Technik farmacji -warto? - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-07, 18:39   #1741
Gapul
Raczkowanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Dzięki Trochę mnie pocieszyłyście, ale niestety na razie i tak nie wiem czy na 100% pójdę na tego technika, bo to zależy również od moich rodziców (w moim pobliżu mam szanse tylko na dzienne studium i dojeżdżanie do innego miasta).
Pozdrawiam

Gapul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-08, 06:35   #1742
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez miodova Pokaż wiadomość
Jesteś na drugim roku, przygotowujesz się do egzaminu? ;>
Nie, jestem dopiero na I roku a praktykę już sobie załatwiłam z tego względu, że nas już straszą w szkole że niby może być problem ze znalezieniem apteki. Ale z tego co się orientowałam to 'trochę' przesadzają z tym straszeniem Ale zresztą kiedy miałabym czas szukać praktyki na II roku, jak zaczynają się one już we wrześniu? Lepiej więc już się za to wziąć.

---------- Dopisano o 07:35 ---------- Poprzedni post napisano o 07:31 ----------

Cytat:
Napisane przez Gapul Pokaż wiadomość
Dzięki Trochę mnie pocieszyłyście, ale niestety na razie i tak nie wiem czy na 100% pójdę na tego technika, bo to zależy również od moich rodziców (w moim pobliżu mam szanse tylko na dzienne studium i dojeżdżanie do innego miasta).
Pozdrawiam
A jak daleko masz do tej szkoły? U nas 95% klasy dojeżdża. Niektórzy nawet po 60km i więcej - jednym słowem masakra także ja to nawet się nie odzywam jak jest mowa o dojazdach bo mam 'zaledwie' 25km do szkoły
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
27.08.11.

Edytowane przez PP1820
Czas edycji: 2011-03-08 o 06:33
PP1820 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-08, 09:49   #1743
Gapul
Raczkowanie

Google map pokazuje o ile się nie mylę też jakieś 25 km Ale dojazd jest średni, musiałabym jechać najpierw jednym autobusem przez ok. 50 min. (lub więcej, bo są korki), a potem jeszcze jednym autobusem w samym mieście, bo szkoła jest poza centrum (to by zajęło pewnie koło 15 min.). Musiałabym chyba kupić dwa bilety miesięczne

Stary 2011-03-08, 11:29   #1744
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Google map pokazuje o ile się nie mylę też jakieś 25 km Ale dojazd jest średni, musiałabym jechać najpierw jednym autobusem przez ok. 50 min. (lub więcej, bo są korki), a potem jeszcze jednym autobusem w samym mieście, bo szkoła jest poza centrum (to by zajęło pewnie koło 15 min.). Musiałabym chyba kupić dwa bilety miesięczne
To niby nie aż tak daleko .. właśnie ja żeby uniknąć tych korków, przesiadek i w ogóle tego wszystkiego to stwierdziłam, że najlepiej będzie pociągiem... przynajmniej jadę te 25km. jakieś niecałe 35minut no i 15 minut piechotką do szkoły no ale w sumie szkołę mam na tyle blisko, że moge spokojnie dojść bez dojeżdżania mpkami. No i te bilety w Twoim przypadku... podwójnie kupować, 'deko' masakra.
27.08.11.

Edytowane przez PP1820
Czas edycji: 2011-03-08 o 11:31
Stary 2011-03-08, 12:46   #1745
Gapul
Raczkowanie

Niestety moje miasto to jedyne w okolicy, w którym zlikwidowano połączenia kolejowe Ewentualnie jeśli moi rodzice by się zgodzili to bym dojeżdżała autem (mój tata jest emerytem, ale nie wiem czy znowu podejmie pracy).
Gdybym nie musiała dojeżdżać jeszcze tym drugim autobusem to by było super i niczym bym się nie przejmowała, dopiero jak spojrzałam na mapę to się trochę przeraziłam Razem to by wyszło chyba z 1,5 godziny.
Pogadam z rodzicami w najbliższym czasie i zobaczymy co z tego wyjdzie

Stary 2011-03-08, 13:57   #1746
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Niestety moje miasto to jedyne w okolicy, w którym zlikwidowano połączenia kolejowe Ewentualnie jeśli moi rodzice by się zgodzili to bym dojeżdżała autem (mój tata jest emerytem, ale nie wiem czy znowu podejmie pracy).
Gdybym nie musiała dojeżdżać jeszcze tym drugim autobusem to by było super i niczym bym się nie przejmowała, dopiero jak spojrzałam na mapę to się trochę przeraziłam Razem to by wyszło chyba z 1,5 godziny.
Trzymam kciuki, że jednak spróbujesz ... bo warto
27.08.11.
Stary 2011-03-08, 17:06   #1747
91_ola
Raczkowanie

Cześć dziewczyny śledzę wątek już od dłuższego czasu, ale dopiero teraz mam pytanie Jestem na pierwszym roku, semestr II i chciałabym się dowiedzieć kiedy Wy zaczęłyście wykonywać preparaty? Czy zanim sporządzicie recepte robicie do niej projekt jak na egzaminie? z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam
91_ola jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-08, 18:33   #1748
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez 91_ola Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny śledzę wątek już od dłuższego czasu, ale dopiero teraz mam pytanie Jestem na pierwszym roku, semestr II i chciałabym się dowiedzieć kiedy Wy zaczęłyście wykonywać preparaty? Czy zanim sporządzicie recepte robicie do niej projekt jak na egzaminie? z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam
Ja też jestem na II semestrze. My w sumie dość szybko zaczęliśmy je robić. Nie pamiętam dokładnie kiedy zaczęliśmy ale w sumie gdzieś zaraz na początku I semestru, oczywiście po jakimś tam wstępie i wprowadzeniu do tego wszystkiego. My zanim zrobimy dany preparat, omawiamy receptę, analizujemy ją itd (to wszystko co na projekcie ale w skrócie) no i zabieramy się do roboty
27.08.11.
Stary 2011-03-09, 06:37   #1749
moniaaa7
Przyczajenie

GG do moniaaa7

Cytat:
nie tylko w Jastrzębiu zlikwidowali, w Żorach też już paręnaście lat temu zrezygnowali z pociągów i teraz mam 3 autobusy dziennie do Krakowa;
a co do technikum to o którym mieście mówisz? Rybniku?

moniaaa7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-09, 09:13   #1750
Gapul
Raczkowanie

O, widzę, że koleżanka z okolicy Nie wiedziałam, że u Was w Żorach też nie ma, natomiast chodziło mi o to,że np. w Wodzisławiu, Rybniku, Zebrzydowicach, Cieszynie, a nawet z tego co słyszałam to w Pawłowicach jeżdżą pociągi Tak mnie to boli bo mieszkam w miarę blisko starego dworca pkp

Tak, chodzi mi o medyka w Rybniku, dokładnie to: http://www.rybnik.pl/medyk/

Stary 2011-03-09, 17:21   #1751
Leyla89
Zadomowienie

Jak to u Was wyglądało z wykrywaniem anionów i kationów na analizie? Jak zaliczenia?

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-09, 22:08   #1752
carmen20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
Jak to u Was wyglądało z wykrywaniem anionów i kationów na analizie? Jak zaliczenia?
Na wykładach zapisywaliśmy reakcje i później je przeprowadzaliśmy na laborkach. Zaliczenia teoretyczne mieliśmy partiami z jednej lub z dwóch grup, żeby tak nie było wszystko na raz. Natomiast na laborkach po wszystkich kationach mieliśmy zaliczenie praktyczne, dostaliśmy 2 kationy pojedyncze i 1 mieszanke i trzeba było wykryć a po anionach nie mamy oddzielnego zaliczenia praktycznego z anionów tylko z wykrywania soli. Właśnie w ten weekend bede miała
carmen20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 10:30   #1753
marcia0024
Raczkowanie

hej ,chcialam zapytac czy ktos orientuje sie jesli chodzi o staz,czy moge go odrabiac ,ze tak powiem "kawalkami" przypuscmy najpierw zrobie 3 miesiace, po roku kolejne kilka miesiecy?? czy moze nalezy go odrabiac 2 lata przez przerw?? aha i czy koniecznie trzeba go zrobic do 5 lat po skonczeniu nauki??
marcia0024 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 11:19   #1754
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez carmen20 Pokaż wiadomość
Na wykładach zapisywaliśmy reakcje i później je przeprowadzaliśmy na laborkach. Zaliczenia teoretyczne mieliśmy partiami z jednej lub z dwóch grup, żeby tak nie było wszystko na raz. Natomiast na laborkach po wszystkich kationach mieliśmy zaliczenie praktyczne, dostaliśmy 2 kationy pojedyncze i 1 mieszanke i trzeba było wykryć a po anionach nie mamy oddzielnego zaliczenia praktycznego z anionów tylko z wykrywania soli. Właśnie w ten weekend bede miała
aha
u nas do każdego kationu mamy po kilka odczynników i musimy się wkuć na blachę;wykonanie reakcji (2,3 krople lub 5,5 0,2 lub 2 mol HCl dodajemy do..., itd ) jaki kolor osadu powstaje i rownanie reakcji... na sobotę mamy I i II grupę na spr

Stary 2011-03-10, 13:36   #1755
marudka88
Raczkowanie

witam dziewczynki mam pytanie jak zrobić taka recepte w recepturze jak obliczyć i w ogóle :P pomocy!

rp.1 (promil) Sol.ethacridini lactatis 50,0
mf.sol.
d.s. zewn.do okładów
marudka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 13:48   #1756
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marudka88 Pokaż wiadomość
witam dziewczynki mam pytanie jak zrobić taka recepte w recepturze jak obliczyć i w ogóle :P pomocy!

rp.1 (promil) Sol.ethacridini lactatis 50,0
mf.sol.
d.s. zewn.do okładów
1---1000
x---50,0

obliczasz proporcje.
Wynik- ile mleczanu etakrydyny musisz użyć do roztworu.

później otrzymany wynik (x) odejmujesz od całości czyli 50,0 i wynik będzie określał to ile rozpuszczalnika musisz użyć.

Stary 2011-03-10, 13:52   #1757
marudka88
Raczkowanie

kochana jesteś dziekuje!
wystarczy pomyśleć przecież to takie oczywiste :P hehehe
ciemna masa ze mnie
marudka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 14:01   #1758
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marudka88 Pokaż wiadomość
kochana jesteś dziekuje!
wystarczy pomyśleć przecież to takie oczywiste :P hehehe
ciemna masa ze mnie
Nie ma za co
Tutaj masz Rivanol, a dalej sporządzenie też masz opisać?

Stary 2011-03-10, 16:23   #1759
martynusia222
Zakorzenienie

mleczan etakrydyny rozpuszcza się w gorącej wodzie
Stary 2011-03-10, 16:30   #1760
Lucyferyna
BAN stały

Hej. Dzisiaj miałam zaliczenie z TPL z roztworów, same obliczenia i synonimy masakra. Oprócz tego każdy miał napisać projekt. Tak nawasem nigdy tego nie robiliśmy, szczerze olałam ten projekt bo chce najpierw mieć to porządnie wytłumaczone. U was też tak było, że nikt wam nie wytłumaczył i od razu każdy sam pisał???(jestem na II semestrze)
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-10, 17:33   #1761
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez Lucyferyna Pokaż wiadomość
Hej. Dzisiaj miałam zaliczenie z TPL z roztworów, same obliczenia i synonimy masakra. Oprócz tego każdy miał napisać projekt. Tak nawasem nigdy tego nie robiliśmy, szczerze olałam ten projekt bo chce najpierw mieć to porządnie wytłumaczone. U was też tak było, że nikt wam nie wytłumaczył i od razu każdy sam pisał???(jestem na II semestrze)
U nas z tymi projektami na razie to jest tak, że razem wspólnie robimy jeden a konkretnie, i tak po kolei robimy projekty do róznych postaci leków, mieliśmy już projekt z proszków i kropli. Gość od TPLu każe nam samym robić projekty w domu, a potem przynosić mu żeby je posprawdzał, żebyśmy wiedzieli co poprawić itd. i tak ocenia nam je na %, tak na oko, żeby mniej więcej wiedzieć na czym stoimy właśnie w tym semestrze kazał nam ze 2-3 przynieść do sprawdzenia. Mi w sumie taki sposób robienia projektów odpowiada.
27.08.11.
Stary 2011-03-10, 22:09   #1762
carmen20
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
aha
u nas do każdego kationu mamy po kilka odczynników i musimy się wkuć na blachę;wykonanie reakcji (2,3 krople lub 5,5 0,2 lub 2 mol HCl dodajemy do..., itd ) jaki kolor osadu powstaje i rownanie reakcji... na sobotę mamy I i II grupę na spr
my takie rzeczy dostajemy na kartce i na podstawie tego przeprowadzamy reakcje, nie musimy się tego uczyć na pamięć masakra, my na zaliczeniu teoretycznym mamy tylko napisać odczynnik, reakcje i w czym sie osad rozpuszcza

Cytat:
Napisane przez PP1820 Pokaż wiadomość
U nas z tymi projektami na razie to jest tak, że razem wspólnie robimy jeden a konkretnie, i tak po kolei robimy projekty do róznych postaci leków, mieliśmy już projekt z proszków i kropli. Gość od TPLu każe nam samym robić projekty w domu, a potem przynosić mu żeby je posprawdzał, żebyśmy wiedzieli co poprawić itd. i tak ocenia nam je na %, tak na oko, żeby mniej więcej wiedzieć na czym stoimy właśnie w tym semestrze kazał nam ze 2-3 przynieść do sprawdzenia. Mi w sumie taki sposób robienia projektów odpowiada.
a nam tak na dobrą sparwę, nikt nie powiedział jak ma dokładnie wyglądać ten projekt trzeba pisać na początku coś o przygotowaniu pomieszczenia itp ?
carmen20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-11, 07:08   #1763
PP1820
Raczkowanie

GG do PP1820

Cytat:
Napisane przez carmen20 Pokaż wiadomość
a nam tak na dobrą sparwę, nikt nie powiedział jak ma dokładnie wyglądać ten projekt trzeba pisać na początku coś o przygotowaniu pomieszczenia itp ?
U nas tłumaczą nam to tak, że czym więcej tym lepiej, wszystko krok po kroczku bo wiadome, lepiej napisać więcej niż mniej dlatego piszemy właśnie wszystko o przygotowaniu pomieszczenia, zgromadzeniu utensyliów, zakładaniu rękawiczek czy myciu rąk, zakładaniu odpowiedniego fartucha itd.itd.itd.- wszystko oczywiście w odpowiedniej kolejności, na końcu zaznaczając ... "pamiętając o przepisach BHP" no i tak nam się zbiera z 20 punktów jak nie więcej wykonania
27.08.11.

Edytowane przez PP1820
Czas edycji: 2011-03-11 o 07:11
Stary 2011-03-11, 07:34   #1764
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez marcia0024 Pokaż wiadomość
hej ,chcialam zapytac czy ktos orientuje sie jesli chodzi o staz,czy moge go odrabiac ,ze tak powiem "kawalkami" przypuscmy najpierw zrobie 3 miesiace, po roku kolejne kilka miesiecy?? czy moze nalezy go odrabiac 2 lata przez przerw?? aha i czy koniecznie trzeba go zrobic do 5 lat po skonczeniu nauki??
Staż możesz odrabiać "na raty" a zaświadczenie o odbyciu stażu wystawia Ci kierownik apteki w której go kończysz, sprawdzając udokumentowane ewentualne okresy i składając je z różnych aptek na podstawie świadectw pracy w tychże aptekach. Warto zaznaczyć że zaświadczenie ma być na specjalnym druku do tego przeznaczonym z załącznika ustawowego

---------- Dopisano o 08:34 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ----------

Cytat:
Napisane przez martynusia222 Pokaż wiadomość
mleczan etakrydyny rozpuszcza się w gorącej wodzie
Bardzo słuszna uwaga
A tak przy okazji pamiętajcie o tym, że kwas borny, pyralginę i chyba jeszcze wodorowęglan sodu tez zawsze na gorąco
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-11, 07:56   #1765
Lucyferyna
BAN stały

u nas wlaśnie pisaliśmy projekt na zasadzie że facetka na maila wysłała nam wzór i mieliśmy według tego pisać. Oczywiście nigdy tego nie pisaliśmy, a pisaliśmy to na zasadzie sprawdzianu, każdy sam. Ja miałam recepte 10% sol. formalini spirituosa ad 100 więc obliczyłam to tak metodą krzyżowa
40% 10
10%
0% 30

40-10
100-x x=25,0 formaliny 100-25,0= 75 etanolu
Dobrze to jest??? bo już mam mętlik w głowie bo na lekcji to było na wodzie a teraz na sirytusie
Lucyferyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-11, 08:26   #1766
marcia0024
Raczkowanie

A ile mniej wiecej netto dostaje sie bedac na takim stazu?? i w jakich dniach wowczas pracujemy,ile godzin??
Stary 2011-03-11, 08:38   #1767
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
A ile mniej wiecej netto dostaje sie bedac na takim stazu?? i w jakich dniach wowczas pracujemy,ile godzin??
Najniższą krajową lub jeśli jesteś zatrudniona przez UP to ich stawkę (w tym roku chyba ok.900zł.na rękę?)
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-11, 08:56   #1768
marcia0024
Raczkowanie

A ile godzin pracuje sie oraz w jakich dniach?? a odnosnie praktyk na 2 roku czy latwo dostac sie na taka praktyke, oceny z 1 roku wowczas sa brane po uwage? moglby mi ktos przyblizyc sprawe tych praktyk??
Stary 2011-03-11, 09:06   #1769
moooniaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
A ile godzin pracuje sie oraz w jakich dniach?? a odnosnie praktyk na 2 roku czy latwo dostac sie na taka praktyke, oceny z 1 roku wowczas sa brane po uwage? moglby mi ktos przyblizyc sprawe tych praktyk??
Normalna praca na całe etat.
Praktyki w aptece szpitalnej załatwiała nam szkoła. Teraz chodzimy do apteki otwartek 1x w tygodniu i to też załatwiała nam szkołą (ale jak ktoś chciał inną aptekę mógł sam załatwić,nie było problemu). Teraz cały maj będziemy mieli praktyki codziennie i możemy sami załatwić aptekę lub zdać się na szkołę. Większość załatwia samemu wybierając np.:aptekę blisko domu. U mnie nie ma z tym problemu,praktycznie w każdej aptece w której pytałam chcieli mnie wziąć na praktyki,bez pytania o oceny itd.
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-11, 18:02   #1770
Miviki666
Zadomowienie

Dziewczyny a ja mam pytanko. Jeżeli któraś z was uczęszcza do Państwowej Szkoły Medycznej na Tech. Farmacji, to teraz trzeba zdawać jakieś egzaminy wstępne? Chciałabym wiedzieć co na takich egzaminach przeważnie jest? Niedługo będe składała podanie na technika farmaceutycznego, i chcem wiedzieć z czego muszę sie przygotować żeby chociaż ten egzamin zaliczyć....

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości