|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Cytat:
jednak domyslam sie, ze wybierasz na swiadka kogos bliskiego, kogo nie uraziłoba sugestia (podkreslam - sugestia! nie nakaz) odnośnie koloru. Poza tym, 'dzieczyna, ktora bedzie siedziała za Toba i pospisze papiery i na tym jejj rola sie konczy', to troszke dziwne podejscie do swiadkowej.. Zarowna ja, jak i moja przyjaciółka, ktora bedzie moim swiadkiem bardzo przejmujemy sie jej rola i nie traktujemy tego jedynie, jak 'podpisanie papierow'.
|
|
|
|
|
#3092 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Madzionella mogę się Ciebie coś poradzić w kwestii prawniczej?
|
#3093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3094 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też od świadkowej oczekuję tylko podpisania papierów. Wybiorę zapewne moją młodszą siostrę i wiem, że jak będę cos chciała to młoda zrobi. Tylko ja nawet nie wiem czego więcej miałabym oczekiwać, no pomocy przy odbieraniu prezentów pod kościołem a potem to niech się bawi na weselu i tyle.
|
|
|
|
#3095 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam to samo podejście - choć świadkową będzie moja dobra kumpela
|
|
#3096 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pomagaja jeszcze przed slubem. W organizacji, zakupie sukni, kwiatów itp .. Pomagaja w przygotowaniach w dniu slubu, podpisuja papiery w kosciele, ogarniaja prezenty, pomagaja w organizacji zabaw na weselu, a swiadkowa pomaga z toaleta, poprawieniem makijazu itp .. Ale co region, to obyczaj jak widze
|
|
|
|
|
#3097 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo ma własnie takie "obowiązki".
|
|
#3098 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie jest tak że świadkowa pomaga mi w organizacji całego dnia, w wyborze sukni i doborze dodatków itp. Przynajmniej ja tego oczekuję. Mam jeszcze jedną koleżankę która będzie mi pomagała np: rano pojedize na sale i sprawdzi czy wszystko jest ok, będzie jedną z pann prowadzących pana młodego do mnie, ma dopilnować sypania płatków róż przed kościołem, dopilnować odpowiedniego usadzenia przy stole młodych. A starosta u mnie w rodzinie to funkcja osoby która zajmuje się alkoholami i takimi tam. Świadkowa nie jest dla mnie tylko osobą która podpisuje umowę. Bo wtedy mogła bym wziąć kogokolwiek. I świadków nie zapraszamy z osobami towarzyszącymi bo mają sie oni bawić razem, Ani moja świadkowa ani świadek TŻ nie są teraz w związkach więc nie ma z tym problemu.
|
#3099 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Cytat:
Ja ogólnie uważam, że ten wątek to fajna sprawa bo można się dowiedzieć jak wyglądają śluby w całej Polsce, a nie tylko w tym swoim okręgu (ja mam całą rodzinę praktycznie w promieniu 20km- TŻ tak samo...)
|
|
|
#3100 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#3101 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3102 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=D0tk4;25754600]My właśnie też nie wiemy jak to jeszcze zrobić. Bo np. moja przyjaciółka jest ze swoich chłopakiem już od 3 lat, wiec wypadałoby, zeby bawili sie razem itp, ale z drugiej strony chyba nie chciałabym żeby siedział z nami przy stole, bo nie jest on dla nas jakąś bardzo bliską osobą. Ale pewnie prędzej usadzimy świadków z osobami towazyszącymi razem z nami niz mam sprawić, żeby źle się bawili na naszym weselu
[/QUOTEPrawda? po co komu robic przykrość
|
#3103 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie świadkowa to od razu starościna jakoś tak jest daletgo o tym mówię. U mnie też ma mi we wszystkim pomagać przygotowania wesel ślub. ja jej nie narzucam koloru my razem podejmujemy decyzję mamy podobny gust
te same mózgi ;p dlatego zapytałam. A poza tym byłam na ślubie gdzie świadkowa pełniła tą samą funkcję miała szarą obcisłą bluzkę bez ramiączek i czarną spudnicę przed kolana taką jak do baletu!!!!! to była porażka jak dla mnie ;/
|
#3104 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas też świadkowie pełnią rolę starostów. Tylko, że my jeszcze nikogo nie wybraliśmy do tej roli
Będziemy się musieli zdecydować jakoś w wakacje, żeby dać im rok wcześniej znać. Pewnie ostatecznie wybierzemy którąś parę znajomych, bo nasze starsze rodzeństwo jest nieśmiałe i nie byli zachwyceni tym pomysłem, a chciałabym, żeby zarówno siostra TŻ jak i mój brat czuli się przez całą uroczystość swobodnie Zresztą u nas świadkowie też niewiele będą mieć do roboty - raczej tylko formalności w kościele, pomoc podczas składania życzeń i ewentualnie w toalecie oraz zbieranie do koszyczka na oczepinach. I tyle. Mamy zamówionego wodzireja, więc to on będzie nakręcał zabawę i świadkowie będą odciążeni z tych obowiązków. Nie mam też zamiaru sugerować świadkowej koloru sukni. Będzie kolor przewodni na weselu, w dodatkach itp., ale ona niech się ubierze jak chce, ważniejsze jest dla mnie żeby ze starszym pasowali ubiorami.Madziuniusia, orientujesz się czy to nie jest przypadkiem suknia z kolekcji Oreasposa? Wygląda znajomo, widziałam wiele sukni tego modelu na aukcjach, jak widać wiele dziewczyn się na nią decyduje. To już zależy od Ciebie jaki chcesz mieć image, ale skromniejsza suknia zawsze daje pole do popisu dla dodatków. Gorzej jak by cała była super zdobiona - wtedy pewnie wybór biżuterii byłby o wiele trudniejszy. Ja sukni na pewno nie będę zmieniać po północy, mam zamiar balować w niej do rana I podobnie jak sporo dziewczyn - dopiero na poprawiny wkładam drugą.Tatuaże - nigdy mnie nie pociągały, właśnie ze względu na konieczność wbijania igieł w ciało, i to na własne życzenie... brrrr.. no way! A co do kolczyków to mam 5 dziurek w uszach tak od 13. roku życia, ale teraz przeważnie noszę kolczyki tylko w dwóch, a jeszcze częściej wcale. W każdym razie nie zarastają. U nas postęp w kwestii przeprowadzki - w sobotę spotykamy się z panem, który być może zajmie się większością prac wykończeniowych w domu
|
#3105 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie dzwoniłam do kościoła, żeby dowiedzieć się, kiedy rozpoczynają się następne nauki przedmałżeńskie. Ksiądz, młody i bardzo sympatyczny z tego co mogę stwierdzić po kilkuminutowej rozmowie, powiedział, że własnie kończy jeden kurs, a koljny zaczyna się w maju, tak wiec ... Od maja będziemy się edukować :P Tylko zastanawia mnie i może któraś z Was wie, jak za granicą załatwia się poradnie rodzinną ...
|
|
|
|
#3106 |
|
Zadomowienie
|
Ja widziałam Panią Młodą (moją kuzynkę!) która na poprawiny ubrała szarą sukienkę, bez ramiączek, długość mini, super obcisłą. A na dodatek była w 5 miesiącu ciąży
|
|
#3107 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wampiry mi na nerwy działają pamiętam jak były rozmowy w toku o kolesiach co sobie ubzdurali, że są wampirami musiałybyście wiedzieć moją minę w trakcie tego programu jeden świr lepszy od drugiego![]() Cytat:
Madzia dla mnie ta sukienka ejst za skromna, ale to Tobie ma sie podobać nie nam Cytat:
Cytat:
|
|
#3108 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie świadkowac będzie pewnie siostra chyba że nie będzie chciała to koleżanka. Akurat siostrze daję wolny wybór świadek bądź kiedyś w przyszłości chrzestna albo jedno i drugie
Tak czy inaczej nie narzucam jaką ma miec sukienkę, choc napewno swoje zdanie wyrażę. Grunt aby nie była to biała kiecka. Jeśli będzie świadkowac moja siostra to powiedziała że nałoży pewnie sukienkę którą miała na weselu brata jej TŻ-ta. Zdjęcie poniżej.Co do obowiązków świadkowej to jak najbardziej liczę na nią we wszystkim poza roznoszeniem wódki na sali (od tego u nas są rodzice). Oczywiście moja sis uważa że jej rola kończy się na podpisaniu jedynie papierów.... dlatego też w rezerwie jest jeszcze koleżanka bo wiem że z siostrą kłótnia na sali jest możliwa nawet |
|
|
|
#3109 |
|
Zadomowienie
|
ewika19 - niestety nie wszystkim można pogratulować gustu, klasy i wyczucia .. Tylko ja mam w zwiazku z tym jedno pytanie .. Gdzie była jej mama, przyjaciółka, siostra, swiadkowa, KTOKOLWIEK, kto by powiedział, ze moze powinna przemyslec swoj ubior ..
gregia - haha, w Rozmowach w Toku bardzo czesto pojawiaja sie tacy goście, że ciężko cokolwiek powiedzieć :P A co do facetów, którym wydaje sie, ze sa wampirami .. W tym zalewie wlasnie wapirów czy to w Zmierzchu, True Blood i czegos tam jeszcze nie dziwie sie, ze zeby zaprosic dziewczyne na randke musza upodobnic sie do Edwarda :P |
|
|
|
#3110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to jeszcze żyłam cały czas myślą że to tylko 2.000 zł a okazało sie że 2400 będzie bo plener chcę innego dnia i tylko za takie coś się tyle dopłaca. Najgorsze że kompletnie nie mam pomysłu na plener a nie chcę jakiegoś takiego kwiatki, buzi buzi, przytulańce itp. Muszę coś oryginalnego wymyślic może coś w tym stylu http://sluzenko.com/blog/?p=1410 właśnie zastanawiam się też nad tym panem więcej jego zdjęc jest na samej górze strony w zakładce archiwum
|
|
|
|
|
#3111 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
cieżki wybór się szykuje, bo obydwie są dla mnie bliskie... wiem też, że siostra mojego tż, chyba oczekuje,że ją wybiorę, lecz ona sie na świadkową nie nadaje, bo wiem , że w niczym przy orgqanizacji nie pomoże ani nic.., a ja chcę mieć za świadkową osobę , na którą będę mogła liczyć. Cytat:
|
|
#3112 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Własnie o to chodzi, bo w Polsce sa one dosyć często, a za granicą, gdzie liczba katolików, szczególnie tych praktykujących, jest o wiele mniejsza, wiec i rzadziej organizują. Tylko raz na pare miesięcy. Mielismy zaczac w marcu, ale lecę w niedziele do Polski, wiec nie byłoby mnie na dwóch spotkaniach .. Tylko właśnie nie wiem jak z poradnią małżeńską ..ps. a co do świadkowej, to nie sugerowałabym się tym, że siostra TZ 'czekuje', ze nia bedzie .. To ma byc dla Ciebie najbliższa osoba, wiec ktoś może i poczuje sie urazony, ale założe sie, ze to uczucie nie bedzie w nim tkwiło długo Wiem to po swoich dwóch przyjaciółkach. Musiałabym wybrać jedną. Ta druga nie miała z tym większego problemu
Edytowane przez D0tk4 Czas edycji: 2011-03-16 o 12:51 |
|
|
|
|
#3113 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Wszystkim Kobietkom, którym zdrowie szwankuje życzę zdrowia! ![]() A tak w ogóle to muszę Wam powiedzieć, że wiosna przyszła... Wiem, że może jeszcze nie widać tego tak bardzo, ale od wczoraj mnie tak swędzą oczy alergicznie, że to musi już być wiosna ![]() Cytat:
Cytat:
Do tej pory szukałam głównie krawcowych w okolicach Lublina, ale koło Warszawy byłoby mi bliżej i łatwiej, poza tym od razu można by za jednym zamachem załatwić u niej sukienki Druhen ![]() Też tak mam ze zdjęciami, że muszą być naprawdę dobre, bo sama uwielbiam cykać (tylko że nie dobrymi aparatami, jestem raczej kieszonkowym łapaczem chwili) i dla mnie te chwile muszą być najlepiej uchwycone, bo sama tego nie zrobię (chociaż i tak zamierzam przemycić swoją małą małpkę i cykać na weselu )Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja nie traktuję swoich Druhen jako jakiegoś zwyczaju, tradycji czy czegoś tam jeszcze (tym bardziej amerykańskiego) - po prostu wszystkie moje przyjaciółki chciały być świadkową, a będąc Druhnami poniekąd wszystkie nimi zostaną. Są mi bardzo bliskie, stanowimy paczkę i każda z Nich na swoim ślubie też będzie chciała swoje druhny, czyli nas. I nawet każda z nas już dawno wybrała kolory dla swoich druhen i żadna z nas nie widzi w tym nic dziwnego ![]() Moje będą w kolorach zielonym i niebieskim, taka też będzie kolorystyka wesela. Te, które będą w niebieskich sukienkach dostaną po jednej zielonej róży, a te, co w zielonych po jednej niebieskiej. Ja będę miała bukiet z zielonych i niebieskich Planuję kupić Im materiał, a każda wg swojego upodobania uszyje sobie sukienkę wg swojego uznania. Nie uznaję jednakowych sukienek, bo każda ma przecież inny gust, styl i figurę. Poniżej wklejam fotki kolorów, jakie sobie wymarzyłam ![]() Cytat:
![]() O, właśnie znalazłam, jak łatwo można coś takiego zrobić I tanio, bo co to jest kupić paczkę długich świeczek Ciekawe, czy właścicielka sali się zgodzi, ale w sumie potem mogę to posprzątać przecież, a wodę i tak przecież się wymienia co jakiś czas w takich oczkach.http://www.✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂✂/zobacz/jak-zrobic-swieczke-plywajaca-po-wodzie Cytat:
Ja chyba miesiąc nie nosiłam wtedy kolczyków i po prostu zarosły... Teraz już dawno nie ma po nich śladu. Jak myślicie, warto przekłuć uszy tylko po to, żeby mieć je na ślubie? Żadnej innej rzeczy tylko w tym celu nigdy bym nie zrobiła, ale w sumie takie uszy to w każdej chwili można odpiąć kolczyki i znów sobie zarosną... A efekt sukni z kolczykami byłby chyba dużo lepszy. Jest jeszcze opcja klipsów, ale bardzo ich nie lubię, bo bolą mnie od nich uszy. Suknia bardzo ładna Klasyczna, elegancka, nieprzesadzona, niby zwyczajna, ale ma w sobie coś Także jeśli Ci się podoba, będzie pasować, to pewnie, że bierz Ty w niej na pewno będziesz wyglądać zupełnie inaczej niż ta PMka, nadasz jej swój charakter, a jak byś chciała, to zawsze możesz też coś w niej przerobić - takie przeróbki na pewno kosztowały by niewiele.
|
|
#3114 |
|
Zakorzenienie
|
beat@ bardzo ładna ta sukienka. Asos?
U nas starostów nie ma. Są tylko świadkowie zwani starszymi. Dawniej było tak, że ojciec albo chrzestny roznosili wódkę. Z opowieści wiem, swego czasu to nawet obsługi nie było tylko ciotki i kuzynki nosiły talerze, zmywały. Rodzina panny młodej w kuchni siedziała. Całe szczęście dziś mamy kelnerów i to oni zajmą się wódką i talerzami. Co do zmiany sukni po północy to ja tak jak pisałam chcę mieć wygodną kieckę, skromną, prostą więc nie ma sensu zmieniać jej. Poprawin nie planujemy zatem problem w co się ubrać dzień później odpada. |
|
|
|
#3115 |
|
Zadomowienie
|
Chatka mogłabyś jeszcze raz wkleić adres do tych lilii, bo nie działa, a że i u nad jest oczko wodne, to może moglibyśmy i my coś takiego zrobić
![]() Co do sukienek, które pokazałaś, to bardzo podoba mi się ten niebieski kolor. Bardziej intensywny niż ten zielony. Fajny, jestem na tak Jednak jesli o moją swiadkowa i 2 druhny chodzi to ja jednak wolałabym żeby miały na sobie sukienki w kolorze fuksji .. Cos takiego jak w załączniku, albo troszke jasniejszy
|
|
|
|
#3116 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
.
|
|
|
#3117 |
|
Zakorzenienie
|
wrzucam jeszcze jedno zdjecie z sukienką:p
|
#3118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Także chcę miec wygodną sukienkę. Niekoniecznie skormną i prostą. Najważniejsza ma byc wygoda. Będę pewnie mierzyc dużo różnych sukienek, napewno będę mi się niesamowicie podobac ale większośc pewnie odrzucę bo będą niewygodne a w dniu ślubu chcę się czuc swobodnie. |
|
|
|
|
#3119 |
|
Zakorzenienie
|
Madiuniusia wg mnie ta suknia nie jest zbyt skromną. Bardzo ładna. Przymierz i jak będzie dobra to bierz.
|
|
|
|
#3120 |
|
Wtajemniczenie
|
jagodzia ta pierwsza sukienka jest prześliczna
bardzo mi sie podobamalinkowo to świetną krawcową dorwałaś, a mam pytanko do lubelskich PM, czy znacie gdzieś w Lublinie lub okolicach taką krawcową??? Chatka te kolorki będą się super komponowały ze sobą są takie żywe uwielbiam żywe kolory
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:07.

jednak domyslam sie, ze wybierasz na swiadka kogos bliskiego, kogo nie uraziłoba sugestia (podkreslam - sugestia! nie nakaz) odnośnie koloru. Poza tym, 'dzieczyna, ktora bedzie siedziała za Toba i pospisze papiery i na tym jejj rola sie konczy', to troszke dziwne podejscie do swiadkowej.. Zarowna ja, jak i moja przyjaciółka, ktora bedzie moim swiadkiem bardzo przejmujemy sie jej rola i nie traktujemy tego jedynie, jak 'podpisanie papierow'.

18.08.2010 - zaręczyny
Będziemy się musieli zdecydować jakoś w wakacje, żeby dać im rok wcześniej znać. Pewnie ostatecznie wybierzemy którąś parę znajomych, bo nasze starsze rodzeństwo jest nieśmiałe i nie byli zachwyceni tym pomysłem, a chciałabym, żeby zarówno siostra TŻ jak i mój brat czuli się przez całą uroczystość swobodnie
I podobnie jak sporo dziewczyn - dopiero na poprawiny wkładam drugą.
pamiętam jak były rozmowy w toku o kolesiach co sobie ubzdurali, że są wampirami musiałybyście wiedzieć moją minę w trakcie tego programu

Ja to jeszcze żyłam cały czas myślą że to tylko 2.000 zł a okazało sie że 2400 będzie bo plener chcę innego dnia i tylko za takie coś się tyle dopłaca. Najgorsze że kompletnie nie mam pomysłu na plener a nie chcę jakiegoś takiego kwiatki, buzi buzi, przytulańce itp. Muszę coś oryginalnego wymyślic