Moda, która Cię "rozwala" część 2 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-09, 19:49   #1891
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Dot.: Moda, która Cię "rozwala" część 2

Cytat:
Napisane przez blekitne_niebo Pokaż wiadomość
Oczywiście że się bardziej opłaca, tylko mnie osobiście marna jakość od razu rzuca się w oczy i moim zdaniem wygląda to po prostu niekorzystnie - np ceratowa torebka, plastikowe buty.... Ale ja już mam takiego hysia i lubię kiedy ubranie jest nieskazitelnej jakości. Na szczęście ostatnio nauczyłam się podstaw krawiectwa i teraz drobne przeróbki robię sama, tak więc nawet krzywe szwy H&M mi niestraszne
Zazdroszczę, ja się nie mogę zmobilizować żeby się wreszcie tego nieszczęsnego szycia nauczyć, a materiał sobie leży taki biedny, samotny i opuszczony
Stary 2011-03-09, 19:50   #1892
201704051255
Konto usunięte

Cytat:
tylko mnie osobiście marna jakość od razu rzuca się w oczy i moim zdaniem wygląda to po prostu niekorzystnie - np ceratowa torebka, plastikowe buty.... Ale ja już mam takiego hysia i lubię kiedy ubranie jest nieskazitelnej jakości.
o to to!

jak mozna byc elegantka z klejem wylazacym z butow?
201704051255 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 19:58   #1893
Marciamartyna
Raczkowanie

Ja nauczyłam się oszczędzania,na ciuchy staram się nie wydawać dużo chociaż mnie stać bo wiem że moge kupić sb coś innego,kosmetyk czy książke.
Ja tej torebki nie posiadam ale osobiście mi się podoba,też widziała kilka dziewczyn z tą sławną torbą,troche smiesznie to wygląda jedna patrzy na drugą takimi oczami "Ona ma to co ja"
Zapuszczam włosy
Marciamartyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 20:02   #1894
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
jestesmy biednym krajem i wiekszosc ubiera sie w sieciowkach albo w rzgowie, ptaku, czy innych halach
no, w bogatych krajach (jakie są według ciebie bogate?) na przykład w hmmmm oohhh ehhh ehh uuuhh tej Norwegii czy Szwecji to ludzie odziani są w jedwabne ręcznie szyte szaty

oczywiście wielkie międzynarodowe sieciówki są międzynarodowe tylko dzięki biednym krajom, w USA czy gdzieś tam absolutnie nie osiągnęły sukcesu, no skąd kurcze.. no skąd...

zahłysło się dzhiewcze hameryką

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2011-03-09 o 20:04
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 20:08   #1895
201704051255
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
no, w bogatych krajach (jakie są według ciebie bogate?) na przykład w hmmmm oohhh ehhh ehh uuuhh tej Norwegii czy Szwecji to ludzie odziani są w jedwabne ręcznie szyte szaty

oczywiście wielkie międzynarodowe sieciówki są międzynarodowe tylko dzięki biednym krajom, w USA czy gdzieś tam absolutnie nie osiągnęły sukcesu, no skąd kurcze.. no skąd...

przepraszam, ale pani znawczyni byla gdzies dalej na zachodzie niz w szczecinie?

bo nie wyglada na to...

jak mowi stare przyslowie "czasem lepiej milczec..."
Stary 2011-03-09, 20:11   #1896
muszynianka
Zakorzenienie

Królowa gracji i elegancji śmieje się z mojego wiejskiego pochodzenia. No cóż, kleju na butach może nie masz, ale taktu także.
Stary 2011-03-09, 20:20   #1897
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:

Wydaje mi się że w "bogatszych" krajach ludzie są nauczeni inwestować w jakość, trwałość, wykonanie - wydanie nawet pary tysięcy na płaszcz lub buty to po prostu inwestycja na lata a nie co sezon buciki z CCC, Deichmana które często już po pierwszym wyjściu wyglądają tragicznie, rozklejają się, pękają, śmierdzą gumą etc. Wiadomo, nieliczni mają w szafie tylko Diora lub Chanel ale trencz Burberry czy porządną skórzaną torbę o klasycznym fasonie uświadczysz częściej niż na polskiej ulicy (oczywiście głównie dzięki wyższym zarobkom)
Ponadto mieszanie drogiego z tanim (nie tak często spotykane w Polsce) potrafi niesamowicie podrasować nawet koszulkę za dwa dolary
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 20:28   #1898
sintagma
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje mi się że w "bogatszych" krajach ludzie są nauczeni inwestować w jakość, trwałość, wykonanie - wydanie nawet pary tysięcy na płaszcz lub buty to po prostu inwestycja na lata a nie co sezon buciki z CCC, Deichmana które często już po pierwszym wyjściu wyglądają tragicznie, rozklejają się, pękają, śmierdzą gumą etc. Wiadomo, nieliczni mają w szafie tylko Diora lub Chanel ale trencz Burberry czy porządną skórzaną torbę o klasycznym fasonie uświadczysz częściej niż na polskiej ulicy (oczywiście głównie dzięki wyższym zarobkom)
Ponadto mieszanie drogiego z tanim (nie tak często spotykane w Polsce) potrafi niesamowicie podrasować nawet koszulkę za dwa dolary
Podpisuję się pod tymi słowami obiema rękami
Dobrym przykładem jest też np
posiadanie oryginalnej torebki, ja taka mam ( Prada) i wiele osób się mnie pytało gdzie kupiam taka fajna podróbkę. W Polsce często jest tak że widząc rzecz wygladającą np na oryginalną zastanawia się czy aby na pewno ona taka jest
Don’t you ever get lonely,
From time to time
Don’t let the system get you down
sintagma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 20:47   #1899
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sintagma Pokaż wiadomość
Podpisuję się pod tymi słowami obiema rękami
Dobrym przykładem jest też np
posiadanie oryginalnej torebki, ja taka mam ( Prada) i wiele osób się mnie pytało gdzie kupiam taka fajna podróbkę. W Polsce często jest tak że widząc rzecz wygladającą np na oryginalną zastanawia się czy aby na pewno ona taka jest
Ja się ostatnio łapię na tym, że wszelkie torebki "lui witą" od razu klasyfikuje jako podróbki aż się wczoraj sama zbiłam za to po łapach, bo już się trochę podśmiewałam z przechodzącej obok paniusi z taką torebeczką, ale potem naszła mnie refleksja, że jej ubiór i samochód do którego zmierzała mogą świadczyć, że torebeczka - oryginał jednak.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 21:15   #1900
201704051255
Konto usunięte

Cytat:

t-shirt z h&m i torebka chanel
to sa super polaczenia
mozna zainwestowac w kilka dobrej jakosci rzeczy - buty, torebka, plaszcz, skorzana kurtka

co ludzie na zachodznie robia, bo nie jest to dla nich odkladanie pol roku, a po prostu male szalenstwo zakupowe

dzis obserwowalam lodzian, szlam kawalek miastem, jechalam tramwajem... ludzie sa bardzo biedni i to widac
pewnie, ze tych bogatszych nie uswiadczysz w tramwaju czy na przystanku, ja mowie wlasnie o tych, ktorych widuje sie na ogol na ulicach
Stary 2011-03-09, 21:38   #1901
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pushit Pokaż wiadomość
co jest dla mnei neizrozumialym fenomenem w poslce primark, zwany przez angoli primoney, bo jest najtanszym sklepem w UK byl wiele lat pogardzany i traktowany jako smieciarnia
Ja też tego nie rozumiem, przecież to takie dziadostwo że szkoda gadać a na allegro jest w pierwszej dziesiątce najczęściej wyszukiwanych :/I to wcale nie takie tanie bo sprzedaja to głównie ludzie prowadzący wirtualne sklepy i naliczają sobie niezłą marżę ! (ja kupiłam raz bransoletke atmosphere kosztowała mnie tyle ile podobne z topshopu na przecenie ,tyle że te z topshopu kosztowały pierwotnie 15 funtów i były o niebo lepsze a ta z primarka kosztowały 4 a ja je kupiłąm za sporo wiecej:/ )
Cytat:
Napisane przez Fela Von Helvete Pokaż wiadomość
Zawsze mnie na tym wątku fascynowała umiejętność czytania w myślach opanowana przez niektóre wizażanki - jak coś jest popularne, to automatycznie absolutnie każda posiadaczka tejże rzeczy kupiła ją tylko z dramatycznej dzikiej chęci bycia modną Ja rozumiem pośmiać się czasem z jakiegoś "trendu", ale robienie z tego takiej tragedii to chyba delikatna przesada
No cóz jak widzisz dziewczynę, ubraną prawie od stóp do głów w ubrania z najnowszego sezonu a do tego dziadowską torba ,przypominająca jakiś designerski model tam to raczej z dużą dozą pewności można założyć zę kieruje się modą ;>
Cytat:
nikt ci nie kaze wydawac tysiecy
torebke rowno uszyta z jako takiego materialu kupisz za 100zl, taka, ktorej nie wstyd juz nosic Ale jak kupujesz cos za 29,90 z lepkiej w dotyku ceraty, uszyte przez niewidome dziecko bez rak, to nie bedziesz modna, jak bardzo bys ne chciala byc....
No właśnie .Taka tandetna torebka potrafi zniszczyć efekt nawet najbardziej modnego stroju Oszczędność to dobra cecha ale trzeba to robić z głową .Jeżeli chodzi o ubiór to oszczędzać mozna na tshirtach kupując po 5 zł w hipermakecie bawełniane i beda jak te sieciówki za 30 Ale akurat po tworzywach sztucznych jakość widać bardzo. Te tanie nie dość że wyglądają paskudnie to jeszcze nieraz śmierdzą jak guma :/ W dodatku jaka to oszczędność jak te tanie zaraz sie niszczą ?.Codziennie widze babki z takimi tanimi dziadoskimi torebkami typu atmosphere czy landatelli albo z jakiś gazet nie dosć że same w sobie są tak paskudne że nie da sie na nie patrzeć to jeszcze zazwyczaj są już w stanie bliskim rozwalenia; materiał pęka ,rączki sie zrywająMnie bardzo razi tandetna sztuczna skóra ,tym dziewczynom widocznie nie skoro takie noszą ,to jeszcze jest kwestia gustu .Ale chodzenie w rozwalniających sie rzeczach to nie jest gust - jest po prostu niechlujne :/ .
A rozsądnie oszczędzać na torebkach można kupując na wyprzedażach albo używane na all-nieraz wychodzi tyle samo co za tandetę a prezentuje sie o wiele lepiej
Cytat:
dzis obserwowalam lodzian, szlam kawałek miastem, jechalam tramwajem... ludzie sa bardzo biedni i to widac pewnie, ze tych bogatszych nie uswiadczysz w tramwaju czy na przystanku, ja mowie wlasnie o tych, ktorych widuje sie na ogol na ulicach
Taa ci biedni ludzie zapełniają galerie handlowe świątek piątek czy niedziele a a w domach maja 40 calowe plazmy Są kiepsko ubrani ale to nie kwestia faktycznej biedy a tego że ludzie sie po prostu nie przykładają -u nas to uchodzi wiec sie ludziom sie nie chce dobrze ubierac.Baa uchodzi, u nas nawet w pewnych kręgach -nie wypada być za dobrze ubranym !
Poza tym w naprawdę biednych krajach ludzie często są bardzo pięknie ubrani !
Dione jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 22:00   #1902
Marciamartyna
Raczkowanie

Po trochu to prawda,są ci którzy są biedni i ci którzy nie przykładają wagi do ogolnego wyglądu a szkoda bo czasami wystarczy tak nie wiele żeby przynajmniej schludnie wyglądać.
Czasami jak bardziej się 'wystroje" to mam takie wrażenie że ludzie sb myślą że wyglądam jak jakaś dzinka albo bogata laska coś w tym styulu.....
Zapuszczam włosy
Marciamartyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 22:24   #1903
PaulinaMigotka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marciamartyna Pokaż wiadomość
Po trochu to prawda,są ci którzy są biedni i ci którzy nie przykładają wagi do ogolnego wyglądu a szkoda bo czasami wystarczy tak nie wiele żeby przynajmniej schludnie wyglądać.
Czasami jak bardziej się 'wystroje" to mam takie wrażenie że ludzie sb myślą że wyglądam jak jakaś dzinka albo bogata laska coś w tym styulu.....
Dokładnie, ja mam takie samo odczucie. Lubię chodzić ubrana w marynarki, spódnice, eleganckie bluzki itd, a mam wrażenie, że ludzie patrza na mnie jak na strojnisie.

Instagram http://instagram.com/paulinamigotka
PaulinaMigotka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 22:29   #1904
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulinaMigotka Pokaż wiadomość
Dokładnie, ja mam takie samo odczucie. Lubię chodzić ubrana w marynarki, spódnice, eleganckie bluzki itd, a mam wrażenie, że ludzie patrza na mnie jak na strojnisie.
Ja się kiedyś zastanawiałam czy nie założyć o tym wątku Kocham spódnice, marynarki, sukienki, szpilki, jedwabne bluzki itp a mam wrażenie że otoczenie nieprzychylnie mnie ocenia gdy jestem tak ubrana. Czasem aż mi głupio gdy ktoś komentuje z pretensją "znowu masz nową sukienkę"... I te lustrujące spojrzenia Nie chcę być oceniana pod kątem ubioru, ale też nie chcę rezygnować z własnego stylu i ubrań w których czuję się najlepiej.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 23:41   #1905
tiramisu_
Wtajemniczenie

Cytat:

Powiem Ci szczerze, że moim zdaniem różnicę widać - chocby w tej Twojej przykładowej Szwecji. Mieszkałam tam parę miesięcy, naooglądałam się dużo i dla przykładu - tam nikt nie chodził w chińskich trampkach - wszyscy mieli conversy, adidasy - markowe, tam wszelkie sieciówki są bardzo popularne, ludzie chodzą do galerii a nie na targ. Tylko oczywiście przyczyna tego jest jedna - ich stać na to, pensje nieporównywalnie wyższe od naszych a ceny ciuchów identyczne, czasem niższe nawet przeliczając na złotówki...
tiramisu_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 00:08   #1906
Varicella
Rozeznanie

Różnice, o których piszecie niekiedy wynikają z bardzo wyraźnego braku harmonii przy ustalaniu wydatków.

Można czasem spotkać ludzi, którzy nie dbają o strój, a ich dom jest urządzony jak w katalogu. Są też i tacy, którzy odziewają się jak najwystawniej, a mieszkają w skromnym lokum bez ładnego wystroju i ze złuszczającą się farbą.

Nie piszę tu o priorytetach, ale o wyraźnych dysharmoniach.
Stary 2011-03-10, 00:28   #1907
6roove
Zakorzenienie

ee troche przesadzacie z prajmanim
owszem jest tam dużo 'szmat' (szczegolnie swetry), ale sama mam duzo rzeczy z tego sklepu i nadal trzymają fason.
przyznam, że wybierając dany ciuch czy but, bardzo dokładnie oglądam go pod kątem kleju, szwów itd. bo wlasnie o takie felery tam nietrudno
jednak co do jakości (tych porządnie obejrzanych rzeczy ) porównuję primarka do innych sieciówek, tyle, że jest najtańszy (i sprzedaje najwięcej z nich wszystkich)
czasem wchodząc do haemu mam wrazenie, że widzę same szmaty z pomylonymi metkami.

to, że ludzie ubierają się na targu, a posiadanie czegoś z sieciówki jest dla niektórych niemal luksusem, świadczy o biedzie, braku przywiązywana wagi do ubioru, a może po prostu tak im się podoba?

6roove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 01:36   #1908
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 6roove Pokaż wiadomość
ee troche przesadzacie z prajmanim
owszem jest tam dużo 'szmat' (szczegolnie swetry), ale sama mam duzo rzeczy z tego sklepu i nadal trzymają fason.
przyznam, że wybierając dany ciuch czy but, bardzo dokładnie oglądam go pod kątem kleju, szwów itd. bo wlasnie o takie felery tam nietrudno
jednak co do jakości (tych porządnie obejrzanych rzeczy ) porównuję primarka do innych sieciówek, tyle, że jest najtańszy
czasem wchodząc do haemu mam wrazenie, że widzę same szmaty z pomylonymi metkami.
Że tam są felery to jedna sprawa. Gorzej że sporo -wiekszość rzeczy jest brzydka sama w sobie ! Już na wyjściu tzn, nie muszą mieć żadnych wad albo być zużyte. Podobnie IMHO jest z H&M .Takie sklepy sa dobre to kupowania podstawowych ,prostych ubrań typu koszulki które sie niczym prawie ni różnią w sklepach ale różnica między tanią torebką a tą troche droższą jest już spora
W UK jest to bardzo tani sklep owszem ale jak już pisałam pisałam -allegro -skąd pewnie wiekszość dziewczyn w Pl sie zapatruje ( ,jest to jedna z popularniejszych marek u nich )wclae nie jest taka tania bo sprzedaje się je za ceny wyższe niż detaliczne plus często wysyłka za 1/3 ceny.Więc nie rozumiem jaki jest sens kupowania 'ceratowej' torebki z primarka jak za podobną cenę można kupić o wiele lepszą
PS co co chodzi z tymi pomylonymi metkami ?
Cytat:
Napisane przez 6roove Pokaż wiadomość
?to, że ludzie ubierają się na targu, a posiadanie czegoś z sieciówki jest dla niektórych niemal luksusem, świadczy o biedzie, braku przywiązywana wagi do ubioru, a może po prostu tak im się podoba?
\Podoba się ? Dziadostwo się może komuś podobać ? No może ,po tylu latach epatujacego byle jakością socrelizmu można sie przyzwyczaić. Ale jednak miło by było popatrzyć na ładnie ubranych ludzi.
W NG na zdjeciach widziałam ludzi z jakiś zapomnianych plemion żyjących w niedostępnych dolinach górskich w Azji -kobiety bez wyjątku mają cudne krótkie haftowane bluzeczki piękne bransoletki .
Oglądam film dokumentalny o słynnych slumsach Dharavi ,bieda, warunki sanitarne koszmarne ale jak kobiety pięknie wyglądały !Nosiły niesamowite kolorowe sari i mnóstwo biżuterii - nawet do prac domowych . Prowadzący, -facet,-nie mógł przestać sie zachwycać nad ich ubiorami.
To sa biedni i ciężko pracujący ludzie -biedniejsi i ciężej pracujący od nas ,nie oszukujmy .się a mimo to się stroją.A może właśnie dlatego ?
A u nas ludzie są tak ubrani że czasem oczy bolą , a jak nas pokazują w zagranicznych programach to wstyd :/
Chciałabym myśleć że to dlatego że 'ludzie poświęcają czas na inne- w domyśle- ważniejsze rzeczy' ale coś mi się wydaje że to nieprawda,wiem ile statyczny Polak ogląda telewizji . Myśle że przyczyną jest to że nie przeszkadza nam bylejakość , niechlujność -tak samo jak nie przeszkadzają nam śmieci na ulicy i zaniedbane obejścia koło domu Chyba po prostu jako naród nie jesteśmy wyczuleni na sprawy wizualne a nawet zaryzykowałabym twierdzenie że nie mamy dobrego gustu
Dione jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 02:43   #1909
6roove
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość
Że tam są felery to jedna sprawa. Gorzej że sporo -wiekszość rzeczy jest brzydka sama w sobie ! Już na wyjściu tzn, nie muszą mieć żadnych wad albo być zużyte. Podobnie IMHO jest z H&M .Takie sklepy sa dobre to kupowania podstawowych ,prostych ubrań typu koszulki które sie niczym prawie ni różnią w sklepach ale różnica między tanią torebką a tą troche droższą jest już spora
W UK jest to bardzo tani sklep owszem ale jak już pisałam pisałam -allegro -skąd pewnie wiekszość dziewczyn w Pl sie zapatruje ( ,jest to jedna z popularniejszych marek u nich )wclae nie jest taka tania bo sprzedaje się je za ceny wyższe niż detaliczne plus często wysyłka za 1/3 ceny.Więc nie rozumiem jaki jest sens kupowania 'ceratowej' torebki z primarka jak za podobną cenę można kupić o wiele lepszą
PS co co chodzi z tymi pomylonymi metkami ?
\Podoba się ? Dziadostwo się może komuś podobać ? No może ,po tylu latach epatujacego byle jakością socrelizmu można sie przyzwyczaić. Ale jednak miło by było popatrzyć na ładnie ubranych ludzi.
W NG na zdjeciach widziałam ludzi z jakiś zapomnianych plemion żyjących w niedostępnych dolinach górskich w Azji -kobiety bez wyjątku mają cudne krótkie haftowane bluzeczki piękne bransoletki .
Oglądam film dokumentalny o słynnych slumsach Dharavi ,bieda, warunki sanitarne koszmarne ale jak kobiety pięknie wyglądały !Nosiły niesamowite kolorowe sari i mnóstwo biżuterii - nawet do prac domowych . Prowadzący, -facet,-nie mógł przestać sie zachwycać nad ich ubiorami.
To sa biedni i ciężko pracujący ludzie -biedniejsi i ciężej pracujący od nas ,nie oszukujmy .się a mimo to się stroją.A może właśnie dlatego ?
A u nas ludzie są tak ubrani że czasem oczy bolą , a jak nas pokazują w zagranicznych programach to wstyd :/
Chciałabym myśleć że to dlatego że 'ludzie poświęcają czas na inne- w domyśle- ważniejsze rzeczy' ale coś mi się wydaje że to nieprawda,wiem ile statyczny Polak ogląda telewizji . Myśle że przyczyną jest to że nie przeszkadza nam bylejakość , niechlujność -tak samo jak nie przeszkadzają nam śmieci na ulicy i zaniedbane obejścia koło domu Chyba po prostu jako naród nie jesteśmy wyczuleni na sprawy wizualne a nawet zaryzykowałabym twierdzenie że nie mamy dobrego gustu
niestety na allegro przebitka ceny za ciuchy z Anglii jest spora, często nawet 200, 300 %
pomylone metki - mialam na mysli jakość nieadekwatną do ceny
co do tego, co się komuś podoba - jest taki wątek na plotkowym: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią
Twoje dwa ostatnie zdania dobrze podsumowują to 'zjawisko',
jednak jeśli ktoś dobrze czuje się ubrany tak czy siak, to jego sprawa i niechże trwa w swoich przekonaniach

6roove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 03:15   #1910
Dagusiac
Zakorzenienie

Tak czytam te wasze ostatnie wpisy i postanowiłam się odezwać, bo jestem zniesmaczona niektórymi wypowiedziami pełnymi pogardy dla osób kupujących tańsze i "oklepane" rzeczy.
Co jest niestosownego w kupowaniu ubrań w sieciówkach? Lub rzeczy gorszych jakościowo, niekoniecznie świetnie dopracowanych? Nie przeszkadza mi, że spotkam dziewczynę ubraną w te same spodnie czy koszulę. Kupiłam torbę z Atmosphere (nie tę prezentowaną stronę wcześniej) wiedząc, że ma ją mnóstwo osób. Kupiłam bo zwyczajnie mi się podobała i chciałam ją mieć. Mam też wszechobecną na wizażu Flavię z e-torebki - jest wygodna i poręczna. Czyli podążam ślepo za trendami i jestem fashion victim? Jak widzę np. w H&M rzeczy w wyjątkowo atrakcyjnych cenach, np. bluzka z bufkami za 29zł (później były po 59), spodnie jeansowe po 50zł (mam dwie pary i nie są niechlujne)czy przykład z lata - spodenki jeansowe z serii Boyfriend za 39zł (aktualnie są identyczne modele po 99zł) to je kupuję i nie zastanawiam się ile osób je będzie nosiło, czy to stosowne, czy nie lepiej zainwestować w Lee bo przecież ponoszę je tylko rok a nie 5 lat
Buty z Deichmanna rozwalają się po dwóch wyjściach? A to ciekawostka... mam kilka par i jeszcze nic się z nimi nie stało. Ukochane japonki nosiłam 3 sezony, są całe. Wyjątkowa szczęściara ze mnie.
A już teksty o płaszczach Burberry, torebkach Prady czy Diora są żałosne

Przyznam, że zdarza mi się kupić buty za 600zł ale zdarza się, że wylicytuję jakieś szpilki za 40zł. Do której grupy mam się zaliczyć? Tandeciar ślepo podążających za modą czy kobiet z klasą? Nie chcę kupować drogiej torebki, płaszcza czy kurtki bo zwyczajnie szkoda mi pieniędzy. Znam siebie i wiem, że pochodzę 2 sezony i mi się dana rzecz znudzi. Jeśli kogoś razi to, że mam krzywy szew w spodniach czy źle przyszyty guzik to szczerze mówiąc jest to jego problem. Może pomogłaby wyprowadzka do Paryża, gdzie mógłby sobie popatrzeć na panie ubrane w najnowsze kolekcje znanych projektantów.

Edytowane przez Dagusiac
Czas edycji: 2011-03-10 o 03:16
Dagusiac jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 07:06   #1911
gabi1234
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się kiedyś zastanawiałam czy nie założyć o tym wątku Kocham spódnice, marynarki, sukienki, szpilki, jedwabne bluzki itp a mam wrażenie że otoczenie nieprzychylnie mnie ocenia gdy jestem tak ubrana. Czasem aż mi głupio gdy ktoś komentuje z pretensją "znowu masz nową sukienkę"... I te lustrujące spojrzenia Nie chcę być oceniana pod kątem ubioru, ale też nie chcę rezygnować z własnego stylu i ubrań w których czuję się najlepiej.
myślałam, że tylko ja tak mam a tak, w kupie raźniej ja nie wiem, ale ubranie się zajmuje mi max.4minuty, natomiast jakbym miała się ubrac "nie-po-swojemu" to miałabym z tym problem
Stary 2011-03-10, 08:40   #1912
201704051255
Konto usunięte

Cytat:
Taa ci biedni ludzie zapełniają galerie handlowe świątek piątek czy niedziele a a w domach maja 40 calowe plazmy Są kiepsko ubrani ale to nie kwestia faktycznej biedy a tego że ludzie sie po prostu nie przykładają -u nas to uchodzi wiec sie ludziom sie nie chce dobrze ubierac.Baa uchodzi, u nas nawet w pewnych kręgach -nie wypada być za dobrze ubranym !
Poza tym w naprawdę biednych krajach ludzie często są bardzo pięknie ubrani !

bo musza wybierac albo telewizor albo nowa garderoba, chodzi mi o to, ze tego zjawiska nie ma w chociazby niemczech

choc z drugiej strony moze i mentalnosc postkomunistyczna
chowac w skarpete na czasy kryzysu

TZ podsluchal w pracy jak dwie kolezanki, jedna zarabiajaca tyle co on, druga wiecej opowiadaly sobie jakie fajne bluzeczki widzialy bna bazarku, druga mowila, ze jedzie do ptaka to sie obkupi...

Edytowane przez 201704051255
Czas edycji: 2011-03-10 o 09:12
Stary 2011-03-10, 10:48   #1913
69love69
Zakorzenienie

Cytat:
niestety bardzo czesto nie zwracajac uwagi na detale - wykonanie i ogolna jakosc

poza tym nie mam nic przeciwko
jestesmy biednym krajem i wiekszosc ubiera sie w sieciowkach albo w rzgowie, ptaku, czy innych halach

jak dla mnie to u nas sieciówkowe ceny nie są zbyt zachęcające dlatego ja tam kupuje tylko na wyprzedazach, a reszta ciuchow z lumpeksow
bo jak widze w h&m bluzeczke przez, ktora widać cały świat i jeszcze po 2 praniach zrobi się krzywa i szmatławaa kosztuje 50zł to dziękuje bardzo
69love69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 13:23   #1914
gsk
Zakorzenienie

GG do gsk

Cytat:
Podoba się ? Dziadostwo się może komuś podobać ?
Że Tobie się nie podoba, nie znaczy że wszystkim sie musi to nie podobać. Jest popyt - jest podaż.
Stary 2011-03-10, 14:14   #1915
_vixen_
Zakorzenienie

A moim zdaniem - jasne, dorosłej kobiecie, zwłaszcza na jakimś stanowisku nie przystoją byle jakie buty czy torebka.
Ale po jaką cholerę nastolatka czy studentka ma wydawać kupę kasy na rzeczy, która jej się za parę miesięcy znudzi.

Ja sama mam problem z torebkami, bo mierżą mnie ceraty ze sklepów typu Orsay, a jakoś serduszko by mnie bolało, gdybym miała kilkaset złotych władować w jakiegoś Wittchena - co zapewne i tak będę musiała zrobić.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 14:15   #1916
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
TZ podsluchal w pracy jak dwie kolezanki, jedna zarabiajaca tyle co on, druga wiecej opowiadaly sobie jakie fajne bluzeczki widzialy bna bazarku, druga mowila, ze jedzie do ptaka to sie obkupi...
No i? Pushit wybacz, ale co Cię obchodzi czyjaś forsa? To, że ktoś zarabia ciężkie sumy to nie znaczy, że musi chodzić od stóp do głów w Diorach i Szanelach. Mi większą satysfakcję sprawia jak kupię tanio jakiś świetny ciuch, a nie jak wywalę kupę forsy na kawałek ładnej szmaty.

Chyba was poniosło odrobinę, bo rozumiem, że świat jest czarno-biały i istnieją 2 rodzaje ludzi - ci, co nie żałują forsy na ciuchy i wieśniaki z biedy bez gustu Ja z kolei nie rozumiem płacenia za metkę, no ale jak wiadomo, ja się nie znam i zapewne ubieram się w żarówiaste różowe bluzeczki z bazarku

BTW zdecydujcie się, czy jesteśmy biednym krajem, bo większość się ubiera w sieciówkach, czy jesteśmy biednym krajem, bo dla większości szmata z sieciówki to luksus

Edytowane przez Fela Von Helvete
Czas edycji: 2011-03-10 o 14:16
Fela Von Helvete jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 14:27   #1917
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
No i? Pushit wybacz, ale co Cię obchodzi czyjaś forsa? To, że ktoś zarabia ciężkie sumy to nie znaczy, że musi chodzić od stóp do głów w Diorach i Szanelach. Mi większą satysfakcję sprawia jak kupię tanio jakiś świetny ciuch, a nie jak wywalę kupę forsy na kawałek ładnej szmaty.
Zgadzam się.
Tym bardziej, że teraz zdecydowana większość ludzi ma kamień u szyi w postaci kredytu na dom czy mieszkanie, i szczytem głupoty moim zdaniem byłoby w takiej sytuacji stroić się w drogie szmatki. Są w zyciu priorytety i sorry, ale uważam, że nawet wielu osób zarabiających jakieś 10 tys miesięcznie teraz niespecjalnie stać na Diory i Chanele.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 14:56   #1918
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba was poniosło odrobinę, bo rozumiem, że świat jest czarno-biały i istnieją 2 rodzaje ludzi - ci, co nie żałują forsy na ciuchy i wieśniaki z biedy bez gustu Ja z kolei nie rozumiem płacenia za metkę, no ale jak wiadomo, ja się nie znam i zapewne ubieram się w żarówiaste różowe bluzeczki z bazarku

BTW zdecydujcie się, czy jesteśmy biednym krajem, bo większość się ubiera w sieciówkach, czy jesteśmy biednym krajem, bo dla większości szmata z sieciówki to luksus
Zgadzam się z twoim postem.
Co do pogrubionego...no właśnie. Od kiedy jak ktoś nie ma pieniędzy to kupuje w sieciówkach gdzie spodnie kosztują 150zł a bluzki 50? Podejrzewam, że dla uboższych osób to kosmiczne kwoty dlatego wybierają lumpeksy czy bazarki (choć nie jestem zwolenniczką tych ostatnich ze względu na fatalne fasony).
Stary 2011-03-10, 15:31   #1919
viera
Zadomowienie

Śmiejcie się i nazywajcie mnie 'dziadowską', ale gdy byłam młodsza, to sieciówki były dla mnie WOW super sklepami i luksusem (teraz czasami nie widzę różnicy pomiędzy 'bazarem' a sieciówką, tu i tu można trafić na kiepskie ciuchy ).
W moim mieście nie ma ani jednej sieciówki, odkąd pamiętam ubrania kupowałam na targu/bazarze i jak przyjechałam do Krakowa to wpadłam w zachwyt

Pamiętam jak opowiadałam mojej mamie, że w House (!) są takie świetne ciuchy, super jakości itp. (i chodziło mi o materiały, wykonanie, a nie 'styl'). Nie wiem ile osób miało podobnie, ale wydaje mi się, że dla dość dużej części społeczeństwa sieciówka nie jest oznaką badziewia, a właśnie luksusu i dla części osób fajne jest to, że mogą sobie pozwolić na coś z takiego sklepu.

Niedawno przeczytałam w którejś z gazet , że dla Polaków luksusową marką jest np. Adidas. To może trochę mówić o naszym społeczeństwie. Ale nie oskarżam tu nikogo. Jak się zarabia 1500 zł to raczej się nie myśli o
Diorze, którego puder czy podkład kosztuje załóżmy 200 zł. O ubraniach nie wspomnę

Co do torebek, ktoś dobrze napisał, że nastolatki często zmieniają zdanie, gust, no wszystko Sama, gdy bylam w takim wieku to duzo eksperymentowałam... No, ale jest też element 'muszę to mieć', nie wiem jak było u Was, ale u mnie w gimnazjum gdy się pojawił jakiś 'trend' to więcej niż połowa dziewczyn w szkole podążała za nim. Takie życie, taki wiek?;p Nie mówię, że KAŻDA podąża ślepo za modą/trendem, ale to się zdarza Żeby Was dobić, to były to trendy 'targowe', czyli chodziło głównie o rzeczy, które na targu można zdobyć...

W LO już było inaczej, ale LO było w Krakowie. Chociaż, co ciekawe, niby każdy był wielkim indywidualistą, a i tak na korytarzach stali głównie 'alternatywni i metale'

Jak się już jest 'ukształtowanym', ma się swój styl, to można kompletować garderobę 'na lata' Jeżeli się chce oczywiście, to nie jest przymus.

A, jest jeszcze grupa osób, którzy nie przywiązują wagi do ubrań. Np. miłośnicy muzyki wolą wydać duuże pieniądze na głośniki, kabelki czy złote nośniki niż na ubrania

-----

Co mnie rozwala? Legginsy (cienkie jak rajstopy kryjące) i krótki podkoszulek. Czyli nuda, bo to się dość często w tym wątku pojawiało
Stary 2011-03-10, 15:53   #1920
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
mieszkanie, i szczytem głupoty moim zdaniem byłoby w takiej sytuacji stroić się w drogie szmatki.
Och to ty chyba nie wiesz, Pushit jest mistrzynią planowania wydatków

---------- Dopisano o 15:48 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Cytat:
gdzie spodnie kosztują 150zł a bluzki 50? Podejrzewam, że dla uboższych osób to kosmiczne kwoty
Nawet dla mnie 150 zł za spodnie to nie mało. To nie jest dla mnie kosmicznie wysoka kwota, to normalna kwota za spodnie, po prostu nie kupuję nowych co miesiąc.

---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:48 ----------

Cytat:
tam nikt nie chodził w chińskich trampkach - wszyscy mieli conversy, adidasy -
Bożesztymój bo adidasy i conversy nie są chińskie... no tak, wybacz, mogą być produkowane także w bangladeszu ...

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

Cytat:
ich stać na to, pensje nieporównywalnie wyższe od naszych a ceny ciuchów identyczne
niemożliwe, za to Chlebek i Mięsko - taniutkie jak barszczyk co nie?

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:

Buty z Deichmanna rozwalają się po dwóch wyjściach? A to ciekawostka... mam kilka par i jeszcze nic się z nimi nie stało. Ukochane japonki nosiłam 3 sezony, są całe. Wyjątkowa szczęściara ze mnie.
Daj sobie spokój, jesteś wieśniarą w butach z klejem na wierzchu - jak ja. Chociażbyśmy ubrały płaszczyk Prady i miały torebkę Burberry, piętno sieciówek i lumpeksów zostało odciśnięte. Nic z tym nie zrobisz...

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
To, że ktoś zarabia ciężkie sumy to nie znaczy, że musi chodzić od stóp do głów w Diorach i Szanelach.
Oczywiście że znaczy, bez metki jesteś skończonym ćwokiem ze wsi. Trzeba się pokazać.

Kurcze jedziecie tak na biednych polaczków a same jesteście takie polskie "zastaw się a postaw się"

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2011-03-10 o 15:56
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości