Moda, która Cię "rozwala" część 2 - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-02, 23:44   #2461
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Dot.: Moda, która Cię "rozwala" część 2

Cytat:
Napisane przez 69love69 Pokaż wiadomość
Dodałabym tu jeszcze osoby uprawiające niektóre sporty, też są dziecinne z krótkimi paznokciami. I osoby takie jak ja, które mają strasznie słabe paznokcie i dają rady ich zapusćcić. Dobrze wiedzieć, że można być dziecnnym i nieleganckim tylko, dlatego, że ma się krótki paznokcie
Przybij piątkę, u mnie zapuszczenie czegokolwiek kończy się spektakularnym łamaniem się i rozdwajaniem tego, co wystaje poza zwyczajową długość Plus gram na wiośle, jakoś sobie tego z pazurami nie wyobrażam, RAZ w życiu miałam założone żelowe tipsy (kazałam sobie zrobić takie krótkie, "migdałki", fajne były ) na ślub kuzynki, to je zerwałam (taaaak, możecie to pozostawić bez komentarza, pozwalam wam to było dawno ), bo raz - trafiało mnie przy ściąganiu i zakładaniu soczewek, a dwa - lepiej już mi się grało na gitarze z ręką w gipsie niż z nimi ;p
Stary 2011-04-03, 01:12   #2462
Kruche Ciastko
Zakorzenienie

GG do Kruche Ciastko

Cytat:
Napisane przez Damaris_ Pokaż wiadomość
Jezu, niech każdy nosi paznokcie jakie chce, co Was w ogóle to obchodzi. Prowadzi to tylko do głupich sporów, bo "moje jest mojsze".
Moze dlatego, ze to dzial moda, ktora Cie ROZWALA?

Bo mnie np rozwala, jak ktos uparcie maluje paznokcie na szaro, czy czarno, mimo, ze ma ogryzki i wystaja mu opuszki tylko dlatego, ze Kejt Moss tak ma na reklamie, albo, ze szare i taupe, czy jak to sie zwie sa w mega modzie.

Tak samo bylo z frenczem - niby ponadczasowy, ale tez przezywal swoj renesans, i jak ktos mial mega krotkie to tez malowal linie wprawdzie na 2 milimetry, ale dawaj, mam frencza i juz.
Niestety, ale nie wszytsko jest dla wszytskich.

Zaczelam temat, bo fashionelka doslownie rozwalila mnie swoja kreacja na Oskarach, byla ubrana tandetnie i bez wyczucia, slepo podazajac za neonowymi trendami, a zblizenie na jej paznokcie, ktore byly niebieskie po prostu mnie dobilo.

I tak to juz jest,ze tu wyraza sie opinie o tym.

A do meritum, Zawsze jak wracam ze swojej uczelni to jest tyle smaczkow. I dzisiaj, jako, ze wiosna byl wysyp tych wszytskich przeswitujacych, tandetnych, czasami przykrotkich leginsow, obowiazkowo do szortow i mini, matko z corka..

Edit: do Feli powyzej, swietny blog ))
Stary 2011-04-03, 01:23   #2463
Fela Von Helvete
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kruche Ciastko Pokaż wiadomość
Edit: do Feli powyzej, swietny blog ))
A podziękował, miło mi, tylko niestety przeraźliwie zaniedbane biedaczysko, a czasu żeby go ogarnąć nie widać

Żeby nie robić offtopu to dopiszę jeszcze co do tych paznokci, że najbardziej nie jestem w stanie zrozumieć "neonowej" pomarańczy na tychże Ładne to to imho z żadnej strony nie jest
Stary 2011-04-03, 01:35   #2464
sabbatha
Zakorzenienie

.

Edytowane przez sabbatha
Czas edycji: 2011-04-03 o 01:37 Powód: pomylka
sabbatha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 01:41   #2465
Kruche Ciastko
Zakorzenienie

GG do Kruche Ciastko

Cytat:
Napisane przez sabbatha Pokaż wiadomość
pierwsze powtorz bo nie idzie zrozumiec, a co do drugiego wez linijke i zobacz ile to jest 2 mm, bo to nie jest malo przy frenchu.
Czego "nie idzie" zrozumiec? Slowa taupe? Sprawdz sobie jaki to kolor.
Czy moze faktu, ze dziewczyny slepo podazaja za moda. Kate Moss w najnowszej reklamie DIora ma paznokcie pomalowane na czarno i spotkalam sie zopiniami (jedna tu, kilka stron wczesniej), ze to jest teraz bardzo modne. Moze i modne, ale na paznokciach ogryzkach wyglada malo.

2 milimetry to tem malo,nie musze sprawdzac, wiem. A sa dziewczyny, ktore maja tak male paznokcie, ze ciezko im jest przykleic pasek do freczna, a jednak maluja, ciagnac linie bez paska i wyglada to bardzo tandertnie. O to "mi idzie".

Wracajac do tematu, bo nie mam zamiaru Ci wiecej tlumaczyc, to patrze na to zdjecie i naprawde uwazam, ze krotkie paznokcie nie wygladaja ladnie z niektorymi kolorami, dzisiaj dolaczyl do nich czerwony w takim wydaniu:

http://imagefrog.net/out.php/i150898_czerw.jpg
Stary 2011-04-03, 02:02   #2466
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:
Wracajac do tematu, bo nie mam zamiaru Ci wiecej tlumaczyc, to patrze na to zdjecie i naprawde uwazam, ze krotkie paznokcie nie wygladaja ladnie z niektorymi kolorami, dzisiaj dolaczyl do nich czerwony w takim wydaniu:

To są dla Ciebie krótkie paznokcie? Moim zdaniem normalna długość, najbardziej funkcjonalna. Nie ma nic gorszego niż szpony pomalowane na ciemny kolor.
Stary 2011-04-03, 02:07   #2467
peanut_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dagusiac Pokaż wiadomość
To są dla Ciebie krótkie paznokcie? Moim zdaniem normalna długość, najbardziej funkcjonalna. Nie ma nic gorszego niż szpony pomalowane na ciemny kolor.
moim zdaniem długość ok, ale długimi też bym tego nie nazwała. ale nie podoba mi się taki kształt ja preferuję takiej właśnie "najbardziej funkcjonalnej długości" paznokcie, przypiłowane w kształt migdałka. co do kolorów to kwestia indywidualna, i jest coś w tym wydaje mi się, że nie każdemu wszystko pasuje. kolor który na jednych dłoniach będzie wyglądał fajnie, na innych może wyglądać koszmarnie. a za wspomnianymi ostatnio czarnymi i niebieskimi nie przepadam ogólnie. chociaż czarne kiedyś nosiłam
peanut_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 03:07   #2468
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez peanut_ Pokaż wiadomość
moim zdaniem długość ok, ale długimi też bym tego nie nazwała. ale nie podoba mi się taki kształt ja preferuję takiej właśnie "najbardziej funkcjonalnej długości" paznokcie, przypiłowane w kształt migdałka. co do kolorów to kwestia indywidualna, i jest coś w tym wydaje mi się, że nie każdemu wszystko pasuje. kolor który na jednych dłoniach będzie wyglądał fajnie, na innych może wyglądać koszmarnie. a za wspomnianymi ostatnio czarnymi i niebieskimi nie przepadam ogólnie. chociaż czarne kiedyś nosiłam
Racja, kształt migdałka bardziej do mnie przemawia. Piłowanie "na kwadrat" strasznie skraca palce
A co do kolorów może jakaś ułomna jestem, ale nie widzę żeby mi jakiś nie pasował. No może prócz czarnego - na dłoniach nie lubię.
Stary 2011-04-03, 10:43   #2469
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

ja noszę krótkie, bo mi się strasznie łamią... a jeśli chodzi o kolory: delikatny róż, klasyczna czerwień i czerń (jak mam dzień, że lubię wyglądać nieco mroczniej )... szczerze nie interesuje mnie czy to kogoś razi,czy nie, czy jest eleganckie, czy "dziecinne"... to moje palce

mnie rozwalało i będzie rozwalać cosezonowe zmienianie szafy, typu: dziś modne są brązy, noszę brązy... "jutro" modne fluorescencyjne kolory, wywalam brązy noszę żarówy
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 10:48   #2470
Ejniacz
Zadomowienie

Cytat:
Czego "nie idzie" zrozumiec? Slowa taupe? Sprawdz sobie jaki to kolor.
Czy moze faktu, ze dziewczyny slepo podazaja za moda. Kate Moss w najnowszej reklamie DIora ma paznokcie pomalowane na czarno i spotkalam sie zopiniami (jedna tu, kilka stron wczesniej), ze to jest teraz bardzo modne. Moze i modne, ale na paznokciach ogryzkach wyglada malo.

2 milimetry to tem malo,nie musze sprawdzac, wiem. A sa dziewczyny, ktore maja tak male paznokcie, ze ciezko im jest przykleic pasek do freczna, a jednak maluja, ciagnac linie bez paska i wyglada to bardzo tandertnie. O to "mi idzie".

Nie mam małych paznokci, a pasków i tak nie używam bo są nieporęczne i zabierają za dużo czasu. Ciach, robię linię i po kłopocie ( i bynajmniej nie wyglądają potem tandetnie ). Nie lubię utrudniać sobie życia

Jean Cocteau
Ejniacz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 11:44   #2471
agassek
Zakorzenienie

Cytat:

Mi z kolei całkiem podobają się zaprezentowane paznokcie
Sama mam podobny kształt, ale piłuję je "na okrągło" ponieważ mniej się wtedy łamią. Jednak ile razy miałam spiłowane "w kwadrat" uważałam, że jest spoko.

Dla mnie ta długość paznokci wygląda subtelnie i estetycznie, może niekoniecznie sexy (z tymże czy zawsze musimy być sexy? )

Te, które mają ładną, długą płytkę, są szczęściarami

jeszcze w temacie paznokci- dla mnie nieładnie wyglądają zbyt długie naturalne paznokcie (mimo że jestem raczej przeciwniczką tipsów, to wydaje mi się, że wyglądają lepiej niż takie długo zapuszczane naturalne )

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 12:16   #2472
sarssa
Zadomowienie

Jak już tak w temacie paznokci:

Mnie bawi modny na wizazu "pękający lakier "
sarssa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 12:17   #2473
h2o0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Angry Pokaż wiadomość
Co chwila spotykam się z tym poglądem 'legginsy to nie spodnie' ale szczerze mówiąc do końca go nie rozumiem, zwłaszcza, że na ulicach nadal królują . Chodzi tylko o typowo rajstopowe leggi spod których prześwituje bielizna, które niezaprzeczalnie są fe, czy grubsze bryczesy/tregginsy/jegginsy etc, całkowicie kryjące acz równie obcisłe twory też są modową gafą?
Chodzi mi o takie rajstopowe oczywiście i jeszcze z klinami na wierzchu. Mam też koleżankę, która na egzamin przyszła w wet lookach i fatalnie to wyglądało, mimo, że kryjące całkowicie.
A co do paznokci... sama mam z nimi wiele problemów i jak tylko udaje mi się troszeczkę zapuścić, to zaraz się łamią i muszę nosić krótkie, ale nie zamierzam z tego powodu rezygnować z ich malowania.

Edytowane przez h2o0
Czas edycji: 2011-04-03 o 12:20
h2o0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 12:31   #2474
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Napisane przez PaulinaMigotka Pokaż wiadomość
Mnie ostatnio rozwalają przymierzalnie w sklepach. Panują tam zdecydowanie za wysokie temperatury. Po kilku minutach robi mi się tak gorąco, że gdyby nie desperacja i dzika chęć posiadania danej rzeczy, szybko bym stamtąd uciekła. Pewnie to kwestia oświetlenia, które ogrzewa dodatkowo pomieszczenie, ale w sklepach mogli by się postarać o wentylatory lub klimatyzację właśnie w przymierzlni. Wg mnie powinna tam panować temp. maks 20 stopni, nawet 18.
ja ostatnio w bershce w gk w krk weszlam do przymierzalni i myslalam ze zwymiotuje.... poczulam smrodek jakby ktos tam byl przede mna kto nie podmywal sie z tydzien, doslownie jakby ktoras "kisila" sobie "chomika". nie sadzilam ze mlode dziewczyny miga sie tak zapuscic ze w przymierzalni zostaje po nich taki odorek. rozumiem osoby starsze i niedolezne ,da sie jakos zrozumiec .ale nastolatki i mlode dziewuchy?:O
Stary 2011-04-03, 12:38   #2475
kreolkaa
Rozeznanie

Co człowiek to opinia
Ja nie lubię długich paznokci zarówno naturalnych jak i tipsów, wg. mnie są niehigieniczne W końcu skądś się wzięły wymagania krótkich pazurków w niektórych zawodach Dużo bardziej mi się podoba krótka płytka, podkreślona jakimś ciemnym kolorem Może nie jest to sexy, ale dziewczęce, subtelne i moim odczuciu bardziej higieniczne. Sama mam długie i szczupłe palce, więc mogę sobie pozwolić na krótkie pazurki bez obaw, że będę miała serdelki
Z reguły nie przeszkadzają mi u kogoś długie paznokcie o ile nie jest to moja dentystka, okulistka, kosmetyczka albo ktoś kto serwuje/przygotowuje dla mnie jedzonko

---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

Cytat:
Napisane przez olkie Pokaż wiadomość
ja ostatnio w bershce w gk w krk weszlam do przymierzalni i myslalam ze zwymiotuje.... poczulam smrodek jakby ktos tam byl przede mna kto nie podmywal sie z tydzien, doslownie jakby ktoras "kisila" sobie "chomika". nie sadzilam ze mlode dziewczyny miga sie tak zapuscic ze w przymierzalni zostaje po nich taki odorek. rozumiem osoby starsze i niedolezne ,da sie jakos zrozumiec .ale nastolatki i mlode dziewuchy?:O

Może to któraś z tych co sprzedają na allegro majtki noszone przez tydzień
kreolkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 12:56   #2476
Kruche Ciastko
Zakorzenienie

GG do Kruche Ciastko

Cytat:
Napisane przez Dagusiac Pokaż wiadomość
Zgadzam sie, ze takie dlugasne szpony pomalowane na czerwono nie wygladaja ladnie, we wszytskim musi byc umiar (i np. mi czerwone dlugie, a'la tipsowate paznokcie kojarza sie disc sugetsywnie...), ale jednak te tu nie uwazam za normalnej dlugosci, sa krotkie i w wdodatku nieciekawie przypilowane, lepsze bylyby migadlki, jak napisala peanut.

Ale coz, kwestia gustu

Cytat:
Napisane przez sarssa
Mnie bawi modny na wizazu "pękający lakier
Nie widzialam, ale brzmi strasznie
Stary 2011-04-03, 14:16   #2477
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 14:20   #2478
pralinkax
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta

A ja uwielbiam dresowe marynarki ! Przez ten dresowy materiał fajnie sie noszą. Na egzamin nie założyłabym takiej, ale na co dzień do jeansów jak najbardziej, ja bym to nazwała luźna elegancja

Bądźcie szaleni, ale zachowujcie się jak normalni ludzie. Podejmijcie ryzyko bycia odmiennym, ale nauczcie się to robić, nie zwracając na siebie uwagi.

Paulo Coelho
pralinkax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 14:25   #2479
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pralinkax Pokaż wiadomość
A ja uwielbiam dresowe marynarki ! Przez ten dresowy materiał fajnie sie noszą. Na egzamin nie założyłabym takiej, ale na co dzień do jeansów jak najbardziej, ja bym to nazwała luźna elegancja
dokładnie, to takaj "doroślejsza" wersja rozpinanej bluzy
sama chętnie bym sobie taka kupiła
Stary 2011-04-03, 14:30   #2480
Dione
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Nie zgadzam się, że długie paznokcie tylko na pastelowo-akurat na moich paznokciach pastele wyglądają tandetnie. U mnie sprawdzają się ciemne kolory. Mam żółtawy odcień skóry, może dlatego. Długie paznokcie noszę od wieków całych i nie obetnę, bo opuszki palców nie chronione paznokciami bolą. Wielkich szponów nie mam. Króciutkie paznokcie to takie dziecinne i w moim odczuciu nieeleganckie. No, chyba że jesteś pianistką, to musisz takie mieć. A french to chyba nie na czasie?
Moim zdaniem długość paznokcie powinna zależeć oczywiście od wykonywanych czynności -niektóre wykluczają posiadanie długich oraz od długości palców i kształtu paznokci powinna być taka żeby palce wyglądały zgrabnie nie jak 'ucięte' -jak ktoś ma wąskie paznokcie i nie krótkie palce to nie potrzebuje długich paznokci , wystarcza tak na długość opuszki +1mm jak ktoś ma szerokie to długie są lepsze a krótkie wyglądają trochę dziecinnie czy raczej dziecięco ...bo bo to skraca optycznie palce a dzieci mają krótkie palce . Sama mam bardzo szeroką płytkę i niezbyt długie palce i w krótkich nie mogę patrzeć na swoje dłonie ,zawsze mam długie,migdałowato przypiłowane pomalowane na jednolity kolor zazwyczaj ciemno czerwony , żeby nie epatować wulgarnością za dużo czasem maluje na pastelowy
https://wizaz.pl/forum/attachment.php?attachment idłud=3864658&d=130173172 9 Te pw długości są w miarę ok ,mogłyby być minimalne dłuższe.
Cytat:
Napisane przez peanut_ Pokaż wiadomość
moim zdaniem długość ok, ale długimi też bym tego nie nazwała. ale nie podoba mi się taki kształt ja preferuję takiej właśnie "najbardziej funkcjonalnej długości" paznokcie, przypiłowane w kształt migdałka.
Te paznokcie są raczej za krótkie żeby je przypiłować w kształt migdałka
Dione jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 14:35   #2481
peanut_
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dione Pokaż wiadomość

Te paznokcie są raczej za krótkie żeby je przypiłować w kształt migdałka
mogłyby być troszeczkę dłuższe, ale z takimi też nie widzę problemu. wystarczyłoby delikatnie zaokrąglić te kanciaste boki i już byłoby o niebo lepiej.
peanut_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 14:49   #2482
Paulima
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sarssa Pokaż wiadomość
Jak już tak w temacie paznokci:

Mnie bawi modny na wizazu "pękający lakier "
A o co chodzi z tym pękającym ?

P.S. Ja też zazwyczaj noszę krótkie paznokcie, bo mi się strasznie łamią i nie dlatego jestem dziecinna
Paulima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 15:05   #2483
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Paulima Pokaż wiadomość
A o co chodzi z tym pękającym ?

P.S. Ja też zazwyczaj noszę krótkie paznokcie, bo mi się strasznie łamią i nie dlatego jestem dziecinna
Pękające lakiery dają takie efekty:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg isadora.jpg (83,2 KB, 288 załadowań)

cudo <3
Oh Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 15:10   #2484
liquefy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oh Peggy Brown Pokaż wiadomość
Pękające lakiery dają takie efekty:
mnie sie tam podobaja, fajne efekty mozna stworzyc
We can burn brighter than the sun
liquefy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 15:11   #2485
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez liquefy Pokaż wiadomość
mnie sie tam podobaja, fajne efekty mozna stworzyc
Mi też

Nie umiem robić wzorków na paznokciach, a tak pomalowane wyglądają ciekawiej niż na jednolity kolor

cudo <3
Stary 2011-04-03, 15:22   #2486
abiblabla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oh Peggy Brown Pokaż wiadomość
Mi też

Nie umiem robić wzorków na paznokciach, a tak pomalowane wyglądają ciekawiej niż na jednolity kolor
na reklamującym zdjęciu wygląda to super, na zdjęciach wizazanek już gorzej, ten popękany lakier jest gruby, a nie cieniutki jak na fotach powyżej i wygląda jak popękana pięta

gdyby dawało to efekt taki jak na zdjęciu sama chętnie bym taki kupiła
Stary 2011-04-03, 15:27   #2487
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
na reklamującym zdjęciu wygląda to super, na zdjęciach wizazanek już gorzej, ten popękany lakier jest gruby, a nie cieniutki jak na fotach powyżej i wygląda jak popękana pięta

gdyby dawało to efekt taki jak na zdjęciu sama chętnie bym taki kupiła
Pomalowałam kiedyś lakierem koleżanki i wyszło świetnie Po jednej warstwie, owszem wygląda to grubo. Ale jak się pomaluje jeszcze bezbarwnym to te ''górki'' znikają ;p

cudo <3
Stary 2011-04-03, 16:39   #2488
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez 69love69 Pokaż wiadomość
Dodałabym tu jeszcze osoby uprawiające niektóre sporty, też są dziecinne z krótkimi paznokciami. I osoby takie jak ja, które mają strasznie słabe paznokcie i dają rady ich zapusćcić. Dobrze wiedzieć, że można być dziecnnym i nieleganckim tylko, dlatego, że ma się krótki paznokcie
Moja wypowiedz nie dotyczyła osób, które muszą mieć krótkie paznokcie, zaznaczyłam to pod koniec-sama grałam na pianinie i musialam obcinać, a z rozdwajaniem borykałam się kilka lat, znam ten ból.
Po prostu chodzi mi o bezmyślne i nieudolne naśladownictwo
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-03, 16:45   #2489
Dagusiac
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
To podobny mix jak trampki na obcasie. Właśnie to jest moda, która mnie rozwala. Choćby nie wiem ile mi zapłacili nie założyłabym tego paskudztwa.
Popękane lakiery jakoś niespecjalnie mi się widzą, ale może kiedyś wypróbuję.
Stary 2011-04-03, 18:26   #2490
Vivienne
... choć nie Westwood

A ja uwielbiam dresowe marynarki. Są luźne, nie zobowiązujące, spokojnie mogę nałożyć do nich trampki i czuję się w nich mega swobodnie, nie to co wszelkie inne, gdzie mam wrażenie, że się duszę przez ten sztuczny materiał podszewki.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości