do chirurga na środę, mam nadzieje, ze mi to wytnie i nie zapłace jak za zboże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3921 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3922 |
Raczkowanie
|
dziewczyny...dzięki za informację w sprawie tabletek!!
Olivkaa....szczerze Ci radzę poszukaj jeszcze dobrego endoktrynologa. Ja miałam również mieć wycinany lewy płat ale od samego początku lekarka mi mówiła że nawet jeśli wyniki będą w normie to będę musiała brać hormony...małą dawkę....żeby nie nastąpił przerost. Obecnie chodzę do innej dr i ta też kazała mi brać...i biorę , mimo że lewy płat został! ( Wyniki miałam w normie ale w górnej granicy..pod niedoczynność) ale w międzyczasie zahaczyłam o takiego lekarza u którego wizyta trwa 30sekund i ten ani wspomniał o hormonach...wycięłaś, żyjesz..to do widzenia. dziewczyny...tym którym dokucza swędzenie, ciągnięcie blizny polecam Bepanthen- maść dla dzieci. Mam ją od mojej dermatolog. Można ją stosować bez ograniczeń. ulga po niej wielka. co do szarego mydła...to ja używam ![]() Kancia....myślałam że lepiej u Ciebie z tą blizną ![]() Ja dopiero pod koniec marca być może zacznę smarować contratubexem...czyli 3mce po.... pozdrawiam wszystkie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3923 |
Zakorzenienie
|
anna wszystko zalezy od organizmu, jednym maśc pomaga innym szkodzi
![]() no własnie ja mam grubą, twardą i czerwoną, swędząca i jak mocno nacisne to boli, to jest bliznowiec ![]() nettka doszłma do wniosku, ze skoro i tak nie wylecze to spróbuje wyciąc, jak znów wroci to trudno... |
![]() ![]() |
![]() |
#3924 |
Raczkowanie
|
Kancia - może to ta maśc No-Scar przyczyniła sie do bliznowca. Ja również jakiś czas używałam jej, ale nie widziałam poprawy i przestałam ją smarować. Potem uzywałam Cepan, po nim blizna jakaś taka czerwona się robiła. Teraz nie smaruję niczym i blizna o wiele lepiej zaczęła wyglądać, zrobiła sie bladziutka.
U mnie waga równiez poszła w górę od czasu operacji. Przytyłam 10 kg, ale od czasu jak endo zmieniła mi hormon Letrox na Eutyrox to od razu waga najpierw stanęła, a teraz widzę że idzie lekko w dół. No i o wiele lepiej się czuję na tym leku. Po letrox-ie czułam się taka nabrzmiała, opuchnięta wręcz, miałam zaparcia. Teraz to minęło. Wypowiedzcie się kto jaki hormon bierze i jakie przy tym ma niekorzystne objawy. |
![]() ![]() |
![]() |
#3925 | |
BAN stały
|
Cytat:
Biorę Euthyrox 125 i nie widzę efektów ubocznych. Co do maści - ja nie smaruję niczym i mam małą średnio widoczną bliznę, lekarz zabronił smarować maścią aż do 6 m-cy po operacji - teraz minęło 5. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3926 |
Raczkowanie
|
I'm back!!!!
![]() Dzisiaj mija w sumie 3 doba od operacji, jestem od wczoraj w domku, pod kocykiem dochodzę do siebie. Podsumowując 3 godzinną operację: wycięty cały płat prawy i prawie cały lewy, badanie śródoperacyjne: rak pęcherzykowy. Więc decyzja o operacji była bardzo dobrą decyzją ![]() Za 2 tygodnie wyniki his i wtedy zobaczymy co dalej. Na chwilę obecną ćwiczę skręty i staram się nie myśleć o bólu ![]() Pozdrawiam was gorąco!! PS. Jeżeli ktoś jest jeszcze przed operacją i ma jakieś konkretniejsze pytania, służę pomocą na priv ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3927 |
Zakorzenienie
|
Motykowa
![]() ![]() ja biorę 150 Euthyrox ale będę zmniejszac dawkę do 125 |
![]() ![]() |
![]() |
#3928 |
Raczkowanie
|
Motykowa,witaj,super że już jesteś po wszystkim.
Ja biorę eltroxin 100,może po nim tak tyję,ale po euthyroxie miałam mdłości,napiszcie czy któraś z was też bierze ten hormon i jakie ma opinie o nim. |
![]() ![]() |
![]() |
#3929 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja w tym tygodniu mam operacje, lekarz zadzwoni jeszcze do mnie jakiego dnia mam się stawic w szpitalu. Powiedział mi o tym w piatek i od tego czasu mam taki rozstrój żołądka że ręce mi opadają. To chyba z nerwów bo innego wytłumaczenia nie mam. Cały czas myślę tylko o tej operacji. Strasznie się boje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3930 |
Raczkowanie
|
Motykowa...
![]() ![]() Perełka...wszystko będzie dobrze, nie zamartwiaj się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.