Czapka na szydełku:) - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Druty, igła i szydełko

Notka

Druty, igła i szydełko Forum dla miłośników drutów, szydełka i igły. Tu dowiesz się jak ozdobić spodnie, na jaki kolor pofarbować koszulkę oraz jak uratować zniszczony sweter.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-03-26, 19:28   #2221
damurek
Zakorzenienie

Dot.: Czapka na szydełku:)

Cytat:
Napisane przez misia2 Pokaż wiadomość
Dziękuję Danusiu za objaśnienie ,za nic bym tego nie załapała co oznacza ten duży nawias -nie odczytała z wzorku ,doszłabym pewnie że coś trzeba zrobić widząc czapeczkę ale pewnie technicznie inaczej bym kombinowała.W sumie to zmyli mnie ten + bo przeważnie oznacza oczko ścisłe a nie półsłupek który oznacza się według mojej wiedzy x.I proszę znowu będę mądrzejsza dzięki tobie Dzięki .
Misiu nie ma za co ... co do oznaczeń nie jesteś wcale mądrzejsza dzięki mnie bo znowu chyba mętlik wprowadziłam .... jest tyle oznaczeń oczka ścisłego, półsłupka, słupka itd. ..... że czasem można zgłupieć ..... czasem trzeba się domyślać co one konkretnie oznaczają ... tutaj tylko pokazano dwie wersje różnych oznaczeń
a tutaj są jeszcze inne.
Schemat do tej czapeczki ma niepolskie oznaczenia ..... wiesz co Misiu ... czasem można naprawdę zgłupieć czytając schemat ,,obcojęzyczny,, oc. to chyba oczko ścisłe .....
Jeszcze niczego z chińskiego schematu nie robiłam

Namawiam do wykorzystania kwadratów w czapeczkach .... wszystkie znalezione w sieci.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg schemat kwadratów na pled.jpg (108,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg sz_059_toczek.jpg (107,6 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (11,5 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN9367rrr.jpg (35,6 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2iberg6.jpg (38,0 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1zcz_110m.jpg (12,9 KB, 8 załadowań)

Edytowane przez damurek
Czas edycji: 2011-03-26 o 19:43 Powód: dopisek
damurek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 19:31   #2222
sylwia111111
Raczkowanie

Sylwiu, piękne czapeczki/kapelusiki ..... bardzo ładnie Ci wyszły ronda

dziekuje

agika76
ta różowa robiłam z MALWY a ta zielona z SONATY

ale sie ciesze że się podobają, Wy takie cudeńka robicie i tyle wzorków tu ze moja mała to chyba co dzień w innej bedzie chodziła

a czy może macie namiary na jakieś sukieneczki tetnie cudeńka na takiego rocznego maluszka??
zastanawiam sie co tu jej zrobić i z czego na lato najfajniej by było robić, mam nitkę ALTIN BASIK w domu i to dosc sporo ale pod to to chyba podszewke jakąś trzeba by było??
a może propozycje jakieś??pomysły??
sylwia111111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-26, 21:02   #2223
ANULAd
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez damurek Pokaż wiadomość
Namawiam do wykorzystania kwadratów w czapeczkach .... wszystkie znalezione w sieci.
Cudne te czapy,
ja z kwadratów też robiłam, choć w berecie z "denkiem" jest pięciokąt. To taki stary motyw, który pamiętam z "opakowań" na jaśki.... moda jak bumerang wraca. Teraz te kwadraty powracają, sama je wrabiam w kamizelkach, szalach..... Są proste do wykonania i efektowne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg komplet.jpg (92,0 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg kratka.jpg (22,1 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg beret.jpg (15,7 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg beret1.jpg (66,8 KB, 13 załadowań)
ANULAd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 10:11   #2224
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwia111111 Pokaż wiadomość
... a czy może macie namiary na jakieś sukieneczki tetnie cudeńka na takiego rocznego maluszka??
zastanawiam sie co tu jej zrobić i z czego na lato najfajniej by było robić, mam nitkę ALTIN BASIK w domu i to dosc sporo ale pod to to chyba podszewke jakąś trzeba by było??
Sylwiu, musisz poszukać wątku z ubrankami szydełkowymi dla małych dzieci .... możesz też wbić w google hasło ,,szydełkowe sukienki na roczek,, - wyskoczy Ci kilka stron .... ja dałam na grafikę (google chrome) i wyskoczyło masę zdjęć ... klikając na jedno z nich z sukienką znalazłam coś takiego ..... szukając czasami można na fajne rzeczy trafić ... nie bójmy się wyszukiwarki!

Cytat:
Napisane przez ANULAd Pokaż wiadomość
... ja z kwadratów też robiłam, choć w berecie z "denkiem" jest pięciokąt. To taki stary motyw, który pamiętam z "opakowań" na jaśki.... moda jak bumerang wraca. Teraz te kwadraty powracają, sama je wrabiam w kamizelkach, szalach..... Są proste do wykonania i efektowne
Dobrze, że moda na kwadraty wraca bo prace z nimi są bardzo efektowne a ich schematów jest tyle, że jest w czym wybierać. Czasami nie mogę się zdecydować, który ładniejszy, który lepszy ...
Anula z tym pięciokątem na denko beretu to świetny pomysł!

Na blogu Sonii znalazłam prostą czapeczkę z ciekawym wykończeniem
Czasem zwykła czapka zrobiona półsłupkami czy słupkami staje się niezwykła jeżeli trochę pokombinujemy nad jej wykończeniem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Gorro de Crochet com Flor Azul 011 m ass.jpg (139,4 KB, 67 załadowań)

Edytowane przez damurek
Czas edycji: 2011-03-27 o 10:19 Powód: dopisek+link
Stary 2011-03-27, 11:19   #2225
aniadebska
Raczkowanie

GG do aniadebska

Cytat:
Aniu, one są piękne w swojej prostocie .... no i dobrze zrobione ... pamiętam moje początki robienia czapeczek słupkami czy półsłupkami - miałam zawsze kłopoty z denkiem czapki .... co ja się naprułam żeby załapać jak je dobrze zrobić ....... u Ciebie widać, że czapeczki mają odpowiedni fason. Świetne

Danusiu, baaaardzo dziękuję . Ja pamiętam swoja pierwszą - ledwo weszła na głowę córci kilkumiesięcznej . Nie wpadłam na pomysł, aby ją mierzyć od samego początku Potem robiłam dla synka, a czapka wyszła wielkoscią dla mnie .
Dla chłopca nie mam innej wizji niż słupki i tylko kolorami się trochę pobawić. Dla córci już kilka czapek powstało - jedna w drodze powrotnej z nad morza w zeszłym roku - i nosiła ją jesienią . Była to pierwsza czapka, robiona na odpowiedni wymiar .
Jeszcze raz dziękuję za tak miłe słowa

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Madzialin Pokaż wiadomość
Piękne w swej prostocie

Madzialin - bardzo dziękuję za miłe słowa
Stary 2011-03-27, 14:45   #2226
moniczekw
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aniadebska Pokaż wiadomość
Dla chłopca nie mam innej wizji niż słupki i tylko kolorami się trochę pobawić...
miałam ten sam problem, mam 2 synów... hehe, a zawsze chciałam jakiegoś motylka czy kwiatuszek na czapeczce umieścić

ale zrobiłam kiedyś czapeczkę właśnie ze wspomnianych powyżej kwadratów, taką z rogami, wyszła mi nieźle (nie chwaląc się )... wklejałam tu kilka lat temu - polecam, wychodzi efektownie. Dziewczynom też się podobała (chyba, że pisały tak tylko dlatego, żeby mi przykro nie było )

poszperam i wkleję jeszcze raz fotkę, może zrobisz coś podobnego dla synusia ??

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

znalazłam - strona 30-ta tego wątku, numer postu 877

a tu link:

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...77#post6245977

Edytowane przez moniczekw
Czas edycji: 2011-03-27 o 14:47
moniczekw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 14:50   #2227
damurek
Zakorzenienie

Dzisiaj znalazłam ciekawy kapelusik w Galerii Dalii ... (ja ciągle szukam zgubionego kursiku do tej czapki )
Stamtąd trafiłam do znajomej blogowiczki Antoniny, która robiła taki kapelusik .... Antonina korzystała z opisu przedstawionego TUTAJ .... a tutaj można pobrać oryginalny schemat (nie znam angielskiego .... chyba trzeba zapłacić ) ..... tam właśnie znalazła go i zrobiła nasza rodaczka mieszkająca w Kanadzie
Kapelusik wymyślony przez pewną panią tak sobie krąży w sieci podawany dalej i dalej .... prawda, że ładny?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cloche chickr1.jpg (38,3 KB, 42 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSCN6797.jpg (39,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg cloche beetrt 2.jpg (56,2 KB, 28 załadowań)

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-03-27, 14:53   #2228
moniczekw
Raczkowanie

próbuję załadować zdjęcia, zapomniałam jak to się robi... chyba się udało, zaraz się okaże
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Filipkowa DSC02729.jpg (57,6 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Filipkowa przód DSC02730.jpg (53,8 KB, 15 załadowań)
Stary 2011-03-27, 14:54   #2229
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moniczekw Pokaż wiadomość
.... ale zrobiłam kiedyś czapeczkę właśnie ze wspomnianych powyżej kwadratów, taką z rogami, wyszła mi nieźle (nie chwaląc się )... wklejałam tu kilka lat temu - polecam, wychodzi efektownie. Dziewczynom też się podobała (chyba, że pisały tak tylko dlatego, żeby mi przykro nie było )
....znalazłam - strona 30-ta tego wątku, numer postu 877
....a tu link: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...77#post6245977
Monika ależ ta czapka jest świetna! .... dla dziewczynki też można taką zrobić przecież
Stary 2011-03-27, 14:58   #2230
moniczekw
Raczkowanie

Cytat:
Dzisiaj znalazłam ciekawy kapelusik w Galerii Dalii ... (ja ciągle szukam zgubionego kursiku do tej czapki )
Stamtąd trafiłam do znajomej blogowiczki Antoniny, która robiła taki kapelusik .... Antonina korzystała z opisu przedstawionego TUTAJ .... a tutaj można pobrać oryginalny schemat (nie znam angielskiego .... chyba trzeba zapłacić ) ..... tam właśnie znalazła go i zrobiła nasza rodaczka mieszkająca w Kanadzie
Kapelusik wymyślony przez pewną panią tak sobie krąży w sieci podawany dalej i dalej .... prawda, że ładny?
Rzeczywiście super kapelusik

Damurek, kochana - szukaj, szukaj ten schemacik, pliiiiissss!!! Bo chcę dla siostrzenicy zrobić, tak mi się spodobała... Szukajcie a znajdziecie

---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:56 ----------

Cytat:
Monika ależ ta czapka jest świetna! .... dla dziewczynki też można taką zrobić przecież
pewnie, że można dla dziewczynki, ale @aniadebska pisała, że dla chłopców nie ma co wymyślić, więc jej podsunłęłam tą moją czapeczkę...
a dla dziewczynki to można ją ozdobić tyloma rzeczami, hmmmm... szkoda że ja nie mogę, ale nie będę synkom obciachu robić
Stary 2011-03-27, 14:59   #2231
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Rzeczywiście ładny kapelusik.Wzorek wydaje się prosty od odpatrzenia o ile umie się lub ma schemat na taki model kapelusika ,robić go słupkami a od momentu gdzie wchodzimy w ,,tulejkę'' na odcinku przodu i chwilami rondka robić półsłupkami czy oczkiem ścisłym co daje efekt ślimaczka i unosi nam przód kapelusika.Tak mi się wydaje.:rolleye s:

Edytowane przez misia2
Czas edycji: 2011-03-27 o 15:00
misia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-27, 15:25   #2232
moniczekw
Raczkowanie

też mi się wydaje nietrudny, metodą prób i błędów można zrobić.. ja jednak poszperałam, żeby znaleźć wzór i rzeczywiście jest do kupienia tylko... ale znalazłam coś podobnego:

http://www.rheatheylia.com/index.php...patterns&id=10
Stary 2011-03-27, 15:45   #2233
damurek
Zakorzenienie

U Antoniny jest opis .... tak jak przypuszczałam robiła kapelusik słupkami reliefowymi
http://uantoniny.blogspot.com/2010/0...lusz-opis.html
Stary 2011-03-27, 16:18   #2234
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
U Antoniny jest opis .... tak jak przypuszczałam robiła kapelusik słupkami reliefowymi
Hahahahaha Danusiu ale z ciebie uparciuszek konsekwentny tak długo szukałaś aż dopięłaś celu.
Super że znalazłaś i dzięki ,może się skuszę żeby go zrobić choć dla mnie opisowy schemat to zło konieczne
Stary 2011-03-27, 16:25   #2235
damurek
Zakorzenienie

Misiu, akurat tego opisu nie musiałam długo szukać ... wbiłam po prostu w google ,,kapelusik robiony słupkami reliefowymi,, ..... ja ciągle szukam tego zgubionego kursiku do tej ładnej czapeczki ... tak sobie myślę, że tamtą też można reliefowymi słupkami zrobić ... wtedy takie żeberka wyjdą .....
No tak, chyba jestem uparta

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-03-27, 17:52   #2236
GLINKA121
Zakorzenienie

GG do GLINKA121 Send a message via Skype™ to GLINKA121

Cytat:
Napisane przez GLINKA121 Pokaż wiadomość
Masz zrobione np. już rząd 11-12 i robisz 13 i po przerobieniu 5 oczek łańcuszka łapiesz szydełkiem pod łańcuszek rzędu 11
- może fotki Ci pomogą
Cytat:
A jaką czapkę teraz robisz? bo ja nie łapię którą ,schemat który pokazujesz nie jest schematem do czapki z ,,ananaskami"" A pytam bo oglądając ten schemat nie łapię co oznacza tak długa klamra -zawijas z oczkiem ścisłym .
Pozdrawiam
Cytat:
Misia ..... schemat z tą klamrą to schemat do zielonej i różowej czapeczki, które Glinka wkleiła (czapeczki i schemat przeze mnie wklejony stamtąd pochodzi).

Jeżeli przyjrzymy się czapeczkom to tam gdzie ,,perełka,, łańcuszki są razem ... taki ,,motylek,, się utworzył.
Jak to robimy wyjaśnię na podstawie rzędu 14-tego i 15-tego ..... w 14-tym rzędzie łańcuszek składa się z 9 oczek ... w 15-tym rzędzie z 10 oczek ... w 16-tym rzędzie robimy 5 oczek łańcuszka, szydełko wkładamy pod 2 łańcuszki utworzone w 14-tym i 15-tym rzędzie - robimy oczko ścisłe (jeżeli zrobimy zwykły półsłupek nic się nie stanie) - 5 oczek łańcuszka ....... to jest wskazówka dla wszystkich, których interesuje zrobienie tej czapeczki a nie wiedzą jak odczytać ten fragment schematu.

Z tymi oznaczeniami i ich odczytywaniem to też różnie bywa ... czasami półsłupek na schemacie nazwany jest oczkiem ścisłym ....

Misiu, masz rację
Przepraszam - tutaj krzyżyk jednak oznacza oczko ścisłe - leży płasko ale jeżeli ktoś półsłupek zrobi to naprawdę nie będzie źle.
Cytat:
Dziękuję Danusiu za objaśnienie ,za nic bym tego nie załapała co oznacza ten duży nawias -nie odczytała z wzorku ,doszłabym pewnie że coś trzeba zrobić widząc czapeczkę ale pewnie technicznie inaczej bym kombinowała.W sumie to zmyli mnie ten + bo przeważnie oznacza oczko ścisłe a nie półsłupek który oznacza się według mojej wiedzy x.I proszę znowu będę mądrzejsza dzięki tobie Dzięki .

Czasami warto zajrzeć dwa wątki w tył
GLINKA121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 18:23   #2237
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Czasami warto zajrzeć dwa wątki w tył
Glinka,, zajrzałam '',widziałam twój wpis,czytałam ,obejrzałam zdjęcia ( zawsze tak robię że najpierw szukam sama odpowiedzi na swoje wątpliwości czy tutaj,czy na innych forach czy w Google ) ale nie do końca zrozumiałam co oznacza i czego dotyczy twoja strzałka ,czy chodzi właśnie o ten symbol nawiasu z którym się spotkałam w różnych schematach kilka razy ,więc pozwoliłam sobie zapytać Damurka o to właśnie żeby upewnić się czy dobrze to zrozumiałam?
Naprawdę możesz sobie darować wobec mnie z tego typu przypominaniem że należy dokładnie przeglądać wątki czy forum i zrozumieć że nie każdy jest tak biegły w oznaczeniach schematu, szydełkowaniu jak ty i dlatego zadaje dodatkowo pytanie w temacie dla ciebie proste, dla mnie i innych szydełkujących nie koniecznie.
Stary 2011-03-27, 19:07   #2238
babydelfi
Zakorzenienie

Dziewczyny czapki i kapelusiki które pokazujecie są coraz ładniejsze. Mój mąż to mi chyba zarekwiruje szydełko, gdyż nic innego ostatnio nie robię tylko szydełkuję, szydełkuję i szydełkuję

A oto mój weekendowy wytwór:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1170539.jpg (57,8 KB, 30 załadowań)
babydelfi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-27, 19:13   #2239
agika76
Raczkowanie

GG do agika76

Cytat:
Napisane przez sylwia111111 Pokaż wiadomość
Sylwiu, piękne czapeczki/kapelusiki ..... bardzo ładnie Ci wyszły ronda

dziekuje

agika76
ta różowa robiłam z MALWY a ta zielona z SONATY

ale sie ciesze że się podobają, Wy takie cudeńka robicie i tyle wzorków tu ze moja mała to chyba co dzień w innej bedzie chodziła

a czy może macie namiary na jakieś sukieneczki tetnie cudeńka na takiego rocznego maluszka??

Ja mam tylko jeszcze nie rozpracowana
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg rochie.jpg (78,3 KB, 83 załadowań)
agika76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-03-27, 20:12   #2240
moniczekw
Raczkowanie

Cytat:
super, że znalazałaś - dzięki już chciałam się brać za rosyjski, bo znalazłam też na rosyjskim forum
Stary 2011-03-28, 10:20   #2241
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez babydelfi Pokaż wiadomość
......Mój mąż to mi chyba zarekwiruje szydełko, gdyż nic innego ostatnio nie robię tylko szydełkuję, szydełkuję i szydełkuję .... A oto mój weekendowy wytwór:
Babydelfi ja też tak kiedyś miałam ... szydełkowałam, szydełkowałam i .... szydełkowałam ... mnie już przeszło (tz. od czasu do czasu tylko chwytam za szydełko )
Bardzo ładny komplecik zrobiłaś

Cytat:
Napisane przez moniczekw Pokaż wiadomość
super, że znalazałaś - dzięki już chciałam się brać za rosyjski, bo znalazłam też na rosyjskim forum
Minika kilka stronek znalazłam gdzie ten kapelusik jest, rosyjskie forum też ) ........... ten kapelusik jest baaaaardzo popularny.

Wczoraj przeholowałam z buszowaniem po internecie (ale ciekawostek znalazłam!!!!!) ... dzisiaj tylko wpadłam by wkleić schemat do czapeczki z kwadratów .... czapeczka bardzo ładna i łatwa do zrobienia .... wystarczy dobrać odpowiednią włóczkę, do niej szydełko i można robić
Nie było żadnych dodatkowych opisów do tej czapeczki ...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg GORRO GRAFICO.jpg (111,8 KB, 68 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg GORRO (1).jpg (10,4 KB, 77 załadowań)
Stary 2011-03-28, 11:21   #2242
Madzialin
Raczkowanie

Cytat:
Babydelfi ja też tak kiedyś miałam ... szydełkowałam, szydełkowałam i .... szydełkowałam ... mnie już przeszło (tz. od czasu do czasu tylko chwytam za szydełko )
Bardzo ładny komplecik zrobiłaś

Minika kilka stronek znalazłam gdzie ten kapelusik jest, rosyjskie forum też ) ........... ten kapelusik jest baaaaardzo popularny.

Wczoraj przeholowałam z buszowaniem po internecie (ale ciekawostek znalazłam!!!!!) ... dzisiaj tylko wpadłam by wkleić schemat do czapeczki z kwadratów .... czapeczka bardzo ładna i łatwa do zrobienia .... wystarczy dobrać odpowiednią włóczkę, do niej szydełko i można robić
Nie było żadnych dodatkowych opisów do tej czapeczki ...
Bardzo ładna ta czapeczka,ale jeszcze nie na moje poczatki.,ale z ciekawosci spytam czy robi sie ją od góry czy od dołu??

Zapraszam również na mój wątek tu: wszelka pomoc i rady mile widziane

Zaobrączkowana
12.04.2008r

Moje cudeńka:

Wiktorka 02.06.2008r
Juleńka 19.09.2009r
Madzialin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 12:16   #2243
elianka
Zakorzenienie

cudna ta czapeczka!

az mi się zachciało zrobić
Stary 2011-03-28, 13:25   #2244
babydelfi
Zakorzenienie

Madzialin ta czapeczka jest bardzo prosta na początki również
Tutaj robisz prostokąty i trójkaty w ilości takiej jak na zdjęciu potem je łączysz (za pomoca oczek ścisłych) wg wzoru i dorabiasz dół czapeczki. Przynajmniej ja to tak widzę i w ten sposób mam ją zamiar zrobić.

Damurek dziękuję
babydelfi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 13:37   #2245
MagdaBM1
Zakorzenienie

GG do MagdaBM1

Fajny zestawik, niestety moja juz poncz nie chce nosic nosila jeszcze te rok temu i nie wydziwiala bo teraz to koszmar jak jej zalozylam, uwielbia za to czapki. Te akurat nie dla niej, ale juz wybrala brazowa ze mam jej taka zrobic.

Agika, sukieneczke mam prawie rozpracowana

A to moje weekendowe zestawiki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC03523.jpg (139,9 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC03526.jpg (113,5 KB, 9 załadowań)
Stary 2011-03-28, 13:55   #2246
damurek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madzialin Pokaż wiadomość
Bardzo ładna ta czapeczka,ale jeszcze nie na moje poczatki.,ale z ciekawosci spytam czy robi sie ją od góry czy od dołu??
Madzialin, czapeczka robiona jest z kwadratów (jeżeli nie robiłaś jeszcze kwadratów i nie umiesz jeszcze łączyć pojedynczych elementów ze sobą to możesz mieć małe problemy ...... tutaj sposób łączenia kwadratów).
Jest kilka sposobów zrobienia takiej czapki z kwadratów ..... można zrobić 16 kwadratów i 6 połówek (oczywiście robimy najpierw jeden kwadrat i obliczamy czy nie zwiększyć/zmniejszyć ich liczby - to zależy od włóczki, szydełka i sposobu robienia na nim) a potem wszystko wg. schematu połączyć oczkami ścisłymi lub półsłupkami ..... w tym przypadku ta czapeczka tak prawdopodobnie jest zrobiona (bez opisu wykonania tej czapki mogę tylko powiedzieć to co odczytałam ze zdjęć).
Można również zrobić jeden kwadrat i dołączać kolejne wg. układu na schemacie ...... myślę, że każda z nas ma swój sposób łączenia kwadratów . Ja robię pierwszy kwadrat a następne dołączam w ostatnim okrążeniu .... tak po kolei.
Kiedy mamy kwadraty połączone w całość robimy ściągacz wg. schematu. - tam są słupki reliefowe!

Babydelf masz rację ..... każda z nas robi i tłumaczy tak jak się nauczyła, tak jak to widzi ..... mogą być małe różnice w wyjaśnianiu ale dzięki temu uczymy się wzajemnie od siebie.
Magda fajne kompleciki ... no i łatwe w zrobieniu.

Powiększyłam odrobinę kwadrat ze schematu tej czapeczki ...
Wklejam jeszcze znaleziony czarny kapelusik ....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Bez_tytułu_1.jpg (85,4 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 789808916.jpg (24,7 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 789809039.jpg (40,5 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 789809226.jpg (48,8 KB, 25 załadowań)

Edytowane przez damurek
Czas edycji: 2011-03-28 o 13:56 Powód: dopisek+link
Stary 2011-03-28, 15:55   #2247
atenack
Przyczajenie

Też miałam problem z chłopięcymi czapeczkami. No i znalazłam na google.
http://www.google.com/images?q=boys+...w=1366&bih=547

Trochę długi ten link ale nie jestem taka zdolniacha jak dziewczyny i nie umiem zmienić nazwy linku

W każdym bądź razie, jest tam sporo fajnych inspiracji czapeczek dla chłopców, parę już wypróbowałam.
atenack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-28, 21:14   #2248
misia2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez babydelfi Pokaż wiadomość
Dziewczyny czapki i kapelusiki które pokazujecie są coraz ładniejsze. Mój mąż to mi chyba zarekwiruje szydełko, gdyż nic innego ostatnio nie robię tylko szydełkuję, szydełkuję i szydełkuję

A oto mój weekendowy wytwór:
Ale uroczy komplecik a modelka tak słodka ze tylko przytulić.Nie martw się jak mąż ci szydełko zarekwiruje pisz podeślę ci następne ,wspomożemy ciebie i zasypiemy szydełkami ,mąż nie ma z nami szans szydełkowym klanem :brzyda l:

Cytat:
Napisane przez elianka Pokaż wiadomość
cudna ta czapeczka!

az mi się zachciało zrobić
To dokładnie tak jak mi Elianko oj kusi wzorkami nas ,kusi.
Stary 2011-03-28, 23:27   #2249
Madzialin
Raczkowanie

Czy posiada ktoś ten schemacik czapki w normalnym rozmiarze??mi pokazuje sie mały a jak już powiększam to robi się strasznie niewyraźny.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg h200a.jpg (12,5 KB, 21 załadowań)

Zaobrączkowana
12.04.2008r

Moje cudeńka:

Wiktorka 02.06.2008r
Juleńka 19.09.2009r
Stary 2011-03-28, 23:33   #2250
Madzialin
Raczkowanie

Dot.: Czapka Na Szydełku:)

Cytat:
Oto moje dzieło
Czy można gdzieś znalesc schemat do tej uroczej czapeczki??Piękna
https://wizaz.pl/forum/attachment.ph...1&d=1180698591

Cofam pytanie ,bo juz znalazłam Twoja odpowiedz.

Jejku..zawziełam sie i przeczytałam ten watek od pierwszej do ostatniej strony,(nie wspominam ile godzin mi to zajeło )a ile schematow dalam do ulubionychŻycia mi nie starczy na te wszystkie czapeczkia co dopiero jak sie wezmę za jakies sweterki..ale do tego jeszcze długa droga

Zaobrączkowana
12.04.2008r

Moje cudeńka:

Wiktorka 02.06.2008r
Juleńka 19.09.2009r

Edytowane przez Madzialin
Czas edycji: 2011-03-29 o 01:11 Powód: .
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Druty, igła i szydełko

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości