Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz. III. - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-03-16, 11:49   #3091
D0tk4
Zadomowienie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Cytat:
Napisane przez ewika19 Pokaż wiadomość
No tak, u Was będą druhny, a u mnie będzie po prostu dziewczyna siedziała za mną która podpisze papiery i na tym się jej rola kończy. I uważam, że w takim wypadku nie ma sensu jej sugerować koloru. Ale to jest moje zdanie i nie chciałam nikogo urazić.
Oczywiscie, jesli jest Ci wszystko jedno co bedzie miała na sobie Twoja swiadkowa, to ok jednak domyslam sie, ze wybierasz na swiadka kogos bliskiego, kogo nie uraziłoba sugestia (podkreslam - sugestia! nie nakaz) odnośnie koloru. Poza tym, 'dzieczyna, ktora bedzie siedziała za Toba i pospisze papiery i na tym jejj rola sie konczy', to troszke dziwne podejscie do swiadkowej.. Zarowna ja, jak i moja przyjaciółka, ktora bedzie moim swiadkiem bardzo przejmujemy sie jej rola i nie traktujemy tego jedynie, jak 'podpisanie papierow'.
D0tk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 11:50   #3092
Madziuniusia
Zakorzenienie

Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz

Madzionella mogę się Ciebie coś poradzić w kwestii prawniczej?
Stary 2011-03-16, 11:58   #3093
ewika19
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez D0tk4 Pokaż wiadomość
Oczywiscie, jesli jest Ci wszystko jedno co bedzie miała na sobie Twoja swiadkowa, to ok jednak domyslam sie, ze wybierasz na swiadka kogos bliskiego, kogo nie uraziłoba sugestia (podkreslam - sugestia! nie nakaz) odnośnie koloru. Poza tym, 'dzieczyna, ktora bedzie siedziała za Toba i pospisze papiery i na tym jejj rola sie konczy', to troszke dziwne podejscie do swiadkowej.. Zarowna ja, jak i moja przyjaciółka, ktora bedzie moim swiadkiem bardzo przejmujemy sie jej rola i nie traktujemy tego jedynie, jak 'podpisanie papierow'.
U mnie ważniejsi są starości którzy pomagają mi w organizacji wesela. I moim starostą będzie moja siostra, a świadkiem na weselu będzie moja kuzynka (na dzień dzisiejszy). I to starości siedzą przy stole prezydialnym, a moja kuzynka (dawno temu jej obiecałam, że będzie moją świadkową) normalnie będzie sobie siedziała z rodziną. I ja nie powiedziałam, że się urazi gdy jej zaproponuję kolor sukni. Ja tego po prostu nie chcę- niech się ubierze tak jak chce.
ewika19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 11:58   #3094
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Ja też od świadkowej oczekuję tylko podpisania papierów. Wybiorę zapewne moją młodszą siostrę i wiem, że jak będę cos chciała to młoda zrobi. Tylko ja nawet nie wiem czego więcej miałabym oczekiwać, no pomocy przy odbieraniu prezentów pod kościołem a potem to niech się bawi na weselu i tyle.

Buła jest z nami od 25.11.2014
aleksandrettaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 12:01   #3095
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aleksandrettaa Pokaż wiadomość
Ja też od świadkowej oczekuję tylko podpisania papierów. Wybiorę zapewne moją młodszą siostrę i wiem, że jak będę cos chciała to młoda zrobi. Tylko ja nawet nie wiem czego więcej miałabym oczekiwać, no pomocy przy odbieraniu prezentów pod kościołem a potem to niech się bawi na weselu i tyle.

mam to samo podejście - choć świadkową będzie moja dobra kumpela
Stary 2011-03-16, 12:04   #3096
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
U mnie ważniejsi są starości którzy pomagają mi w organizacji wesela. I moim starostą będzie moja siostra, a świadkiem na weselu będzie moja kuzynka (na dzień dzisiejszy). I to starości siedzą przy stole prezydialnym, a moja kuzynka (dawno temu jej obiecałam, że będzie moją świadkową) normalnie będzie sobie siedziała z rodziną. I ja nie powiedziałam, że się urazi gdy jej zaproponuję kolor sukni. Ja tego po prostu nie chcę- niech się ubierze tak jak chce.
Aaa .. U mnie nie ma w zwyczaju wybierania 'starostow' .. Swiadkowie sa nimi Pomagaja jeszcze przed slubem. W organizacji, zakupie sukni, kwiatów itp .. Pomagaja w przygotowaniach w dniu slubu, podpisuja papiery w kosciele, ogarniaja prezenty, pomagaja w organizacji zabaw na weselu, a swiadkowa pomaga z toaleta, poprawieniem makijazu itp .. Ale co region, to obyczaj jak widze
Stary 2011-03-16, 12:06   #3097
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Aaa .. U mnie nie ma w zwyczaju wybierania 'starostow' .. Swiadkowie sa nimi Pomagaja jeszcze przed slubem. W organizacji, zakupie sukni, kwiatów itp .. Pomagaja w przygotowaniach w dniu slubu, podpisuja papiery w kosciele, ogarniaja prezenty, pomagaja w organizacji zabaw na weselu, a swiadkowa pomaga z toaleta, poprawieniem makijazu itp .. Ale co region, to obyczaj jak widze
u mnie też tak jest nie ma starostów mozna wręcz napisać świadkowa=staroscina Bo ma własnie takie "obowiązki".
Stary 2011-03-16, 12:13   #3098
(kicia)
Zakorzenienie

u mnie jest tak że świadkowa pomaga mi w organizacji całego dnia, w wyborze sukni i doborze dodatków itp. Przynajmniej ja tego oczekuję. Mam jeszcze jedną koleżankę która będzie mi pomagała np: rano pojedize na sale i sprawdzi czy wszystko jest ok, będzie jedną z pann prowadzących pana młodego do mnie, ma dopilnować sypania płatków róż przed kościołem, dopilnować odpowiedniego usadzenia przy stole młodych. A starosta u mnie w rodzinie to funkcja osoby która zajmuje się alkoholami i takimi tam. Świadkowa nie jest dla mnie tylko osobą która podpisuje umowę. Bo wtedy mogła bym wziąć kogokolwiek. I świadków nie zapraszamy z osobami towarzyszącymi bo mają sie oni bawić razem, Ani moja świadkowa ani świadek TŻ nie są teraz w związkach więc nie ma z tym problemu.
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 12:15   #3099
ewika19
Zadomowienie

Cytat:
To ja już w ogóle mam ograniczoną rolę mojej świadkowej bo jest tylko do podpisania papierów, a prezenty pomagają już odbierać starości .

Cytat:
U nas jest tak, że niektórzy mają świadków i starostów razem. Jednak starostów jest 4 (dwie pary- jedna od Pani Młodej, a druga od Pana) a świadków potrzebuję 2 i nie chcę dzielić par w kościele. Dlatego tak to planuję zorganizować, że kuzynka w kościele- która tylko podpisze papiery, a siostra (moja i TŻa wraz z narzeczonymi) do całej reszty którą wymieniłaś w swoim poście.
Ja ogólnie uważam, że ten wątek to fajna sprawa bo można się dowiedzieć jak wyglądają śluby w całej Polsce, a nie tylko w tym swoim okręgu (ja mam całą rodzinę praktycznie w promieniu 20km- TŻ tak samo...)
Stary 2011-03-16, 12:16   #3100
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
u mnie jest tak że świadkowa pomaga mi w organizacji całego dnia, w wyborze sukni i doborze dodatków itp. Przynajmniej ja tego oczekuję. Mam jeszcze jedną koleżankę która będzie mi pomagała np: rano pojedize na sale i sprawdzi czy wszystko jest ok, będzie jedną z pann prowadzących pana młodego do mnie, ma dopilnować sypania płatków róż przed kościołem, dopilnować odpowiedniego usadzenia przy stole młodych. A starosta u mnie w rodzinie to funkcja osoby która zajmuje się alkoholami i takimi tam. Świadkowa nie jest dla mnie tylko osobą która podpisuje umowę. Bo wtedy mogła bym wziąć kogokolwiek. I świadków nie zapraszamy z osobami towarzyszącymi bo mają sie oni bawić razem, Ani moja świadkowa ani świadek TŻ nie są teraz w związkach więc nie ma z tym problemu.
ojej kicia to u mnie tak nie jest jak najbardziej zparaszamy ich z osobami towarzyszącymi - zresztą kazdego tak zapraszamy więc dlaczego ich nie zaprosić z ich ukochanymi ?
Stary 2011-03-16, 12:21   #3101
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
I świadków nie zapraszamy z osobami towarzyszącymi bo mają sie oni bawić razem, Ani moja świadkowa ani świadek TŻ nie są teraz w związkach więc nie ma z tym problemu.
Cytat:
Napisane przez baskaeta Pokaż wiadomość
ojej kicia to u mnie tak nie jest jak najbardziej zparaszamy ich z osobami towarzyszącymi - zresztą kazdego tak zapraszamy więc dlaczego ich nie zaprosić z ich ukochanymi ?
My właśnie też nie wiemy jak to jeszcze zrobić. Bo np. moja przyjaciółka jest ze swoich chłopakiem już od 3 lat, wiec wypadałoby, zeby bawili sie razem itp, ale z drugiej strony chyba nie chciałabym żeby siedział z nami przy stole, bo nie jest on dla nas jakąś bardzo bliską osobą. Ale pewnie prędzej usadzimy świadków z osobami towazyszącymi razem z nami niz mam sprawić, żeby źle się bawili na naszym weselu
Stary 2011-03-16, 12:24   #3102
baskaeta
Zadomowienie

[QUOTE=D0tk4;25754600]My właśnie też nie wiemy jak to jeszcze zrobić. Bo np. moja przyjaciółka jest ze swoich chłopakiem już od 3 lat, wiec wypadałoby, zeby bawili sie razem itp, ale z drugiej strony chyba nie chciałabym żeby siedział z nami przy stole, bo nie jest on dla nas jakąś bardzo bliską osobą. Ale pewnie prędzej usadzimy świadków z osobami towazyszącymi razem z nami niz mam sprawić, żeby źle się bawili na naszym weselu [/QUOTE

Prawda? po co komu robic przykrość
Stary 2011-03-16, 12:26   #3103
jagodzia133
Zakorzenienie

u mnie świadkowa to od razu starościna jakoś tak jest daletgo o tym mówię. U mnie też ma mi we wszystkim pomagać przygotowania wesel ślub. ja jej nie narzucam koloru my razem podejmujemy decyzję mamy podobny gust te same mózgi ;p dlatego zapytałam. A poza tym byłam na ślubie gdzie świadkowa pełniła tą samą funkcję miała szarą obcisłą bluzkę bez ramiączek i czarną spudnicę przed kolana taką jak do baletu!!!!! to była porażka jak dla mnie ;/
Lili & Gabryś

jagodzia133 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 12:27   #3104
tenebrosa
Wtajemniczenie

U nas też świadkowie pełnią rolę starostów. Tylko, że my jeszcze nikogo nie wybraliśmy do tej roli Będziemy się musieli zdecydować jakoś w wakacje, żeby dać im rok wcześniej znać. Pewnie ostatecznie wybierzemy którąś parę znajomych, bo nasze starsze rodzeństwo jest nieśmiałe i nie byli zachwyceni tym pomysłem, a chciałabym, żeby zarówno siostra TŻ jak i mój brat czuli się przez całą uroczystość swobodnie Zresztą u nas świadkowie też niewiele będą mieć do roboty - raczej tylko formalności w kościele, pomoc podczas składania życzeń i ewentualnie w toalecie oraz zbieranie do koszyczka na oczepinach. I tyle. Mamy zamówionego wodzireja, więc to on będzie nakręcał zabawę i świadkowie będą odciążeni z tych obowiązków. Nie mam też zamiaru sugerować świadkowej koloru sukni. Będzie kolor przewodni na weselu, w dodatkach itp., ale ona niech się ubierze jak chce, ważniejsze jest dla mnie żeby ze starszym pasowali ubiorami.

Madziuniusia, orientujesz się czy to nie jest przypadkiem suknia z kolekcji Oreasposa? Wygląda znajomo, widziałam wiele sukni tego modelu na aukcjach, jak widać wiele dziewczyn się na nią decyduje. To już zależy od Ciebie jaki chcesz mieć image, ale skromniejsza suknia zawsze daje pole do popisu dla dodatków. Gorzej jak by cała była super zdobiona - wtedy pewnie wybór biżuterii byłby o wiele trudniejszy.

Ja sukni na pewno nie będę zmieniać po północy, mam zamiar balować w niej do rana I podobnie jak sporo dziewczyn - dopiero na poprawiny wkładam drugą.

Tatuaże - nigdy mnie nie pociągały, właśnie ze względu na konieczność wbijania igieł w ciało, i to na własne życzenie... brrrr.. no way! A co do kolczyków to mam 5 dziurek w uszach tak od 13. roku życia, ale teraz przeważnie noszę kolczyki tylko w dwóch, a jeszcze częściej wcale. W każdym razie nie zarastają.

U nas postęp w kwestii przeprowadzki - w sobotę spotykamy się z panem, który być może zajmie się większością prac wykończeniowych w domu
Stary 2011-03-16, 12:28   #3105
D0tk4
Zadomowienie

Właśnie dzwoniłam do kościoła, żeby dowiedzieć się, kiedy rozpoczynają się następne nauki przedmałżeńskie. Ksiądz, młody i bardzo sympatyczny z tego co mogę stwierdzić po kilkuminutowej rozmowie, powiedział, że własnie kończy jeden kurs, a koljny zaczyna się w maju, tak wiec ... Od maja będziemy się edukować :P Tylko zastanawia mnie i może któraś z Was wie, jak za granicą załatwia się poradnie rodzinną ...
Stary 2011-03-16, 12:34   #3106
ewika19
Zadomowienie

Ja widziałam Panią Młodą (moją kuzynkę!) która na poprawiny ubrała szarą sukienkę, bez ramiączek, długość mini, super obcisłą. A na dodatek była w 5 miesiącu ciąży I wtedy lepiej wyglądała jej starościna, która miała piękną suknię, a nie taką za 30zł na dyskotekę...
Stary 2011-03-16, 12:36   #3107
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
Madzionella - kazdy miewa gorsze dni, ale nie ma sie co z Mama klocic W koncu nigdy nie chca dla nas zle A co do watpliwosci, to jakies takie zyciowe, weselne czy juz zupelnie z TZem zwizane?

co do Zmierzchu - to nie widziałam filmu, ani nie czytałam książki i choć czuję się z tego powodu czasami wyobcowana, to jestem jestem z tego dumna :P Jak tak słyszę od znajomych o tych ich fascynacjach Edwardem, to smiac mi sie chce Taka tematyka jest zupełnie nie w moim guście. Lubie kryminały, a co do watkow milosnych, to w zupelnosci wystarczaja mi te z mojego zycia

w kwestii tatuazy to jak mowilam, mialam kiedys wielka na to faze, ale stwierdzilam, ze jak juz robic, to taki, ktory bedzie cos znaczyl .. I tak z TZem stanelo, podobnie jak w przypadku innej PMki [sorki, zapomniałam nicka], ze zrobimy sobie wspolne po narodzinach dzieci. U mnie na jednym nadgarstu Bartus, na drugim Maja, a jak TZ mnie przekona i bedzie trzecie to pewnie na szyi, tuz pod linia wlosow bedzie trzecie imie (jeszcze nie ustalone :P).
dotk4 ja juz tez pisalam wczesniej, że nie widzialam filmy ani nie przeczytalam żadnej częsci sagi wampiry mi na nerwy działają pamiętam jak były rozmowy w toku o kolesiach co sobie ubzdurali, że są wampirami musiałybyście wiedzieć moją minę w trakcie tego programu jeden świr lepszy od drugiego
Cytat:
Napisane przez betterw Pokaż wiadomość
FOTO-KAMERA gregia zdjęcia bardzo mi się podobają, widać, że fotograf potrafi uchwycić najważniejsze momenty i osiąga przy tym ciekawy efekt. Kamerzysta - zabiłabym, gdyby na moim filmie zrobił takie przyciemniane "obwódki". Nie wiem, czy to taki jego styl, czy tylko na tej stronce tak jest z jakichś powodów? Ale ogólnie to podoba mi się, jak filmuje. Nie stoi "jak kołek" w jednym miejscu, widać, że stara się uchwycić najciekawsze i najważniejsze momenty, wie, kiedy zrobić zbliżenia. Ogólnie na plus. Pojechałabym zobaczyć "prawdziwy" film, tj. całą płytkę z czyjegoś wesela, żeby wiedzieć, czy te ciemne brzegi, to taki jego standard, no i jak wygląda filmik w całości. Ja obejrzałam, oprócz materiałów na stronce i You Tube (również tych nie ślubnych), 3 całe filmy od "naszego" kamerzysty, oczywiście wszystko na spokojnie w domu, a potem pojechaliśmy omówić, co, jak i dlaczego. Siedzieliśmy tam prawie 2 h! Ta sama firma będzie też robić fotki w dniu ślubu. Myślę, że tak jest najlepiej, gdy fotograf i kamerzysta się znają i uzupełniają się wzajemnie.

KSIĘGA GOŚCI - dla mnie zbyteczna. Może być, może tego nie być. Na żadnym weselu takiej nie widziałam. Nie czuję potrzeby posiadania czegoś takiego. Ot, taka niepotrzebna pierdółka.

GOTOWANIE - zdecydowanie częściej to ja gotuję, TŻ robi zakupy (ja nienawidzę supermarketów!). Jak mamy oboje czas, to gotujemy razem. Najczęstszy podział obowiązków przy gotowaniu to - TŻ zajmuje się "zapychaczami" typu ryż, makaron, ziemniaki, a ja tą częścią, w której można bardziej wymyślać, tj. mięsko, warzywka, sos. Zwykle też TŻ nakłada i zanosi na stół. TŻ potrafi gotować i dobrze mu to wychodzi, ale czuje się w tym jeszcze niepewnie i co chwila mnie o coś pyta i prosi, żebym sprawdzała, czy robi tak, jak powinien itp. przez co zajmuje mi niemal tyle czasu, jakbym sama gotowała. Jak jestem poza domem, to co chwila dzwoni.
Dziekuję kochana za tak obszerną opinię mnie też te obwódki denerwują i podczas rozmowy z nimi na pewno bedzie z 1 punktów rozmowy
Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
uwaga uwaga dodaję foto sukni

sory, tylko takie mam:P
Madzia dla mnie ta sukienka ejst za skromna, ale to Tobie ma sie podobać nie nam
Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość
Witam to dziewczyny zadaję moje pytanie.... jaki kolor planujecie sukni waszej świadkowej?? ja poprosiłam ją by miała długą i się zgodziłą bez problemu wstawiam na dolę fotkę tych które nam się bardzo spodobały. Myślimy o tej fioletowej coś ma w sobie Ale co z kolorem.
Jagodzia mnie się spodobała 2 sukienka uwielbiam takie róże z łososiem pomieszane, dla mnie ten fiolet jest zbyt intensywny, ale to moje zdanie
Cytat:
Napisane przez beat@ Pokaż wiadomość
Dotk4 no właśnie przeraża mnie to że będzie nieosiągalny i przez to nie będzie tych zdjęc wcale. Muszę chyba porozmawiac poważnie z TŻ-tem na ten temat.

Przeglądam właśnie strony innych fotografów no ale łatwo nie jest. Póki co znalazłam 2 którzy bi mi jakoś odpowiadali.
Wiecie, najgorsze jest to że ja sama zajmuję się (amatorsko) robieniem zdjęc więc mam jeszcze gorzej. Do tego ostatnie 2 lata pracowałam w sklepie na dziale fotograficznym więc mam już takie zboczenie zawodowe że zdjęcia muszą byc perfekcyjne. Zastanawiam się nawet nad robieniem zdjęc własnie na weselach. Już nawet TŻ mnie namawia bo widzi jak ja to lubię.
Przeglądam portofolia i u zdecydowanej większości widzę jakieś niedociągnięcia TŻ się śmieje i mówi że co do zdjęc na weselu to jestem nieugięta. Dosłownie wszystko muszę wiedziec, nawet na jakim sprzęcie pracuje
beat bardzo mi sie podbają zdjęcia Twojego fotografa naprawdę fajnie je robimusisz na spokojnie siąść i przemyśleć, czy bierzesz go i się trochę powkurzasz czy czas szukać kogoś innego, zwłaszcza, żę czasu na rezerwację coraz mniej... ja to mam za to odwrotny problem do Twojego, ja sobie upatrzylam kilku fotografów, ale ich ceny mało co nie wywołały u mnie stanu przedzawałowego
gregia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 12:40   #3108
beat@
Zakorzenienie

GG do beat@ Send a message via Skype™ to beat@

U mnie świadkowac będzie pewnie siostra chyba że nie będzie chciała to koleżanka. Akurat siostrze daję wolny wybór świadek bądź kiedyś w przyszłości chrzestna albo jedno i drugie Tak czy inaczej nie narzucam jaką ma miec sukienkę, choc napewno swoje zdanie wyrażę. Grunt aby nie była to biała kiecka. Jeśli będzie świadkowac moja siostra to powiedziała że nałoży pewnie sukienkę którą miała na weselu brata jej TŻ-ta. Zdjęcie poniżej.
Co do obowiązków świadkowej to jak najbardziej liczę na nią we wszystkim poza roznoszeniem wódki na sali (od tego u nas są rodzice). Oczywiście moja sis uważa że jej rola kończy się na podpisaniu jedynie papierów.... dlatego też w rezerwie jest jeszcze koleżanka bo wiem że z siostrą kłótnia na sali jest możliwa nawet
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image1xl.jpg (14,5 KB, 30 załadowań)

Patrycja 28.06.2014

beat@ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 12:43   #3109
D0tk4
Zadomowienie

ewika19 - niestety nie wszystkim można pogratulować gustu, klasy i wyczucia .. Tylko ja mam w zwiazku z tym jedno pytanie .. Gdzie była jej mama, przyjaciółka, siostra, swiadkowa, KTOKOLWIEK, kto by powiedział, ze moze powinna przemyslec swoj ubior ..

gregia - haha, w Rozmowach w Toku bardzo czesto pojawiaja sie tacy goście, że ciężko cokolwiek powiedzieć :P A co do facetów, którym wydaje sie, ze sa wampirami .. W tym zalewie wlasnie wapirów czy to w Zmierzchu, True Blood i czegos tam jeszcze nie dziwie sie, ze zeby zaprosic dziewczyne na randke musza upodobnic sie do Edwarda :P
Stary 2011-03-16, 12:45   #3110
beat@
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gregia Pokaż wiadomość
beat bardzo mi sie podbają zdjęcia Twojego fotografa naprawdę fajnie je robimusisz na spokojnie siąść i przemyśleć, czy bierzesz go i się trochę powkurzasz czy czas szukać kogoś innego, zwłaszcza, żę czasu na rezerwację coraz mniej... ja to mam za to odwrotny problem do Twojego, ja sobie upatrzylam kilku fotografów, ale ich ceny mało co nie wywołały u mnie stanu przedzawałowego
Ojj tak tak, ceny to potrafią powalic Ja to jeszcze żyłam cały czas myślą że to tylko 2.000 zł a okazało sie że 2400 będzie bo plener chcę innego dnia i tylko za takie coś się tyle dopłaca. Najgorsze że kompletnie nie mam pomysłu na plener a nie chcę jakiegoś takiego kwiatki, buzi buzi, przytulańce itp. Muszę coś oryginalnego wymyślic może coś w tym stylu http://sluzenko.com/blog/?p=1410 właśnie zastanawiam się też nad tym panem więcej jego zdjęc jest na samej górze strony w zakładce archiwum

Patrycja 28.06.2014

Stary 2011-03-16, 12:45   #3111
gregia
Zakorzenienie

Cytat:
My właśnie też nie wiemy jak to jeszcze zrobić. Bo np. moja przyjaciółka jest ze swoich chłopakiem już od 3 lat, wiec wypadałoby, zeby bawili sie razem itp, ale z drugiej strony chyba nie chciałabym żeby siedział z nami przy stole, bo nie jest on dla nas jakąś bardzo bliską osobą. Ale pewnie prędzej usadzimy świadków z osobami towazyszącymi razem z nami niz mam sprawić, żeby źle się bawili na naszym weselu
ja dotk4 będę sadzać przy stole razem z osobami towarzyszącymi. Mój tż wybrał sobie na świadka swojego kuzyna, którego dziewczynę widziałam 2 razy w życiu na oczy, jednak posadzę ją z nami przy stole, żeby się dziewczyna nie poczuła urażona. Ja jeszcze nie zdecydowałam sie na konkretną osobę. Cały czas myśle nad kuzynką lub moją przyjaciółką i nie wiem, któa wybrac cieżki wybór się szykuje, bo obydwie są dla mnie bliskie... wiem też, że siostra mojego tż, chyba oczekuje,że ją wybiorę, lecz ona sie na świadkową nie nadaje, bo wiem , że w niczym przy orgqanizacji nie pomoże ani nic.., a ja chcę mieć za świadkową osobę , na którą będę mogła liczyć.
Cytat:
Właśnie dzwoniłam do kościoła, żeby dowiedzieć się, kiedy rozpoczynają się następne nauki przedmałżeńskie. Ksiądz, młody i bardzo sympatyczny z tego co mogę stwierdzić po kilkuminutowej rozmowie, powiedział, że własnie kończy jeden kurs, a koljny zaczyna się w maju, tak wiec ... Od maja będziemy się edukować :P Tylko zastanawia mnie i może któraś z Was wie, jak za granicą załatwia się poradnie rodzinną ...
dotk4 powiedz jak będziecie uczęszczać na te nauki jak za granicą siedzicie? bo wiem ,że zazwyczaj są one co tydzień. Pytam sie z ciekawosci bo też będę już niedługo za granicą, a nauki trzeba odbębnić
gregia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 12:50   #3112
D0tk4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gregia Pokaż wiadomość
dotk4 powiedz jak będziecie uczęszczać na te nauki jak za granicą siedzicie? bo wiem ,że zazwyczaj są one co tydzień. Pytam sie z ciekawosci bo też będę już niedługo za granicą, a nauki trzeba odbębnić
Nauki będziemy robic za granicą Własnie o to chodzi, bo w Polsce sa one dosyć często, a za granicą, gdzie liczba katolików, szczególnie tych praktykujących, jest o wiele mniejsza, wiec i rzadziej organizują. Tylko raz na pare miesięcy. Mielismy zaczac w marcu, ale lecę w niedziele do Polski, wiec nie byłoby mnie na dwóch spotkaniach .. Tylko właśnie nie wiem jak z poradnią małżeńską ..

ps. a co do świadkowej, to nie sugerowałabym się tym, że siostra TZ 'czekuje', ze nia bedzie .. To ma byc dla Ciebie najbliższa osoba, wiec ktoś może i poczuje sie urazony, ale założe sie, ze to uczucie nie bedzie w nim tkwiło długo Wiem to po swoich dwóch przyjaciółkach. Musiałabym wybrać jedną. Ta druga nie miała z tym większego problemu

Edytowane przez D0tk4
Czas edycji: 2011-03-16 o 12:51
Stary 2011-03-16, 12:50   #3113
Chatka
Wtajemniczenie

Dzień dobry

Wszystkim Kobietkom, którym zdrowie szwankuje życzę zdrowia! Boję się, że i mnie coś łapie, bo od rana chodzę jakaś taka... No, ale zaaz się nafaszeruję wit. C i będzie dobrze

A tak w ogóle to muszę Wam powiedzieć, że wiosna przyszła... Wiem, że może jeszcze nie widać tego tak bardzo, ale od wczoraj mnie tak swędzą oczy alergicznie, że to musi już być wiosna

Cytat:
Napisane przez beat@ Pokaż wiadomość
melod_y wtedy co do niego pojechaliśmy mieliśmy już podpisac umowę, ja byłam zdecydowana na 300%, tylko że ta drukarka. Ogólnie to on mówi że raczej umów nie podpisuje no ale my z tych co wolą miec toczarne na białym napisane, więc powiedział OK nie ma problemu. Za pierwszym razem jak dzwoniłam do niego prawie tydzień to jak się już dodzwoniła to powiedział że był na szkoleniu i zapomniał swojego telefonu z tego szkolenia zabrac i kolega dopiero mu go przywiózł.
Tylko obecnie strasznie mnie to wkurza. Rozumiem to że ma inną pracę no ale żeby od soboty miał wyłączony swój prywatny telefon to tego już nie rozumiem. Mam jeszcze numer służbowy no i się zastanawiam czy dzwonic.

Robił on zdjęcia na ślubie u koleżanki w 2007 roku no ale to też jej jakiś znajomy. Rozmawiałam z nią i ostrzegała mnie że dośc ciężko jest się do niego dodzwonic. Około roku temu robił zdjęcia kuzynowi tej mojej koleżanki no i sytuacja ta sama - ciężko się z nim skontaktowac.
Niewiem, może wreszcie będzie miec włączony telefon i umówimy się na podpisanie umowy, jednak zaczynam się naprawdę obawiac o dzień samego ślubu żeby nie okazało się że ma robic zdjęcia z przygotowań a jego nie będzie

Aaaa wtedy jak z nim rozmawialiśmy na tym spotkaniu to powiedział że ogólnie zdjęc jest około 500 szt. ale on najczęściej zawsze zrobi więcej 800-1000 szt i zawsze młodym oddaje wszystkie zdjęcia (w tej samej cenie). Nie potrafi się powstrzymac no i cyka i cyka. Pwiedział ze przez to ma o wiele więcej pracy bo musi obrobic wszystkie foty bo przecież nie odda młodym 500 sz obrobionych a resztę nie. A mi się to podoba bo ja uwielbiam zdjęcia oglądac a jeszcze bardziej robic więc mi to jak najbardziej by pasowało.
Hm, trudna sprawa, bo generalnie zdjęcia są naprawdę bardzo ładne, świetne wyczucie chwili i w ogóle... I aż szkoda by było. Ale z drugiej strony jak są takie problemy z kontaktem, to ja bym chyba się nie zdecydowała. No nie wiem, trudna sprawa. Jeśli masz nr służbowy, to pewnie, że się nie wahaj, tylko dzwoń. I powiedz w tej rozmowie, że albo od tej pory kontakt z nim będzie płynny, albo rezygnujecie z Jego usług. Może to jakoś zmobilizuje do ogarnięcia się.

Cytat:
Napisane przez malinkowo88 Pokaż wiadomość
Krawcowa jest sprawdzona, szyłam suknie na druzbowanie. Przyszłam do niej ze zdjęciem i powiedziałąm, że taką chcę. Bez marudzenia zapytała o wszystkie szczegóły i byłam szczerze zaskoczona efektem - byłą indentyko jak na zdjęciu. Byłam bardzo zadowolona, bo koszt nie był za wysoki i w ogóle efekt bombowy. Pani jest z Wólki Sulejowskiej mała wioska pod Warszawa, ona i jej mama mają mały salonik. Widziała kilka gotowych sukni z "pod jej ręki" i były piękne.
Oo, no proszę, to ja bardzo ładnie prosiłabym o konkretny namiar Do tej pory szukałam głównie krawcowych w okolicach Lublina, ale koło Warszawy byłoby mi bliżej i łatwiej, poza tym od razu można by za jednym zamachem załatwić u niej sukienki Druhen

Też tak mam ze zdjęciami, że muszą być naprawdę dobre, bo sama uwielbiam cykać (tylko że nie dobrymi aparatami, jestem raczej kieszonkowym łapaczem chwili) i dla mnie te chwile muszą być najlepiej uchwycone, bo sama tego nie zrobię (chociaż i tak zamierzam przemycić swoją małą małpkę i cykać na weselu )

Cytat:
Napisane przez baskaeta Pokaż wiadomość
Chatko zniechęcać a być nieuprzejmym to dwie różne rzeczy - tu była kumulacja he he. Nie wiem czy by taka forma przekazu Ci pasowała no chyba że lubisz besztanie, lubisz gdy ktoś Cie obraża itd... Ja tego nie lubię i uwazam że to jest brak wychowania.
Nie no, dla mnie sytuacja, którą wcześniej opisałaś jest kompletnie nie do przyjęcia. Moja wypowiedź odniosła się tylko do tej kwestii ze zniechęcaniem, tak słyszałam, że tak robią i podoba mi się że tak powiem sama idea tego - żeby młodzi nie pakowali się w coś, czego nie są pewni, bo po co się potem męczyć. Natomiast ogólnie sama forma nauk i poradni i w ogóle tego całego przedstawienia mi się zupełnie nie podoba i gdyby ktoś zachował się wobec nas tak, jak wobec Was się zachowali w tej poradni, to bym wyszła, a na odchodnym powiedziała: wezwanie za obrazę i publiczne poniżanie zostanie doręczone pocztą

Cytat:
U mnie też starostów nie będzie, świadkowie więc pełnią rolę dobrych duchów imprezy. A w moim wypadku także moje kochane Druhny

Ja nie traktuję swoich Druhen jako jakiegoś zwyczaju, tradycji czy czegoś tam jeszcze (tym bardziej amerykańskiego) - po prostu wszystkie moje przyjaciółki chciały być świadkową, a będąc Druhnami poniekąd wszystkie nimi zostaną. Są mi bardzo bliskie, stanowimy paczkę i każda z Nich na swoim ślubie też będzie chciała swoje druhny, czyli nas. I nawet każda z nas już dawno wybrała kolory dla swoich druhen i żadna z nas nie widzi w tym nic dziwnego
Moje będą w kolorach zielonym i niebieskim, taka też będzie kolorystyka wesela. Te, które będą w niebieskich sukienkach dostaną po jednej zielonej róży, a te, co w zielonych po jednej niebieskiej. Ja będę miała bukiet z zielonych i niebieskich Planuję kupić Im materiał, a każda wg swojego upodobania uszyje sobie sukienkę wg swojego uznania. Nie uznaję jednakowych sukienek, bo każda ma przecież inny gust, styl i figurę. Poniżej wklejam fotki kolorów, jakie sobie wymarzyłam

Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość
nom ja też bym chciała ale są też takie lilie wodne ze świeczkami też chyba chińskie a że u mnie na skwerku koło sali jest oczko wodne to miała bym gdzie je umieścić
A o czymś takim nigdy nie słyszałam, możesz powiedzieć o tym coś więcej? U nas na terenie sali też jest oczko wodne, fajnie by wyglądały na nim takie pływające świecące w ciemności "lilie"

O, właśnie znalazłam, jak łatwo można coś takiego zrobić I tanio, bo co to jest kupić paczkę długich świeczek Ciekawe, czy właścicielka sali się zgodzi, ale w sumie potem mogę to posprzątać przecież, a wodę i tak przecież się wymienia co jakiś czas w takich oczkach.
http://www.✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂/zobacz/jak-zrobic-swieczke-plywajaca-po-wodzie

Cytat:
A moja babcia miała wyciągnięte kolczyki przez 20 lat (!!) i po 20 latach znowu zapragnęła nosić kolczyki i bez problemu włożyła- nic jej nie zarosło
Wow! Pierwszy raz słyszę o czymś takim!
Ja chyba miesiąc nie nosiłam wtedy kolczyków i po prostu zarosły... Teraz już dawno nie ma po nich śladu.
Jak myślicie, warto przekłuć uszy tylko po to, żeby mieć je na ślubie? Żadnej innej rzeczy tylko w tym celu nigdy bym nie zrobiła, ale w sumie takie uszy to w każdej chwili można odpiąć kolczyki i znów sobie zarosną... A efekt sukni z kolczykami byłby chyba dużo lepszy. Jest jeszcze opcja klipsów, ale bardzo ich nie lubię, bo bolą mnie od nich uszy.

Cytat:
Napisane przez Madziuniusia Pokaż wiadomość
uwaga uwaga dodaję foto sukni

sory, tylko takie mam:P
Suknia bardzo ładna Klasyczna, elegancka, nieprzesadzona, niby zwyczajna, ale ma w sobie coś Także jeśli Ci się podoba, będzie pasować, to pewnie, że bierz
Ty w niej na pewno będziesz wyglądać zupełnie inaczej niż ta PMka, nadasz jej swój charakter, a jak byś chciała, to zawsze możesz też coś w niej przerobić - takie przeróbki na pewno kosztowały by niewiele.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 80ed4d8e00203c9c4870d7cb.jpg (11,7 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Model_in_green_dress_2.jpg (50,9 KB, 17 załadowań)

"Starych szanuj, młodych ucz, mądrych słuchaj, a głupich znoś cierpliwie."

Chatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-03-16, 12:57   #3114
aleksandrettaa
Zakorzenienie

beat@ bardzo ładna ta sukienka. Asos?

U nas starostów nie ma. Są tylko świadkowie zwani starszymi. Dawniej było tak, że ojciec albo chrzestny roznosili wódkę. Z opowieści wiem, swego czasu to nawet obsługi nie było tylko ciotki i kuzynki nosiły talerze, zmywały. Rodzina panny młodej w kuchni siedziała. Całe szczęście dziś mamy kelnerów i to oni zajmą się wódką i talerzami.

Co do zmiany sukni po północy to ja tak jak pisałam chcę mieć wygodną kieckę, skromną, prostą więc nie ma sensu zmieniać jej. Poprawin nie planujemy zatem problem w co się ubrać dzień później odpada.

Stary 2011-03-16, 12:59   #3115
D0tk4
Zadomowienie

Chatka mogłabyś jeszcze raz wkleić adres do tych lilii, bo nie działa, a że i u nad jest oczko wodne, to może moglibyśmy i my coś takiego zrobić

Co do sukienek, które pokazałaś, to bardzo podoba mi się ten niebieski kolor. Bardziej intensywny niż ten zielony. Fajny, jestem na tak Jednak jesli o moją swiadkowa i 2 druhny chodzi to ja jednak wolałabym żeby miały na sobie sukienki w kolorze fuksji .. Cos takiego jak w załączniku, albo troszke jasniejszy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fuksja_h_1.jpg (41,9 KB, 18 załadowań)
Stary 2011-03-16, 13:07   #3116
ewika19
Zadomowienie

Cytat:
ewika19 - niestety nie wszystkim można pogratulować gustu, klasy i wyczucia .. Tylko ja mam w zwiazku z tym jedno pytanie .. Gdzie była jej mama, przyjaciółka, siostra, swiadkowa, KTOKOLWIEK, kto by powiedział, ze moze powinna przemyslec swoj ubior ...
Ja właśnie nie wiem jak jej pozwolili na taką sukienkę (rodzice robili jej całe wesele, ona studiowała dziennie, więc tym bardziej mogli jej powiedzieć, że nie pozwolą jej na taką sukienkę). Cała moja rodzina jak ją zobaczyła to zrobiła ogromne oczy, bo przecież nie wypada z takim brzuchem tak się ubierać na własne wesele. Zazwyczaj dziewczyny w ciąży starają się ubrać jakąś luźną suknię, żeby tak tej ciąży nie było widać... To był największy niewypał jaki zauważyłam na weselu do tej pory.

Cytat:
Napisane przez Chatka Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Wow! Pierwszy raz słyszę o czymś takim!
Ja chyba miesiąc nie nosiłam wtedy kolczyków i po prostu zarosły... Teraz już dawno nie ma po nich śladu.
Jak myślicie, warto przekłuć uszy tylko po to, żeby mieć je na ślubie? Żadnej innej rzeczy tylko w tym celu nigdy bym nie zrobiła, ale w sumie takie uszy to w każdej chwili można odpiąć kolczyki i znów sobie zarosną... A efekt sukni z kolczykami byłby chyba dużo lepszy. Jest jeszcze opcja klipsów, ale bardzo ich nie lubię, bo bolą mnie od nich uszy.
Ja uważam, że warto zrobić sobie dziurki w uszach bo to ładnie wygląda. No chyba, że będziesz miała fryzurę która zakrywa uszy to wtedy w sumie nie widzę sensu się po raz kolejny "dziurawić" .
Stary 2011-03-16, 13:11   #3117
Madziuniusia
Zakorzenienie

wrzucam jeszcze jedno zdjecie z sukienką:p
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 8f1b7aa204.jpg (35,4 KB, 49 załadowań)
Stary 2011-03-16, 13:22   #3118
beat@
Zakorzenienie

Cytat:
beat@ bardzo ładna ta sukienka. Asos?

U nas starostów nie ma. Są tylko świadkowie zwani starszymi. Dawniej było tak, że ojciec albo chrzestny roznosili wódkę. Z opowieści wiem, swego czasu to nawet obsługi nie było tylko ciotki i kuzynki nosiły talerze, zmywały. Rodzina panny młodej w kuchni siedziała. Całe szczęście dziś mamy kelnerów i to oni zajmą się wódką i talerzami.

Co do zmiany sukni po północy to ja tak jak pisałam chcę mieć wygodną kieckę, skromną, prostą więc nie ma sensu zmieniać jej. Poprawin nie planujemy zatem problem w co się ubrać dzień później odpada.
Tak, asos

Także chcę miec wygodną sukienkę. Niekoniecznie skormną i prostą. Najważniejsza ma byc wygoda. Będę pewnie mierzyc dużo różnych sukienek, napewno będę mi się niesamowicie podobac ale większośc pewnie odrzucę bo będą niewygodne a w dniu ślubu chcę się czuc swobodnie.

Patrycja 28.06.2014

Stary 2011-03-16, 13:23   #3119
aleksandrettaa
Zakorzenienie

Madiuniusia wg mnie ta suknia nie jest zbyt skromną. Bardzo ładna. Przymierz i jak będzie dobra to bierz.

Stary 2011-03-16, 13:23   #3120
ibyza
Wtajemniczenie

jagodzia ta pierwsza sukienka jest prześliczna bardzo mi sie podoba

malinkowo to świetną krawcową dorwałaś, a mam pytanko do lubelskich PM, czy znacie gdzieś w Lublinie lub okolicach taką krawcową???

Chatka te kolorki będą się super komponowały ze sobą są takie żywe uwielbiam żywe kolory
ibyza jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości