|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
beat@ pierwsze dni są zazwyczaj najgorsze, bo jeszcze nie jesteś do konca w temacie
ja kiedys pracowalam tez w piekarni jako sprzedawca ale sezonowo i pierwszy dzien to byl kozmar! Pamietam, ze przyjechał dostawca z towarem, pelno skrzynek z roznymi bulkami itp. i dal mi taką kartke ze zdjęciem nazwą i ceną róznych bulek, chlebow.. zanim zdązylam ją wziąc do ręki ustawila mi sie kolejka i te babcie zaczeły mi mowic co to one chcą, a ja nie rozroznialam zadnej bulki! i nic nie moglam znalezc w tych skrzynkach! ryczec mi sie chciało! wkoncu sie wkurzylam i .. zamknelam na jakis czas zeby chociaz na polki to poukladac. I mialam wylane na to co szef powie:P ale z dnia na dzien juz sie z tym oswoilam i bylo ok![]() Mam do Was pytanie z innej beczki (własciwie to do tych, ktore mieszkają ze Swoimi TZ) : czy jak dziecie do spowiedzi to ksiądz Wam daje rozgrzeszenie? Bo my jak bylismy ostatni raz (tj rok temu) to nam nie dal i jeszcze zaczal na mie wrzeszczec, ze moje dzieci beda z mocy sztana itp.. jakis powalony chyba byl, i od tego momentu nie bylam, bo poprostu sie boję, ze znowu takiecos uslysze? No i jak to jest przed slubem, bo przeciez trzeba sie wyspowiadac, a jak pojde i nie da mi znowu rozgrzeszenia to co, komuni nie dostane? Tego nie kumam!! chyba jestem na to za glupiutka:P |
|
|
|
#4082 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze śluby w przyszłym roku, a przygotowania w toku :) - Panny Młode 2012, cz
Buuu ... No i sie nie udało!
Mimo moich bardzo rozwinietych umiejetnosci persfazji proboszcz był nieugiety ;/ Kalendarza na przyszły rok nie ma. Skoro ja rzadko tu jestem, to date moze przyjsc zaklepac rodzic. Tak mi powiedział. Straaasznie jestem rozczarowana, bo u wiekszosci z Was nie było tego problemu i nie spodziewałam sie szczerze mowiac, ze u mnie będzie .. Ja wiem, ze ta parafia, w której chcemy mieć ślub nie jest duza, no ALE! .. ![]() Cytat:
Edytowane przez D0tk4 Czas edycji: 2011-03-25 o 16:45 |
|
|
|
|
#4083 |
|
Zakorzenienie
|
Coś dla was
allegro.pl/podziekowania-winietki-krzeselka-wykonaj-je-sama-i1521463425.html
|
#4084 |
|
Zakorzenienie
|
no i walsnie jak dostalam takie kazanie, to juz mi sie odechciało chodzic do spowiedzi... a TZ byl zaraz po mnie i odszedl od konfesjonalu doslownie w 5 sekund bo ksiądz go nie chciał sluchac
Dotk4 szkoda ze jeszcze u Ciebie nie mozna zaklepać daty i godziny.. tak by juz bylo z glowy, ehh... ja w kwietniu jak przyjade na swieta, to chcemy isc zaklepac.. mam nadzieje, ze Nam sie uda... chociaz to tez nie jest duza parafia... |
|
|
|
#4085 |
|
Zakorzenienie
|
moja koleżanka też nie dostała rozgrzeszenia i olała kościół jednym słowem. Idź do spowiedzi jak ci nie da to idź do innego kościoła ;p nie wszyscy są tacy ;p
|
#4086 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Co innego w spowiedzi przedślubnej, wtedy trzeba wszystko wyznać jak na dłoni. ---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Dotk4 przykro mi z powodu księdza. Mamusia będzie musiała załatwiać
|
|
#4087 |
|
Zadomowienie
|
Mój dalszy sąsiad kiedyś poszedł do spowiedzi (zdradzał żonę i bardzo dużo pił) i ksiądz kazał mu iść na pielgrzymkę do Częstochowy. Ten się wkurzył, poszedł do innego księdza i dostał inna pokutę ;P. I do tej pory się z tego śmieje
![]() A z kolei wujek od mojego TŻa raz poszedł do spowiedzi i powiedział "zgrzeszyłem mową, myślą i uczynkiem" i tyle . Ksiądz był w ładnym szoku i ale dał rozgrzeszenie bez dodatkowych pytań .
|
|
#4088 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja nie wiem jak ty mogłaś tyle czasu nie chodzić na badania w szczególności jak bierzesz tabsy![]() ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:49 ---------- Cytat:
Daj sobie szansę popracuj jeszcze kilka dni i zobaczysz jak się pracuje jak już jesteś trochę bardziej ze wszystkim obeznana
|
|
#4089 | |
|
Podróżniczka
|
Cytat:
Słyszałam też, że w spowiedzi przedślubnej przyznanie się do przedmałżeńskiego seksu czy mieszkania z partnerem przed ślubem raczej gwarantuje niedostanie rozgrzeszeni u niektórych księży i szczerze mówiąc nie wiem co wtedy ?
|
|
|
|
|
#4090 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was Dziewczyny
![]() normalnie pędzicie po forum szybciorem Talaaa87 to ślubujemy razem i fajnieee hehe ![]() ![]() (kicia) ten koles jakiś psychiczny wogóle jego zachowanie mnie śmieszy pffff niech spada z tymi meblami nawet na dwór na takich ludzi trzeba mieć olewke ![]() Jame gratulacje zaklepania terminu sali ![]() ![]() nooo i wszystkim PM-ą życze udanegoo weekendu ![]() ![]() buziole
05.06.2010 - ![]() 04.08.2012 - g. 16:00
|
|
|
|
#4091 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki ja zmykam
bo za chwilę TŻ będzie u mnie i robimy sobie seansik. Obejrzymy ze 3 filmy jak dobrze pójdzie
|
#4092 |
|
Zakorzenienie
|
Dotk4 wiesz nie zawsze budowa domu równa się kupnie mieszkania za takie mieszkanie co bym chciała zapłacę tu w moim mieście może 250tys max a za dom plus meble i kupno działki to z 500 tys a nawet więcej. Ja teraz nie mam problemu z mieszkaniem bo mamy takie że wystarczy nam nawet jak urodzi się pierwsze dziecko. Co do zwierząt to moje dzieci na pewno będą wychowywać się z psem właśnie aby nie miały alergii. Mojego taty brat wychowany na wsi mieszka w wawie jego dzieci są uczulone na wiele rzeczy w tym na sierść. Żyje w tak sterylnych warunkach że też ma teraz alergie. A w sumie piesek wcale nie zajmuje tyle czasu. Tylko trzeba go wyprowadzać i czasami trochę się pobawić.
Chatka ja to na pewno w przerwie na fryzjera czy makijarz wpadne na momencik się przywitać No to zostało mam 11 msc do pierwszej relacji
|
#4093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Fajnie że macie mieszkanko ja po ślubie z moim już mężem będziemy mieszkali u moich rodziców nie wiem jak to wszystko będzie wyglądało ale na razie musi tak być. Będziemy się starać o jakiś kredyt na małe mieszkanko ale o domku to ja na razie mogę tylko po marzyć Co do pierwszej relacji z bardzo ważnego dnia to naprawdę już niedługo
|
|
#4094 |
|
Zakorzenienie
|
Już się nie mogę doczekać aż będziemy dzielić się ślubnymi zakupami
co nastąpi pewnie nie długo
|
#4095 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4096 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie do końca na temat, bo ja i mieszkam, i utrzymuję, że tak powiem, kontakty intymne. A akurat w mojej parafii jest taki pogląd, że jak już seks jest, to jak się nie mieszka razem, to się rozgrzeszenie dostanie, a jak się mieszka, to już nie, bo jest za duża pokusa złamania postanowienia poprawy. Osobiście mam to w nosie, jakiś stary łysiejący facet w Rzymie nie będzie mi mówił kiedy mam zacząć mieszkać z własnym narzeczonym , mam swój rozum i sama potrafię zdecydować kiedy nadszedł właściwy moment. Oczywiście, odczuwam dyskomfort z powodu tego, że wg Kościoła żyję w grzechu ciężkim, szczególnie że sama wcale tak nie uważam, no dobra, nie to że nie popełniam grzechów, ale akurat sypianie z własnym narzeczonym to taki mały grzeszek, jak powiedzmy obżeranie się ciastem czekoladowym ![]() Co do spowiedzi: nie spowiadam się, bo nie mam postanowienia poprawy. Nie przestanę sypiać z TŻ i już, a nawet gdybym zrobiła takie postanowienie to złamałabym się po 2 tygodniach, więc po co stwarzać fikcję. A spowiedź MUSI być szczera, z postanowieniem poprawy. Jak przy przedślubnej spowiedzi nie dostanę rozgrzeszenia, to powiem, że w takim razie nie weźmiemy ślubu kościelnego, podpiszemy tylko papiery z USC. Ciekawe co by ksiądz na to powiedział :P A tak na serio to można przecież iść do innego księdza, nie przejmuj się. Ogólnie to przecież księdzu przed ślubem zależy żebyście ten ślub w końcu wzięli i już żyli po bożemu, a odmawiając rozgrzeszenia sprawia że dalej będziecie grzeszyć. Więc byłby nienormalny gdyby przed samym ślubem odmówił rozgrzeszenia. ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:44 ---------- P.S. Ale się wywnętrzyłam, aż mi głupio... Edytowane przez bahari Czas edycji: 2011-03-25 o 20:09 |
|
|
|
|
#4097 |
|
Rozeznanie
|
Tenebrosa, widzę, że będziemy mieszkały niedaleko siebie
Ty za Elizówką, a Ja u Tż w Jakubowicach.. Do Lublina bliziutko..3-4km..ale pewnie ciężko będzie mi się przyzwyczaić..bo mieszkam w Lublinie i wszystko mam blisko i wogóle.. A Biedronkę też mam prawie pod domem..
|
#4098 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Sytuacja wygląda tak że Tż ma chorych rodziców jego ojciec jest po udarze mózgu a mama ma problemy z biodrami Oczywiście będziemy mieli oddzielną kuchnię,łazienkę oraz osobne wejście do domu jednak średnie to pocieszenie ![]() W sumie teściowa to spoko babka,będziemy razem winko popijały ![]() Jednak wiadomo,że inaczej sprawy się mają jak się spotykamy od czasu do czasu a jak zamieszkamy w jednym domu to może już nie być tak ciekawie ![]() Wiem,że pewnie większość nie wyobraża sobie mieszkania z rodzicami lub teściami ale różnie się w życiu układa, nie chcemy zostawić ich samych ponieważ nie mieli by wtedy za bardzo na kogo liczyć.Tż ma 2 braci jednak chyba średnio poczuwają się do pomocy rodzicom. No zobaczymy jak to się wszystko potoczy na razie staram się myśleć pozytywnieLece się relaksować oglądając film i popijając herbatke ![]() Miłego wieczoru dziewczyny
Edytowane przez niki19 Czas edycji: 2011-03-25 o 20:22 |
|
|
|
|
#4099 |
|
Zakorzenienie
|
ja też się nie spowiadam ze względu na to jak zostałam raz potraktowana przez księdza który potraktował mnie jak dziwkę choć miałam 17 lat i spowiadałam się z kontaktów intymnych ale nie z sexu to były raczej takie początki zabaw z TŻ
a wyszłam z kościoła z płaczem. Bo usłyszałąm że się nie szanuję że pójdę do piekłą i takie tamAle wam powiem że mój TŻ stwierdził że przed ślubem zrobimy sobie długaśną przerwę żeby była większa frajda z nocy poślubnej. No zobaczymy czy wytrzyma ![]() Ja początkowo będę mieszkać tylko z TŻ ale wiem że za kilka lat rodzice mogą już nie dać rady mieszkać sami. Swoje lata mają. Ale to pewnie daleka przyszłość. Mamy mieszkanie tylko dlatego że mama TŻ nie żyje i to takie trochę smutne
|
#4100 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam was kochane po tygodniu nieobecności
![]() Nadrobiłam wszystkie zaległe stronki ![]() Nena suknia prześliczna choć mi osobiście się nie podoba bo ten dół ma taki przytłaczający ale najważniejsze że Ty się w niej dobrze czujesz Co do mieszkania, my po ślubie będziemy mieszkać u Tż i kończyc jego starszy dom w którym mieszkał wcześniej. Znajduje sie obok domu Tz w którym on teraz mieszka. W tej chwili mieszka tam jego babcia na dole a na I piętrze kiedyś mieszkał tam Tż z rodzinka i jego stryj z rodziną. Chcemy jakoś odgrodzić te dwie części tak jak na dom bliźniak żeby ktoś potem mógł tam w drugiej części domu zamieszkać. Mam nadzieje że jakoś będziemy sie z tą pracą przy tym domku posuwac ale wiadomo najpierw trzeba trochę odłożyć na wesele. Może aż tak źle u Tż nie będę miała. Rzecz jasna każdy mówi mi nie mieszkaj z teściami i ja wiem że lepiej na swoim ale trzeba mieć też to swoje...
|
|
#4101 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4102 |
|
Zakorzenienie
|
Doszłam do wniosku ze ten ksiadz był zwykłym burakiem ćwikłowym
i tyle:P w kwietniu pojdę do innego ksiedza, ale to bardziej dlatego ze chce sprawdzic co powie:P hehe:P nie zebym miala jakas potrzebe:P poza tym mysle, ze wszyscy narzeczeni powinni ze soba mieszkac przez jakis czas przed slubem, bo przeciez dopiero wtedy tak naprawde poznaje sie tą drugą połówke do konca i byloby zdecydowanie mniej rozwodow:P a to ze jak sie mieszka to sie rowna z tym ze sie ze soba sypia to chyba normalne:P i tak malo kto czeka z "tym" do slubu:P no chyba bym musiala co roku na pielgrzymke do czestochowy zasuwac![]() A najwieksza beka z tego, ze jak ktos sie bzyka, ale nie mieszka ze sobą to jest ok, ciekawe w czym są lepsi od tych co ze sobą mieszkają. Poprostu jak ktoś chce "to" zrobic to nic nie pomoze AAaa olać ich wszystkich Ja wlasnie przyszlam z badmintona i zajadam sie pierogami
|
|
|
|
#4103 |
|
Zakorzenienie
|
Wróciłam z fitnessu i padam na pysk
ale warto z każdym dniem kg ubywa
|
|
|
|
#4104 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki, ja tylko tak szybciutko bo magisterka wzywa: gdzie w Warszawie można kupić sweterki z moheru i angory? Coś takiego:
37.jpg Szukam, szukam i nic. Nie ma sklepów z takimi swetrami czy po prostu nie umiem szukać? Marzy mi się takie puchate bolerko na ślub, a futerka jakoś do mnie nie przemawiają, poza tym w kwietniu będzie za ciepło na futerko. |
|
|
|
#4105 |
|
Zakorzenienie
|
jak w tym roku przyjmowaliśmy księdza to jak mnie zobaczył najpierw zapytał czy jestem siostrą jak odparłam że narzeczoną od razu padło pytanie "a mieszkacie razem?"
a co go to obchodzi. Fakt faktem nie mieszkamy no ale co za różnica nie czaje__Paulinka__ uwierz mi nie zawsze jest tak że jak nie mieszkasz z TŻ a się bzykasz to jest ok. nie wiem jak ja sie wyspowiadam przed ślubem
|
#4106 |
|
Zakorzenienie
|
gdzieś czytałam, ze przed slubem wszystko wybaczaja, wie mysle ze będzie dobrze
A tak z drugiej strony, to co to za grzech w porownaniu z tym co zabili czy cos? no wlasnie... zaden! wiec glowa do góry
|
|
|
|
#4107 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale teraz to juz nie sezon na takie swetry więc moze być ciężko. |
|
|
|
|
#4108 |
|
Zakorzenienie
|
a ja jutro ide do pracy...:/ eh jakiej babci co ma 92 lata zachciało się porządków wiosennych:P a najlepsze to, ze u Nas biało za oknem:P heh:P
|
|
|
|
#4109 | |
|
Zakorzenienie
|
ja mam takie podejście do wiary że np mieszkając razem przecież nie wyrządzamy nikomu krzywdy itp więc nie uważam tego za grzech. Kościół zewsząd atakuje nas zakazami nakazami jak mamy żyć a przecież to Bóg nas ocenia i widzi czy jesteśmy dobrzy czy źli.
a ja sobie wymarzyłam koronkowe bolerko z takimi lekko rozszerzanymi rękawkami ale nie wiem jeszcze czy takowe kupię bo nie wiem jaką będę miała suknię. a jak nie będzie pasowało to ramiona zakryję welonem i tyle ![]() ---------- Dopisano o 21:14 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
wow biało?? ma już nie być zimy
|
|
#4110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Spowiedź - ś.p. brat mojego dziadka jak zawsze chodził do spowiedzi to mówił "nikogo nie zabiłem, nikogo nie okradłem, więcej grzechów nie pamiętam". A ostatnio babcia mi opowiadała, że byli z dziadkiem w kościele i słyszą, że ksiądz już dwa razy odpukał takiej babie, a ona dalej w spowiadalnicy siedzi i nadaje "bo wie ksiądz, ta moja sąsiadka to....." i tam w kółko to powtarzała! Ksiądz się wkurzył, wyszedł, zamknął drzwiczki i poszedł do zakrystii a ona dalej tam siedziała |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.

ja kiedys pracowalam tez w piekarni jako sprzedawca ale sezonowo i pierwszy dzien to byl kozmar! Pamietam, ze przyjechał dostawca z towarem, pelno skrzynek z roznymi bulkami itp. i dal mi taką kartke ze zdjęciem nazwą i ceną róznych bulek, chlebow.. zanim zdązylam ją wziąc do ręki ustawila mi sie kolejka i te babcie zaczeły mi mowic co to one chcą, a ja nie rozroznialam zadnej bulki! i nic nie moglam znalezc w tych skrzynkach! ryczec mi sie chciało! wkoncu sie wkurzylam i .. zamknelam na jakis czas zeby chociaz na polki to poukladac. I mialam wylane na to co szef powie:P ale z dnia na dzien juz sie z tym oswoilam i bylo ok
Mimo moich bardzo rozwinietych umiejetnosci persfazji proboszcz był nieugiety ;/ Kalendarza na przyszły rok nie ma. Skoro ja rzadko tu jestem, to date moze przyjsc zaklepac rodzic. Tak mi powiedział. Straaasznie jestem rozczarowana, bo u wiekszosci z Was nie było tego problemu i nie spodziewałam sie szczerze mowiac, ze u mnie będzie .. Ja wiem, ze ta parafia, w której chcemy mieć ślub nie jest duza, no ALE! .. 
18.08.2010 - zaręczyny
19.05.2012 - ślub

niech spada z tymi meblami nawet na dwór
na takich ludzi trzeba mieć olewke 

, mam swój rozum i sama potrafię zdecydować kiedy nadszedł właściwy moment.
a co go to obchodzi. Fakt faktem nie mieszkamy no ale co za różnica nie czaje