Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-21, 00:57   #391
garden_d
Zakorzenienie

Dot.: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi, ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez Edo_ergo_sum Pokaż wiadomość
i w czym problem? ja czasami jadam i 5 godzin od wstania.
Jedz wtedy kiedy właśnie poczujesz apetyt, wszystko czego potrzebujesz dostajesz od upłynnionych zapasów.
i śniadanie białkowo-tłuszczowe
Jejku, ja rano totalnie nie mam ochoty na białka ani tłuszcze. Na śniadanie polecam jeść właśnie owoce najlepiej. Do tego może być promowana na wizażu (i jak najbardziej popieram) owsianka. Człowiek czuje się po takim śniadaniu naprawdę dobrze, nie przeciążony ani nic z tych rzeczy. Ew. same owoce, albo może jakiś kefir czy jogurt naturalny dodatkowo jeśli nie masz apetytu a czujesz, że powinnaś coś zjeść.
garden_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 12:01   #392
Qunia
Raczkowanie

Cytat:
Jedz wtedy kiedy właśnie poczujesz apetyt, wszystko czego potrzebujesz dostajesz od upłynnionych zapasów.
jesteś dla mnie człowiekiem- zagadką!

nie jesz nabiału (ja ograniczyłam znacznie, ale nie potrafię kompletnie wyrzucić tego z diety, bo wtedy chyba bym musiała głodować ), za przeproszeniem "pieprzysz" wszelkie zasady ogólnie uznawane za prawidłowe odżywianie, gdzie śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i powinno się je zjadać możliwie jak najwcześniej i z domu bez niego nie wychodzić, jesz kiedy poczujesz apetyt? to znaczy, ze jak przez cały dzień nie jestem głodna wcale (czasami mi się to zdarza) to mam nie jeść nic cały dzień?
do tego ciągle zapoznajesz nas z nowymi(dla nas) teoriami, obalasz różne mity!
kurde, człowieku! jesteś moim mistrzem! :p
można spytać czy coś trenujesz, ćwiczysz i ile mierzysz, i ważysz? bo to wszystko mi się wydaje tak nieprawdopodobne, że aż nie wierze :p

jeśli jest tak jak mi się wydaje to ja poproszę więcej takich przykładów jak twoje! po prostu wsłuchać się we własny organizm i nie przestrzegać tak do końca tych zasad ogólnie uznawanych za prawidłowe, dobrze rozumuję? ;d

a i jeszcze jedno małe pytanko!
http://www.apetyt-na-zdrowie.pl/woda...icia-wody.html
jeśli możecie zerknijcie na te zasady i powiedzcie mi czy punkt nr. 6 jest słuszny?

może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE! }

"ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."
Qunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 14:50   #393
magda120792
Rozeznanie

Witam Nie jem słodyczy, nie piję gazowanych napojów, nie jem słonych przekąsek. Zjadam dziennie 1000-1200 kalorii, ale nie chudnę. Czy to możliwe że organizm przyzwyczaił się do takiego trybu ?
Byłam też na diecie, która polegała na jedzeniu jednego, pełnego posiłku(obiad) ale po pewnym czasie też nie chudłam (też bez słodyczy i innych grzeszków). Dlaczego tak się dzieje ?

"Kobieta łatwiej przyzna, że nie ma racji, gdy ma rację, niż gdy jej nie ma"
Marilyn Monroe

magda120792 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 15:14   #394
sea breeze
Raczkowanie

Cytat:
niby tak, ale pokutuje opinia, ze powinno sie jesc obfite sniadanie do dwoch godzin po wstaniu, ze to najwazniejszy posilek dnia itp.
Stary 2011-02-21, 16:16   #395
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sea breeze Pokaż wiadomość
niby tak, ale pokutuje opinia, ze powinno sie jesc obfite sniadanie do dwoch godzin po wstaniu, ze to najwazniejszy posilek dnia itp.
to w sumie zależy od organizmu.. ja kiedyś nie jadłam śniadań i czułam się fatalnie, miałam koszmarne migreny.
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-21, 16:37   #396
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Qunia Pokaż wiadomość

a i jeszcze jedno małe pytanko!
http://www.apetyt-na-zdrowie.pl/woda...icia-wody.html
jeśli możecie zerknijcie na te zasady i powiedzcie mi czy punkt nr. 6 jest słuszny?
Nie jest. Krótko mówiąc- wyschłabym przy ilości wody, którą mi tam zalecają. ilości wody jakie potrzebujemy zależą nie tylko od wagi, ale także od temperatury, klimatu, aktywności fizycznej i wielu innych indywidualnych czynników. Ja piję bardzo dużo np. i z tym mi bardzo dobrze.

Cytat:
Napisane przez magda120792 Pokaż wiadomość
Witam Nie jem słodyczy, nie piję gazowanych napojów, nie jem słonych przekąsek. Zjadam dziennie 1000-1200 kalorii, ale nie chudnę. Czy to możliwe że organizm przyzwyczaił się do takiego trybu ?
Byłam też na diecie, która polegała na jedzeniu jednego, pełnego posiłku(obiad) ale po pewnym czasie też nie chudłam (też bez słodyczy i innych grzeszków). Dlaczego tak się dzieje ?
Przyzwyczaił się, a właściwie to po prostu tempo metabolizmu spoczynkowego zwolniło z racji tak małych ilości kalorii- musiał spowolnić i było to raczej nieuniknione w sytuacji, którą podałaś. Teraz wystarczy mu mniej do tego by utrzymywać stałą wagę i 'czai' się tylko, żeby coś zmagazynować w razie kiedy zaczniesz przekraczać podane przez Ciebie wartości. To często, ba, najczęściej przyczyna efektów jojo. Radzę poczytać wątki podwieszone i zacząć stopniowo zwiększać ilości w 5-posiłkach dziennie. Wtedy powoli zacznie się przemiana na pewno rozkręcać i będziesz mogła jeść swobodniej. w żadnym wypadku nie zmniejszaj teraz kaloryczności bo spotka Cię podobna sytuacja- tylko wtedy przestaniesz chudnąć na np. 800 kaloriach. Napraw dietę, a później, jak poczytasz i dowiesz się jak to zrobić to bierz się za redukcję jeśli nadal jej potrzebujesz.
Stary 2011-02-22, 13:41   #397
magda120792
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez garden_d Pokaż wiadomość
Nie jest. Krótko mówiąc- wyschłabym przy ilości wody, którą mi tam zalecają. ilości wody jakie potrzebujemy zależą nie tylko od wagi, ale także od temperatury, klimatu, aktywności fizycznej i wielu innych indywidualnych czynników. Ja piję bardzo dużo np. i z tym mi bardzo dobrze.

Przyzwyczaił się, a właściwie to po prostu tempo metabolizmu spoczynkowego zwolniło z racji tak małych ilości kalorii- musiał spowolnić i było to raczej nieuniknione w sytuacji, którą podałaś. Teraz wystarczy mu mniej do tego by utrzymywać stałą wagę i 'czai' się tylko, żeby coś zmagazynować w razie kiedy zaczniesz przekraczać podane przez Ciebie wartości. To często, ba, najczęściej przyczyna efektów jojo. Radzę poczytać wątki podwieszone i zacząć stopniowo zwiększać ilości w 5-posiłkach dziennie. Wtedy powoli zacznie się przemiana na pewno rozkręcać i będziesz mogła jeść swobodniej. w żadnym wypadku nie zmniejszaj teraz kaloryczności bo spotka Cię podobna sytuacja- tylko wtedy przestaniesz chudnąć na np. 800 kaloriach. Napraw dietę, a później, jak poczytasz i dowiesz się jak to zrobić to bierz się za redukcję jeśli nadal jej potrzebujesz.
Dziękuję bardzo za odpowiedź

"Kobieta łatwiej przyzna, że nie ma racji, gdy ma rację, niż gdy jej nie ma"
Marilyn Monroe

magda120792 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-22, 15:28   #398
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magda120792 Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za odpowiedź
Stary 2011-02-28, 12:05   #399
Smile7
Przyczajenie

GG do Smile7

Witam!

Czy jeśli jestem na restrykcyjnej diecie, na której w szybkim tempie gubię kilogramy, to bieganie ok. 40 min 4 razy w tygodniu po zakończeniu diety pomoże mi utrzymać efekty???
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Smile7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-28, 16:40   #400
milka88
Przyczajenie

Cześć dziewczyny, czy któraś słyszała o środku na odchudzanie EstoSlimball??? Czy mozecie powiedzieć coś na ten temat?
Stary 2011-03-01, 00:02   #401
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smile7 Pokaż wiadomość
Witam!

Czy jeśli jestem na restrykcyjnej diecie, na której w szybkim tempie gubię kilogramy, to bieganie ok. 40 min 4 razy w tygodniu po zakończeniu diety pomoże mi utrzymać efekty???
Z góry dziękuję za odpowiedź!
Niekoniecznie. Jeśli zaczniesz odżywiać się źle to nic nie pomoże. Najlepiej zdrowo się odchudzać, nie przesadzać z ograniczaniem kalorii i po zakończeniu redukcji także zdrowo odżywiać się i nie wracać do dawnych jadłospisów i nawyków(+nie przejadać się bezsensu). Najlepiej te złe zamienić na dobre, nie rezygnować nigdy z aktywności fizycznej i będzie wtedy ok.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-01, 16:17   #402
Smile7
Przyczajenie

GG do Smile7

Cytat:
Niekoniecznie. Jeśli zaczniesz odżywiać się źle to nic nie pomoże. Najlepiej zdrowo się odchudzać, nie przesadzać z ograniczaniem kalorii i po zakończeniu redukcji także zdrowo odżywiać się i nie wracać do dawnych jadłospisów i nawyków(+nie przejadać się bezsensu). Najlepiej te złe zamienić na dobre, nie rezygnować nigdy z aktywności fizycznej i będzie wtedy ok.
A gdyby tak utrzymać tą dietę do osiągnięcia zamierzonych efektów, a później stopniowo zacząć zwiększać ilość kalorii? + bieganie, oczywiście! I nie wróciłabym na pewno do nawyków typu podjadanie i jedzenie przed snem, słodyczy i tak nie jadłam zbyt wiele albo wcale.
Smile7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-01, 16:31   #403
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Smile7 Pokaż wiadomość
A gdyby tak utrzymać tą dietę do osiągnięcia zamierzonych efektów, a później stopniowo zacząć zwiększać ilość kalorii? + bieganie, oczywiście! I nie wróciłabym na pewno do nawyków typu podjadanie i jedzenie przed snem, słodyczy i tak nie jadłam zbyt wiele albo wcale.
Najlepiej jakbyś nie wyniszczała teraz organizmu. Wcale nie trzeba drastycznie ograniczać kalorii, żeby schudnąć. Biegasz, a to świetnie, więc spokojnie możesz zwiększyć ilość kalorii już teraz. Zwiększaj stopniowo- na pewno będziesz nadal chudła. Osiągniesz wtedy cel i wtedy zwiększysz kcal jeszcze bardziej. Trzeba wykorzystać młode metabolizmy do tego by spalały jak najwięcej kcal.
Stary 2011-03-01, 20:32   #404
TrueLook
Raczkowanie

Czy podjadanie pomiędzy posiłkami ma jakiś wpływ na przyspieszenie metabolizmu? Jeżeli to ma jakieś znaczenie to jestem na Przytyciu
TrueLook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 00:06   #405
_sheila
Przyczajenie

Czy jedzenie płatków kukurydzianych na śniadanie jest AŻ TAK dużym grzechem? nie chodzi mi o jedzenie ich miskami ale 30g + mleko 1,5% nie powinny chyba szkodzić? oczywiście nie codziennie, ale też nie raz na miesiąc? No i taka mieszanka właśnie z np. cornflakesów i chochapiców, aby razem wszystkiego było 30g, a nawet przewaga kukurydzianych?
Stary 2011-03-05, 07:22   #406
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _sheila Pokaż wiadomość
Czy jedzenie płatków kukurydzianych na śniadanie jest AŻ TAK dużym grzechem? nie chodzi mi o jedzenie ich miskami ale 30g + mleko 1,5% nie powinny chyba szkodzić? oczywiście nie codziennie, ale też nie raz na miesiąc? No i taka mieszanka właśnie z np. cornflakesów i chochapiców, aby razem wszystkiego było 30g, a nawet przewaga kukurydzianych?
Trzeba mieć złoty środek. Ja np. kocham owsiankę z dodatkiem kukurydzianych (akurat używam bezcukrowych z obst). bez przesady. Nawet jeśli jesteś na R to nie można przecież wpadać w obłęd i rezygnować ze wszystkiego, raz na jakiś czas, dlaczego nie?
Stary 2011-03-05, 09:08   #407
_sheila
Przyczajenie

Cytat:
Trzeba mieć złoty środek. Ja np. kocham owsiankę z dodatkiem kukurydzianych (akurat używam bezcukrowych z obst). bez przesady. Nawet jeśli jesteś na R to nie można przecież wpadać w obłęd i rezygnować ze wszystkiego, raz na jakiś czas, dlaczego nie?
Nie jestem na R, prędzej na U, chociaż sama nie wiem, co to jest, miałam dość "ostrą" dietę, z której wychodzę zwiększając ilośc kalorii tygodniowo, tyle, że ostatnio sie zatrzymałam i nie mogę jeść więcej. Pytam, bo mówi się, że płatki mają dużo węglowodanów, cukrów, no ale przecież na śniadanie to one właśnie powinny być jedzone? Zresztą, organizm też potrzebuje tego typu rzeczy, szczególnie, że po co mam jeść coś, na co zupełnie nie mam ochoty i potem cały dzień marzyć o płatkach. Czytałam, że organizmowi powinno dostarczać się tego, na co w danej chwili ma się ochotę ( oczywiście nie mówię o tabliczce czekolady czy mega paczce Lays'ów ). Zawsze jadłam płatki, w dużych ilościach nawet i nie tyłam po nich, ale po tym, co tutaj wyczytałam aż boję się je nasypać.

Edytowane przez _sheila
Czas edycji: 2011-03-05 o 09:08 Powód: błąd ortograficzny
_sheila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 09:52   #408
Lady1000
Rozeznanie

Cytat:
Nie jestem na R, prędzej na U, chociaż sama nie wiem, co to jest, miałam dość "ostrą" dietę, z której wychodzę zwiększając ilośc kalorii tygodniowo, tyle, że ostatnio sie zatrzymałam i nie mogę jeść więcej. Pytam, bo mówi się, że płatki mają dużo węglowodanów, cukrów, no ale przecież na śniadanie to one właśnie powinny być jedzone? Zresztą, organizm też potrzebuje tego typu rzeczy, szczególnie, że po co mam jeść coś, na co zupełnie nie mam ochoty i potem cały dzień marzyć o płatkach. Czytałam, że organizmowi powinno dostarczać się tego, na co w danej chwili ma się ochotę ( oczywiście nie mówię o tabliczce czekolady czy mega paczce Lays'ów ). Zawsze jadłam płatki, w dużych ilościach nawet i nie tyłam po nich, ale po tym, co tutaj wyczytałam aż boję się je nasypać.
ale większość nakazów i zakazów tyczy się redukcji. poprostu takie płatki mogą przeszkadzać w chudnięciu. na utrzymaniu się ich nie bój, szczególnie z rana.
Lady1000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-05, 18:47   #409
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli na U to spoko, przecież na U możemy jeść to, na co mamy ochotę. Tylko, że jest kwestia tego by odżywiać się w miarę zdrowo, a moim zdaniem- takie płatki kukurydziane NIE są tak straszliwie okropne. Mają wyższy IG, ot co, są przetworzone i mają dużo cukrów prostych, jednak to nie powód do paniki.

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Pokaż wiadomość
ale większość nakazów i zakazów tyczy się redukcji. poprostu takie płatki mogą przeszkadzać w chudnięciu. na utrzymaniu się ich nie bój, szczególnie z rana.
O właśnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-12, 23:01   #410
julink
Raczkowanie

Jak to jest z suszona zurawina na redukcji?czy mozna ja w miare swobodnie zajadac? I jeszcze jedno pytanie- czy ciastka wielozbozowe Lu Go sa wieeelkim grzechem na redukcji?
julink jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-13, 06:47   #411
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez julink Pokaż wiadomość
Jak to jest z suszona zurawina na redukcji?czy mozna ja w miare swobodnie zajadac? I jeszcze jedno pytanie- czy ciastka wielozbozowe Lu Go sa wieeelkim grzechem na redukcji?
Jeśli oba te proukty mieszczą się w tych okoooło 10% odstępu od diety to się nie ma co martwić. Poza tym suszona żurawina nie jest taka dobra. Ja rzadko spotykam się z taką, która nie ma dodatku cukru. Przecież normalnie ten owoc jest kwaśny. Co do ciastek- wiadomo, że jest to sto razy lepszy wybór niż maślane. Myślę, że jeśli masz ochotę i nie możesz się powstrzymać możesz zjeść raz na jakiś czas takie ciastko np. do śniadania czy 2 śniadania.
Stary 2011-03-14, 21:41   #412
aklina
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli oba te proukty mieszczą się w tych okoooło 10% odstępu od diety to się nie ma co martwić. Poza tym suszona żurawina nie jest taka dobra. Ja rzadko spotykam się z taką, która nie ma dodatku cukru. Przecież normalnie ten owoc jest kwaśny. Co do ciastek- wiadomo, że jest to sto razy lepszy wybór niż maślane. Myślę, że jeśli masz ochotę i nie możesz się powstrzymać możesz zjeść raz na jakiś czas takie ciastko np. do śniadania czy 2 śniadania.
Ja lubię sobie żurawiny dosypać trochę do płatków z maślanka czy kefirem np... Ale masz rację, trudno jest znaleźć tylko suszoną, zazwyczaj jest mocno dosłodzona, czy kandyzowana czy co tam jeszcze... Mnie na szczęście udało się dostać po prostu suszoną
Stary 2011-03-14, 22:08   #413
Sunday Rose
Zakorzenienie

A ja mam takie pytanie - jestem na redukcji i od jutra chcę zacząć biegać rano, zaraz po wstaniu. Planuje ok.20-25 minut biegania (tak na początek, zobaczę co i jak, dawno nie truchtałam :P), a po nim zjedzenie swojego standardowego śniadania czyli owsianki z owocami. Co powinnam zjeść przed bieganiem, żeby nie ćwiczyć na czczo? będę wdzięczna za odpowiedź

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-14, 22:34   #414
garden_d
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aklina Pokaż wiadomość
Ja lubię sobie żurawiny dosypać trochę do płatków z maślanka czy kefirem np... Ale masz rację, trudno jest znaleźć tylko suszoną, zazwyczaj jest mocno dosłodzona, czy kandyzowana czy co tam jeszcze... Mnie na szczęście udało się dostać po prostu suszoną
To super.
Cytat:
Napisane przez Sunday Rose Pokaż wiadomość
A ja mam takie pytanie - jestem na redukcji i od jutra chcę zacząć biegać rano, zaraz po wstaniu. Planuje ok.20-25 minut biegania (tak na początek, zobaczę co i jak, dawno nie truchtałam :P), a po nim zjedzenie swojego standardowego śniadania czyli owsianki z owocami. Co powinnam zjeść przed bieganiem, żeby nie ćwiczyć na czczo? będę wdzięczna za odpowiedź
Owoc. np. Jabłko czy banana. Ja lubię przed biegiem wypić czarną kawę i do tego owoc (ew. wziąć parę łyczków kefiru).
Stary 2011-03-15, 08:47   #415
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
To super.

Owoc. np. Jabłko czy banana. Ja lubię przed biegiem wypić czarną kawę i do tego owoc (ew. wziąć parę łyczków kefiru).
podpisuję się tzn osobiście rzadko biegam przed śniadaniem, ale jeśli już, to także stawiam na coś 'symbolicznego' typu banan czy trochę kefiru. :P

szczerze mówiąc czarnej kawy w połączeniu z owocem (zwłaszcza jabłkiem) nie polecam, bo może się skończyć rewolucją żołądkową.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-15, 09:05   #416
Sunday Rose
Zakorzenienie

Dziękuję za odpowiedzi szczerze mówiąc myślałam o jajku, ale zastosuję się do waszych rad a czy w związku z tym, że przed bieganiem zjem owoc i potem w śniadaniu także, to do II powinnam już z niego zrezygnować?
Stary 2011-03-15, 11:55   #417
garden_d
Zakorzenienie

Zdecydowanie nie rezygnuj. Ja nie lubię jajek rano, poza tym przed biegiem warto zjeść trochę węglowodanów, a jak wiemy jajko to raczej samo białko z niewielką dawką tłuszczu.
Stary 2011-03-15, 15:05   #418
marta846
Przyczajenie

Witam,
od mniej więcej tygodnia codziennie piję litrowy karton soku Vitaminka (różne smaki), rano zjadam jakąś kanapkę z pieczywa chrupkiego i serka topionego bądź wędlinki + kawa bądź herbata. Wieczorem jem jakąś kolację, ostatnio najczęściej były mieszanki z hortexa, a w ciągu dnia wypijam tylko ten litrowy sok. Dodam, że mam pracę siedzącą więc w ciągu dnia (oprócz kręcenia hula-hop 15-30min i dojścia z domu do przystanku i z przystanku do pracy) nie mam w ogóle ruchu praktycznie. Czy takie odżywianie da mi jakieś efekty w zgubieniu kilku kilogramów?
marta846 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-15, 17:31   #419
Sunday Rose
Zakorzenienie

Garden, jeszcze raz dzięki dziś deszcz zweryfikował poranne bieganie :p Marta, przeczytaj wątki podwieszone, bo to co tu napisałaś, to jakaś tragedia..
Stary 2011-03-15, 20:29   #420
syla_ba
Raczkowanie

GG do syla_ba

Wiecie może jak najlepiej i najłatwiej przyrządzić z diety kopenhaskiej 'duzą chudą rybę' i jaka jest najlepsza? tzn chuda?
syla_ba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości)

Zasady wysyłania wiadomości