|
|
#1861 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
|
|
|
|
|
#1862 | |
|
Zakorzenienie
|
Na poczatku jeszcze mówiła nam babka,że są wyjątki i tylko 3 rzeczy liczy się inaczej, tak ją uczyli na studiach, ale potem ro zweryfikowała.
|
|
|
|
#1863 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ---------- [1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;25990998]zazdroszczę, ja przekroczenie miałam chyba tylko raz [/QUOTE]Niestety obawiam się, że takich osób jest więcej... Poproś swojego nauczyciela od TPLu, żeby to za wami poćwiczył! Chyba, że sam nie umie :-( ---------- Dopisano o 20:37 ---------- Poprzedni post napisano o 20:05 ---------- Cytat:
![]() ...ilu egzaminatorów, tyle odrębnych zdań... niestety smutne to ale prawdziwe. A pory w moździerzu zaciera pani egzaminator czym, jeśli można wiedzieć? Substancją obojętną, czy może najmniej czynną? Ilu egzaminatorów tyle odrębnych zdań! A wielkość opłatków skrobiowych jak Was uczą obliczać? Da się wogóle to obliczyć? Bardzo ciekawa sprawa z tym obliczaniem... Które substancje są lekkie i puszyste, a które ciężkie, jest to gdzieś dookreślone? ---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- Cytat:
Jeśli nie podaliby to będzie na egzaminie taki sajgon, że hej ![]() Bo receptura to przecież rzemiosło, każdy robi po swojemu i każdy ma dobrze, a klucz do oceny projektu jest tylko jeden... ![]() ---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
Ja Ciebie czasem nie uczę...
|
||||
|
|
|
#1864 |
|
Zakorzenienie
|
he he dobrze by bylo jakbym miala takigo nauczyciela chociaz na swojego wogole nie narzekam
ale czasami brzuch mnie boli ze strachu przed lekcjami tplu![]() MOZE MI KTOS WYTLUMACZYC JAK TO JEST WLASNIE Z LICZENIEM JAKI OPLATEK POTRZEBUJEMY DO PROSZKOW ![]() dziewczyny wyslalam wam wykazy
|
|
|
|
#1865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1866 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i zamiast jasności będzie raczej zaćmienie ![]() Cytat:
więc.. niewiadomo?numer opłatka obliczaliśmy w taki sposób, że łączna masa jednego proszka*5 i zaokrąglamy w górę, jeżeli jest substancja puszysta zwiększamy o 1. Wypisywaliśmy wszystkie substancje puszyste (lub te ważniejsze), a czy lekkie czy ciężkie to wydaje mi się, że z doświadczenia.. Cytat:
![]() Cytat:
nieustannie spoglądam w Jego oczy, by patrzeć na swoje szczęście. Edytowane przez miodova Czas edycji: 2011-03-27 o 21:46 |
||||
|
|
|
#1867 |
|
Zakorzenienie
|
no ja tez raczej nie bede brac nic uspokajajacego
bo tam zasne i nie bede myslec i pisac a chrapac na lawce![]() ---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- miodowa nic z tego nie rozumiem co napisalas o opLatku laczna masa jednego proszka *5 pierwszy raz o tym slysze wez cos wiecej powiedz
Edytowane przez agnes188 Czas edycji: 2011-03-27 o 21:53 |
|
|
|
#1868 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Bardzo dobrze robi przed wszelkiego rodzaju stresującymi wydarzeniami szkolnymi. Możesz być pewna, naprawdę ![]() ---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
No właśnie, nie wiadomo. Jeśli w kluczu będzie zacieranie substancją najmniej czynną a zatrzesz laktozą to punktów nie dostaniesz, a jeśli odwrotnie to też nie dostaniesz... /odwrotnie czyli zatrzesz laktozą, a w kluczu będzie trzeba najmniej czynną/ Ad. 2 Skąd braliście wykaz tych substancji puszystych? Istnieje takowy? A jeśli tak to w którym podręczniku go można znaleźć? Ad. 3 Niestety tak jest dlatego co egzamin to są proszki które można wykonać tylko w jeden sposób /wg klucza/. Nie może być kilku kluczy, bo przy jednym jest bałagan, a co dopiero jakby ich było kilka to już wogóle byłaby taka kaszana, że szkoda gadać... ---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- To też jest dowód na poparcie mojej tezy o tym, że nie ma jednolitości w określaniu wielkości opłatków... |
||
|
|
|
#1869 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
takiego efektu nie zauważyłam nigdy po walerianie czy szyszkach chmielu, korzeniu kozłka, melisie... W ulotce było napisane, że to właśnie jeden ze skutków ubocznych.
|
|
#1870 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Obliczenie numeru opłatka -należy zsumować ciężar wszystkich składników przypadających na jeden proszek -otrzymaną cyfrę pomnożyć x5, jeżeli otrzymamy cyfrę ułamkową zaokrąglamy w górę-> otrzymujemy numer opłatka -w przypadku składników puszystych należy brać opłatek o 1 lub 2 numery większy Substancje puszyste: -węglan magnezu, -tlenek magnezu, -sole chininy, -pyralgina, -pabialgina Nauczycielka korzystała głównie z 'Farmacji stosowanej', ale nie jestem w stanie powiedzieć czy te informacje pochodzą akurat z tej książki. W każdym bądź razie u nas w szkole obowiązywał tylko ten sposób obliczania opłatka.
|
|
#1871 |
|
Zakorzenienie
|
a zna ktos jeszcze jakis inny sposob oblizczania tych oplatkow??
miodova dzieki dostalas maila? |
|
|
|
#1872 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1873 |
|
Zakorzenienie
|
Agnes188 dziękuję
|
|
#1874 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczęta!
Możecie mi napisać które studium farmaceutyczne w Warszawie wybrać? Być może ktoś już podjął wcześniej ten temat ale tyle tych stron i nie chce mi się szukać. |
|
|
|
#1875 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ideałem byłoby jeszcze dowiedzieć się skąd ten algorytm liczenia
|
|
|
|
|
#1876 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie dziewczyny ja rowniez zamiezam sprobowac swoich sił na techniku farmacji w Rzeszowie w Medyku, skonczylam juz tam kierunek asystentki stom. i bardzo mi sie ta szkola podoba
probowalam juz sie dostac na technika 2 lata temu niestety sie nie udało bylo ok 30 miejsc a osob ok 120-150 teraz pracuje w swoim zawodzie ale rowniez w tym roku sprobuje swoich sił w medyku. Mam nadzieje ze sie uda a jesli nie to czy mozecie cos powiedziec o szkolach prywatnych w Rzeszowie? Tam zawsze moge pojsc ale slyszalam ze do pracy nie bardzo chca przyjmowac po prywatnych szkolach to prawda? Moze ktoras z was pracuje juz po takim kierunku w pryw szkole?
|
|
|
|
#1877 | |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle, ja się zastanawiam,czy jest szansa na znalezienie stażu, pracy. U mnei w okolicy stażystów zwalniają i ogólnie, kiepsko z tym wszytskim..
|
|
|
|
#1878 |
|
Zadomowienie
|
Dr PajChiWo zachwyca mnie swoją wiedzą
|
#1879 |
|
Raczkowanie
|
ja pisałam próbny pisemny i wszyscy byliśmy w szoku nawet nauczyciel od farmakologii ,który zdziwił się tak szczegółowych pytań z i chemii leków zdałam ale szału nie ma terza jeszcze mnie projekt próbny czeka ?czy ktoś już pisała próbny projekt ? może się wymienimy ja dysponuję egazamem z Poznania
Edytowane przez hita33 Czas edycji: 2011-03-29 o 18:12 |
|
|
|
#1880 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1881 |
|
Raczkowanie
|
ja mam pytanie d0 dr .
czy jak mam Rp. na proszki z furaginą to powinnam napisać że wykonuje w warunkach aseptycznych czy nie? w końcu furagina to chemioterapeutyk ... a tak na marginesie spadłeś nam z nieba dr. PajChiWo |
|
|
|
#1882 |
|
Zadomowienie
|
Jeżeli będę mieć wątpliwość to na pewno się zgłoszę
|
#1883 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rp. z furaginą na proszki czy powinnam napisać że wykonuję w aseptycznych warunkach ?wkońcu to chemoiterapeutyk...... |
|
|
|
|
#1884 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja chodzę do prywatnej szkoły w Rzeszowie. Medyk jest jednak najlepszy ze wszystkich szkół u Nas ale to chyba wiesz niestety trudno się tam dostać. Ponoć najgorsza jest Omega i Lambda, ale mówię ponoć, sama tam nie chodziłam, wiem tyle co z opowieści a trochę się nasłuchałam na temat szkół w Rzeszowie. Ja jestem w Akademii Zdrowia, w sumie nie narzekam i mogę Ci polecić tą szkołę choć tak naprawdę jak ktoś chce to się nauczy w obojętnie jakiej. Co do pracy to nie ma problemu najmniejszego, pod warunkiem że skończysz szkołę dzienną a nie wieczorową, orientowałam się w tym temacie i duża część aptek skreśla takich uczniów. Jak masz jakieś pytania co do szkół w Rzeszowie to pisz, jak będę potrafiła to odpowiem.
Po to mam oczy, by samodzielnie oglądać świat, nie potrzebuję pomocy innych. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Farmacja 2010/2012- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 27.08.11. Edytowane przez PP1820 Czas edycji: 2011-03-29 o 19:50 |
|
|
|
|
#1885 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo u mnie niby straszą,że w naszym regionie są szkoły,więc tak jakby ośrodek szkoleniowy z dużą ilością absolwentów,a nie ma problemu ze znalezieniem stażu. Cytat:
|
||
|
|
|
#1886 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.poia.pl/ogloszenia.php Generalnie po szkołach publicznych, ze zwykle lepiej od tych prywatnych /głownie zgarniających kasę/ wyposażonymi pracowniami i wykształconą kadrą /nie jest to tylko moja opinia potwierdza ją także PP1820/, słuchacze są lepiej wykształceni, czyli chętniej przyjmowani do pracy! Pracodawcy bardzo często pytają zanim zdecydują się zatrudnić po jakiej jesteś szkole
Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-03-29 o 20:57 |
|
|
|
|
#1887 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1888 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak przy okazji chemioterapeutyk od antybiotyku wiecie czym się różni? Nie jest wytwarzany naturalnie /przez bakterie, grzyby ani inne mikroorganizmy/ jedynie drogą syntezy chemicznej. ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
jak każde inne proszki.
|
||
|
|
|
#1889 | |
|
Zakorzenienie
|
To miałam. My z farmakologii jutro mamy kolosa z przeciwwirusowych i HIV, ale nie idę, bo mam zapalenie nerek i antybiotyk
|
|
|
|
#1890 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeszcze zależy skąd jesteś, najłatwiej znaleźć pracę w "Kaczych Dołach" czyli tam gdzie "wrony zawracają", większość jednak pcha się do dużych miast a często w oddaleniu od nich, tam gdzie potrzeba kogoś do pracy to zazwyczaj nie ma i tam najłatwiej o pracę i to dobrze płatną. Poza tym najwięcej miejsc pracy i najlepsze warunki są chyba w zachodniopomorskiem ![]() ---------- Dopisano o 21:02 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
![]() Augmentin=Amoksycylina+kw as klawulanowy, czyli preparat dwuskładnikowy. Amoksycylina jako antybiotyk-penicylina półsyntetyczna, a klawulanian jako inhibitor bakteryjnych beta-laktamaz, czyli enzymów rozkładających wiązanie betalaktamowe>co prowadzi do zaniku aktywności bakteriobójczej betalaktamów
Edytowane przez Dr PajChiWo Czas edycji: 2011-03-29 o 21:04 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:13.

[/QUOTE]
i zamiast jasności będzie raczej zaćmienie 

2010/2012