![]() |
#2191 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czapka na szydełku:)
Dziekuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2192 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta czapka składać się będzie z 10 takich elementów i 10 razy w koło czapki należy to powtórzyć i to będzie rząd ![]()
![]() |
![]() |
#2193 | |
Raczkowanie
|
i wszystko jasne
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
![]() ja to widze tak: 10 ocz.ł nastepnie 6 ocz.ł???sł, 2 ocz.ł, sł itd.... tutaj chodzi mi czy napewno ma byc 6 oczek??bo nie ładnie mi to wychodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2194 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglam ![]()
![]() |
![]() |
#2195 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2196 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2197 |
Zakorzenienie
|
Ale tu się miło zrobiło
![]() Brawo Madzialin ,tak trzymaj ,dasz radę właśnie metodą prób i błędów załapiesz szybko i zaprzyjaźnisz się z szydełkiem . Agika i ty widzę zaraziłaś się szydełkiem ![]() Miłego czapkowania wszystkim robiącym czapeczki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2198 |
Wtajemniczenie
|
A mówiłam sobie: "nie zaglądaj tu, bo znów zechcesz zacząc cos nowego". I co??? Czemu ja nigdy siebie nie słucham...
![]() |
#2199 |
Raczkowanie
|
A pomęcze jeszcze ten schemat
![]() ja to widze tak: 10 ocz.ł nastepnie 6 ocz.ł???sł, 2 ocz.ł, sł itd.... tutaj chodzi mi czy napewno ma byc 6 oczek??bo nie ładnie mi to wychodzi,marszczy mi sie ![]() a najbardziej wydaje mi sie ze marszy sie przez te poczatkowe 10 oc.ł i źle umieszczone słupki,ale probowalam juz na kilka sposobow i nic Edytowane przez Madzialin Czas edycji: 2011-03-25 o 23:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2200 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyjżyj się dokładnie schematowi wszędzie w nowym rzędzie zaczynasz od oczek łańcuszka który zawsze liczy się jako pierwszy w tym przypadku słupek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2201 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2203 |
Raczkowanie
|
Oto moje dwa wytwory - dla synka. Proste - same słupki
![]() Edytowane przez aniadebska Czas edycji: 2011-03-27 o 11:17 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2204 |
Raczkowanie
|
Piękne w swej prostocie
![]() ---------- Dopisano o 02:09 ---------- Poprzedni post napisano o 01:48 ---------- Nie moge spac,wiec analizuje sobie wszystkie wstawione schematy. Prosze mi wytłumaczyc w tym schemacie: https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1301055167 rzad 7. zaczynajac 3 ocz.ł(czyli jeden słupek)nastepnie sa znowu 2 ocz.ł,ale ciut powyżej są pólslupki.To je sie robi w tym rz 7??czy jak??i czy je sie powtarza w nastepnych rzedach czy juz nie?? MAm nadzieje ze zrozumiale napisalam.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2205 |
Raczkowanie
|
to i ja kolejne czapeczki pokaze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2206 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ---------- Dziewczyny. Możecie mi powiedzieć jak dorobić uszka. Mam już całość. czy mam oczkami ścisłymi przerobić do miejsca gdzie maja być uszka i potem wg wzoru zrobić uszka? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2207 |
Raczkowanie
|
NO tak zapomnialam dodać wzoru
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2208 |
Moderatozaur
|
Ja bym po prostu wkłuła szydełko w miejscu, gdzie ma się zaczynać ucho i zaczęła robić bezpośrednio w ostatnim rzędzie czapki. Potem drugie tak samo. No i na koniec obrobić wszystko tą falbaneczką.
![]() |
#2209 | |
Raczkowanie
|
Fajne kapelusiki. Mam coś podobnego. A z jakiej włóczki robiłaś? śliczne
![]() ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2210 | |
Moderatozaur
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2211 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Nie będzie mnie do jutra - a jutro czekam na efekty ![]() ---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ---------- Cytat:
Jak masz problem z umiejscowiemiem klapek na uszy załóż dziecku na głowę i zaznacz ![]() Czapka robiona tym wzorem
moje https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=427085 moje część pierwsza papierki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...2#post17709362 blog ![]() Edytowane przez GLINKA121 Czas edycji: 2011-03-26 o 09:27 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2212 | |
Zakorzenienie
|
Aniu, one są piękne w swojej prostocie .... no i dobrze zrobione ... pamiętam moje początki robienia czapeczek słupkami czy półsłupkami - miałam zawsze kłopoty z denkiem czapki .... co ja się naprułam żeby załapać jak je dobrze zrobić ....... u Ciebie widać, że czapeczki mają odpowiedni fason. Świetne
![]() Sylwiu, piękne czapeczki/kapelusiki ..... bardzo ładnie Ci wyszły ronda ![]() Cytat:
![]() Co do wykończenia tej czapeczki - jeżeli nie chcesz falbanki to można półsłupkami lub ściegiem rakowym zakończyć .... to tak na przyszłość - ściegiem rakowym wykańcza się nie tylko czapeczki ... jest bardzo ozdobny (trzeba popróbować ile oczek zrobić i gdzie wbijać). Powodzenia w robieniu następnej ciekawej czapeczki .... świetnie Ci idzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2213 |
Raczkowanie
|
Pokombinowałam i juz sie nie marszczy. Prosze mi wierzyc,ze ruszam swoja mozgownica i mysle,ale czasami zadaje pytania (moze i glupie)dla pewnosci,kto chce odpowie,kto nie to nie...
Powtorze swoje pytanie odnośnie schematu: https://wizaz.pl/forum/attachment.php...6&d=1301 055167 rzad 7. zaczynajac 3 ocz.ł(czyli jeden słupek)nastepnie sa znowu 2 ocz.ł,ale ciut powyżej są pólslupki.To je sie robi w tym rz 7??czy jak??i czy je sie powtarza w nastepnych rzedach czy juz nie?? MAm nadzieje ze zrozumiale napisalam.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2214 |
Przyczajenie
|
Dot.: Czapka Na Szydełku:)
czesc!!! jestem tu nowa . Poszukuje wzorow na czapeczki na szydelku dla dzieci .Prosze o kilka
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Magda to o co pytasz te trzy oczka i piszesz nad nimi półsłupki to źle odczytujesz schemat. Przyjrzyj się dokładnie schematowi ,najlepiej zakreśl sobie kolorem dany rząd będziesz lepiej je-rzędy widziała. Jest początek 7-go rzędu.Kończąc siódmy rząd zamykasz go oczkiem ścisłym zamykającym i żeby przejść do ósmego rzędu w tych trzech oczkach robisz oczka ścisłe ale nie zamykające , robisz je po to żeby przejść do początku ósmego rzędu i tam znowu jako pierwszy słupek robisz trzy oczka i tą grupę 4 słupków przedzielonych oczkiem łańcuszka , czyli trzy oczka jako pierwszy słupek -słupek -oczko i-dwa słupki -trzy oczka AŻ DOJDZIESZ DO KOŃCA I ZNOWU TAK JAK W SCHEMACIE DALEJ Magda ja myślę że powinnaś zacząć od łatwiejszych rzeczy żeby przetestować określone potrzebne do szydełkowania nazwy , potrenować jak to się robi ,co oznaczają dane symbole.Uwierz mi będzie ci łatwiej potem rozumieć schematy ,a tak sama widzisz , masz czytelny schemat bardzo czytelny ,symbole standardowe ,proste i się gubisz nawet z rzędami-czyli nie zauważasz gdzie tu kończy się siódmy a zaczyna ósmy rząd.To normalne jak się zaczyna przygodę-naukę z szydełkiem dlatego warto poćwiczyć na czymś małym ,prostym np .opaską dla dziecka na główkę ,łapką kuchenna i dopiero jak się połapiesz brać się za trudniejsze jakim jest czapka. Myślę też ze byłoby by dobrze jakbyś założyła swój wątek jak słusznie napisała jedna z dziewczyn pod tytułem np. ,,Madzialin uczy się robić na szydełku czapki '' i tam zadawać wszystkie swoje pytania dotyczące twojej nauki . Jeśli nie będziesz wiedziała jak założyć taki wątek pytaj Justin ,pomoże ci i pokieruje ,i przeniesie stąd wszystkie te wpisy twoje pytające ,nasze odpowiedzi dotyczące twojej nauki robienia czapki na szydełku. Tutaj mamy wątek Czapka na szydełku'' ma za cel pokazywać co kto zrobił i wstawianie schematu czapek ,a nie nauka i podstawy na szydełku ,za dużo teraz tego jest w tym temacie i trzeba się sporo namachać ,przewracać stron żeby znaleźć interesujący innych temat -czapka ,wzór ,schemat. Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2216 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2217 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czapka Na Szydełku:)
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Miłego i owocnego szukania Madzialin ... zakładaj wątek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeżeli przyjrzymy się czapeczkom to tam gdzie ,,perełka,, łańcuszki są razem ... taki ,,motylek,, się utworzył. Jak to robimy wyjaśnię na podstawie rzędu 14-tego i 15-tego ..... w 14-tym rzędzie łańcuszek składa się z 9 oczek ... w 15-tym rzędzie z 10 oczek ... w 16-tym rzędzie robimy 5 oczek łańcuszka, szydełko wkładamy pod 2 łańcuszki utworzone w 14-tym i 15-tym rzędzie - robimy oczko ścisłe (jeżeli zrobimy zwykły półsłupek nic się nie stanie) - 5 oczek łańcuszka ....... to jest wskazówka dla wszystkich, których interesuje zrobienie tej czapeczki a nie wiedzą jak odczytać ten fragment schematu. Z tymi oznaczeniami i ich odczytywaniem to też różnie bywa ... czasami półsłupek na schemacie nazwany jest oczkiem ścisłym ![]() Misiu, masz rację ![]() Przepraszam - tutaj krzyżyk jednak oznacza oczko ścisłe - leży płasko ale jeżeli ktoś półsłupek zrobi to naprawdę nie będzie źle. Edytowane przez damurek Czas edycji: 2011-03-27 o 08:29 Powód: literówka + dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Edytowane przez misia2 Czas edycji: 2011-03-26 o 17:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:57.