Scent Bar XXIV - Strona 143 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-12, 12:16   #4261
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Dot.: Scent Bar XXIV

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
red-mowiliscie z Tzem ze chcecie cos swojego załozyc, weźcie dotacje oboje i załóżcie...on moze zlecac ci np papiery cz cos......biuro rachunkowe mozesz załozyc i kogos zatrudnic do klepania faktur na akord , bizu mozesz tez robic, ale to raczej jako dodatkowa robota.....co do ksero...mozesz załozyc własny punkt ksero i np przyjmowanie odbitek zdjec....mozesz wymyslic cos innego fajnego np ręcznie wykonywane zaproszenia ślubne , albo bizu ślubną, albo wizytówki na stół na wesele...cokolwiek...bizn es ślubny teraz jest na topie a młode pary łykają kazdą gupią mode......

nom..to pogadałam...pomyslec tylko trzena jak sie za to wszystko zabrac ...a ja np własnie z tym mam problem....pomysły mam,ale jak przychodzi co do czego to stwirdzam ze nie wiem, ze mi sie nie chce, ze nie potrafie,ze na pewno sie nie uda...itd
mnie we własnym biznesie przeraża perspektywa ogarniania wszystkiego, że trzeba się na wszystkim znać albo płacić innym żeby się za ciebie znali, np. na rozliczeniach, podatkach, umowach i tego typu rzeczach.. i pewnie multum innych spraw o których nie mam teraz pojęcia..
do własnego biznesu potrzebna jest przebojowość i ambicja, tak mi się wydaje..

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość

A to nie jest pomoc biurowa? Kurde, w małej firmie robią to sami a w dużej pewnie mają wymagania typu 3 języki i prawo jazdy koniecznie. Ale mam zamiar startować na takie stanowiska jakby coś w urzędzie padło.

I w ogóle byłabym najszczęśliwsza przy segregowaniu poczty w US albo wklepywaniu danych, po grzyba ja te studia nieszczęsne robiłam, chyba je wykreślę z cv.
1. są jeszcze średnie firmy
2. wykreśl, właściwe dostosowanie cv to podstawa
"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 12:16   #4262
Pin up girl
Zakorzenienie

Red, ja się zgadzam z Polly i Kameną.
A co do tego czy potrafisz/nadasz się itd., to nie przekonasz się jak nie spróbujesz. I pozwól to ocenić innym, a nie tylko twojej wyobraźni...
Pin up girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 12:19   #4263
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pin up girl Pokaż wiadomość
Dobry

Miałam sen!
Śniło mi się, że płynęliśmy z Ju i Gryxem łódką po Warcie w Poznaniu, wzdłuż torów kolejowych i zastanawialiśmy się, co zrobić na obiad. Uzgodniłyśmy z Ju, że będzie to () kasza manna, ale Gryx zaczął marudzić i ryczeć, że chce rybę w zalewie z Shi A. Sunga. No to powiedziałam mu, że teraz dostanie jedną porcję, a drugą wrzucę do Wisły w Warszawie i będzie musiał jej szukać aż do źródeł w górach, na co Ju stwierdziła, że jej eks też tak miał jak wracał nocą z jakiejś imprezy i do dzisiaj nie wrócił
Czuję się zaszczycona mogąc występować w twoich snach

Cytat:
Napisane przez kamena Pokaż wiadomość

Ju, myślę że smutasy są właśnie po to żeby Justynki miały kogo pocieszać
Dziękuję bardzo
Nie cieszysz się, że odbierasz klucze od nowego mieszkania- to straszne- jak moja babcia z Alzheimerem....

Cytat:
Więc kim zostać? Chcę pracy gdzie nie trzeba mieć specjalnej wiedzy typu ustawy, nie trzeba doradzać/tłumaczyć klientom, w ogóle nie trzeba mieć z klientami innego kontaktu niż np. odbieranie papierów do skserowania. I żeby wyjść poza ramy Niekumata Red i Opieprzający Pracodawca/Klient jak to jest w US gdzie przychodzą do mnie petenci zadający pytania z ustawy a ja wymyślam na poczekaniu odpowiedzi bo sama nie ogarniam tej kuwety.
Tak więc o tej 3ciej w nocy stwierdziłam, że jedyne co mnie ratuje do koniec świata w 2012.
PS a zarabiać mogę malutko, nie zależy mi.
Ale może wykorzystać to, że tam pracowałaś i szukać czegoś pokrewnego?
Chcesz zacząć zupełnie od zera?

BRULION MALARSKI. Justyna Neyman.
http://justynaneyman.blogspot.com/

justynaneyman jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 12:20   #4264
Miciel
Wpisz tu zomzing

Cytat:
zadowolony z jakiegoś konkretnego powodu? czy tak ogólnie?
no ogólnie zez występu

Miciel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 12:24   #4265
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

dziecko obcięło kocie wąsy z jednej strony

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:22 ----------

a propos pracy na etacie i dla siebie coraz częściej się przekonuję, że wolałabym nawet marchewkę na targu sprzedawać, byle na swój rachunek

Rozpaczliwie poszukuję choć kropli Byzantine Rochas i AA Winter Delice

agnes_bdg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 12:27   #4266
Miciel
Wpisz tu zomzing

Cytat:
Napisane przez agnes_bdg Pokaż wiadomość
odrosną, dzieciu wytłumaczyć i mieć na oku, kota przeprosić

Stary 2011-03-12, 12:30   #4267
vesenka
Zakorzenienie

Cytat:

Szkoda koty, to trochę tak jakby obciąć człowiekowi palce. Na szczęście wąsy odrosną, ale kocie będzie trzeba co nieco wybaczać. Kot kumpeli miał problem z trafieniem do kuwety po tym jak go jakiś dzieciak pozbawił wąsów. Jak wąsy odrosły, to problem znikł.

Edytowane przez vesenka
Czas edycji: 2011-03-12 o 12:34
vesenka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-12, 12:30   #4268
kamena
ʞɐɯǝuɐ

Cytat:
Napisane przez justynaneyman Pokaż wiadomość

Dziękuję bardzo
Nie cieszysz się, że odbierasz klucze od nowego mieszkania- to straszne- jak moja babcia z Alzheimerem....
czasem mam wrażenie że mam uczuciowego Alzheimera

Cytat:
Napisane przez Miciel Pokaż wiadomość
no ogólnie zez występu
a, tyż tak myślę, dobrze było

"This is a ticket for the bus that inkubi, suckubi, and serialbi ride to work. There's only one bus, because otherwise it'd be a bi, and then it'd be too busy exploring dating options to pick anyone up."

EVERY WOMAN IS A STAR
kamena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 12:38   #4269
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
do własnego biznesu potrzebna jest przebojowość i ambicja, tak mi się wydaje..

2. wykreśl, właściwe dostosowanie cv to podstawa
Ad. 1 to pierwsze ma TŻ
Ad. 2 tylko trzeba wymyśleć dobrą ściemę na pytanie "co więc pani robiła przez 10 lat od matury?"

Cytat:
A co do tego czy potrafisz/nadasz się itd., to nie przekonasz się jak nie spróbujesz. I pozwól to ocenić innym, a nie tylko twojej wyobraźni...
Ja już dziękuję za oceny innych, jakoś do tej pory słyszałam tylko, że się nie nadaję
- w jednej firmie dali testowo mi do prowadzenia firemkę, ja zielona bo zero doświadczenia z prawdziwymi fakturami, tylko szkolna teoria, pokićkałam trzeciego dnia sprzedaż z zakupami - nie nadaje się pani,
- w innej wzięli mnie na testy pełnej księgowości, ja nadal zielona zamotałam się - nie nadaje się pani i za wolno myśli,
- w trzeciej było spoko bo tylko odrywałam perforację czy jak to się tam zwie i porządkowałam papiery, potem porządkowałam stryszek haha - staż - ale podziękowali jak już z innymi stażystkami im posprzątałyśmy,
- później staż w US i wklepywanie danych, wszyscy zadowoleni oprócz "kierowniczki piętra" decydującej o zatrudnieniach - pani po studiach to damy do VATu, ta robota za goopia,
- no i VAT i wieczne "pani już tu pracuje rok/dwa/trzy a nadal nie wie tego tamtego siamtego". Albo podatnicy "jak to pani nie wie, to po co pani tu siedzi?". No właśnie, po co?
Ot i taka była moja kariera.
Więc już się nie chcę porywać na yntelygentne prace. Ale nie dołuje mnie mój głupizm, wiadomo są ludzie i parapety

---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ----------

Cytat:
Ale może wykorzystać to, że tam pracowałaś i szukać czegoś pokrewnego?
Chcesz zacząć zupełnie od zera?
Nie bardzo widzę nic pokrewnego oprócz biur rach albo jakiegoś doradztwa podatkowego :/ Doradca ze mnie taki jak z koziej d... trąba a o biurach już zrzędziłam.
Znaczy się myślę o robocie w różnistych urzędach np. miasta.

Redhaired Witch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 12:39   #4270
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:

dziecko obcięło kocie wąsy z jednej strony [COLOR="Silver"]
Ja obcięłam psu ogon sekatorem (znaczy, sierść)- miałam fazę wypróbowywania sekatora na wszystkim

Cytat:
czasem mam wrażenie że mam uczuciowego Alzheimera
Może opadnie ta mgła?

Stary 2011-03-12, 12:45   #4271
teza20
Zakorzenienie

GG do teza20

Użyłem znów Veeta
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj.
(Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka

-----------------------------------------

teza20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 12:49   #4272
Miciel
Wpisz tu zomzing

Cytat:
Napisane przez teza20 Pokaż wiadomość
Użyłem znów Veeta
żeż tobbie skór własny niemiły? weź ten dziadziew wystaw na wymiankę alboco

Stary 2011-03-12, 12:50   #4273
teza20
Zakorzenienie

GG do teza20

Cytat:
Napisane przez Miciel Pokaż wiadomość
żeż tobbie skór własny niemiły? weź ten dziadziew wystaw na wymiankę alboco
Na szczęście tylko pod pachyDobrze że ten badziew się kończy

Stary 2011-03-12, 12:52   #4274
Ewusia_marchew
Zakorzenienie

Cytat:

A jutro odbieram klucze do mieszkania
I jakoś się nie cieszę, nienawidzę zmian i nawet perspektywa chaty mnie nie chce cieszyć, przyzwyczaiłam się jakoś do tego wynajmowanego mieszkanka i nie chcę się znowu wyprowadzać..
Pociesza mnie to że za 3-4 miechy się znowu przyzwyczaję i będę się czuła jakbym zawsze tam mieszkała, dobra zdolność adaptacyjna wynagradza mi niechęć do zmian..
gratuluję przyzwyczaisz się i będzie git

Cytat:

Ja już dziękuję za oceny innych, jakoś do tej pory słyszałam tylko, że się nie nadaję
- w jednej firmie dali testowo mi do prowadzenia firemkę, ja zielona bo zero doświadczenia z prawdziwymi fakturami, tylko szkolna teoria, pokićkałam trzeciego dnia sprzedaż z zakupami - nie nadaje się pani,
- w innej wzięli mnie na testy pełnej księgowości, ja nadal zielona zamotałam się - nie nadaje się pani i za wolno myśli,
- w trzeciej było spoko bo tylko odrywałam perforację czy jak to się tam zwie i porządkowałam papiery, potem porządkowałam stryszek haha - staż - ale podziękowali jak już z innymi stażystkami im posprzątałyśmy,
- później staż w US i wklepywanie danych, wszyscy zadowoleni oprócz "kierowniczki piętra" decydującej o zatrudnieniach - pani po studiach to damy do VATu, ta robota za goopia,
- no i VAT i wieczne "pani już tu pracuje rok/dwa/trzy a nadal nie wie tego tamtego siamtego". Albo podatnicy "jak to pani nie wie, to po co pani tu siedzi?". No właśnie, po co?
Ot i taka była moja kariera.
Więc już się nie chcę porywać na yntelygentne prace. Ale nie dołuje mnie mój głupizm, wiadomo są ludzie i parapety

kurcze, strasznie ciężko szukać pracy chyba, tak żeby udowadniać ze się umie mało zazwyczaj sie udaje że się umie więcej niż sie umie rzeczywisćie żeby pracę dostać chyba faktycznie coś własnego byłoby najlepsze
ale ja np bym sie nie podjęła użerania sie z firmą, chyba że Twój TŻ faktycznie ma do tego głowę

Robię dziś imprezę połączoną z wyjściem "gdzieś"
Wiosna przyszła to trza pójść na miasto w końcu, zanim się człowiek zasiedzi

Klara 17.10.2014
Konrad 26.12.2015

Ewusia_marchew jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 12:59   #4275
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
Napisane przez Ewusia_marchew Pokaż wiadomość
kurcze, strasznie ciężko szukać pracy chyba, tak żeby udowadniać ze się umie mało zazwyczaj sie udaje że się umie więcej niż sie umie rzeczywisćie żeby pracę dostać
Jak to w ogóle brzmi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-12, 13:01   #4276
agnes_bdg
perfumowy zawrót głowy

Cytat:
Napisane przez vesenka Pokaż wiadomość
Szkoda koty, to trochę tak jakby obciąć człowiekowi palce. Na szczęście wąsy odrosną, ale kocie będzie trzeba co nieco wybaczać. Kot kumpeli miał problem z trafieniem do kuwety po tym jak go jakiś dzieciak pozbawił wąsów. Jak wąsy odrosły, to problem znikł.
na szczęście z drugiej strony ma długie. mnie akurat nie było ale mąż twierdzi, że nie wie kiedy i jak

Cytat:
Ja obcięłam psu ogon sekatorem (znaczy, sierść)- miałam fazę wypróbowywania sekatora na wszystkim
o rany, biedny pies, dobrze, że nie ogon.

Znajomi przygarnęli kota od kogoś, śliczna syberyjska kicia a ma na futrze schody, ktoś ją maszynką obcinał i nie wiadomo co jeszcze robił, nie da się dotknąć a jest już u nich prawie miesiąc.

Rozpaczliwie poszukuję choć kropli Byzantine Rochas i AA Winter Delice

agnes_bdg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 13:03   #4277
Polly_
grozi wypollizowaniem

ech kurde no...weźcie teraz mi cos poradźcie ...bo sie tyz tak motam jak red ...tylko ja mam gorzej bo mi sie wydaje ze do ambitnej roboty sie nie nadaję a nie ambitna mnie nudzi i frustruje ...słowem nie ma dla mnie ratunku ....dla mnie drogę widze taką ze mogłabym wydawac polecenia o !!! , jeżdzic na spotkania, omawiac różne rzeczy..po uzredach tez lubie chodzić w tym sie czuję...jak mam kipiec przy kompie to "kurcze sie w sobie zamykam" ...musze sie ruszac...bo jak siedze to przymarzam i tak se mysle ze po prosru kiedys nie wstane...bo mi korzenie z dupy powyrastają

no dobra...to posmeciłam
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 13:10   #4278
justynaneyman
Zakorzenienie

Polly, a może inspektor jakości?

Stary 2011-03-12, 13:14   #4279
Pin up girl
Zakorzenienie

To jeszcze ja, do tercetu: niech mi ktoś da jakąś robotę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-12, 13:19   #4280
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Polly, a może inspektor jakości?

o tak tak ale jakości czego??
juz kilka razy słyszałam ze powinnam byc jakims inspektorem-dokładna , upierdliwa i sokole oko

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Cytat:
ale wiesz..ty jestes młoda całe zycie przed tobą..a my ekhem...no cusz
Stary 2011-03-12, 13:34   #4281
vesenka
Zakorzenienie

Cytat:
juz kilka razy słyszałam ze powinnam byc jakims inspektorem-dokładna , upierdliwa i sokole oko

---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ----------

Moja praca ma niewiele wspólnego z wykształceniem, ale bardzo ją lubię. Chociaż mogli by płacić więcej.
Nie zmienia to jednak faktu,że są momenty, kiedy najchętniej pierdyknęłabym wszystko i wróciła do wyuczonego zawodu. I miała święty spokój. I wtedy żałuję,że nie skończyłam robić uprawnień zawodowych. Na szczęście szybko mi mija.

Czy jest w barze ktoś, kto pracując na etacie ma dodatkowo swoją działalność gospodarczą? Bo gdybym chciała legalnie dorobić biżuterią, to muszę mieć DG, a ciekawi mnie jakie są w takim wypadku realne koszty prowadzenia działalności.

vesenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-12, 13:49   #4282
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez vesenka Pokaż wiadomość
Moja praca ma niewiele wspólnego z wykształceniem, ale bardzo ją lubię. Chociaż mogli by płacić więcej.
Nie zmienia to jednak faktu,że są momenty, kiedy najchętniej pierdyknęłabym wszystko i wróciła do wyuczonego zawodu. I miała święty spokój. I wtedy żałuję,że nie skończyłam robić uprawnień zawodowych. Na szczęście szybko mi mija.

Czy jest w barze ktoś, kto pracując na etacie ma dodatkowo swoją działalność gospodarczą? Bo gdybym chciała legalnie dorobić biżuterią, to muszę mieć DG, a ciekawi mnie jakie są w takim wypadku realne koszty prowadzenia działalności.

zus na działalności ok 800 zł, albo preferencyjny 350 przez 2 lata,

ale moze płacic pracodawca za ciebie jesli masz etat,albo mozesz sie zwolnic, ty płacisz zus,a szef tobie daje wiecej na reke i pozbywa sie kosztów pozapłacowych, ty mu wystawiasz faktury..np na umowe o dzieło (jesli dzialalnosc jest zgodna z tym co robisz w robocie)

a majac etat i dzialalnosc p0łaci sie ktorąś jedną skłądkę....ok 150 zł...i podatek dochodowy ofkors

Edytowane przez Polly_
Czas edycji: 2011-03-12 o 14:00
Stary 2011-03-12, 13:49   #4283
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
ech kurde no...weźcie teraz mi cos poradźcie ...bo sie tyz tak motam jak red ...tylko ja mam gorzej bo mi sie wydaje ze do ambitnej roboty sie nie nadaję a nie ambitna mnie nudzi i frustruje
A czemu ambitna nie? To Ty byś mogła być kierownikiem z obcykaną sekretarką i sztabem świetnych pracowników. Teraz tylko przekonać ludzi, że nadajesz się by nimi rządzić

Cytat:
A Tobie jakiej potrzeba?

Cytat:
Dokładnie, Pinia złapie bogatego męża i będzie pracować po 3 godz dziennie dla przyjemności

Ja bym mogła dalej gnić w US i wysyłać wezwania o korekty czy coś tam... Tylko żeby te ludzie do mnie nie przychodzili z Trudnymi Pytaniami, na które nie znam odpowiedzi. Jeszcze koleżanki w pokoju tak się ustawiły, że wszystkich co trudniejszych kierowały do mnie bo miałam na tyle przyzwoitości żeby coś ściemniać a nie mówić "nie wiem". Ale ze mnie łoś. Chociaż od pytań jest infolinia podatkowa a nie my ale przychodzi ci taki i mówi "a bo pani z infolinii radziła się jeszcze dowiedzieć w moim urzędzie". Argh.
Mam teraz masterplan, będę odpowiadać, że od tego jest doradca podatkowy albo niech śle zapytanie do Izby, w ogóle będę udawać (czy napewno udawać?) że ciąża wyżarła mi mózg i nic już nie pamiętam, a swoją robotę chcę czasem spieprzyć żeby kierowniczka troszku się mną podłamała i nie myślała o awansach.

Stary 2011-03-12, 13:50   #4284
justynaneyman
Zakorzenienie

Cytat:
juz kilka razy słyszałam ze powinnam byc jakims inspektorem-dokładna , upierdliwa i sokole oko [COLOR="Silver"]
Polly, ONLY YOU
Dowiedz się, co by najłatwiej przyszło.
Mój dziadek był rzeczoznawcą pralniczym.
Może zadzwoń do Rzecznika praw Konsumenta czy coś?

Stary 2011-03-12, 13:51   #4285
teza20
Zakorzenienie

GG do teza20

Spadam na roczek

Paaaaaaaaaaa

Stary 2011-03-12, 13:56   #4286
Pin up girl
Zakorzenienie

Red, jakiejkolwiek...

Polly, fogle kłamiesz

I tak w końcu zostanę dziwką...
Stary 2011-03-12, 14:02   #4287
Polly_
grozi wypollizowaniem

wiem wiem!
najbardziej to bym mogła nadzorowac czy inni dobrze pracują i wytykac im błędy i niedociągnięcia

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

pin up-byle luksusową
Stary 2011-03-12, 14:03   #4288
Pin up girl
Zakorzenienie

Cytat:
wiem wiem!
najbardziej to bym mogła nadzorowac czy inni dobrze pracują i wytykac im błędy i niedociągnięcia

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ----------

pin up-byle luksusową
Hmmm... Chcesz być moim alfonsem?
Stary 2011-03-12, 14:20   #4289
Redhaired Witch
Nindżopesz

Cytat:
wiem wiem!

Strrraszne to jest. Tzn. szukanie pomysłu na życie.
Ja to bym kciała uprawiać coś fikuśnego np. żeń szeń i łowce hodować. Brać kasę dla rolników i tak dalej.

Stary 2011-03-12, 14:27   #4290
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Hmmm... Chcesz być moim alfonsem?

Cytat:

Strrraszne to jest. Tzn. szukanie pomysłu na życie.
Ja to bym kciała uprawiać coś fikuśnego np. żeń szeń i łowce hodować. Brać kasę dla rolników i tak dalej.
oj to ja nie nawet kaktusy mi dedły...

w sumie moja mam ma taką pracę o której mówię jest inspektorem sanepidu

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

moze do nadzoru budowlanego

---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ----------

tropiłabym samowole budowlane i bym sie czepiała ze trafka nie posiana a na projekcie ficeu ze jezd sesesesesese
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości