|
|
#1352 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nałogowe Kosmetykoholiczki- część XII
Ojć, to ja zawsze pisałam Ziaji, bo Ziai mi tak jakoś głupio wyglądało
|
#1353 |
|
po prostu Em :)
|
Z tego co wiem to bronzer jest poprawną formą, a brązer to nie do końca poprawne spolszczenie. Choć pewnie za niedługo już będzie poprawne jako często używana (błędna) forma.
![]() ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- Odmienia się jak szyja.
|
|
#1354 |
|
Zakorzenienie
|
i też dobrze
![]() Wahania w pisowni bronzer || brązer wskazują, ze jest to nowe zapożyczenie. W tekstach współczesnych dominuje zapis z -on-, nawiązujący do pisowni oryginalnej (tak jest np. w języku angielskim, francuskim, włoskim). Natomiast zapis z -ą-, choć rzadszy, to jednak dowodzi, że ten wyraz zaczął stopniowo asymilować się do fonetyczno-graficznego systemu polszczyzny. Za formą z -ą- przemawia analogiczny przebieg procesu przyswajania wyrazu bronz, obecnego w języku polskim od poł. XVIII w. W Słowniku języka polskiego z 1900 r. forma brąz jest zaopatrzona kwalifikatorem „rażący błąd!”, ale już od 1936 r. jest jedyną poprawną i obowiązującą formą. — Krystyna Długosz-Kurczabowa, Uniwersytet Warszawski Hosenko, u Ciebie zawsze tak szybko postępują relacje z facetami trzymam kciuki, żeby dalej było jeszcze lepiej ![]() Isa, ja zawsze jak nie wiem, to szukam w myślach wyrazu z tą samą koncówką - np. Ziaja - soja, a nie mówimy soji
|
#1355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brązer jest więc logicznym i poprawnym spolszczeniem edit: właśnie myślałyśmy z Organzą o tym samym
|
|
#1356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Forma od "brązujący".
|
|
#1357 |
|
Zakorzenienie
|
Polski język jest za trudny
Chociaż nic mnie tak nie wkurza jak używanie "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" (chyba przez Wizaż się na to uczuliłam, bo często tutaj gromy lecą w związku z tym) i słowo "chłopacy" choć z tego co gdzieś czytałam ta forma jest uznana za poprawną
|
|
#1358 | ||
|
Zakorzenienie
|
No niby tak, ale
Właśnie, wg zasad słowotwórstwa ponieważ brązuje to można go nazwać brązerem. Nie tak? Cytat:
![]() Cytat:
Wkleiłam już posta z IsaDora na pazurkach https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=515514
|
|
#1359 |
|
po prostu Em :)
|
isa, najbardziej to można się załamać jak wykładowca coś powie.
Ja mam ostatnio swojego osobistego faworyta, czyli wymawianie daty: piętnasty marzec dwutysięczny jedenasty. To jakaś plaga, nawet wśród profesorów.
|
|
#1360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Często mi się chce śmiać jak odmieniają nazwę naszej firmy. Dla przykładu podam podobne słowo. Powiedzmy, jest słowo "temat" więc mówi się "tematu", a niektórzy odmieniają tak, że wychodzi "temata"
|
|
#1361 | ||||
|
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
w moim wątku isadorowym można zobaczyć kolor drugiej ściany.Cytat:
![]() Ja teraz mieszkam blisko centrum, więc tam by mi najbardziej odpowiadało spotkanie. ![]() Regał jest teraz zbawieniem - nie mamy mebli w kuchni jeszcze, więc dzielnie je zastępuje i wszystko co trzeba mieści ![]() Dzięki ![]() Cytat:
![]() Dzięki ![]() Miło Cię znowu widzieć w wątku ![]() Ja też. Wolę logiczne słowotwórstwo niż zapożyczenie. Cytat:
Idę jeszcze powojować trochę z książkami, chociaż już mnie paraliż stresowy przed egzaminem ogarnia i nie widzę słów które czytam. A tu jeszcze trzeba dotrwać do jutra do 17. ![]() Wykorzystałam już wszystkie logiczne wykręty przed nauką - pomalowałam paznokcie, obfociłam, wkleiłam, zrobiłam 3 herbaty, umyłam naczynia, poukładałam notatki. Nie chce mi się, ale nie wiem czy się zaraz nie zabiorę za gruntowne porządki.
|
|
|
#1362 |
|
Zakorzenienie
|
Może idź na krótki spacer, dotleń się trochę
![]() Ja się pobawię w majsterkowicza, mam fajny pomysł na drugi domek dla lakierów
|
#1363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pochwal się nim koniecznie
|
|
#1364 |
|
Przyjaciółka KWC
|
To by był niezły pomysł, ale TŻ wyszedł z domu bez kluczy.
Poza tym mogłoby się to skończyć krótkim spacerem do Rossmanna, niedobrze chyba mieszkać w takiej odległości od miejsca pokus wszelakich.
|
|
#1365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kliknęłam zamówienie apteczne: emulsja Avene SPF 50+ (ta sama, którą miałam zimą), bloker Ziaji i Biovax Latte
|
|
#1366 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
ice bardzo podoba mi się połączenie koloru ścian z kolorem kanapy
a o regale już mówiłam, że piękny ![]() możesz wrzucić zdjęcia łazienki? będę teraz projektować kolejną i szukam inspiracji
|
|
#1367 | |||||
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
Dziękuję za sugestię. Ale u Ciebie szybko sprawy idą do przodu, relacjonuj na bieżąco! Cytat:
Niestety kosmetyki Dove mnie uczulają, ale dziękuję. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1368 |
|
Zakorzenienie
|
Ok, ale sobie pracy narobiłam, siedzę z bibułą i klejem jak przedszkolak
![]() A ten 5 min od pracy Ci nie wystarcza? :p No tak ostatnio coś rzadko tam zaglądam
|
#1369 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Dziś koleżanka przyniosła mi piękny róż Sleek do obmacania Będzie mój ![]() Hosenko to kiedy dostaniemy zaproszenia? ![]() Basiu, Tru dobrze Was widzieć Ice bardzo zgrabnie wyszedł Wam ten podział regałem Wreszcie uprałam pędzel do różu, zastanawiam się czy nie kupić jeszcze jednego, bo jednak ten ścięty sephorowy jest najlepszy jak do tej pory, ale nie mam pomysłu na pozostałe 2 rzeczy w promocji, więc chyba poczekam na -20%. Poza tym nieźle idą mi zużycia:poleciał żel Alterry, peeling do stóp Avon, niesamowicie wydajna maseczka Dermiki, której resztka poszła w końcu na łydki , krem do twarzy YR, bananowa odżywka TBS.
|
|
#1370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pół żartem pół serio mówimy o wrześniu 2011 no ale szanse bardzo marne nie mówiąc już, że to czyste szaleńswto ![]() W ogóle to bardzo mi się podoba atmosfera między nami - jak to stwierdził zachowujemy się tak swobodnie i rozmawiamy w sposób jakbyśmy się znali i byli ze sobą hohoho.
|
|
#1371 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zachorowałam na te róże jakiś czas temu, marzy mi się ten mocny pomegranate ![]() Też uwielbiam ten pędzel, nie wyobrażam sobie używania innego kształtu do różu, a jak widziałam MagJę ozdabiającą poliki jakimś wielkim kocim językiem to mało mi gały z orbit nie wyszły ![]() Ja wykończyłam kolejną próbkę i otworzyłam 2 Clarinsy do twarzy (dostałam malutkie tubeczki od znajomej) to http://int.clarins.com/one-step-gent...er/C010201001/ i to http://int.clarins.com/hydra-matte-lotion/C011001002/ żel fajnie pachnie i ma drobinki, krem jest lekki- tyle na razie powiem ![]() Cytat:
![]() Mi też się podobała atmosfera jaka była po zerwaniu z TŻ. Było tak zupełnie inaczej, właśnie swobodnie; odkładając na bok wzajemne pretensje rozmawiało nam się zupełnie inaczej, seks był (niestety był, bo chyba nie powinien być wtedy) na zupełnie innym poziomie niż w związku. Czułam się wolna i dobrze mi było z tym... Teraz niby też jest dobrze. Ech, ja sama nie wiem czego chcę ![]() Wczorajszy House obejrzany, ten też ma nieźle namieszane w serco-mózgu
|
|
#1372 |
|
Zakorzenienie
|
A wiesz, po pracy nie zawsze mi się chce gdziekolwiek iść, nawet do Rossmanna
![]() Ledwo przyszłam do pracy a zaraz wychodzę. Cały dzień dziś na mieście na spotkaniach i w urzędach Oby tylko nie padało, bo coś się zanosi ![]() W dodatku taka jestem dziś słaba, znów ledwo wstałam. Ja nie wiem co jest, przecież zaczęłam ćwiczyć to powinnam mieć więcej energii, a tymczasem czuję się jak zombie ![]() Miłego dnia wszystkim ![]()
|
#1373 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wolicie srode czy czwartek ?Cytat:
Cytat:
Enough optimism to sustain hope and enough pessimism to motivate concern. Edytowane przez madziarra Czas edycji: 2011-03-16 o 08:50 |
||||||
|
|
|
#1374 | |
|
Zakorzenienie
|
A co tu dziś tak cicho?
![]() Cytat:
Mi obojętne Mam tylko nadzieję, że będę dała radę. Tak mnie dziś przewiało na mieście, że jak nie padnę na grypę to będzie cud Ale spotkanie było bardzo udane, heh Najlepsze, że wychodząc na nie z biura spotkałam koleżankę. Pytam co ona tu robi a ona mi na to, że od 2,5 roku tutaj pracuje. W moim biurowcu! A nie spotkałyśmy się ani razu (moja firma tu jest od roku). Szkoda tylko, że niedługo jej firma się przenosi.
|
|
#1375 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo żeby ćwiczenia były skuteczne w dodawaniu energii życiowej to powinnaś przynajmniej 40 minut jednorazowo je wykonywać. Niekoniecznie co dzień, ale żeby chociaż tyle trwały. Takie 10 minut minimalnie to sama rozgrzewka powinna zajmować Cytat:
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...9&d=1294361417Niech będą, w sumie to mam smaka na małą przyjemność z coffeeheaven a jest i na Karmelickiej i w galerii A jaka pora dnia Ci odpowiada?zmalowałam kolejne pazurki, poobcinam fotki i zaraz wstawię
|
|
#1376 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Ale dziwny dzień u nas! Rano było zimno, mgisto i mokro, a teraz świeci słońce i siedzę przy otwartym oknie niestety przez skoki ciśnienia łeb mi pęka, ostatnio coraz częściej boli mnie głowaZamówiłam w piątek zestaw pędzli z Maestro, mieli mi je na początku tygodnia wysłać, dziś im wysłałam mailem pytanie o paczkę i coś siedzą cicho a miałam nadzieję, że do końca tygodnia przyjdą..Miłego popołudnia życze Wam! |
|
|
|
#1377 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
całość to 1,5h, bardzo poprawia samopoczucie i zdecydowanie dodaje energii ![]() dziewczyny, bardzo fajne te wasze pazurkowe wątki choć nadal nie jestem przekonana do tej formy i sama bym się raczej nie pokusiła, ale niektóre pomysły fenomenalne! jak łatki rzyrafki czy cętki Izki ![]() kosmetycznie wzbogaciłam się o tę pomadkę wyczekiwałam jej już jakiś czas fajna, jak balsam, na początku błyszczy jak błyszczyk - niestety trwałością nie grzeszy ![]() nie miałam pomysłu na tusz, a w R. -30% na L'Oreal i skusiłam się na Volume Million Lashes, ciekawe co to za cudo jak będzie zły to chyba wrócę do Falsies Maybelline - bardzo mi służył, ale obecne opakowanie już na wykończeniu
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1378 |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Organzzo mogłabyś wkleić efekt na ustach?
|
|
#1379 |
|
Zakorzenienie
|
jasne, kolor jest meeega podobny do KissKiss Baby 261 Guerlaina
nie jest bardzo kryjąca, daje taki szklisty efekt, zachowuje się jak balsamo-błyszczyk pierwsze zdjęcie najwierniej oddaje kolor a na pokuszenie pokażę większość z tej kolekcji
|
#1380 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
też mi sie z początku wydawało, że to taki zbędny bajer te pękacze, a jednak można nimi osiągnąć w miarę spokojny codzienny efekt, a przy tym robi się to błyskawicznie!Chyba zacznę odkładać do skarbonki i jak będzie jakaś promocja w SP na te lakiery to wykupię wszystkie Powinni wymyślić coś takiego bezbarwnego jak matowy top coat- spuszczałoby się kropelkę na dowolny lakier i nie trzeba by kupować osobno pękaczy w różnych kolorach ![]() Mnie zaciekawiła Rouge Coco Shine, ale niestety jest poza moim zasięgiem ![]() Zabieram się za druga część zabawy w przedszkolaka
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:19.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Forma od "brązujący".
Chociaż nic mnie tak nie wkurza jak używanie "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" (chyba przez Wizaż się na to uczuliłam, bo często tutaj gromy lecą w związku z tym) i słowo "chłopacy" choć z tego co gdzieś czytałam ta forma jest uznana za poprawną

Ja mam ostatnio swojego osobistego faworyta, czyli wymawianie daty: piętnasty marzec dwutysięczny jedenasty. To jakaś plaga, nawet wśród profesorów. 

zachorowałam na te róże jakiś czas temu, marzy mi się ten mocny pomegranate