|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4471 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część XIII
no niezupełnie. moja koleżanka (miała NIEDOczynność) przytyła podczas leczenia. poza tym chudnąć nie mogę, bo staram się odzyskać okres. podobam się sobie, a na to, co bym ewentualnie zmieniła (wewnętrzna strona ud), zadziałają już jedynie ćwiczenia, a nie spadek wagi.
Edytowane przez Panienka eM Czas edycji: 2011-03-15 o 17:25 |
|
|
|
#4472 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ogólnie to nie lubię masła, tak więc pozostanę przy swoim przyzwyczajeniu
|
|
|
|
|
#4473 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
weź się nie ośmieszaj. ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- Cytat:
gruszki na wierzbie! kulfonie! to jest wbrew naturze -_-'
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem. Anthony de Mello kocham Cię życie! |
||
|
|
|
#4474 |
|
Raczkowanie
|
pielęgniarka szkolna mnie ważyła i mówiła, że dla nastolatki taka waga jest ok.
mam 163 cm i 48/49, więc to nieduża niedowaga. w zasadzie żadna.
|
|
|
|
#4475 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- Kurczę, czy wam tak trudno zrozumieć, że PO COŚ ustalili jakieś przedziały zdrowej wagi? I skoro masz BMI 18, to, owszem, masz NIEDOWAGĘ. Fakt, nieogromną, ale jednak masz.
|
|
#4476 |
|
Przyczajenie
|
,
Edytowane przez Kati11 Czas edycji: 2011-03-15 o 18:09 |
|
|
|
#4477 |
|
Raczkowanie
|
Proszę o ocenę. Jestem kiepska w tym temacie i nie wiem czy dobrze jem..
Dzisiejszy jadłospis, redukcja Ś : -5 łyżek płatków owsianych gotowanych na mleku 0,5% -kawa z mlekiem 0,5% II Ś: - sałatka: pomidor+papryka+sałata+se r feta+jogurt+zioła O: - warzywa na patelnię hortex ( cała paczka 450g) w 100 g 47 kcal Podwieczorek - jabłko Kolacja - twaróg: ser biały+jogurt+szczypiorek+ ogórek zielony. Do tego dwie kromki wasa, pół pomidora, plaster szynki z indyka |
|
|
|
#4478 |
|
Konto usunięte
|
No i zjedli mi ser biały
Myślicie, że mogę spokojnie zjeść wieśniaka z łyżeczką miodu? (no może taką trochę wypasioną łyżeczką) ale bez chleba?
|
|
|
|
#4479 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Szkoda słów. Moje U do P jeszcze daleko ![]() I.5 łyżek owsianych z serkiem wiejskim, bananem, orzechami laskowymi, winogrono i mango; pasek bąbolady; zielona herbata II(w szkole). bułka z pestkami dyni z masłem, sałatą, serem zółtym, pomidorem i ogórkiem, jogurt pitny grejprutowy (?), paluszki z sezamem 70g III. micha krupniku z warzywami, kaszą, ziemniakami i mięsem z indyka kilka landrynem, garść rodzynek IV. bułka orkiszowa na 3 wszystkie z delmą z solą: -2x z sałatą, szynką wiejską, pomidorem i rzodkiewką - z sałatą, serem żółtym, pomidorem i rzodkiewką zielona herbata Amen Oceni ktoś ?
|
|
|
#4480 |
|
Raczkowanie
|
Utrzymanie
między posiłkami woda i herbaty (także raz zielona) Może ktoś dzisiaj ocenić?
Nie ma nic bardziej nieznośnego, niż głupiec, któremu się powodzi. Edytowane przez KoloroweSlonce Czas edycji: 2011-03-15 o 18:47 |
|
|
|
#4481 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Owsianka brzmi smacznie Przyczepię się tylko do braku podwieczorku. Byłaś już u pani pedagog? |
|
|
|
|
#4482 |
|
Przyczajenie
|
A jecie rosół na diecie ( w sensie taki na 1 piersi kurczaka z marchewka, selerem, pietruszką, bez kostki rosołowej) do tego 30 gram razowego makaronu. Razem jakas miseczka lub talerz ( z tym miesem i warzywami oczywiscie ale nie z całoscią tylko tak do tego talerza czy miseczki). To chyba nie ma dużo kcal????
Edytowane przez darkchocolate1 Czas edycji: 2011-03-15 o 18:58 |
|
|
|
#4483 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. ale obiad jednak mały, jeśli chcesz iść w stronę tego P, to musisz pamiętać o porządnym obiedzie. No i jednak przydałby się podwieczorek, jak mówi emelie.
|
|
|
|
|
#4484 |
|
Zakorzenienie
|
Redukcjyny jadłospis z dzisiaj:
I śniadanie - owsianka z otrębami, siemieniem, kefirem, kakao, mandarynką, jabłkiem i gruszką II śniadanie - jabłko, kanapka z razowca z białym serem i papryką III obiad - zupa krem z groszku z puszki, zagęszczana kefirem, do tego 1 kotlet sojowy i pełnoziarniste, razowe grzanki IV podwieczorek - reszta kefiru, 4 marchewki, pestki słonecznika i dyni V kolacja - gotowane jajo, rzodkiewka
|
#4485 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiejsze bezmięsne P
Śniadanie: dwa duże naleśniki z brzoskwiniami, herbata, kostka gorzkiej czekolady 2 Śniadanie /szkoła/: I. buła pszenna z masłem, sałatą, serem żółtym, ogórkiem, papryką i cebulą; II. serek wiejski, duże jabłko; dwa cukierki czekoladowe [zostałam poczęstowana ;]] Obiad: kostka tofu (180g chyba) z keczupem, cebulką prażoną i warzywami po: dwie kostki gorzkiej czekolady Kolacja: dwie kromki chleba graham ze środka chleba z masłem; jedna z sałatą, serem żółtym, pomidorem i ogórkiem; druga z serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem, ogórkiem i papryką; duży kawał ciasta drożdżowego Obiad jednodaniowy, bo takie je się u mnie w domu. Tofu lubię samo, bez żadnych dodatków, jedynie z keczupem więc dlatego obiad tak wygląda. Słodycze dopiero wprowadzam do jadłospisu, dlatego tak są wyliczane... |
|
|
|
#4486 |
|
Zakorzenienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;25740608]No i zjedli mi ser biały
Myślicie, że mogę spokojnie zjeść wieśniaka z łyżeczką miodu? (no może taką trochę wypasioną łyżeczką) ale bez chleba?[/QUOTE]pewnie, że możesz ! serek wiejski jest rownie dobry co bialy twrog
|
#4487 |
|
Przyczajenie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;25740608]No i zjedli mi ser biały
Myślicie, że mogę spokojnie zjeść wieśniaka z łyżeczką miodu? (no może taką trochę wypasioną łyżeczką) ale bez chleba?[/QUOTE]Ja bym sobie odpuściła miód
|
|
#4488 |
|
Zakorzenienie
|
a pochwaliłaś się, że uzyskałaś tę niedowagę dietą i że jadasz 1500 kcal dziennie?
|
|
#4489 |
|
Konto usunięte
|
Niestety, nie umiałam sobie odmówić ;D No, ale oprócz tego miodu to słodkie było tylko na śniadanie, bo w owsiance było troszkę miodu, no i jabłko. Bez tego nie byłoby tak smacznie
Ale ser biały już jest, jutro na kolację zrobię sobie z warzywami.
|
|
|
|
#4490 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#4491 |
|
Raczkowanie
|
iza, no na 2500 bym nie schudła...
|
|
|
|
#4492 |
|
Zakorzenienie
|
ograniczyłaś jedzenie za bardzo, skoro już po wyjściu z diety jesz 1500 kcal.
to raz. a dwa, zapytałam, czy pielęgniarka dowiedziała się, że Twoja zdrowa jak na nastolatkę niedowaga jest efektem diety.
|
|
#4493 |
|
Konto usunięte
|
W ogóle to policzyłam sobie dzienne zapotrzebowanie na kcal i wyszło mi zaledwie 1650
|
|
|
|
#4494 |
|
Zadomowienie
|
U.
1śn - owsianka - 5 łyżek płatków, owsianych i żytnich, otręby owsiane, orzechy, pestki dyni, słonecznika, sezam, suszone morele, rodzynki, żurawina. 2śn - kromka pełnoziarnistego, na pół z mozarellą i pomidorem, na pół z ziołowym serkiem topionym i pomidorem, jajko na twardo z majonezem. 3śn - pół serka wiejskiego i jabłko. obiad - miseczka zupy pomidorowej krem, tortilla z kurczakiem, pesto, sałatą, suszonymi pomidorami. kolacja - pozostałe pół serka + hm, ze 150 gramów krewetek. obiad późno, śniadanie o 10.
http://www.alezdrowe.eu/ https://www.facebook.com/alezdrowe.eu?fref=ts zapraszam ; ) Edytowane przez pozytywna-wariatka Czas edycji: 2011-03-15 o 20:59 |
|
|
|
#4495 |
|
Raczkowanie
|
P!
ŚŃ: Miseczka ryżu na mleku (malutko..) z garstką cheeriosów, grahamka z masłem, dżemem i szną, sałatą, szcypiorem, bazylią, pół kiwi II śń: jogurt pitny jakiś, grahamka z twarogiem, sałatą, rzodkiewką, bazylią, jabłuszko (rozłożone na 3 przerwy..) 3 km pieszo, do domu Ob: micha zupy brokułowej, gęstej z ziemniaczkami Pod: danio bananowy z dosypanym orzechowym musli, banan garść winogron, inka karmelowa Kol: serek wiejski 150g z pomidorem, bazylią (wspominałam, że kocham? będzie chyba kakao. i może jakaś czekoladka wpadnie.. Jak to się prezentuje? Czy wygląda na P? ![]() widzę coraz więcej osób na przytycie, dziewczyny, razem raźniej! ![]() proszę o krytykę. ![]()
zapuszczam się ![]() www.bananowysong.blogspot .com www.sniadaniowewariacje.b logspot.com Edytowane przez Nora_Grey Czas edycji: 2011-03-15 o 21:10 |
|
|
|
#4496 |
|
Zadomowienie
|
[1=97063297b7b35b4a21bd582 d93800b2e45dfbb59_6372d6b 265f10;25745084]W ogóle to policzyłam sobie dzienne zapotrzebowanie na kcal i wyszło mi zaledwie 1650
Wszystko zależy od tego, ile kalorii jadłaś wcześniej, a nie od tego jakie zapotrzebowanie wyliczył ci jakiś kalkulator. Od tego, co jadłaś wcześniej, odejmij jakies 200kcal, dołącz ćwiczenia i redukcja będzie jak ta lala. ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:01 ---------- Jak tyjesz, to tak, wygląda na P, jak nie tyjesz, to nie. Ciężko to zrozumieć?
|
#4497 |
|
Konto usunięte
|
Ćwiczę, ćwiczę ;D Do tego wydaje mi się, że własnie jakieś 200 kcal spadło poprzez odjęcie zbędnych tłuszczy i cukrów. Mam jeszcze pytanko - jeśli po zjedzeniu wszystkiego zaplanowanego na dany dzień szybko się robię głodna, ogólnie czuję nienasycenie, to powinnam zwiększyć, czy przetrzymać? Normalnie nie mam problemów z jedzeniem, ale gdy w grę wchodzi PMS to bardzo szybko robię się głodna.
Edytowane przez 97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 Czas edycji: 2011-03-15 o 21:09 |
|
|
|
#4498 |
|
Raczkowanie
|
I ponownie prosze o sprawdzenie mimo tego ze wczesniej sie nie doczekałam ale przy tylu jadłospisach to normalne
Redukcja Śniadanie : 2 małe ciemne kromki z jajkiem i papryką + masło oraz na czczo woda z cytryna a później zielona herbatka II Śniadanie : Ciemna kromka z masłem , szynką drobiową i papryką + 2 mandarynki iiiii 4 cukierki bo kolezanka miała urodziny Obiad : Miseczka zupy jarzynowej + kawałki ziemniaków i II danie : omlet z jajek na oliwie z oliwek z warzywami (brokuły , zielone szparagi) Kolacja : Ciemna kromka z masłem , serem białym , pomidorem i odrobiną cebuli Chyba coś jest nie tak ... ![]()
|
#4499 |
|
BAN stały
|
Dot.: Nasze codzienne jadĹospisy, czÄĹÄ XIII
helou, moje dzisiejsze Pe.
sn.-7:00 : owsianka (4 lyzki owsianych na szklance mleka 2%) + garstka rodzynek, 2 kromki razowca z maslem i calym jajkiem, pomidorem i salata, herbata z cytryna. 2sn. -10:40: (w szkole, dzis cienko): grahamka z lyzeczka masla orzechowego Sante. ob.- 14:20 : rosol z makaronem razowym, buraczki, piers gotowana i pol woreczka kaszy jeczmiennej. podw.- 16:40 (dzis tak wczesnie, bo pozniej zajecia) : jogurt naturalny 180g z wkrojonym bananem, kiwi, garscia slonecznika, 3morelami suszonymi + pasek gorzkiej czekolady 64%. tu od 17:30 do przed 19:00 - joga (podoba mi sie )kol.-20:00 : 3 kromki razowca z maslem: 1 z plastrem sera zoltego i poledwicy, 2 i 3 oblozone tunczykiem (cala puszka 120g), z pomidorem, salata, herbata z cytryna; po:- ok 22: bedzie chyba serek wiejski 200g. I jak,wartosciowo? Juz ogolnie przytylam 6 kg , w tym tyg. 0,5 udalo sie i tak musze w kazdym tyg.Dodam, ze tez jutro pilates- 1h, czyli 2x w tyg. zajecia - rozciaganie itd. Czekam na ocenki
|
|
|
|
#4500 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:40.

mam 163 cm i 48/49, więc to nieduża niedowaga. w zasadzie żadna.

Myślicie, że mogę spokojnie zjeść wieśniaka z łyżeczką miodu? (no może taką trochę wypasioną łyżeczką) ale bez chleba?