|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4681 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
Jak nad południowym oknem masz balkon i od połowy wiosny do wczesnej jesieni słońce nie świeci bezpośrednio na parapet, to jest to najlepsze miejsce dla falków jakie może być ![]() Mojej mamy falki tez stoją na takim oknie - południowym z mocno wysuniętym zadaszeniem chroniącym je przed bezpośrednim słońcem i tez bardzo dobrze rosną. Mam jedno takie okno i tam stawiam na lato "rekonwalescentów" - niestety przez resztę roku jest tam przeciąg bo czesto otwarte okno, a od dołu wielki kaloryfer jedyny zawsze grzejacy w domu (inne są raczej przykręcane) a reszta parapetu zaanektowana przez mojego męża do celów własnych - dlatego tylko pojedyncze sztuki i tylko w lato mają zaszczyt tam przebywać chyłkiem i w kąciku. Malina666 - gdzieś w wątku są takie zdjęcia (nie moje i niestety nie mogę sobie przypomnieć czyje ![]()
![]() |
#4682 |
Zadomowienie
|
Dziewczynki mam okno południowe w pokoju. Na parapecie jesień i zimę stały storczyki ale teraz już słonko bardziej przygrzewa więc je zestawiłam na komodę ok 3 m od okna (w tym samym pokoju), tak że nie stoją bezpośrednio na słońcu. Co zauważyłam? Niektóre pąki zaczęły żółknąć. Mam rozumieć, że mają niby za ciemno (choć wcale mi się nie wydaje żeby tak było) czy też po prostu klimatyzują się w nowym miejscu?
#4683 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4684 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny mój storczyk aktualnie kwitnie. Jakieś pół roku temu zauważyłam że coś mu wyrosło ze stożka. To "coś" chyba z pół roku (jak nie dłużej) stało w miejscu i nie rosło. I dziś zauważyłam, że coś się ruszyło
![]() ![]()
#4685 |
Raczkowanie
|
tak tak to raczej nowy pędzik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4686 |
Zakorzenienie
|
Przez 2 tyg mnie nie było i jak przyjechałam to na moim storczyku był już tylko jeden kwiatek a reszta uschnięta. Oczywiście domownicy zapewniali, że go podlewali ale lali tylko troszkę wody do podstawki. Można go jeszcze jakoś uratować czy już raczej pozostaje tylko kosz??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4687 |
Zakorzenienie
|
A ja czekam na rozkwit...
![]()
#4688 |
Zadomowienie
|
smerfetka25 wow
![]() ![]()
#4689 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4690 |
Raczkowanie
|
Czy wiecie jak powinno podlewać się ludisie red velvet ??
#4691 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4692 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeraża mnie takie podejście, że jak kwiat przekwitł to z nim do kosza ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak nie zapomnę to jutro zrobię zdjęcie, bo później znowu wyjeżdżam na 2 tyg to może jak przyjadę to już ożyje ![]() A korzenie i liście wyglądają cały czas tak samo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4694 |
Zakorzenienie
|
Zustek - twoja kambria jest okazem zdrowia i niepotrzebnie ja wyciagalas z doniczki. Kambrie sa o wiele bardziej wytrzymale od falkow i nawet jak zgnija im korzenmie maja szanse sie uchowac do wyrosniecia nowych bo magazynuja wode w zeszlorocznych bulwach, wiec takowe przelanie w sklepie pewno jej nie zaszkodzilo. natomiast grzebanie w doniczce jak kwitnie tak, poczekaj az przekwitnie calkowicie i wtedy sprawdz korzenie. Gdzies mi sie tu obilo o oczy ze kambrie i dendrobia moczyc krocej - bzdura, po sto kroc bzdura. One maja sie nazlopac najdluzej bo wtedy bulwy maja szanse dossac tego co im brakuje, nawet czasem te pomarszczance sie troche wygladza po takim napiciu. Nie zaszkodzi im jak posiedza godzinke w wodzie.
Co do wody w doniczkach - ja mam wszystkie oslonki wysokie z takim kantem na ktorym zatrzymuje sie doniczka i nie ma bata by pod doniczka nie bylo wody, zawsze zcieknie po podlewaniu - nie wazne ile odkapuje. Ale rosliny nie maja stycznosci z ta woda - ba czasem nawet wydluzaja korzonki po za doniczke tak ze sie ciagle mocza i nic im sie nie dzieje. Wiec nie ma co sie martwic - jak na moje. I nie podlewac przez wspolne namaczanie w misce bo to najlepsza metoda by przeniesc wszelakie chorobstaw, wiruzy i szkodniki. Ja polecam wlewanie roztworu z odzywka w oslonki i po okolo 20 min wylanie tejze wody. Znam pania co ma na parapetach korytko z keramzytem na ktorym stoja doniczki i ona przelewa przez doniczke wode az wyleje sie w keramzyt i tak zostawia je. Smunte newsy - dzisiaj musialam wywalic pierworodnego. Byl ze mna prawie 4 lata i smutno mi. Liscie od gory takie lekko zoltawe sie zrobily a jak zajrzalam pod - byly czarne, bablowate, wiec - by nie zarazic reszty - zostal poswiecony. Oczywiscie pocieszyciel na jego miejsce jest - woskowiak zolty tygrysi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To sie jeszcze wytlumacze z mojego lenistwa by nie bylo ze jestem streczyciel storkow - przy 40 sztukach nie mam sily by wylewac te wode z odkapania z wszystkich oslonek, zwyczajnie te kwiaty maja niesamowita sile przystosowawcza i skoro im nie szkodzi to czemu nie, nawet w lato czesto wlewam do kazdej roslini od gory troche wody by przeleciala na dno i parowalo co w upaly pomaga im przetrwac, a jak robie suse towarzystwu - czytaj jak mi sie nie chce co tydzien podlewac - to kambrie i dendrobia dostaja swoja porcej od gory a reszta i tak zadowolona wiec sie nie martwcie tak dziewczyny, raz na jakis czas nie zaszkodzi byc leniwym ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2011-03-12 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#4695 |
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny za odpowiedzi nie ukrywam że się ucieszyłam jak je przeczytałam .Obiecuję że już ich nie będę wyciągać z doniczki ale zanim to przeczytalam to
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4696 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- smerfetka ale piekie, jak wszystkie zakwitną będziesz rabatkę storczykową na parapecie ![]() ![]() a dzisiaj w ddtvn ta cała maja mówiła o storczykach, miała takie naboje i nie wiem co dalej bo ...zadzwonił telefon ![]() ---------- Dopisano o 08:59 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- Edytowane przez MotyleX Czas edycji: 2011-03-13 o 07:59 Powód: zdublowany |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4697 |
Zadomowienie
|
Laski a co zrobić jesli 3 korzonki wychodzą poza doniczke i zwieszają się?
Jaką wodą podlewa się storczyki?
#4698 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() a co do wody to na pewno musi być miękka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4699 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4700 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4701 |
Zakorzenienie
|
jednemu storczykowi wlasnie wyrasta kikut spomiędzy liści i mam cicha nadzieję, że to pęd
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4702 |
Zakorzenienie
|
Pedy to rosna i miedzy liscmi i pod spodem rosliny, nie ma reguly niestety. Ale mozna rozpoznac mniej wiecej na starcie czy to ped czy korzen - ped jest lekko spiczasty, lekko splaszczony u czubka i idzie w gore, korzonek jest zaokraglony na koncu i idzie w dol - oczywiscie nei na samym poczatku ale po kilku tygodniach. Chociaz ja mam kolesia ktory rosl w gore i owinal sie w kolo podporki od starego pedu - jak to ped powinien zrobic, przyrosl do tej podporki i ma dokladnie 32cm i tak se pozostal
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4703 |
Zadomowienie
|
U mnie też jeden storek wypuszcza pęd
![]() ![]()
![]() |
#4704 |
Rozeznanie
|
Mojemu też wyrasta kikucik
![]() ![]() ![]() ![]() Wrzucam fotki, nie udało mi się zrobić lepszych, bateria w aparacie była rozładowana. Wiem, ze jest jeszcze baardzo malutki, ale czy to może być łodyżka? Wszystkie korzonki wyrastaja na tym samym poziomie, a ten kikucik rośnie ok. 2 cm wyżej niż korzenie. I nie jest tak okrąglutki jak korzonki. Ale może ja już widzę to, co chcę zobaczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4705 |
Zadomowienie
|
BabaZMiasta u mnie wygląda to tak:
#4706 |
Zadomowienie
|
Na 1 zdjęciu wygląda jak pędzik, a na kolejnych jak korzonek. Z całego serca Ci życzę żeby to był pędzik
![]()
#4707 |
Zadomowienie
|
A mi kot zrzucił nowego storczyka i połamał kwiaty
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4708 |
Zadomowienie
|
![]() A pędy i liście są w porządku? Ja w tamtym tyg sama przez przypadek zrzuciłam storka...na szczęście nic się nie stało.
#4709 |
Zadomowienie
|
Liście są ok, pędy jako tako też, ale ułamał mi kawałek pędu (na nim były 2 kwiaty) i jeszcze dodatkowo 2 kwiaty z drugiego pędu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4710 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.