Czapka na szydełku:) - Strona 71 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-22, 18:37   #2101
Madzialin
Raczkowanie

Dot.: Czapka Na Szydełku:)

Cytat:
Napisane przez damurek Pokaż wiadomość
Agnessc moja czapka pasuje na 2-wu latkę. Włóczka 100g- 330m, szydełko bez nr. średnio grube, początkowych sł. tutaj 16. Spróbuj na 14 sł. i weź ciut cieńsze szydełko. Kształt czapki nie powinien się zmienić. Schemat dla 2 czy 16 latki jest ten sam.Tym wzorem robiłam też dla dorosłej pani. Metodą prób i błędow.A - ważne zmierzyć obwód głowy i zrobić próbkę wtedy łatwiej.Pozdrawiam i życzę powodzenia.
zmierzyc obwod glowy i zrobic probke??nie bardzo rozumie...
Madzialin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 19:00   #2102
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialin Pokaż wiadomość
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1705
Madzialin, jeżeli szydełko masz w rękach dopiero od paru dni to najlepiej będzie jak przeczytasz cały wątek ,,Szydełko podstawy,, ...... mnie się wydaje, że zanim zabierzesz się za jakąkolwiek robótkę powinnaś zapoznać się z podstawami szydełkowania.

Jako, że ,,na mnie nie można liczyć, no i w piórka obrosłam,, nie zadawajcie mi pytań dotyczących podstaw szydełkowania ..... zresztą, mnie już na ,,Drutach, igle i szydełku,, nie ma .... a jak wpadnę to tylko dla przyjemności

Edytowane przez damurek
Czas edycji: 2011-03-22 o 19:54
damurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 20:08   #2103
ewa221074
Raczkowanie

Dot.: Czapka na szydełku:)

i moje czapeczki w koncu wykończone- białe robione z tego samego wzoru, ale wyszły moje umiejętności i czapeczki są zupełnie inne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN2115.jpg (37,2 KB, 31 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN2114.jpg (36,9 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN2119.jpg (40,3 KB, 25 załadowań)
ewa221074 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 20:57   #2104
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialin Pokaż wiadomość
Madzialnina zmierz obwód główki dla której chcesz zrobić czapkę.
Potem weź włóczkę tą którą chcesz robić i szydełko którym będziesz robić.
Zacznij robić próbkę czyli 10 lub 20 oczek łańcuszka i przerób 10 rządków .Zmierz tak zrobioną próbkę i mając wymiar próbki będziesz mogła policzyć ile oczek potrzeba zrobić żeby uzyskać obwód główki ,i robisz czapkę ,potem wiadomo ze z czasem musisz ,,,gubić'' oczka czy półsłupki czy to tam robisz jak będziesz robić żeby zmieszać obwód czapki.
W zasadzie na szydełku najlepiej czapkę robić od góry-denka ,łatwiej się robi ,można przymierzać sobie i jak co korygować,co innego na drutach tutaj lepiej od dołu zaczynać .
A swoją drogą jeśli zaczynasz dopiero przygodę z szydełkiem to warto poczytać sobie choćby ten wątek przejżyć ,linki też poczytać. o choćby tutaj
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?threadid=320042
Powodzenia .
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-22, 21:09   #2105
anka43
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewa221074 Pokaż wiadomość
i moje czapeczki w koncu wykończone- białe robione z tego samego wzoru, ale wyszły moje umiejętności i czapeczki są zupełnie inne
Śliczniutkie czapeczki modelka jeszcze śliczniejsza
Stary 2011-03-22, 22:16   #2106
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

Cytat:
i ja wyrażę swoją opinię, owszem szukać trzeba, ale jeżeli dziewczyna marnie szydełkuje to na prawdę trudno znaleźć jej to co chce, bo musi mieć dokładny schemacik. Ja też pisałam prośbę o wzorki i to nie z lenistwa, bo jak zaczęłam szukać wzorów wielkanocnych to zakochałam się w tych pięknych czapulkach. Szukałam schematów, nie patrząc na różne linki w waszych odpowiedziach i dlatego niewiele udawało mi się znaleźć, po poście chyba Glinki, ze coś tam jest w poście nr ... wróciłam do początku i zaczęłam oprócz szukania CZYTAĆ i to właśnie tego brakowało
Dzięki ewa za wsparcie. Widać mało jest tu osób, którzy rozumieją początkujących. Widać same geniusze tu są. Przejrzałam całe forum. Owszem znalazłam niektóre wzory, ale akurat te które chciałam zrobić to były tylko zdjęcia.
agika76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 00:01   #2107
kasiuleczka25
Rozeznanie

pochwale sie moja druga czapeczká, ha ha robiona wedlug trzech filmików z You Tuba czyli po troszke z kazdej czapeczki. jeszcze sie nie nauczylam odczytywac tych wzorów jakos nie moge sie doszukac co oznaczaja dokladnie kropeczki kreseczki na wzorach czy to slupki czy polslupki jak oznacza sie zgubienie oczka itd:c onfused:czarna magia to dla mnie moze kiedys...... do tego dojde a zanim to sie stanie robie metoda prób i bledów, oczywiscie nie obylo sie bez prócia najpierw góre zrobilam za wielká, a poxniej w obwodzie troszke za ciasna i musialam spróc ze 4 rzadki zeby oczek dorobic.
Piekne sa te wasze czapunie
P1050670_zmniejszacz-pl_989509.jpgP1050661_zmniejszacz-pl_984576.jpg

P1050619_zmniejszacz-pl_83916.jpg

Edytowane przez kasiuleczka25
Czas edycji: 2011-03-23 o 00:04
kasiuleczka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 08:14   #2108
ewa221074
Raczkowanie

Kasia czapeczka śliczna, a jaka u was wiosna

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

Cytat:
Napisane przez agika76 Pokaż wiadomość
Dzięki ewa za wsparcie. Widać mało jest tu osób, którzy rozumieją początkujących. Widać same geniusze tu są. Przejrzałam całe forum. Owszem znalazłam niektóre wzory, ale akurat te które chciałam zrobić to były tylko zdjęcia.

agika ja na szydełku umiem robić, nie robiłam dawno ostatnio jeszcze z gazetek i po prostu nie umiałam poruszać się po takim forum, teraz jestem cwańsza jak mi się coś spodoba to zapisuję w notesie nr strony i numer postu
Stary 2011-03-23, 09:11   #2109
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Cytat:

Geniuszem to Ty jesteś w pisaniu docinków - masz chyba nawyki Pani - chcesz aby podawano Ci na tacy albo najlepiej zaniesiono do domu i jeszcze zrobiono - dostałaś wiadomości a już to jak je wykorzystasz to Twoja sprawa - czytaj koleżanki co piszą a nie docinaj.
Większość prac jest takich bo dziewczyny kierują się swoją inwencją i nawet patrząc na wzór robią po swojemu /nie zapisują tego/ - nie widzę tu potrzeby takiego postępowania - daleko nie zajdziesz - bo w końcu nikt Ci nie odpowie.
Nie przypominam sobie aby ktoś mnie uczył - wszystko co umie zawdzięczam sobie /nie było komputerów a mama nie umiała na szydełku tylko troszkę na drutach i nie miała czasu / a jak teraz czegoś bardzo nie rozumie to pytam a później sama drążę temat - jak chcesz się czegoś nauczyć i coś umieć musisz sama do tego dojść - forum i dziewczyny tu są dobre i pomogą ale każdemu w każdej chwili może zabraknąć cierpliwości - później cierpią inni
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 12:03   #2110
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Ewa, świetnie wyszły Twoje czapeczki ....nie jestem ekspertem w tym temacie ale trochę się na tym znam więc mogę powiedzieć, że potrafisz robić czapki ..... jeden schemat a tyle możliwości ... każda czapeczka dobrze zrobiona .... jestem pewna, że poradzisz sobie z każdym innym schematem.

Cytat:
Napisane przez kasiuleczka25 Pokaż wiadomość
pochwale sie moja druga czapeczká, ha ha robiona wedlug trzech filmików z You Tuba czyli po troszke z kazdej czapeczki. jeszcze sie nie nauczylam odczytywac tych wzorów jakos nie moge sie doszukac co oznaczaja dokladnie kropeczki kreseczki na wzorach czy to slupki czy polslupki jak oznacza sie zgubienie oczka itd:c onfused:czarna magia to dla mnie moze kiedys...... do tego dojde a zanim to sie stanie robie metoda prób i bledów, oczywiscie nie obylo sie bez prócia najpierw góre zrobilam za wielká, a poxniej w obwodzie troszke za ciasna i musialam spróc ze 4 rzadki zeby oczek dorobic ....
Kasiuleczka, wspaniale sobie poradziłaś ... czapeczka robiona na podstawie filmików metodą prób i błędów .... i o to chyba chodzi - dochodzić do czegoś samemu ..... Twoja czapka pięknie się układa na główce ... myślę, że załapałaś o co chodzi w robieniu czapek
Co do odczytywana schematów - znam osoby, które biegle szydełkiem machają a też tego nie potrafią ...... jeżeli jeszcze nie przeglądałaś wątku z podstawami szydełkowania to zajrzyj koniecznie.

Cytat:
To Twój problem jak odczytujesz moje odpowiedzi .... jesteś już ,,najeżona,, przeciwko mnie więc każda moja odpowiedź będzie zaczepką do nieprzyjemnych odpowiedzi z Twojej strony - to nie jest więc odpowiedź dla Ciebie ale dla Dziewczyn, które uważają, że każda z dłużej tu przebywających powinna odpowiadać szybko i wyczerpująco na każde pytanie nowicjuszki.
Na tym Forum jest dużo osób, które nie tylko rozumieją początkujące ale są też dla nich wsparciem. Nie mogę wypowiadać się za te osoby ale zauważyłam, że tych udzielających odpowiedzi na zadane po raz n-ty to samo pytanie jest coraz mniej ......... też kiedyś odpowiadałam na pytania, spełniałam prośby ........ ale kiedy sobie odpowiedziałam na pytanie czy jestem na tym forum dla przyjemności czy ,,na etacie odpowiadacza/wyszukiwacza,, to wybrałam to pierwsze ...... jeżeli tu jeszcze jestem to tylko dla przyjemności i nie mam najmniejszego zamiaru Nowych Wizażanek za rączkę prowadzić bo ,,na mnie nie można liczyć, no i w piórka obrosłam,, ..... jako, że do ,,geniuszy,, się zaliczam wbiłam w Google pytanie -,,robienie czapki od góry,, i wyskoczyło ileś tam stron w tym temacie ... podam pierwszy link dla chcących jako tako dobrze czapkę zrobić - owszem, nie wszystko tam jest ale ..... od czego jest wyszukiwarka .
Nie odpowiem już na żadne pytanie ani prośbę jaka będzie do mnie skierowana na PW przez NOWE WIZAŻANKI!!!
Odpowiem na forum ale tylko jeżeli będzie to dotyczyło mojej nowej pracy a nie staroci, o których, jak są robione już dawno zapomniałam.
Z mojej strony w tym temacie koniec!!!
Czasami tu wpadnę aby zobaczyć Wasze czapeczki wiosenne ... moim wnusiom może coś zrobię ....... nie pamiętam kiedy ostatnio czapeczkę dla starszej robiłam
Stary 2011-03-23, 13:28   #2111
Madzialin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Madzialnina zmierz obwód główki dla której chcesz zrobić czapkę.
Potem weź włóczkę tą którą chcesz robić i szydełko którym będziesz robić.
Zacznij robić próbkę czyli 10 lub 20 oczek łańcuszka i przerób 10 rządków .Zmierz tak zrobioną próbkę i mając wymiar próbki będziesz mogła policzyć ile oczek potrzeba zrobić żeby uzyskać obwód główki ,i robisz czapkę ,potem wiadomo ze z czasem musisz ,,,gubić'' oczka czy półsłupki czy to tam robisz jak będziesz robić żeby zmieszać obwód czapki.
W zasadzie na szydełku najlepiej czapkę robić od góry-denka ,łatwiej się robi ,można przymierzać sobie i jak co korygować,co innego na drutach tutaj lepiej od dołu zaczynać .
A swoją drogą jeśli zaczynasz dopiero przygodę z szydełkiem to warto poczytać sobie choćby ten wątek przejżyć ,linki też poczytać. o choćby tutaj
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?threadid=320042
Powodzenia .
Pięknie dziekuje za poświęcony mi czas i odpowiedź!!

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Wszystkim dziekuje za cenne rady i poświęcony mi czas.
Nie siedze z załozonymi rękoma i nie czekam aż ktoś wszystko poda mi na tacy.Czytam,czytam,czytam ,szukam ,szukam ,szukam i się ucze
Znalazłam kilka stron z czapkami i schematami.Może komuś się przyda.A może już je ktoś zna ,ale mimo wszystko prosze

picasaweb.google.ru/Nitochka08/bQzqnI
picasaweb.google.ru/Nitochka08/Bianzhi
club.osinka.ru/topic-3186?&start=1845
club.osinka.ru/topic-3432?&start=510
club.osinka.ru/viewtopic.php?t=9508&post days=0&postorder=asc&&sta rt=210
club.osinka.ru/topic-7286?&start=1710
club.osinka.ru/topic-26507?&start=3930
forum.korabel.net/viewtopic.php?f=17&t=539& start=465
Stary 2011-03-23, 16:54   #2112
thule
Przyczajenie

Wiec moze i ja pokaze moje czapusie ktore zrobilam dla dziecka szwagierki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02816.jpg (21,3 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02787.jpg (22,9 KB, 30 załadowań)
Stary 2011-03-23, 17:18   #2113
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez thule Pokaż wiadomość
Wiec moze i ja pokaze moje czapusie ktore zrobilam dla dziecka szwagierki
Fajne ,a pilotka rewelacyjna taka zgrabniusia ,brawo
Stary 2011-03-23, 19:04   #2114
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

Cytat:
Napisane przez GLINKA121 Pokaż wiadomość
Geniuszem to Ty jesteś w pisaniu docinków - masz chyba nawyki Pani - chcesz aby podawano Ci na tacy albo najlepiej zaniesiono do domu i jeszcze zrobiono - dostałaś wiadomości a już to jak je wykorzystasz to Twoja sprawa - czytaj koleżanki co piszą a nie docinaj.
Większość prac jest takich bo dziewczyny kierują się swoją inwencją i nawet patrząc na wzór robią po swojemu /nie zapisują tego/ - nie widzę tu potrzeby takiego postępowania - daleko nie zajdziesz - bo w końcu nikt Ci nie odpowie.
Nie przypominam sobie aby ktoś mnie uczył - wszystko co umie zawdzięczam sobie /nie było komputerów a mama nie umiała na szydełku tylko troszkę na drutach i nie miała czasu / a jak teraz czegoś bardzo nie rozumie to pytam a później sama drążę temat - jak chcesz się czegoś nauczyć i coś umieć musisz sama do tego dojść - forum i dziewczyny tu są dobre i pomogą ale każdemu w każdej chwili może zabraknąć cierpliwości - później cierpią inni
Dziękuję za wsparcie Chyba nie tego oczekiwałam, i nie oczekiwałam że będę dostawać gotowce. Ale trudno. Napewno jakoś sobie dam radę.

---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:03 ----------

Cytat:
Napisane przez damurek Pokaż wiadomość
Ewa, świetnie wyszły Twoje czapeczki ....nie jestem ekspertem w tym temacie ale trochę się na tym znam więc mogę powiedzieć, że potrafisz robić czapki ..... jeden schemat a tyle możliwości ... każda czapeczka dobrze zrobiona .... jestem pewna, że poradzisz sobie z każdym innym schematem.

Kasiuleczka, wspaniale sobie poradziłaś ... czapeczka robiona na podstawie filmików metodą prób i błędów .... i o to chyba chodzi - dochodzić do czegoś samemu ..... Twoja czapka pięknie się układa na główce ... myślę, że załapałaś o co chodzi w robieniu czapek
Co do odczytywana schematów - znam osoby, które biegle szydełkiem machają a też tego nie potrafią ...... jeżeli jeszcze nie przeglądałaś wątku z podstawami szydełkowania to zajrzyj koniecznie.

To Twój problem jak odczytujesz moje odpowiedzi .... jesteś już ,,najeżona,, przeciwko mnie więc każda moja odpowiedź będzie zaczepką do nieprzyjemnych odpowiedzi z Twojej strony - to nie jest więc odpowiedź dla Ciebie ale dla Dziewczyn, które uważają, że każda z dłużej tu przebywających powinna odpowiadać szybko i wyczerpująco na każde pytanie nowicjuszki.
Na tym Forum jest dużo osób, które nie tylko rozumieją początkujące ale są też dla nich wsparciem. Nie mogę wypowiadać się za te osoby ale zauważyłam, że tych udzielających odpowiedzi na zadane po raz n-ty to samo pytanie jest coraz mniej ......... też kiedyś odpowiadałam na pytania, spełniałam prośby ........ ale kiedy sobie odpowiedziałam na pytanie czy jestem na tym forum dla przyjemności czy ,,na etacie odpowiadacza/wyszukiwacza,, to wybrałam to pierwsze ...... jeżeli tu jeszcze jestem to tylko dla przyjemności i nie mam najmniejszego zamiaru Nowych Wizażanek za rączkę prowadzić bo ,,na mnie nie można liczyć, no i w piórka obrosłam,, ..... jako, że do ,,geniuszy,, się zaliczam wbiłam w Google pytanie -,,robienie czapki od góry,, i wyskoczyło ileś tam stron w tym temacie ... podam pierwszy link dla chcących jako tako dobrze czapkę zrobić - owszem, nie wszystko tam jest ale ..... od czego jest wyszukiwarka .
Nie odpowiem już na żadne pytanie ani prośbę jaka będzie do mnie skierowana na PW przez NOWE WIZAŻANKI!!!
Odpowiem na forum ale tylko jeżeli będzie to dotyczyło mojej nowej pracy a nie staroci, o których, jak są robione już dawno zapomniałam.
Z mojej strony w tym temacie koniec!!!
Czasami tu wpadnę aby zobaczyć Wasze czapeczki wiosenne ... moim wnusiom może coś zrobię ....... nie pamiętam kiedy ostatnio czapeczkę dla starszej robiłam
Dziękuję za wsparcie Chyba nie tego oczekiwałam, i nie oczekiwałam że będę dostawać gotowce. Ale trudno. Napewno jakoś sobie dam radę.
Stary 2011-03-23, 19:14   #2115
atenack
Przyczajenie

Dziewczyny, piękne czapeczki, wcale nie widać, że jesteście początkujące

Madzialin, świetne inspiracje, dzięki. Już wybrałam przynajmniej dwie dla mojej córci
atenack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-23, 19:43   #2116
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

Jeśli któraś z Pań czuje się oburzona to przepraszam. Nie taki był mój zamiar. Dot. szczególnie Damurek i Glinka

---------- Dopisano o 19:41 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ----------

Cytat:
Napisane przez atenack Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za miłe słowa. Chętnie podzielę się wzorkami Wzorek do pierwszej (czerwonej) czapeczki i do ostatniej jest taki sam i opracowała go dawno temu Isabell80, która kiedyś udzielała się na tym forum. Podaję link do jej opisu (mam nadzieję, że nie będzie miala nic przeciwko)

https://picasaweb.google.com/rekodzi...34329526800802

agika76 wieczorem rozpiszę czapeczkę dla Ciebie i zamieszczę na forum, może komuś też się przyda
Fajne czapunie, a jakimi nićmi robisz a może wełną. Bo ten daszek to musi być chyba sztywny?

---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:41 ----------

Cytat:
Napisane przez atenack Pokaż wiadomość
Piszę szybciutko bo późno już
Nie wiem jak po polsku nazywają się wzorki, ktorych użyłam na czapce, ale po angielsku to "granny's square". Jakby się przyjrzeć to faktycznie wygląda to jak małe kwadraciki.

Generalnie należy zmierzyć głowę, zrobić próbkę wzoru i wyliczyć ile motywów potrzebujemy na całą głowę. Ja robiłam z grubej włóczki, szydełkiem 4,5.

Przeważnie zaczynam od 6 o. łańcuszka. Na tym zrobiłam 8 sł.
2 rz. 16 sl
3 rz. 1 sł, 1 o. ł., 1sł, 1o. ł. itd.
4 rz. 2 sł., 1 o. ł, 2 sl. 1 o ł. itd.
5 rz. taki sam jak 4
6 rz. 3 sł, 1 o. l., 3 sł., 1 o. ł. itd.
.....
13 rz. przerobiłam półsłupkami, aż do rzędu 21 (zależy od wysokości czapki, jaką chcesz uzyskać)

Dziś zrobiłam taką samą czapkę tylko zrobilam inne wykończenie: w ost. rzędzie 6 półsłupków 3 o. ł. itd. Jutro postaram się zamieścić zdjęcie.

Uff, mój pierwszy opis mam nadzieję, że dobrze poszło...
Opis jak się patrzy. Nawet dla początkującej...
Stary 2011-03-23, 19:50   #2117
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

Cytat:
Napisane przez anula 13 Pokaż wiadomość
kilka czapek które ostatnio zrobiłam i kwiatuszki do nich tylko ten kolor czerwony wyszedł na zdjęciu strasznie rażący , a tak naprawde jest inny
Anula, dzięki za pierwsze wskazówki. Dzięki Tobie udało mi się zrobić pierwszą czapeczkę. Nie odzwierciedla Twojego oryginału ale mnie się podoba
W załączeniu czapcia
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0204.jpg (59,9 KB, 69 załadowań)
Stary 2011-03-23, 20:20   #2118
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Anula, dzięki za pierwsze wskazówki. Dzięki Tobie udało mi się zrobić pierwszą czapeczkę. Nie odzwierciedla Twojego oryginału ale mnie się podoba
W załączeniu czapcia
Wow agika76 rewelacyjnie wyszła ,super , ślicznie no widać że szybko zaprzyjaźnisz się z szydełkiem ,zdolne łapcie masz ,wielkie ogromne brawa dla ciebie klask i: za samozaparcie i że się nie zniechęciłaś ,dałaś radę ,tak trzymaj i jak co pytaj
Stary 2011-03-23, 20:52   #2119
GLINKA121
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Jeśli któraś z Pań czuje się oburzona to przepraszam. Nie taki był mój zamiar. Dot. szczególnie Damurek i Glinka
Cytat:
Nie odzwierciedla Twojego oryginału ale mnie się podoba W załączeniu czapcia
Widać u Ciebie wiatry często zmieniają kierunek - ale czapka rewelacyjna.
Rada na przyszłość - pytaj - ale nie przynudzaj - ktoś Cię może naprowadzić a reszta to Twoja inwencja
Stary 2011-03-23, 21:43   #2120
Madzialin
Raczkowanie

Nie przejmuj sięSzczególnie Pani Damurek....Ja tez pisałam do niej grzecznie,a dostałam odpowiedź,że szkoda słów.Piękna czapeczka.
Stary 2011-03-24, 07:51   #2121
anula 13
Raczkowanie

GG do anula 13

Cytat:
W załączeniu czapcia
śliczna

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=492795
anula 13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 08:47   #2122
Myszka_80
Zakorzenienie

GG do Myszka_80 Send a message via Skype™ to Myszka_80

Cytat:
W załączeniu czapcia
nie no bomba. Moja pierwsza czapka to krzywa i ponaciagana była schowałam ja do archiwum domowego do skrzynki "dziwolągi"
juz widac ze na tym polu odniesiesz sporo sukcesów

http://picasaweb.google.com/myszka1980

Moje "conieco" https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=24660

Myszka_80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 09:14   #2123
ewa221074
Raczkowanie

Agika śliczna czapeczka i super kolorek
Stary 2011-03-24, 11:34   #2124
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Wow agika76 rewelacyjnie wyszła ,super , ślicznie no widać że szybko zaprzyjaźnisz się z szydełkiem ,zdolne łapcie masz ,wielkie ogromne brawa dla ciebie klask i: za samozaparcie i że się nie zniechęciłaś ,dałaś radę ,tak trzymaj i jak co pytaj
Dzięki za miłe słowa. Jak umiałam to zrobiłam. Myślę że jak na pierwszy raz to chyba dobrze??? wzór prosty słupkowy to dałam radę

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Agika śliczna czapeczka i super kolorek
Dzięki Ewa, to mój "pierwszy raz". A kolorek to na zdjęciu trochę inny wyszedł bo w rzeczywistości to cudny fiolet

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Cytat:
Napisane przez Myszka_80 Pokaż wiadomość
nie no bomba. Moja pierwsza czapka to krzywa i ponaciagana była schowałam ja do archiwum domowego do skrzynki "dziwolągi"
juz widac ze na tym polu odniesiesz sporo sukcesów
Myszka oby, oby. Początki były trudne ale... chyba dałam radę

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez anula 13 Pokaż wiadomość
śliczna
Dzięki

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ----------

Hej dziewczyny. Chcę spróbować zrobić taka czapkę. Czy któraś z Was wie jaki to ścieg? jak sie nazywa albo jak go sie robi? A co z daszkiem? Osobno dziergamy i przyszywamy? POMOCY
https://picasaweb.google.com/rocsy48...75848217619954[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Adminek/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png[/IMG]
Stary 2011-03-24, 11:58   #2125
GLINKA121
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za miłe słowa. Jak umiałam to zrobiłam. Myślę że jak na pierwszy raz to chyba dobrze??? wzór prosty słupkowy to dałam radę

Dzięki Ewa, to mój "pierwszy raz". A kolorek to na zdjęciu trochę inny wyszedł bo w rzeczywistości to cudny fiolet

Myszka oby, oby. Początki były trudne ale... chyba dałam radę

Dzięki

Hej dziewczyny. Chcę spróbować zrobić taka czapkę. Czy któraś z Was wie jaki to ścieg? jak sie nazywa albo jak go sie robi? A co z daszkiem? Osobno dziergamy i przyszywamy? POMOCY
https://picasaweb.google.com/rocsy48...75848217619954[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/Adminek/USTAWI%7E1/Temp/moz-screenshot-1.png[/IMG]

Jak już cytujesz i dziękujesz to dziękuj wszystkim - takie tu panują zasady - a jak nie to dziękuj ogólnie nie wyróżniaj bo się sparzysz

Jeszcze do Madzialin
Cyt.: Nie przejmuj sięSzczególnie Pani Damurek....Ja tez pisałam do niej grzecznie,a dostałam odpowiedź,że szkoda słów.Piękna czapeczka.
Do mnie też pisałaś i rada już nie pisz - jak coś to zwróć się o radę do Agiki76. Tutaj jak ktoś pomaga to pomaga dobrowolnie - nigdzie nie ma napisane że musi - dana osoba poświęca swój wolny czas - aby coś przekazać i raczej osoby o wysokich wymaganiach nie wiele zyskają
/przynajmniej ode mnie/ chyba że w końcu same coś osiągną
Do Was obu - jak się Wam to forum nie podoba - jak są tu same nieżyczliwe osoby - poszukajcie innego

Agika76 - widzę że zaczynasz latać po wszystkich /prywatnych/ wątkach i szukasz
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=157
- coś Ci powiem to chwilowe - dziewczyny w końcu odpuszczą sobie ......

Edytowane przez GLINKA121
Czas edycji: 2011-03-24 o 12:04 Powód: dopisek i link
Stary 2011-03-24, 12:04   #2126
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Cytat:

Wydaje się, że to słupki skrzyżowane, ten wzorek na górze czapki. Nigdy nie robiłam z daszkiem, ale ja bym tam robiła jako całość, a nie osobno i przyszywać.

Aha, i proszę uprzejmie o zakończenie wszelakich dyskusji, które nie mają nic wspólnego z czapkami. Z góry dziękuję

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 12:13   #2127
GLINKA121
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Just-in Pokaż wiadomość
Wydaje się, że to słupki skrzyżowane, ten wzorek na górze czapki. Nigdy nie robiłam z daszkiem, ale ja bym tam robiła jako całość, a nie osobno i przyszywać.

Aha, i proszę uprzejmie o zakończenie wszelakich dyskusji, które nie mają nic wspólnego z czapkami. Z góry dziękuję

Justynko dyskusja przynajmniej z mojej strony zostanie zakończona jeśli te dwie Panie - przestaną - nikt nie jest na ich usługach a jak im się rady nie podobają niech się przeniosą gdzie indziej albo same do czegoś dojdą - ja nie mam ochoty zanosić do domy - zostały nakierowane i teraz powinny same zadziałać a nie dalej drążyć - powinna się cieszyć że jej się udało ale nie w ten sposób takie ich postępowanie zniechęca do pomocy nie tylko im ale i drugim osobą które zrozumieją że ja nie muszę /czy inna dusza/ im pomagać - nikt mi za to nie płaci a to że Misia ma czas i pomaga chwała jej za to ale uważam że też do czasu
Stary 2011-03-24, 12:28   #2128
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

No i świetnie, o to mi chodziło, żeby dyskusję zakończyć.

Gwarantuję, że jak ktoś po moim poście wróci do tematu pomagania/niepomagania/jakiegolwiek innego niezwiązanego z czapkami w tym wątku, to się posypią ostrzeżenia. I mówię jak najbardziej serio. Nawet nie będę patrzeć czy treść jest sympatyczna, czy nie - jak nie będzie o czapkach, to
Także edytować posty, jakby co

Miejsce na wszelkie zarzuty/tłumaczenia czemu tak a nie inaczej ktoś postąpił/kłótnie/przeprosiny/wyjaśnienia/ itd. jest na PW. I tam proszę roztrząsać takie rzeczy.

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...

Edytowane przez Just-in
Czas edycji: 2011-03-24 o 15:44
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 12:47   #2129
ANULAd
Raczkowanie

puk, puk, to ja wyłącznie o czapkach będę....
Zrobiłam sporo w minionym sezonie zimowym i muszę się Wam pochwalić
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg b1.jpg (50,1 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg b4.jpg (53,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg czapka.jpg (68,8 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg czapkiszal-039.jpg (55,6 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg k1b.jpg (52,1 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 138.jpg (70,1 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 125.jpg (62,9 KB, 3 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 76ad2925komplet-na-szydelku-na-zime-brazy.jpg (60,8 KB, 6 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 081.jpg (62,6 KB, 2 załadowań)
ANULAd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 13:00   #2130
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Just-in Pokaż wiadomość

Masz rację, to są słupki krzyżowane ... akurat w tej czapeczce robi się daszek jako całość (nie widzę sensu robienia osobno i przyszywania, no chyba, że fason czapki tego wymaga ).
Zdjęcie czapki można sobie powiększać do woli (jest taka opcja ) i obejrzeć dokładnie co i jak ..... ba, nawet można słupki policzyć).

......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ...

Zanim zrobię jakąś nową ciekawą czapeczkę wklejam stary kapelusik (może jest już wklejony ... to dla przypomnienia) ... robiłam na podstawie jakiegoś wzorku na dużą czapkę ... musiałam dostosować dla trzylatki ..... można robić do odpowiedniej głębokości i zakończyć ... można rondko jakieś fantazyjne zrobić i wyjdzie kapelusik ... można też dorobić daszek ........... możliwości wiele

......................... ......................... ......................... ......................... ......................... ....

ANULAd .... jak ja kocham te Twoje czapki ...... gdybym była młodsza .... a może sobie zrobię takie cudeńko.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg new_Kopia PICT0238.jpg (110,8 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg new_Kopia PICT0236.jpg (101,5 KB, 15 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg new_Obraz 053.jpg (101,1 KB, 27 załadowań)

Edytowane przez damurek
Czas edycji: 2011-03-24 o 15:33 Powód: Edycja za zgodą Moderatora
damurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości