![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
McDonald a zdrowie???
a wiedziałyście że mają fundację prozdrowotną?? i teraz np jest akcja dzieciaki w formie http://wroclove2012.com/pl/artykul_o...ciaki_w_Formie szkoda że tylko we Wrocławiu, bo to udana inicjatywa , chociaż McDonal i zdrowie jakoś mi nie pasują
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: McDonald a zdrowie???
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Naczelna Wizażanka:)
|
Mc Donald to bogata firma, jak może pomóc dzieciakom, to czemu nie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
widziałam już wcześniej ten autobus na mieście. wydaje mi się, że fajna akcja bo badania bezpłatne są potrzebne.
ale szczerze to myślałam, że w innych miastach też to jest albo, że ten autobus kurusje po Polsce.
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Bardzo fajna akcja, dobra promocja, co by nie było McDonald się stara zmienić - wygląd barowy zamieniomy na kafejki - wprowadzono McDonald Cafe, sałatki (już pomijam tutaj aspekt czy są zdrowe i odżywcze bo nie są
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Fajna akcja, ale zalatuje mi mega hipokryzją.
Bo oto McDonald, producent niezdrowej żywności "dba" o kondycję dzieci przy okazji robiąc sobie jeszcze reklamę. To tak jakby producent papierosów robił badania na nowotwory, a "Polmos" pogadanki w przedszkolach na temat problemów w rodzinie i dlaczego alkohol jest zły. Nie podoba mi się to i juz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Mc Donald czesto robi rozne akcje albo konkursy. Szkola w ktorej uczy moja siostra wygrala parking rowerowy i dzieci, ktore braly udzial w konkursie (cos kolo 50 dzieciakow) pojechaly na 3 dniowa wycieczke, radosc nieslychana bo obiady jedli w Mcdonaldzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Tego typu akcja w przypadku maka, to totalny oksymoron.
Rozumiem, że coś muszą robić, bo sprzedają plastikową żywność i chcą ocieplić wizerunek. Zdecydowanie lepiej by wypadli w moich oczach stawiając na większą ekologię opakowań.
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Rozumiem podwieczorek czy coś, ale obiad.. świetny przykład dają dzieciom. Ja jak widzę te chmary dzieci wchodzące do maka i podniecone bo są w McDonaldzie!! To mi się słabo robi ![]() Co do akcji to bardzo fajnie, o ile żadnej makowej propagandy przy tym nie będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
krótko i zwięźle: tacy giganci nigdy nie robią nic z dobrego serca
bla bla bla zdrowie a efekt tego i tak będzie taki, że jeszcze więcej dzieciaków będzie się stołować w mac'u bo i tak realnie tylko i wyłącznie o to chodzi generalnie podsumowując - przebadają x dzieci a x dzieci do kwadratu pójdzie po happy meal i nie ma to nic wspólnego z polskim narzekaniem (mi to szczerze mówiąc śmiga kto i jakie akcje organizuje i czy to wygląda śmiesznie biorąc pod uwagę jego działalność zasadniczą) tylko o czysty marketing Macdonald działa tak, że ma "uzależniać" od siebie od dziecka.. Dziecko wyuczone, że mac jest dobry i mac jest fajnie będzie tam zaglądać do końca życia. Zresztą nie od dziś też wiadomo, że wielu rodziców po prostu nie może obojętnie przejść obok maślanych oczu własnego dziecka które prosząco wgapiają się w klauna.
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-03-08 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
No tak, to jest czysty marketing, ale na pewno niesie za sobą lepsze przesłanie niż rzucanie ulotek na ziemie czy za wycieraczkę. To dużo fajniejsze niż rozdawanie hamburgerów w szkołach podstawowych. Śmiecenie papierem czy co tam jeszcze robią różne firmy
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to po prostu dużo droższe i dużo bardziej skuteczne Co w sumie swoim ujęciem tego jako atrakcyjnej akcji poniekąd potwierdzasz więc jakby nie było Mac pieniędzy w błoto nie wywalił. Ja tam zamiast zachwycać się tym, że jakieś dziecko zostanie przebadane wolę pomyśleć nad tym, że to samo dziecko za 5 minut pójdzie napchać się tymi ich hamburgerami więc efektu "zdrowotnego" nie ma z tego absolutnie żadnego. A czy wina rodziców? Nie do końca. Zdecydowana większość ludzi to masa które poleci za reklamą tudzież jest podatna na prawo wdzięczności (przebadali mi dziecko więc coś u nich kupię). Moim zdaniem to nie jest niczyja wina bo po prostu jest podatny grunt w postaci ciemnej ludzkiej masy i marketingowcy korzystają z okazji bo za to im się opłaci. Biznes i nauka a nie wina. Realnie rzecz ujmując pewnie w szerszej perspektywie taniej by wyszło jakby ci rodzice poszli na te badania prywatnie zamiast iść za friko do ślicznego busika tylko oo to żeby potem przewalić drugie tyle ile to badanie warte na psucie dziecku zdrowia frytkami.
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-03-08 o 14:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ale McDonald ma prawo się reklamować i naprawdę uważasz że to nie jest pozytywna reklama? No tak, o to im chodziło byśmy powiedzieli - ajku ajku, dobry McDonaldzik leczy dzieci. No ale już odrzucając ten marketing i resztę - naprawdę lepiej że działają społecznie. Nie trzeba od razu połykać haczyka, to że ciemne masy to robią - no cóż.
A dzieci to sobie same pójdą i z kieszonkowego kupią piętnaście hamburgerów tja?:d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam uważam, że Mac zachowuje się wręcz idealnie jak na przedsiębiorstwo bo akurat tych którzy potrafią kręcić kasę na byle czym to ja podziwiam. Ja po prostu lubię patrzeć na sprawy całościowo. Bo w myśl twojego chwalenia tylko i wyłącznie faktu, że "fajnie, że działają społecznie" to równie dobrze można popełnić poemat o pozytywnym wpływie papierosów na społeczeństwo - no bo przecież tylu ludzi uspokajają prawda? Ja wolę patrzeć na całość sytuacji i tyle. Papierosy uspokajają i przy okazji powodują raka a mac działa społecznie i ma swój udział w namnażaniu ludzi otyłych. A te całe bzdury o "pozytywnym marketingu" i innych "społecznych odpowiedzialnościach biznesu"... cóż. Taka moda. Taki mamy trend w zarządzaniu akurat i nic dziwnego, że gigant nadąża. Aktualnie po prostu wypada tak działać i już. Trochę wtopa by była jakby międzynarodowa korporacja nie mogła się na fali tej mody pochwalić swoim ekstra bajer akcjami. A te 3zł na hamburgera dziennie to pewnie większość dzieciaków wynajdzie w swoim kieszonkowym. Zresztą przechadzam się czasem po centrach handlowych z rana i przy mac'u ciągle od groma dzieciaków które raczej się zwyczajnie z lekcji urwały i siedzą przy stolikach z np. 5 hamburgerami na tacy na główke. Dzieci takie "biedne" nie są żeby sobie jeszcze nie mogły zdrowia zrujnować.
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2011-03-08 o 15:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w jednej linijce mówisz o bzdurach a w drugiej o ogromnej fali trendu w której przodują firmy międzynarodowe, więc to jednak nie aż takie bzdury jakby się mogło wydawać? Cytat:
![]() ja nadal obstaję i tutaj zgadzam się z tobą choć może nie wyczytałaś - to genialny ruch marketingowy. ale już pomijając ze to tylko gra, to i tak fajnie że niesie za sobą pozytywny wydźwięk. wszelkie akcje pro ekologiczne i pro zdrowotne nie ważne z jakich pobudek organizowane i tak są okej - według mnie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I polecam książkę "Życie w fastfoodzie" tego pana http://pl.wikipedia.org/wiki/Morgan_Spurlock . I film "Super Size Me" też. Przecież te akcje wcale nie są robione z myślą o zdrowiu dzieci, to jest jedynie ocieplanie wizerunku, taki podświadomy komunikat, że przecież McDonald nie jest taki zły, dba o dzieci. A mnie szlag trafia, jak widzę te wszystkie zabaweczki, manipulacje dziećmi, które nie potrafią się przed tym bronić. A potem rodzice karmiący maluchy (dosłownie - maluchy, koło pierwszego roku życia) frytkami, wycieczki szkolne w McDonaldzie...i cała ta okropna, zakłamana ideologia, nastawiona tylko na zysk. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Zakorzenienie
|
ee nie rozumiem sensu tej akcji ? tzn. nie rozumie w jakim celu to Mc ma przeprowadzać.. ? niby tacy dobrzy itp a wciskają takie nic nie warte jedzenie...
mijają się z prawdą ale cóż
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
ja miałam szczęście. mieszkam w małej mieścince, gdzie maca nie ma i nie było a poza tym sama wychowałam się i żyje na zupkach jarzynowych i koktajlach z truskawek własnego siewu.
z rodzicami, owszem, bywałam w macu. jak teraz podliczam to w pamięci to ok. 6 razy w całym swoim życiu. żalu do nich nie mam ![]() inicjatywa fajna ale wielki klown na busie... wiadomo czemu to ma służyć
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama, z wlasnej, nieprzymuszonej woli kupilam frytki czy inne jedzenie. Nie ma obowiazku stolowania sie w mcdonald's. A cala akcja - marketing ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Przeciez jak nie je burgerow codziennie to zaden problem jak dla mnie., Problem jest wtedy kiedy je sie tam czesto.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
BAN stały
|
Mc Donald ,a zdrowie - Jakie zdrowie ?
![]() Ja pracowac w Mc Donald w niemczech , ja wtedy dorabiac na studia. Przepracowac sporo bo w jeden Mc Donald ,ja przepracowac 2.5 miesiaca i w drugi Mc donald ja przepracowac dwa miesiaca. Wielka harowa ale euro dobre , i ja móc oplacac studia. Ja widziec tam zeczy przedziwne. Ludzie tam czasem przychodzic takie szerokie , ze ja zeby ich wyminac musiec tydzien w jedna strone isc zaopatrzony w jedzenie i wode zeby przezyc, a te szerokie ludzie czesto przychodzic i duzo jesc , dobrze ze szerokie ludzie nie zjesc mnie, tylko sie czasem dziwnie patrzyc. Ja widziec tez mama z duzo dzieci, i mama z duzo dzieci przychodzic czesto i karmic dzieci hamburgerami, a dzieci male , jedne ledwo nad stol glowa siegaja , inne nie siegaja , i mama miec czesto male lsye dzieci co one jeszcze nowe, nie umiec sie same poruszac i mama karmnic je hamburger ! ja tam znac sporo wojownik z rozna czesc swiata co tam pracowac po 9 lat albo lat wiecej niz dziewiec, a wojownik tam pracowac z caly swiat tylko nie z niemiec bo tam ciezko pracowac ,a wojownik z niemiec jak przychodzic to on myslec ,ze tam placic za nic nie robic i on szybko tam nie pracowac. Jak wojonik miec 30 min przerwa tam to , oni pozwolic wziasc kazdy dzien za 5 euro zeby wojownik tam sie najesc a wojownik moze i za wiecej jak piec euro wziasc. 5 euro to piec hamburger wojownik syty pracowac dalej. Ale stare wojownik co tam po duzo lat pracowac wszystkie miec problemy z zoladkiem. I pracownicy robili oczy kiedy codziennie przynosilem ze soba wlasne kanapki a za 5 euro bralem 2 power rady i male frytki ![]() ![]() Wiec kto nie pracowac tam to wiedziec malo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
1. Przestana sprzedawac takie szajsowate zarcie. 2. Przede wszystkim - niech przestana dzieciom ryc w glowach i uzalezniac ich od McD zabawkami w zestawach z jedzeniem. Dokladnie, co tu duzo mowic.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oglądałam fat head, polecam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba byc madrym rodzicem i wziac odpowiedzialnosc za to, co jedza nasze dzieci. Od hamburgera czy frytek od czasu do czasu nikt nie umarl i nie ma co demonizowac. To Twoja decyzja co jesz i gdzie jesz, to takze Twoja decyzja co bedzie jesc/je Twoje dziecko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Wtajemniczenie
|
Zabawki były i za czasów mojego dzieciństwa, owszem chodziliśmy jeść tam co jakiś czas, ale nie wywarło to żadnego wpływu na moje życie. Nie jadam tam. Jeśli dziecko je codziennie posiłek w macu to dostaje za duże kieszonkowe, zresztą jest niegospodarne, czyli rodzice go nie wychowują.
Nikt się chyba jeszcze nie czepiał różnych kapsli w czipsach. A co do samej akcji - fajna, nie trzeba zjeść hamburgera, żeby skorzystać z badania ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zabawki w happy meal byla, sa i beda. Mama zabierala mnie i siostre do mcshita czasem - Nie bylo to wyjscie na wartosciowy posilek ale mily akcent - 'deser'. Nie jestem uzalezniona od McShita, parktycznie nie jem miesa, moja siostra zostala wegetarianka. Zabawki w Happy Meal nie zrujnowaly nam zycia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.