|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3451 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
Jaką muzykę puszczacie dzieciom? możecie polecić jakieś płyty z muzyką dla malucha?
|
#3452 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas opuścić ciepłe brzuszki, na swiecie pojawiły się już pierwsze Maluszki-I/I
sanetka, moj lubi płytę Natalka
|
#3453 |
|
Zakorzenienie
|
o dlugoletnie pary
![]() my dopiero 3latka 1marca ![]() wczoraj młody skoncyzl 2 mies i od dzisiaj zaczynamy bajeczki mu czytac; wytargalam z piwnicy ksiązki od sis
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2011-03-24 o 21:03 |
|
|
|
#3454 |
|
Zakorzenienie
|
ps. polecam czekolade do picia z przepisu bozeny sikon [gesta i baardzo słodka - jak w pijalni mount blanc]
|
#3455 |
|
BAN stały
|
vilya pracowałam jako niania dla dzieci - akurat w tamtej okolicy pozostałe nianie to były właśnie starsze panie i po tym doświadczeniu powiem ci że nigdy takiej babci dla swojego dziecka nie wezmę...! Ja jedyna cały czas biegałam z maluchami (miałam dwójkę) i się z nimi bawiłam, pilnowałam (choć bez przesady), a babcie nie robiły nic poza obgadywaniem pracodawców. Żadna nawet nie zareagowała że ich 4-letni podopieczni skaczą z wysokiego mostku na placu zabaw czy kopią inne dzieci... Masakra.
|
|
|
|
#3456 |
|
Zadomowienie
|
my w lipcu mamy 9 lat związku.....3 lata po ślubie.....matko jak ten czas leci....
![]() i odnośnie chrzcin....jest tak jak napisała OYE. Poruszaliśmy ten temat u nas na chrzcinach, bo mój mąż taki katolik jak ja buddystka i też się nieźle spieraliśmy, bo rodzina TŻ uważa że każde dziecko powinno się chrzcić. Ja uważam, że jeśli rodzice i tak nie mają zamiaru przekazywać dziecku wiary to po co? Bo tak chce rodzina albo taki jest zwyczaj.....? Bez sensu.Wstawiam cały obrządek chrztu. Na samym początku ksiądz zadaje pytanie: - O co prosicie Kościół święty dla... i tu pada imię dziecka. Rodzice powinni zgodnie odpowiedzieć: - O chrzest. Po tym wstępie rozpoczyna się właściwa uroczystość chrztu. Również w tej części pojawia się bardzo ważne pytanie do rodziców. Kapłan pyta: - Prosząc o Chrzest dla Waszego dziecka przyjmujecie na siebie obowiązek wychowania go w wierze, aby zachowując Boże przykazania, miłował Boga i bliźniego, jak nauczył nas Jezus Chrystus. Czy jesteście świadomi tego obowiązku? ( i to właśnie ten fragment o którym wspomniała OYE) Rodzice powinni razem odpowiedzieć: - Tak, jesteśmy tego świadomi. Lub: - Jesteśmy świadomi. Kolejne pytanie kapłana jest skierowane do rodziców chrzestnych: - A wy, Rodzice chrzestni, czy jesteście gotowi pomagać rodzicom tego dziecka w wypełnianiu obowiązku? Rodzice chrzestni (lub chrzestny) odpowiadają: - Jesteśmy gotowi. Potem następuje wzruszający moment, gdy kapłan zwraca się bezpośrednio do dziecka: - Pada imię dziecka, np. Hanno, wspólnota chrześcijańska przyjmuje was z wielką radością. Ja zaś w imieniu tej wspólnoty znaczę was znakiem Krzyża, a po mnie naznaczą was tym samym znakiem Chrystusa Zbawiciela twoi rodzice i chrzestni. Po tych słowach ksiądz podchodzi do dziecka i kreśli na jego czole znak krzyża – to samo czynią rodzice i rodzice chrzestni. Potem zebrani uczestniczą w uroczystej Mszy Świętej, w której, szczególnie w kazaniu, kapłan podkreśla radość z powodu przyjęcia nowego członka do wspólnoty Kościoła – po kazaniu następuje obrzęd Chrztu Świętego. Tu ważną rolę pełnią chrzestni – matka chrzestna ma przygotowaną białą szatkę, a chrzestny świecę chrzcielną. Kapłan odmawia w tym czasie modlitwę egzorcyzmu, a następnie modlitwę poświęcenia wody. Po modlitwach kapłan ponownie zwraca się z pytaniami do rodziców i chrzestnych dziecka - Drodzy rodzice i chrzestni. Przyniesione przez was dzieci otrzymują z miłości Bożej przez sakrament Chrztu nowe życie z wody i z Ducha Świętego. Starajcie się wychować je w wierze tak, aby zachować w nich to Boże życie od skażenia grzechem i umożliwić jego ustawiczny rozwój. Jeśli więc, kierując się wiarą, jesteście gotowi podjąć się tego zadania, to wspominając swój własny Chrzest, wyrzeknijcie się grzechu i wyznajcie wiarę w Jezusa Chrystusa. Jest to wiara Kościoła, w której wasze dzieci otrzymują Chrzest. Czy wyrzekacie się grzechu, aby żyć w wolności dzieci Bożych? Muszą oni odpowiedzieć zgodnie: - Wyrzekamy się! Po tym następuje jeszcze szereg pytań związanych z wiarą, po czym padają słowa kapłana: -Taka jest nasza wiara. Taka jest wiara Kościoła, której wyznawanie jest naszą chlubą, w Chrystusie, Panie naszym. Rodzice i chrzestni odpowiadają: - Amen. Po tej części następuje właściwy obrzęd chrztu. Tuż przed polaniem głowy dziecka wodą z chrzcielnicy, kapłan zadaje pytanie: - Czy chcecie, aby... tu imię dziecka, np. Hanna otrzymała chrzest w wierze Kościoła, którą przed chwilą wyznaliśmy? Rodzice i chrzestni odpowiadają: - Chcemy Po tym potwierdzeniu kapłan chrzci dziecko wypowiadając słowa: Imię dziecka np. Hanno, ja ciebie chrzczę w imię Ojca i Syna i Ducha Świętego. Rodzice i chrzestni powinni odpowiedzieć: - Chwała Ojcu i Synowi i Duchowi Świętemu. Czoło dziecka namaszczone jest jeszcze Krzyżem świętym, chrzestna darowuje białą szatkę, a ksiądz opisuje to słowami: - Pada imię dziecka np. Hanno, stałaś się nowym stworzeniem i przyoblekłaś się w Chrystusa, dlatego otrzymujesz białą szatę. Niech twoi bliscy słowem i przykładem pomogą ci zachować godność dziecka Bożego nieskalaną aż po życie wieczne. Wszyscy odpowiadają: - Amen Teraz zaczyna się rola chrzestnego, który po słowach kapłana: - Przyjmujcie światło Chrystusa, zapala świecę chrzcielną od Paschału. Na koniec kapłan wypowiada ważne zdanie: - Podtrzymywanie tego światła powierza się wam, rodzice i chrzestni, aby wasze dziecko, oświecone przez Chrystusa, postępowało zawsze jak dziecko światłości, a trwając w wierze, mogło wyjść na spotkanie przychodzącego Pana razem z wszystkimi Świętymi w niebie.
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2011-03-24 o 21:32 |
|
|
|
#3457 | |
|
Raczkowanie
|
Ooo - to widzę ja związkowa weteranka - 12 lat w tym roku
![]() Zła dziś jestem, bo mieliśmy mieć dziś kontrolne usg bioderek i miałam nadzieję na koniec szerokiego pieluchowania, ale.. uroki nfz mnie dopadły. Dzwonię kontrolnie rano do tej poradni i dowiaduję się, że lekarza dziś nie ma! I pani nie wie dlaczego nikt do mnie nie zadzwonił odwołać wizytę! I wcisnęli nas na przyszły tydzień - już widzę tę kolejkę!![]() Cytat:
![]() Ja Azalię biorę już 3 tydzień i nie narzekam. Nie ma się co źle nastawiać - może warto spróbować. Co do chrztu to jest jeszcze sytuacja, kiedy para nie ma ślubu kościelnego, bo jedna osoba jest nie wierząca lub innej wiary. A druga osoba chce ochrzcić dziecko i sama wychowywać je w wierze. Czy w takiej sytuacji ksiądz może robić problemy z chrztem? Chętnie poznam waszą opinię. A w ogóle dziewczyny - czym teraz smarujecie buźki dzieci przed spacerem? Macie coś z filtrem UV dla dzieci poniżej 6 miesiąca? Szukam teraz czegoś, bo mi się wydaje, że za czeto słonko do budki zagląda... Przesadzam? |
|
|
|
|
#3458 |
|
Rozeznanie
|
To odnosnie tego slubu i grzechu mnie sie przypomniala spowiedz tuz przed slubem kiedy spowiadam sie z tego ze zylam z mezczyzna dwa lata bez slubu, a ksiadz do mnie na koncu "dziecko do ktorej klasy chodzisz".... wszystko wyjasnia to ze ksiadz to niezle zakrecony czlowiek... jak mu odpowiedzialam ze skonczylam studia to sie zdziwil...
![]() Ach i my chyba po skoku rozwojowym, mala juz nie je bez przerwy, a nawet wydaje mi sie dosyc niewiele jak na nia, piersi mam przez to twarde. Do tego jest nad wyraz grzeczna, potrafi lezec i patrzec w sciane tak 15 - 20 minut. Oczywiscie gadam do niej ciagle ale kiedys to 5 minut i wrzask a dzis spokoj. No i znow zasnela w lozeczku, dzis zajelo jej to wiecej, ale w koncu usnela. No i sama wypluwa piers jak sie naje, co jest dla mnie nowoscia bo wczesniej jadla na umor
Edytowane przez ligotka Czas edycji: 2011-03-24 o 21:45 |
|
|
|
#3459 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
mama bierze Natalie jak jajko na miekko tak się boi a tata............. jak mala tylko zaskrzeczy lub zapłacze woła mnie bo nie wie co robićCytat:
a a repertuar różny,od disco polo po kościelne pieśni
|
|
#3460 |
|
Wtajemniczenie
|
My mlodemu glownie spiewamy-szanty, piosenki harcerskie albo kolonijne i wszystko co nam sie przypomni+piosenki improwizowane.
U nas np. pomaga na ubieranie przed spacerkiem piosenki o wkladaniu raczek i nozek w kombinezonek. Na dzien dobry mlodemu spiewam "Panie Janie", tylko zamiast Janie jest Filipku ![]() Co do Azali-ja ja biore od 10 dni, w tej chwili mam jakies krwawienie ala okres-boli tez tak samo...poczekam kilka dni i jak nie przejdzie dzwonie do gina-bo na Paracetamolu nie zajade daleko i skoncza sie spacerki z mlodym, bo nie dam rady wozka wniesc po schodach jak mnie bedzie nadal tak krzyz bolec. Aha - ja przed spacerkami mlodego kremuje "Kremem na kazda pogode"Nivea.
|
#3461 |
|
Rozeznanie
|
Enia moja tez lubi jak mama spiewa
czasem spiewam co mi przychodzi do glowy ale najczesciej spiewam "hej dziewczynko spojrz na misia" a wspomne ze spiewac to ja nie umiem wogole wiec robie to tylko jak jestem z nia sama a co lepsze uslyszalam ostatnio jak moj maz spiewa malej ech czego sie nie robi dla dzieci
|
|
|
|
#3462 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ja brałam Azalię i nie jestem zadowolona. To były moje pierwsze tabsy ( i mam nadzieję, że nie ostatnie). Ogólnie samopoczucie na minus, choć to bym przecierpiała. Przecierpiałabym nawet te krwawienia. Ale wypadanie włosów garściami - never. Po 10 dniach zakończyła się moja przygoda z Azalią... Cytat:
O Azalii - jak wyżej. ![]() Gratulacje! I co - "prezent" wymyślony? Cytat:
![]() Cytat:
Ale para "mieszana" spokojnie może wziąć ślub. Ja uważam, że ksiądz nie powinien nigdy odmawiać chrztu. Zawsze przecież wymogiem jest, żeby ktoś dzieciaka wychowywał w wierze. A te "zwykłe" filtry są od szóstego miesiąca? ![]() Ogólnie to u nas cisza i spokój. Dziecko moje dziś postanowiło być Aniołem. ![]() Za to się w Carrefourze poczułam dyskryminowana. Zakupiłam bowiem jogurt 7 zbóż men... Dżizas... Mało tego - bezczelnie pochłaniam go jako kolację, a co.
|
|||||
|
|
|
#3463 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
anka_bzz - dużo kremów "na kazdą pogodę" jest od ktoregoś tam miesiaca, nie od początku... hmm mam perfecta baby - od 1 dnia, ma spf 6 Mati na usg nie płakał, spał [powiercił się tylko przy rozbieraniu], za to rozdarł się jak dr mu nózku rozkraczył i masował przykurcz :/ ehh za 2 tyg kontrola...
|
|
#3464 |
|
Raczkowanie
|
No ja mam krem Ziajka 50 Uv i doczytałam wczoraj, że jest od 6 miesiąca...
P.S. Zazdroszczę tego jogurtu Ja dopiero jak młody skończy 3 mies. mogę spróbować nabiału i jogurt będzie zaraz po kozim serku białym. Odliczam dni...
|
|
|
|
#3465 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie mialam serca jej zabrac...
|
|
|
|
|
#3466 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jestem wyrodną matką - nawet nie sprawdziłam. A nie wiecie, jak filtr Babydream? Moja ma kontrolę po 4 miesiącu czyli po 2 maja. Niestety u nas na NFZ się nie da... A u Was kontrola przez ten przykurcz? Cytat:
Ja karmię, ale jem wszystko. Nie próbowałam tylko cytrusów i wzdymających warzyw. No może jeden mały kawałek kalafiora. Staram się też nie używać tyle pieprzu cayenne. Bez serków i jogurtów nie dałabym rady... |
||
|
|
|
#3467 |
|
Rozeznanie
|
Z chrztem jest tak, ze duzo od ksiedza zalezy, ja przyznaje, ze nie wiem jak to u nas wyglada, jak ktos slubu nie ma, ale mysle, ze bardziej na luzie, w ogole tu kosciol katolicki na luzie jest, nikt ekstra do spowiedzi nie idzie przed chrztem, chyba ze sam sobie tak zazyczy
.A, moj TZ i ja mamy inna wiare, i problemu nie ma , bo Kosciol katolicki i ewangelicki trzymaja razem, ksieza czesto razem msze odprawiaja, i w ogole w zgodzie i wspolnocie zyja ![]() Iga nam tez w tym roku 12 rocznica stuknie ![]() Moja na usg plakala, bo lekarz ja trzymal i ja tez
|
|
|
|
#3468 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
my uzywamy kremu Mustela. |
|
|
|
|
#3469 |
|
Zakorzenienie
|
anka_bzz - w prawym biodrze dysplazje 10stopni ortopeda znalazł [to pieluchować], no i o tym przykurczu prawego bioderka powiedział [to masować]. aczkolwiek nie wiem, czy to jedno wynika z drugiego, czy to są dwie odrębne "choroby"
|
#3470 |
|
Zakorzenienie
|
puszczam tego co ja słucham. K uwielbia Clannad i zasypia przy Enyi;-)
|
|
#3471 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny witam, ja na chwile po poradę
czytam w miarę na bieżąco, ale pisać nie mam kiedy.. Mały ma gazy, znaczy praktycznie wcale nie puszcza bączków. Dostae espumisan i debridat ale działają tak "tyle o ile", wszelkie masaże, rowerki i gimnastyki nic nie dają, czasem leżenie na brzuchu-ale to się uspokaja a bączków dalej nie ma, zastanawiam się na podaniem jemu herbatki z kopru włoskiego (jak piję ja na niego nie działa) i teraz nie wiem ile i jak często bo wiem że jak się przesadzi to działa na odwrót. Pomóżcie coś bo serce mi się kraje... sukienka do ślubu przepiękna, buty też, ale ja wolałabym mniej rzucające się w oczy:P |
|
|
|
#3472 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i co? w nocy o 3:40 pobudka na karmienie i od tego czasu nie zmrużyło oka, a ja po kilka minut drzemię i budzę ię jak tylko młody zakwili ![]() co do stażu w związku, to ja z Tżtem jestem 3 lata i od 1,5 roku po ślubie ![]() s_a_j Ty 4.04 idziesz na usg? Napisz potem jk było, ile czekałaś (bo tam kto pierwszy ten lepszy, nie?), jak długo trwało usg...ja się trochę obawiam, że będę czekac nie wiadomo ile i mały przez ten czas zgłodnieje, znudzi się lub będę go musiała przewinąc...
|
|
#3473 |
|
Zadomowienie
|
o u mnie jak puszcxe may it be enye to od razu cisza - słucha uwaznie póxniej kimono |
|
|
|
#3474 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przypomniało mi się, że kiedyś katowałam dziecko muzyką z Fortepianu (Nyman za to nawet nominacji nie dostał...) i Dawno temu w Ameryce. Smyczki Mozarta nie przypadły jej do gustu. ![]() Cytat:
Ale to było dobrze ponad 50 lat temu.Cytat:
A jak długo podajesz Debridat? Mi pediatra mówiła, że efekty może być widać nawet po 10 dniach dopiero. (Ale o kolkach mówiła).Moja jak pośpi na brzuchu to potem ładnie bączki puszcza. |
|||
|
|
|
#3475 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Za to pozytywnie babcia mnie zadziwia - coraz częściej chce Małego na ręce, pokazuje mu mieszkanie,śpiewa piosenki...planuje, jak to na wiosnę na spacery będzie z nim chodziła...fajnie, ze w koncu pomagać zaczęła. Cytat:
Za to mąż śpiewa piosenki, które sam wymyśla ![]() Cytat:
Cytat:
.A co do stażu w związku - w listopadzie mamy 9 rocznicę związku, z czego 4 lata po zaręczynach i 2 lata po ślubie. Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2011-03-25 o 09:57 |
|||||
|
|
|
#3476 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jezeli gazy zalegaja w brzuszku to ja bym herbatki nie dawała bo bedzie ich jeszcze wiecej. u nas na gazy dobrze sprawdził sire bobotic j asię na debridat przerzuciłam bo moja kupki nie mogła zrobić
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2011-03-25 o 09:57 |
|
|
|
|
#3477 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki dziewczyny. śpiewać to mu nie będę
u nas w sumie na razie i w domu i w samochodzie po prostu radio jest włączone
|
#3478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale osoba musi być zadeklarowana jako "innowierca". Mnie ciekawi sytuacja w której jedno z rodziców jest apostatą (wypisało się na własne życzenie z KK) a drugie- chce ochrzcić. Ciekawa jestem czy wtedy ksiadz dałby chrzest,czy nie...teoretycznie- nie powinien odmówić,a praktycznie...pewnie trzeba by się znów w kurii odwoływać a odnośnie kremu z filtrem- mam z BabyDream taki żółty kremik z filtrem 50+ jest super- sama go używam w lato, a jak zdarzy się ladne słoneczko to i młodego maznę, a niech ma
|
|
|
#3479 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co pasuje mojej małej?? Dużo jej śpiewam, jesteśmy na etapie "Ach śpij kochanie", "Z popielnika na Wojtusia" itp. Ponadto moja sobie uwidziała muzykę Bacha i to chyba ma po mamusi . Za Mozartem nie przepada (nawet badania udowodniły, że muzyka Mozarta potrafi pobudzać, bo on przecież ciut szalony był )zgadzam się z Wami dziewczęta co do opinii o babciach Moja może być nakarmiona, przewinięta i po prostu sobie marudzić, a babcia i tak stwierdzi, że może nadal jest głodna.![]() Cytrynko to fajnie, że babcia zaczęła pomagać. |
|
|
|
|
#3480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() my chyba własnie przeżywamy skok rozwojowy...albo jednak biszkopty młodemu szkodzą... sama nie wiem...na cycu mógłby wisieć cały czas- je jak prosiaczek, nawet hrumka do cycusia jak mu nie zabieram piersi to potrafi ssać po 20-30 minut, potem ulewa jak głupi do tego- non stop całą noc płakał. Zasypia na 10-15 minut i raptem ryk, placz, wycie....nie wiem skąd on bierze siłę na to potem znów bach! zasnął i tak całą nockę...ja ledwo na oczy dzis patrzę, a zostalam z nim sama i od 6 rano dopiero teraz usnął na dłużej (śpi już pół godziny) ale wierci się, niespokojny jest strasznie...przy tym- w pieluszkach sucho,brzusio luźny...a taki anioł z niego był do tej pory no pocieszam sie że to przejściowe
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:07.

I wcisnęli nas na przyszły tydzień - już widzę tę kolejkę!
. Chociaż moja pediatra bardzo chwaliła wagę...mówiła, że przybrał akurat - ani za dużo, ani za mało. 

Ja uważam, że ksiądz nie powinien nigdy odmawiać chrztu. Zawsze przecież wymogiem jest, żeby ktoś dzieciaka wychowywał w wierze.
Ale to było dobrze ponad 50 lat temu.
jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...
. Za Mozartem nie przepada (nawet badania udowodniły, że muzyka Mozarta potrafi pobudzać, bo on przecież ciut szalony był