|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#842 | |
Wtajemniczenie
|
cześć Mamuśki
![]() ale miałaś cela ![]() Cytat:
Montii Wy dzisiaj kończycie miesiąc - gratulacje!!! A Wanilka jutro ![]() ale już macie fajne dzieciaczki, takie duuuuuuże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#843 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wydaje mi się że to wystarcza ja akurat stosuję go 3 razy dziennie, bo mała ma sapkę ![]()
![]() |
#844 |
Zadomowienie
|
Eirine gratulacje!!!
![]() Monti ja też miałam problem z noskiem, aż słychać było że małemu coś świszczy jak oddycha. ja zastosowałam najpierw ten sterimar, ma zwężoną końcówkę i ładnie się wsuwa do dziurki do noska, a nosefrida beznadziejna jest jak dla mnie, dziwny kształt tej końcówki. ja przez przypadek z pampersem wyrzuciłam i tż kupił w aptece sopelek, z taką bardziej wyprofilowaną końcówką i super się to nadaje, głębiej wchodzi i lepiej wyciąga. a ja w między czasie po wyrzuceniu zamówiłam marimer, ze względu na inna końcówkę, ale jak to poczta, wzięłam priorytetową przesyłkę, zamawiałam w środe rano i do tej pory nie mam!!! dlatego nie czekałam bo mały się meczylł i tż do tej apteki wysłałam. ja bym na twoim miejscu kupila ten sterimar, Tymek nawet się nie krzywi jak mu psikam i od razu słychać ulgę w jego oddechu ![]() jaj jestem 3 tyg po porodzie i już plamie tak raczej na brązowo
15.03.2011 Tymek ![]() 12. 09. 2015 Tosia ![]() Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-04-04 o 10:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Zadomowienie
|
Eirene GRATULACJE KOCHANA
![]() ![]() ![]() ![]() tajka ale słodziutki twój maluszek ![]() moja mała też ma suchą skórę. położna poradziła, zeby przed kąpielą wymasować oliwą/oliwką. robimy tak z najbardziej suchymi i łuszczącymi się miejscami i jest poprawa. a kąpiemy na przemian w oliatum, babydream extrasensitive i krochmalu (ten ostatni też polecony przez polożną) ---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- no ja też dokładnie 3 tyg. po porodzie. ostatnio plamienie było juz znikome i takie właśnie brązowe, ale od paru dni znowu bardziej krwiste i trochę obfitsze ![]() a to moja mysia w kąpieli
miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png Edytowane przez bosti Czas edycji: 2011-04-04 o 10:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#846 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() EIRINE GRATKI KOCHANA W KONCU SIE DOCZEKALAS ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#847 |
Wtajemniczenie
|
o jak fajnie
![]() a jaka duża ta wanienka w porównaniu do małej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#848 |
Zadomowienie
|
Jesli macie elektroniczne nianie to jakich firm? Ostatnimi czasy jestem zmuszona coraz czesciej zostawiac malego samego w pokoju i przydalaby sie taka niania. Nie wiem tylko na co zwracac uwage przy zakupie i jakie firmy sa godne polecenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Zadomowienie
|
chciałam się pochwalić wczorajszym sukcesem!!! pieluszka w czasie kapieli zdziałała cuda!!! nie było płaczu. w piątek się z tż pokłóciłam o pileuszkę, bo jego zdaniem mały chwile popłacze i po kąpieli. no ale jakoś mi wczoraj uległ i zobaczył że można dziecko spokojnie umyć bez wrzasków!!! boję się tylko żeby woda małemu do uszka nie wpadła w czasie mycia.
aha i to z oczka-ten paproszek już sobie wypłynął. mały dał mi dziś wycisk w nocy, nie dość że budzi się jak z zegarkiem w ręku co 3 godziny na jedzenie i wyciąga za każdym razem 90ml. to w między czasie też miał problemy, i dziś co godzine na poł godz na nogach, ciekawa jestem kiedy padne!!! zastanawiam się nad tymi skokami rozwojowymi o których Jok3r pisała, ale pierwszy jest w 5 tyg, a my dopiero zaczniemy 4, generalnie jest spora różnica w zachowaniu, i czytałam że dzieci wcześniej się do tych skoków przygotowują takim właśnie marudzeniem niespanie itd. i dalej nie wiem czy traktować Tymka jak wcześniaka skoro mu tych 4 dni brakło do donoszenia. jak leżelismy w szpitalu to jedna pediatra jak przyszla na obchod, to nawet nie zauwazyla ze to wczesniak i chciala nas po 2 dniach wypisac!!!<ale polozna jej powiedziala i ta kazala jeszcze nas zatrzymac. wyobraźcie sobie, że wczoraj zauwazylam ze jak Tymo się przeciąga t o nie ma miejsca na wyciągnięcie nóżek, bo spiochy robią się wtedy za krókie!!!, w takim układzie pochowałam wszystkie 56 i włożylam do szuflady te na 62!!! w sumie 3 tyg za nami ![]()
15.03.2011 Tymek ![]() 12. 09. 2015 Tosia ![]() Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-04-04 o 11:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#850 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#851 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Moja Lenka w nocy je ostatnio właśnie co 3 godz (wcześniej było co 2 ![]() ![]() U nas taki skok rozwojowy też był odczuwalny wcześniej, po skończonym 4 tyg, więc to chyba i u Ciebie Tymek przygotowuje się w ten sposób. Niestety trzeba to jakoś przetrwać, ale czego się nie robi dla maleństwa ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#852 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
ja czyszczę nosek Nadii sopelkiem, zakrapiamy najpierw solą morską po chwili przerzucamy na brzuszek i oklepujemy lekko plecki a potem wyciągamy glutki sopelkiem - u nas bardzo dobrze się sprawdza ![]() no to powtórka z rozrywki ![]() dawaj dawaj lustereczko, przyyyyyjjjjjj ![]() kochana trzymam kciukasy żeby Ksawery dziś był już po tej stronie brzuszka ![]() Cytat:
dziękujemy za pamięć ![]() czyli Nadusia jutro z noworodka awansuje na niemowlaczka ![]() ![]() Bosti Anika taka spokojna w tej kąpieli że aż zazdroszczę u nas to był wyjątek, parę dni spokoju i wczoraj znowu taki koncert odwaliła że się dziwie że sąsiedzi nie zadzwonili na policję że dziecko maltretuję ![]() diatoma super ![]() ![]() ![]() czas obudzić małą i ruszyć dupsko na jakiś spacerek bo później ma padać ![]() kurcze ale mam dziś pozytywny dzień, chyba na spacerze będę się do wszystkich uśmiechać ![]() ![]()
![]() |
#853 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#854 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja uzywam fridy i jestem bardzo zadowolona ( mam ja pierwszy raz, przy poprzednich uzywałam gruszki z gumowa koncówką) , zakraplam najpierw sól fizjologiczną i po minucie gilki bardzo ładnie dają sie wyciągnąć, oprócz tego zakraplam ta sól kilka razy dziennie, zeby nosek sie sam czyscił. Nie mam problemu z uzywaniem fridy, czy zakraplaniem, po prostu nic nie robie dziecku na siłę. Przy dziecku sprawdza się tylko siła spokoju ![]() marimarów, czy sterimarów itd... nie lubie, bo one wyrzucają wode pod duzym ciśnieniem i wydaje mi się że nosek mojej córci jest na to za delikatny, mysle, że nie podobałoby jej sie takie gwałtowne psiknięcie, ja uzywam ich przy starszych dzieciach. acha, a co do kapieli, to jeszcze jedno, dzieci musza w niej miec poczucie bezpieczeństwa, czyli podparcie jakies pod plecki i głowę, u mnie sprawdza się taka gabka-mata, może byc tez jakis grubszy ręcznik złozony na dwa lub cztery i jak dziecko sie boi samo leżec, to trzeba cały czas trzymac pod główką, to pomaga, dziecko czuje się bezpiecznie.
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-04-04 o 12:55 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Wtajemniczenie
|
hej mamunie
![]() ale dziś piękna pogoda, wyspacerowałyśmy sie ze hej ![]() szkoda kurczę że nie mam z kim na te spacerki chodzić, nudno tak samej ![]() co do kąpieli, to ja od początku kładłam pieluszkę do wanienki, drugą złożoną zazwyczaj flanelową pod główkę i małą wsadzałam do wanienki też w pieluszce i cały czas miała ją na brzuszku ![]() ![]() nie karmię jej bezpośrednio przed kapielą bo mama mi mówiła że może zwymiotować, tak pół godzinki przed ją karmię no i oczywiście musi być wyspana wtedy kąpiel jest przyjemnością ![]() po kąpieli za to był niemiłosierny krzyk, wrzask i w ogóle armagedon ![]() ale jej mija na szczęście już. na poczatku nie dała się ubrać bo aż siniała z płaczu, teraz to zalezy od nia jak ma zły humor to owijam ją w ręcznik i kocyk i karmię najpierw i potem dopiero ubieram. czasem i to się nie sprawdza bo mi usypia przy karmieniu i jak ją ubieram to się wybudza więc jest zła że jej przeszkadzam w drzemce ![]() ![]() ![]() nosek to zadanie tatusia ![]() ![]() ale glutki ładnie wychodzą ![]() ![]() dziś nam mija 4tyg ![]() ![]() w środę idziemy na bioderka. no i myślę nad szczepieniami, pediatra nas na rota namawia ale ja sama nie wiem. ![]() tajka śliczna kruszynka, jaka czuprynka ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-04-04 o 14:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny dziekuję Wam za rady
![]() ![]() pięknie opanowałam nosek... kupiłam sól fizjologiczną w ampułkach a nie taką psik psik ![]() my też na spacerku dzisiaj, kurcze ale mnie buty obtarły... ![]() ![]() pogoda piękna, ale coś niebo za chmurami i chyba zacznie padać... No i dzisiaj mamy miesiąc!! ![]() ![]() ![]() ![]()
#857 |
Zakorzenienie
|
eirene, GRATULACJE!!!!!!
![]() ![]() ![]() My juz po 1 wizycie - mała waży już 3800 ![]() czyli ładnie przybiera. Ale dziś nastraszyla nas okropnie. Tak z rana wymiotowała, że aż fontanna z buzi jej sie lała ![]() Krosteczji na czólku to podobno potówki... ![]() co ortopedy mam iśc w okolicy 2 m-cy. W kapieli Nasza lenka jest bardzo spieta, ale trzeba dać Jej paluszki do potrzymania wtedy się uspokaja ![]() troche jestem zaniepokojona pepkiem, bo minęły już ponad 2 tygodnie a on jeszcze nie odpadł, mamy obserować.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#858 |
Zakorzenienie
|
fotki Naduni
![]()
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-25 o 10:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#859 |
Zakorzenienie
|
U nas mały był trochę zszokowany, jak wczoraj użyliśmy tej Fridy, ale nie płakał
![]() ![]() Ja już po wizycie u gina, wszystko ok, macica obkurczona, cięcie pięknie się zagoiło. Co do anty jeszcze się zastanowię, gin powiedział, że do wyboru mam, albo tabletki, albo zastrzyki i w sumie żadna forma mi specjalnie nie odpowiada, no ale cóż ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#860 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ważna informacja- do oczu uzywamy tylko swiezo otwartej, do noska mozna uzywac tej co nam została w ampułce wczesniej chodzi o to że oczy sa bardzo wrazliwe i żeby nie dostały sie tam jakies bakterie, tak nam pediatra powiedziała. gratuluje 1 msca ![]() Cytat:
![]() a dzis byłysmy na spacerku po raz pierwszy bez śpiworka takiego ciepłego, tylko zwykłe ubranko ( body + pajacyk) i na to pajac polarowy, w wózku miałam taka wkładkę polarową na dno gondolki i na to małą, a na nią kocyk i ochraniacz od wózka. czapkę teraz zakładam taka cieniutka jak po domu a na nia druga dzianinową, bo te zimowe juz za ciepłe.
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-04-04 o 16:06 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#861 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jaaaakie super to trzecie zdjęcie, "wielkie joł" po prostu ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Zakorzenienie
|
dzięki, to taki mój mały cwaniak warszawski
![]()
#863 | ||
Wtajemniczenie
|
czesc mamuski
sliczne bobasy Eirene GRATKI ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
niby 5 kup minimum dziennie robi, i to sie jakies zadkie zrobily ciemniejsze niz wczesniej, ale chyba nie przybiera bo w piatek w domu sie z nim wazylam i mial 4,1 i dzis znow 4,1 ? mam nasddzieje ze wazenie na wadze dla doroslych tak przeklamuje bo jak nie to zalamka bede musiala go butla dokarmiac ku uciesze tesciowki... ![]() ![]() milego dzionka |
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#864 |
Zakorzenienie
|
wiesz, ja ejstem pewna, ze się nie najada, bo jak s ie ma najeść, jak wczoraj może dwa razy z łaski possała z minute i wrzask
![]() ![]()
#865 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
teraz tydz juz ne daje butli ale karmie w nakladkach tylko caly czas tesciowka sie przypier... ze maly sie na pewno nie najada bo ona dzieciom to dodatkowo butle dawala a ja tym bardziej powinnam bo przeciez mam za malo pokarmu , za malo tlusty jest itp i sie zaczelam martwic bo w sumie nie widac po nim zeby tył. a dzieci to takie sie robia michelinki i jak wchodze z nim na wage w domu to ma wlasnie te 4,1 a tydzien tmu u lekarza mial juz 4,2 i co tu zrobnic zeby jadl z cyca i przybieral na wadze?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Zakorzenienie
|
Slodziak
![]() ![]() ![]() A my dzis po pierwszej kapieli ![]() Nie mam jakos weny pisac, lenia mam ![]() ![]() Teraz spi tacie na klacie. Dzis przyszla polozna i baaardzo sie zdziwila, ze przy vacum mnie nie nacieli... chcialam malej dac troszke wody na czkawke, ale jej nie smakuje;p Co do noska to na razie nie musialam czyscic z glutkow bo ich nie ma tylko tak patyczkiem do uszu i tyle ![]()
#867 |
Zakorzenienie
|
ku.....ale jestem wściekła !
![]() Jak wiecie jednym z powodów dla którego byliśmy z Fabianem w szpitalu to przedłużająca się zółtaczka ![]() No i mały miał poziom bilirubiny 11 a w 2 dni zeszła do 8. i po tygodniu mieliśmy ją zbadać znowu sami i co ? dalej 8 !! Jutro idziemy do pediatry ciekawe co powie, nie chce do szpitala iść z synkiem ![]() ![]() ![]()
![]() |
#868 |
Zakorzenienie
|
Mi dzisiaj położna powiedziała, że mogę już na każde karmienie dawać małej nawet 90 ml,
zastanawiam się czy to nie za dużo, Nie mogę się doczekać wizyty u lekarza, ![]() chciałabym wiedzieć jak przybiera na wadze.
#869 |
Rozeznanie
|
Traicionera śliczny maluszek
![]() Eirene gratulacje kochana ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mój dzieciaczek dzisiaj prawie cały dzień śpi. Boję się co to będzie w nocy ![]() ![]() Tity super, że wizyta się udała i wszystko ładnie Ci się zagoiło ![]() ![]() Monti gratuluję 4 tygodni ![]() ![]() Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-04-04 o 17:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#870 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie nakładki nie zdają egzaminu, bo nie pasują na moje sutki niestety, tak jak laktator. a w szpitalu niestety nie ma doradcy laktacyjnego, położne maja właśnie taki system, ze z raz jedna przystawiła, mała dosłownie pół minutki pociągnęła, ta uznała, ze oki, poszła, a tu wrzask i bicie po cycku i koniec pieśni. codziennie się pytały, czy przystawiam, mówiłam, ze jest problem, jak to wygląda, one notowały w kajeciku i heja. Nawet w książeczce wpisały, ze problemy z karmieniem, ale kogo to obchodzi, co moja córcia będzie jeść- ważne, żeby przystawiać i przystawiać, jakby to załatwiało sprawę ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:09.