|
|
#1021 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D
animonda w sumie ma tyle rodzajów,że ciężko psa znudzić tymi puszkami
nawet jakieś z pierożkami są, jeszcze są bozile chyba, takie w papierowym pudełku i w dużych puszkach, no i ostatnio w markecie chyba niemieckie puszki znalazłam,bardzo tanie,ale mają dużo mięsa,tylko nie pamiętam teraz nazwy
|
|
|
|
|
#1022 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
takze przez konserwanty, ktore zawiera oraz to, ze producent sciemnia: "bialko zwierzece"? dobra karme poznasz tez po tym, ze producent nie sciemnie, tylko wpros podaje z czego ja robi: np ORIJEN 6 Ryb Świeże mięso łososia (chinook, coho i sockeye salmon), mączka z łososia, ziemniaki russet, Maczka ze śledzia, świeże jeziorna białoryby, słodkie ziemniaki, świeży pstrąg źródlany, świeży sandacz, słodkowodny dorsz, świeży śledź, olej słonecznikowy, olej z łososia (konserwowany mieszaniną tokoferoli, naturalne źródło witaminy E), suszona na słońcu lucerna, morskie rośliny ( wyciąg z brunatnic, irlandzki mech, czerwona alga, morszczyn pęcherzykowy), por, psyllium, pancerze krabów, ekstrakt z rozmarynu, lecytyna, jabłka, korzeń cykorii, korzeń lukrecji, kozieradka, glukozamina HCl, żurawiny, czarna porzeczka, kwiaty nagietka, nasiona kopru, wąsy kukurydzy, liście mięty, kwiaty rumianku, mniszek, cząber ogrodowy, ekstrakt z rozmarynu, siarczan chondroityny, dzika róża, witaminy (wit. E, chlorek choliny, wit. A, wit. D3, jednoazotan tiaminy, wit. B12, kwas foliowy, biotyna), sól morska, minerały (proteinian żelaza, proteinian cynku, proteinian magnezu, proteinian miedzi), probiotyki (Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecium). super sklad, kazda maczka nazwana, bo producent nie ma sie czego wstydzic. ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ---------- Cytat:
sa podejrzane hehe u nas jak cos to tylko te carno. |
||
|
|
|
|
#1023 | ||
|
Zakorzenienie
|
A to bialko zwierzece to nic innego jak 4d's....
|
|
|
#1024 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1025 |
|
BAN stały
|
Ja używam karmy Royal starter mini - a oto skład: suszone mięso drobiowe, ryż, tłuszcze zwierzęce, izolat białka roślinnego (L.I.P – białka wyselekcjonowane pod kątem bardzo wysokiej przyswajalności) , kukurydza, pulpa buraczana, hydrolizat białka zwierzęcego, sole mineralne, olej rybny, olej sojowy, fruktooligosacharydy, sól kwasu tłuszczowego, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów i beta-glukanów), proszek jajeczny, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny).
W tym: Białka (%) 30,0 Tłuszcze (%) 22,0 Sole mineralne (%) 7,5 Skrobia (%) 26,2 Włókno surowe (%) 1,3 Wilgotność (%) 8,0 Włókno pokarmowe (%) 6,3 Kwas linolowy (%) 4,51 Kwas arachidonowy (%) 0,1 Kwasy tłuszczowe omega 6 (%) 4,72 Kwasy tłuszczowe omega 3 (%) 0,75 Betakaroten (mg/kg) 40,0 EPA+DHA (%) 0,3 L-lizyna (%) 1,53 Bezazotowe substancje wyciągowe (NFE) (%) 31,2 Energia metaboliczna (obliczona wg NRC85) (kcal/kg) 4.012,0 DL-metionina (%) 0,63 Energia metaboliczna (obliczona wg NRC74) (kcal/kg) 4.428,0 Energia brutto (kcal/kg) 5.110,5 Energia metaboliczna (mierzona) (kcal/kg) 4.251,0 Wapń (%) 1,2 Fosfor (%) 0,95 Magnez (%) 0,08 Sód (%) 0,4 Żelazo (mg/kg) 209,0 Mangan (mg/kg) 74,0 Cynk (mg/kg) 242,0 Jod (mg/kg) 3,6 Selen (mg/kg) 0,16 Potas (%) 0,8 Miedź (mg/kg) 15,0 Chlor (%) 0,64 Witamina A (UI/kg) 21.000,0 Kwas foliowy (mg/kg) 10,0 Cholina (mg/kg) 1.700,0 Witamina B1 (tiamina) (mg/kg) 5,1 Witamina B2 (ryboflawina) (mg/kg) 4,7 Witamina B5 (kwas pantotenowy) (mg/kg) 30,9 Witamina B3 (niacyna) (mg/kg) 18,3 Witamina B6 (pirydoksyna) (mg/kg) 10,0 Witamina D3 (UI/kg) 1.200,0 Biotyna (mg/kg) 1,32 Witamina B12 (kobalamina) (mg/kg) 0,09 Witamina C (mg/kg) 300,0 Witamina E (mg/kg) 600,0 Tauryna (mg/kg) 1.800,0 L-karnityna (mg/kg) 50,0 Luteina (mg/kg) 5,0 Arginina (%) 1,66 Metionina - cystyna (%) 1,08 Ale nie ma żadnej karmy na świecie, która jest robiona z najlepszej jakości mięsa - ściśle biorąc masy mięśniowej i tu jest, że tak brzydko powiem "pies pogrzebany" . Dalej o tym która karma przemysłówka jest lepsza i jaki to worek - nie będę dyskutować bo takie rozmowy i tak do niczego nie prowadzą chyba tylko do tego , ze tutaj niektóre osoby tak się nakrecą, ze wiatr bedzie hulał Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-12 o 21:17 |
|
|
|
|
#1026 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A po czym stwierdzasz ze prodecent :sciamnia"? I jaką masz pewnośc , że to co pisze na ORIJEN jest 100% prawda ?Ja z animonda to podaję , a raczej podawalam Animonda vom Feinsten Light Lunch z szynką albo seerem. probowalam tez z drobiem, ale nie chcialy, potem jagnięcina. ja zawsze z tych puszeczek aluminiowych korzystalam, z CARNo nigdy . Skład tych light lunch Skład: Indyk i ser: mięso i mięsne produkty uboczne (87 % indyka ), mleko i mleczne produkty uboczne (7 % sera), zboża (4 % pszenicy), minerały Indyk i szynka: mięso i mięsne produkty uboczne (84 % indyka, 10 % szynki), zboża (4 % pszenicy), minerały Smakowaly dlugo , oj dlugo. Potem się przejadły , probowalam podawac z drobiem , wolowina, jeleniem-i nie chcialy. Tylko najbardziej ten light lunch z szynka i serem A teraz podaję gotowane i jedza z chęcią-pomijam jakies od czasu do czasu grymasy zwiazane np z zmianami hormonalnymi Czasem skusza się też na BOZITĘ mokra Renifer: kurczak, płuca, podgardla, żwacz, renifer (min. 4%), minerały, hemoglobina
|
|
|
#1027 |
|
Zakorzenienie
|
Ja karmię Orijenem psa i kota (osobnymi rzecz jasna
). Ostatnio z braku w sklepach Orijenu wzięłam kocie Acanę i Orijen rybny, nie polubiła go, zaś po Acanie widzę pogorszenie stanu futra. Wracamy niedługo do Orijenu, nie będę eksperymentować .
|
|
#1028 | |
|
BAN stały
|
Jak mozna oskarżać nie mając do tego podstaw
Cytat:
Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-12 o 21:22 |
|
|
|
|
|
#1029 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój pies na co dzień wcina Acanę Lamb&Apple i wcześniej jeszcze jej w życiu nie widziałam tak przyklejonej do michy, to samo z puszkami Evangersa, po zjedzeniu wraca jeszcze kilka razy sprawdzić, czy coś czasem nie zostało ![]() A co do tego "ściemniania" to oczywiste, że nie chodzi o jawne kłamstwa w składzie tylko o niedoprecyzowanie co się konkretnie pod tym "białkiem zwierzęcym" chowa, bo widocznie jakby doprecyzowali to mało kto by to kupił
|
|
|
#1030 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przykladowo jest to prawdopodobnie jedyny pies w polsce, ktory zostal zaszczepiony na babeszjoze. i w zwiazku z tym nie jest mi obojetne co je. nigdy nie podalabym jej karmy, ktorwj producent wymienia w skladzie "tluszcz zwierzecy" lub "maczka zwierzeca". oczekuje bowiem od niego informacji, z czego ten tluszcz i z czego ta maczka. rownie dobrze moglabym podwazac sklad tego, co sama jem. w dzisiejszych czasach szanujace sie marki nie oszukuja klientow. moj pies niestety nie je orijena, ale drugiemu szczeniakowi tez sprobuje go podawac. jest to bowiem super karma. najlepsza na rynku. moj pies je karme dla alergikow o wrazliwym zoladku: brit care lamb&rice dla duzych szczeniat. mimo ze jest to karma klasy super premium, to sklad ma duzo mniej fajny niz orijen dla duzych szczeniat, ale wiadomo, ze w przypadku wrazliwego ukladu pokarmowego trzeba pewne skladniki wykluczyc. mimo tojednak producent mnie nie oszukuje. w skladzie nie ma tluszy zwierzecych ani maczki zwierzecej. wszystko jest nazwane po imieniu. Składniki Mączka jagnięca, ryż, tłuszcz drobiowy, tran z łososia, naturalne składniki smakowe, suszona pulpa buraczana, drożdże browarnicze, suszone jajka, Yucca Schidigera, suszone jabłka, minerały, glukozamina, siarczan chondroityny, DL-melatonina, L-lizyna, manooligosacharydy, fruktooligosacharydy, Niacyna, Wapń, kwas foliowy, biotyna. kazdy dobry zootechnik powie ci, czym w karmie jest tluszcz zwierzecy i maczka zwierzeca. to odpadki, najczesciej z padlych zwierzat. moj pies nie je odpadkow, bo o niego dbam. |
|
|
|
|
|
#1031 |
|
BAN stały
|
I "Mandarynka" i ja i miliony innych właścicieli dba o zdrowie swojego psa - taka jest prawda.
Co do oceny karm daleka jestem od tego a ocena samozwańcza nie przedstawia wielkiej wartości. PS. Jakby każdy pies o którego się dba jadł to co dla niego najlepsze kazdy wcinałby mieso z masy mięśniowej a nie "mieso granulkowe " z napisem jaką zawartość granulki stanowi |
|
|
|
|
#1032 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1033 | |
|
Rozeznanie
|
czyli nie jest to ściamnianie prodecenta, tylko niedoprecyzowanie opisu składu.
Tak sobie mysle ze gdyby bp Mc Donald DOKLADNIE opisywal skład na swoich pudeleczkach sosow, nagle wszyscy mogliby je robic sami i poznali tajemnicę tego wlasnie "samku", ktoremu nie potrafia dorowna sosy z sklepu .... "przykladowo jest to prawdopodobnie jedyny pies w polsce, ktory zostal zaszczepiony na babeszjoze." Moje psy maja oba "w sobie" Nobivac Piro więc nie jesteś jedyna, zapewniam Cię ze jest cala masa ludzi, ktora szczepi psy przeciwko temu chorobsku! W koncu cale mnostwo ludzi DBA o swoje psy i "dmucha na zimne" Ponadto wczesniej stosowalam-tzn wet podawał IMIZOL, ale podobno NOBIVAC PIRO jest mniej toksyczna. Wracając do zywienia- owszem samo mięso to nie jest najlepsze rozwiązanie. Dlatego ja diete urozmaicm tez innymi wartościowymi posiłkami, ktore maja w sobie witaminki i inne przydatne rzeczy ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:42 ---------- Cytat:
Ale widzisz jak nie "wypowiadaja" się nt PIERWSZEGO skladniku opisanego w skladzie, to zawsze mozna czepić się czegos innego
Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-03-13 o 09:44 |
|
|
|
|
|
#1034 |
|
Zadomowienie
|
my sprowadzilismy z zagranicy pirodoga jako ze dostepne w polsce srodki chronia przed babeszjoza srednio.
oczywiscie, jesli ktos pasie psa karma, ktora zwiera skladniki pochodzace z odpadkow, to ja nic do tego nie mam. moj pies jednak nie dostaje takiej karmy, a mi wolno sie o takim smieciowym skladzie wypowiadac w sposob pejoratywny. |
|
|
|
|
#1035 |
|
Rozeznanie
|
Maly off top
Odnosnie PIRODOG nie wypowiem się, bo nie praktykowalam na psach, ale slyszalam ze za granicą są "inne" kleszcze i szczepionka jest "skonstruowana" tak, by zabezpieczac tamte zwierzaki-nie wiem natomiast ile jestw tym prawdy, ponadto jest cala masa opinii nawet weterynarzy ze obie-zarowno PIRODOG jak i NOBIVAC PIRO skutecznosc maja poddaną pod wątpliwość, wiec sama nie wiem. Ja jednak wolę szczepic i miec spokojne sumienie, ze nawet w razie 'w" zrobilam , co moglam. Sprowadzalas z Francji ? dla zainteresowaych jest ciekawa stronka po polsku. Podaję: http://www.intervet.pl/binaries/115_215905.pdf
Edytowane przez mandarynkka86 Czas edycji: 2011-03-13 o 10:36 |
|
|
|
|
#1036 |
|
Raczkowanie
|
Czytanie składu jest niezwykle ważne! Mój bernol je Husse Optimal Giant skład:
Składniki: Pszenica, mięso z kurczaka, ryż, tłuszcz zwierzęcy, mączka pszeniczna, wysłodki buraczane, hydrolizowane białko kurczaka, siemię lniane, mączka z łososia, drożdże, olej z łososia, minerały, sól, suszone całe jaja, fruktooligosacharydy, lecytyna, wyciąg z aksamitki, ekstrakt z zielonych małży nowozelandzkich, algi morskie, ekstrakt z pestek winogron. Z gotowaniem raczej trzeba kombinować bardziej..... Jakbym miała dostarczyć mu wszystkich niezbędnych sładników mineralnych to pies by utonął pod naporem suplementów :P |
|
|
|
|
#1037 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oprocz tego zabrzpieczamy sie advantixem. Cytat:
husse ostatnio sie bardzo reklamuje. u nas nawet na spacerach mozna spotkac bezposredniego dystrybutora. bardzo wyedukowana pani hehehe na moje pytanie "czy w tej karmie sa zboza?" radosnym glosem pelnym przekonania odpowiedziala "oczywiscie!!!" i sie troche zgasila jak odpowiedzialam, ze w takim razie dziekuje ))
|
||
|
|
|
|
#1038 |
|
Raczkowanie
|
Polecam karmę Acana Grasslands- bez dodatku zbóż, 60% produktów pochodzenia zwierzęcego! 40 %regionalnych owoców i warzyw. mój potwornie wybredny pies (duży pies japoński) alergik (na drób) ją uwielbia!
|
|
|
#1039 | ||||
|
BAN stały
|
A kto powiedział , ze jest???????
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
dlaczego innym ciągle "ubliżasz" w każdym swoim poście na okragło wytykając, że pasą odpadami?. Karmia tak jak uważają za stosowne i tym co przynosi zdrowi ich psom.---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:22 ---------- Jeśli mu karma dobrze słuzy i pies jest zdrowy to najważniejsze Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-03-13 o 12:26 |
||||
|
|
|
|
#1040 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No własnie, jakbym zauwazyla ze mojemu psu coś dolega np po ROYALU to bym nie podawala-proste. Natomast jak widzialam rewolucję zoładkowo-jelitową po ACANA, ktora uznawana jest za jedną z lepszych to od razu pomyslalam, "co dla kogo lepsze"...
|
|
|
#1041 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tez tak uwazam, ze zwierzaki czesto same wiedza, co dla nich najlepsze. Ja mam 3 psy -dwa owczarki i doga niemieckiego . Pozerają mnostwo pokarmu. Podaję suchą karmę codziennie oraz codziennie do tego gotowany ryz z mieskiem, kilka razy w tygodniu surowa wołowinę. Nigdy surowego drobiu, a juz na pewno nie kosci drobiowych, bo juz raz byly nieprzyjemnosci z dogiem.---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
W jednym pozywieniu nie mamy wszystkich składnikow chocbysmy nie wiem jak kombinowali w szynce nie bedziemy miec tyle witaminy C , co w cytrynie ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- Cytat:
Zeby zostac hodowca-owszem niewiele, ale hodowcy posiadajacy doswiadczenie zostali nimi juz kilka czy kilkanascie lat temu, stad wlasnie ich DOSWIADCZENIE. Widza po swoich psach co im sluzy a co nie. Robia badania. ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Cytat:
![]() Moje owczarki OBA są zaszczepione ! Jakoś nie uwazam ze jestem JEDYNA lub jedną z niewielu, bo mam mnostwo znajomych, ktorzy rowniz szczepili psa przeciwko tej chorobie. Wiec zapewniam ze nie jesteś jedyna w Polsce ![]() Ba...dobrze pomysl, czy w ogole jesteś jedyną w swojej miejscowosci, czy tez wojewodztwie hehehe ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:44 ---------- Cytat:
Karmi czym chce, a watek dotyczy CZYM KARMICIE a nie TA KARNA DOBRA< A TA ZLA. Jakoś nie zauwazylam byś uciekla z tego tematu, bo nadal się wypowiadasz. Tak , da się to zauwazyć ze "schylac sie nie lubisz" . Uwazasz ze Twoj pies jest najladniejszy, najlepszy, najzdrowszy, najlepiej karmiony i najlepiej szczepiony nawet Domyslam się ze moge dostac ostrzezenie za to, ale skoro nikt nie reaguje na Twoje zlosliwosci, zaczepki i Twoje "widzi mi sie" to trudno ! A i zapomnialam napisac, ze Twoja "szkola" tez jest najlepsza. Pies chodzi jak w zegarku?A moze on jest na baterie? Nie piszesz tego wprost, ale kazdy "kumaty" czlowiek wyczyta to między wierszami, nie tylko w tym wątku. Zeby nie bylo "ale" moje psy z suchuch karm dostają ACANA ADULT DOG albo ADULT LARGE BREED jedza z chęcia. czasem zmieniam na bozitę. Procz tego to, co napisalam wyzej . Sa zdrowe , duze, silne, badane REGULARNIE u weta, maja wykonywane RTG, USG co jakiś czas, by kontrolowac stawy, kosci i cale "wnetrze". Edytowane przez marzena1979 Czas edycji: 2011-03-13 o 12:56 |
||||||
|
|
|
|
#1042 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co? Wątku "czym NAJLEPIEJ karmić zwierzaki" rzeczywiście nie ma. Ten miał służyć wymianie opinii i poglądów na temat jedzenia zwierząt i tego które ma być dla nich najlepsze. Bo nie chodzi tu o to, aby każda po kolei pisała nazwę karmy i sobie szła, wątek miał służyć dyskusji tak? Nie uważam, by zakładanie kolejnego n/t żywienia zwierząt było potrzebne, aczkolwiek ten wątek za chwilę nikomu już sie nie przyda. Nie, przepraszam, przyda się wiadomym osobom, tutaj się tak fajnie cytuje selektywnie każde zdanie.
Przepraszam za off top, z mojej strony to wszystko, więcej udzielać się tu nie zamierzam. Mam jednak wrażenie, że nie tylko ja mam takie spostrzeżenia i jak pozostałe dziewczyny wyłączam subskrypcję. Btw. o szczepieniach, tresurze i wszystkim związanym z psami powstał nowy wątek 'Psy', więc zapraszamy ![]() EOT
|
|
#1043 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ogolnie o acana.
|
|
|
#1044 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jakos srednio mam ochote na dyskusje na tym poziomie. |
|
|
|
|
|
#1045 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1046 | |||||||||||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() :roll eyes:Cytat:
Cytat:
|
|||||||||||
|
|
|
|
#1047 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiście, że nie. Ale nikt tu nie napisał, że karmi zwierzaka tylko mięsem, chyba że coś przeoczyłam, bo wątek zamiast upaść pięknie się rozrasta Jak wspominałam, mój kociak (bo to nie tylko wątek dla psiarzy ) ma urozmaiconą dietę, przez co łatwiej uniknąć zarówno niedoborów, jak i przedawkowania niektórych składników.
|
|
|
#1048 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1049 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i na koniec - jeslipo tym wszystkim nie powstrzymacie sie od wybierania slow swoich watkowych "wrogow" - otrzymacie dozywotnie BANy. ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- Przypominam - Cytat:
Zajrzyjcie "w siebie" i poszukajcie PRAWDZIWYCH powodow Waszego zachowaznia. Nie jest to miejsce, by wylewac swoje frustracje - wiec naprawde - darujcie juz sobie dziewczyny... Prosze rowniez nie pisac do mnie na PW w sprawie wyjasniania powodów ostrzezen - gdyz cierpliwosc do tlumaczenia mi sie skonczyla. Wszystkie otrzymalyscie punkty wedlug swoich "zaslug" - zgodnie z regulaminem forum - i mozecie byc zadowolone, ze nie zostalyscie zbanowane. Kolejnymi przejawami braku poszanowania dla innych uzytkownikow forum WiZOOz i regulaminu zajmie sie Administrator. Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2011-03-13 o 16:19 |
||
|
|
|
|
#1050 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
. Ładnie wyglada , ma śliczne futerko a o jakimś bilansowaniu karmy nie ma mowy . Czy Twój kot złowił myszę? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:33.

nawet jakieś z pierożkami są,

.

Ale widzisz jak nie "wypowiadaja" się nt PIERWSZEGO skladniku opisanego w skladzie, to zawsze mozna czepić się czegos innego
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)