|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mdłości w niepamięć puszczamy, na pierwsze ruchy czekamy - mamy IX/X :)
dziewczyny mam pytanie jakbym miała anemię to dostałabym zwolnienie?
Chociaż głupie pytanie bo u mnie to nic nie wiadomo Ale coś lekarz mówił że być może przedłuży mi zwolnienie ale zobaczymy
|
|
|
|
#1742 | ||
|
kosmitka
|
Więc chyba wynik zależy od tego, czy się przechodziło toxo czy nie. Nie wiem zresztą, ale o ile dobrze kojarzę, to jedno miałam dodatnie a jedno ujemne.
Cytat:
Pewnie, sama też bym chciała wyskoczyć nad morze na kilka dni. Jak będzie cieplej, to wybieram się też do babci nad jezioro. Cytat:
Cieszę się, że te mebelki Wam się podobają, chyba się na nie zdecyduję. W jakich sklepach zamierzacie kompletować wyprawki? W sieciówkach czy no name? Słyszałam, że tanie i ładne rzeczy są w pepco.
|
|
|
#1743 |
|
Zakorzenienie
|
ania21_21 jak dla mnie to i bez anemii powinnaś dostać zwolnienie
![]() anciaahk, ja będe pewnie kupowała w takich zwykłych dziecięcych sklepach. W sieciówkach typu h&m, reserved, cubus, czy 5-10-15 są dosc drogie rzeczy. No chyba, że są wyprzedaże Częśc rzeczy pewnie kupie w lumpku po prostu, jakies kurteczki, spodenki itp. w Pepco rzeczywiście można trafić fajne rzeczy i w fajnej cenie
|
|
|
|
#1744 |
|
Zadomowienie
|
Jeszcze daliśmy wczoraj samochód do warsztatu mieli zobaczyć czy wszystko ok i mieli zrobić przegląd. Się okazało że gdzieś cieknie olej i dopiero zobaczą gdzie i jutro zamówią części
nie dość że brak samochodu to jeszcze wydatki Niech się w końcu skończy ten tydzień
|
|
|
|
#1745 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie sosik robie tak : Siekam w kostkę mięso wieprzowe np schabik, ilość wg uznania, podsmażam na masełku , dodaje 1-2 cebule drobno posiekane, podsmażam, zalewam to wszystko wodą do wysokości mięsa i duszę do miękości, można już do tego dodać pół papryki posiekanej w kostkę, sól, pieprz, paprykę ostrą, maggi , wegetę, co uważasz aby miał smak ![]() Jak mięsko będzie miękkie dodaję 2 łyżeczki koncentratu, około pół szklanki wody z 2 łyżkami mąki, dodaję to i dalej duszę, na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego 2-3, przyprawiam jak za mało i smacznego! Do tego oczywiście świeżo usmażone placuszki ziemniaczane i wcinać zostaje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
nieszczęsne firanki i karnisze narazie rolety nas chronią przed wścibskimi sąsiadami ![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1746 |
|
Zakorzenienie
|
Włąśnie pochłaniam pizzę i popijam Lechem Free
szaleństwo---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- JAk kiedyś uwielbiałam pizzę z dużą ilością dodatków, tak teraz najlepsza jest z serem, szynką i pieczarkami
|
|
#1747 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() no i byłam na wizycie u tego innego lekarza no i zbadał mnie ginekologiczne, zmierzył ciśnienie zalecił badania no i tyle-nie zrobił usg, powiedział żebym sobie zrobiła te badania prenatalne bo mnie tzn dziecko dobrze pomierzą itd, z jednej strony ok bo rzeczowy itd a z drugiej zła jestem ze nie zrobił usg , no ale potem jak sie zapytałam czy będzie robił to powiedział ze tak-no cóż zobaczymy, jeszcze 30 marca mam jednego i zobacze jaki bedzie i bede musiała z tej trójcy jakiegos wybrac |
|
|
|
#1748 | |||
|
kosmitka
|
Cytat:
Obejdę sobie chyba z ciekawości takie dziecięce sklepy, popatrzę co jest i w jakich cenach. Dziękuję za przepis Cieszę się, że mebelki się podobają. Cytat:
. Dzisiaj wreszcie przyszła kanapa i szafa, to mogę już nie mieszkać na workach jak cygan.A mi jakoś odwrotnie pizza nie smakuje jak kiedyś. Wcześniej obsesyjnie uwielbiałam fastfoody, teraz jem ich bardzo mało. Czy lech fre ma zero alkoholu czy podobnie jak karmi ma do 0,5%?? Cytat:
|
|
|
#1749 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zakupy też zaczynam w maju, będzie już na 100% (albo 99%) znana płeć, upałów nie będzie - sama przyjemność, zresztą w czerwcu i lipcu mam sesję i obronę to też nie będzie głowy do zakupów. Wyprawkę raczej ze zwykłych sklepów i allegro, chyba, że na wyprzedaży coś upoluję W pepco faktycznie fajne ciuszki, np body za 5zł można kupić i to z fajnej bawełnyCytat:
Oby Ci się udało trafić |
|||
|
|
|
#1750 | |
|
kosmitka
|
Cytat:
Ja w czerwcu też mam sesję, więc tym bardziej się utwierdzam, że maj będzie odpowiedni. Na koniec zostawię tylko meble i wózek. Mamy też nowe porcje imion, teraz już do wyboru jest pomiędzy poniższymi: Antek Franek Staś Witek Marcel Kornel. I jak ?
|
|
|
#1751 |
|
Zadomowienie
|
my teraz rozmawiamy o imionach
dla synka prawdopodobnie Michał a teraz tż wpadł na pomysł dla dziewczynki Michalina
|
|
|
|
#1752 |
|
kosmitka
|
U nas córa też miała być Michalina
, bardzo mi się podoba.
|
|
#1753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale pepco ogólnie ma pozytywne opinieZ imion to jedynie Kornel mi się nie widzi a reszta Jeszcze Nikodem jest ciekawe
|
|
|
|
|
#1754 |
|
Zakorzenienie
|
anciaahk mam babkę u której byłam ale do tej pory zrobiła mi tylko usg bez badań ginekologicznych , nie zmierzyła cisnienia wagi i takie tam czyli podstawowe badania , wiec postanowiłam poszukać innego i na wszelki wypadek zapisałam se do dwóch dziś była jedna wizyta a 30 ide do tego drugiego no a potem postanowie którego wybieram he he
na razie w sumie wygrywa ten dzisiejszy -no zobacze czy bedzie potem mi usg robił a jak nie to wtedy se pójde jeszcze gdzie indziej -wiesz mam karte z pracy i moge łazić gdzie chcei i ile chce no ale mam nadzieje ze juz zostane przy którymś kogo teraz testuje he he![]() ja jestem przewrazliwiona na punkcie lekarzy dlatego wole iśc teraz do różnych i wybrać takiego coby mi odpowiadał ![]() a i ten lekarz powiedział ze ze względu na to poronienie które miałam na razie mam sie powstrzymać od sexu-na co mój mąz odpowiedział ze przecież wie co robie i dlatego nie chciał sie ze mną kochac-łobuz he he no ale wyszło ze miał racje
|
|
|
|
#1755 | |
|
kosmitka
|
Cytat:
.Aa2 - jak chodzisz na kartę, to nie jest tak, że lekarz widzi Twoje wcześniejsze wizyty? (ma je w kompie)? Ja mam kartę medicover, wcześniej luxmed, ale w naszych rejonach sami słabi lekarze w tych firmach, więc muszę (chcę też) chodzić prywatnie. Czemu oni za każdym razem nie robią Ci usg? Zwłaszcza po poronieniu to powinna być chyba norma, nie są jakoś przewrażliwieni?? Mają usg w gabinecie?
|
|
|
#1756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w końcu dostają za to kasę ![]() a co do prywatnych wizyt to sie zraziłam przy tej pierwszej ciązy i teraz postanowiłam nie płacić a korzystać z tego co juz opłacam w końcu trafie na jakiegoś dobrego ![]() no i powiem wam ze moje kolezanki które są po pierwszej ciazy to teraz każda mówi ze prywatnie wydały duzo kasy i teraz jak bedą to będą łaziły z nfz a jakies dodatkowe badania itd sobie opłacą i wyjdzie praktycznie to samo, no i ja sie w sumie nie dziwie
|
|
|
|
|
#1757 | |||||
|
Zakorzenienie
|
noo, że ja na to nie wpadłam
![]() Cytat:
![]() i myślę, że za zakupy wezmę się dopiero koło maja/czerwca/lipca nawet ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() jak po wizycie?? Cytat:
pewnie część ubranek w lumpkach, część na jakichś wyprzedażach i sporo na początek kupi nam siostra męża w Irlandii Cytat:
miałam Witka w szkole podstawowej w klasie, strrasznie go nie lubiłam Aa2 się natestujesz ginków
Julitka ![]() Edytowane przez mooonik Czas edycji: 2011-03-24 o 20:19 |
|||||
|
|
|
#1758 |
|
Zakorzenienie
|
a co do tego usg to własnie nie wiem
tzn ta babka robiła mi usg ale tylko usg a ten dla odmiany nie bo powiedział mi ze mam zrobić prenatalne to wszystko dokładnie pomierzą a potem to juz on bedzie robił wiec w sumie chyba nie jest taki najgorszy, na wszelki wypadek jeszcze zobacze tego 3 i bedzie dobrze he he
|
|
|
|
#1759 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) to tak damy na imię, a jak już pisałam dla chłopca nie mam wybranego imienia, mi wcześniej podobał się Dawid, ale małżowi nie, Krystian ale to mój były i pewnie też by mąż się nie zgodził, jemu się podoba Marcin i na inne nie chce się zgodzić![]() Cytat:
|
|
#1760 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moją teściową- nieciężarną wzywali z ZUSu na jakieś tam badania bo ledwo poszła do nowej pracy (na emeryturze jest) i zaraz przypałętało się jej potworne rozstrojenie jelitowe i aż 3 m-ce na zwolnieniu była.Cytat:
U nas jakoś Stasiów , Witków, a zwłaszcza Franków to wysyp jakiś ![]() Mebelki fajowe ![]() A małż znalazł taki filmik: ŻYCIE PRZED ŻYCIEM Jak się wzruszał jak były ujęcia dziecka w brzuchu- jakiego banana miał przylepionego ![]() ![]()
|
|||
|
|
|
#1761 | ||
|
kosmitka
|
Cytat:
A i większość znajomych chodzi prywatnie. Może to kwestia regionu? Cytat:
.
|
|
|
#1762 |
|
Rozeznanie
|
A ja dziś jestem przygnębiona
Mój tż pojechał dziś pierwszy raz w trasę do Rosji jako kierowca tira. I martwię się o niego i jakoś mi tak smutno W ogóle to poszłam dziś do lekarza z tymi okropnymi bakteriami, ale akurat dziś miał wolne. |
|
|
|
#1763 | ||
|
kosmitka
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1764 |
|
Zakorzenienie
|
witam Kochane
![]() Niestety ale dopadło mnie przeziębienie Cały dzień siedze w domu. Kupiłam ten syrop Prenalen, piję lipę z cytryną, herbatke malinową, ssam Propolki ale narazie nie czuję się lepiej... Lecę was nadrabiać i pewnie nie prędko sie odezwę bo zanim przeczytam to wszytsko...
|
|
#1765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja na razie obserwuje dziwne zjawisko ze jak niby dobry lekarz to pełno bab do niego i na wizytę trzeba czekać godzinami-nie umawia na godziny i to trochę głupio tym bardzie jak płaci sie naprawdę dużą kasę za wizyty ![]() rózni lekarze , rózne opinie a my potem nie wiem co jak i gdzie no i co taka jak ja przwrazliwona potem idzie do 3 i szuka![]() plus taki zę bede przebadana wzdłuz i wszerz he he |
|
|
|
|
#1766 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już widziałam Życie przed życiem. Obejrzałam sobie nawet dwa razy
![]() Ale mnie głowa boli |
|
|
|
#1767 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj kochana nie martw sie i nie mysl ze w trasie moze sie cos stac, lepiej myslec pozytywnie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kontrola zwolnień lekarskich ZUS. Na podstawie artykułu 59 Ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, zwolnienia lekarskie podlegają kontroli przez lekarzy orzeczników ZUS. Kontrola przez może się odbyć zarówno w budynku ZUS jak i w domu pacjenta. ZUS może skierować na dodatkowe badania przez lekarza konsultanta ZUS i zlecić udostępnienie dokumentacji medycznej, związaną z kontrolowanym zwolnieniem lekarskim. Kontrola zwolnienia odbywa się po wysłaniu pisemnego wezwania do pacjenta. W tej samej wypowiedzi: Co do kontroli ZUSu to nie jest to problem, gdyż konieczność leżenia nie definiuje miejsca realizowania tej czynności, ani konieczności informowania kogokolwiek gdzie ją wykonujesz (zresztą kontrole mają miejsce raczej tylko przy długich jednorazowych zwolnieniach). Nawet jeśli twoja choroba jest "leżąca", to nie jest powiedziane gdzie masz leżeć, ale czy jednak lepiej zgłosić ten fakt pracodawcy, czy w ZUSie ? W każdym razie, zus dopiero po 33 dniach może kontrolować. Ale w tych 33 dniach może skontrolować pracodawca. Nie będzie chyba to problemem, jeżeli Pan powie albo napisze pismo do pracodawcy i poda adres gdzie będzie przebywał, pod jakim adresem? |
|
|
|
|
#1769 |
|
Zadomowienie
|
Archinta nic nie pobije mojego tż jak chodziliśmy po sklepach w tamtą sobotę to cały czas mówił żeby szukać sklepów dla puszystych
|
|
|
|
#1770 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dobre hobby nie jest złe ![]() Też mnie boli Już drugi dzień z rzędu ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
![]() ![]()
|
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:35.

Ale coś lekarz mówił że być może przedłuży mi zwolnienie ale zobaczymy

Czyli spokojnie mogę jechać na krótki odpoczynek

W ciąży chyba nie, bo ciężko symulować
szaleństwo

Jeszcze Nikodem jest ciekawe