|
|
#4171 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
dziewczyny jak myślicie, przejdzie taki numer?:
pogadam z orto zeby dał mi mocniejszy drut, zeby w rok mniej/wiecej mi zęby doszły do ładu, a potem założyc plastikowy aparat coby sie nie przesuwały? Chodzi o to, że jestem uczulona chyba na wszystko.... nawet tytan ze stala. Powiedzialam to dermatolog to mi przytakneła. Co o tym myślicie?
|
#4172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Moja orto tak naprawdę też miała w swojej "klinice" chirurga o ile się nie mylę, dentystów tam jest full, a nigdy nie wspomniała mi nic o tym, żebym się miała do nich wybrać Jak będę chciała to sama zapytam, a pytałam tylko o tych na NFZ, czyli żadnych od niej. I jakoś się nie dziwiła, że nie mam ochoty wywalić na usunięcie wszystkich ósemek więcej niż na założenie jednego łuku aparatu. Tak więc odmów to wizytę czym prędzej, idź gdzieś na NFZ i zaoszczędź te 2000 zł.
|
|
|
|
|
#4173 |
|
Raczkowanie
|
Mam do Was takie pytanie. Mam nadzieje że ktos udzieli mi odpowiedzi. Od 1,5 roku nosze aparat. Za 2 miesiące mam mieć sciągany. 2 tygodnie temu na ostatniej mojej wizycie ortodonta założył mi gruby drut na górne zęby które były juz wyprostowane. Ten drut który mi założył dociskany był bardzo mocno. Po przejrzeniu się lewa jedynka wystaje mi jakby znów byla krzywa. Mimo ze wszesniej bylo wszystko proste. Jest nawet optycznie krotsza. Ten drut ów Pan powiedział ze ma regulować płaszczyzny i jest w niektorych miejscach nagięty w taki mały zygzak. Może któraś z Was wie o co chodzi??
|
|
|
|
#4174 |
|
Zakorzenienie
|
maney- nie, jak już to ty przyzwyczaisz się do tego "bólu" one cały czas sobie tam pracują
|
#4175 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
), ale zwykle to właśnie orto daje takie skierowanie. nic nie płaciłam jedyny koszt do antybiotyk po wyrywaniu "trudnego" zęba i proszki przeciwbólowe.Cytat:
co do narkozy, to ja bym się nie zdecydowała. wiesz co.. samo wyrywanie zęba pod znieczuleniem nie boli, naprawdę zaczyna boleć dopiero po jakiś 2 godzinach. pod narkozą też Cię nie będzie bolało, po wybudzeniu na pewno zacznie. więc wychodzi na to samo, ale znieczulenie jest mniej inwazyjne.do wszystkich, które będą wyrywać ósemki: zaopatrzcie się w duuuuuuuuuuuużo mrożonek - jedyna rzecz przynosząca ulgę Cytat:
a trzaski są śmieszne.. naciskasz ząb innym zębem i słychać takie "pstryknięcie" ![]() przynajmniej wiadomo, że coś się dzieje
|
|
#4176 |
|
Raczkowanie
|
Antarktyda, jaki masz aparacik? Bardzo Ci w nim ładnie, wygląda bardzo subtelnie
mam nadzieję, że mój też tak będzie wyglądał, bo nie mogę sobie wyobrazić nijak rozmiarów zamków ;P
|
|
#4177 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Już też go polubiłam, na początku nie byłam zadowolona, ale z tego co tu czytam, to chyba normalne ![]() A aparat zwykły, metalowy i gumki szare ![]() A kiedy zakładasz?
|
|
#4178 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4179 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4180 |
|
Przyczajenie
|
Kurde nie wiem co mam robic, to bylo tak ze na wizycie powiedziala mi ze musze usunac osemki przed zalozeniem dolu no i powiedziala ze musze jej dac znac nastepnego dnia czy chce to robic u nich w klinice czy nie to powiedzialam ze tak bo nie znalam innego lekarza chirurga a ona chciala zebym w 2miesiace pozbyla sie dwoch osemek i wlasnie mysle bo na NFZ to trzeba czekac tylko nie wiem ile i obwiam sie troche bo mieszkam w takiej dziurze ze tak powiem nio i tutaj moze jest choirurg ale jakis rzeźnik
boje sie tego ja do ortodonty dojeżdżam do Czestochowy ale nie wiem czy mi to tam zrobia to co radzicie odwolac? kurde ale nie zdaze przeciez w 2 miesiace usunac. |
|
|
|
#4181 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co prawda były to czwórki, a nie ósemki.
|
|
|
|
|
#4183 |
|
Raczkowanie
|
cooo ?? O matko
a każdy je ma te wajchy :P ?? Bo skoro ja mam a nic mi nie mówiła o wyciągach tzn, że będę je miała masz ależ będzie seksownie
|
#4184 |
|
Raczkowanie
|
A oto moje nowe gumeczki
Przeraziłam się jak je zobaczyłam na zębach po raz pierwszy ale teraz nawet fajnie wyglądają, pasują do moich rudych włosów Drut zmieniony, sprężynki grubsze i lepiej nałożone więc teraz powinno wszystko zacząć pracować jak należy, już mi się zęby chyboczą Załączam zdjątko ligaturek i zadaję również pytanie. Tym razem te gumeczki są nałożone w takie hm X, zresztą widać na zdjęciu, a wcześniej były normalnie. Czy ma to jakieś znaczenie tzn czy jest to zrobione po coś czy tak po prostu mój ortodonta nałożył?
|
#4185 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4186 | |||
|
Zakorzenienie
|
madzieeek
dobry sposób na Mamę ![]() Cytat:
pierścień Cytat:
nie wiem jedynie czy w kosmetycznym/damonie itd. też są takie 'antenki' ![]() Cytat:
![]() jeszcze zależy jaką masz wadę, ale lepiej nie nastawiaj się że się zgodzi na to pytając orto
|
|
|
#4187 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny bardzo Was proszę żebyście przeczytały mój post
![]() Już wcześniej pisałam, że mam wątpliwości i wrzuciłam foty Pokusiłam się i poszłam na konsultacje do innej ortodontki i jestem w szoku!!! moje wątpliwości dotyczyły tego, iż od sierpnia 2010 do lutego 2011 nie widzę żadnej poprawy a aparat mam od 30.czerwca więc już 10 miesięcy, druga sprawa to, że zęby mi uciekły w jedną stronę, trzecia czego nie widać na zdjęciach z aparatem( a widać na zdjęciach przed założeniem złomka) to, że dwójki są dalej krzywe, ustawione skośnie ( zrobię zdjęcia z boku to wrzucę) Obecnie tego nie widać bo jedyne co się zmieniło to w pierwszych 2ch miesiącach z aparatem jedynki zostały wysunięte do przodu więc dwójek już tak nie widać od przodu Więc Pani orto na konsultacji powiedziała mi .....lepiej wypunktuję : 1. z tak przyklejonymi zamkami już się nic nie ruszy, nawet jakby mi założyła teraz najgrubszy drut 2. przednie zamki na jedynkach i dwójkach są do przeklejenia bo są źle naklejone ( też tak mi się wydawało) 3. mam za dużo kleju na każdym z zamków czego nie powinno być 4. trzeba wyrwać ósemkę z tej str co jest stłoczenie bo inaczej dalej będę uciekały w jedną stronę lub Jestem wściekła bo mówiłam na każdej z ostatnich 3ch wizyt mojej ortodontce, że się nic nie zmienia, i, że są pochylone w jedną stronę!! To wiecie co mi odpowiedziała??......że to się jeszcze wszystko zmieni, że jedną jedynkę mam krótszą od drugiej i za każdym razem mówi, że mam pomyśleć kiedy zakładamy dół wizytę mam 13go kwietnia i zamierzam jej to wszystko powiedzieć Niestety przyjmuje ona tylko w środy więc wcześniej się nie pcham bo nie ma terminu Dziewczyny co byście zrobiły na moim miejscu??? orto u której byłam na konsultacji powiedziała mi , że nie będzie kontynuowała tego leczenia, Powiedziała, że woli zacząć od początku leczenie. Wiem , że tak jest u każdego ortodonty :/ Jestem załamana...kasa wyrzucona i boję się, że ta ortodontka do której chodzę spartoli mi zęby jak jej powiem że wiem, że mam źle przyklejone zamki i że ma coś z tym zrobić
|
#4188 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4189 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4190 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też miałam "antenki" ale ostatnio mi je obcięto! Tzn. zostały tylko na trójkach
![]() Może mnie iminą wyciągi...? Hmmm..
|
#4191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ciekawe jak zareague, ale porozmawiaj z nią... ty wiesz ze ja mam też ustawione po skosie ta te dwojki, niektorzy tak maja wlasnie , a moja orto mowi ze to idealne polozenie zeba? i ze nie powinno sie tego poprawiac... hm
|
|
|
|
|
#4192 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale może nie popsuła tylko tak ma być? musisz z nią pogadać.
Edytowane przez Ula05 Czas edycji: 2011-03-24 o 17:19 |
|
|
|
|
#4193 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
P.S. na 3, 4, 5 i możliwe, że na 6 też (nie widzę szóstek) masz zamki z haczykami do wyciągów. Ja mam tylko na 3 i 6. Po tym można się domyślić, ze Twój ortodonta zamierza porządnie zająć się ustawianiem zgryzu poprzez wyciągi właśnie. Cytat:
Ja mam zwykły i nic się nie dzieje, a nie daj Boże jak założę kolczyki inne niż złote - zaraz puchną mi uszy i ropieją dziurki.
Edytowane przez DesdemonaE Czas edycji: 2011-03-24 o 18:06 |
|||
|
|
|
#4194 |
|
Przyczajenie
|
Hej apararki
![]() byłam dzisiaj na pierwszej wizycie już ze zdjęciem RTG. Pani ortodontka zrobiła mi wyciski. I mam mieć aparat... za tydzień w sobote (2.04). To szybko i byłam bardzo zaskoczona ale okazało się, że coś się jej tam zwolniło. Na razie mam mieć na samą górę. Mówiła że dopiero za jakieś pół roku na doł, jak mi się rozszerzy górna szczęka :P mam tyle wątpliwości... najważniejsze że nie muszę usuwać żadnych zębów (o co się bałam!). Będzie bolało??? jak długo? i jaki kolor gumek wybrać na pierwszy raz? nie mam bialych zębów i nie chcę ich jeszcze bardziej optycznie "pożółcać". Myślałam o fioletowym... Albo różowy, zielony. No sama nie wiem. pomóżcie ;D |
|
|
|
#4195 |
|
Zakorzenienie
|
aparatkam17- no pewnie że będzie bolało! wystarczy żebyś poczytała trochę nasze forum
ból zależy od osoby innym bardziej dokucza innym mniej. Mi na początku jakieś 3 dni bolało dość mocno, ale po tygodniu w pełni się przyzwyczaiłam bałam się, że to nie minie (taka obsesja ). A co do gumek, to zobaczysz jakie w oko Ci wpadną u orto już przy zakładaniu , ja pierwsze brałam zielone, żółte też miałam ale zęby mam w miarę jasne, przy nich wydawały się bielsze, no i niebieskie też rozjaśniają trochę kolor zębów
|
#4196 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, przejrzałam trochę waszych zdjęć i jestem jeszcze bardziej zła na swoje leczenie...
Wasze ząbki, zwłaszcza jedynki, są takie "kwadratowe" i pięknie do siebie przylegają. Moje niestety nie i mój orto nie chce nic z nimi zrobić twierdząc, że taki mam kształt zębów. Dodam, że noszę aparat już 3,1 roku (!) i zapowiada mi, że niedługo kończy leczenie. Jestem wściekła, bo nie dość, że mam te przestrzenie między zębami to jeszcze nierówną linię pośrodkową, jednego kła dłuższego od drugiego, a prawa część zębów patrząc na zdjęcie"zjeżdża" do dołu. Moim zdaniem wygląda to fatalnie, a waszym, tak obiektywnie? Czy mam jeszcze męczyć orto żeby to naprawił, choć twierdzi że nic już z tym nie zrobi? Czuję się oszukana całym tym aparatem, straciłam już 3 lata i mnóstwo pieniędzy (((((
|
|
|
|
#4197 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chciałam się przywitać i pochwalić się, że prawdopodobnie dołączę do grona aparatek 2 czerwca (na razie góra)
czy ma któraś z was aparat kosmetyczny?
|
#4198 |
|
Raczkowanie
|
goskagb - spróbuj zrobić zdjęcie górnych zębów od dołu, będzie widać, czy są wszystkie równo w łuku. Mam wrażenie, że zęby są niesymetrycznie ustawione względem twarzy, niemniej jest symetria zgryzu dolnego z górnym. Trudno coś powiedzieć konstruktywnego. Najlepiej zrobiły by Ci konsultacje z innym ortodontą.
|
|
|
|
#4199 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
już postanowiłam, że na pewno muszę coś z tym zrobić bo to w końcu moje zęby...mam nadzieje, że na długie lata
|
|
#4200 |
|
Raczkowanie
|
goskagb:
Ostatnio też to zauważyłam u siebie, tyle, że u mnie chyba aż tak bardzo nie jest widoczne. Dodam, że za ok. 3-4 miesiące ściągam aparat i chyba tak już zostanie. Nie mam pojęcia czy tak musi być, czy da się coś zmienić.
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:43.

Ale juz moja orto umowila mnie na wizyte tam u nich u jakiegos chorurga prywatnie 500zl za jednego zeba to duzo strasznie no ale stwierdzilam ze co mam zrobic
. Moja orto tak naprawdę też miała w swojej "klinice" chirurga o ile się nie mylę, dentystów tam jest full, a nigdy nie wspomniała mi nic o tym, żebym się miała do nich wybrać
Jak będę chciała to sama zapytam, a pytałam tylko o tych na NFZ, czyli żadnych od niej. I jakoś się nie dziwiła, że nie mam ochoty wywalić na usunięcie wszystkich ósemek więcej niż na założenie jednego łuku aparatu. Tak więc odmów to wizytę czym prędzej, idź gdzieś na NFZ i zaoszczędź te 2000 zł.
W świni siła! W świni moc! 
(Jantar)
(minerały, Himalaya Herbals Antisceptic)

jak tak czytam historie z ósemkami to mam nadzieje, że moim nie zachce się nigdy wychodzić i będą sobie grzecznie siedziały na swoim miejscu... 
a każdy je ma te wajchy :P ?? Bo skoro ja mam a nic mi nie mówiła o wyciągach tzn, że będę je miała
masz ależ będzie seksownie
jak Wy... haha bo na razie to...