|
|
#3841 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
Ja już mam takie wrażenie, że mi to spadnie za chwile. A normalnie myjecie zęby? bo tak trochę dziwnie mi się wydaje?
|
|
|
#3842 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Czy mogłabyś napisać dlaczego masz taki "mix aparatowy" - że troszkę damona a troszkę zwykłego? Tak się da? Jaki efekt ma to przynieść?
|
|
#3843 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja już dziś miałam chwile, że już chciałam się tego pozbyć hehehe ale jak nie muszę mówić ani jeść to jest ok
|
|
|
#3844 |
|
Raczkowanie
|
Hey dziewczyny !
Powiedzcie mi jak ma się sprawa z gumkami separacyjnymi, strasznie boli kiedy trzeba je nosić?
|
|
|
|
#3845 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pierwsza wizyta i wizyta na której miałam zakładane separacje kosztowały razem 120 zł, zdjęcia robiłam w innym miejscu - 60 zł, jeśli chodzi o aparat to 1400 zł za łuk. za wyrywanie nie płaciłamjak tak czytam to wszystko, to jestem szczęśliwa, że nie mam żadnego hassa, hyraxa czy innego cuda.. nie cierpię jak mi jedzenie zostaje w aparacie, a co dopiero w jakiejś konstrukcji na podniebieniu.. trzymam za Was kciuki dziewczyny ![]() ---------- Dopisano o 19:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ---------- Cytat:
wszystko zależy od tego jak ciasno masz zęby
|
|
#3846 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
odrazu po jedzeniu myj zęby i potem zagnij wyciorka i sobie czyść a na koniec strzykawka z wodą i płyn ![]() ---------- Dopisano o 19:21 ---------- Poprzedni post napisano o 19:14 ---------- Ponieważ mojej orto zależy na poszerzeniu szczęki zwłaszcza z boków bo przód jest ok, mam dość specyficzny zgryz krzyżowy boczny i damon będzie na bokach żeby jeszcze po hassie rozszerzyć i utrzymać szczękę, a na przodzie jeśli efekt skorygowania uśmiechu dziąsłowego będzie mały będę miała jeszcze mikro śruby 4 - cena 1 to 500zł, ale ja już widzę że chyba się obejdzie. I dlatego będę miała taką kombinację jeszcze moja orto coś mówiła o jakimś drucie który będzie mi towarzyszył przez 2 lata po ściągnięciu hassa na podniebieniu żeby wada nie wracała. Na przodzie będę miała zwykły aparat by lepiej podtrzymać łuk który jest dołączany do hassa a damon może mieć za małe zamki z tego powodu też taki mix |
|
|
|
|
#3847 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Chcialam się jeszcze zapytac o róznice pomiedzy pierscieniami a rurkami ? Byłam u dwóch róznych orto i jeden powiedział, że zrobi mi z rurkami na koncach, dzisiaj natomista Pani orto powiedziała o pierscieniach |
|
|
|
|
#3848 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mnie separatory bolały bardzo...
|
|
#3849 |
|
Raczkowanie
|
6 miesięcy leczenia za mną
![]() niestety nie jest idealnie, ale w porównaniu z początkiem i tak jest fajnie przepraszam za jakość pierwszego zdjęcia, ale wycięłam je z o wiele większego (znalazłam jedyne zdjęcie, na którym widać było cały uśmiech)
|
#3850 |
|
Raczkowanie
|
Witam, Dziewczyny. Mogę się dołączyć?
![]() Przeczytałam wieeeele waszych postów i postanowiłam się przyłączyć z racji, iż jestem prawdopodobnie przyszłą Aparatką. Jestem umówiona na wizytę do ortodontki w dniu jutrzejszym, więc jutro wszystkiego się dowiem. ![]() Uważam, że aparat ortodontyczny jest pewnego rodzaju ozdobą i dodaje uroku. Sama noszę okulary, więc z aparatem będę niczym BrzydUla, ale czego się nie robi dla urody? Obawiam się bólu i tego, że moja ortodontka nie będzie posiadała kolorowych ligatur. Niestety, jest ona mało uprzejma, więc nie wiem, czy jest w ich posiadaniu. ![]() Zdjęcia krzywulców póki co nie wstawię, ponieważ każde zdjęcie muszę pomniejszyć do odpowiednich rozmiarów, a teraz niestety nie mam za wiele czasu.
|
|
#3851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Też jestem BrzydUla, ale co tam ;DLigatury - to możesz podpatrzeć, nie wiem jak u innych dziewczyn, ale u mojej orto one sobie leżą w takim 'kubeczku' przy fotelu [dentystycznym? ]. No chyba, że inne orto chowają te gumeczki, to wtedy lipa. Ból jest do przeżycia.Bez niego się nie obędzie, to wiadome, ale nie jest taki, że 'się chodzi po ścianach'. Dobra, separacje może by mogły do tego doprowadzić... nie no, żart . Ja i tak sobie powtarzam że poród będzie gorszy (co mnie najpierw pociesza, bo do tego mi się nie spieszy, a zaraz potem dołuje, bo jednak kiedyś w końcu przyjdzie na to czas -_-).
|
|
#3852 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciekawe, że nie mogłaś mieć po prostu damona zamiast hassa i innych rzeczy rozszerzających szczękę, skoro damon ma taką funkcję? Mi też orto mówiła, że po ściągnięciu hyraxa, od razu zakładany aparat na górę i do tego właśnie jakiś drut - łuk żeby podtrzymał to rozszerzenie po hyraxie, żeby się nie cofało ale nie wiem na ile. Mam nadzieję, że nie na tak długo ;p Aha, zapomniałam zapytać. Po co i czy każdy przed aparatem ma te separacje? Mi nic o tym orto jeszcze nie mówiła. Obym tego nie miała skoro mówicie, że to tak boli. Ale ktoś pisał, że jeśli macie blisko zęby. Ja mam wydaje mi się odstępy to może nie będzie trzeba.
Edytowane przez ajeva Czas edycji: 2011-03-08 o 22:44 |
|
|
|
|
#3853 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pisała dziewczyna, która miała 28lat i powiedziała, że ładnie jej się poszerzyła szczęka tylko wtedy to trochę na innej zasadzie działa niż u tych młodszych podobno. Ważne, żeby był zamierzony efekt nie ma co się martwić na zapas. Ja myje w miare normalnie tylko delikatniej troche:P aa i kupiłam taką szczoteczkę dla dzieci bo tamtą miałam taką twardą ;] w sumie to nic się by nie stało chyba, ale bałam się że coś się uszkodzi ;>Ja w pierwszym tygodniu miałam straszną ochotę się tego pozbyć:P Normalnie miałam ochote wziąść kombinerki i to wyrwać.! Ale jak sobie pomyślałam ile kasy na to poszło to szkoda by mi było :P |
|
|
|
|
#3854 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
hahahaha ![]() mój 1 dzień mogę powiedzieć, że minął i oswajam się. damy radę!
|
|
|
#3855 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
Nie mamy wyjścia przecież . hheh
|
||
|
|
|
#3856 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe jeżeli już mowa o Hyraxie
to ja po jego założeniu tego samego dnia poszłam jeszcze na całonocną imprezę
|
|
|
|
#3857 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam 7 i nie sa jeszcze takie idealne, ale moje to wygladaly jak po wojnie.
|
|
#3858 |
|
Raczkowanie
|
a mnie separacja nie bolała ani trochę.
![]() tylko bolało jak wciskała mi te gumki, bo miałam zęby strasznie stłoczone, ale ogólnie później w domu spokojnie się dało wytrzymać. no i ja miałam jakoś dziwnie bo w piątek mi założyła, a w sobotę ściągnęła, a czytałam że niektóre dziewczyny nawet tydzień musiały nosić ![]() Piszę to głównie dla dziewczyn, które mają separacje przed sobą, bo niekoniecznie musi boleć.
|
|
#3859 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bo miałam najpierw założony aparat a potem separacje ![]() ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
świetne efekty, motywujesz Cytat:
![]() da się przeżyć, gdyby było ciężko, to tyle osób nie miałoby aparatów
|
|
|
#3860 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak Twoje wrażenia z imprezy odrazu po założeniu hyraxa? W sumie to on w niczym nie przeszkadza.. jedynie w jedzeniu :P---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Cytat:
![]() Jak ja bym chciała takie ![]() Narazie to mogę pomarzyć.. Myślałam, że szybko pójdzie z tym aparatem. Od pierwszej wizyty mineły ponad 2miesiące a ja nawet nie wiem kiedy ma zamiar mi go założyć :< ---------- Dopisano o 17:58 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#3861 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
i do tego później mix... widać taka jest potrzeba a efekt pewnie będzie zniewalający - czego Ci życzę ![]() shinigami0717 śliczne masz ząbki Ja aparat mam już 7 miesięcy a i tak co rusz to jakaś szpara między zębami się czai i ta jedynka coś nie chce wyjść na prostą
|
|
#3862 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj byłam na pierwszej wizycie i miałam robiony wywiad, wyciski i rentgen. Za tydzień wizyta z przedstawieniem planu leczenia.
|
|
#3863 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze, byłam wczoraj u mojej ortodontki, która założyła mi separację. Wszystkie gumki podczas jedzenia wypadły
![]() Ale ortodontka trudziła się niemiłosiernie i nie założyła ich dokładnie bo nie dało się .. uprzedziła mnie, że prawdopodobnie wylecą mi one. Mam tak ciastno ustawione zęby że nawet gumki na siłę nie weszły Ciekawa jestem jak założy mi za tydzień aparat skoro miejsca na pierścienie nie ma .. a aparat będę miała założony 16 marca 2011
|
|
|
|
#3864 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
jeden dzień nosiłaś separatory ?? kurcze ja miałam tydzien ... dziwnie... ale to orto założył, że zęby ci się tak expresowo rozejdą ---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ---------- Cytat:
mnie też uprzedziła, ze mogą wypaść i cały tydzień się trzymały a w drodze do ortodontki wypadły mi same
|
|
#3865 |
|
Zadomowienie
|
Ja niestety 9 kwietnia też idę na separacje,a tydzień później aparat na dół.Dla mnie separacja była KOSZMARNA,zęby mnie strasznie bolały,pulsowały i cała głowa mnie od tego bolała,nie mogłam się na niczym skupić. A gumki na samym poczatku wypadły,wiec pojechałam i włożyli mi jeszcze raz.
|
|
#3866 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie
![]() czytam ten wątek od kilku dni... od tygodnia noszę separatory - niestety bolą mnie zęby i nie mogę gryźć jutro będę miała zakładany aparat na górę i dół... nie mam już nastu lat, niestety dopiero teraz dojrzałam do tej decyzji, żeby wyprostować swoje krzywulce , zresztą jak się ma rodzinę na utrzymaniu to są trochę inne priorytety finansowe![]() mam nadzieję, że po leczeniu będę miała cudny uśmiech ![]() dzięki lekturze tego wątku przestałam się bać aparatu i mam nadzieję się z nim szybko zaprzyjaźnić postaram się zaglądać od czasu do czasu pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
#3867 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na początku była mowa o stałym normalnym aparacie ale jak mi się hass odkleja i po ściągnięciu mi szczęka się wraca i od nowa muszę przekręcać dlatego orto mi zaproponowała takie rozwiązanie żeby nie zmarnować efektu
|
|
|
|
|
#3868 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3869 |
|
Raczkowanie
|
Ja też zostałam zadrutowana w zeszłą środę,tj.02.03.2011. Długo się wachałam, ale okazało się,że muszę mieć tylko górę, a z dołem zobaczymy czy w ogóle będzie konieczny, na razie orto powiedziała,że nie muszę mieć
I jakieś blacharstwo na dwa miesiące na podniebieniu...oooooochyy yda .W załączeniu prezentuję moje krzywulce
Edytowane przez pam5 Czas edycji: 2011-03-10 o 14:52 |
|
|
|
#3870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja koleżanka jest starsza ode mnie i też niedawno założyła aparat Więc noszenie aparatu nie jest domeną wyłącznie młodych dziewczyn
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.

założyłam w walentynki
Tylko od 2 tyg stoje w miejscu. Jeżeli u Ciebie są efekty to mam nadzieje, że u mnie też się pojawią. Chociaż podobno dużo zależy od wieku;< Moja orto powiedziała że jestem już troche 'stara' jak na hyraxa bo mam 19 lat a ona zazwyczaj zakładała do 15lat. Ale bądźmy dobrej myśli. . Dobrze chociaż, że cofneło Ci się o połowe a nie całkiem.. Ja mam czasami wrażenie, że nie długo mi ten hyrax wyleci. Był zacementowany niby ale ten cement prawie się cały wykruszył. Mam nadzieje , że się jakoś będzie trzymał. ;] Twój pewnie już do końca noszenia zostanie na miejscu 

Tylko nie które słowa mówię czasami niewyraźnie ale nie jest źle. Co do jedzenia to przez około tydzień to w ogóle jadłam strasznie mało, bo mnie to męczyło bardzo. Dosłownie wszystko włazi od razu pod podniebienie i czasami trudno wydostać te resztki. Na początku z przyzwyczajenia od razu wyciągałam wszystko;p ale teraz się tym nie przejmuję i dopiero po posiłku wypłukuje resztki;] Przez pierwsze kilka dni przy połykaniu jedzenia miałam wrażenie, że połknę tego hyraxa 
pierwsza wizyta i wizyta na której miałam zakładane separacje kosztowały razem 120 zł, zdjęcia robiłam w innym miejscu - 60 zł, jeśli chodzi o aparat to 1400 zł za łuk. za wyrywanie nie płaciłam

]. No chyba, że inne orto chowają te gumeczki, to wtedy lipa. 

.W załączeniu prezentuję moje krzywulce