Czapka na szydełku:) - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-25, 20:30   #2191
Madzialin
Raczkowanie

Dot.: Czapka na szydełku:)

Dziekujewyjdzie w praniu.A co do powtarzania to tylko od do tych kreseczek ,ktore sa tam zaznaczone tak??
Madzialin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 20:35   #2192
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Cytat:
Napisane przez Madzialin Pokaż wiadomość
Dziekujewyjdzie w praniu.A co do powtarzania to tylko od do tych kreseczek ,ktore sa tam zaznaczone tak??

Ta czapka składać się będzie z 10 takich elementów i 10 razy w koło czapki należy to powtórzyć i to będzie rząd
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 21:43   #2193
Madzialin
Raczkowanie

i wszystko jasne (chyba)

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
Napisane przez GLINKA121 Pokaż wiadomość
Więc repeat znaczy powtórz - należy powtarzać ten wzór aż do uzyskania odpowiedniej wielkości czapki

Tak aby rozszerzyć wzór to albo w słupek albo między słupkami dajesz dwa - idąc dalej aby zmniejszyć łączysz dwa słupki górą
A pomęcze jeszcze ten schemat
ja to widze tak:
10 ocz.ł
nastepnie 6 ocz.ł???sł, 2 ocz.ł, sł itd....
tutaj chodzi mi czy napewno ma byc 6 oczek??bo nie ładnie mi to wychodzi.
Stary 2011-03-25, 21:47   #2194
thule
Przyczajenie

Cytat:
Dzień Dobry
Męcze dalej swoją czapeczke i poczytałam kilka wątków,ale jeszcze wolę się upewnic...Jeśli moja czapeczka osiągnie idealna głębokosc wtedy ostatni przerobiony rząd powtarzam aż do uzyskania odpowiedniej długości??
Dokladnie tak tyle samo slupkow az do uzyskania odpowiedniej dlugosci a na koniec proponuje zrobic slupki scisle .

Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglam
Stary 2011-03-25, 22:02   #2195
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

Cytat:
Napisane przez damurek Pokaż wiadomość
Czapka owszem szydełkiem robiona jednak mam teraz po bliższym przyjrzeniu się wątpliwości czy półsłupkami robiona ...... bez kursiku, który mi znikł nie powiem jednoznacznie jak ta jest robiona ... próbowałam zdjęcia powiększyć (z marnym skutkiem) .......... możliwe, że słupkami jest cała robiona (ale półsłupkami też można ) .... obstaję przy tym, że nitka jedna łapana a z tej drugiej robi się takie małe żeberko, które półsłupkami chyba uwydatnione.
Widać jak koronka jest dorobiona ....... .
Przy tym wczorajszym zamieszaniu nie myślałam nad tą czapką ..... moje wiadomości o jej wykonaniu były ,,pierwszowrażeniowe,, ... nie chciałabym nikogo w błąd wprowadzać .
Czapka jest chyba warta tego aby ją rozpracować
Oj warta rozpracowania. Tyle że przez bardziej doświadczone forumkowiczki Ja mam za mały staż w szydełkowaniu więc nie wiem co to za wzór. Liczę na Was
agika76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 22:03   #2196
Madzialin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez thule Pokaż wiadomość
Dokladnie tak tyle samo slupkow az do uzyskania odpowiedniej dlugosci a na koniec proponuje zrobic slupki scisle .

Pozdrawiam i mam nadzieje ze pomoglam
Bardzo dziękuje za odp,ale czapeczka już skonczona.Będe wiedziała na przyszłosc
Stary 2011-03-25, 22:26   #2197
misia2
Zakorzenienie

Ale tu się miło zrobiło ,wow a ile nowych wzorków ,podpowiedzi aż chce się czytać aż buziak mi się śmieje.
Brawo Madzialin ,tak trzymaj ,dasz radę właśnie metodą prób i błędów załapiesz szybko i zaprzyjaźnisz się z szydełkiem .
Agika i ty widzę zaraziłaś się szydełkiem i nabierasz wprawy, super.Tak trening czyni mistrza ,to najlepsza nauka ,nie wszystko można dokładnie wytłumaczyć pisząc ,ale czytać co radzą koleżanki i próbować ,na pewno w końcu wyjdzie jak na zdjęciu.
Miłego czapkowania wszystkim robiącym czapeczki.
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-25, 22:36   #2198
DDosiek
Wtajemniczenie

A mówiłam sobie: "nie zaglądaj tu, bo znów zechcesz zacząc cos nowego". I co??? Czemu ja nigdy siebie nie słucham...

moje różności
moje decoupage
preferencje
serwetki na wymianę
DDosiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-25, 22:46   #2199
Madzialin
Raczkowanie

A pomęcze jeszcze ten schemat https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...3&d=1301060249
ja to widze tak:
10 ocz.ł
tutaj chodzi mi czy napewno ma byc 6 oczek??bo nie ładnie mi to wychodzi,marszczy mi sie
a najbardziej wydaje mi sie ze marszy sie przez te poczatkowe 10 oc.ł i źle umieszczone słupki,ale probowalam juz na kilka sposobow i nic

Edytowane przez Madzialin
Czas edycji: 2011-03-25 o 23:02
Stary 2011-03-25, 22:59   #2200
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
A pomęcze jeszcze ten schemat https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...3&d=1301060249
ja to widze tak:
10 ocz.ł
tutaj chodzi mi czy napewno ma byc 6 oczek??bo nie ładnie mi to wychodzi,marszczy mi sie
Tak na pewno 6 oczek ale to jest to co ci pisałam że zaczynając każdy następny rząd pierwszy słupek czy pół jest robiony oczkami łańcuszka.Czyli te 6 oczek to tak naprawdę jest -trzy oczka jako pierwszy słupek a te drugie trzy to przerwa do następnego słupka ,potem robisz dokładnie tak jak na schemacie dwa oczka-słupek.
Przyjżyj się dokładnie schematowi wszędzie w nowym rzędzie zaczynasz od oczek łańcuszka który zawsze liczy się jako pierwszy w tym przypadku słupek
Stary 2011-03-25, 23:11   #2201
Madzialin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Tak na pewno 6 oczek ale to jest to co ci pisałam że zaczynając każdy następny rząd pierwszy słupek czy pół jest robiony oczkami łańcuszka.Czyli te 6 oczek to tak naprawdę jest -trzy oczka jako pierwszy słupek a te drugie trzy to przerwa do następnego słupka ,potem robisz dokładnie tak jak na schemacie dwa oczka-słupek.
Przyjżyj się dokładnie schematowi wszędzie w nowym rzędzie zaczynasz od oczek łańcuszka który zawsze liczy się jako pierwszy w tym przypadku słupek
No i wszystko sie zgadza tak wlasnie robie,a na robotce widze ze powod marszczenia to wlasnie te poczadkowe 10 o.ł i słubki,chyba żle je rozmieszczam.
Stary 2011-03-25, 23:17   #2202
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
No i wszystko sie zgadza tak wlasnie robie,a na robotce widze ze powod marszczenia to wlasnie te poczadkowe 10 o.ł i słubki,chyba żle je rozmieszczam.
Mi się już na początku wydawało że 10 oczek to za dużo jak na ten drugi rządek ,ja bym dała 5-6 góra , zależy tez jakim szydłem robisz i jaką włóczką Madzia.ale tak czy owak takie kółeczko musi wyjść ciasno żeby dziury nie było
Stary 2011-03-25, 23:43   #2203
aniadebska
Raczkowanie

GG do aniadebska

Oto moje dwa wytwory - dla synka. Proste - same słupki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zielona czapka.jpg (95,4 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg niebieska czapka.jpg (85,4 KB, 18 załadowań)

Edytowane przez aniadebska
Czas edycji: 2011-03-27 o 11:17
aniadebska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 01:09   #2204
Madzialin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniadebska Pokaż wiadomość
Oto moje dwa wytwory. Proste - same słupki
Piękne w swej prostocie

---------- Dopisano o 02:09 ---------- Poprzedni post napisano o 01:48 ----------

Nie moge spac,wiec analizuje sobie wszystkie wstawione schematy. Prosze mi wytłumaczyc w tym schemacie:
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1301055167

rzad 7. zaczynajac 3 ocz.ł(czyli jeden słupek)nastepnie sa znowu 2 ocz.ł,ale ciut powyżej są pólslupki.To je sie robi w tym rz 7??czy jak??i czy je sie powtarza w nastepnych rzedach czy juz nie??
MAm nadzieje ze zrozumiale napisalam....
Stary 2011-03-26, 08:04   #2205
sylwia111111
Raczkowanie

to i ja kolejne czapeczki pokaze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2831.jpg (82,0 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2832.jpg (61,4 KB, 22 załadowań)
sylwia111111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 08:33   #2206
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

Cytat:
Napisane przez thule Pokaż wiadomość
Wiec moze i ja pokaze moje czapusie ktore zrobilam dla dziecka szwagierki
Hej, hej. Robie podobny wzór i skończyłam w pewnym momenice bo nie wiem jak te nauszniki dosztukować?

---------- Dopisano o 09:33 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Dziewczyny. Możecie mi powiedzieć jak dorobić uszka. Mam już całość. czy mam oczkami ścisłymi przerobić do miejsca gdzie maja być uszka i potem wg wzoru zrobić uszka?
Stary 2011-03-26, 08:34   #2207
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

NO tak zapomnialam dodać wzoru
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg CZapcia.jpg (43,5 KB, 45 załadowań)
Stary 2011-03-26, 08:37   #2208
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Ja bym po prostu wkłuła szydełko w miejscu, gdzie ma się zaczynać ucho i zaczęła robić bezpośrednio w ostatnim rzędzie czapki. Potem drugie tak samo. No i na koniec obrobić wszystko tą falbaneczką.

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 08:52   #2209
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

Cytat:
Napisane przez sylwia111111 Pokaż wiadomość
Fajne kapelusiki. Mam coś podobnego. A z jakiej włóczki robiłaś? śliczne

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Just-in Pokaż wiadomość
Ja bym po prostu wkłuła szydełko w miejscu, gdzie ma się zaczynać ucho i zaczęła robić bezpośrednio w ostatnim rzędzie czapki. Potem drugie tak samo. No i na koniec obrobić wszystko tą falbaneczką.
Aha, czyli zakończyć na tym etapie co jestem i od miejsca gdzie mają być uszka robić wg wzoru? No pewnie że tak przecież to proste rozwiązanie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-26, 08:59   #2210
Just-in
Moderatozaur

GG do Just-in

Cytat:
Napisane przez agika76 Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ----------

Aha, czyli zakończyć na tym etapie co jestem i od miejsca gdzie mają być uszka robić wg wzoru? No pewnie że tak przecież to proste rozwiązanie.
Przynajmniej ja bym tak zrobiła Doszła do końca 16 rzędu. Potem zrobiła sobie te uszka w tym miejscu co mają być, wbijając się w ostatni rząd czapki. A na koniec te 2 rzędy falbanki (1 i 2).

Zapraszam serdecznie do oglądania moich wyczynów szydełkowych i nie tylko... o tu

To już ...
Just-in jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 09:12   #2211
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Cytat:
Cytat:
Piękne w swej prostocie

Nie moge spac,wiec analizuje sobie wszystkie wstawione schematy. Prosze mi wytłumaczyc w tym schemacie:
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...6&d=1301055167

rzad 7. zaczynajac 3 ocz.ł(czyli jeden słupek)nastepnie sa znowu 2 ocz.ł,ale ciut powyżej są pólslupki.To je sie robi w tym rz 7??czy jak??i czy je sie powtarza w nastepnych rzedach czy juz nie??
Moja droga trudno coś radzić jak się robótki nie widzi - podstawy znasz czapkę już zrobiłaś - zacznij myśleć bądź kreatywna i twórcza - musisz sama troszkę pokombinować i wzór wzorem a działaj sama - marszczy się odejmij jest za wąska rurka się robi dodaj - pruj rób i wyjdzie - myślisz że ja jak robiłam czapkę czy któraś inna dziewczyna to tak od razu wszystko wychodziło -a jeszcze jak modela w domu nie ma
Nie będzie mnie do jutra - a jutro czekam na efekty

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:09 ----------

Cytat:
Napisane przez agika76 Pokaż wiadomość

Jak masz problem z umiejscowiemiem klapek na uszy załóż dziecku na głowę i zaznacz

Czapka robiona tym wzorem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Julka w zimowej szacie.jpg (138,5 KB, 73 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg wzór na czapeczkę z nausznikami.jpg (150,2 KB, 30 załadowań)

Edytowane przez GLINKA121
Czas edycji: 2011-03-26 o 09:27
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 09:48   #2212
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniadebska Pokaż wiadomość
Oto moje dwa wytwory. Proste - same słupki
Aniu, one są piękne w swojej prostocie .... no i dobrze zrobione ... pamiętam moje początki robienia czapeczek słupkami czy półsłupkami - miałam zawsze kłopoty z denkiem czapki .... co ja się naprułam żeby załapać jak je dobrze zrobić ....... u Ciebie widać, że czapeczki mają odpowiedni fason. Świetne

Cytat:
Napisane przez sylwia111111 Pokaż wiadomość
Sylwiu, piękne czapeczki/kapelusiki ..... bardzo ładnie Ci wyszły ronda

Cytat:
..... Jak masz problem z umiejscowiemiem klapek na uszy załóż dziecku na głowę i zaznacz
Agiko, Alina ma rację ... schemat schematem ale warto założyć czapkę na głowę i zobaczyć czy tak jak na schemacie zaznaczone umiejscowić klapki(domyślam się, że Tobie chodziło o ten konkretny przykład schematu - czy wg. niego robić dalej tak jak pokazano .... żeby się wzór zgadzał to tak ... ) .... mnie się zdarzało, że schemat sobie a ,,życie,, sobie .... warto skorygować na głowie żeby potem niespodzianek nie było .
Co do wykończenia tej czapeczki - jeżeli nie chcesz falbanki to można półsłupkami lub ściegiem rakowym zakończyć .... to tak na przyszłość - ściegiem rakowym wykańcza się nie tylko czapeczki ... jest bardzo ozdobny (trzeba popróbować ile oczek zrobić i gdzie wbijać).
Powodzenia w robieniu następnej ciekawej czapeczki .... świetnie Ci idzie
Stary 2011-03-26, 11:58   #2213
Madzialin
Raczkowanie

Pokombinowałam i juz sie nie marszczy. Prosze mi wierzyc,ze ruszam swoja mozgownica i mysle,ale czasami zadaje pytania (moze i glupie)dla pewnosci,kto chce odpowie,kto nie to nie...

Powtorze swoje pytanie odnośnie schematu:
https://wizaz.pl/forum/attachment.php...6&d=1301 055167

Stary 2011-03-26, 12:52   #2214
monisia80101
Przyczajenie

Dot.: Czapka Na Szydełku:)

czesc!!! jestem tu nowa . Poszukuje wzorow na czapeczki na szydelku dla dzieci .Prosze o kilka
monisia80101 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 13:03   #2215
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Pokombinowałam i juz sie nie marszczy. Prosze mi wierzyc,ze ruszam swoja mozgownica i mysle,ale czasami zadaje pytania (moze i glupie)dla pewnosci,kto chce odpowie,kto nie to nie...

Powtorze swoje pytanie odnośnie schematu:
https://wizaz.pl/forum/attachment.php...6&d=1301 055167

A jaką czapkę teraz robisz? bo ja nie łapię którą ,schemat który pokazujesz nie jest schematem do czapki z ,,ananaskami"" A pytam bo oglądając ten schemat nie łapię co oznacza tak długa klamra -zawijas z oczkiem ścisłym .

Magda to o co pytasz te trzy oczka i piszesz nad nimi półsłupki to źle odczytujesz schemat.
Przyjrzyj się dokładnie schematowi ,najlepiej zakreśl sobie kolorem dany rząd będziesz lepiej je-rzędy widziała.
Jest początek 7-go rzędu.Kończąc siódmy rząd zamykasz go oczkiem ścisłym zamykającym i
żeby przejść do ósmego rzędu w tych trzech oczkach robisz oczka ścisłe ale nie zamykające ,
robisz je po to żeby przejść do początku ósmego rzędu i
tam znowu jako pierwszy słupek robisz trzy oczka i
tą grupę 4 słupków przedzielonych oczkiem łańcuszka ,
czyli trzy oczka jako pierwszy słupek -słupek -oczko i-dwa słupki -trzy oczka AŻ DOJDZIESZ DO KOŃCA I ZNOWU TAK JAK W SCHEMACIE DALEJ

Magda ja myślę że powinnaś zacząć od łatwiejszych rzeczy żeby przetestować określone potrzebne do szydełkowania nazwy , potrenować jak to się robi ,co oznaczają dane symbole.Uwierz mi będzie ci łatwiej potem rozumieć schematy ,a tak sama widzisz , masz czytelny schemat bardzo czytelny ,symbole standardowe ,proste i się gubisz nawet z rzędami-czyli nie zauważasz gdzie tu kończy się siódmy a zaczyna ósmy rząd.To normalne jak się zaczyna przygodę-naukę z szydełkiem dlatego warto poćwiczyć na czymś małym ,prostym np .opaską dla dziecka na główkę ,łapką kuchenna i dopiero jak się połapiesz brać się za trudniejsze jakim jest czapka.
Myślę też ze byłoby by dobrze jakbyś założyła swój wątek jak słusznie napisała jedna z dziewczyn pod tytułem np.
,,Madzialin uczy się robić na szydełku czapki '' i tam zadawać wszystkie swoje pytania dotyczące twojej nauki . Jeśli nie będziesz wiedziała jak założyć taki wątek pytaj Justin ,pomoże ci i pokieruje ,i przeniesie stąd wszystkie te wpisy twoje pytające ,nasze odpowiedzi dotyczące twojej nauki robienia czapki na szydełku.

Tutaj mamy wątek Czapka na szydełku'' ma za cel pokazywać co kto zrobił i wstawianie schematu czapek ,a nie nauka i podstawy na szydełku ,za dużo teraz tego jest w tym temacie i trzeba się sporo namachać ,przewracać stron żeby znaleźć interesujący innych temat -czapka ,wzór ,schemat.
Pozdrawiam
Stary 2011-03-26, 13:19   #2216
Madzialin
Raczkowanie

Cytat:
A jaką czapkę teraz robisz? bo ja nie łapię którą ,schemat który pokazujesz nie jest schematem do czapki z ,,ananaskami"" A pytam bo oglądając ten schemat nie łapię co oznacza tak długa klamra -zawijas z oczkiem ścisłym .

Magda to o co pytasz te trzy oczka i piszesz nad nimi półsłupki to źle odczytujesz schemat.
Przyjrzyj się dokładnie schematowi ,najlepiej zakreśl sobie kolorem dany rząd będziesz lepiej je-rzędy widziała.
Jest początek 7-go rzędu.Kończąc siódmy rząd zamykasz go oczkiem ścisłym zamykającym i
żeby przejść do ósmego rzędu w tych trzech oczkach robisz oczka ścisłe ale nie zamykające ,
robisz je po to żeby przejść do początku ósmego rzędu i
tam znowu jako pierwszy słupek robisz trzy oczka i
tą grupę 4 słupków przedzielonych oczkiem łańcuszka ,
czyli trzy oczka jako pierwszy słupek -słupek -oczko i-dwa słupki -trzy oczka AŻ DOJDZIESZ DO KOŃCA I ZNOWU TAK JAK W SCHEMACIE DALEJ

Magda ja myślę że powinnaś zacząć od łatwiejszych rzeczy żeby przetestować określone potrzebne do szydełkowania nazwy , potrenować jak to się robi ,co oznaczają dane symbole.Uwierz mi będzie ci łatwiej potem rozumieć schematy ,a tak sama widzisz , masz czytelny schemat bardzo czytelny ,symbole standardowe ,proste i się gubisz nawet z rzędami-czyli nie zauważasz gdzie tu kończy się siódmy a zaczyna ósmy rząd.To normalne jak się zaczyna przygodę-naukę z szydełkiem dlatego warto poćwiczyć na czymś małym ,prostym np .opaską dla dziecka na główkę ,łapką kuchenna i dopiero jak się połapiesz brać się za trudniejsze jakim jest czapka.
Myślę też ze byłoby by dobrze jakbyś założyła swój wątek jak słusznie napisała jedna z dziewczyn pod tytułem np.
,,Madzialin uczy się robić na szydełku czapki '' i tam zadawać wszystkie swoje pytania dotyczące twojej nauki . Jeśli nie będziesz wiedziała jak założyć taki wątek pytaj Justin ,pomoże ci i pokieruje ,i przeniesie stąd wszystkie te wpisy twoje pytające ,nasze odpowiedzi dotyczące twojej nauki robienia czapki na szydełku.

Tutaj mamy wątek Czapka na szydełku'' ma za cel pokazywać co kto zrobił i wstawianie schematu czapek ,a nie nauka i podstawy na szydełku ,za dużo teraz tego jest w tym temacie i trzeba się sporo namachać ,przewracać stron żeby znaleźć interesujący innych temat -czapka ,wzór ,schemat.
Pozdrawiam
ok PRZEPRASZAM...
Stary 2011-03-26, 13:38   #2217
misia2
Zakorzenienie

Dot.: Czapka Na Szydełku:)

Cytat:
Napisane przez monisia80101 Pokaż wiadomość
czesc!!! jestem tu nowa . Poszukuje wzorow na czapeczki na szydelku dla dzieci .Prosze o kilka
Cześć Monisia a wejdź tutaj trzy cztery stronki wstecz i dalej , wzorków ,schematów ci tutaj do wiwatu ,cały dzień ci zejdzie żeby sobie wybrać a i pół dysku zajmiesz od zapisywania sobie stąd wzorków ,linków .

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-26, 13:44   #2218
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monisia80101 Pokaż wiadomość
Monisia jako starsza stażem na Wizażu (i nie tylko stażem) powiem Ci tak .... zrób sobie kubek kawy/herbaty, usiądź wygodnie i zacznij przeglądać ten wątek (radzę gdzieś od 7 strony bo wcześniej tylko prośby zwłaszcza o schemat na meila) ... tutaj jest mnóstwo czapeczek na szydełko dla dzieci ... przeglądaj, linki wklejane przez dziewczyny otwieraj - w głowie Ci się zakręci od tych czapeczek ... jedna ładniejsza od drugiej ....... na pewno znajdziesz nie kilka a kilkaset!!!
Miłego i owocnego szukania

Cytat:
ok PRZEPRASZAM...
Madzialin ... zakładaj wątek Misia ma rację (starsze stażem wizażanki dobrze Ci radzą) ... poproś Justynę o pomoc (jeżeli da się przenieść Twoje pytania i odpowiedzi na nie to masz niezły początek wątku).
Stary 2011-03-26, 17:04   #2219
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
To i ja dorzucę kilka prostych wzorków na czapeczki
Cytat:
A jaką czapkę teraz robisz? bo ja nie łapię którą ,schemat który pokazujesz nie jest schematem do czapki z ,,ananaskami"" A pytam bo oglądając ten schemat nie łapię co oznacza tak długa klamra -zawijas z oczkiem ścisłym .....
Misia ..... schemat z tą klamrą to schemat do zielonej i różowej czapeczki, które Glinka wkleiła (czapeczki i schemat przeze mnie wklejony stamtąd pochodzi).

Jeżeli przyjrzymy się czapeczkom to tam gdzie ,,perełka,, łańcuszki są razem ... taki ,,motylek,, się utworzył.
Jak to robimy wyjaśnię na podstawie rzędu 14-tego i 15-tego ..... w 14-tym rzędzie łańcuszek składa się z 9 oczek ... w 15-tym rzędzie z 10 oczek ... w 16-tym rzędzie robimy 5 oczek łańcuszka, szydełko wkładamy pod 2 łańcuszki utworzone w 14-tym i 15-tym rzędzie - robimy oczko ścisłe (jeżeli zrobimy zwykły półsłupek nic się nie stanie) - 5 oczek łańcuszka ....... to jest wskazówka dla wszystkich, których interesuje zrobienie tej czapeczki a nie wiedzą jak odczytać ten fragment schematu.

Z tymi oznaczeniami i ich odczytywaniem to też różnie bywa ... czasami półsłupek na schemacie nazwany jest oczkiem ścisłym ....

Misiu, masz rację
Przepraszam - tutaj krzyżyk jednak oznacza oczko ścisłe - leży płasko ale jeżeli ktoś półsłupek zrobi to naprawdę nie będzie źle.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg czapeczki.jpg (94,5 KB, 114 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg czapeczki -.jpg (62,4 KB, 108 załadowań)

Edytowane przez damurek
Czas edycji: 2011-03-27 o 08:29 Powód: literówka + dopisek
damurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 17:15   #2220
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez damurek Pokaż wiadomość
Misia ..... schemat z tą klamrą to schemat do zielonej i różowej czapeczki, które Glinka wkleiła (czapeczki i schemat przeze mnie wklejony stamtąd pochodzi).

Jeżeli przyjrzymy się czapeczkom to tam gdzie ,,perełka,, łańcuszki są razem ... taki ,,motylek,, się utworzył.
Jak to robimy wyjaśnię na podstawie rzędu 14 i 15 ..... w 14 rzędzie łańcuszek składa się z 9 oczek ... w 15 rzędzie z 10 oczek ... w 16-tym rzędzie robimy 5 oczek łańcuszka, szydełko wkładamy pod 2 łańcuszki utworzone w 14-tym i 15-tym rzędzie - robimy półsłupek - 5 oczek łańcuszka ....... to jest wskazówka dla wszystkich, których interesuje zrobienie tej czapeczki a nie wiedzą jak odczytać ten fragment schematu.
Dziękuję Danusiu za objaśnienie ,za nic bym tego nie załapała co oznacza ten duży nawias -nie odczytała z wzorku ,doszłabym pewnie że coś trzeba zrobić widząc czapeczkę ale pewnie technicznie inaczej bym kombinowała.W sumie to zmyli mnie ten + bo przeważnie oznacza oczko ścisłe a nie półsłupek który oznacza się według mojej wiedzy x.I proszę znowu będę mądrzejsza dzięki tobie Dzięki .

Edytowane przez misia2
Czas edycji: 2011-03-26 o 17:19
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości